Dubain plussat ja miinukset

Dubain matka lähenee loppuaan ja ensi yönä lennämmekin takaisin Suomeen. Matka on ollut kaikin puolin todella onnistunut ja kuten olen useampaan otteeseen maininnutkin, Dubai yllätti pääasiassa positiivisesti sillä itselläni oli useita ennakkoluuloja ennen reissua. Nyt, kun paikkaa on tosiaan tullut reilu kaksi viikkoa nähtyä, ajattelin koota postaukseen Dubain plussat sekä miinukset – ne asiat, jotka yllättivät ja saivat iloiseksi sekä myöskin ne seikat, jotka herättivät itsessäni täysin päinvastaisia fiiliksiä.

Nämä mielipiteet ovat tosiaan sitten ainoastaan omiani, eli ei missään nimessä mitään absoluuttisia totuuksia. Me ihmiset koemme asiat eri tavoin ja myös matkustaminen on yksi niistä.

Plussat:

+ Dubaissa on lähestulkoon ympäri vuoden lämmin – paikoitellen jopa ahdistavankin kuuma jos tänne matkustaa kesällä. Näin talvella Dubai on täydellinen ilmastoltaan ja aurinkokin on takuu varma. Täällä myös sataa vain harvoin ja tuokin sade on kuulemma tyypillisesti keinotekoisesti aiheutettua, sillä muuten näillä leveyksillä vettä tulee vaan ani harvoin.

+ Tänne matkustat todella edullisesti etenkin tähän aikaan vuodesta. Me maksoimme suorista lennoistamme laukun kanssa vajaa kolme sataa henkilö, mikä on mielestäni todella vähän. Tähän aikaan vuodesta nimittäin oikeastaan joka puolelle missä on lämpöä maksaa ihan mukavasti, joten siihen nähden oli kyllä mielestäni todella edukkaat lennot! Me matkasimme Norwegianilla mutta Finnairhan lentää tänne myöskin suoria lentoja.

+ Dubaissa on aivan ihania rantoja! Jumeirah, Barasti, Kite, Marina… Suosikkini on kuitenkin ehdottomasti Barasti, jossa pääset sekä altaalle, että merenrannalle. Rannalla ei tarvitse makoilla pyyhkeillä, vaan siellä on useampia auringonotto penkkejä sekä tuoleja, joilla voit ilmaiseksi loikoilla. Barasti on tosiaan sisäänpääsymaksuton ja täysin ilmainen ranta, mutta sinne ei saa ottaa omia eväitä eikä vettäkään mukaan. Rannalla on kuitenkin pari ravintolaa, joista saa niin juomisia kuin syömisiäkin.

+ Englannilla pärjää loistavasti, eli suurin osa paikallisista työntekijöistä puhuu sujuvaa englantia. On itse asiassa ollut ihana jälleen puhua englantia, sillä Suomessa sitä tulee käytettyä valitettavan vähän.

+ Täällä voit nauttia niin ranta kuin kaupunkilomastakin. Harvassa nimittäin ovat kohteet, joissa yhdistyy ensiluokkainen kaupunkiloma sekä vielä rantaelämäkin. Tuossa mielessä voisin verrata Dubaita suosikkiini Barcelonaan, sillä täällä tosiaan voit nauttia molemmista.

+ Dubaissa on erittäin turvallista eikä missään kohtaa lomaa ole tarvinnut pelätä edes pimeällä liikkumista. Veikkaan, että tämä johtuu tiukasta kurista ja säädöksistä, jotka täällä vallitsevat. Olen myöskin kuullut, että rangaistukset rikkeistä ovat aika kovia joten sekin pitää varmasti ihmiset kaidalla tiellä. Osa puhuu, että täällä olisi vaaleaihoisella naisella hankaluuksia nimenomaan miesten ällöttävien katseiden suhteen mutta itse en ole huomannut tuon suhteen mitään sen ahdistavampaa kuin Suomessakaan. Toki pukeutuminenkin saattaa vaikuttaa, eli itse kunnioitan maan pukeutumissääntöjä siinä mielessä, että olen pukeutunut koko loman ajan pitkiin mekkoihin tai jos mekko on ollut polven yläpuolelle, ovat hiat olleet sitten pidemmät sekä olkapäät piilossa.

+ Wc:t ovat todella siistejä ja niistä useimmissa on työntekijä, joka siivoaa vessoja jatkuvasti. Mielestäni tuo on iso plussa enkä ole missään muualla maailmassa nähnyt noin siistiä wc -kulttuuria. Myös käsipaperia on lähestulkoon jokaisessa vessassa mikä on mielestäni hygieniasyistä ihan mieletön juttu.

+ Täältä saat aivan kaikkea – siis korosta AIVAN kaikkea. Dubai on oikea shoppailijoiden paratiisi eikä täällä varmastikaan ole liikettä, jota et löytäisi edes jostain kauppakeskuksesta. Jos siis haet lomaltasi shoppailu aspektia, suosittelen todellakin Dubaita. Jos kurssi sattuu hyväksi lomasi aikana, saatat ostaa juttuja jopa edullisemmin kuin Suomessa.

+ Dubaissa on paljon nähtävää jos vaan hieman perehtyy siihen, missä kannattaa käydä. Itse suosittelen todella lämpimästi safarilla vierailua, Soakin basaareja sekä tuota vanhempaa osaa kaupungista (Al Fahidi), tanssivia suihkulähteitä Dubai Mall -kauppakeskuksen yhteydessä, Dubai Marinaa ihan kokonaisuudessaan, Madinat Jumeirahia, La Mer -aluetta (joka tosin on vielä hieman kesken) sekä erilaisten rantojen kiertämistä ja ihmettelyä.

+ Taksilla matkustaminen on todella halpaa! Tästä mainitsin jo postauksessa, jossa käsittelin lomani kulutusta sekä rahanmenoa. Haluan kuitenkin vielä tässäkin yhteydessä korostaa taksilla matkustamisen kätevyyttä sekä edullisuutta varsinkin silloin, jos taksissa matkaa useampi henkilö.

Miinukset:

– Etäisyydet ovat paikoitellen pitkiä tai ainakin hankalia taittaa jalan. Kuten tosiaan jo aikaisemminkin mainitsin, Dubai ei ole mikään sellainen kohde, jossa kävellään kaupunginosasta toiseen. Vaikka etäisyys olisi alle viisikin kilometriä joudut taittamaan matkan junalla tai autolla. Jos vertaan kohdetta esimerkiksi Barcelonaan jossa kävelet kaupungin osasta toiseen täysin huoletta, on Dubai tosiaan tuossa mielessä aika haastava. Paljon tuleekin liikuttua muuten kuin jalkaisin. Tämä on huono juttu myös lenkkeilemisen puolesta, sillä kävelyteitä ei todellakaan ole joka puolella.

– Kierrätystä ei juurikaan näe eikä sitä taida olla olemassakaan. Kaikki heitetään samaan roskapussiin muovipulloista banaaninkuoriin. Mitä paikallisen kertomana ymmärsin, täällä on jossain kyllä muovinkierrätystä mutta ei mitenkään erityisen helposti kansalaisten tai turistienkaan saatavilla. Kun vettä ei voi juoda hanasta, tulee vesipulloja ostettua ja ihan hirvittää heittää niistä jokainen menemään… Vaatekierrätystä onneksi sentään näkee moskeijojen vieressä olevissa laatikoissa mutta ainakaan itse en törmännyt esimerkiksi kirpputoreihin tai second hand liikkeisiin.

– Iso osa Dubaissa on tehtyä ja niin rakennettua. Täällä näkee todella selkeästi sen, että pyritään tekemään kaikessa maailman suurinta, parhainta ja hienointa. Dubai on kohde jossa ei varmaan viimeistään vuoteen 2020 mennessä ole mitään asiaa, jota et voisi täällä tehdä tai harrastaa. Tämä herättää ainakin itsessäni edelleen ristiriitaisia tuntemuksia mutta maassa maan tavalla. Onneksi kuitenkin näimme myös vanhan Dubain alueen sekä kävimme aavikolla. Edes jotain hieman alkuperäisempää, mikä ainakin noin yleisesti ottaen kiinnostaa itseäni aina eniten.

– Monissa paikoissa on huonot wifi-yhteydet. Useammissa ravintoloissa tai kahviloissa ei ole wifiä laisinkaan ja jos se löytyy, on aika tyypillistä, että yhteys pätkii jatkuvasti. Pelastukseni onkin töideni kannalta ollut se, että täällä missä majoitumme, on toimiva ja hyvä nettiyhteys! Kahviloihin ei voi todellakaan luottaa, joten kannattaa aina ennen tilauksen tekemistä tarkistaa asia jos tarkoituksesi on tehdä esimerkiksi töitä netin äärellä.

– Dubai on kallis maa. Täällä et tosiaan pärjää millään aivan minimaalisella budjetilla vaan rahaa on hyvä olla ainakin saman verran käytössä kuin Suomessakin. Osa tuotteista on täällä edullisempia kuin Suomessa mutta aika moni kyllä hintavampia. Kannattaa siis varautua siihen, että rahaa täällä saa menemään jos yhtään elää lomaillen. Etenkin käteinen kuluu silmän räpäyksessä… Pienenä vinkkinä vielä, että aina kannattaa maksaa dirhameissa jos myyjä kysyy veloitetaanko summa kortilta euroissa vaiko maan valuuttana.

– Gluteenittomuus ja etenkin maidottomuus ei ole täällä täysin itsestäänselvyys. Etenkin laktoosittomat tuotteet ovat todella kortilla, eli siihen kannattaa varautua. Itse olen joutunut aika paljon ruokavaliossani lipsumaan eikä siinä muuten mitään, mutta vatsan kanssa on kyllä ollut ongelmia. Tässä mielessä suorastaan odotan kotiin pääsyä, kun lähikaupasta saa soijajogurttia eikä kauraleipäkään ole mikään maailman suurin ihme.

– Alkoholia ei myydä kaupoissa eikä monissa ravintoloissakaan. Tähän kannattaa varautua jos lomalla tykkää yhtään tissutella. Alkoholia kannattaakin ostaa lentokentältä hotellihuoneeseen tai ravintoloissa puolestaan kysyä heti sisään mentäessä onko heillä alkoholia tarjolla. Ei sillä, että tämä olisi itselleni iso ongelma ollut mutta mielestäni kuitenkin pieni miinus. Alkoholi on myöskin kallista, eli mitään edullisia talon viinejä ei ole tarjolla.

– Dubaissa on paljon rakennustyömaita ja sen myötä melua sekä pölyä. Oikeastaan joka puolella rakennetaan jotain uutta, mihin sinällään aika nopeasti tottuu kyllä. Hotellia varatessa kannattaa ehkä tiedustella onko naapurissa iso työmaa jos haluaa viettää lomansa rauhallisissa tunnelmissa.

– Kuuleman mukaan siirtotyöläisten olot ovat paikoitellen huonot ja he ovat alipalkattuja. Tämä on seikka mikä herättää itsessäni luonnollisestikin ristiriitaisia tuntemuksia Dubaita kohtaan. Olen pyrkinyt kuitenkin ajattelemaan niin, että huonoja oloja on ympäri maailman eikä tämä ole ainoa kohde, jossa tuo näkyy. Tokikaan yhtään ongelmaa vähättelemättä, iso miinus Dubaissa…

Siinä tosiaan muutamia plussia sekä miinuksia Dubaista. Yleisfiilis on kuitenkin pääosin positiivinen ja voisin kyllä matkustaa tänne uudestaankin. Loistavan matkan päässä kohde, jonne saa edullisia suoria lentoja ja jossa on vieläpä tähän vuodenaikaan lämminkin. Dubai sopii erinomaisesti sellaiseksi aivot narikkaan lomakohteeksi tai vaikka ihan pelkästään shoppailijoille ja auringonpalvojille. Helppo lomakohde, jonne länsimaalaisen on kätevä matkustaa.

Oikein ihanaa Suomi 100 -vuotta itsenäisyyspäivää jokaiselle! Täällä ollaan hengessä mukana – suomenlippu kourassa ja linnanjuhlatkin on tarkoitus katsoa illalla tietokoneen ruudulta.

Kuulumisia Dubaista

Terveisiä Dubaista! Eilen käynnistyi toinen viikko emiraateissa, jonka vuoksi ajattelin kirjoitella teille hieman kuulumisiani täältä lämmöstä. Matkustin tosiaan viikko sitten ystäväni kanssa Dubaihin ja majoitumme hänen siskollaan Jennillä mikä mahdollistaakin sen, että voimme lomailla täällä lähestulkoon kolme viikkoa. Itselleni tämä on tosiaan ensimmäinen kerta Dubaissa – kohteessa jonne en ole koskaan erityisesti hihkunut matkustaa mutta johon olen tosiaan jo viikossa kovin tykästynyt!

Ensimmäinen viikko kohteessa on sujunut aika rennoissa tunnelmissa, lähinnä paikkaan tutustuen ja ihmetellen. Ollaan kierretty ostoskeskukset (mm. maailman suurin ostoskeskus Dubai Mall), syöty lukuisia kertoja ulkona ravintoloissa, nähty tanssivat suihkulähteet (Dubai Fountains), otettu aurinkoa Jennin kodin läheisellä uima-altaalla sekä vierailtu rannoillakin, joista ehdoton suosikkini on muuten Barasti Beach Marinassa! Formula viikonloppuna täällä oli myös tuttujamme, jonka vuoksi vietimme heidänkin kanssaan aikaa ja kävimme dinnerillä sekä hieman tutustumassa Dubain yöelämään. Täällähän on tosiaan se erikoisuus, että alkoholia ei myydä ihan joka paikassa mutta onnistuimme löytämään paikan, jossa soi muu kuin paikallinen musiikki ja oli ylipäänsä hyvä meininki. Tuo paikka oli nimeltään Cargo, joka sijaitsee Pier 7:ssa Dubai Marinassa. Dubai Marina on muuten ehdottomasti suosikkini alueista, jotka olen tähän mennessä nähnyt!

Nyt alkaa olemaan jo aika rentoutunut olo, jonka vuoksi tämä toinen viikko meneekin jo hieman töitäkin tehden mutta sen lisäksi olisi tarkoitus käydä sellaiset ehdottomat nähtävyydet kuten piipahtaa aavikolla, vierailla Abu Dhabin suurmoskeijassa sekä piipahtaa Soukin basaarilla. Burj Khalifaa on myös mietitty mutta jollain tavalla en nyt tiedä kiinnostaako itseäni se kuitenkaan niin paljon, että viitsisin siitä kymmeniä euroja maksaa. Täällä rahaa saa ylipäänsä paljon kulumaan ja siksi sanoisinkin, ettei todellakaan ole mikään budjettimatkailijan kohde. Tuntuu, että jo ihan pelkkään elämiseenkin ja ruokaan menee satoja euroja viikossa jos yhtään haluaa ottaa loman kannalta sekä syödä ulkona. Mehän tehtiin tuota aika paljon ensimmäisellä viikolla, jonka vuoksi tällä viikolla ajateltiinkin jo tehdä useammin ruokaa täällä asunnolla koska täältä kuitenkin löytyy hyvät puitteet ruoan valmistamiselle.

Kuten jo alussa mainitsin, Dubai ei ole oikein koskaan erityisesti kiehtonut itseäni mutta tämän vierailun jälkeen on pakko sanoa, että olen kyllä tykästynyt kohteeseen. Paljon olen lukenut varoituksia pukeutumisen sun muiden sääntöjen suhteen mutta olen ollut todella yllättynyt, miten länsimaalainen meininki täällä on! Moskeijoja kyllä löytyy mutta esimerkiksi pukeutuminen on todella vapaata enkä ole kohdannut mitään häiriköintiä tai muutakaan epämiellyttävää kohtelua ainakaan tähän mennessä. Jotenkin tuntuu, että Dubaista luodaan mediassa hieman vääränlainen kuva, sillä fiilis on oikeasti kadulla kävellessä kuin olisit missä tahansa kaupungissa Euroopassa ja paljon on ihan länsimaalaisia sekä turisteja. Ainut miinus täällä on mielestäni ehkä se, että etäisyydet ovat sellaisia ettei kävellen ole oikein mahdollista kulkea vaan aina tulee liikkua paikasta toiseen auton tai julkisten voimin. Toki jos asuu esimerkiksi Marinassa, on Marinan sisällä mahdollista liikkua jalan mutta kaupunginosasta toiseen on aina mentävä kulkuneuvojen voimin.

Sää täällä on juuri nyt täydellinen, eli päivisin sellainen lähemmäs kolmekymmentä astetta ja öisin lämpötilat laskevat vähän alle parinkymmenen. Ilma on ylipäänsä todella raikas eikä missään nimessä esimerkiksi yhtä ahdistavan hiostava kuin Santorinilla oli elokuun alussa. Auringossa pystyy helposti oleilemaan useita tunteja ilman tukalaa oloa. Sanoisinkin ehdottomasti, että nyt on paras vuodenaika matkustaa tänne! Kuitenkin kuulemma vielä reilu kuukausi sitten oli aika tukalaa, joten noita lämpötiloja kannattaa kyllä ehdottomasti miettiä suunnitellessaan matkaa tänne suuntaan…

Nyt, kun kurkkaan ikkunasta ulos aurinko paistaa täydeltä taivaalta ja tämän päivän suunnitelma onkin lähteä ensimmäistä kertaa Marinan omalle rannalle uimaan sekä nauttimaan auringosta. Kuuleman mukaan Suomessa on juuri nyt aika karseat kelit, joten pyrin nauttimaan olosta täällä auringon alla vielä reilun viikon ajan, jonka jälkeen paluu Suomeen koittaa. Hassua muuten miettiä, että kohta marraskuu vaihtuu joulukuuhun sillä täällä joulua ei näe vielä millään tavoin. Kun Suomeen palaamme, onkin edessä muutamat pikkujoulut ja joulun suunnitteleminen – onneksi siihen on kuitenkin vielä useampi päivä aikaa.

Oikein ihanaa tiistaita jokaiselle!

PS. Jos on antaa jotain ehdottoman hyviä vinkkejä tänne suuntaan, missä käydä tai, mitä nähdä niin olen pelkkänä korvana?