Hiuskuulumisia

Hiukset ovat aina olleet itselleni iso osa identiteettiäni. Ne ovat olleet pitkät niin kauan kuin muistan, lukuun ottamatta muutama vuosi sitten tekemääni ”mokaa”, kun leikkasin tukan suunnilleen olkapää pituuteen. Muistan kuinka sopeutuminen lyhyempään tukkaan oli kamalaa ja suorastaan seurasin mittanauhan kanssa koska hiukset kasvavat takaisin entisiin mittoihinsa. No, kyllähän ne kasvoivat ja vieläpä aika nopeastikin, jonka jälkeen en ole tosiaan koskaan ollut innokas tukkaani enää lyhyemmäksi leikkaamaan. Sanonkin aina kampaajalle, että latvoista lähtee tälläkin kertaa niin vähän kuin vaan mahdollista. Mieluummin leikkaan latvoja useammin kuin pätkäisen kerralla monta senttiä.

Kun hiusmallille ei ole valmis juuri mitään muutoksia tekemään, jää ainoaksi vaihtoehdoksi hiusväri ja sillä leikitteleminen. Oma leikittelemiseni on tälläkin saraa aika hillittyä, sillä en vaan uskalla. Olen aivan liian jumiutunut tummaan tukkaan, sillä se on vain niin osa minua. Tällä hetkellä on pakko kuitenkin myöntää, että hiukseni ovat vaaleammat kuin aikoihin! Kuukausi sitten kävin nimittäin kampaajalla ja hiuksiani raidoitettiin hieman lisää, tällä kertaa balayage tyylillä eli vapaan käden raidoituksella. Omat kokemukseni tuosta raidoitustyylistä ovat ainoastaan positiiviset! Se oli huomattavasti nopeampaa kuin tavallinen raidoittaminen ja mielestäni lopputuloksesta tuli pehmeämpi sekä luonnollisempi. Päälaella ei näy palkkimaisia osioita vaan raidat sekoittuvat hiuksiin luonnollisesti. Pidänkin tällä hetkellä todella paljon tuosta lopputuloksesta ja nyt vaan toivon, että värisävy pysyisi edes vielä hetken nättinä.

Se ainoa ongelma näiden vaaleiden raitojen ylläpidossa onkin nimenomaan se värisävy. Elämä on jatkuvaa color maskeilla ja hopeashampoilla pelaamista, sillä muuten tuo kaunis lopputulos muuttuu äkkiä vähemmän kauniiksi. Ihmettelen aina kuinka te blondit jaksatte tätä vuodesta toiseen? Vai onko niin, ettei hiuksenne yksinkertaisesti vedä oranssiin kuten täällä niin herkästi tekee? Tumman tukan kanssa on vaan niin helppoa, kun ei tarvitse tehdä mitään ihmeellisiä poppas konsteja jotta värisävy pysyy hiuksissa. Lukeudunkin niihin ihmisiin, jotka heti heikon hetken tullen värjäävät taas kokonaan tummaksi. Välillä naurankin sitä, kuinka joka toisella kampaajakäynnillä haluan täysin tasavärisen tumman tukan ja sitten taas haikailen raitojen perään.

Tällä hetkellä kuitenkin pidän tukasta kovasti. Se on mukavan mittainen ja värisävy on nätti, vaikka se ei olekaan latvaosuuksista mikään blondeista blondein. Nyt vaan sitten seuraillaan, mitä tapahtuu ja ehkä matkan jälkeen tukkaan tulee laitettua jonkinlainen sävyte? Aurinko kieltämättä kuivattaa hiuksia aina aika paljon, joten Suomessa sitten taas teho hoidetaan!

Jos jotain vinkkejä antaisin hiusten hyvänä pitämiseen niin suosittelen ehdottomasti naamioita, syväpuhdistavaa shampoota sekä ylipäänsä shampoon vaihtelemista. Ainakin itse huomaan jos pesen viikko tolkulla samalla shampoolla, muuttuu hius jotenkin veltommaksi. Vuoroviikoin shampoita kannattaakin vaihdella, jolloin hius pysyy ilmavampana. En tosin tiedä mistä tuo johtuu mutta havainnon olen kuitenkin tehnyt jo vuosia sitten ja tuota taktiikkaa jo pitkään noudattanut! Syväpuhdistavalla pesen kerran viikossa ja samassa yhteydessä teen naamion. Samalla tapaa kuin kasvot, myös hiukset kaipaavat hoitavaa ja kosteuttavaa naamiota, joten niiden käyttöä ei kannata missään nimessä laiminlyödä!

Myös hiusten lisäravinteet kannattaa muistaa, sillä vaikka söisit kuinka monipuolisesti et tule saamaan riittävästi ravinteita hiuksillesi. Itse suosin Hankintatukun Evoniaa, jota olen syönyt jo useamman vuoden ajan. Hiusten lisäravinteella varmistan sen, että hiukseni saavat suuremmalla todennäköisyydellä tarvitsemansa. Toki noita voi myös syödä kuuriluonteisesti jos tuntuu, ettei oma hius kaipaa niitä jatkuvasti. Itse olen vaan sen verran koukussa, etten uskalla enää poiskaan jättää!

Tuli tähän loppuun vielä mieleen eräs hiusväri, johon olen jostain syystä todella paljon tykästynyt ja siitä salaa unelmoinut – nimittäin sinimusta. En nyt saa päähäni missä tuollaisen sinertävän tukan alun perin näin, mutta sen jälkeen olen Pinterestista selaillut kyseisiä hiusvärejä ja siellä on tullut vastaan aivan mielettömän ihania sinimustia hiuksia! Aikanaanhan minulla oli täysin musta ja sitä kyllä paljon kehuttiin mutta toisaalta musta on aina todella kova… No katsotaan mitä syksy tuo tullessaan, tässä on vielä aikaa mietiskellä!

Onko teillä meneillään jotain hiusprojektejä värin tai kasvatuksen suhteen? :)

Parhaat vinkit hiusten kotivärjäykseen

Värjään hiuksiani aika paljon kotona. Nuorempanahan en juuri kampaajalla edes käynyt sillä tykkäsin hoitaa värjäyspuuhat itse. Myös se mitä väriltä halusin saattoi vaihdella todella paljon. Yhtenä hetkenä halusin täysin mustan tukan ja sitten olin taas hakemassa kaupasta raitapurkkia. Mieleni vaihteli todella paljon ja siihen hätään ei koskaan toiminut kampaajan kuukauden jonot – muutos piti saada heti tässä ja nyt.

img_4789

img_4832

Tänä päivänä tilanne on hieman rauhoittunut, mutta kyllä edelleen värjään hiuksiani myös kotona. Osaan tyvivärjäyksen vaikka unissani ja minulla on siihen se tietty itselleni juuri passelisti sopiva värisävy tiedossa. Toki käyn myös kampaajalla mutta oikeastaan vaan kolmen kuukauden välein. Tuossa välissä hiukseni kasvavat jo aika paljon, jonka vuoksi huolehdin värjäyksestä myös itse. Latvaan en luonnollisestikaan koske muuten, kuin color maskein.

Tiedän, että aika moni ei uskalla värjätä hiuksiaan itse. Tuo on vähän kuin kulmien värjääminen – lopputulos pelottaa. Pelätään, että hiukset menevät pilalle tai mokataan todella pahasti. Ja kyllä, värjäysmokiahan tapahtuu aivan varmasti enemmän kotivärjäyksissä, kuin kampaajan tuolissa. En siis missään nimessä kannusta ketään kotivärjäykseen jos olo tuntuu yhtään epävarmalta. Etenkin vaaleahiuksisten kotivärjäilyyn en osaa oikein kantaa ottaa. Jotta tukasta ei tulisi vihreää – en tiedä mitä tehdä? Sensijaan tumman kanssa on aika hankala mennä täysin metsään jos värjätään pelkästään tyveä… Tai ei ainakaan mielestäni. Ainut mahdollinen moka on ehkä se, että ostetaan väärän värinen väri, jolla se tyvi sitten värjätään. Muuten en näe kyllä mitään ongelmia. Tässäkin on varmaan se, että tekeminen tuo varmuutta ja mitä enemmän värjäät itse – sitä itsevarmemmaksi myös tässä puuhassa tulet.

img_4810

Mitä seikkoja sitten tulee ottaa huomioon, kun värjätään hiuksia kotona? Mitkä ovat ne omat vinkkini onnistuneen kotivärjäyksen toteuttamiseen?

Valitse väri yhdessä asiantuntijan kanssa. Oletan, että tänä päivänä kukaan ei enää värjää joka kerta latvaa väriä kerrostaen, vaan aina värjätään vaan tyvikasvu. Tyviväri onkin suhteellisen helppo valita olemassa olevan värisi perusteella. Jos olet kuitenkin ensikertalainen, suosittelen ostamaan värin kampaamoliikkeestä jolloin saat opastusta oikean värisävyn valitsemiseen. Itse  tiedän oman värisävyni ja siksipä olenkin suosinut jo vuosia Lorealin kevytvärejä (Casting Creme Gloss), joista tummanruskea 400 on se suosikkini. Tykkään ylipäänsä enemmän kevytväristä, sillä se on hellävaraisempi hiukselle eikä sisällä esimerkiksi ammoniakkia.

Suojaa itsesi ja ympäristösi. Jos et halua tummia väriläikkiä kylppärisi seiniin tai lavuaariin, ole tarkkana. Itse suoritan värjäyksen aina kylpyhuoneessa ja nakkaan maton sivuun. Halutessaan lattialle voi levittää muutaman sanomalehden jos tietää, että on ylipäänsä vähän huolimaton. Itseni suojaan aina huonolla vartalopyyhkeellä, jonka levitän harteille ja kiinnitän hainhampaalla. Päälle laitan jotain kevyttä. Myös värjäyspurkille, kammalle ja levitysharjalle kannattaa varata oma paikkansa ja mieluiten tämäkin vuorata vaikka sanomalehdillä. Kun paikat on suojattu ei tarvitse myöhemmin kirota väriläikkiä, jotka eivät niin helposti välttämättä irtoakaan.

Osta värjäyskampa ja pensseli. Omakohtaisesta kokemuksesta on pakko sanoa, että jotta lopputuloksesta saa ammattimaisemman – tulee värjäys suorittaa pensselin ja kamman avulla. Sormet eivät riitä jos haluat, että lopputulos on tasainen. Kammaksi käy mikä tahansa harvapiikkinen kampa, jolla värjäysainetta voi vetää ikäänkuin läpi. Pensseliksi taas kannattaa valita mahdollisimman leveäpäinen sivellin jotta toimenpiteeseen ei mene ikuisuutta. Tuo omani on noin 5 cm leveä ja sillä on helppo levittää väriä myös niskaan tai leveämmille alueille kuten jakauksiin.

img_4805

img_4791

Suojaa hiusrajat vaseliinilla. Jotta vältytään värikypärältä, kannattaa hiusrajat suojata vaseliinilla. Aina tuokaan ei kuitenkaan auta ja siksipä värjätessä tulee jatkuvasti seurata kasvoja ettei niihin vaan roisku vahingossa väriä. Usein tuo on kuitenkin aika väistämätöntä ja ainakin itse olen monta kertaa kironnut kuinka otsassani on ollut ikäviä värjäysläikkiä. Onneksi nuo kuitenkin lähtevät ajan kanssa pois ja kynsilakan poistoaineella voi antaa pientä ensiapua… Näiden juttujen vuoksi värjäystä ei kannata kuitenkaan suorittaa samana päivänä, kun sinulla on tärkeät juhlat. Tukka on myös huomattavasti litrumpi värjäyksen jälkeen, joten jos tarkoitus on tehdä illaksi kiharat – en suosittele värjäystä samana päivänä!

Lue ohjeet huolellisesti. Ensinnäkin lue paketista tuleeko väri levittää kuivaan vai pyyhekuivaan hiukseen. Toisekseen – värjää aina hieman likaiseen tukkaan, sillä rasva suojaa hiusta ja värikin tarttuu paremmin. Kolmanneksi, tee allergiatesti vähintäänkin siinä tapauksessa mikäli olet ensikertalainen kyseisen väripurkin kanssa. Myös vaikutusaika on super tärkeä juttu! Tähän sanoisin ehdottomasti, että hieman yli kuin ali aikaa. Castingin väreissä tuo vaikutusaika on 20 minuuttia, joka menee kuin hujauksessa. Lasken ajan siis siitä kohdasta, kun olen levittänyt värin viimeiseen kohtaankin hiuksissani. Osassahan se vaikuttaa siis kauemmin. Tämän takia itseasiassa aloitan värjäyksen aina jakauksestani jotta väri vaikuttaa siinä pisimpään. Värjäys tulee ylipäänsä aloittaa heti sen jälkeen, kun värjäysaineet on sekoitettu keskenään. Tämä takaa parhaan mahdollisen lopputuloksen värin pysyvyydenkin suhteen.

Etene jakaus jakaukselta. Itse olen seurannut aika paljon kampaajien työskentelyä ja ottanut siitä vinkkiä omaan värjäystekniikkaan. Aika hyvä sääntö on kuitenkin edetä nimenomaan pitkittäin jakaus jakaukselta. Tärkeimmät alueet ovat keskipää ja ohimot (ponnarin vuoksi). Kannattaakin edetä pikkuhiljaa ja järjestelmällisesti. Jätän tavallisesti jakausten väliin ihan minimaalisesti väliä, jotta varsinkaan keskipäässä ei olisi kohtia joissa väriä ei ole. Mitä tiheämmin värjäät, sitä parempi on lopputulos.

img_4814

img_4796

Emulgoi. Hiusväriähän ei varsinaisesti tarvitse pesun avulla irroittaa päästä, sillä se irroittaa ikäänkuin itse itsensä. Tärkeää onkin, että siinä kohtaa, kun väri on vaikuttanut suoritat hiuksiin emulgointia. Tämä tarkoittaa siis sitä, että otat kämmeneesi vettä ja kaadat sen päähäsi, jonka jälkeen hierot sitä ympäriinsä. Ota tarvittaessa vielä toinenkin kourallinen. Suoritan tätä toimenpidettä yleensä joku 2-3 minuuttia, jonka jälkeen menen suihkun alle ja huuhtelen hiuksista loputkin värit pois. Huuhtelu kannattaa suorittaa huolella ja niin kauan ettei suihkuvesi ole enää minkään väristä.

Pidennä pesuväliä värjäyksen jälkeen. Värin pysyvyyden kannalta olisi hyvä venyttää pesuväliä värjäyksen jälkeen mahdollisimman pitkäksi. Jostain syystä oma tukkani ei koskaan rasvoitu samalla tavalla kuin normaalisti silloin, kun se on värjätty. Menenkin aivan helposti seuraavat 4-5 päivää sillä samalla tukalla eikä tee edes tiukkaa!

Ylläpidä oikeilla tuotteilla. Vaikka tyvikasvun tuloa shampoolla ja hoitoaineella et pysty estämään, voit kuitenkin vaikuttaa värin kokonaisilmeen säilymiseen nimenomaan hyvin hoitotuottein. Suosittelenkin värjätyille hiuksille värjättyjen hiusten tuotteita ja sinne latvaan säännöllisesti color maskeja. Erityisen hyväksi olen kokenut myös tummanruskeaa sävyä sisältävän shampoon (KC Color Mask Brown -shampoo). Puhdistamisen lisäksi se tummentaa nimenomaan tyveä siinä kohtaa, kun juuri alkaa häiritsemään. :)

img_4767-2

Sellaisia kikkoja itse noudatan ja hyvin onnistuu kotona värjäileminen. :) Mielestäni kotivärjäys säästää huomattavasti aikaa ja vaivaa, sillä värjäykseen menee kokonaisuudessaan ihan maksimissaan tunti. Kampaajalla käyn oikeastaan vaan ja ainoastaan silloin, kun on tarve leikata latvoja tai freesata raitoja jollain tehokkaammalla. Samalla tietysti hoidetaan aina myös tyvi. Muuten hoidan hiuksiani kotosalla ja hienosti olen pärjännyt!

Toivottavasti näistä oli edes jotain apua teille, joille kotivärjäys on vielä hieman tuntemattomampi osa-alue! Jos heräsi jotain kysymyksiä niin niitäkin saa tosiaan kysellä. :)