Reippaan tytön syndrooma

Olen ollut pienestä pitäen todella reipas. Jo lapsena tein paljon kotitöitä ja heiluin imurin varressa vaikka hädin tuskin olin laitteen varren kokoinen. Olin myös hyvin itsenäinen ja viihdyin paljon omissa oloissani. Puuhastelin jatkuvasti kaikenlaista, harrastin ja olin monin tavoin kovin aktiivinen lapsi. Ensimmäisen kerran kesätöihin menin jo kuudennella luokalla, jolloin poljin joka aamu kuudelta monta kilometriä isoäitini pyörällä mansikkamaalle poimimaan mansikoita. Tuosta kesästä lähtien olinkin kesätöissä seuraavat kymmenen vuotta. Muutin yläkoulun jälkeen pois kotoa, sillä se tuntui siinä kohtaa luontevalta jatkumolta. Koin olevani riittävän kypsä asumaan itsekseen ja ottamaan vastuuta omasta elämästä.

Reippaan tytön syndroomaReippaan tytön syndrooma

Olen jo nuoresta pitäen tosiaan oppinut ottamaan vastuuta ja tuo vastuunkanto on kestänyt ihan tähän päivään saakka. Edelleen välillä mietin, mihin ihmeeseen niitä miehiä oikein tarvitaan kun kykenen itsekin hoitamaan nuo ehkä edelleen miehille laskettavat työt. En nimittäin seiso sormi suussa siinä kohtaa kun lamppu pitää vaihtaa tai viemärit avata. Osaan tankata autoon bensat ja tarvittaessa myös koota ne Ikean paskamaiset huonekalut tai asentaa nettiyhteyden. Harvoin on tilannetta josta en selviäisi tavalla tai toisella. Pyrinkin hoitamaan asiat aina itsenäisesti ja olen ylipäänsä todella huono pyytämään muilta apua.

Kutsunkin itseäni vahvaksi ja pärjääväksi naiseksi – sellaiseksi joka ei jää miesten tai naistenkaan jalkoihin ja osaa pitää puolensa. En näytä heikkouttani tai jaksamattomuuttani. Totuus on kuitenkin se, että tuo reippaus kätkee alleen paljon herkkyyttä, heikkoutta, haavoittuvaisuutta ja sitä, että joskus tekisi mieli sanoa ääneen ettei yksinkertaisesti jaksa tai pärjää. Kun sitä on kuitenkin tottunut siihen, että kaikesta selvitään ja asiat tulee hoitaa, harvoin antaa itselleen lupaa jäädä ruikuttamaan uupumustaan tai pärjäämättömyyttään. Hymyn taakse saattaa välillä kätkeytyä kyyneleitä ja todellisuus olla täysin toinen kuin se reipas olemus antaa ulospäin ymmärtää. Toisaalta reippaus on myös ollut voimavarani. Sen avulla olen selvinnyt elämäni vastamäistä tähän päivään saakka ja seison nyt tässä – vaikka se kuinka hurjalta kuulostaakin. Jos taas mietitään asiaa toiselta kantilta, on reippaus pitkittänyt sitä, etten ole hoitanut itseäni. En ole hoitanut omaa henkistä puoltani koska olen vaan opetellut kohtaamaan vastoinkäymisiä ja selviämään niistä. Mottoni oli pitkään, että minähän selviän kaikesta ja nousen pettymyksistäkin rinta rottingilla. En ole antanut itselleni lupaa olla aidosti heikko kuin vasta viime vuonna, pakon sanelemana. Sitä ennen olen valitettavasti pitänyt aina yllä reippauttani ja sitä tietynlaista roolia sekä tapaa selvitä kaikesta eteen tulevasta.

Reippaan tytön syndroomaReippaan tytön syndroomaReippaan tytön syndrooma

Maaret Kalliohan kirjoitti reippaan tytön syndroomasta muutama vuosi sitten ja muistan jo tuolloin tunnistaneeni itseni hänen kirjoituksestaan. Paljon puhutaan kiltin tytön syndroomasta, jonka varjoon reippaus on selkeästi jäänyt. Tämä oletettavasti siksi, että reippaus mielletään nimenomaan pärjääväisyydeksi mikä taas tarkoittaa sitä, ettei ihminen kaipaa apua tai tukea koska pärjää hyvin itsekin. Totuushan on kuitenkin täysin toinen. Reippaus ei tarkoita sitä, etteikö ihminen kaipaisi tukea, rakkautta, apua, huomiota ja sitä, että häntä kehutaan – päinvastoin. Itse ainakin kaipaan edellä mainitsemiani asioita todella paljon mutta en ehkä osaa niitä ulospäin ilmaista tai näyttää, koska olen tottunut piilottamaan nuo tarpeet reippauteni taakse. Reippaus on usein rooli joka ottaa minusta vallan. Se on opittu toimintatapa tai malli, johon sitä ikään kuin verhoutuu ja tietyllä tapaa se tuntuu niin kovin turvalliseltakin.

Viime kesänä tuo reippauteni alkoi kuitenkin totaalisesti rakoilemaan. Siihen saakka olin kyennyt elämässäni piilottamaan raskaat tuntemukset ja kokemukset oman pärjäävyyden taakse, kunnes aloin huomaamaan etten enää jaksakaan. Edelleenkin minun on vaikea ilmaista jaksamattomuuttani ulkopuolisille mutta ehkä tärkeintä on se, että omassa mielessäni olen hyväksynyt vihdoin sen, etten enää jaksa kantaa noita taakkoja yksin joita olen niin pitkään kantanut. Tuntuu tietyllä tapaa todella huojentavalle myöntää itselleen ettei jaksa – eikä tarvitsekaan jaksaa. Kuitenkin se tie tähän pisteeseen saakka on ollut aika pitkä. Vielä syksylläkin taistelin sitä vastaan etten tarvitse ulkopuolista ihmistä jolle purkaa asioitani, vaikka tietyllä tapaa tiesin, että nimenomaan tuo on nyt se, mitä niin kipeästi tarvitsen. Sitä vaan pyrkii aina kaikin mahdollisin tavoin ajattelemaan, että kyllä minä selviän koska olen aikaisemminkin selvinnyt – mikä sinällään on muuten aivan naurettavaa. Tuo on rehellisesti sanottuna kuopan kaivamista itselleen.

Reippaan tytön syndroomaReippaan tytön syndroomaReippaan tytön syndrooma

Vaikka tässä puhun tosiaan reippaan tytön syndroomasta niin yhtä lailla reippaus saattaa olla ongelma monelle sukupuoleen katsomatta. Olenkin ehdottomasti sitä mieltä ettei kenenkään ihmisen tarvitse olla reippaampi kuin mitä todellisuudessa on mutta silti usein kyse on paljon syvemmälle juurtuneesta selviytymistavasta. Kun on tottunut selviämään yksin ja hoitamaan kaiken hankalankin itsekseen, voi olla vaikea yhtäkkiä turvautua apuun. Onkin iso askel ottaa härkää sarvista ja myöntää itselleen ettei jaksakaan. Todellisuudessa tuo on kuitenkin sitä todellista reippautta olla rehellinen itselleen senkin uhalla, että oma opittu selviytymistapa murenee.

Onko täällä muita reippaita tyttöjä?

 

Kuvat: Iines / edit: minä

Onko haavojaan hyvä avata?

Siitä puhutaan paljon, että asiat tulisi käsitellä – ne kaikista vaikeimmatkin. Olen itsekin paljon tuota toistanut teksteissäni mutta totuushan on se, että kipeitä asioita on käytännön tasolla monesti vaikea käsitellä. On helpompaa päättää että nyt tapahtuu muutos ja käsittelen, kun sitten ihan oikeasti käsitellä. Itse ainakin myönnän rehellisesti, että kannan edelleen sisälläni taakkoja, jotka painavat koska vaikka olen ajatellut käsitelleeni niitä – en todellisuudessa ole sitä tehnyt. Toki askel eteenpäin on jo ihan sekin että myöntää itselleen haavojen olemassa olon ja sen, että tämän kyseisen asian suhteen olisi jotain tehtävä mutta monesti ihmisellä itsellään ei ehkä edes riitä keinoja, ymmärrystä tai resursseja omien haavojensa paranteluun.

Vaikeat elämäntapahtumat jotka ovat menneisyydessä jättäneet meihin jälkensä, eivät välttämättä heijastu elämäämme saman tien. Minä ainakin olen tehnyt muutamaankin otteeseen sen huomion, että vaikeat asiat saattavat nousta pintaan vasta myöhemmin. Usein kriisitilanteessa sitä vaan pyrkii selviytymään ja kun tuosta hetkestä pääsee edes jollain tasolla jaloilleen, haluaa sitä olla jonkun aikaa kevyellä mielellä ja kaiken huonon pyyhkiikin pois mielestään – hukutetaan paha olo kiireeseen, juhlimiseen, työntekoon tai vaikka ylensyömiseen. Usein puhutaan myös siitä, ettei ole aikaa surra tai kokea negatiivisia tunteita siinä kohtaa, kun se tilanne olisi aidosti päällä. Näin taas kun toimii, saattaa kulua jonkin aikaa kunnes mieli alkaa oireilemaan. Kaikki se tapahtunut, jonka olemme syrjäyttäneet mielestämme, nouseekin yhtäkkiä uudelleen pintaan ja saattaa ilmetä esimerkiksi masennuksen tai paniikkihäiriöiden kautta.

Olen oikeastaan koko elämäni vältellyt ensimmäisen kahdenkymmenen vuoden aikana tapahtuneiden asioiden käsittelyä. Pitkään ajattelin, että olen kaiken sen kanssa aivan sujut enkä minä ole moksiskaan esimerkiksi vanhempieni avioeroon liittyvistä asioista tai siitä, että olen elänyt nuoruuteni hengellisen yhteisön piirissä, jossa omaa tahtoani on tietyllä tapaa tukahdutettu. Onkin jännä kuinka siinä kohtaa, kun aloitin viimeisimmän eroni käsittelemisen, nousikin pintaan yhtäkkiä vuosienkin takaisia pahanolon tunteita ja kaikki tuo tuli muuten jossain kohtaa alitajuntaani aikamoisella rytinällä. Yhtäkkiä yhdistelinkin asioita toisiinsa ja ymmärsin selkeästi sen, että itse asiassa kaikki tuo kahdenkymmenen ensimmäisen vuoteni aikana tapahtunut onkin vaikuttanut minuun aivan tajuttoman paljon! Kannan sisälläni asioita, joita en ole ehkä uskaltanut kohdata siinä mielessä, että myöntäisin niiden vaikuttavan minussa edelleen. On tuntunut huomattavasti helpommalle jättää haavat taakse kuin nostaa ne tiskiin sillä onhan se paljon helpompaa pitää katse tulevassa kuin kurkkia peräpeiliin.

Olenkin ehdottomasti sitä mieltä, että jos meillä on haavoja joiden syitä emme ymmärrä tai joiden aiheuttajalle emme ole antaneet anteeksi – me emme pääse syvällä sisimmässämme eteenpäin. Vaikka voit painaa ne hetkellisesti pois mielestäsi, tulevat nuo silti kummittelemaan siellä aina. Tämän vuoksi on niin tärkeää, että asiat nostetaan pöydälle ja niitä käydään läpi vaikka sitten ulkopuolisen avun turvin. Itse ainakin koen, että vaikka olenkin suhteellisen viisas näissä ihmissuhdekuvioissa ja osaan esimerkiksi lukea ihmisiä sekä itseänikin – en osaa selittää kaikkea tapahtunutta enkä ole sisimmässäni antanut anteeksi kaikille ihmisille, jotka ovat minua elämäni varrella satuttaneet. Minullakin on asioita, joihin en löydä syitä vaikka kuinka koetan etsiä, enkä ole myöskään hyväksynyt tietynlaisia vääryydentunteita joita olen joutunut kokemaan. Ihmisen ymmärrys on rajallinen ja varsinkin jos kyse on omasta elämästä, siihen usein liittyy niitä henkilökohtaisia tunteita jotka taas vaikuttavat siihen miltä kantilta pystymme asioita katsomaan. Ei ole tuulesta temmattua, että jopa terapeutitkin tarvitsevat terapeuttia oman elämänsä ongelmien käsittelyyn. Useamman ihmisen on hyvin hankalaa tehdä omaa henkistä parannusprosessia itsensä kanssa, vaan siihen useimmiten kaivataan jonkinlaista ulkopuolista apua.

Vaikka haavat ovat syviä ja niiden avaaminen sattuu todella paljon, haluan siihen silti jokaista kannustaa – nyt tai ei koskaan. Haavojaan kannattaa avata niin kauan kunnes niiden suhteen saa rauhan. En tiedä löytyykö kaikelle elämässä aina edes syitä ja monet kipeät asiat, jotka johtuvat toisista ihmisistä ovat tavallaan noiden muiden ihmisten ongelmien seurausta. Eli he ovat ongelmiensa vuoksi aiheuttaneet meille pahaa oloa, jota emme voi periaatteessa ymmärtää tai hyväksyä. Kuitenkin se, että pystyy antamaan anteeksi väärin tehneelle ihmiselle, vaatii työstämistä ja prosessointia. Joskus me vaan satumme olemaan uhreina tilanteessa, johon emme ole ehkä syyllisiä mutta ihminen purkaa omaa pahoinvointiaan meihin. Itse koen, että nimenomaan vaikeinta on hyväksyä jos joku toinen ihminen on satuttanut minua vaikka käytöksellään tai sillä, miten on minua kohdellut. Koska kohtelusta on seurannut minulle kärsimystä, sitä on hyvin hankala hyväksyä saatikka käsitellä. Koen jollain tavalla noissa tilanteissa jopa oikeutusta vihaan vaikka ihan oikeasti tuollainen tunne ei ole kuin taakka itselleni. Todellisuudessa kaiken takana on kuitenkin haava – syvä haava joka on parantamatta ja ehkä kokonaan käsittelemättä.

Kun haava on auki sehän sattuu mutta siinä kohtaa, kun se puhdistetaan ja ommellaan kiinni kipu helpottaa. Paranemisprosessin jälkeen jäljelle jää ehkä mahdollisesti arpi joka todennäköisesti katoaa joskus kokonaan – tai sitten kannat tuota arpea kehossasi merkkinä lopun elämää. Tuossa kohtaa se on kuitenkin enää muisto tapahtuneesta mutta ei hallitse elämääsi enää nykyhetkessä. Optimistisinta tässä on ehkä se, että jokainen haava tulee parantumaan jos olemme valmiita sitä hoitamaan.

Heräsikö teillä ajatuksia aiheesta? 

Ihanaa keskiviikkoa!

 

Kuvat: Taru / edit: minä