Helppo, nopea ja herkullinen raakasuklaa

Raakasuklaa on sellainen herkku, jonka tekeminen on oikeastaan aika pitkälti tuuripeliä. Välillä suklaasta tulee aivan tajuttoman hyvää kunnes seuraavalla kerralla se maistuu liikaa kaakaovoilta tai on puolestaan turhan makeaa. Olen valmistanut raakasuklaata itse lukuisia kertoja ja joukossa on tosiaan ollut monia huteja mutta toisinaan myös hittejäkin. Tällainen hitti sattui kohdalle viimeksi sunnuntaina, kun innostuin pitkästä aikaa leivontahommien suhteen. Päätin valmistaa raakasuklaata kookosöljyyn ja maustaa suklaan mulpereilla sekä gojimarjoilla. Lopuksi heitin joukkoon summanmutikassa vielä hieman kookoshiutaleitakin, jotka osoittautuivat aivan mielettömän hyväksi lisukkeeksi!

Tämä valmistamani raakasuklaa hivelee siis mielestäni aika lailla täydellisyyttä. Suklaassa on ihanasti sattumia ja kookoshiutaleet narskuvat mukavasti suussa. Kaakaonkin määrä on juuri optimi eikä raakasuklaasta tule laisinkaan huono olo. Itse asiassa olen huomannut, että kaakaovoi on sellainen juttu joka ei oikein sovi itselleni. Kookosöljyyn valmistettu raakasuklaa on huomattavasti ”kevyempää” eikä aiheuta mielestäni yhtä herkästi pahoinvointia kuin kaakaovoihin valmistettu. Voi toki olla, että olen käyttänyt kaakaovoita liian suurissa määrin aikaisemmissa tekeleissäni mutta joku siinä yhtälössä ei ole tosiaan toiminut. Tärkeintä lienee kuitenkin se, että tällä kertaa onnistuin ja tänään kanssanne jakamani resepti on niin täydellinen – ainakin omaan suuhuni. Suklaa kannattaakin laittaa asap testaukseen jos kaapistanne vaan löytyvät kyseiset ainekset!

HERKULLINEN GOJI-MULPERI RAAKASUKLAA (GL, M, RAW)

  • 1,5 dl Foodinin kookosöljyä
  • 1/2 dl Foodinin raakakaakaota
  • 3 tl Foodinin agavesiirappia
  • 2/3 tl Foodinin Bourbon vaniljajauhetta
  • 2 tl Foodinin kookossokeria
  • Ripaus kanelia
  • Ripaus piparkakkumaustetta
  • 1 dl Foodinin mulperimarjoja
  • 1/2 dl Foodinin gojimarjoja
  • Kookoshiutaleita (lisäsin ilman mittaa, ehkä noin 1/2 dl?)

Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa nestemäiseksi. Kaadetaan raakakaakao muovikulhoon ja lisätään joukkoon kookossokeri sekä vaniljajauhe. Kun kookosöljy on sulaa, lisätään sen joukkoon agave ja kaadetaan seos muovikulhoon kaakaon ja mausteiden sekaan. Sekoitetaan huolella kunnes seos on tasaista. Tässä kohtaa lisätään joukkoon gojit, mulperit ja kookoshiutaleet, jonka jälkeen kaadetaan suklaaseos syvään lautaseen tai leivinpaperin päälle pakastamista silmällä pitäen. Itse halusin suklaasta hieman paksumpaa, jonka vuoksi käytin syvää lautasta. Lopuksi laitetaan suklaa pakastimeen jäätymään ainakin tunnin ajaksi. Itse jäädytän suklaata tavallisesti jopa vuorokaudenkin ennen nautiskelua, sillä silloin se on mielestäni parasta! Omaan makuuni kun on eniten jäinen raakasuklaa, jota muuten jopa säilytänkin pakastimessa ja napostelen aina sieltä herkkuhimon iskiessä.

Vaikka kaupan hyllyltäkin löytyvä raakasuklaa on aivan tajuttoman hyvää ja erityisesti viime aikainen ihastukseni Foodinin gingerbread luomu raakasuklaa, on kotitekoinen suklaa kuitenkin niin omanlaistaan. Lisäksi jos haluaa yhtään säästää, niin kannattaahan raakasuklaakin valmistaa itse. Kun ostaa kotiin ne muutamat suklaan kaipaamat raaka-aineet, riittää niistä todella moneen valmistuskertaan!

Onko täällä muita raakasuklaan ystäviä? Tuleeko teidän tehtyä raakasuklaata itse ja jos niin millaisia täytteitä te suositte suklaan joukossa? Olisi mukava saada hieman ideoita tähän puoleen vaikka mulperit ja gojitkin loistavasti joukkoon sopivat!

 

*Foodinin tuotteet sponsoroitu

Terveellinen Nutella (GL, M, RAW)

Jälleen olisi perjantai, mikä tarkoittaa varmasti monelle arjesta irtautumista sekä ruokailujen suhteen edes pientä herkuttelua. Ilolla jaankin teille tänään reseptin, jota kenties innostutte kokeilemaan sikäli mikäli Nutella on yhtään makuunne. Idea tähän kyseiseen reseptiin lähti ajatuksen tasolla liikkeelle tällä viikolla, kun mietiskelin, mitä muuta hyvää voisin riisikakkujen päälle laittaa kuin maapähkinävoita. Perinteiset suolaiset lisukkeet laitan mieluiten kauraleivän päälle, jonka vuoksi kaipasinkin maapähkinävoille jotain terveellistä mutta enemmän makeaan taittavaa vaihtoehtoa. Siitä se idea sitten lähtikin ja lopulta keittiössäni syntyi sen perinteisen Nutellan korvike – terveellinen, herkullinen ja suklainen levite, joka toimii muuten aivan mielettömän hyvin riisikakkujen sekä mansikoiden kanssa!

Olin nuorempana todellinen Nutellan ystävä ja voitelin sillä jenkkityyliin vaaleita ranskanleipiä. Edelleen välillä brunsseilla syön Nutellaa ja satunnaisesti ostan sitä purnukan kotiinkin. Tuo levite on yksinkertaisesti niin taivaallista, vaikkakaan ei mitään kovin terveellistä. Terveellinen versio Nutellasta syntyy aika vähin aineosin ja siitä saa muuten hyvinkin lähelle Nutellan makuista, ellei jopa parempaakin! Toki sokerittomuus vaikuttaa siinä mielessä, ettei Nutella ole yhtä makeaa kuin se aito mutta halutessaan reseptiin voi tosiaan lisätä terveellisempää makeutusta. Itsehän pidän niin kovin suklaan mausta, että makeutta en oikeastaan edes juurikaan kaipaa. Nykyään makuaistini on myöskin muuttunut, eli en ole enää niin perso makealle kuin olin aikaisemmin.

Postauksen resepti onkin siis aika minimaalisella makeutuksella toteutettu, joten jos olet makean perään niin lisää ihmeessä muutama lusikallinen enemmän hunajaa tai kookossokeria – vaahterasiirappi toimii myös hyvin! Hasselpähkinöistä haluan myöskin sanoa sen verran, että korvaa rouhe ihmeessä kokonaisilla pähkinöillä näin halutessasi. Itse en jostain syystä löytänyt kaupasta kokonaisia, jonka vuoksi turvauduin Rainbown valmiiseen rouheeseen.

TERVEELLINEN NUTELLA (GL, M)

  • 2,5 dl hasselpähkinärouhetta
  • 4,5 tl raakakaakaota 
  • 1 rkl hunaja tai muuta juoksevaa makeutusta
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 0,7 dl Alpron suklaan makuista soijajuomaa
  • 0,3 dl kookosöljyä (sulatettuna)

Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi. Liotetaan hasselpähkinöitä/hasselpähkinärouhetta (kumpaan päädytkään) vedessä noin tunnin verran. Kaadetaan pähkinät blenderiin ja lisätään joukkoon suklaajuoma sekä nestemäinen kookosöljy, jonka jälkeen hurautetaan seos mahdollisimman tasaiseksi ja ”rikkinäiseksi”. Seuraavaksi joukkoon kaadetaan raakakaakao, makeutus sekä suola. Blendaillaan muutama minuutti niin, että seos tasoittuu levitemäiseksi. Jos joukkoon lorahtaa liikaa nestettä niin lisää pähkinöitä ja samassa suhteessa raakakaakaota – tai puolestaan jos se on liian tahmeaa, kaada mukaan lisää nestettä. Jokaiselle meistä nutellan koostumus voi olla makuasia, jonka vuoksi tässä kannattaa tosiaan toteuttaa niitä omia makumieltymyksiään.

Tässä kohtaa levite onkin jo valmista tarjoiltavaksi – helppoa ja nopeaa! Jääkaappissa nutella muuttuu hieman kohmeiseksi mutta itse olen säilyttänyt sitä silti siellä. Vaikka resepti ei sisälläkään mitään pilaantuvaa, olen silti vähän huono säilömään mitään edes hieman nestemäistä huoneenlämmössä. Parasta Nutella on kuitenkin nimenomaan huoneenlämpöisenä, eli vähintään ennen tarjoilua kannattaa sen antaa ”sulaa” jokunen hetki ennen tarjolle asettamista.

Tarjoiluvinkkinä sanoisin, että levitä nutellaa maustamattomien riisikakkujen päälle ja siivuta vielä tuoreita mansikoita koristeeksi – niin taivaallista! Levite toimii loistavasti myös banaanipannukakkujen päällä, joten sitäkin kannattaa kokeilla.

Oikein ihanaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua!