Elämäntapamuutos – Miten päästä alkuun?

Tähän vuodenaikaan moni varmasti miettii elämäntapamuutosta. Miten pudottaa ne kertyneet ”koronakilot” tai ehtiä kuntoon kesäksi? Tiedän ihmisiä, jotka kamppailevat sen kanssa, mistä löytää motivaatio muuttaa elämäntapoja ja mitä se käytännössä tarkoittaa? Vaikka itse en olekaan koskaan pudottanut painoa tai suoranaisesti tehnyt elämäntaparemonttia, olen minäkin muuttanut elämäni suuntaa ja ajatusmaailmaa hyvinvoinnin suhteen joitain kertoja. Kun nuorempana olin ehdoton ja ankara itselleni (osittain varmasti urheilutaustasta johtuen), nykyään osaan olla lempeämpi. Rakastan pitää itsestäni huolta, mutta samaan aikaan en enää jaksa nipottaa turhasta. Kaikenlainen urheilun suorittaminen on minulle asia, joka ei inspiroi. Toki tavoitteita voin itselleni treeneissä asettaa ja treenaan yleensä täysillä, mutta sellainen suorittamisen kulttuuri, se ei ole minua varten.

Uskon liikunnan ja yleisesti hyvinvoinnin suhteen lopun elämän tähtäimen valintoihin ja siihen, ettei koskaan ole liian myöhäistä muuttaa kurssia. Motivaatio – se on kuitenkin löydettävä, tai muuten muutoksesta ei tule mitään. Jos kumppanisi haluaa muutosta enemmän kuin sinä, epäonnistut varmasti. Halun tulee lähteä itsestä. Olenkin monesti miettinyt, mitkä asiat saavat minut treenaamaan säännöllisesti viikoittain ja syömään terveellisesti? Miksi taukoja ei tule, vaan jaksan pitää itsestä huolta vuodesta toiseen? Toki tähän vaikuttaa varmasti paljon myös kasvatus ja opitut tavat, mutta ehkä tärkeimpänä hyvä olo ja halu pitää itsestä huolta. Mielestäni hyvinvoinnin ylläpito on juuri sitä, että pitää itseä arvokkaana ja välittää itsestä. Toisaalta kuten sanottu, en tee tätä orjallisesti, vaan säilytän balanssin, joka sallii viinittelyt ja herkuttelut, jotka myös tekevät minusta onnellisen. Kun nuorempana pidin kaikenlaisia karkkilakkoja ja söin mitä ihmeellisempien ruokavalioiden mukaan, nykyään sallin itselleni aivan kaiken. Minulle nimenomaan sallivampi elämäntyyli on se, joka motivoi ja saa voimaan paremmin. Kun mitään ei kiellä, ei myöskään mennä jatkuvasti äärilaidasta toiseen, eli välillä paastota ja sitten taas ahmita. Veikkaan että monelle suurin ongelma, on juuri se, kun kielletään, jonka seurauksena taas päädytään sinne toiseen äärilaitaan.

Elämäntapamuutos on pitkälti myös rutiinien muuttamista ja sitä, ettei asioita enää tehdäkään kuten ennen. Monelle tämä on haaste, sillä se saattaa vaatia arjen muutoksia. Treenien mahduttaminen vuorokauteen vaatii suunnitelmallisuutta – samoin terveellinen ruokavalio. Tällaiset pienet ekstrat saattavat olla alkuun haastavia, mutta mikäli muutosta haluaa riittävästi, niitä myös tekee. Aina kaikki elämässä ei myöskään ole niin kivaa, eli vaikka nyt sanoin, että haluan treenata hyvällä mielellä, ei minuakaan aina inspiroi. Silti menen salille tai juoksulenkille, vaikka välillä ketuttaa ihan todella ja tekisi ennemmin jäädä katsomaan telkkaria. Noissa tilanteissa kuitenkin muistutan itseäni siitä, miten hyvä olo treenien jälkeen tulee! Ja olenhan tehnyt päätöksen – päätöksen pitää itsestä hyvää huolta ja olla hyvässä kunnossa.

Jos suunnittelet elämänmuutosta tai haluaisit sellaiseen projektiin lähteä, älä vaadi itseltä heti täydellisyyttä, vaan lähde liikenteeseen pienin askelin. Joko tai -ajattelu ei tässä asiassa toimi, vaan pienet muutokset. Mieti, miten voisit sisällyttää arkeesi liikuntaa ja mitä muutoksia sinun tulisi tehdä ruokavalion suhteen? Jo sekin, että syö viikolla terveellisesti ja liikkuu maanantaista perjantaihin on parempi kuin, ettei tee yhtään mitään ja viruu vanhassa, surkeassa olotilassa. Ja toki alkuun edes yksikin treeni viikossa on hyvä muutos! En oikeastaan edes näe, että liikunnan suhteen olisi olemassa jokin kiinteä määrä, jota tulisi noudattaa. Tuo määräkin tulee löytää kokeilun kautta ja kuten olen tainnut mainita, minulle toimii paremmin se, etten treenaa niin paljon. Liiallinen treeni kerää kroppaan nestettä ja kehossani on ylivirittynyt olo. Nämäkin tietenkin makuasioita, mutta näkisin, ettei tavallisen hyvinvoinnin vuoksi treenaavan tarvitse tavoitella urheilijan suorituksia. Vähempikin riittää ja monesti vielä muuten saa voimaan paremmin! 🙂

Yksi hyvä keino motivoida itseä muutokseen, on asenteen muuttaminen, eli se, ettei elämäntapamuutosta katso ikävänä pakkopullana. Kun pyrkii muuttamaan ajatusmaailmaa siihen suuntaan, että se on palvelus itseä kohtaan, ajatus muutoksesta muuttuu paremmaksi. Eli tässäkin asiassa niiden positiivisten puolien löytäminen on äärettömän tärkeää! Tiedän, ettei se aina ole helppoa ja ihmisillä on erilaisia haasteita elämässä. Silti uskon, että jokaisen on mahdollisuus löytää hyvinvointi ja hyvä olotila, jos sitä oikeasti haluaa. Kurssia on myös aina oikea aika muuttaa ja harvoin on liian myöhäistä. Ei myöskään vaadi mielestäni mitään ääretöntä itsekuria tehdä päätöksiä oman hyvinvoinnin puolesta, kun asiaa oikeasti miettii siltä kannalta, mikä on minulle hyväksi. Kysymykseni kuuluukin, miten paljon sinä välität itsestäsi? Mitä olet valmis tekemään oman hyvinvoinnin puolesta?

Näihin tunnelmiin toivottelen oikein rentouttavaa tiistai-iltaa ja tsemppiä jokaisen hyvinvointikevääseen 2020!

hyvinvointi hyva-olo terveys liikunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *