Gluteeniton ja maidoton porkkanakakku

Miten minusta tuntuu, että viime reseptistä on vierähtänyt jo hyvä tovi? Hetkeen keittiössäni ei olekaan syntynyt mitään kovin inspiroivaa ja on menty lähinnä sieltä, missä aita on matalin. Alkuviikosta alkoi kuitenkin onneksi jälleen tapahtumaan, kun teki mieli loihtia jotain hyvää mutta myös terveellisen herkullista. Porkkanapussi jääkaapissa ja kohta vanhenevat taatelit saivat tällä kertaa inspiroitumaan, jonka vuoksi päätinkin kokeilla terveellisen porkkanakakun loihtimista. Tämä kakku ei ehkä ole ulkomuodoltaan se perinteisin, sillä paistoin sen leipävuoassa mutta maku on ehdottomasti ulkomuotoaankin parempi!

Tämän porkkanakakun maku on hyvin kuivakakkumainen, pehmeä mutta samalla sopivan makea. Makeus on haettu ainoastaan taateleista, eli puhutaan todellakin terveellisestä leipomuksesta. Sanoisin, että erinomainen herkku viikonlopun aamiais- tai kahvipöytään jopa teillekin, jotka olette dieetillä tai elätte hieman kurinalaisempaa ajanjaksoa ruokailujen suhteen. Itse tein kakun alkuviikosta ja olen tosiaan napostellut sitä pitkin viikkoa välipaloina. Kakku ei nosta verensokereita pilviin vaan toimii mielestäni erinomaisesti myös ihan tavalliseen viikkoruokailuun hyvien raaka-aineidensa vuoksi.

PORKKANAKAKKU (GL, M)

  • 1,5 dl pehmeitä taateleita
  • 3 kananmunaa
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/3 tl ruokasoodaa
  • 1,5 tl kanelia
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 1/3 tl vaniljajauhetta (Bourbon)
  • Kourallinen casheweja
  • 2 dl porkkanaraastetta
  • 1,5 dl mantelijauhoja
  • 1/2 dl kookoshiutaleita
  • 1 dl gluteenitonta jauhoseosta (mikä tahansa käy)
  • 1 dl kaurajauhoja
  • 1/2 dl kaurajuomaa
  • Koristeluun taateleita

Laitetaan taatelit ja kaurajuoma blenderiin jossa ne blendataan massaksi. Ei kuitenkaan haittaa vaikka taatelit eivät rikkoutuisi aivan kokonaan, sillä se antaa leivälle kivaa koostumusta. Sekoitetaan kulhossa osa kuivista aineista eli leivinjauhe, sooda, kaneli, suola, vaniljajauhe sekä kookoshiutaleet. Lisätään joukkoon kananmunat, porkkanaraaste sekä pähkinät. Sekoitetaan huolella kunnes joukkoon voi alkaa lisäämään jauhoja. Jauhot kannattaa laittaa pikkuhiljaa ja sekoittaa seosta jatkuvasti siinä samalla. Voidellaan leipävuoka ja kaadetaan taikina siihen. Toinen vaihtoehto on tosiaan levittää massa leivinpaperin päälle pellille. Lämmitetään uuni 180 asteeseen ja siivutetaan koristelua varten muutama taateli. Nuo taatelit voi painella kakun päälle tai halutessaan ne voi toki jättää laittamattakin. Yhtä lailla koristeluun sopii vaikka hasselpähkinärouhe tai cashewit. Paistetaan uunin keskitasossa noin 45 minuuttia aina välillä veitsellä leivän kypsyyttä kokeillen. Itse paistoin leivän suhteellisen kypsäksi, eli pidin sen 45 minuuttia ihan suosiolla. Jos taas pidät vähän raaemmasta kakusta, voit napata sen pois uunista jo aikaisemminkin.

Annetaan jäähtyä ja nautitaan! Leipä muuten säilyy useamman päivän ihan huoneenlämmössäkin sillä se ei sisällä mitään pilaantuvia aineosia. Toki sen voi myös pakastaa tai purkittaa vaikka jääkaappiinkin.

Toivottavasti resepti inspiroi teitä sitä kokeilemaan! Varsinkin kaikki kuivakakkujen ystävät, nyt kannattaa rohkeasti kokeilla.

Muuten toivottelen oikein ihanaa perjantaita jokaiselle! Ja jos törmätään I love me -messuilla niin tulkaahan vaan rohkeasti nykäisemään hiasta.

Terveelliset Bounty-patukat

Pakko jakaa näin uuden alkaneen viikon kunniaksi jälleen terveellinen herkkuresepti, joka saattaa useampaa teistäkin kiinnostaa! Tämä resepti on varsinkin kaikille kookoksen ja raakasuklaan ystäville, sillä nimenomaan teitä tänään hemmotellaan. Nämä bounty -patukat, kun jäljittelevät niitä perinteisiä Bountyja aivan erinomaisesti ja mikä parasta, taas kerran on menty terveellisemmin raaka-ainein.

Itsehän rakastan suuresti kookoksen ja raakasuklaan yhdistelmää, jonka vuoksi näiden kahden aineosan yhdistäminen on ehdottomasti yksi suosikki makuyhdistelmistäni. En edes tiedä miksi nyt vasta kokeilin yhdistää nuo kaksi elementtiä patukan muotoon mutta kertapa se on ensimmäinenkin. Jälleen kerran on kyllä todettava, että heittämällä yksi parhaista resepteistäni ikinä! Lopputulos on aivan mielettömän hyvä ja maku oikeasti sellainen, ettei ihan heti terveysherkuiksi uskoisi. Hyvin lähellä ollaan sitä aitoa ja alkuperäistä Bountya ja voisin jopa sanoa, että omasta mielestäni tämä sokerittomampi versio on melkeinpä parempikin.

BOYNTY-PATUKAT (GL, M, RAW)

Täyte:

  • 200g kookoshiutaleita (1 pss, käytin Rainbow)
  • 2 rkl suomalaista hunajaa
  • 2 rkl kookosöljyä
  • n. 300 ml täysrasvaista kookosmaitoa (vaan se paksu valkoinen osuus)

Koristelu:

  • 1 pss (250 g) Foodin raakassuklaamassaa tai muuta raakasuklaata/tummaa suklaata

Ensin valmistetaan täyte, eli itse patukat kaatamalla kulhoon kookoshiutaleet, hunaja sekä vesihauteessa sulatettu kookosöljy. Sekoitetaan huolella ja lisätään kookosmaito, eli tölkistä ainoastaan se paksu valkoinen osuus. Itse en laittanut tuota osuutta ihan kokonaan, eli jätin tölkkiin ehkä 1/3 osan maidosta – ja sen kirkkaan nesteen myös. Sekoitetaan maito massan joukkoon huolella, jonka jälkeen taikina onkin käsissä pyöriteltävää ja suhteellisen paksua.

Seuraavaksi sulatetaan raakasuklaamassa. Käytin tosiaan pussillisen Foodinilta saatua valmista massaa, sillä en tällä kertaa jaksanut valmistaa raakasuklaata itse. Tuo on todella helppo nimenomaan näihin tällaisiin kertoihin, kun et vaan jaksa säätää yhtään enempää. Pussi maksaa vähän reilu kaksitoista euroa ja sitä myydään mm. Ruohonjuuressa. Massa on pussissa sellaisessa muodossa, että se on helppo sulattaa kuumassa vesihauteessa, jolloin kalliit ravintoaineet eivät tuhoudu. Mutta toki aina voit tehdä raakasuklaata itse tai vaikka ostaa tummaa suklaata, jonka sitten sulatat. Pääasia on se, että suklaata on ja vieläpä suhteellisen paljon! Nämä patukat nimittäin vaativat paksun suklaakoristelun, joten mikään ihan liru määrä ei riitä. Osta/valmista mieluummin suklaata reilummin, jotta se ei sitten lopu kesken. Veikkaisin, että jos ostat isoina levyinä niin 2-3 levyä riittää.

Kun suklaa on sulatettu, muotoillaan kookosmassasta haluamansa kokoisia patukoita (tai miksei pallojakin) ja uitetaan ne suklaassa. Kokosin kaikki patukat leivinpaperin päälle ja laitoin pakkaseen suunnilleen tunnin ajaksi. Tuon jälkeen ne voi asettaa tarjolle tai säilöä jääkaapissa. Pakkasessa patukoita ei kannata varsinaisesti säilyttää, koska siellä ne jäätyvät ja kookos muuttuu kivikovaksi ja ikäväksi syödä.

Jos kokeilette näitä niin kuulisin mielelläni tuomionne! Itse nimittäin ihastuin näihin herkkuihin todella paljon ja päätin, että seuraavaksi tosiaan teen patukoiden sijaan pieniä Bounty-palloja, joita on ehkä vielä kivempi napostella.

Oikein ihanaa maanantaita ja alkanutta viikkoa jokaiselle!