Kotitekoiset raakapatukat

Koska suosin raakapatukoita arjessani joka viikko – säästän pitkän pennin jos valmistan patukat itse. Tätä ei kuitenkaan tapahdu edes viikottain, vaan aivan liian harvoin. Toisinaan mietinkin, että mikä niiden valmistamisessa on niin hankalaa? -Ei mikään. Viisi aineosaa ja valmistusprosessi vie vartin verran. Ehkä suurimman ongelman teen juuri patukoiden kuljettamisesta – mikä sekin tapahtuu loppupeleissä suhteellisen helposti elmukelmuun käärittynä. Toisinaan olen siis puhtaasti laiska. Maksan mieluummin 1,40-2,60 patukasta, jonka valmistaisin helposti kotona huomattavasti huokeampaan hintaan. Tässä on todellakin itselleni sellainen säästämisen kokoinen aukko!

Raakapatukat

Jos vaikka jotain vielä alkaneelle vuodelle lupaisin – niin säästää rahaa tällaisissa arkisissa jutuissa ja tehdä enemmän itse. Siispä ryhdyinkin heti perjantaina tuumasta toimeen ja valmistin useamman patukan jääkaappiin tekeytymään. Tekemästäni satsista valmistui seitsemän sopivan kokoista raakapatukkaa, jotka pakkasin elmukelmuun. Kelmu on itseasiassa aika kätevä tapa kuljettaa patukoita, sillä ainakin itselleni raakapatukat ovat juurikin evästä, joka nautitaan ihan muualla kuin kotosalla.

Koska olen viime aikoina ostanut useimmiten suklaa- tai lakritsipatukoita, päätin valmistaa patukoita jotka höystin raakakaakaolla. Vaikka itse sanonkin, lopputuloksesta tuli erinomainen! Patukat ovat juuri sopivan makeita ja niissä on täydellinen koostumus. Suklaakin puskee läpi juuri sopivasti. Onkin helppo päättää, että teen näiden valmistamisesta itselleni viikottaisen tavan! Ensi kerralla kokeilen maustamista lakritsijauheella ja joku toinen kerta vaikka kanelilla.

Raakapatukat

Jos raakapatukoiden kotitekoinen valmistus yhtään kiinnostaa niin suosittelen kokeilemaan! Reseptini on kaikessa yksinkertaisuudessaan erittäin helppo toteuttaa ja aineksiakaan ei tarvitse varata ihan hurjia määriä.

Suklaiset raakapatukat GL, M

  • 1,5 tl *Luontaistukun raakakaakaota
  • 2 dl *Luontaistukun casheweja
  • 2 dl *Luontaistukun manteleita
  • 1 tl hunajaa tai agavea
  • 1,5-2 dl *Luontaistukun pehmeitä taateleita

Blendataan mantelit ja cashewit rikki tehokkaalla blenderillä. Lisätään sekaan makeutus ja taatelit pienissä erissä. Massan tulee olla tasaista ja käsissä muotoiltavaa. Setti on aika vaativa blenderille, joten jos omaat huonomman laitteen – suosittelen laittamaan kaiken pienissä erissä. Oma Rawmixini muuten pelaa edelleen muutaman vuoden jälkeenkin moitteettomasti!

Muotoillaan massasta useampi haluamansa kokoinen patukka ja laitetaan jääkaappiin jähmettymään vähintään puolen tunnin ajaksi. Halutessasi voit tehdä ison massalaatan, josta leikkaat sitten valmiit patukat kylmettymisen jälkeen. Jotta patukat on helppo säilyttää ja kuljettaa – kannattaa ne laittaa suljettuun rasiaan tai kelmuttaa. Jos on jotain muita hyviä säilömisideoita niin saa vinkata!?

Raakapatukat

Tuleeko teidän valmistettua raakapatukoita itse vai ostatteko ne aina valmiina? :)

Oikein ihanaa sunnuntaita! <3

*Luontaistukun tuotteet testiin saatuja.

Hyvän aamun resepti

Kuten olen sen monta kertaa täälläkin todennut – rakastan aamiaista. Aamupala käynnistää päivän ja tekee siitä parhaimmillaan erityisen hyvän. Jos joudut lähtemään liikenteeseen pelkän kahvin voimin tai kiireessä hotkaistun leivän turvin – ei päivä varmastikaan ala yhtä hyvällä moodilla. Täyttävä ja monipuolinen aamiainen luo pohjan alkavalle vuorokaudelle!

Tuorepuuro

Minulle aamut ovat ylipäänsä kovin ratkaisevia päivän fiiliksen kannalta. Jos joudun heräämään liian aikaisin ja takana on vähäiset yöunet – olen taatusti kiukkuinen ja huonolla tuulella. Pitkään koitin tehdä itsestäni aamuihmistä ja kääntää rytmiäni niin, että nauttisin aikaisista aamuheräämisistä ja menisin jo kymmenen aikaan illalla vuoteeseen. Kohdallani tuo ei kuitenkaan toimi – ei sitten millään. Sisäinen kelloni on luotu valvomaan kahteentoista ja heräämään kahdeksan jälkeen. Vaikka välillä sainkin rytmini käännettyä, en silti luontaisesti osaa elää tuolla tavalla. Rakastan iltoja ja tykkään valvoa. Illoissa on oma taikansa ja olen silloin luovimmillani. Etenkään näin talvella en kaipaa heräämistä kuudelta tai edes seitsemältä. Kun on sysipimeää tuntuu sille, että minunhan kuuluukin vielä nukkua. Idyllisin aika herätä onkin kohdallani 8-9 välillä.

Jotta päivästä tulee mahdollisimman hyvä – on aamiaisen oltava aina täyttävä. En koskaan lähde liikenteeseen puolityhjällä vatsalla, vaan haluan tuntea itseni kylläiseksi – muuten en jaksa. Olenkin siinä mielessä monesta poikkeava tapaus, että voin suoraan sängystä marssiä jääkaapille. En kärsi huonosta ruokahalusta tai huonovointisuudesta. En myöskään syö joka aamu samanlaista aamupalaa, kuten moni muu tekee. Rakastan monipuolisuutta ja uusien juttujen kokeilua. Hyviä esimerkkejä paljon suosimistani aamiaisista ovat vihersmoothie, kasvistäytteinen omeletti, chia-vanukas, banaanipannarit ja tuorepuurot. Vaihtelevuus on ihan parasta!

IMG_8636-4Tuorepuuro

Tänään päiväni starttasi tuorepuuron ja matcha-latten voimin. Tuorepuurot ovat olleet jo pitkään yksi suosikki aamupaloistani, sillä niiden helppous on vertaansa vailla. Kun illalla teet puuron valmiiksi, voit aamulla melkeinpä suoraan sängystä kammeta jääkaapille ja nauttia aamiaisesi. Tuorepuuron hyvä puoli on myös sen monipuolisuus. Halutessasi voit iskeä joukkoon hyviä rasvoja (pähkinät, mantelit), suomalaisia marjoja (mansikat, mustikat, tyrni), kuituja (psyllium, chiat, kaura, pellavansiemenet) ja proteiinia (normi tai kasvipohjainen rahka, hera).

Luovuus on tässä puuhassa sallittua ja ainakin omassa keittiössäni tuorepuuro on näyttänyt välillä mitä ihmeellisemmältä luomukselta. Erinomainen aamiainen myös niihin aamuihin, kun tuntuu ettei kaapeissa ole yhtään mitään! Puuro on helppo valmistaa ns. kaappien jämistä. :)

IMG_8629-2

Alla olisikin reseptit tämän aamun käynnistäneisiin herkkuihin – mansikkaiseen tuorepuuroon ja matcha-latteen. Kirjoittelin teille taannoin tuosta matchasta ja pakko sanoa, että teen lisäksi latte on vienyt mennessään! Lämmin suositus kyseiselle kofeiiniakin sisältävälle superteelle.

Mansikkatuorepuuro

  • 1,5 dl luomu kaurahiutaleita
  • 1,5 dl makeuttamatonta kaurajuomaa
  • 1 rkl chian siemeniä
  • 1 rkl pellavansiemeniä
  • 1 dl Alpron GO ON -soijarahkaa
  • 2 dl suomalaisia pakastemansikoita
  • Loraus hunajaa tai agavea
  • 0,5 dl casheweja

Sekoitetaan kulhossa kaikki aineosat. Kaadetaan seos suljettuun rasiaan ja laitetaan jääkaappiin yöksi tekeytymään. Aamulla kaadetaan tarjoilukulhoon ja halutessaan joukkoon voi lisätä vielä extra mansikoita. Itse käytin koristeluun suomalaisia mansikoita noin puolikkaan desin verran.

Matcha latte

  • 2,5 dl makeuttamatonta kaurajuomaa
  • 0,5-1 tl matchaa
  • Pieni loraus luomu vaniljauutetta (ei pakollinen)

Kuumennetaan kaurajuoma kattilassa lämpöiseksi. Kaadetaan kaikki aineosat blenderiin ja hurautetaan kuohkeaksi lateksi. Halutessaan juoman voi myös vispata käsin mutta aikaa säästääkseen suosittelen blendausta! Nautiskellaan herkullisen tuorepuuron kaverina.

IMG_8686

Aamiainen oli ihanan herkullinen ja käynnisti päivän erinomaisesti – vaikka pakko sanoa, että tänään on varmaan ollut taas pimein päivä hetkiin! Oli niin hankalaa kuvata nämä kuvat, vaikka käytössäni onkin kovin valovoimainen objektiivi. Ankeaa. Onneksi päivä pitenee jatkuvasti ja kevättä kohden aurinkokin näyttäytyy useammin!

Onko muiden mielestä aamiaisella suuri vaikutus alkavaan päivään? Oletteko tehneet samoja havaintoja?