Miksi hurahdin joogaan?

Minun on pidempään pitänyt kirjoittaa teille joogasta tai oikeastaan siitä, miksi hurahdin joogaan. Mikä sai minut – ihmisen joka ennen suorastaan vierasti hidastempoisia ja henkisiä lajeja kiinnostumaan kyseisestä liikuntamuodosta? Jos lähdetään aivan alusta niin muutama vuosi sitten en olisi voinut kuvitellakaan joogaavani. Jooga liittyi mielestäni tuolloin johonkin ehkä hieman ahdistavaan ja turhankin henkiseen. Tiedän, että tässä kohtaa moni varmasti nauraa mutta kristilliset taustani huomioon ottaen jokunen ehkä ymmärtää. Onneksi avasin silmäni ja aloin ajattelemaan asiaa avarakatseisemmin, jonka myötä joogasalien lisääntyessä aloin minäkin kiinnostumaan lajista. Vaikka en edelleenkään koe olevani mikään joogi tai pro kyseisessä lajissa vaan ennemminkin harrastelija, nautin tuosta liikuntamuodosta aivan suunnattomasti! Ja jos joku tässä kohtaa kyseenalaistaa onko jooga muka liikuntaa niin voin sanoa, että todellakin on. Mielestäni jooga vaatii huomattavasti enemmän keholta kuin vaikka salilla raudan pumppaaminen. Jooga kehittää voimaa, lisää kehonhallintaa ja tekee siitä notkeamman, vilkastuttaa verenkiertoa, auttaa stressinhallinnassa, vahvistaa luita, vilkastuttaa lymfan kiertoa ja sen lisäksi antaa myös henkisellä tasolla jotain sellaista, jota harva treenimuoto kykenee antamaan.

Uskoisin, että jokusella on hieman vääränlainen kuva siitä, millaista jooga on. Kyseessä kun ei ole todellakaan laji jossa istutaan paikoillaan ja mumistaan sormet ristissä. En tiedä millaista joogassa ”syvemmälle” meneminen on ja onko se kenties juuri tuota edellä mainitsemaani mutta sellainen jooga jota itse harrastan, on nimenomaan kehoa haastavaa ja samalla mieltä rauhoittavaa. Eniten pidän haastavammista joogatunneista, joilla on tosiaan voimakkaampi tempo ja tehdään esimerkiksi kehoa avaavia liikkeitä. Myös hot jooga on yksi suosikeistani ja tuon tunnin jälkeen olo on niin euforinen! Toki joogaa löytyy laidasta laitaan eli varmasti jokaiselle jotain omat tarpeet huomioon ottaen. Koska itse haen joogasta enemmänkin fyysisyys edellä asioita, en ole niinkään innostunut todella rauhallisista ja henkisyyteen painottuvista tunneista. Toisaalta koen myös niin, että esimerkiksi voimakas flow jooga on tunti, joka pitää sisällään sopivasti molempia. Mieli on joogan jälkeen aina todella rauhallinen ja stressitasot alhaalla. Yleinen ilmapiiri joogasalissa on poikkeuksetta myöskin todella rauhoittava ja jo sinne meneminen tuntuu poistavan mielestä kaiken muun. Tuo tunne on todella koukuttava, sillä jos mietitään arkea, aika harvassa tilanteessa kykenet rauhoittumaan noin täydellisesti muutoin kuin ehkä illalla nukkumaan mennessä jos silloinkaan.

Ehkä konkreettisin vaikutus jonka jooga on kehooni aikaan saanut, on notkeuden lisääntyminen. Olen aina ollut tavattoman surkea venyttelijä enkä muutenkaan vartaloltani mikään balettitanssija vaikka sinällään ruumiinrakenteeltani hoikahko olenkin. Olen aina pitänyt enemmänkin lajeista jotka eivät vaadi koordinaatiokykyä vaan ovat ns. suurpiirteisempiä. Kehonhallintani on parantunut kyllä lihaskunnon treenaamisen myötä mutta jooga on tuonut siihen aivan omaa ulottuvuutta. Notkeutta on tullut lisää ja sellaista syvempää oman kehon hallintaa. Myös joku sellainen mielentilan yleinen muutos on osittain myös joogan ansiota, sillä säännöllinen jooga auttaa hyvässä mielentilan hallinnassa. Tällä en tarkoita sitä etteikö voisi tuntea negatiivisiakin tunteita mutta mielestäni jooga auttaa omalla tavallaan kohtaamaan itsensä sekä tuntemuksensa. Vaikka et tunnilla välttämättä kokisi mitään sen suurempaa ahaa elämystä, jatkuu joogan jälkeinen olotila myös kotosalla. Se on sellainen jonkinlainen rauhallisuus ja tasapaino, jotka jäävät tunnilta aina matkaan.

Mielestäni joogaa on siis turha pelätä tai ajatella, että se on liian ahdistava liikuntamuoto nimenomaan tuon henkisen puolensa takia. Joogassa on mahdollista itse hallita sitä, mihin syvyyksiin haluaa lajin kanssa mennä ja jos henkisyys ei kiinnosta – sitä ei ole pakko tunneilta hakea. Uskon, että tässäkin lajissa on kyse paljon siitä, mitä itse haluaa ja sen mukaan sitä kannattaakin harrastaa. Jos henkisyys ei ole sinua varten, niin valitse mieluummin ne hot joogat tai voimakkaat flow tunnit. Jos taas kaipaat enemmän sitä henkistä rauhoittumista, käy mindful-tunneilla. Itse olen kokeillut useamman eri joogastudion tunteja Rootsista Pranamaan ja Yoga Nordiciin. Tällä hetkellä käyn eniten SHALA Helsingissä, jossa olen viime aikoina saanut käydä blogin kautta ilmaiseksi. Tykkään SHALAsta kovasti ja siellä on hyvä tunnelma. Ohjaajat ovat ihania, lempeitä ja ammattitaitoisia. Itselleni on tärkeää myös se, että joogastudiolla hyvä aura eli paikka ei ole mikään Elixia, jossa on hirveä härdelli päällä ennen tuntia. Vaikka Yoga Nordicillakin käyn happy hour hot joogassa, on siellä mielestäni jotenkin ahdistavan hektinen tunnelma pienistä tiloista ja isosta kävijämäärästä johtuen. Nämä lienevät toki makuasioita eikä osaa varmasti haittaa tuollaiset seikat mutta itse koen, että parasta on jos joogan tunnelmaan pääsee jo studiolle sisään astuessa.

Jooga on tosiaan tällä hetkellä yksi suosikki liikunta muodoistani ja toivon, että tulevaisuudessa aika riittäisi siihen yhä enenevissä määrin. Jossain kohtaa joogasin myös kotona Youtube videoiden tahtiin mutta viime aikoina en ole oikein onnistunut tuossa. Jotenkin on vaan helpompi astella joogastudiolle jossa saa kävellä ikään kuin ”valmiiseen pöytään”. Tällä hetkellä olen myöskin todella kiitollinen, että aloitin lajin, sillä se on antanut minulle todella paljon. Jooga on itselleni sellainen tasapainottava elementti muiden treenimuotojen ohessa.

Onko täällä muita joogaan hurahtaneita? Pidättekö enemmän pehmeämmästä vai voimakkaammasta joogasta?

 

Kuvat: Iines / edit: minä – Kuvat kuvattu SHALA Helsingin tiloissa

Kuluneen viikon parhaat x 10

Mulberryn aivan ihana vintage laukkulöytö! Myin taannoin paljon käyttämäni Rebecca Minkoffin mustan pikkulaukun ystävälleni koska kyllästyin siihen, enkä kokenut enää tarvitsevani kahta mustaa pikkulaukkua. Ajattelin etten osta tilalle mitään mutta kas kummaa, törmäsinkin Frida marina nimisestä vintage liikkeessä söpöön krokotiilinahkaiseen Mulberryn laukkuun. Väriltään laukku on ihanan punainen ja ulkonäöltään niin kovin minun tyylinen – en vaan voinut jättää sitä hyllyyn! Maksoin hyväkuntoisesta laukusta 40 euroa, mikä on aika vähän merkkilaukusta vaikka se nimenomaan vintagea onkin… Juuri tämän takia rakastan niitä kirpputoreja.

Hot jooga Yoga Nordicilla. Vihdoin ja viimein pääsin muutaman viikon tauon jälkeen joogaan ja tiedättekö muuten mitä? Yoga Nordicilla on usein keskellä päivää ”happy hour”, eli joogatunteja viidellä eurolla. Tämä oli itsellenikin täysin uusi juttu mutta aivan mielettömän siisti sellainen! Sovittiinkin Iineksen kanssa, että tehdään tästä ehdottomasti tapa ja jatkossa käydään noissa päivä joogissa joka viikko. Jos siis sinullakin on mahdollisuuksia keskeyttää työpäivä vaikka kerran tai pari viikossa, niin suosittelen näitä tunteja oikein lämmöllä. Jooga itsessään on niin kovin kallis harrastus, jonka vuoksi viiden euron tunti tuntuu aivan naurettavan edulliselta – ja se kaikki muuten pelkästään omaan hyvään!

Ensimmäinen terapiakäynti. En varmaan vielä itsekään usko tätä todeksi mutta olen vihdoin ja viimein aloittanut terapian. Ensimmäinen käynti oli tällä viikolla ja pakko sanoa, että tuntuu jollain tapaa todella helpottavalle aloittaa tämä matka itsensä kanssa. Vaikka vielä muutama viikko ennen aikaa taistelin sen kanssa, että perunko kuitenkin ajan koska mielessä pyöri vaan se tarvitsenko tätä nyt todella niin paljon, että olen valmis satsaamaan käynteihin jopa muutaman ulkomaanmatkan verran rahaa? Tajusin kuitenkin onneksi lopulta sen, että jossain kohtaa tämä on kuitenkin tehtävä joten miksi siirtää väistämätöntä?

Kaksi uutta kasvia kotiin. Olen nykyään oikea kasvihullu ja rakastan etenkin aitoja viherkasveja. Mielestäni koti on huomattavasti kotoisampi, kun siellä on jotain elävää ja kasvit nimenomaan saavat aikaan tuon efektin. Tällä kertaa ostin Plantagenista 12 cm korkuisen varjoviikunan sekä vielä mehiruusukkeen. Toivon noille kahdelle pitkää ikää, sillä muutaman kasvin olen ilmeisesti hoitotavoillani onnistunut tappamaan. Viirivehka joka on sinnitellyt kodissani nyt suunnilleen vuoden verran, lensi tänään pois koska se alkoi näyttämään jo niin kärsineeltä. Samoin kävi aloe veralle jo muutama kuukausi takaperin, sillä se ei kestänyt Dubain matkan aikaista lähes kolmen viikon kastelutaukoa.

Fifty Shades Freed -kutsuvierasnäytös. Torstaina käytiin ystäväni kanssa katsomassa uusin Fifty Shades Finnkinon kutsumana ja pakko sanoa, että olin salaa odotellut leffaa jo hieman pidempään. Tykästyin todella paljon elokuvan kakkososaan (ykköstä en ole vieläkään nähnyt) ja siksi tätä viimeistä osaa onkin tullut odoteltua. Kolmas osa oli kuitenkin ehkä pienoinen pettymys – tai no ei ehkä varsinaisesti pettymys mutta ei missään nimessä yhtä hyvä kuin tuo kakkonen. Sen enempää juonta paljastamatta suosittelen elokuvan kuitenkin katsomaan, sillä se on päätös tuolle intohimoiselle rakkaustarinalle ja kuitenkin monin tavoin näkemisen arvoinen elokuva.

Ripsihuolto Beauty Anniinassa. Tällä viikolla tuli piipahdettua myös *ripsihuollossa Anniinalla ja nyt katse on jälleen erityisen huoliteltu. Ripsistä tuli taas kerran niin kauniit ja tuuheat, juuri sellaiset kuin toivoinkin! Seuraavaan huoltoon onkin nyt sitten aikataulullisista syistä viisi viikkoa aikaa, joten loppuajasta saatetaan mennä jopa melkein ilman ripsiä. Nyt taas tähän ripsillä varusteltuun ihmeeseen on niin tottunut, että saas nähdä miltä tuntuu jälleen tuo ripsien mahdollinen puuttuminen.

Reissu Tampereelle! Tänään hieman myöhemmin suunnataan ystäväni kanssa Tampereelle yhteisen ystävämme luokse yökylään. Tarkoitus on viettää tyttöjen iltaa ja piipahtaa myös Tampereen yössä pitkästä aikaa. Viimeksi olen ollut Tampereella 2017 loppukesästä, joten jo on aikakin tehdä visiitti Manseen. Olen aina kovasti tykännyt Tampereesta, sillä kaupungissa on oma hyvä tunnelmansa. Yöelämästä tosin en tiedä sillä suunnalla yhtään mitään mutta kuulemma Tillikka ja Tornin yläbaarissa piipahdus ovat meidän illan agenda.

Selkeä päivien pidentyminen. En tiedä oletteko te huomanneet saman mutta itse olen pistänyt merkille kuinka valoisaa on pidempään. Tuntuu kuin päivä päivältä valoisuus vaan lisääntyisi ja kuvaaminen onnistuu nykyään jopa neljän aikaan iltapäivällä! Tuo on sinällään aika iso ero muutaman kuukauden takaiseen, jolloin kahdelta meinasi olla jo turhan hämärää kuville… Varmaan muuten tämän työn plussapuolia, että osaa todella iloita valon määrän lisääntymisestä ja sen huomaa hyvin konkreettisesti. Enää muutama hassu viikko niin ollaan jo maaliskuussa ja siitä se kevät sitten alkaakin! Vaikka pimeä vuodenaika ei olekaan mikään mieluisin, rakastan silti vuodenaikoja ja ne tuovat elämään oman ripauksensa vaihtelevuutta.

Onnistuneet reseptit! Tällä viikolla on tosiaan tullut valmistettua niin täydellistä kauraleipää kuin kotitekoista Nutellaakin. Molemmat reseptit onnistuivat todella hyvin mikä ei ihan oikeasti aina ole todellakaan itsestäänselvyys… Leipomisessa kun on aina riskinsä epäonnistua varsinkin silloin, jos lähtee sooloilemaan kuten itse teen melkeinpä aina. Olen keittiössä aika luova ja suurin vaikeuteni on kirjata samalla ylös ne raaka-aineet sekä ylipäänsä mitata ne. Jos en jakaisi reseptejäni blogissa, tekisin kaiken aivan varmasti summan mutikassa, mututuntumalla.

Sujuva arki. Kuluneen viikon aikana arki on ollut mukavan sujuvaa ja menevää. Tykkään vaihtelusta jonka työni mahdollistaa ja nimenomaan siitä, että välillä paahdetaan koneen äärellä enemmän kuin työpäivän verran, kun taas toisena päivänä kuvaillaan, käydään presseissä, treffataan kollegoita sekä vaikka joogaillaan keskellä päivää. Tällä viikolla arki on ollut jotenkin erityisen hyvää ja kaikki on vaan sujunut. Ei ole oikeastaan ollut muuta vastustusta kuin yhdet kadotetut nahkahanskat ja se on muuten aika pientä!

Toivottavasti teilläkin on ollut mukava ja onnistunut viikko? Oikein rentouttavaa lauantai päivää ja palataan huomenissa!

 

*Ripsihuolto sponsoroitu