Helppo ja herkullinen kasvislounas

Jaoin viime viikolla blogissani reseptin mangocurryyn, jonka yhteyteen sain toiveen jakaa myös muita curryruokien reseptejä blogiini. Rakastan tosiaan curryja ja teen niitä suhteellisen usein. Mielestäni kyseinen ruoka on vaan niin helppo ja nopea valmistaa eikä vaadi hurjasti suunnittelua. Kasviscurryn, kun voi tehdä oikeastaan aina jos kaapista löytyy kasviksia, vihanneksia ja esimerkiksi papuja tai herneitä. Sen voi tehdä myös pakastevihanneksiin jos niikseen haluaa, mutta oma ruokafilosofiani puoltaa nykyään enemmänkin tuoretta kuin pakasteita. Itse asiassa sinällään hassua, sillä joskus aikanaan pakastevihannekset olivat osa ihan päivittäistä ruokavaliotani, kun nykyään taas ostan aina kaiken mieluiten tuoreena. Jotenkin pakastettu kasvis maistuukin – no pakasteelta.

kasviscurry

Tämä helppo ja herkullinen kasvislounas on tosiaan täysin kasvispohjainen sekä ainakin omasta mielestäni hyvin täyttävä ja ravitseva. Laitoin kastikkeen joukkoon mm. kikherneitä, ruusukaalta, paprikaa, inkivääriä ja munakoisoa, jotka toimivat yhdessä erinomaisesti! Ruusukaali on muuten sellainen, jota haluan vielä oikein erikseen suositella. Pieniä söpöjä kaaleja, kun ei tarvitse edes keittää vaan ne siivutetaan ja heitetään pannulle kypsymään. Ovat muuten aivan erinomaisia myös omeletin täytteenä!

Jos kaipaat siis lounasvinkkiä vaikka tähänkin päivään, niin nappaahan resepti talteen! Tätä ohjetta noudattamalla saat lounaan ainakin kahdelle, ellet jopa kolmellekin.

KASVISCURRY (GL, M)

  • 1 valkoinen sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1-2 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 1/2 punainen paprika
  • 2/3 munakoisoa
  • 6-8 ruusukaalta
  • 2 tl punaista currytahnaa (reiluja lusikallisia)
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • 2/3 prk kikherneitä
  • Chilimaustetta
  • 1-2 tl Tikka Masala -maustesekoitusta (Santa Maria)
  • 3 tl sitruunanmehua
  • Kourallinen korianteria
  • 1 tl limetin mehua (ei pakollinen)
  • Riisiä

Siivutetaan sipuli, korianteri, valkosipuli, inkivääri, paprika ja ruusukaalit, jonka jälkeen laitetaan ne pannulle kypsymään. Leikataan munakoiso ohuiksi pitkän mallisiksi siivuiksi ja lisätään ne pannulle. Tässä kohtaa kannattaa laittaa riisikin keittymään jotta se ehtii mukavasti valmiiksi samoihin aikoihin kastikkeen kanssa. Kun kasvikset ovat kypsyneet ja saaneet väriä, laitetaan joukkoon kikherneet sekä mausteet oman maun mukaan. Itsehän käytän aina aika reilusti chilimaustetta, jonka lisäksi laitan sekaan myös Tikka Masalan maustesekoitusta. Tässä kohtaa lisätään myös currytahna, jonka jälkeen kaadetaan joukkoon kookosmaito. Kookosmaidosta kaadan aina sen valkoisen osan kokonaan ja nestettä laitan sen mukaan, mikä tuntuu sopivalta määrältä. En pidä kovin juoksevasta kastikkeesta, joten ihan kaikkea nestettä en laittanut tälläkään kertaa.

Lopuksi lisätään joukkoon sitruunan sekä limetin mehu. Itse käytän näitäkin aika reilulla kädellä, joten tunnustele aina ensin miltä noiden sekamelska omaan suuhusi maistuu. Annetaan kastikkeen hautua miedolla lämmöllä niin kauan, kunnes riisit ovat kypsiä. Pieni hetki jäähtymistä, jonka jälkeen muutama korianteri annoksen päälle ja kaveriksi siemennäkkileipää – lounas on valmis nautittavaksi!

Oikein mukavaa työpäivää jokaiselle, ei anneta ankeuden lannistaa mieltä! :)

Kasvisruokailijan mangocurry

Kun vielä söin lihaa, suosin ruokavaliossani todella paljon thaimaalaista ruokaa. Se on itse asiassa edelleen maailman parasta mutta meni kieltämättä hetki ennen kuin opin laittamaan sitä kasvisversiona. En oikeastaan tiedä mikä siinä olikin alkuun niin hankalaa mutta ajattelin aina, että suosikkini curry ei maistu miltään ilman kanaa – liha kuuluu siihen. Jossain kohtaa aloin kuitenkin kyseenalaistamaan tuota päähäni pinttynyttä ajatusta ja päätin aloittaa kokeilujakson kasvisversioiden suhteen. Onneksi kokeilin, sillä nykyään olen niin iloinen, että voin jälleen kokkailla herkkuani ja olen vieläpä onnistunut kehittelemään sen suhteen todella kivoja vegaanisia versioita. Curryissa liha, kun on oikeasti todella helppo korvata eikä sen kanssa ole mitään ongelmaa. Hyviä lihan korvikkeita ovat esimerkiksi kasvikset, vihannekset, pähkinät, siemenet, hedelmät, herneet, pavut ja tofu – voit sekoitella kaikkea keskenään tai valita vaan pari yhteen sopivaa.

Ehkä eniten pidän nimenomaan papujen, kikherneiden ja vihannesten sekoittelusta. Kikhernecurry on ehdottomasti suosikkini ja sitä teen lähestulkoon viikoittain. Välillä hieman vaihtelen currytahnan väriä ja saatan heittää joukkoon ananasta tai vaikka casheweja. Kuten olen monesti maininnut, kasvisruokavalion suhteen vaan taivas on rajana eikä se ole missään nimessä tylsää!

On kuitenkin yksi asia, jonka suhteen olen hyvin ailahtelevainen ja tämä on tofu. On kausia, että pystyn syömään sitä useamman kerran viikossa mutta on myös kausia, etten saa sitä alas yhtään palaa. En oikeastaan tiedä mistä tuo johtuu mutta ehkä tofun koostumuksessa on jotain sellaista, joka aikaan saa itsessäni välillä tympiintymistä kunnes sitten taas innostun? Tämän päivän reseptissä on kuitenkin käytetty tofua, sillä nyt on meneillään tuo ”tofua kiitos” -kausi ja siksi laitoin sitä myös kohta jakamani reseptin joukkoon. Jos siellä ruudun toisella puolella on teitä, jotka ette voi tofua sietää niin korvatkaa se millä tahansa kasvispohjaisella tai lihansyöjät vaikka sillä kanalla.

Tuo tänään jakamani ohje on tosiaan curry, jossa osa tahnasta on korvattu makeammalla aineosalla, eli mangososeella. Tykkään välillä sekoittaa makeaa ja suolaista, jonka vuoksi tällaiset yhdistelmät ovat itselleni aika tuttu juttu. Alkuun mietin, tuleeko kastikkeesta vähän outo jos en laita joukkoon niitä tutumpia kasviksia mutta loppupeleissä tuo täysin yksinkertainen kastike toimi juuri tähän curryyn erinomaisesti! Lopputuloksesta tuli todella herkullinen ja jääkaapista löytynyt soijapohjainen kookosjogurtti korianterin kera sopi aivan mielettömän hyvin curryn päälle ekstra kastikkeeksi.

MANGOCURRY (GL M)

  • 1 valkoinen sipuli
  • 2/3 pkt maustamatonta tofua
  • 3 valkosipulin kynttä
  • Pari kourallista korianteria
  • Sentin pala inkivääriä
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 2 reilua tl punaista currytahnaa
  • 1,5 dl Bonne Premium mangososetta (makeuttamaton, ei lisättyä sokeria)
  • 2 tl Santa Marian Tikka Masala maustesekoitusta
  • 2/3 tölkkiä kookosmaitoa
  • 2 cm pala chiliä
  • Lisukkeeksi Alpron kookosjogurttia sekä korianteria
  • 1 dl riisiä

Annostellaan riisi keittymään ja samaan aikaan pilkotaan sipuli, valkosipuli, chili sekä inkivääri pieniksi paloiksi. Kuullotetaan sipulit pannulla ja lisätään joukkoon inkiväärin ja curryn lisäksi pilkottu tofu sekä pienitty korianteri. Paistetaan hetki jotta tofu kypsyy kunnes aletaan maustamaan. Mausteiden suhteen on lupa käyttää omaa mielikuvitusta mutta itse suosin suolan lisäksi Tikka Masala -maustesekoitusta, sillä siinä on mielestäni juuri se kaikki, mitä curryyn kaipaan. Lisätään joukkoon myös currytahna sekä hyvin pian sen jälkeen kookosmaito. Ihan lopuksi kaadetaan mukaan mangososetta ja annetaan kastikkeen hautua miedolla lämmöllä noin viitisen minuuttia.

Kun riisi on kypsää, voi ruokaileminen alkaa! Annoksen päälle kannattaa tosiaan lusikoida hieman Alpron kasvipohjaista kookosjogurttia sekä lisätä muutama korianterin lehti. Koko satsista tulee helposti kahdelle henkilölle ja ruoka säilyy mukavasti jääkaapissa seuraavaankin päivään.

Mikä on sinun suosikki currysi? Kuulisin mielelläni muilta lihaa vältteleviltä vinkkejä nimenomaan curryihin ja siihen, millä korvaatte lihan – jos vaikka

saisi uusia ideoita? :)