Tämän päivän lounas

Rakastan erilaisia kulhoruokia. Oli kyseessä sitten salaatti- tai smoothiebowl – nuo ovat ehdottomasti suosikkejani! Valmistankin hyvin usein kotona töitä tehdessäni itselleni lounaaksi lautasellisen, johon kerään vähän kaikkea mitä kaapista sattuu löytymään. Jokin proteiinin lähde, hiilareita, hyviä rasvoja, kasviksia… Lautasellisesta voit tehdä juuri sen näköisen, kuin mieli tekee ja sen raaka-aineet ovat vieläpä houkuttelevasti rivissä lautasella. Niitä ei sekoiteta keskenään kuten salaatissa tehdään, vaan nautiskellaan esteettisesti. Jollekin ehkä ihan ihme hifistelyä, mutta itselleni tuollaiset seikat ovat ruokahalun kannalta kovin tärkeitä.

Tänään oli poikkeuksellisesti tilanne, että jääkaappi ei ollut mitenkään runsaimmillaan, joten keräsin lautasellisen juuri niistä aineosista, joita sieltä sattui löytymään. Riisiä pitää olla kaapissa oikeastaan aina, samoin maustamatonta/yrttimaustettua tofua. Kasvisten suhteen olen vähän kameleontti ja toisinaan kaapissani on kilokaupalla paprikaa, joskus taas kurkkua ja tomaattia. Satokautta pyrin myös kunnioittamaan! Avokado päivässä on taas aivan ehdoton ja niitä tässä taloudessa kyllä kuluu…

Tärkeintä on, että lautasellisen kokoaa mahdollisimman monipuolisista raaka-aineista ja pyrkii muistamaan proteiinin, hiilihydraatit ja rasvat. Vaikka en laskekaan kaloreita tai muita määriä, ajattelen silti aina maalaisjärjellä ja koetan koota ruokavalioni fiksusti. Terveellisen ruokavalion noudattaminen on itselleni onneksi suorastaan takaraivoon lapsuudesta lähtien juurtunut tapa, joten sen toteuttaminen ei vaadi suuria ponnisteluja. Rakastan kaikkea raikasta ja ruokaa, josta tulee hyvä olo niin mielelle, kuin kehollekin!

Tällainen oli tosiaan tämän tiistain arkiruoka ”lounas”, jonka nautin treenien jälkeen noin klo. 15.30. Syön harvoin kahta lämmintä ateriaa päivässä, ellei täytettyä omelettia lasketa varsinaisten lämpöisten ruokien kategoriaan – tuskin? Näin on ollut siis todella monia vuosia, enkä ole oikein koskaan osannut syödä sekä lounasta, että päivällistä. Jos teen kotoa töitä aamiainen on niin tuhti, että lounas venyy iltapäivään tai muuttuu päivälliseksi ja jos taas olen liikkeellä, menen työvuoron aikataulujen mukaisesti. Olen kovin tottunut siihen, että jokainen päivä on erilainen ja tällainen tyyli sopii itselleni todella hyvin. Kehoni ei oikeastaan osaa kaivata lounasta tiettyyn aikaan vuorokaudesta, vaan se kaipaa ruokaa tiettyjen kuluneiden tuntimäärien mukaan.

Ja jos jotain jäi mietityttämään mitä lautasella on, niin ihan varmuuden vuoksi…

 • Punaista suippopaprikaa
 • 1 limetti
 • 1 avokado
 • Kurkumalla maustettua riisiä
 • Maustettua tofua (yrttimauste, pippurisekoitus ja paprikamauste)
 • Pinaatinlehtiä

Tuleeko teidän suosittua vastaavanlaisia lautas/kulhoruokia arjessanne? :)

Helppo ja nopea lihaton bolognese

En enää nykyään suosi koskaan ruokavaliossani valmisruokia. Välillä on toki tilanteita, että tekisi mieli napata kaupan hyllyltä jotain nopeaa valmista, mutta jätän sen kuitenkin aina ajatuksen tasolle. Valmisruoat ovat suurelta osin paitsi maultaan kakkosluokkaisia, myös ravintoarvoiltaan kehnoja. Suoraan sanottuna ne sisältävät runsaasti kaikkea skeidaa, jota en niin mieluusti välitä syödä. Mieluummin valmistan ruokani itse, tai ostan jotain tuoretta ravintolatasoista ruokaa.

Lihaton bolognese

Näin olen pitkään ajatellut, kunnes sain Urtekramilta testiin erään lasisen purnukan, joka herätti mielenkiintoni. Kyseessä on vegaaninen luomu bolognesekastike, jonka ravinto-arvot ovat vieläpä ihan kivasti kohdillaan. Tässähän onkin mitä parhain vaihtoehto niihin päiviin, kun kiire yllättää eikä ruoanlaitolle ole suoraan sanottuna juurikaan aikaa! Juuri tällaista olen kaivannutkin.

Vaikka suhtaudun aina näihin valmis juttuihin hieman skeptisesti, nyt on pakko sanoa, että yllätyin hyvin positiivisesti. Tuunasin pastakastiketta hieman, mutta noin yleisellä tasolla aivan kelpo tuote ilman e-koodeja tai lisättyä sokeria. Kastike pitää sisällään myös soijarouhetta, joten sitäkään ei tarvitse erikseen lisätä. Sanoisin, että vaikka bolognese on hyvää alusta loppuun itse tehtynä, toimii tämäkin aivan mielettömän hyvin.

Lihaton bologneseLihaton bolognese

Nopea ja herkullinen bolognese (GL, L)

 • Tarvittava määrä gluteenitonta pastaa (käytin d` oron maissispagettia)
 • 3 porkkanaa
 • Laktoositonta fetaa
 • 1 prk Urtekramin luomu vegan bolognesekastiketta
 • 0,5 tl mustapippuria
 • 0,5 tl basilikaa
 • Ripaus laadukasta suolaa
 • Tuoretta persiljaa

Siivutetaan porkkanat ja keitetään ne kattilassa pastan kanssa. Kun spagetti on kypsää ja porkkanat pehmeitä, kaadetaan vesi pois ja lisätään joukkoon purkillinen bolognesekastiketta. Tässä kohtaa maustetaan ja heitetään joukkoon myös siivutettu/murennettu fetajuusto (tämä ei pakollinen!). Sekoitellaan ja annetaan ihan hetki muhia kannen alla. Lopuksi kaadetaan tarjolle ja nautitaan tuoreen persiljan kera – helppoa ja hyvää!

Lihaton bolognese

Tässä siis ehdottomasti vinkki niihin päiviin, jolloin ruoanlaitolle ei ole aikaa tai energiaa. Omaan elämääni noita päiviä mahtuu aika säännöllisesti ja toisinaan sitä todella toivoisi, että olisi jokin oikotie onneen tässäkin asiassa. Nyt on ainakin yksi tapa löytynyt! Ehkä jokainen valmispurkki ei olekaan automaattisesti pahe, vaan joukosta saattaa löytyä ihan kelpo yksilöitä. :) Ainakin Ruohonjuuren valikoiman voisi valmistuotteidenkin osalta kurkata jatkossa tarkemmin!

Oikein aurinkoista tiistaita! 

PS. HBO:n arvonnan voittajille on lähtenyt sähköpostilla arvokoodit koskien ilmaista kahden kuukauden katselujaksoa. Kurkkaathan siis sähköpostisi jos otit arvontaan osaa!