Huonon hiuspäivän pelastus – huoleton nuttura

Joku teistä kyseli tuossa taannoin, että kuinka teen suuren nutturani joka nähdään päälaellani aina toisinaan blogin asukuvissa. Päätinkin tuosta kysymyksestä inspiroituneena tehdä päivitetyn postauksen aiheeseen liittyen sillä kyllä, useamman kerran viikossa väkerrän päälaelleni isohkon nutturan joka – uskokaa tai älkää – valmistuu ihan muutamassa minuutissa. Vaikka nuttura ehkä näyttääkin huolitellulle ja sille, että sen tekemiseen on aikaa käytetty, totuus on kuitenkin täysin toinen.

nuttura

Tuo nuttura on ehdottomasti niiden huonojen hiuspäivien pelastus ja nimenomaan se hätäratkaisu silloin, kun tukka on likainen eikä sitä ole aikaa pestä. Sanoisin myös, että täysin puhtaaseen tukkaan kyseistä viritelmää on vaikeampi tehdä, sillä puhtaana hius on liukkaampi eikä niin helposti muotoiltavissa. Parhaiten kampaus onnistuukin toisen tai kolmannen päivän hiukseen, jolloin siinä on jo itsessään hieman tekstuuria. Tämä kuvien kampaus on tehty jo aika likaiseen tukkaan, eli pesusta on kolme päivää aikaa.

Mutta sitten pidemmittä puheitta itse tutorialiin ja siihen, kuinka tuo hiusviritelmä oikein tehdään. Pyrin selittämään sen mahdollisimman selkeästi.

Ihan alkuun hiukset siis harjataan kauttaaltaan läpi ja tyveen suihkutetaan tarvittaessa kuivashampoota. Tällä hetkellä käytössäni on *Amikan kuivashampoo, jossa on aivan ihana tuoksu ja joka puhdistaa hiusjuuren nopeasti. Vaikka suihke onkin vaaleaa, se sulautuu hyvin tummaankin hiukseen eikä tee hiuksista harmaita.

nutturanuttura

Kun kuivashampoo on suihkutettu, onkin sitten suosikkini eli tekstuurisuihkeen vuoro. Moni varmasti muistaa kuinka olen iät ja ajat puhunut Biozellin tekstuurisuihkeen puolesta mutta nyt rinnalle on tullut uusi suosiosta kilpaileva tuote! Kyseessä on siis *Goldwell Kerasilk Style -tekstuurisuihke, joka antaa hiuksiin mukavasti rakennetta mutta ei kuivata yhtä paljon kuin Biozell tekee. Oma hiukseni on tosiaan luontaisesti hieman kuiva ja karheahko, jonka vuoksi Biozell on välillä itselleni vähän turhankin raskasta tavaraa. Tämä Goldwellin suihke antaa hiuksiin ihanaa rakennetta sekä muhkeutta mutta samalla jättää hiusten pinnan miellyttävän tuntuiseksi eikä kuivata liikaa.

nuttura

Tekstuurisuihke suihkutetaan kauttaaltaan hiuslatvoihin, jonka jälkeen koko tukka harjataan läpi. Harjaus kannattaa tehdä tässä kohtaa mieluiten harjalla, jossa on myös piikkejä jotta päästään kunnolla hiuksen läpi. Kun harjaus on suoritettu, on aika aloittaa nutturan tekeminen. Parhaiten se onnistuu varsinkin näin pitkän tukan kanssa pää alaspäin, jolloin hiuksiin saa hyvän otteen ja sykerön ylipäänsä kunnolla päälaelle. Itse nimittäin pidän eniten nutturasta, joka on aivan päälaella eikä roiku puolittain takaraivolla. Pitkä ja raskas tukka on myös yleensä sellainen, joka putoaa aika nopeasti alas, ellei nuttura osu nimenomaan oikealle kohdalle.

Ihan alkuun laitetaan puhelinlanka poninhäntä käteen (ovat tähän hommaan parhaita varsinkin pitkän tukan kanssa!) ja aletaan ikään kuin tekemään tavallista poninhäntää. Laitetaan ponnari hiustyveen kuten poninhännän kanssa mutta aletaankin kääntämään hiusta nutturamaisesti kahtia – ikään kuin tehtäisiin ponnari, joka lyhentää hiusten pituuden puolella. Tässä kohtaa voit säädellä tuota kohta valmistuvan nutturan korkeutta, eli vetää hiusta (kuvissa oikea käteni) niin ylös, kuin haluat sille sykerölle korkeutta. Itse vedän tukan tavallisesti suunnilleen puoleenväliin.

Seuraavaksi kiepautetaan puhelinlanka poninhännän lenkki vasemmassa kädessä ympäri ja käännetään se tuon oikealla kädellä ”puolitetun” sykerön päälle.

nuttura

Koska itselläni on sen verran pitkä ja paksu tukka, toistan saman kiepautuksen poninhännällä vielä toisen ja kolmannenkin kerran kunnes nuttura tuntuu sopivan kireältä mutta siinä on sen verran tilaa, että saan lenkin käännettyä kivasti nutturan päälle.

nuttura

Alla olevasta kuvakollaasista näkee havainnollistettuna viimeisen vaiheen, kun käännän ponnarin sykerön päälle viimeisen kerran. Tässä kohtaa voit vielä muotoilla nutturaa siinä mielessä, että voit kääntää lenkin vaikka puolittain sykerön päälle, jolloin siitä ei tule niin suuri tai sitten viedä lenkin lähes tyveen saakka.

nuttura

Kun lenkki on käännetty viimeisen kerran sykerön päälle, piilotan poninhännän alle kaikki törröttävä hiussuortuvat jos sellaisia on sekä pöyhin hieman nutturaa. Sitä voi helposti kohottaa hieman sormin ja muotoilla siitä muhkeampaa jos oma tukka on vaikka hieman lyhyempi tai ohuempi.

nutturanuttura

Lopuksi kannattaa käydä hiusrajat läpi tyvipuuterilla, jolloin saat piiloon ne ikävät ”kaljut” kohdat, joita varsinkin tummahiuksisilla herkästi näkyy. Voit vielä sukia hiusrajoja luonnonharjalla, sekä suihkuttaa kampaukseen lakkaa tai kiinnittää sen viimeistelyvoiteella, kuten itse tykkään tehdä. Käytän tuohon viimeistelyyn tosiaan *Goldwellin Kerasil Style -finishing cremea, jolla saa ihanasti vauvahiukset sekä mahdollisen sähköisyyden taltutettua. Tuote ei rasvoita hiusta vaan on todella kevyttä tavaraa!

nutturanuttura

Ja sitten onkin jo valmista!

Nutturan onnistumiseen vaikuttaa tosiaan hyvin pitkälti hiusten pituus ja paksuus, eli ohuiden ja lyhyiden hiusten kanssa ei kannata automaattisesti odottaa ihmettä. Rakennetta voit hakea tukkaan aina tuuheuttavilla tuotteilla ja vaikka suihkuttamalla tekstuurisuihketta hieman enemmän. Jos oma tukkasi on luonnostaan todella ohut ja liukas, voisi Biozellin todella paljon rakennetta tuova tekstuurisuihke sopia sinun tukallesi erinomaisesti. Kun saat tukkaan sitä käsiteltävyyttä, on tällainen sykerökin huomattavasti helpompi tehdä!

Toivottavasti tästä oli jotain apua teille, jotka mietitte kuinka onnistua huolettoman nutturakampauksen tekemisessä! Ja jos heräsi mitä tahansa kysymyksiä, niin niitäkin saa ja pitää heittää ilmoille?

 

*Tuote sponsoroitu

Parhaat hiustenhoitovinkit x 10!

Hiukset ovat itselleni hyvin tärkeä osa ulkonäköäni ja identiteettiäni. Panostankin niiden hyvinvointiin ja tiedän, että varsinkin tämä alkanut vuodenaika tulee laittamaan tukkani taas koville. Oma hiuslaatunihan on siis karhea ja kuivahko, joka esimerkiksi ilmojen kylmetessä alkaa sähköistymään. Erityisen huonon yhdistelmän tuosta tekee se, että tyvi rasvoittuu talvella herkemmin mutta latvat suorastaan huutavat kuivuuttaan. Tästä huolimatta koen, että tukkani on loppupeleissä suhteellisen helppohoitoinen. Se on pitkä ja ilman erityisempää laittamistakin näyttävä, jonka vuoksi en sinällään joudu kriiseilemään hiusteni kanssa kovinkaan usein. Suomen ilmasto vaan välillä aiheuttaa haasteita, joista on kuitenkin ainakin toistaiseksi selvitty pienellä erityis huomioinnilla.

Tänään haluan jakaa teille kauneudenhoito vinkkejä liittyen hiustenhoitoon ja niiden kunnon ylläpitoon. Kuten mainitsin, itselleni hiukset ovat tärkeä osa ulkonäköäni ja oikeastaan niihin panostankin ihonhoidon lisäksi aika paljon. Haluan, että hiukseni olisivat mahdollisimman elävät ja hyväkuntoiset, jonka vuoksi noudatankin tietynlaisia rutiineja niiden hoidon suhteen. Uskon, että useampi alla jakamistani vinkeistä onkin geenien lisäksi pitkän ja suhteellisen hyvinvoivan tukkani salaisuus.

Nappaahan siis minun parhaaksi havaitsevani hiustenhoitovinkit talteen!

Kampaa märät hiukset harvalla kammalla

Kun hius on märkä tai edes kostea, se venyy helposti ja katkeaa. Olenkin jo vuosia kammannut suihkun jälkeen hiukseni aina harvapiikkisellä suurella kammalla, joka on hiuksille mahdollisimman hellävarainen. Hiusta ei myöskään kannata venyttää kammalla, vaan viedä alaspäin todella pienin, kevyin liikkein. Oma tukkanihan on helposti takkuuntuva mutta en koskaan selvitä takkuja hiusten ollessa märät, vaan teen sen aina vasta kuivaan tukkaan! Jotta takkuja syntyisi muuten minimaalisesti, hiusta kannattaa harjata myös ns. normaalilla harjalla luonnonharjan lisäksi.

Pese hiukset pää alaspäin

En muista mistä tämän reilu kymmenen vuotta sitten kuulin, mutta nuorempana tosiaan noudatin tätä vinkkiä todella orjallisesti. Jossain vaiheessa en kuitenkaan enää jaksanut ja siirryinkin tavalliseen pesutyyliin. Nyt taas olen palannut tuohon vanhaan ja mietin, että miksi ihmeessä tästä tyylistä joskus luovuin? Oikeasti ihan mielettömän hyvä tapa saada tukka kuohkeaksi ja kevyen ilmavaksi! Takaraivo ei myöskään jää rasvaiseksi, mikä on ollut itselleni välillä suorastaan ongelma. Tuntuu kuin hius puhdistuisi aivan uudella tavalla ja näyttäisikin paremmalta.

Pidennä värjäysväliä tyvipuuterilla

Tyypillisen harmaan suomalaisen tukan omistava joutuu värjäämään tyvikasvuaan todella usein – pahimmillaan parikin kertaa kuukaudessa. Hyvä keino kuitenkin pidentää tuota hiusten värjäysväliä on ehdottomasti tyvipuuterin ja/tai suihkeiden käyttö! Nykyäänhän kaupoista löytyy molempia laatuja useammiltakin eri merkeiltä mutta jos haluat testata vinkkiä vaikka jo tänään, kaiva esiin hiustesi värisävyä lähellä oleva luomiväri ja kokeile peittää tyvikasvu sillä. Tämä kikka toimii mielettömän hyvin varsinkin tummaan tukkaan, josta vaaleampi tyvi meinaa pilkottaa esiin! Itse olen pidentänyt tällä tyylillä värjäysvälin kuukauteen, vaikka tukkani kasvaakin todella kovaa vauhtia.

Älä lämpökäsittele liian usein

Omien hiusteni kunnon salaisuus lienee aika pitkälti myös siinä, etten föönaa niitä joka pesun jälkeen tai käsittele raudoilla. Vaikka lämpösuojia on joka laatua, kyllä kuumuus niin helposti vaan kuivattaa hiusta. Suosittelenkin sitä, että annettaisiin hiusten kuivua luonnostaan ja nimenomaan kuivua täysin kuivaksi ennen nukkumaan menoa. Jos taas lämpökäsittelet, suojaa hius huolella ja käytä mieluiten laadukasta GHD -rautaa ja aseta lämpötila 180 asteeseen – liiansta kuumuudesta ei ole mitään hyötyä vaan ennemminkin vaan haittaa!

Syväpuhdista säännöllisesti

Syväpuhdistavan shampoon käyttö on todella tärkeää hiusten kunnon kannalta! Jos mietitään, että käytämme muotoilutuotteita jatkuvasti hiuksissamme, jää niistä aina jäämiä, jotka pidemmällä aikavälillä veltostuttavat hiusta. Itse suosin syväpuhdistavaa shampoota vähintään kerran kuussa, jolloin hius puhdistuu tavallista shampoopesua huolellisemmin. Varsinkin niinä kertoina, kun olen yhtään hiusta laittanut (esim. kihartanut), pesen tukan aina sen jälkeen syväpuhdistavalla shampoolla.

Suosi ravintolisiä

Paasaan aina tästä, mutta en tosiaan usko, että monipuolisestakaan ravinnostamme riittää ravinteita hiusjuureen saakka niin paljon kuin se tarvitsisi. Tämän vuoksi syönkin hiuksille tarkoitettuja ravintolisiä ja jo vuosia olen tosiaan suosinut *Hankintatukun Evoniaa – nykyään tuota sinistä pakettia, Evonia Biotin Plussaa. Uskon vahvasti, että ravintolisät ovat yksi keino pitää juuresta kasvava hius hyväkuntoisena ja nimenomaan kasvutahti nopeana.

Pidennä pesuväliä kuivashampoolla

Itse suosin nykyään suhteellisen pitkää pesuväliä, jonka vuoksi kuivashampoo on oikea pelastukseni! En nyt sano, että kulkisin kunnon liimaletillä yhtään mihinkään mutta kuivashampoosta on apua niinä päivinä, kun pesusta on vierähtänyt hetki. Paras yhdistelmä on kuivashampoo ja tekstuurisuihke, kuten olen tainnut muutamaan otteeseen vinkatakin! Uskon siihen, että harvempi pesuväli pitää hiukset parempi kuntoisena, eivätkä ne rasvoitukaan niin nopeasti. Kuvissa hiukseni on muuten pesty lauantaina ja tänään on keskiviikko – voit ehkä huomata siis kuivashampoon tehon. ;)

Pese kampoja ja harjoja!

Jos mietit miksi tukkasi rasvoittuu tavallista useammin, tarkista kammat ja harjat. Niitäkin tulisi nimittäin pestä, ellei sinulla ole eri harja rasvaisia ja puhtaita hiuksia varten. Sama pätee muuten myös tyynyliinaan, jota kannattaa vaihtaa riittävän usein! Itsehän olen vähän vainoharhainen tämän asian suhteen ja tyynyliinat vaihtuvatkin joka toinen yö. Tämä muuten takaa myös sen, ettei epäpuhtauksia synny niin herkästi kasvojenkaan ihoon.

Naamioi hiuksia värisävyä parantavilla tuotteilla

Olen kokenut, että nimenomaan hiusten värisävyä parantavat maskit ovat ehdottomasti niitä parhaita! Jos mietitään, että tukkasi on vaalea – kaipaa se varmasti keltaisuutta taittavaa naamiota, tai vastaavasti ruskean tukan kanssa tummat naamiot tekevät värille todella hyvää. Color maskien avulla parannamme paitsi hiusten värisävyä, myös pidämme huolta niiden hyvinvoinnista. Ylipäänsä hiusten säännöllinen naamiointi on mielestäni tärkeää. Minulle on itse asiassa paljon suositeltu kookosöljyllä naamioimista mutta sitä en ole vielä toistaiseksi rohjennut kokeilemaan – onko teistä kenelläkään kokemuksia siitä, vaikuttaako suoranaisesti hiusten ja päänahan kuntoon?

Vaihtele shampoota

Samalla shampoolla vuodesta toiseen peseminen saattaa pikkuhiljaa veltostuttaa hiusta ja tehdä siitä elottoman. Itse suosittelenkin parin erilaisen shampoon omistamista, joilla voi sitten pestä hiuksensa vaikka vuoroviikoin. Näin hius ei ehdi liikaa tottumaan siihen tiettyyn tuotteeseen ja shampoon teho todella säilyy! Itse olen ainakin todennut tämän toimivaksi tavaksi monen vuoden kokemuksella enkä voisi kuvitellakaan, että kotoani löytyisi vaan yksi shampoo, jolla pesisin hiukseni aina. Tällä hetkellä vaihtelen *L´anzan värjätyille hiuksille tarkoitetun shampoon ja erään luonnonmukaisen shampoon välillä. Tuosta luomu shampoosta on tulossa itse asiassa lähiaikoina blogiinkin juttua, sillä se on ensimmäinen ikinä koskaan kokeilemani luomu shampoo ja on todella yllättänyt minut positiivisesti!

Sellaisia hiustenhoitovinkkejä minulla!

Löytyykö teiltä kenties jotain vinkkejä, joita en jo tässä maininnut? Olisi mielenkiintoista kuulla, mikä on juuri sinun hyväkuntoisen tukan salaisuus!?

 

*Tuote sponsoroitu