Helppo ja nopea lihaton bolognese

En enää nykyään suosi koskaan ruokavaliossani valmisruokia. Välillä on toki tilanteita, että tekisi mieli napata kaupan hyllyltä jotain nopeaa valmista, mutta jätän sen kuitenkin aina ajatuksen tasolle. Valmisruoat ovat suurelta osin paitsi maultaan kakkosluokkaisia, myös ravintoarvoiltaan kehnoja. Suoraan sanottuna ne sisältävät runsaasti kaikkea skeidaa, jota en niin mieluusti välitä syödä. Mieluummin valmistan ruokani itse, tai ostan jotain tuoretta ravintolatasoista ruokaa.

Lihaton bolognese

Näin olen pitkään ajatellut, kunnes sain Urtekramilta testiin erään lasisen purnukan, joka herätti mielenkiintoni. Kyseessä on vegaaninen luomu bolognesekastike, jonka ravinto-arvot ovat vieläpä ihan kivasti kohdillaan. Tässähän onkin mitä parhain vaihtoehto niihin päiviin, kun kiire yllättää eikä ruoanlaitolle ole suoraan sanottuna juurikaan aikaa! Juuri tällaista olen kaivannutkin.

Vaikka suhtaudun aina näihin valmis juttuihin hieman skeptisesti, nyt on pakko sanoa, että yllätyin hyvin positiivisesti. Tuunasin pastakastiketta hieman, mutta noin yleisellä tasolla aivan kelpo tuote ilman e-koodeja tai lisättyä sokeria. Kastike pitää sisällään myös soijarouhetta, joten sitäkään ei tarvitse erikseen lisätä. Sanoisin, että vaikka bolognese on hyvää alusta loppuun itse tehtynä, toimii tämäkin aivan mielettömän hyvin.

Lihaton bologneseLihaton bolognese

Nopea ja herkullinen bolognese (GL, L)

  • Tarvittava määrä gluteenitonta pastaa (käytin d` oron maissispagettia)
  • 3 porkkanaa
  • Laktoositonta fetaa
  • 1 prk Urtekramin luomu vegan bolognesekastiketta
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 0,5 tl basilikaa
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • Tuoretta persiljaa

Siivutetaan porkkanat ja keitetään ne kattilassa pastan kanssa. Kun spagetti on kypsää ja porkkanat pehmeitä, kaadetaan vesi pois ja lisätään joukkoon purkillinen bolognesekastiketta. Tässä kohtaa maustetaan ja heitetään joukkoon myös siivutettu/murennettu fetajuusto (tämä ei pakollinen!). Sekoitellaan ja annetaan ihan hetki muhia kannen alla. Lopuksi kaadetaan tarjolle ja nautitaan tuoreen persiljan kera – helppoa ja hyvää!

Lihaton bolognese

Tässä siis ehdottomasti vinkki niihin päiviin, jolloin ruoanlaitolle ei ole aikaa tai energiaa. Omaan elämääni noita päiviä mahtuu aika säännöllisesti ja toisinaan sitä todella toivoisi, että olisi jokin oikotie onneen tässäkin asiassa. Nyt on ainakin yksi tapa löytynyt! Ehkä jokainen valmispurkki ei olekaan automaattisesti pahe, vaan joukosta saattaa löytyä ihan kelpo yksilöitä. :) Ainakin Ruohonjuuren valikoiman voisi valmistuotteidenkin osalta kurkata jatkossa tarkemmin!

Oikein aurinkoista tiistaita! 

PS. HBO:n arvonnan voittajille on lähtenyt sähköpostilla arvokoodit koskien ilmaista kahden kuukauden katselujaksoa. Kurkkaathan siis sähköpostisi jos otit arvontaan osaa!

Pehmeä banaani-kookosleipä (GL, M)

Jälleen olisi aivan huikea resepti teille jaettavana! Eilen nimittäin innostuin pitkästä aikaa tekemään banaanileipää, josta päätin tällä kertaa tehdä kookosta sisältävän version. Pidän kookoksen mausta todella paljon ja käytänkin sitä hyvin usein leivonnassa. Etenkin kookosjauhot, hiutaleet ja öljy ovat keittiöni vakkaritavaraa. Eilen mietin, että koska banaanipannareiden kanssa kookos toimii erittäin hyvin, niin miksi se ei toimisi myös banaanileivässä? Tulipahan tämäkin todistettua, että oh yes! Todellakin toimii. Leivästä tuli aivan sairaan hyvää, lähes täydellisyyttä hipovaa.

Banaani-kookosleipäBanaani-kookosleipä

Siispä jos huomisen brunssipöydästä puuttuu joku ihana makeahko leipä, suosittelen todella lämpimästi reseptiä testaamaan!

Pehmeä banaani-kookosleipä (GL, M)

  • 2 kypsää banaania
  • 2 rkl *Urtekramin omena-mangososetta (makeuttamaton)
  • 1 luomu kananmuna
  • 0,3-0,5 dl Urtekramin vaahterasiirappia
  • 1 tl *Urtekramin leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 0,5-1 tl *Urtekramin aitoa kanelia
  • 1 tl *Urtekramin vaniljajauhetta
  • 1 dl *Urtekramin kookoshiutaleita
  • 3-3,5 dl gluteenittomia jauhoja
  • 1 dl *Urtekramin kookosöljyä

Muussataan banaanit haarukalla mössöksi. Parhaiten toimivat tosiaan kypsät, hieman jopa mustuneet banaanit. Lisätään joukkoon kananmuna, vaahterasiirappi ja mausteet jatkuvasti sekoittaen. Sulatetaan kookosöljy ja lisätään taikinan joukkoon. Ihan viimeisenä lisätään kookoshiutaleet ja jauhot desi kerrallaan jatkuvasti sekoittaen. Tässä kannattaa huomioida, että erilaiset gluteenittomat jauhot saattavat vaikuttaa koosmukseen eri tavoin! Itse käytin 1 dl *Urtekramin kaurajauhoja ja 2,5 dl *Urtekramin vaaleaa jauhoseosta (molemmat GL). Taikinan ei ole tarkoitus olla sämpylätaikinan tyylistä, vaan vähän tahmeaa ja liukkaampaa.

Voidellaan pienehkö leipävuoka (omani 21 cm x 11 cm) kookosöljyllä ja kaadetaan taikina vuokaan. Ripotellaan leivän päälle vielä hieman kookoshiutaleita. Paistetaan uunin keskitasossa 200 asteessa noin 10 minuuttia, jonka jälkeen lämmön voi pudottaa 180 asteeseen. Voit paistaa myös tasalämmössä kokoajan (esim. 180). Uskon, että onnistuu niinkin ihan yhtä hyvin! Kannattaa kurkata uuniin kymmenen minuutin välein ja testata leipää veitsellä. Tarkoitus on, että sisus jää hieman tahmeaksi. Yhteensä leipää kannattaa paistaa noin 15-30 minuuttia uunin tehokkuudesta riippuen.

Annetaan jäähtyä hetki ennen siivuttamista ja tarjoilua.

BanaanileipäBanaani-kookosleipäBanaani-kookosleipä

Leivän koostumus on aivan täydellinen ja maku vieläkin täydellisempi. Tämä menee tosiaan myös kahvipöydässä terveellisemmästä makeasta jos niikseen haluaa. Itse en laittanut leivän päälle yhtään mitään, sillä maku on niin kymppi ihan tuollaisenaankin!

Tästäpä siis herkullista ja terveellistä hyvää viikonloppuun! Ihanaa lauantaita. :)

*Urtekramin luomu tuotteet blogin kautta testiin saatuja.