Viime päivien ruokapäiväkirja ja treenit

Alkuviikosta tuli jälleen pidettyä ruokapäiväkirjaa, jonka haluan tänään kanssanne jakaa. En tiedä olenko erityisen ylpeä päiväkirjasta, sillä ruokaileminen on ollut (jälleen kerran) aika heikosti suunniteltua. Tuo näkyy ehkä eniten siinä, että se päivän ainut ”kunnon ruoka” on jäänyt alkuiltaan ja päivällä menojen lomassa on joutunut turvautumaan mm. raakapatukoihin. Oikeastaan koko alkuviikon ajan ruoka on ollut se mielessä viimeisenä pyörivä asia eikä kotiin ole muutenkaan viitsinyt ostaa mitään erikoisuuksia, kun tänään on reissuun lähtö. Ja jos joku nyt ihmettelee miksi en syö lounasta tai päivällistä aikaisemmin vaikka sitten ulkona, niin kyse on puhtaasti säästämisestä. Pitkitän sen kunnon ruoan syöntiä aina siihen saakka kunnes olen kotona, sillä ravintola lounaisiin saa helposti kulumaan aika paljonkin rahaa. Toki välillä on poikkeustilanteita mutta noin ylipäänsä, tuo on asia, josta minä nykyään tingin.

Maanantai 16.4.

klo. 9.35 – Edellisenä iltana valmistettu tuorepuuro (1,5 dl kaurahiutaleita, 1,5 dl kaurajuomaa, 1 rkl chian siemeniä, herukkasekoitusta, GO ON -soijarahkaa, ripaus suolaa sekä vaniljamaustetta), jossa päällä 1/2 banaani, cashew- ja mantelitahnaa, gojimarjoja sekä mulpereita.

Kupillinen kahvia Soya for professionals juomalla ja lasillinen Foodinin Wake Up -aamuvettä (ennen puuroa tyhjään vatsaan).

klo. 13.45 – Kolme palaa itse valmistettua raakasuklaata (resepti täällä). Lisäksi pari reilun kokoista Myllyn Paras valmis siemennäkkileipä sekoituksesta valmistettua näkkileipäpalaa, joissa päällä laktoositonta voita.

Kourallinen manteleita

klo. 16.10 – Kaksi kauraleipää avokadolla, miniluumutomaateilla, keitetyllä kananmunalla (1 kpl) sekä mustapippurirouheella.

klo. 19.25 –  Reilu salaatti jossa mm. paistettua laktoositonta vuodenjuustoa, lehtikaalia, tomaattia, paprikaa, kurkkua, punasipulia, mustapapuja ja hamppuöljyä. Lisäksi pari pientä kauranäkkileipää voilla.

klo. 22.05 – Sulatettuja mansikoita noin 200 g, 1/2 banaani sekä lisukkeeksi GO ON soijarahkaa noin 1,5 dl.

Treenit: Shala Helsingissä Power Flow level 2-3 jooga, kesto 1 h 15 min, jonka jälkeen kävely joogastudiolta kotiin, noin 3 km.

Tiistai 17.4.

8.10 – Foodinin Wake Up -aamuvesi, 1/2 banaani sekä kupillinen kahvia Alpron Soya for professionals juomalla

9.10 – Blogitilaisuudessa pieni kulhollinen rahkaa marjalisukkeilla (kuva yllä), lasillinen marjamehua sekä kupillinen kahvia kaurajuomalla.

11.10 – Bare Bar taateli-marjapatukka (40 g)

15.20 – Ensinälkään kolme palaa raakasuklaata ja puolikas tuore mango pilkottuna

16.45 – Reilu annos Baba bataatti-falafeleja (7-8 kpl), hummustahnoja, bataattiranskalaisia, miniluumutomaatteja, tuoretta korianteria sekä jälkiruoaksi vielä pala raakasuklaata.

Kupillinen vihreää teetä

22.05 – Juoksulenkin jälkeen Kaura 100 kauraleivästä molemmat puolet. Leipien päällä keitetty kananmuna, tomaattia sekä kurkkua.

Loppuillan aikana kiivi sekä kourallinen mulpereita

Treenit: Juoksulenkki 8.04 km / 52 minuuttia + kevyet vatsalihakset

Keskiviikko 18.4.

9.20  – Banaanipannukakut reseptillä: 3 kananmunaa, 1 banaani, 1 rkl kaurahiutaleita, 1 rkl psylliumia, ripaus suolaa, 1 rkl lakritsiheraa ja ripaus vaniljajauhetta. Lisukkeena mansikoita, herukkasekoitusta, kiivi sekä manteli- ja cashewtahnaa.

Lasillinen Wake Up -aamuvettä tyhjään vatsaan ja pannukakkujen lomassa kaksi kupillista kahvia Alpron Soya for professionals juomalla.

12.30 – Pari palaa itse valmistettua raakasuklaata

13.30 – Kolme kaverin valmistamaa lakritsitaatelia

14.20 – Froosh päärynä-lehtikaali-sitruunaruoho -smoothie

15.40 – Delight omena-kaneli raakapatukka (40 g)

16.30 – Ystävän kanssa Coffee Housessa iso kupillinen vihreää teetä

17.45 – Lidl kaurasydämestä molemmat puolet pelkän laktoosittoman voin kera

18.30 – Viisi falafelia, kahta eri hummusta sekä reilu annos salaattia jossa mm. laktoositonta vuohenjuustoa, lehtikaalia, ananasta, mustapapuja, sitruunanmehua, kurkkua, tomaatti, paprikaa

21.45 – Juoksulenkin jälkeen smoothie jossa banaani, lehtikaalia, selleriä, kurkkua, ananasta, pakaste mangokuutioita, spirulinaa, manteleita ja macaa.

Loppuillan aikana kourallinen manteleita

Treenit: Juoksulenkki 7 km / 46 min, loppuun kevyttä kävelyä suunnilleen puoli kilometriä

Jos ruokapäiväkirja herätti jotain ajatuksia niin saa ehdottomasti kommentoida! Aina sitä omaa syömistään kun ei välttämättä osaa katsoa niinkään ulkopuolisen silmin tai ei huomaa jotain tiettyjä puutoksia. Toisaalta haluan tässä kohtaa myös muistuttaa, että meillä jokaisella on erilainen keho ja se mikä toimii minulle, ei välttämättä toimi sinulle. Syöminen on henkilökohtainen asia, jonka vuoksi joku voi kokea vaikka nämä minunkin ruokapäiväkirjani todella oudoiksi tai vieraiksi. Toisaalta toisen ihmisen vinkki jostain mitä kannattaa ehkä poistaa tai lisätä, saattaa olla tie parempaan oloon. Ruokailutavatkin kun ovat usein juttuja, jotka on opittu ja takaraivossa. Välillä ainakin itse huomaan että kokeiltuani jotain uutta saatankin innostua ja huomata, että hei tämähän sittenkin toimii myös minulle! Siksi sellainen tietynlainen avoimuus ylipäänsä elämälle ja muidenkin ajatusten kuulemiselle on tervettä ja oman tekemisen kriittinenkin tarkastelu välillä paikallaan.

Tänään tosiaan lähtö Malediiveille, josta pidän teille myöskin ruokapäiväkirjaa! Katsotaan kuinka ruokaileminen taas muuttuu kun lämpöä on mittarissa 30 astetta.

Oikein ihanaa torstaita!

Pizza gluteenittomalla pohjalla

Pizza on yksi suosikki tavoistani herkutella. Tai aina ei välttämättä tarvitse puhua edes varsinaisesta herkuttelusta, sillä pizzastakin on mahdollista loihtia terveellinen. Paljonhan on kyse siitä, mihin pohja valmistetaan ja millaisin täyttein pizza koristellaan. Minun on nyt rehellisesti pakko myöntää, etten kykenisi syömään mitään kebabravintoloissa valmistettua rasvassa uivaa muutaman euron tonnikala-ananas pizzaa, vaan minulle hyvä pizza on laadukkaisiin täytteisiin valmistettu ja maultaan jotain muuta kuin rasvalta maistuva. En itse asiassa edes miellä pizzaa erittäin rasvaiseen tai ”roskaruokaan”, koska kyse on todella pitkälti siitä, millaisen pizzan valitset tai päätät valmistaa.

Omassa taloudessani pizzaa tulee valmistettua nykyään valitettavan harvoin. Herkemmin sitä syö sen pizzansa valmiina ravintolassa kuin ostaa kaikki tarpeet kotiin. Pizzan valmistaminen on kuitenkin niitä juttuja, joka kuulostaa hankalammalta kuin onkaan. Muistin tämän nimittäin jälleen eilen, kun päätin viettää sitä kuuluisaa pizzaperjantaita. Ostinkin kaikki täytteet kotiin ja oivalsin, että tämähän kävikin aivan käden käänteessä! Valmistin pizzan gluteenittomaan pohjaan, jonka tein alusta alkaen itse. Valmiit pohjat ovat itselleni sellainen iso ei, koska pohjan loihtiminen on yksi helpoimmista osuuksista pizzan valmistuksessa. Täytteiksi valikoin suosikkejani pinaattia, laktoositonta vuohenjuustoa, mansikoita sekä avokadoa. Yksi juttu, jonka kuitenkin unohdin kaupassa käydessäni täysin, oli juustoraaste argh! Elämäni ensimmäistä kertaa siis valmistin juustoraastettoman pizzan, josta on muuten pakko sanoa, että yllätyin positiivisesti. Ehkä vuohenjuusto pelasti tilanteen mutta ei ihme kyllä maistunut sille, että jotain todella oleellista olisi puuttunut.

GLUTEENITON VUOHENJUUSTO-MANSIKKA PIZZA

  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1,5 dl kädenlämpöistä kaurajuomaa (tai vettä)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • Ripaus suolaa
  • 4 dl gluteenittomia jauhoja (sekoitin tattari, manteli sekä kaurajauhoja)

Täytteet:

  • Mansikoita
  • Tomaattimurskaa
  • Laktoositonta vuohenjuustoa
  • Pari avokadoa
  • Mustapippuria
  • Oreganoa
  • Tuoretta pinaattia
  • Juustoraastetta

Alkuun valmistetaan pohja kaatamalla kädenlämpöinen kaurajuoma (tai muu neste) muovikulhoon, johon lisätään leivinjauhe sekä suola. Sekoitetaan ja lisätään oliiviöljy. Lopuksi joukkoon kaadetaan jauhot pienissä erissä, mieluiten siivilän läpi. Itse käytin omatekoista jauhoseosta, eli laitoin n. 2 dl tattarijauhoja, 1 dl mantelijauhoja sekä 1 dl kaurajauhoja. Mitään yhtä oikeaa kaavaa tähän jauhojen suhteuttamiseen ei ole, eli kannattaa mennä vähän sen mukaan mikä tuntuu itsestä hyvältä. Jos taikina tarttuu edelleen tuon 4 dl jälkeen käsiin, niin lisää joukkoon vielä pienissä erissä jauhoja niin kauan, että taikina on vaivattavissa ilman tarttumista. Tuo tarttuminenkin on hyvin pitkälti kiinni siitä, mitä jauhoja käytät. Kun taikina on valmis, annetaan sen kohota leivinliinan alla noin 10 minuutin ajan.

Kun pohja kohoaa, valmistetaan täytteet siivuttamalla reilu määrä mansikoita, pari avokadoa sekä n. 90 g vuohenjuustoa. Siinä vaiheessa kun pohja on kohonnut riittävästi, levitetään se leivinpaperin päälle pellille pyöreään muotoon. Itse tykkään tehdä pohjasta erittäin ohuen, mutta tässä ollaan jälleen makuasioiden äärellä. Kun pohja on itselleen mieluisan paksuinen, levitetään sen päälle tomaattipyree/murska. Jos olisin muistanut juustoraasteen, olisin ripotellut sitä jo tässä kohtaa hieman tomaattimurskan päälle. Raasteen päälle lisätään täytteet ja lopuksi ripotellaan pizzan päälle mausteista mustapippuri ja oregano. Myös juustoraastetta kannattaa lisätä vielä aivan lopuksi, jolloin se viimeistelee pizzan. Paistetaan uunin keskitasossa 180 asteessa noin puoli tuntia. Kun pizza on valmista, ripotellaan päälle tuoretta pinaattia oman maun mukaan. Myös rucola toimii erinomaisesti pinaatin korvikkeena!

Eipä muuta kuin oikein rentouttavaa lauantaita jokaiselle! Itse suuntaan aivan näillä näppäimillä juoksulenkille sillä ilma on jälleen mitä parhain. Muuten luvassa on oikein rento viikonloppu ilman sen suurempia suunnitelmia, mikä tekee välillä enemmän kuin hyvää!