Gluteeniton ja maidoton pinaattikeitto

Olen useamminkin kuin kerran kuullut ihmettelyä mieltymyksistäni pinaattikeittoa kohtaan. En tiedä mielletäänkö pinaattikeitto noin yleisesti ”ällöttävien” perinneruokien kategoriaan, mutta mielestäni kyseinen keitto on vaan todella hyvää! Valmistan pinaattisoppaa suhteellisen usein ja pidän sitä helppona sekä nopeana arkiruokana. Toisinaan turvaudun myös valmiiseen pakasteeseen – Apetit laktoosittomaan pinaattikeittoon. Keiton rinnalle kun keittää muutaman kananmunan ja sulattaa palan kauraleipää, niin voidaan puhua pehmeästä, arkisesta makunautinnosta!

Kotitekoinen ruoka on aina toki parasta mahdollista, jonka vuoksi pyrin välttelemään kaupan valmisruokia. Pinaattikeitonkin teen mielelläni itse, jos resurssit vaan antavat myöden. Viimeksi tällä viikolla tuli nautittua kyseistä keittolounasta ja oli muuten sen verran herkullista, että tänään haluan jakaa kyseisen reseptin kanssanne! Ja etenkin kun ollaan lihattomassa lokakuussa, on tässä loistava resepti myötäilemään tämän kuun teemaa…

GLUTEENITON JA MAIDOTON PINAATTIKEITTO

  • 2 rkl kookosöljyä
  • 3,5 dl kaurajuomaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 125 g pakastepinaattia (1 pussillinen + toisesta 1/4)
  • 1,5 dl kookosmaitoa
  • 3 rkl gluteenittomia jauhoja
  • 1 tl valkopippuria
  • 2 tl sitruunanmehua

Lisukkeet:

  • 1 luomu kananmuna
  • Kurpitsansiemeniä
  • Pellavansiemeniä

Sulatetaan kookosöljy kattilassa miedolla lämmöllä nestemäiseksi. Lisätään joukkoon kaurajuoma sekä kookosmaito. Vispataan ja lisätään mausteet. Seuraavaksi kaadetaan mukaan jäiset pakastepinaatit jatkuvasti sekoittaen. Kun pinaatit ovat sulaneet, lisätään joukkoon vielä jauhot (käy mikä tahansa gluteeniton jauhoseos/jauho, kuten riisijauho, perunajauho tms.). Lopuksi maustoin keiton vielä sitruunanmehulla, sillä mielestäni sitruuna sopii hyvin pinaatin kaveriksi! Annetaan hautua kattilassa muutaman minuutin ajan, jotta keitto muuttuu pikkuhiljaa paksummaksi. Lisukkeiksi voi keittää vaikka kananmunan ja ripotella päälle erilaisia pähkinöitä sekä siemeniä.

Annoksesta tulee kahdelle henkilölle.

Jos tähän loppuun muutama sana jo mainitsemastani lihattomasta lokakuusta, niin itsehän tosiaan syön pääsääntöisesti kasvisruokavalion mukaan – olen syönyt jo pitkään. Ainut sudenkuoppa, jossa välillä ratkean, ovat hampurilaiset. En nimittäin ole tänä päivänä vielä maistanut aidosti hyvää kasvishampurilaista ja seitan on itselleni ehdoton ei, ei. Arjessa en kuitenkaan kaipaa koskaan kanasuikaleita tai pihvejä, vaan ne liittyvät enemmän ravintolaruokaan. Toisinaan siis sallin tuon nautinnon itselleni, sillä tiedän miten paljon vaalin arjessa ekologisia sekä eettisiä valintoja. Oma hiilijalanjälkeni voisi toki olla pienempi, mutta pyrin tekemään parhaani ja parantamaan jatkuvasti.

Tärkeintä on mielestäni punnita valintojaan ja miettiä, voiko tuntea hyvää omaatuntoa siitä mitä tekee tämän planeetan hyväksi? En tuomitse muiden valintoja, mutta ehdottomasti suosittelen kokeilemaan lihatonta lokakuuta. Kuukausi ilman lihaa ei ole aika eikä mikään, joten nyt vaan rohkeasti mukaan haasteeseen!

Rentouttavaa perjantaita ja toivottavasti resepti miellyttää!

Keskikesän makea banaanileipä (GL, M)

En nyt tiedä liittyykö banaanileipä millään tavalla juhannukseen, tuskin, mutta silloin kun into leipoa iskee, niin silloin se iskee. Näin kävi tosiaan eilen treenien jälkeen ja koska kotoani löytyi muutama ylikypsä banaani, päätin valmistaa herkullisen banaanileivän! Vietän juhannuksen poikkeuksellisesti Helsingissä, joten uunituore ei joudukaan suoraan pakastimeen, vaan sen voi syödä kätevästi pyhien aikana. Alkuun tämä päätös jäädä kaupunkiin hieman mietitytti ja tuntui vähän kurjaltakin mutta loppupeleissä aivan sama. Ei vaan jaksa väkisin vääntää jotain suunnitelmaa jos mikään vaihtoehto ei oikein tunnu omalta ja tuo sääkin nyt on aika kammottava. Yksi parhaista ystävistänikin on kaupungissa, joten varmaan hänen kanssaan vähintäänkin katsomme Netflixiä, juomme viiniä ja ihmettelemme vesisadetta. Enää reilu viikko Portugaliin lähtöönkin mikä tarkoittaa itselleni hyvin tiukkaa ja työntäyteistä ensi viikkoa, jonka tiimoilta voisin hyödyntää näitä juhannuksen rauhallisia pyhiä…

Banaanileipä on pitkäaikaisille lukijoilleni tuttu resepti, jota olen valmistanut lukuisat kerrat. Variaatioita löytyy blogistani jos jonkinlaisia mutta tänään on aika heittää ilmoille jotain uutta – keskikesän kunniaksi. Leivoin nimittäin eilen banaanileivän jossa on miellyttävä kookosen sekä taateleiden twisti. Leipä on makeahko mutta ei kuitenkaan missään nimessä ällöttävän makea ja menee niin kahvipöydässä pullan korvikkeena kuin sitten vaikka välipalanakin. Itsellenihän banaanileipä on suorastaan rakkautta enkä varmaan koskaan siihen kyllästy. Säännöllisin väliajoin hyödynnänkin ne hieman ylikypsyneet banaanit ja leivon niistä herkullista leipää.

Jos juhannuksena ei ole mitään tekemistä tai mökkipöydästä puuttuu vielä joku hieman terveellisempi vaihtoehto leivoksille, niin nappaahan resepti talteen!

MAKEA KOOKOS-TAATELI BANAANILEIPÄ (GL, M)

  • 2 kypsää banaania
  • 1,5 dl pehmeitä taateleita
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 ruokasoodaa
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 tl Foodinin Bourbon vaniljajauhetta*
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1 dl Foodinin mantelijauhoja*
  • 1,5 dl Foodinin tattarijauhoja*
  • 1/2 dl luomu kaurahiutaleita
  • 1  dl Foodinin gojimarjoja*
  • 1/2 dl Foodinin kookosöljyä*

Koristeluun:

  • 1 banaani
  • gojimarjoja
  • kookoshiutaleita

Muusataan banaanit kulhossa mössöksi. Suosittelen käyttämään kypsiä – lähestulkoon mustia banaaneja jolloin ne survoutuvat helpommin ja makukin on makeampi. Siivutetaan taatelit pieniksi paloiksi ja lisätään banaanimössön joukkoon. Kaadetaan sekaan vielä kananmunat sekä sulatettu kookosöljy, jonka jälkeen sekoitetaan seos kuohkeaksi. Seuraavaksi laitetaan erilliseen kulhoon kaikki kuivat aineet ja sekoitetaan nekin huolella. Kun kuivat aineet on mukavasti sekaisin, kaadetaan ne pikkuhiljaa banaanimössön joukkoon ja lopuksi lisätään vielä gojimarjat. Taikina saa jäädä suhteellisen veteläksi, eli siitä ei tarvitse tulla sämpylätaikinamaista. Kaadetaan leipätaikina vuokaan ja koristellaan se kokonaisella banaanilla, kookoshiutaleilla sekä gojeilla.

Lämmitetään uuni 175 asteeseen ja paistetaan banaanileipää siellä noin 45-50 minuutin ajan. Itse pidin 40 minuuttia mutta näin jälkikäteen ajateltuna, olisi ehkä voinut pitää vielä kymmenen minuuttia jotta keskusta olisi kypsynyt hieman lisää. Toisaalta banaanileivässä ei haittaa vaikka sisin jääkin hieman tahmeaksi, koska se sopii leivän rakenteeseen. Mieluummin vähän ali kuin ylikypsä! Sitten vaan herkuttelemaan sellaisenaan tai päälle voi lisätä vaikka hieman herkullista cashewtahnaa, nam nam.

Oikein ihanaa juhannusaattoa jokaiselle, missä ikinä sitä vietättekään!

 

PS. Muistattehan, että koodilla jutta10 saatte Foodinin verkkokaupasta -10 % alennuksen tilauksen loppusummasta.

*Foodinin tuotteet sponsoroitu