10 x faktaa minusta

Olen aina ollut ihmisenä sellainen, että kaipaan elämältä jotain enemmän kuin perus arkea. Tällä tarkoitan kaipaavani ääritunteita – niin ilon, innostuksen kuin hauskanpidon saraltakin. Olen pohjimmilani seikkailunhaluinen ihminen ja vaikka tietyllä tapaa rutiinit tuovatkin luonteeseeni vastapainoa, pelkään liiallista rutinoitumista tai asettumista. Sisälläni on ehkä jonkinlainen halu olla kasvamatta aikuiseksi ja pelko siitä, että jossain kohtaa havahdun onnettomana tilanteesta, jossa minulla on aviomies, kaksi lasta, farmariauto ja asuntovelka. Tuo on minulle skenaario joka ei houkuttele, ei sitten yhtään.

Moni ajattelee minusta ulkoisen olemuksen perusteella, että olen erityisen rauhallinen ihminen. Totuus on kuitenkin toinen kun olen läheisteni seurassa. Olen puhelias ja välillä jopa aika kovaääninenkin, vaikka toisaalta minusta löytyy myös se rauhallinen puolikin, joka osaa kuunnella muita. Työminäni on aina ollut erilainen kuin vapaa-ajan minä ja se on juurikin tuollainen rauhallinen ja jopa hieman vetäytyväkin. Kuten olen tainnut aikaisemminkin sen sanoa, en ole koskaan oikein päässyt työpaikoilla työyhteisöön intensiivisesti mukaan ja olen aina vähän jättäytynyt sen ulkopuolelle.

Minulla on surkeahko ajantaju. Saatan käyttää asioihin todella paljon aikaa jos kyse on jostain, minkä suhteen minulla ei ole deadlinea. Yhtäkkiä joku yksinkertainenkin juttu vie aivan tuhottomasti aikaa kun viilaan pilkkua. Minun on myös hankala arvioida aikataulullisesti sitä, että ehdin paikkaan A tietyssä ajassa. Tämä on todella ärsyttävä piirre ja inhoan sitä itsessäni. Olisi kiva olla se ihminen joka on aina ajoissa ja tekee asiat todella nopeasti. Olen niitä viimetipan ihmisiä.

Koen paikoitellen ahdistusta sosiaalisesta mediasta. Vaikka se työni onkin, niin silti välillä kaipaan sitä etten jaa kaikkea tänne tai Instagramiin. Siinä on itse asiassa yksi syy jonka vuoksi en jaksa jatkuvasti päivittää Insta storiesia koska itseäni ahdistaa ajatus siitä, että jatkuvasti pitäisi jakaa itsestään ja tekemisistään reaaliaikaista materiaalia. Välillä tykkään myös ottaa totaalisia irtiottoja somesta ja näin tein viimeksi viime viikonloppuna. Ajastin tänne kaiken materiaalin enkä lisännyt mitään Instagramiin perjantain ja sunnuntain välillä. Tuntui niin vapauttavalle olla hetki poissa ja elää kuten muutkin elävät. Välillä huomaan eläväni liikaa linssin läpi mikä on sinällään bloggaajille aika tyypillistä.

Jos ja kun syön maitotuotteita (esimerkiksi laktoositonta juustoa) tulee minulle todella usein yhtäkkinen huonovointisuus kesken syömisen. Siis sellainen tunne, että nyt on pakko mennä oksentamaan ja tuo tunne kestää muutaman minuutin ajan kunnes se menee ohitse. En tiedä mistä se johtuu mutta epäilen, että kenties siitä koska en syö paljon maitotuotteita niin kroppa vaan reagoi ikään kuin ”vierastaen” tai sitten se on se maitotuotteiden happamuus? Tuo on outoa mutta sitä ilmenee todella säännöllisesti enkä ole tavannut vielä ketään jolla olisi samankaltaisia tuntemuksia.

Mietin tällä hetkellä todella paljon oman yrityksen perustamista mutta se kaikki paperihomma pelottaa, jännittää ja ahdistaa. Olen todella huono ottamaan selvää asioista ja kärsimätön, jonka vuoksi kevyt yrittäjyys on ollut maailman helpointa. Ymmärrän kuitenkin sen, että tällä hetkellä oman toiminimen perustaminen olisi ehkä kuitenkin järkevämpää. Nyt en nimittäin hyödy ”yrittäjyyden eduista” mikä on sinällään ehkä hieman typerääkin. Sanokaa joku minulle, että se toiminimi ei vaadi paljon paperihommia jooko?

Miehissä itseeni iskee eniten sellainen ei stereotyyppinen komeus. Itse asiassa nykyään jopa ihan ällöttää sellaiset todella komeat matchoilevat miehet jotka luulevat itsestään liikoja. Pidän enemmän tavallisemman näköisistä mutta hyvällä huumorilla varustelluista miehistä. Miehen tulee myöskin kestää omaa roisia huumorintajuani ja tietynlaista ”äijämäisyyttä”, sillä en tule koskaan muuttumaan sievistelijäksi joka ei sano mihinkään asiaan omaa mielipidettä. Tiedän olevani naistyyppiä, jonka kanssa kovin moni itsetunnoltaan heikompi mies ei pärjää ja tiedostan sen hyvin.

Olen aika huoleton ihminen ja kaukana säntillisestä sekä järjestelmällisestä. Minun ei tarvitse esimerkiksi tietää niin tarkasti yksityiskohtia jos lähden vaikka matkalle. Kunhan ne tietyt perus jutut kuten lennot ja jonkinlainen majoitus ovat kunnossa, niin voin hyvin lähteä reissuun pienessä epävarmuudessakin. En ole myöskään vaativa, eli voin nukkua oikeastaan missä vaan. Viime kesänä nukuin yhdellä venereissulla veneen lattialla ja hyvinpä muuten nukuinkin.

Olen harrastanut pienempänä balettia sekä telinevoimistelua. Nuo lajit eivät kuitenkaan sopineet niin hyvin itselleni, että olisin jatkanut niiden harrastamista vuosi tolkulla. Olen enemmänkin sellainen ”helpompien” liikuntalajien harrastaja kuten juoksemisen. Minulla on erityisen hyvät keuhkot ja jaksan tosiaan hengityselimistön puolesta juosta todella pitkiäkin matkoja.

Lapsuudessa koiramme oli paras ystäväni. Muistan jakaneeni hänelle paljon asioita – oikeastaan pelottavankin paljon. Näin jälkeenpäin olen vasta ymmärtänyt, että koirakaverini oli minulle se tietynlainen tuki ja turva lapsuudessa, jolle pystyin puhumaan kaikesta ja joka oli aina olemassa minua varten. Tuo on tavallaan erikoista miten lapsi saattaa kiintyä eläimeen kuten ihmiseen ja kokea eläimen läsnäolon erityisen rauhoittavana – jonkinlaisen turvapaikkana. Olen aina ollut myöskin hyvin eläinrakas ja enemmän kuin oman lapsen hankkimisesta, haaveilen lemmikistä.

Sellaisia faktoja tähän tiistaipäivään!

Oliko joukossa jotain johon voitte kenties samaistua?

 

Kuvat: Iines / edit minä

// Kuvat kuvattu Sokos Hotel Presidentin tiloissa

Miten identiteettikriisistä selviää?

Identiteetti on jotain todella henkilökohtaista ja omaa. Sen rakentuminen alkaa jo lapsuudessa ja päättyy tuskin koskaan. Identiteetti on ihmisen käsitys itsestä ja omasta persoonallisuudestaan. Elämänkokemukset ja eletty elämä muovaamat meitä ihmisinä ja identiteetti usein muuttuukin matkan varrella. Samalla tapaa kuin identiteetti saattaa jossain elämänvaiheessa vahvistua vaikka sen oikean opiskelupaikan tai uran valjettua, saattaa identiteetti ajautua kriisiinkin. Kriisi saattaa puhjeta jonkun rankan elämänvaiheen seurauksena tai miksei ihan vaan puskistakin. Tyypillistä kuitenkin on, että kriisit liittyvät suuriin elämänmuutoksiin tai ikävuosien vaihtumiseen. Kriisivaiheessa etsimme sitä, kuka olemme, mitä haluamme ja mikä tarkoitus elämällämme on? Tuollaisessa kriisivaiheessa sitä saattaa ajautua todella tyhjään ja pelottavaankin olotilaan, jossa on enemmän kuin hukassa itsensä kanssa.

Koin elämäni tähän asti pahimman identiteettikriisin täytettyäni kolmekymmentä. Sitä ennen ajattelin, että kaikki on ihan okei eikä ole hätää vaikka täytänkin kolmekymmentä ja elämäni on kuin yksi sekametelisoppa. Viime kesänä se kuitenkin alkoi – oman elämän kyseenalaistaminen ja ylipäänsä kamppailu sen kanssa kuka olen ja mihin olen menossa. Tuohon samaan ajanjaksoon liittyi masennusta ja alakuloisuutta. Tunsin ensimmäistä kertaa ikinä ettei elämälläni ole sen suurempaa merkitystä enkä ole saavuttanut loppupeleissä yhtään mitään. Tuli sellainen todella vahva alemmuuden tunne siitä, ettei minusta ole mihinkään. Kohdallani tilanne oli niin monen asian summa ja siihen liittyi käsittelemätön ero, pieleen menneitä ihmissuhteita, työkuvioiden radikaali muutos ja se maaginen kolmenkymmenen rajapyykki. Tunsin myös kuinka vuosien takaiset vanhat jutut alkoivat yhtäkkiä nousemaan pintaan ja kaiken tuon myötä mielessäni tapahtui aivan liikaa.

Minun identiteettikriisi kesti kokonaisuudessaan puolisen vuotta, eli sinällään aika pitkään. Tällä hetkellä koen, että kriisin pahin vaihe on jo ohi mutta nyt hoidan ja käsittelen sen jälkipyykkiä. Katson tapahtunutta silmästä silmään ja olen hyväksynyt sen, että näin kävi enkä ole yhtään sen huonompi ihminen kuin kukaan muukaan. Olen löytänyt jälleen elämänilon ja sen tunteen, että olen merkityksekäs mutta silti edelleen on olemassa asioita, joita työstän. Koen, että kriisi vahvisti minua ihmisenä ja auttoi minua oivaltamaan, mihin olen menossa ja mihin suuntaan ylipäänsä haluan mennä. Vaikka tälläkään hetkellä asiat eivät ole kristallin selviä, niin se tunne sisimmässäni on erilainen – se on luottavainen ja rauhallinen.

Identiteettikriisit kuuluvat elämään ja niiden tarkoitus on vahvistaa persoonaamme. Jos mietitään ettei ihminen olisi koskaan murrosvaiheessa, tapahtuisiko mitään kehitystä? Kriisit laittavat meidät usein niin tiukille, että silloin jos joskus alkaa tapahtumaan muutosta – ja vieläpä usein vaikeuksien kautta positiivista sellaista. Vaikka omalla kohdallanikin tuo vaihe oli aivan kammottava enkä haluaisi siihen mistään hinnasta palata, silti ymmärrän sen merkityksen itselleni. Se on ajanut minua tähän pisteeseen jossa nyt olen. Koenkin, että kriisit vievät meitä eteenpäin vaikka usein se ei siinä hetkessä sille tuntuisikaan. Kriisit ovat mahdollisuus muutokseen ja siihen, että teemme jotain parempaa tulevaisuutemme puolesta.

Veikkaan ettei elämän kriisejä voi estää, kuten emme voi estää elämässä tapahtuvia asioitakaan. Jokainen meistä kohtaa välillä vaikeuksia, pettyy itseensä ja muihin tai ajautuu hankaliin elämäntilanteisiin. En tiedä ketään jonka elämä olisi täydellistä ja joka päivä ruusuilla tanssimista. Se miten näistä kriisitilanteista voi sitten selvitä onkin todella paljon kiinni ihmisestä itsestään. Se tukeutuuko muihin ihmisiin tai hakeeko ulkopuolista apua on loppupeleissä oma valinta. Sillä pahimmalla hetkellä et välttämättä halua tukeutua vaikka periaatteessa haluaisitkin. Itse koen, että vaikka paljon olen saanut tukea parhailta ystäviltäni, niin paljon olen pitänyt asioita myös itselläni. Nyt kun mietin taaksepäin niin kai se kannatteleva voima on kuitenkin loppupeleissä ollut työ/blogi, arjen pyörittäminen ja lähipiiri. Tärkeintä on, että kriisin aikaisia tunteita pystyy kanavoimaan jotain kautta ulos. Kaikille tuo väylä ei ole puhuminen, vaan se voi olla myös kirjoittaminen, piirtäminen tai esimerkiksi urheileminen. Myös sellainen itsestään ruohonjuuritasolla huolehtiminen on tärkeää. Tarkoitan tällä siis riittävää lepoa, ravinteikasta ruokaa ja kenties kevyttä liikuntaakin. Usein identiteettikriisin kanssa auttaa myös aika. Se, että on valmis elämään keskeneräisyyden keskellä ja ajattelemaan, että joku päivä helpottaa ja löydän jälleen sen oikean suunnan.

Jossain olen joskus kuullut sanottavan ettei niin isoa kriisiä etteikö siitä selviäisi. Tuo pitää todella paikkansa ja etenkin oman identiteetin kanssa kamppaillessa voi aina lohduttautua sillä ajatuksella, että tämä tulee vielä vahvistamaan minua ja viemään elämässä eteenpäin. Identiteettikriisit auttavat meitä tekemään päätöksiä itsemme puolesta mutta toisaalta nuo päätökset kannattaa myös punnita.

Onko joku muukin ehkä käynyt viimeisen vuoden sisällä taistelun identiteettikriisin kanssa? Miten olette siitä selvinneet?

 

Kuvat: Iines / edit: minä