Helppo, nopea ja herkullinen raakasuklaa

Raakasuklaa on sellainen herkku, jonka tekeminen on oikeastaan aika pitkälti tuuripeliä. Välillä suklaasta tulee aivan tajuttoman hyvää kunnes seuraavalla kerralla se maistuu liikaa kaakaovoilta tai on puolestaan turhan makeaa. Olen valmistanut raakasuklaata itse lukuisia kertoja ja joukossa on tosiaan ollut monia huteja mutta toisinaan myös hittejäkin. Tällainen hitti sattui kohdalle viimeksi sunnuntaina, kun innostuin pitkästä aikaa leivontahommien suhteen. Päätin valmistaa raakasuklaata kookosöljyyn ja maustaa suklaan mulpereilla sekä gojimarjoilla. Lopuksi heitin joukkoon summanmutikassa vielä hieman kookoshiutaleitakin, jotka osoittautuivat aivan mielettömän hyväksi lisukkeeksi!

Tämä valmistamani raakasuklaa hivelee siis mielestäni aika lailla täydellisyyttä. Suklaassa on ihanasti sattumia ja kookoshiutaleet narskuvat mukavasti suussa. Kaakaonkin määrä on juuri optimi eikä raakasuklaasta tule laisinkaan huono olo. Itse asiassa olen huomannut, että kaakaovoi on sellainen juttu joka ei oikein sovi itselleni. Kookosöljyyn valmistettu raakasuklaa on huomattavasti ”kevyempää” eikä aiheuta mielestäni yhtä herkästi pahoinvointia kuin kaakaovoihin valmistettu. Voi toki olla, että olen käyttänyt kaakaovoita liian suurissa määrin aikaisemmissa tekeleissäni mutta joku siinä yhtälössä ei ole tosiaan toiminut. Tärkeintä lienee kuitenkin se, että tällä kertaa onnistuin ja tänään kanssanne jakamani resepti on niin täydellinen – ainakin omaan suuhuni. Suklaa kannattaakin laittaa asap testaukseen jos kaapistanne vaan löytyvät kyseiset ainekset!

HERKULLINEN GOJI-MULPERI RAAKASUKLAA (GL, M, RAW)

  • 1,5 dl Foodinin kookosöljyä
  • 1/2 dl Foodinin raakakaakaota
  • 3 tl Foodinin agavesiirappia
  • 2/3 tl Foodinin Bourbon vaniljajauhetta
  • 2 tl Foodinin kookossokeria
  • Ripaus kanelia
  • Ripaus piparkakkumaustetta
  • 1 dl Foodinin mulperimarjoja
  • 1/2 dl Foodinin gojimarjoja
  • Kookoshiutaleita (lisäsin ilman mittaa, ehkä noin 1/2 dl?)

Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa nestemäiseksi. Kaadetaan raakakaakao muovikulhoon ja lisätään joukkoon kookossokeri sekä vaniljajauhe. Kun kookosöljy on sulaa, lisätään sen joukkoon agave ja kaadetaan seos muovikulhoon kaakaon ja mausteiden sekaan. Sekoitetaan huolella kunnes seos on tasaista. Tässä kohtaa lisätään joukkoon gojit, mulperit ja kookoshiutaleet, jonka jälkeen kaadetaan suklaaseos syvään lautaseen tai leivinpaperin päälle pakastamista silmällä pitäen. Itse halusin suklaasta hieman paksumpaa, jonka vuoksi käytin syvää lautasta. Lopuksi laitetaan suklaa pakastimeen jäätymään ainakin tunnin ajaksi. Itse jäädytän suklaata tavallisesti jopa vuorokaudenkin ennen nautiskelua, sillä silloin se on mielestäni parasta! Omaan makuuni kun on eniten jäinen raakasuklaa, jota muuten jopa säilytänkin pakastimessa ja napostelen aina sieltä herkkuhimon iskiessä.

Vaikka kaupan hyllyltäkin löytyvä raakasuklaa on aivan tajuttoman hyvää ja erityisesti viime aikainen ihastukseni Foodinin gingerbread luomu raakasuklaa, on kotitekoinen suklaa kuitenkin niin omanlaistaan. Lisäksi jos haluaa yhtään säästää, niin kannattaahan raakasuklaakin valmistaa itse. Kun ostaa kotiin ne muutamat suklaan kaipaamat raaka-aineet, riittää niistä todella moneen valmistuskertaan!

Onko täällä muita raakasuklaan ystäviä? Tuleeko teidän tehtyä raakasuklaata itse ja jos niin millaisia täytteitä te suositte suklaan joukossa? Olisi mukava saada hieman ideoita tähän puoleen vaikka mulperit ja gojitkin loistavasti joukkoon sopivat!

 

*Foodinin tuotteet sponsoroitu

Pehmeät banaani-suklaafudget (GL, M)

Perjantait ovat usein blogissani reseptipäiviä, jolloin jaan teille jonkun viikon aikaansaannoksistani. Tänään ovat vuorossa banaanifudget, jotka itse asiassa leivoin jo viime viikolla mutta resepti jäi vahingossa koko viikoksi luonnoksiin lojumaan. Toisaalta – mikä olisikaan parempi päivä julkaista herkullinen fudge resepti kuin perjantai? Viikonloppu on herkuttelun kulta-aikaa, joten jos tänään tekee mieli leipoa terveellisemmin jotain makeaa, kannattaa tämä postaus lukea loppuun saakka.

Banaani-suklaafudgetBanaani-suklaafudget Banaani-suklaafudget

Jakamani fudge resepti ei liity millään tapaa toffeemaiseen karkkiin kuten fudget tavallisesti mielletään. Myöskään sokeria nämä herkut eivät sisällä kuin vähänlaisesti agaven muodossa. Leipomani banaani-suklaafudget ovat ihanan pehmeitä ja täyteläisiä mutta varotan vaan, myös to-del-la koukuttavia! Olisin voinut halutessani syödä koko vuoan kerralla mutta onneksi nykyään osaan kohtuuden. Näitä fudgeja löytyy siis edelleen pakastimestani ja ehkä paras tapa onkin napata tuollainen neliö suuhun aina silloin tällöin – vaikka jälkiruoaksi tai kahvin kanssa, kun tekee mieli jotain pientä hyvää.

BANAANI-SUKLAAFUDGET (GL, M)

  • 1 banaani (mahdollisimman kypsä)
  • 2 kananmunaa
  • 1/4 tl *Foodinin vaniljajauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3 rkl *Foodinin agavea
  • 1 dl *Foodinin raakakaakaota
  • 1 dl *Foodinin mantelijauhoja
  • 0,5 dl gluteenittomia jauhoja (valinnainen)
  • 0,5 dl *Foodinin kookosöljyä

Sulatetaan kookosöljy. Muusataan kypsä banaani kulhossa mössöksi ja lisätään joukkoon kananmunat huolellisesti sekoittaen. Seuraavaksi joukkoon kaadetaan leivinjauhe, agave, nestemäinen kookosöljy sekä raakakaakao (tämä mieluiten siivilän läpi). Taas sekoitetaan huolella ja siirrytään viimeiseen etappiin, eli jauhoihin. Lisätään ensin mantelijauhot, jonka jälkeen puoli desilitraa haluamaansa gluteenitonta jauhosekoitusta. Itse käytin Semperin valmista FIN MIX -hienoa jauhoseosta vaikka tiedän, että nämä jauhoseokset eivät ole niitä kaikista puhtaimpia. Saa siis todellakin korvata jollain muulla mutta omasta kaapistani ei tällä kertaa sattunut löytymään muuta sopivaa. Kun taikina on valmis, annetaan sen tekeytyä noin 5-10 minuuttia itsekseen kulhossa ennen uunivuokaan levittämistä.

Lämmitetään uuni 175 asteeseen ja kaadetaan valmis taikina voideltuun pieneen leipävuokaan. Toki fudgetaikinan voi levittää myös uunipellille mutta pienessä uunivuoassa lopputuloksesta tulee paksumpi ja täten myös fudgemaisempi. Paistetaan fudgelevyä aika pitkään – noin 25-30 minuuttia uunin keskitasossa kunnes taikina on pinnaltaan tummahkoa ja veitsellä kokeiltaessa levy ei ole enää löysä. Kun vuoka nostetaan uunista pois, kannattaa se laittaa hetkeksi suoraan pakkaseen. Tämä nopeuttaa sitä, että taikina kylmenee ja siitä on helpompi leikata paloja. Kun fudgelevy on viilentynyt, leikataan siitä pieniä kuutioita ja asetetaan tarjolle. Itse pidän näistä todella paljon tällaisena mutta voisin kuvitella, että päälle sopisi hyvin pieni nokare maapähkinävoita tai vaikka Nutellaa. Nautiskellaan ja jos osa jää syömättä, suosittelen pakastamista. Kuivassa fudget säilyvät syötävinä muutaman päivän ajan.

Oikein ihanaa perjantaita jokaiselle ja toivottavasti fudget maistuvat!

 

*Foodinin tuotteet sponsoroitu