Herkullinen cookie dough

Kuten kaikki maapähkinävoista valmistetut herkut, myös cookie dough on yksi ehdottomista suosikeistani. Muistan kuin eilisen tuon hetken, kun ensimmäistä kertaa kyseistä taikinaa valmistin. Ensi reaktioni oli todellinen epäilys, sillä jo pelkkä kikherneiden haju blenderissä toi mieleeni ihan jonkun muun kuin makean hyvän. Lopulta kaadoin joukkoon makeutusta aivan liikaa, jolloin taikinasta tuli turhankin makea. Pikkuhiljaa olen kuitenkin oppinut ja nyt uskallan jopa jakaa tämän reseptin kanssanne.

Oma cookie dough reseptini ei ole missään nimessä liian makea mutta ei myöskään mauton tai kikherneiltä maistuva. Tämä resepti on omaan suuhuni täydellinen, mutta siitä huolimatta suosittelen maistamaan taikinan ennen kuin sen laittaa kylmään. Voi olla, että sinä kaipaat joukkoon enemmän sitä makeutusta tai kenties vaikka raakasuklaata? Tärkeintä on, että herkku maistuu juuri omaan suuhun täydelliseltä!

Herkullinen cookie dough (GL, M)

  • 1 prk Pirkan kikherneitä (380g/230g)
  • 1/2 dl makeuttamatonta maapähkinävoita
  • Muutama tippa vaniljauutetta tai 1 tl vaniljajauhetta
  • 3-4 rkl hunajaa
  • 1 tl raakakaakaota
  • 2-3 rkl kookossokeria tai esim. agavea
  • Hyppysellinen laadukasta suolaa
  • 4 palaa raakasuklaata
  • Pieni loraus kaurajuomaa

Huuhdellaan kikherneet ja kaadetaan ne blenderiin. Lisätään joukkoon maapähkinävoi ja blendataan huolella. Seuraavaksi sekaan lorautetaan kaurajuoma, makeutus, raakakaakao sekä vanilja. Jälleen hieman blendaillaan, jonka jälkeen kaadetaan taikina kulhoon. Paloitellaan raakasuklaa ja lisätään se taikinan sekaan. Sekoitellaan huolella ja maistetaan. Tässä kohtaa makeutusta on mahdollista vielä lisätä jos tuntuu, ettei taikina ole omaan suuhun riittävän makoisaa. Kun makeutus on kohdillaan, laitetaan taikina jääkaappiin hetkeksi kylmettymään ennen nautiskelua – noin 15-20 minuuttia riittää vallan hyvin.

Annoksesta tulee aika reilu satsi yhdelle, joten siitä syö ehdottomasti pari kertaa tai parikin henkilöä. Herkku on ylipäänsä todella tuhtia ja täyttävää, jonka vuoksi se menee melkeinpä välipalasta.

Jos kokeilette, tulkaahan kertomaan mitä piditte!

Oikein rentouttavaa sunnuntaita jokaiselle! :)

Terveellinen kukkakaalipizza

Yhä useampi taitaa mieltää pizzan viikonloppuruoaksi. Rasvaisuus, epäterveellisyys ja ruoan raskaus ovat syitä, joiden vuoksi sitä harvemmin viikolla valmistetaan. Jälleen kerran kuitenkin pakko kumota tuokin väite, sillä pizza voi kuin voikin olla ihan arkista lounasta ja vieläpä terveellistäkin sellaista!

Teen aika usein pizzaa gluteenittomiin jauhoihin mutta myös satunnaisesti kukkakaalipohjaan. Kukkakaalipohja on itselleni sellainen viikkopizzan pohja, eli kevyempi mutta samaan aikaan herkullinen. Kyseinen pohja on todella helppo valmistaa ja mikä parasta, se ei tosiaan paisuta vatsaa ilmapalloksi, kuten esimerkiksi vehnäpohja monella tekee. Päälle vielä hyvät täytteet eikä ihan liiaksi juustoa, niin en näe mitään syytä, miksi pizza ei voisi olla myös tavallista arkiruokaa!

Kuten viime viikolla saatoitte ruokapäiväkirjastani huomata, keskiviikkona söin pizzaa. Valmistin pizzan tuolloin nimenomaan tuohon terveellisempään pohjaan ja siitä tuli kyllä niin hyvää! Nyt olisikin sitten aika laittaa resepti jakoon, joten toivottavasti tekin rohkenette kokeilemaan. Muistutan kuitenkin, että vehnäpohjaan verrannollista tämä ei tietenkään ole, mutta hyvää kuitenkin. ;)

Herkullinen kukkakaalipizza (GL, L)

Pohja:

  • Isohko kukkakaali
  • 2 kananmunaa
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1,5 rkl psylliumia
  • 1 rkl gluteenittomia jauhoja (mitä tahansa)

Täytteet:

  • Laktoositonta fetaa
  • Ananasta
  • 1 avokado
  • Mustapippuria
  • Oreganoa
  • Yrttisekoitusta
  • Chilimaustetta
  • 1 prk Tomaattipyrettä/murskaa
  • Kourallinen rukolaa
  • Laktoositonta mozzarellaraastetta

Alkuun valmistetaan pohja. Pilkotaan kukkakaali auki ja laitetaan se blenderiin, suosittelen muuten laittamaan osissa, jotta blenderi jaksaa pyörittää massaa. Kun kaali on raemaista, kaadetaan se muovikulhoon johon lisätään kananmunat, mausteet sekä ruokalusikallinen haluamansalaisia gluteenittomia jauhoja. Jos jauhoja ei löydy, älä suotta vaivaudu – pohja onnistuu ilmankin. :) Lämmitetään uuni 200 asteeseen ja esipaistetaan pizzapohjaa siellä noin 15-20 minuuttia.

Kun pohja on esipaistunut lisätään pintaan täytteet. Tomaattimurska, avokado pilkottuna, fetaa paloina sekä ananasta. Ripotellaan myös hieman mausteita kuten oreganoa ja mustapippuria (nämä täysin oman maun mukaan). Aivan lopuksi sitten juustoraaste, jota itse ostin valmiissa raastepussissa. Laitetaan pizza takaisin uuniin ja paistetaan vielä noin 20 minuuttia kunnes pohja alkaa tummumaan ja täytteet kypsyvät pizzan päällä. Jokainen varmasti tietää milloin pizza on valmista, eli pidä se uunissa huoletta ainakin se 20 minuuttia, jonka jälkeen voit hieman kurkata tilannetta. Kun pizza on valmista, lisätään päälle vielä rukolaa ja sitten vaan nautiskelemaan!

Annoksesta syö helposti kaksi henkilöä.

Onko kukkakaalipohjaan valmistettu pizza teille tuttu? :)