Kuinka palata ruotuun joulun jälkeen?

Pyhät alkavat olemaan takana päin, mikä tarkoittaa useammalle herkuttelun lopettamista ja sitä arkeen palaamista. Itse katkaisin herkkuputkeni tiistaina ja vaikka tiukkaa teki, en ottanut enää ainuttakaan tarjolla ollutta houkuttelevaa suklaakonvehtia. Neljä päivää herkuttelua riitti itselleni ja pakko sanoa, että vaikka mitään överi ähkyjä en koskaan vedäkään, vielä eilenkin huomasi kasvojen pöhöttävän sokerista. Kun neljä päivää ”tissuttelee” makealla, kyllä sen vaikutukset vaan huomaa.

hyvinvointi

Nyt on kuitenkin palattu jälleen ruotuun ja vaikka uudenvuoden juhlat Levillä häämöttääkin, on täällä ainakin ruokailtu viimeiset pari päivää tuttuun tapaan terveellisesti sekä käyty treenaamassakin. Itse huomaan aina poikkeuksetta tuollaisten mässäilyjuhlien jälkeen, että on oikeasti aivan ihanaa palata siihen tuiki tavalliseen ruokavalioon. Välillä on hauskaa syödä suklaata aamusta iltaan mutta kyllä se aika nopeasti menettää hohtonsa. Itse asiassa nimenomaan jouluisin ainakin itselleni oikein korostuu se, miksi syön arjessa terveellisesti ja liikun. Noiden kahden seikan aikaan saama hyvä olo on vaan jotain sellaista, jota ei sokerilla kompensoida!

Kuinka sitten palata ruotuun joulun pyhien jälkeen?

Omalta kohdalta pakko sanoa, että helppoa se ei ole ollut! Vaati itsekuria kieltäytyä tiistaina kaikesta niin herkullisesta vaikka mieli edelleen teki. Mitä enemmän sokeria syö, sitä enemmän (ja useammin) sitä mieli tekee. Myös eilen tuntui olevan jatkuvasti nälkä ja nimenomaan kaiken hiilaripitoisen nälkä. Olen kuitenkin pysynyt tiukkana ja vältellyt kaikkea sokerista makeaa. Tiedän kokemuksesta, että muutama päivä menee kunnes keho jälleen tottuu, että kroppaa ravitaan nyt aivan muulla kuin sillä valkoisella sokerilla.

Kokosin teille kahdeksan hyvää täsmävinkkiä, joiden avulla joulun herkuttelukierteestä irrottautuminen on helpompaa. Näitä itsekin noudatan, joten napatkaahan ihmeessä talteen jos tuntuu, että herkkukierre on edelleen päällä ja haluaisitte siitä eroon!

Palaa säännölliseen ateriarytmiin

Aamiainen, välipala, lounas, välipala, päivällinen – tai miten ikinä se sinulla meneekään. Tärkeintä on palata arkirytmiin ihan vaan palauttamalla se itselleen tuttu ruokarytmi. Itse ainakin söin jouluna kuinka sattuu ja melkein jatkuvasti jotain, jonka vuoksi napostelun himo on ollut päällä edelleen. Säännöllisyys on  kuitenkin kaiken a ja o, joten ruokaile sen mukaan, miten pitkä ruokailuväli toimii sinulle parhaiten. Itse tykkään syödä 3-4 tunnin välein, jolloin nälkä ei ehdi iskemään kovana ja olo pysyy jatkuvasti kylläisenä. Eritoten joulun jälkeen olen tarkkaillut tuota rytmiäni ja huolehtinut siitä, ettei saumaa turhille mieliteoille ei ehdi syntyä.

hyvinvointi

Syö kunnon ruokaa

Villisti veikkaan, että moni keventelee joulun jälkeen jopa dieettien avulla. Itse olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että laihdutuskuuri tähän saumaan on pahinta, mitä voit itsellesi tehdä. Ei siis missään nimessä kannata viedä kehoa ääripäästä toiseen, vaan ennemminkin hakea balanssia kunnon ruoan avulla. Siispä syöthän riittävästi ja monipuolista sekä ravinnerikasta ravintoa! Älä puputa pelkkää salaattia, vaan kevennä ruokavalio normaaliksi kinkkujen ja laatikoiden sijaan. Hiilihydraatteja ei missään nimessä kannata karsia kokonaan mutta niiden laatuun kannattaa kiinnittää huomiota.

Piilota konvehtirasiat

Kuulostaa nyt ehkä vähän friikiltä mutta poissa silmistä, poissa mielestä pätee myös herkutteluun! Jos suklaarasia lojuu työpöydälläsi, kohtaat houkutuksia joka ikinen minuutti, kun taas jos piilotat sen kaappiin, olet todennäköisesti levollisempi ja jopa ehkä unohdat nuo herkut. Itse en yleensäkään tykkää säilöä sokerista makeaa kotonani, sillä nälkäisinä hetkinä minä olen juuri se, joka muistaa aivan varmasti mistä se rasia löytyy ja kappas, sitten se onkin jo puoliksi syötynä. Paras tapa onkin viedä joulusuklaat vaikka työpaikan kahvihuoneeseen tai ystävien vaivaksi. No joo, jälkimmäinen ei ole ehkä niin korrekti teko, heheh.

Ota pehmeä lasku terveellisillä herkuilla

Itsehän en siis tavallisesti suosi mitenkään nolla toleranssia herkuttelun suhteen ja kuten tiedätte, valmistan terveellisiä herkkuja melkeinpä viikoittain. Terveelliset herkut ovatkin loistava tapa ottaa ns. pehmeä lasku arkeen ja jos tuntuu, että herkkuhammasta kolottaa jatkuvasi, niin osta vaikka parina ensimmäisenä päivänä raakasuklaapatukka silloin, kun se pahin himo iskee. Terveelliset herkut ovat ylipäänsä aivan loistava tapa korvata sokeri viikolla tai vaikka aina jos niikseen haluaa. Joulun jälkeen voi kyllä olla, että kaikki terveellinen maistuu puulta aitojen herkkujen rinnalla mutta kyllä se makuaisti aika nopeasti jälleen tottuu.

hyvinvointi

Juo runsaasti vettä

Kunnon detoxvesi kurkkuineen ja sitruunoineen on aivan loistava idea näin joulun pyhien jälkeen! Kun juot runsaasti vettä, pysyt kylläisempänä ja niitä ylenpalttisia herkkuhimoja ei tule aivan yhtä herkästi. Makeanhimohan iskee useimmiten juuri silloin, kun on nälkäinen, joten tuo tunne kannattaa välttää riittävän nesteytyksen sekä tietenkin ravinnon avulla.

Työstä mieltäsi

Mentaalisella tasolla herkuttelu kannattaa mieltää jouluun kuuluvaksi ja sellaiseksi jutuksi, joka päättyy jossain kohtaa – oletan, että useammalla jo tällä viikolla. Henkinen päätös auttaa pääsemään arkirytmiin, eikä mieli edes kyseenalaista asiaa jos olet sen mielessäsi päättänyt loppuvaksi. Vaikka itse olen rento ihminen ja inhoan kaikkea kieltämistä, kyllä tässä kohtaa minäkin päätin, että nyt loppuu tuo joulun herkutteluputki ja siinä se. Kun mielelle sanelee päätöksiä, niin toisinaan se tottelee aika mukavastikin.

Aloita liikunta jälleen

Jos joulun aikaan pidit taukoa treeneistä, suosittelen aloittamaan liikunnan mahdollisimman pian uudestaan! Kun liikkuu, sitä automaattisestikin vaalii niitä hieman parempia valintoja sillä ei halua pilata päivittäin sitä hyvää olotilaa, jonka treenaaminen keholle antaa. Itse ainakin huomaan, että jos olen liikkumatta pidempäänkin, mielitekoja on enemmän kuin jos harrastan säännöllisesti liikuntaa. Joulun jälkeen salilla tuntui yllättävän raskaalle mutta kyllä se taas siitä!

Älä ole liian ankara itsellesi!

Viimeisenä mutta ei kuitenkaan vähäisimpänä, älä ole liian ankara itsellesi. Jos satut repsahtamaan niin huomenna on aina uusi päivä! Vaikka tekstini saattaa kuulostaa nyt aika tiukalta niin kannatan silti  yleisesti ottaen lempeää otetta omaa kehoaan kohtaan. Suosittelen yleensäkin miettimään mikä on suhtautumisesi herkutteluun ja oletko siihen suhtautumistapaan tyytyväinen? Aiheuttaako herkuttelu sinulle arjessa päänvaivaa ja jos niin kuinka voisit asioita muuttaa?

hyvinvointi

Täällä on tosiaan oltu nyt jo muutama päivä ilman herkkuja ja pakko sanoa, että se ylenpalttinen väsymys joka joulun pyhinä vaivasi on nyt poissa. Yhtään kaunistelematta nukuin jouluna 12 tunnin yöunia ja olin silti väsynyt. Ja joulua ei edeltänyt mikään todella kiireinen ajanjakso, josta olisi ollut univelkaa… Nyt jälkeenpäin, kun asiaa mietin, oivallan todella mistä tuo hirveä väsymys johtui – nimittäin sokerista. Vaikka oli ihana syödä suklaata aamusta iltaan, niin huomattavasti mukavampaa on kyllä palata arkeen ja hyvinvoivaan sekä pirteään oloon!

Miten teillä on sujunut joulun pyhien jälkeen? Onko herkkuputki jäänyt päälle vai oletteko saaneet sen katkaistua?

Maaseutujoulu

Marraskuun alun Levin reissun jälkeen matkalaukku on suoraan sanottuna lojunut alituiseen lattialla, koska olen purkamisen jälkeen pakannut sen lähestulkoon saman tien uudestaan. Oli Dubai ja sen jälkeen vielä toinenkin visiitti Leville – eikä muuten kahta ilman kolmatta. Uuden vuoden suunnitelmat nimittäin kirkastuivat ja silloinkin matkataan pohjoiseen, aivan parasta! Nyt kuitenkin vietetään joulu siskoni kanssa perheen parissa, joka menee pitkälti maakunta matkaillen Pohjanmaalla.

Sanoin siskolleni torstaina, että toivoisin joulun nopeasti ohi meneväksi ja seuraavan viikon jo tilalle. Joulu on juhlista se ainut, jolloin tuntee herkiten yksinäisyyttä ja olevansa se väliinputoaja. Tiedättekö, kun joulu on vaan nimenomaan se läheisyyden juhla, jolloin korostuu kaikki mahdolliset yksinäisyyteen viittaavat tunteet… Kuitenkin päästyämme tänne Pohjanmaan lumisiin maisemiin, olo parantui kummasti ja nyt on päässyt jopa hieman joulufiilikseenkin. Pyrinkin keskittymään tässä joulussa nyt ainoastaan hyviin asioihin ja siihen, että minulla on oikeasti perhe, jonka parissa sitä viettää. Vaikka rakkauselämä onkin mennyt aivan päin mäntyä koko vuoden ajan – on silti perhe, ystäviä unohtamatta.

Terveiset siis täältä Pohjanmaalta sinne, missä ikinä joulua vietätkään! Se, mikä täällä on muuten aivan parasta, on lumi. Ette ikinä usko, mutta aikaisemmin olen inhonnut talvea ja lunta mutta nykyään suorastaan rakastan noita kahta asiaa – tosin en Helsingissä. Talvi on parasta silloin, kun sen keskelle voi matkata mutta sieltä pääsee sitten halutessaan myös kuivempaan Helsinkiinkin. Mielestäni lumi nimittäin aiheuttaa ainoastaan ongelmia pääkaupunkiseudulla mutta tänne maalle se sopii ja kuuluu luontevasti! Toppapuku on ainakin pakattuna joten saas nähdä jos sitä innostuisi vaikka kokeilemaan latujakin. Ainakin joulun tunnelmaan täällä pääsee, kun on lunta ympärillä.

Pidemmittä puheitta oikein ihanaa aattoa teistä jokaiselle ja toivon mukaan saatte nauttia läheistenne seurasta! <3 Palataan tunnelmiin jälleen huomenna.