Ulkoiset ominaisuudet joista itsessäni pidän

Ystäväni ja blogikollegani Iines kirjoitteli muutama päivä sitten ulkonäköpaineista ja siitä, mistä pitää itsessään ja etenkin ulkonäössään eniten. Tuon tekstin luettuani päädyin minäkin pohtimaan niitä ominaisuuksia, joista ulkonäössäni pidän. Nykyään noita miettii oikeastaan harvemmin, koska sisäisten ominaisuuksien merkitys on iän myötä korostunut. Sitä katsoo ennemmin niitä muidenkin ihmisten henkisiä ja syvempiä ominaisuuksia kuin tuijottaa pelkkää ulkokuorta. Hieman tähän liittyen on muuten pakko mainita, että ladattuani Tinderin muutama päivä sitten olen ollut jopa hieman järkyttynyt, miten ulkonäkökeskeinen tuo sovellus on. Tai en tiedä mitä odotin mutta se, että tuo sovellus perustuu täysin ulkonäön perusteella tehtävään valintaan, on kyllä aika raadollista. Ne ihmiset joihin kenties ihastuisi tosielämässä, tulee swaipattua Tinderissä vasemmalle koska joku aivan naurettava ulkonäköseikka saattaa kuvissa häiritä.

Ehkä joku kerta Tinderistä lisää mutta nyt varsinaiseen aiheeseen eli ulkonäköön. Olen varmasti maininnut täällä muutamaankin otteeseen etten todellakaan ole aina ollut sinut ulkonäköni kanssa. Vaikka olenkin sinällään saanut koko ikäni huomiota ulkonäöstäni, en ole kuitenkaan kokenut itseäni riittäväksi. Riittämättömyyden tunne on tietyllä tapaa kalvanut minua koko elämäni ajan ja vaikka tämähän on pitkälti henkisen puolen ”haava”, heijastuu se herkästi myös ulkonäköön. Nuorempana esimerkiksi jos joku arvosteli ulkonäköäni, loukkaannuin siitä syvästi ja nuo sanat jäivät ahdistavina takaraivooni. Jos kommentti tuli vieläpä minulle läheiseltä ihmiseltä ja vaikka se olisikin huumorilla heitetty, koin siitä todella pahaa mieltä. Nykyään tilanne on siinä mielessä eri, että ulkoisen olemuksen haukkumisella minua on vaikea loukata. Jos haluaa iskeä oikein syvälle, niin sitten lokaa kannattaa heittää jostain vallan muusta. Luulen, että tämä lienee sitä henkistä kasvua jonka myötä ulkonäön merkitys on vaan pienentynyt elämässäni. Kun on kohdannut suurempia vaikeuksia, sitä on saanut ikään kuin uudenlaista perspektiiviä katsoa asioita eri näkökantilta. Se, ettei näytäkään täydelliseltä tai ole täydellinen, on yksinkertaisesti inhimillistä. Ulkonäkö on loppupeleissä asia jonka varaan itsetuntoa ei kannata rakentaa tai muuten ollaan todella heikoilla jäillä.

Vaikka ulkonäköön ei keskittäisikään energiaansa tai kiinnittäisi mitenkään erityisen paljon huomiota, on mielestäni mukava kehua muiden ulkonäköä tai todeta itselleen, että näytänpä tänään hyvältä. Ulkonäkö on kuitenkin yksi osa meitä ja se, että ihminen kokee ulkonäkönsä edes jokseenkin miellyttäväksi vaikuttaa aika moneenkin asiaan. Jos peilikuvaansa vihaa, aiheuttaa se aivan varmasti negatiivisuutta myös muille elämän osa-alueille. Siksi olen ehdottomasti sitä mieltä, että itsestään kannattaa pitää huolta myös ulkoisesti. Minä olen ainakin huomannut, että niinä päivinä kun on huono olo kehossa, heijastuu se myös kaikkeen muuhunkin tekemiseen. Olen tuolloin huomattavasti hermostuneempi kuin niinä päivinä, joina oloni on kokonaisuudessaan balanssissa. Sen, että huolehtii ulkonäöstäänkin ei myöskään tarvitse tarkoittaa sitä, että on jotenkin erityisen pinnallinen tai ulkonäkökeskeinen ihminen.

Koska tosiaan pysähdyin minäkin miettimään, mitkä ovat minussa niitä ominaisuuksia joista pidän, päätin listata ne teille. Osa tuli kuin apteekin hyllyltä mutta loppupäästä jouduin jo vähän mietiskelemään.

Hiukset – Ei välttämättä tule kenellekään yllätyksenä mutta tykkään todella paljon hiuksistani. Vaikka ne ovatkin välillä hieman oikukkaat ja kasvavat liian nopeasti, ovat ne aika tavalla suomalaisten tyypillisistä hiuksista poikkeavat. Tukkaani ei myöskään tarvitse muotoilla jotta se näyttää hyvältä vaan se on sitä  jo suoraan sängystä herätessä.

Iho – Tämäkin oli helppo, sillä iho on yksi parhaista ulkoisista puolistani. En ole koskaan kärsinyt suuremmista iho-ongelmista (ainoana lyhytaikainen POD) ja useamman kosmetologin suusta kuultuna, kasvojeni iho on kuulemma kuin lapsen iho ja harvinaisen hyvä. Myös vartaloni iho on todella pehmeä ja silkkinen, jossa on hyvä luontainen kosteustasapaino.

Nenä – Nenästäni olen myöskin aina pitänyt. Se on sellainen sirohko ja huomaamaton, eikä ole koskaan aiheuttanut mitään komplekseja.

Solisluut – Pidän solisluistani ja siitä, että ne korostuvat etenkin tietynlaisissa avarissa paidoissa. Off shoulder paidat ovatkin suosikkejani, sillä ne tuovat solisluut nätisti esiin.

Hoikka ruumiinrakenne – Olen lapsesta saakka ollut hoikkarakenteinen enkä koskaan kärsinyt painon suhteen ongelmista. Tämä lienee asia joka saattaa tässä vuosien saatossa muuttua mutta vielä näin kolmekymppisenäkin voin kyllä aika reippaasti todeta, etten liho herkästi.

Vatsa – Pidän vatsastani, olen oikeastaan aina pitänyt. Vaikka minulla ei ole mitään massiivisia vatsalihaksia niin vatsani on silti ihan kivassa kunnossa eikä siihen oikeastaan keräänny rasvakerrokset tai pöhötykset.

Sivuprofiili – Vaikka kasvojeni eri puoliskoissa on erilaiset sivuprofiilit, pidän niistä molemmista – toinen on pehmeämpi ja toinen taas graafisempi puoli. Oikeastaan tuon vuoksi minulle onkin luontevampaa olla profiili edellä kuvissa kuin katsoa suoraan kameraan.

Hymy ja hampaat – Hymy on ollut aina yksi valttikorteistani ja samoin hampaat. Ei ehkä uskoisi mutta lapsena minulla oli todella paljon hammasongelmia ja suussani onkin ollut jos minkälaista rautaa. Edelleen alahampaat ovat hieman vinksallaan mutta eipä tuo nyt oikeastaan häiritse, kun niitä ei juurikaan näy edes puhuessa.

Tähän loppuun on vielä mainita yhdestä asiasta, nimittäin siitä kuinka tänä päivänä arvostan kymmenen kertaa enemmän jos ihminen kehuu jotain sisäistä ominaisuuttani kuin ulkonäköäni. En itse asiassa nykyään edes kaipaa ulkonäköön liittyvää positiivista kommentointia, sillä koen sen jotenkin niin paljon vähäpätöisemmäksi. Tai ehkä tämäkin on siihen kehujaan sidonnaista? Jos se kommentti tulee itselleen rakkaalta ihmiseltä, siihen suhtautuu eri tavoin kuin tuntemattomalta saatuun huomioon. Toisaalta veikkaan, että monelle on helpompi kommentoida ihmisten ulkonäköä kuin sisäisiä ominaisuuksia. On helpompi kehua kauniita hiuksia kuin kaunista luonnetta.

En tiedä herättääkö aihe teissä mitään ajatuksia mutta halusin nyt kuitenkin kirjoittaa omia mietteitäni aiheen tiimoilta. Samalla haluan kehottaa myös sinua miettimään, mistä itsessäsi pidät eniten – niin ulkonäössä kuin luoteessakin. Itseään ja ominaisuuksiaan tulee harvemmin kehuttua, joten sellainen hyvien asioiden nostaminen ei ole mielestäni koskaan pahasta.

Oikein rentouttavaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua!

 

Kuvat: Iines / edit: minä

10 hyvinvointivinkkiä kevääseen!

*Sisältää mainoslinkkejä

Kevät on itselleni jonkinlainen uuden alku – samalla tapaa kuin syksy ja vuodenvaihdekin. Kun luonto herää eloon, sitä herää itsekin aivan uudella tavalla henkiin ja tuntuu, että jatkuvasti on odottavalla fiiliksellä. Kirjoittelin jokunen aika sitten siitä, kuinka pyrin olemaan kunnossa ympäri vuoden enkä tosiaan harrasta mitään kuukaudessa kesäkuntoon projekteja. Vaikka kesä tulee ja olen siitä innoissani, silti pääosin samat hyvinvointirutiinit pätevät elämässäni vuodenajasta toiseen. Toki joitain vuodenajasta riippuvaisia poikkeavuuksia minultakin löytyy, eli talvisin ja kesäisin tulee ehkä syötyä hieman eri tavoin ja myös liikunnassa on jonkinlaista vaihtelua. Kuitenkin sellainen yleinen pyrkimykseni on, että olisin hyvinvoiva vuodenajasta toiseen.

Vaikka näin tosiaan omassa elämässäni, sinun elämässäsi saattaa olla se vaihe, että olet kenties laiminlyönyt hyvinvointiasi talvikauden ajan ja nyt innostunut kuntoilusta sekä terveellisestä ruokavaliosta uudestaan. Mielestäni tärkeää on tiedostaa, että aina on mahdollisuus aloittaa alusta ja vaikka olisit koko talven käpertynyt sinne viltin alle lenkille lähdön sijaan, niin nyt on uusi tilaisuutesi! Haluankin tsempata jokaista hyvinvointiaan laiminlyönyttä aloittamaan alusta, sillä koskaan ei ole liian myöhäistä. Tänään jakamani vinkit ovatkin sellaisia kevääseen sopivia ja nimenomaan niitä hyvinvointivinkkejä, joita pyrin itsekin vaalimaan – niin henkisiä kuin fyysisiäkin.

Kaiva lenkkarit esiin ja suuntaa ulos liikkumaan!

Kevät on oivallista aikaa aloittaa lenkkeily talvikauden jälkeen, joten suosittelen ehdottomasti tuota ilmaista liikuntamuotoa jokaiselle talven kotona uinuneelle. Ulkona liikkuminen paitsi virkistää, se myös kohottaa mukavasti kuntoa. Jos juokseminen ei ole juttusi, niin pitkät kävelylenkit vaikka äänikirjoja kuunnellen ovat oivallinen tapa hyötyä noista aurinkoisista ulkoilukeleistä. Parasta on myös se, ettei yhtään haittaa lähteä lenkille vasta Salattujen Elämien jälkeen, sillä valoisaa on pitkään! Itse nautin omalla tavalla niin työpäivän keskeyttävistä lenkeistä auringossa, kuin sitten rauhallisista iltalenkeistä auringon laskiessa pienessä hämyssä. Viimeksi eilen tuli juostua 7 km lenkki iltasella ja uni muuten tuli tuon lenkin jälkeen oikein loistavasti!

Syö runsaasti vihreitä

Kevät on ainakin omassa elämässäni sitä aikaa, kun talviset keitot vaihtuvat lehtikaalipohjaisiin salaatteihin. Myös spirulinapussi on kaivettu kaapin perukoilta esiin ja vihersmoothiet ovat tehneet paluun! En tiedä mikä siinä onkin mutta ainakin kohdallani aurinko aikaan saa sen, että alan ikään kuin automaattisesti syömään enemmän vihreitä ja maksimoimaan kehoa puhdistavan ravinnon määrää. Jatkuvasti on vähän sellainen olo, että tekisi mieli puhdistaa keho detoxilla talven kuonista ja valmistautua sillä tavoin kesään. Sokeria on mennyt viime aikoina todella vähän eikä mitään erityisiä mielitekojakaan ole ollut. Kohdallani lisääntyvä valo tekee myös sen, ettei ruokaa ehdi oikein ajatella vaan se on enemmänkin sellainen polttoaine, josta on huolehdittava mutta fokus on nyt vallan muissa asioissa.

Suunnittele kesää ja kesälomaa

Henkisen hyvinvoinnin kannalta kesä on monelle sellainen helpottava vuodenaika, sillä useammissa työpaikoissa on hiljaisempaa koska lomat ja toisaalta myös se oma lomakin häämöttää edessäpäin. Vaikka minun elämässä lomaa on mahdollista pitää silloin kun sitä haluan pitää, olen minäkin sellainen kesän suunnittelija. Kesällä on kiva tehdä extempore juttuja mutta myös reissujen suunnitteleminen on mielestäni hauskaa! Useammalle suunnitelmat luovat sellaisia etappeja, joita odottaa ja joiden voimalla kenties jaksaa sinne kesälomaan saakka. Siispä nyt vaan kalenterit esiin ja lukkoon lyömään niitä hauskoja kesän viikonloppureissuja sekä festareita. Vaikka suunnitelmat muuttuisivat vielä moneen otteeseen, on suunnittelussa silti se oma ilonsa.

Vähennä kahvin juontia

Kevät on oiva hetki vähentää kahvin litkimistä, sillä auringonvalo piristää jo itsessään meitä aivan eri tavoin kuin se talvinen kaamos. Siispä nyt kahvikupilliset puolet vähemmälle ja korvaamaan noita kupposia esimerkiksi vihreällä teellä. Oma suosikkini on tällä hetkellä kurkumiinilatte, joka kohottaa immuniteettia ja ehkäisee tulehduksia. Kevät on usein myös erilaisten pöpöjen ja allergioiden aikaa, joten nyt jos koskaan kannattaa pitää huolta myös vastustuskyvystä! Jos muutama muukin syy sille miksi kahvin juontia kannattaa vähentää, niin mainitsisin ainakin vatsaongelmien minimoimisen sekä paremmat yöunet.

Kuuntele kehosi viestejä

Keväisin on usein monta rautaa tulessa ja yhä useampi tavoittelee sitä kuuluisaa kesäkuntoa. Tässä kohtaa vuotta itsensä kuunteleminen saattaakin jäädä hieman vähemmälle, jonka tiimoilta ei välttämättä oikein kuule missä ne omat rajat menevät. Tyypillistä on vetää itsensä ylikuntoon tai bookata kalenteri niin täyteen, että lopulta vastustuskyky romahtaa ja kevätflunssa iskee. Vaikka aurinko piristää ja tekisi mieli jatkuvasti mennä ja tulla, kannattaa silti muistaa se oman kehon viestien kuunteleminen. Huonoa omaatuntoa ei tarvitse potea vaikka aurinkoisia kevätviikonloppuja lepäisi sisätiloissa jos keho niin vaatii. Kun kesä on edessä, on aivan varmasti vielä aikaa nauttia hetkistä auringossa vaikka nyt ottaisitkin rennommin ja levon kannalta.

Lisää vedenjuontia

Tämä vinkki pätee mihin vuodenaikaan tahansa mutta etenkin keväällä kun valo lisääntyy kannattaa vedenjuontia tehostaa. Vesi vaikuttaa positiivisella tavalla mm. aineenvaihduntaan sekä ihoon, joten etenkin näistä kahdesta syystä kannattaa vettä juoda ainakin muutama litra päivässä. Itse suosin paljon ihania makuvesiä, eli valmistan kotona vesiä joiden joukkoon lisään esimerkiksi kurkkua, sitruunaa ja marjoja. Kun vesi on maustettua menee se helpommin alas ja ylipäänsä tulee juotua enemmän. Aloitan nykyään päiväni aina sitruunavedellä, johon tosiaan puristan puolikkaan sitruunan mehut. Luin joskus jostain tutkimuksesta, että tyhjään vatsaan juotu vesi tehostaa aineenvaihduntaa ainakin 20 %, jonka vuoksi siitä aamulla juodusta vesilasillisesta on tullut itselleni rutiininomainen juttu. Valo on tällä hetkellä aika armoton ihoakin kohtaan, joten ihoasi voit ehdottomasti parantaa juomalla riittvästi vettä!

Rytmitä ruokailusi

Ruokailurytmien säilyttäminen saattaa olla keväisin haastavaa. Kun on paljon menossa, eivät rytmit välttämättä pysy niin hyvin kasassa kuin ne talvella pysyvät. Vaikka itse puollan ehdottomasti rentoa syömistä ja sitä, että kaikenlaiset ruokailuun liittyvät kaavat ovat turhia, niin silti säännöllinen ruokarytmi on tietyllä tapaa hyvinvoinnin pohja. Kun syö säännöllisesti pysyy verensokerikin tasaisena, eikä tule ahmittua kerralla paketillista leipää tai karkkipussia. Se ettei missään kohtaa päästä itseään todella nälkäiseen olotilaan on yksi tae sille, että kaikenlaiset ylilyönnit ruokailujen suhteen pysyvät kurissa. Itse syön 3-4 tunnin välein ja neljä tuntia on itselleni oikeastaan sellainen maksimi. Tässäkin on hyvä kuunnella itseään ja sitä, miltä omassa kropassa tuntuu. Oma päiväruokarytmini menee kutakuinkin seuraavasti: aamiainen, välipala, lounas/päivällinen, välipala, ehkä toinenkin välipala ja iltapala.

Nuku riittävästi

Veikkaan etten ole ainut, jonka unirytmit ovat olleet hieman sekaisin lisääntyneen valomäärän vuoksi? Tässä on nimittäin nyt useampi päivä menty niin, että havahdun yhtäkkiä kello 20 jälkeen siihen, että on jo tosiaan ilta vaikka ulkona ei sille näytäkään. Sitä saattaa tehdä paljon asioita vielä kovin myöhäänkin eikä väsymys vaivaa samalla tavalla kuin se pimeämpään vuodenaikaan vaivaa. Tästä huolimatta haluan korostaa unen tärkeyttä ja sitä, että nukuthan riittävästi. Itselleni kahdeksan tunnin yöunet ovat idyllinen määrä, jonka voimin jaksan energisenä koko päivän. Jos nukut päiväunia tai koet niille tarvetta, niin tarkastelethan yöuniesi määrää? Mielestäni aikuinen ihminen ei tarvitse päiväunia ja jos iltapäivisin iskee hurja väsymys, kannattaa miettiä onko kyse liian lyhyistä yöunista vai kenties vääränlaisesta lounaasta?

Kengät Nike / *Treenihousut Aim`n (*saatu) / Toppi Oysho

Tee asioita joista nautit

Vuosien varrella olen omalla tavalla tullut jatkuvasti itsekkäämmäksi sen suhteen, etten enää tee vapaaehtoisesti asioita jotka ovat minulle erittäin vastenmielisiä. Varmasti jokaisen työhön liittyy jotain ikäviä velvollisuuksia mutta se oma vapaa-aika on ainakin minulle aikaa, jolloin haluan tehdä niitä asioita, joista saan hyvän olon. Haluankin kannustaa jokaista vaalimaan omaa hyvinvointia myös henkisellä tasolla tekemällä asioita, joista nauttii. Se, että on omia juttuja, on mielestäni todella tärkeää! On se sitten jooga tai maalaaminen – kunhan teet jotain sellaista josta sinä saat hyvän olon.

Pidä huolta itsestäsi!

Todella laaja vinkki, joka pitää ehkä sisällään kaiken jo mainitsemani. Tämä on mielestäni kuitenkin se tärkein neuvo kevääseen(kin) – huolehdi itsestäsi, terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi. Ne tavat joilla sen teet voivat olla monelle meistä hyvin erilaisia mutta tärkeintä on, että pidämme itsestämme huolta. Etenkin jos elämässäsi on syystä tai toisesta vaikea ajanjakso, kiinnitäthän huomiota siihen ettet laiminlyö itseäsi? Jotenkin minusta tuntuu, että tämä kohta jää liian monelta unholaan, koska on helpompaa pitää huolta perheestä ja lapsista mutta oma hyvinvointi jää aina sinne viimeiselle sijalle. Itse jaksan usko siihen, että silloin kun voimme itse hyvin, olemme parempia ihmisiä myös muille ihmisille ja se on ainakin omassa elämässäni yksi ”life goal”.

Toivottavasti saitte vinkkien joukosta jotain muistutuksia omaankin elämäänne! <3

Muuten toivottelen energistä päivää jokaiselle!

 

PS. House of Brandonilla on meneillään Mid Season Sale, jonka valikoima kannattaa ehdottomasti kurkata! Alennuksessa on laaja valikoima myös kevään treenivaatteita. Suoraan sportti osastolle pääset *tästä.

Kuvat: Iines / edit: minä