Lounasvinkki – Vegan bowl

Nappasin viime viikolla Rootsista vegaanisen kulhoruoan eli ”vegan bowlin” mukaani, sillä toisinaan lounaan syöminen vaan venyy siihen pisteeseen, että on jo huutava nälkä enkä jaksa aloittaa kokkailua. Innoissani avasin kulhon kotiin päästyäni ja söin sen, jonka jälkeen totesin olevani edelleen nälkäinen. Olen ajatellut, etten ole mitenkään kovin suuri ruokainen mutta ilmeisesti olen, sillä tuo annos ei riittänyt itselleni alkuunkaan. Kulho oli kuitenkin erityisen maukas, josta sainkin kimmokkeen skarpata noiden kotitekoisten bowlien kanssa. Ja mikä parasta, kun valmistat kulhon itse, saat siitä myös riittävän täyttävän.

Viime päivät onkin tullut mentyä kulho lounaiden voimin, sillä olen vähän sellainen, että jos jostain innostun, niin sillä mennäänkin sitten seuraavat pari viikkoa! Kulhohan on vähän kuin salaatti mutta siinä tosiaan kaikki eri aineosat pidetään erillä toisistaan. Tavallaan sinun ei myöskään tarvitse miettiä niin tarkkaan, mitkä raaka-aineet sopivat keskenään koska niitä ei sekoitella. Voit myös yhdistää hyvin montaa herkullista aineosaa ja vain taivas on rajana. Itse rakastan sekoitella kasviksia, hedelmiä, vihanneksia, avokadoa, parsakaalia, papuja, linssejä, kvinoaa, riisiä, nyhtökauraa, härkistä, pähkinöitä, punajuurta ja mitä vielä. Toisinaan lisään joukkoon myös laktoositonta fetaa tai keitettyjä kanamunia, mutta viime kertoina on menty täysin vegaanisella linjalla.

Pakko muuten sanoa tähän samaan hengenvetoon, että kasvisruoan suhteen on kyllä olemassa niin paljon vaihtoehtoja! Kun joskus ajattelin, että miten ihmeessä korvata liha – nykyään tuo ei tule koskaan edes mieleen. Oikeastaan ainoat kerrat, jolloin olen välillä sortunut kanaan, ovat nimenomaan ruokailut ravintoloissa, joiden kasvisruokapuoli on ollut erityisen suppea. Onneksi tuohonkin törmää nykyään yhä harvemmin ja harvemmin, sillä kasvisruokavalio on tällä hetkellä erityisen trendikäs. Muuten lihaa ei tule kyllä syötyä ollenkaan ja ruokavalioni onkin kasvispohjainen. Kalaa kyllä syön ja maitotuotteista kananmunia sekä toisinaan laktoosittomia juustoja. Olo on energinen ja hyvä, suupielet eivät halkeile enkä muutenkaan sairastele tai koe oloani mitenkään puutteelliseksi – olen itse asiassa tänä vuonna ollut terveempi kuin moneen vuoteen! Uskonkin siihen, että liha ei todellakaan ole mikään välttämättömyys vaan sen syöminen on nimenomaan hyvin pitkälti opittu juttu.

Jos vielä muutama sana bowleista niin kulhoruokaa kootessa kannattaa tosiaan huomioida, että siellä on joukossa vihreitä, hyviä rasvoja sekä ainakin yksi proteiinin lähde. Itse tykkään yhdistää kulhoon aina jotain ”lihan korviketta” eli nykyään useimmiten härkistä tai nyhtökauraa – joskus tofuakin. Papujen ja herneiden suhteen kannattaa kuunnella omaa kehoaan, sillä monen vatsa ei niitä kovin suurissa määrin siedä. Omalla kohdallanikin on niin ja näin – oikeastaan parhaiten sopivat raaka-aineet, jotka on vähintään keitetty. Kulhoruoat ovat muuten erinomaisia myös niihin päiviin, kun jääkaapista löytyy vähän sitä ja tätä, ikään kuin sellaista jämäruokaa josta ei oikein saa aikaiseksi mitään muutakaan yhteneväistä.

Bowleihin sopivat todella hyvin myös erilaiset tahnat. Oma suosikkini on ehdottomasti avokadotahna eli guacamole, jota valmistan todella usein. Avokadot ovat, mitä parhaita hyvien rasvojen lähteitä joten niitä kannattaa todellakin ruokavaliossaan suosia! Guacamolestahan on olemassa monia erilaisia variaatioita, joista yhden erinomaisen jaan tänään teille. Tuo reseptin tahna on helppo ja nopea valmistaa ja se sopii nimenomaan erinomaisesti vegaaniseen kulhoon.

GUACAMOLE

  • 2 kokonaista pehmeää ja kypsää avokadoa
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • Kourallinen korianteria
  • Valkosipulin kynsi
  • 1-2 cm pala tuoretta chiliä
  • Mustapippuria

Laitetaan avokadot, valkosipuli, korianteri ja sitruunanmehu blenderiin ja blendataan tasaiseksi seokseksi. Kaadetaan seos kulhoon ja lisätään mausteet sekä pieneksi pilkottu chili. Maistellaan ja maustetaan oman maun mukaisesti. Säilytetään jääkaapissa, sillä kylmänä tämä tahna on parhaimman makuista!

Tällaisiin lounaisiin täällä on tosiaan hurahdettu! Ja vaikka raaka-aineet ovatkin yleisesti ottaen hieman kalliimpia laatunsa vuoksi, riittää niistä kuitenkin useampaan kulholliseen. Sinällään en siis sanoisi, että tämä lounasvaihtoehto on mitenkään erityisen hintava. Tulee itse asiassa ainakin edullisemmaksi kuin vastaavat ravintola annokset ja jos mietitään vaikka perinteistä salaattia, joutuuhan siihenkin aika paljon erilaisia aineosia hankkimaan jotta siitä saadaan monipuolinen ja täyttävä.

Täältä siis ehdottomasti suositus bowleille, mielettömän hyvä monipuolistaa ruokavaliotaan ja saada vaihtelua lounaisiin!

Kuinka moni teistä on hurahtanut näihin bowleihin eli kulhoruokiin? Ja olisi mukava kuulla mitä kaikkea te yhdistelette keskenään?

Helppo ja herkullinen kasvislounas

Jaoin viime viikolla blogissani reseptin mangocurryyn, jonka yhteyteen sain toiveen jakaa myös muita curryruokien reseptejä blogiini. Rakastan tosiaan curryja ja teen niitä suhteellisen usein. Mielestäni kyseinen ruoka on vaan niin helppo ja nopea valmistaa eikä vaadi hurjasti suunnittelua. Kasviscurryn, kun voi tehdä oikeastaan aina jos kaapista löytyy kasviksia, vihanneksia ja esimerkiksi papuja tai herneitä. Sen voi tehdä myös pakastevihanneksiin jos niikseen haluaa, mutta oma ruokafilosofiani puoltaa nykyään enemmänkin tuoretta kuin pakasteita. Itse asiassa sinällään hassua, sillä joskus aikanaan pakastevihannekset olivat osa ihan päivittäistä ruokavaliotani, kun nykyään taas ostan aina kaiken mieluiten tuoreena. Jotenkin pakastettu kasvis maistuukin – no pakasteelta.

kasviscurry

Tämä helppo ja herkullinen kasvislounas on tosiaan täysin kasvispohjainen sekä ainakin omasta mielestäni hyvin täyttävä ja ravitseva. Laitoin kastikkeen joukkoon mm. kikherneitä, ruusukaalta, paprikaa, inkivääriä ja munakoisoa, jotka toimivat yhdessä erinomaisesti! Ruusukaali on muuten sellainen, jota haluan vielä oikein erikseen suositella. Pieniä söpöjä kaaleja, kun ei tarvitse edes keittää vaan ne siivutetaan ja heitetään pannulle kypsymään. Ovat muuten aivan erinomaisia myös omeletin täytteenä!

Jos kaipaat siis lounasvinkkiä vaikka tähänkin päivään, niin nappaahan resepti talteen! Tätä ohjetta noudattamalla saat lounaan ainakin kahdelle, ellet jopa kolmellekin.

KASVISCURRY (GL, M)

  • 1 valkoinen sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1-2 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 1/2 punainen paprika
  • 2/3 munakoisoa
  • 6-8 ruusukaalta
  • 2 tl punaista currytahnaa (reiluja lusikallisia)
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • 2/3 prk kikherneitä
  • Chilimaustetta
  • 1-2 tl Tikka Masala -maustesekoitusta (Santa Maria)
  • 3 tl sitruunanmehua
  • Kourallinen korianteria
  • 1 tl limetin mehua (ei pakollinen)
  • Riisiä

Siivutetaan sipuli, korianteri, valkosipuli, inkivääri, paprika ja ruusukaalit, jonka jälkeen laitetaan ne pannulle kypsymään. Leikataan munakoiso ohuiksi pitkän mallisiksi siivuiksi ja lisätään ne pannulle. Tässä kohtaa kannattaa laittaa riisikin keittymään jotta se ehtii mukavasti valmiiksi samoihin aikoihin kastikkeen kanssa. Kun kasvikset ovat kypsyneet ja saaneet väriä, laitetaan joukkoon kikherneet sekä mausteet oman maun mukaan. Itsehän käytän aina aika reilusti chilimaustetta, jonka lisäksi laitan sekaan myös Tikka Masalan maustesekoitusta. Tässä kohtaa lisätään myös currytahna, jonka jälkeen kaadetaan joukkoon kookosmaito. Kookosmaidosta kaadan aina sen valkoisen osan kokonaan ja nestettä laitan sen mukaan, mikä tuntuu sopivalta määrältä. En pidä kovin juoksevasta kastikkeesta, joten ihan kaikkea nestettä en laittanut tälläkään kertaa.

Lopuksi lisätään joukkoon sitruunan sekä limetin mehu. Itse käytän näitäkin aika reilulla kädellä, joten tunnustele aina ensin miltä noiden sekamelska omaan suuhusi maistuu. Annetaan kastikkeen hautua miedolla lämmöllä niin kauan, kunnes riisit ovat kypsiä. Pieni hetki jäähtymistä, jonka jälkeen muutama korianteri annoksen päälle ja kaveriksi siemennäkkileipää – lounas on valmis nautittavaksi!

Oikein mukavaa työpäivää jokaiselle, ei anneta ankeuden lannistaa mieltä! :)