Paras kauraleipä ikinä!

Rakastan kauraleipää enkä oikeastaan nykyään syö mitään muuta leipää. Kun nelisen vuotta sitten laitoin ruokavalioni uuteen uskoon jäivät siinä samalla ruisleivät ruokavaliosta kokonaan ja näin on huomattavasti parempi vatsan kannalta. Pidän kauraa parhaana raaka-aineena leivän suhteen ja ylipäänsä suosin kyseistä viljalajiketta ruokavaliossani paljon. Kaura on erittäin kuitupitoista ja mikä parasta, myös suomalaista!

Kauraleipä

Aikaisemmin leivoin usein leipäni itse. Viime vuosina olen kuitenkin laiskistunut ja nappaankin tavallisesti kaupasta koriin Primulan Kaura 100 leipäpaketin tai kaurasydämet (Lidl). Molemmat ovat sataprosenttista kauraleipää, eikä leivän joukkoon ole sekoitettu muita viljoja kuten vehnäjauhoja. Vaikka kaupan hyllyiltä löytyy useampia eri kauraleipäpaketteja, kannattaa niiden ravintosisältö todella tarkistaa. Itse asiassa aika harva leipä on sataprosenttista kauraa vaan leivän joukkoon on lisätty ties mitä. Jos vatsa on yhtään herkempi, saattaa pienikin määrä vehnää laukaista hurjan turvotuksen vaikka leipä kulkisikin sillä kauraleipä nimikkeellä.

Tänään minulla on teille jotain ihanaa jaettavana, nimittäin pitkästä aikaa resepti taivaallisen ihanaan kotitekoiseen kauraleipään! Idea leivästä lähti ajatuksen tasolla liikkeelle sunnuntai-iltana, kun pakastimen leipäpussi ammotti tyhjyyttään ja leipää teki mieli. Kurkkasin kaapit ja totesin, että kauraleivän valmistus jollain variaatiolla olisi mahdollinen – ja siitä se idea sitten lähti. Lähdin kokeilemaan ja ihan oikeasti, nyt onnistuin kyllä aivan mielettömän hyvin! Tästä reseptistä tuli ehdottomasti bravuurini ja leipä, jota tulen valmistamaan vielä lukuisia kertoja uudestaan ja uudestaan. Itse asiassa leivoin jo toisen satsin leipää eilen illalla, sillä raaka-aineita sattui kaapista löytymään ja aikaa oli iltasella juuri sopivasti. Leipähän tosiaan säilyy hyvin pakkasessa, jonka vuoksi sitä voi leipoa kerralla vaikka hieman enemmänkin.

KauraleipäKauraleipä

Pidemmittä puheitta kuitenkin tuohon reseptiin, joka on valehtelematta aivan super hyper herkullinen ja sopii myös maidottomaan sekä gluteenittomaan ruokavalioon. Raaka-aineetkaan eivät ole mitään erikoisuuksia vaan sellaisia, joita todennäköisesti jokaisen keittiön kaapeista löytyy.

PEHMEÄ HUNAJA-KAURALEIPÄ (GL, M)

  • 3 kananmunaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2-1 tl laadukasta suolaa
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1/2 tl kanelia
  • 1/2 dl pellavansiemeniä
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2,5 dl kaurajauhoja
  • 1,5 dl kaurajuomaa
  • 1/2 dl hunajaa
  • 1 dl tattarijauhoja
  • 1/2 dl kookosöljyä

Vispataan kulhossa kananmunat, leivinjauhe, ruokasooda, suola sekä kaneli sekaisin. Lisätään joukkoon kaurajuoma, pellavansiemenet, sulatettu kookosöljy, hunaja ja kaurahiutaleet. Sekoitellaan puulastalla sekä lisätään vielä jauhot pienissä erissä, mieluiten siivilän läpi. Annetaan valmiin taikinan kohota leivinliinan alla noin 10 minuuttia, jonka jälkeen se kaadetaan voideltuun leipävuokaan (omani 21 cm x 11 cm) ja päälle ripotellaan vielä kaurahiutaleita. Jos teet suurempaan vuokaan niin huomioithan sen raaka-aineiden määrissä, jotta leivästä tulee riittävän kuohkea! Paistetaan kauraleipää uunin keskitasossa 175 asteessa noin 35 minuuttia ja testataan kypsyys veitsen avulla. Nyt pari kertaa leipää valmistaneena sanoisin, että ainakin omassa perinteisessä uunissani tuo 35 minuuttia on aika idyllinen paistoaika jolloin leipä saa hieman väriä mutta ei kuitenkaan muutu sisältäkään liian kuivaksi.

Nautitaan uunituore leipä mieluiten vasta uunista tulleena voinokareen kera. Myös seuraavana päivänä leipä on ihanan pehmeää mutta suosittelen silti pakastamaan osan jos yhtään epäilet, ettei leipä tule muutamassa päivässä syödyksi.

Kauraleipä

Oikein rentouttavaa tiistai-iltaa jokaiselle! Ja jos leivotte leipää niin mielelläni kuulisin miltä se teidän mielestänne maistuu? 

Herkullinen kaura

*Kaupallinen yhteistyö: Uotilan Kauraleipä.

Olen maininnut tämän useasti ennenkin: Kaura on yksi keittiöni suosikeista. Pidän sen mausta, koostumuksesta, ravinteikkuudesta ja siitä, kuinka hellävarainen raaka-aine se on vatsalle. Koska itselläni ei koskaan keliakiaa todettu, kykenen syömään kauratuotteita jotka on valmistettu samalla linjalla muiden viljojen kanssa. Siispä ihan tavallinen kaura ilman gluteeniton -etuliitettä toimii vatsalleni erinomaisesti!

Uotilan kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Käytänkin kauraa aika monipuolisesti ja varsinkin leipää tulee suosittua ruokavaliossa ihan päivittäin. Minulle on kuitenkin hyvin tärkeää, että se leipä on nimenomaan jauhojen osalta  sataprosenttisesti kaurasta valmistettua – eikä pidä sisällään esimerkiksi vehnä -tai ruisjauhoja. Onneksi nykyään tältäkin osin kuluttajien toiveisiin vastataan kokoajan paremmin ja markkinoilta löytyykin jo leipää, joka on valmistettu 100 % kaurajauhoista. Yksi tällainen uutukainen löytyy Uotilan Leipomolta ja on itseasiassa ihan vasta markkinoille lanseerattu!

Kyseessä on suomalainen puhtaista raaka-aineista valmistettu lisä- ja säilöntäaineeton kauraleipä, jonka aineosat ovat tosiaan viljojen osalta 100 % täysjyväkauraa (kaurajauho, jyvä ja lese). Tuote ei kuitenkaan ole täysin gluteeniton, sillä se on valmistettu linjoilla joilla käsitellään muitakin viljoja. Leipä sopiikin erinomaisesti etenkin kaikille meille, jotka emme keliakiaa sairasta – mutta vatsamme ehkä reagoi herkästi useimpiin viljoihin. Kauraleipä on myös oiva tapa vähentää vehnän syöntiä ja valita arjessaan paremmin.

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Kaurahan on ylipäänsä ravinto-arvoiltaan erinomainen valinta! Se pitää sisällään runsaasti kuituja, alentaa veren huonoa kolesterolipitoisuutta ja täyttää nopeasti. Etenkin kauran kuitupitoisuudesta puhutaan paljon ja henkilökohtaisesti pakko sanoa, että kaura toimii kyllä erinomaisesti suoliston hyvinvoinnin ylläpidossa. Tässä Uotilan leivässä on mukana myös psylliumia ja pellavansiemeniä, joiden roolia suoliston terveyden suhteen en voisi enempää korostaa!

Vaikka ravintosisältö olisikin kohdillaan, vaadin leivältä ehdottomasti myös makua. Kokemukseni täysin gluteenittomista leivistä ovat aika huonoja ja siksipä nimenomaan kaura on tarjonnut itselleni erinomaisen vaihtoehdon! Tässä Uotilan leivässä onkin todella aito maku ja limppuhulluna itseeni iski nimenomaan tuo leivän limppumainen rakenne. Leipä on tiivistä tavaraa ja maistuu aidosti kauralle. Leivästä maistuu selkeästi läpi nimenomaan se, että lisäaineita ei ole käytetty ja kyseessä on puhdas kauratuote!

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Suosin kauraleipää päivittäin ja pääasiallisesti muutaman palan päivässä. Täytteinä ovat poikkeuksetta erilaiset kasvikset ja vihreät, avokado, laktoositon- tai kaurapohjainen levite, kananmuna ja erilaiset yrtit. Rakastan ripotella leivän päälle lopuksi vielä mausteita, kuten pippurirouhetta tai Herbamarea – nam! Kannattaa oikeasti kokeilla ellet ole vielä testannut. :)

Pidän leipää ylipäänsä erinomaisena välipalana ja nimenomaan tuomaan ruokavalioon monipuolisuutta. Sen päällä on helppo syödä mm. vihreitä tai pari kananmunaa – jos ne ovat muuten päivän ruokavaliosta uupuneet. Leivästä saa energiaa ja sen voimalla jaksaa toimia. Myös treenit kulkevat parin kauraleivän voimin aivan mahtavasti! Itsehän en enää leivästä mistään hinnasta luopuisi ja koen, että se sopiikin keholleni erinomaisesti.

Onkos täällä muita kauraleipään hurahtaneita? Tai mitä mieltä olette ylipäänsä leivän syömisestä? :)

[Debug tracking pixel: http://eas3.emediate.se/eas?camp=252390;cre=img;EASTblogiyhteistyo=uotilan-onmyway;EASTpostID=28053]