Pehmeät banaani-suklaafudget (GL, M)

Perjantait ovat usein blogissani reseptipäiviä, jolloin jaan teille jonkun viikon aikaansaannoksistani. Tänään ovat vuorossa banaanifudget, jotka itse asiassa leivoin jo viime viikolla mutta resepti jäi vahingossa koko viikoksi luonnoksiin lojumaan. Toisaalta – mikä olisikaan parempi päivä julkaista herkullinen fudge resepti kuin perjantai? Viikonloppu on herkuttelun kulta-aikaa, joten jos tänään tekee mieli leipoa terveellisemmin jotain makeaa, kannattaa tämä postaus lukea loppuun saakka.

Banaani-suklaafudgetBanaani-suklaafudget Banaani-suklaafudget

Jakamani fudge resepti ei liity millään tapaa toffeemaiseen karkkiin kuten fudget tavallisesti mielletään. Myöskään sokeria nämä herkut eivät sisällä kuin vähänlaisesti agaven muodossa. Leipomani banaani-suklaafudget ovat ihanan pehmeitä ja täyteläisiä mutta varotan vaan, myös to-del-la koukuttavia! Olisin voinut halutessani syödä koko vuoan kerralla mutta onneksi nykyään osaan kohtuuden. Näitä fudgeja löytyy siis edelleen pakastimestani ja ehkä paras tapa onkin napata tuollainen neliö suuhun aina silloin tällöin – vaikka jälkiruoaksi tai kahvin kanssa, kun tekee mieli jotain pientä hyvää.

BANAANI-SUKLAAFUDGET (GL, M)

  • 1 banaani (mahdollisimman kypsä)
  • 2 kananmunaa
  • 1/4 tl *Foodinin vaniljajauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3 rkl *Foodinin agavea
  • 1 dl *Foodinin raakakaakaota
  • 1 dl *Foodinin mantelijauhoja
  • 0,5 dl gluteenittomia jauhoja (valinnainen)
  • 0,5 dl *Foodinin kookosöljyä

Sulatetaan kookosöljy. Muusataan kypsä banaani kulhossa mössöksi ja lisätään joukkoon kananmunat huolellisesti sekoittaen. Seuraavaksi joukkoon kaadetaan leivinjauhe, agave, nestemäinen kookosöljy sekä raakakaakao (tämä mieluiten siivilän läpi). Taas sekoitetaan huolella ja siirrytään viimeiseen etappiin, eli jauhoihin. Lisätään ensin mantelijauhot, jonka jälkeen puoli desilitraa haluamaansa gluteenitonta jauhosekoitusta. Itse käytin Semperin valmista FIN MIX -hienoa jauhoseosta vaikka tiedän, että nämä jauhoseokset eivät ole niitä kaikista puhtaimpia. Saa siis todellakin korvata jollain muulla mutta omasta kaapistani ei tällä kertaa sattunut löytymään muuta sopivaa. Kun taikina on valmis, annetaan sen tekeytyä noin 5-10 minuuttia itsekseen kulhossa ennen uunivuokaan levittämistä.

Lämmitetään uuni 175 asteeseen ja kaadetaan valmis taikina voideltuun pieneen leipävuokaan. Toki fudgetaikinan voi levittää myös uunipellille mutta pienessä uunivuoassa lopputuloksesta tulee paksumpi ja täten myös fudgemaisempi. Paistetaan fudgelevyä aika pitkään – noin 25-30 minuuttia uunin keskitasossa kunnes taikina on pinnaltaan tummahkoa ja veitsellä kokeiltaessa levy ei ole enää löysä. Kun vuoka nostetaan uunista pois, kannattaa se laittaa hetkeksi suoraan pakkaseen. Tämä nopeuttaa sitä, että taikina kylmenee ja siitä on helpompi leikata paloja. Kun fudgelevy on viilentynyt, leikataan siitä pieniä kuutioita ja asetetaan tarjolle. Itse pidän näistä todella paljon tällaisena mutta voisin kuvitella, että päälle sopisi hyvin pieni nokare maapähkinävoita tai vaikka Nutellaa. Nautiskellaan ja jos osa jää syömättä, suosittelen pakastamista. Kuivassa fudget säilyvät syötävinä muutaman päivän ajan.

Oikein ihanaa perjantaita jokaiselle ja toivottavasti fudget maistuvat!

 

*Foodinin tuotteet sponsoroitu

Lehtikaali salaatissa – 2 herkullista reseptiä!

Lehtikaali lienee monelle hyvinvoinnistaan kiinnostuneelle tuttu juttu. Muutama vuosi sitten tuo terveellinen raaka-aine ei tainnut olla niin suosittua kuin se nykyään on ja pakko sanoa, että on muuten kaiken nykyisen suosionsa ansainnut! Itsehän olen kovin tykästynyt kyseiseen lehtivihannekseen ja suosin sitä niin omeleteissa, smoothieissa kuin salaateissakin. Viimeaikaisin villitykseni onkin nimenomaan salaateissa tuon raaka-aineen käyttäminen ja jäävuorisalaatin korvaaminen lehtikaalilla!

lehtikaali

Jostain syystä jo vuosia olen valmistanut salaattini melkeinpä poikkeuksetta jäävuorisalaattiin. Helsingin salaattiravintola Pupussa vieraillessani olen kuitenkin tykästynyt kovin lehtikaalipohjaiseen annokseen (Sweet Roast), jonka myötä päätin kokeilla tuon vihreän käyttämistä myös kotitekoisissa salaateissa jäävuorisalaatin korvikkeena. Ensimmäinen kokeilukerta oli taannoin ja sen jälkeen olen muuten valmistanut kaikki salaattini pelkkään lehtikaalipohjaan! Vaikka Pupun salaatissa mukana onkin provencal-salaattia, toimii lehtikaali mielestäni todella hyvin ilman mitään muuta salaattilajiketta. Se antaa juuri kaivatun vihreän pohjan salaatille ja on samaan aikaan erityisen proteiinipitoista sekä terveellistäkin. Plussaa myös lehtikaalin mausta, joka on mielestäni todella hyvä niin vegaanisten kuin juustopohjaistenkin salaattien kanssa.

Tänään haluankin kannustaa myös teitä kokeilemaan lehtikaalia salaattipohjana, joten jaan kaksi reseptiä, joissa molemmissa olen käyttänyt nimenomaan lehtikaalia jäävuorisalaatin sijaan. Toki voit lisätä joukkoon myös vaikka sitä jäävuorisalaattia tai muuta vastaavaa mutta pidä joukossa kuitenkin myös herkullinen lehtikaali. Kummassakaan reseptissä ei ole käytetty lihaa ja vuohenjuustopohjaiseen salaattiin on haettu fiilistä nimenomaan tuosta mainitsemastani Pupun salaatista, joka on muuten heidän listaltaan suosikkini.

salaattisalaatti

LEHTIKAALI-VUOHENJUUSTOSALAATTI (GL, L)

  • Lehtikaalia
  • Kourallinen karpaloita
  • n. 80 g vuohenmaitojuustoa (Juustoportin laktoositon)
  • 1 omena
  • n. 200 g tuoreita mansikoita
  • 1/2 dl pellavansiemeniä
  • 1/2 paprika
  • Oliiviöljyä
  • Balsamikoa

Pestään lehtikaalin lehdet ja revitään versoista nimenomaan ne lehtiosat pieniksi paloiksi salaattikulhon pohjalle. Itse käytin muutaman verson mutta tässä kannattaa huomioida luonnollisestikin se, kuinka isolle joukolle salaattia valmistaa. Pilkotaan omena, mansikat, paprika sekä vuohenjuusto pieniksi paloiksi ja lisätään salaattipohjan sekaan. Kaadetaan joukkoon myös karpaloita (unohtuivat kuvista) sekä pellavansiemeniä. Jos kotoasi löytyy pähkinöitä niin lisää ihmeessä myös niitäkin, omani olivat loppu. Lopuksi kaadetaan salaatin päälle loraus oliiviöljyä sekä balsamikoa. Sekoitetaan salaattiottimilla ja nautitaan mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen. Kylkeen voi paistaa vaikka lohta tai miksi ei nauttia sellaisenaankin. Kun tätäkin salaattia syö riittävästi, jaksaa sillä aivan varmasti useamman tunnin!

salaattisalaatti

LEHTIKAALI-TOFUSALAATTI (GL, M)

  • Lehtikaalia
  • 125 g maustamatonta tofua
  • 2 tl soijakastiketta
  • 1/2 paprika
  • Kurkkua
  • 125 g kvinoaa
  • 1/2 dl mungpapuja (keittämätön määrä)
  • Oliiviöljyä

Laitetaan mungpavut edellisenä iltana likoamaan veteen. Pestään lehtikaalin lehdet ja revitään versoista lehtiosuudet pieniksi paloiksi salaattikulhon pohjalle. Pilkotaan tofu ja marinoidaan paistinpannulla soijan kera. En lisännyt tofuun mitään muuta maustetta kuin soijaa, sillä se on sen verran vahvaa. Laitetaan mungpavut sekä kvinoa kuumaan veteen ja keitetään niitä noin kymmenen minuutin ajan. Sillä välin jatketaan salaattipohjan valmistusta siivuttamalla paprikan puolikas sekä kurkku. Salaattipohjaan voi toki lisätä muitakin raaka-aineita sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään! Kun kvinoa ja pavut ovat pehmeitä sekä kypsyneitä kaadetaan ne salaatti pohjan päälle, kuten myös tofut. Lopuksi lorautetaan valmiin salaatin päälle oliiviöljyä ja halutessaan ehkä balsamikoakin. Sitten vaan tarjolle ja nautiskelemaan!

salaatti

Siinä tosiaan kaksi erittäin toimivaa salaattireseptiä lehtikaalen kanssa mutta toki voit luovia reseptejä oman makusi mukaan. Lehtikaalipohjan kokeileminen on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja siihen jää kyllä herkästi koukkuun! Itse en ainakaan enää välitä ollenkaan jäävuorisalaatista sillä lehtikaali on niin paljon parempaa. Joku kerta voisi kokeilla lisätä joukkoon vielä pinaattia sekä provencen salaattisekoitustakin.

Tuleeko teidän käytettyä lehtikaalia salaatin pohjana?