Keskikesän makea banaanileipä (GL, M)

En nyt tiedä liittyykö banaanileipä millään tavalla juhannukseen, tuskin, mutta silloin kun into leipoa iskee, niin silloin se iskee. Näin kävi tosiaan eilen treenien jälkeen ja koska kotoani löytyi muutama ylikypsä banaani, päätin valmistaa herkullisen banaanileivän! Vietän juhannuksen poikkeuksellisesti Helsingissä, joten uunituore ei joudukaan suoraan pakastimeen, vaan sen voi syödä kätevästi pyhien aikana. Alkuun tämä päätös jäädä kaupunkiin hieman mietitytti ja tuntui vähän kurjaltakin mutta loppupeleissä aivan sama. Ei vaan jaksa väkisin vääntää jotain suunnitelmaa jos mikään vaihtoehto ei oikein tunnu omalta ja tuo sääkin nyt on aika kammottava. Yksi parhaista ystävistänikin on kaupungissa, joten varmaan hänen kanssaan vähintäänkin katsomme Netflixiä, juomme viiniä ja ihmettelemme vesisadetta. Enää reilu viikko Portugaliin lähtöönkin mikä tarkoittaa itselleni hyvin tiukkaa ja työntäyteistä ensi viikkoa, jonka tiimoilta voisin hyödyntää näitä juhannuksen rauhallisia pyhiä…

Banaanileipä on pitkäaikaisille lukijoilleni tuttu resepti, jota olen valmistanut lukuisat kerrat. Variaatioita löytyy blogistani jos jonkinlaisia mutta tänään on aika heittää ilmoille jotain uutta – keskikesän kunniaksi. Leivoin nimittäin eilen banaanileivän jossa on miellyttävä kookosen sekä taateleiden twisti. Leipä on makeahko mutta ei kuitenkaan missään nimessä ällöttävän makea ja menee niin kahvipöydässä pullan korvikkeena kuin sitten vaikka välipalanakin. Itsellenihän banaanileipä on suorastaan rakkautta enkä varmaan koskaan siihen kyllästy. Säännöllisin väliajoin hyödynnänkin ne hieman ylikypsyneet banaanit ja leivon niistä herkullista leipää.

Jos juhannuksena ei ole mitään tekemistä tai mökkipöydästä puuttuu vielä joku hieman terveellisempi vaihtoehto leivoksille, niin nappaahan resepti talteen!

MAKEA KOOKOS-TAATELI BANAANILEIPÄ (GL, M)

  • 2 kypsää banaania
  • 1,5 dl pehmeitä taateleita
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 ruokasoodaa
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 tl Foodinin Bourbon vaniljajauhetta*
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1 dl Foodinin mantelijauhoja*
  • 1,5 dl Foodinin tattarijauhoja*
  • 1/2 dl luomu kaurahiutaleita
  • 1  dl Foodinin gojimarjoja*
  • 1/2 dl Foodinin kookosöljyä*

Koristeluun:

  • 1 banaani
  • gojimarjoja
  • kookoshiutaleita

Muusataan banaanit kulhossa mössöksi. Suosittelen käyttämään kypsiä – lähestulkoon mustia banaaneja jolloin ne survoutuvat helpommin ja makukin on makeampi. Siivutetaan taatelit pieniksi paloiksi ja lisätään banaanimössön joukkoon. Kaadetaan sekaan vielä kananmunat sekä sulatettu kookosöljy, jonka jälkeen sekoitetaan seos kuohkeaksi. Seuraavaksi laitetaan erilliseen kulhoon kaikki kuivat aineet ja sekoitetaan nekin huolella. Kun kuivat aineet on mukavasti sekaisin, kaadetaan ne pikkuhiljaa banaanimössön joukkoon ja lopuksi lisätään vielä gojimarjat. Taikina saa jäädä suhteellisen veteläksi, eli siitä ei tarvitse tulla sämpylätaikinamaista. Kaadetaan leipätaikina vuokaan ja koristellaan se kokonaisella banaanilla, kookoshiutaleilla sekä gojeilla.

Lämmitetään uuni 175 asteeseen ja paistetaan banaanileipää siellä noin 45-50 minuutin ajan. Itse pidin 40 minuuttia mutta näin jälkikäteen ajateltuna, olisi ehkä voinut pitää vielä kymmenen minuuttia jotta keskusta olisi kypsynyt hieman lisää. Toisaalta banaanileivässä ei haittaa vaikka sisin jääkin hieman tahmeaksi, koska se sopii leivän rakenteeseen. Mieluummin vähän ali kuin ylikypsä! Sitten vaan herkuttelemaan sellaisenaan tai päälle voi lisätä vaikka hieman herkullista cashewtahnaa, nam nam.

Oikein ihanaa juhannusaattoa jokaiselle, missä ikinä sitä vietättekään!

 

PS. Muistattehan, että koodilla jutta10 saatte Foodinin verkkokaupasta -10 % alennuksen tilauksen loppusummasta.

*Foodinin tuotteet sponsoroitu

Helppo, nopea ja herkullinen raakasuklaa

Raakasuklaa on sellainen herkku, jonka tekeminen on oikeastaan aika pitkälti tuuripeliä. Välillä suklaasta tulee aivan tajuttoman hyvää kunnes seuraavalla kerralla se maistuu liikaa kaakaovoilta tai on puolestaan turhan makeaa. Olen valmistanut raakasuklaata itse lukuisia kertoja ja joukossa on tosiaan ollut monia huteja mutta toisinaan myös hittejäkin. Tällainen hitti sattui kohdalle viimeksi sunnuntaina, kun innostuin pitkästä aikaa leivontahommien suhteen. Päätin valmistaa raakasuklaata kookosöljyyn ja maustaa suklaan mulpereilla sekä gojimarjoilla. Lopuksi heitin joukkoon summanmutikassa vielä hieman kookoshiutaleitakin, jotka osoittautuivat aivan mielettömän hyväksi lisukkeeksi!

Tämä valmistamani raakasuklaa hivelee siis mielestäni aika lailla täydellisyyttä. Suklaassa on ihanasti sattumia ja kookoshiutaleet narskuvat mukavasti suussa. Kaakaonkin määrä on juuri optimi eikä raakasuklaasta tule laisinkaan huono olo. Itse asiassa olen huomannut, että kaakaovoi on sellainen juttu joka ei oikein sovi itselleni. Kookosöljyyn valmistettu raakasuklaa on huomattavasti ”kevyempää” eikä aiheuta mielestäni yhtä herkästi pahoinvointia kuin kaakaovoihin valmistettu. Voi toki olla, että olen käyttänyt kaakaovoita liian suurissa määrin aikaisemmissa tekeleissäni mutta joku siinä yhtälössä ei ole tosiaan toiminut. Tärkeintä lienee kuitenkin se, että tällä kertaa onnistuin ja tänään kanssanne jakamani resepti on niin täydellinen – ainakin omaan suuhuni. Suklaa kannattaakin laittaa asap testaukseen jos kaapistanne vaan löytyvät kyseiset ainekset!

HERKULLINEN GOJI-MULPERI RAAKASUKLAA (GL, M, RAW)

  • 1,5 dl Foodinin kookosöljyä
  • 1/2 dl Foodinin raakakaakaota
  • 3 tl Foodinin agavesiirappia
  • 2/3 tl Foodinin Bourbon vaniljajauhetta
  • 2 tl Foodinin kookossokeria
  • Ripaus kanelia
  • Ripaus piparkakkumaustetta
  • 1 dl Foodinin mulperimarjoja
  • 1/2 dl Foodinin gojimarjoja
  • Kookoshiutaleita (lisäsin ilman mittaa, ehkä noin 1/2 dl?)

Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa nestemäiseksi. Kaadetaan raakakaakao muovikulhoon ja lisätään joukkoon kookossokeri sekä vaniljajauhe. Kun kookosöljy on sulaa, lisätään sen joukkoon agave ja kaadetaan seos muovikulhoon kaakaon ja mausteiden sekaan. Sekoitetaan huolella kunnes seos on tasaista. Tässä kohtaa lisätään joukkoon gojit, mulperit ja kookoshiutaleet, jonka jälkeen kaadetaan suklaaseos syvään lautaseen tai leivinpaperin päälle pakastamista silmällä pitäen. Itse halusin suklaasta hieman paksumpaa, jonka vuoksi käytin syvää lautasta. Lopuksi laitetaan suklaa pakastimeen jäätymään ainakin tunnin ajaksi. Itse jäädytän suklaata tavallisesti jopa vuorokaudenkin ennen nautiskelua, sillä silloin se on mielestäni parasta! Omaan makuuni kun on eniten jäinen raakasuklaa, jota muuten jopa säilytänkin pakastimessa ja napostelen aina sieltä herkkuhimon iskiessä.

Vaikka kaupan hyllyltäkin löytyvä raakasuklaa on aivan tajuttoman hyvää ja erityisesti viime aikainen ihastukseni Foodinin gingerbread luomu raakasuklaa, on kotitekoinen suklaa kuitenkin niin omanlaistaan. Lisäksi jos haluaa yhtään säästää, niin kannattaahan raakasuklaakin valmistaa itse. Kun ostaa kotiin ne muutamat suklaan kaipaamat raaka-aineet, riittää niistä todella moneen valmistuskertaan!

Onko täällä muita raakasuklaan ystäviä? Tuleeko teidän tehtyä raakasuklaata itse ja jos niin millaisia täytteitä te suositte suklaan joukossa? Olisi mukava saada hieman ideoita tähän puoleen vaikka mulperit ja gojitkin loistavasti joukkoon sopivat!

 

*Foodinin tuotteet sponsoroitu