5 x parempi aamu + resepti

Aamut ovat itselleni kultaakin kalliimpia. Vaikka en herääkään kukonlaulun aikaan nautiskelemaan kahviani, panostan silti aamuihin niin usein kuin mahdollista. Aamu, kun määrittelee ylipäänsä koko tulevan päivän fiiliksen. Jos päivä alkaa torkuttamisella ja väsykiukulla, ei lopputulos ole hyvä. Jos taas pystymme suunnittelemaan aamun fiksusti aikataulujemme mukaan, voi päivä alkaa aivan erilaisissa merkeissä.

Pidän kiireettömyydestä ja siitä, että saan syödä rauhassa aamiaisen ja motivoida mieltä uuteen päivään. Varaankin aamutoimiini nykyään hieman enemmän aikaa ja olen huomannut, kuinka suuri vaikutus sillä on. Kiire ja säheltäminen ovat niitä seikkoja, joita koetan jo heti aamusta alkaen välttää. Tokikaan jokainen päivä ei mene aina niin kuin toivoisi ja välillä onkin niitä hirveitä herätyksiä, tai paskoja päivän alkuja – sekin on vaan elämää.

Koska voimme hyvin pitkälti itse vaikuttaa asioiden mielekkyyteen ja laatuun, haluan listata teille viisi seikkaa, joiden avulla olen itse parantanut omia arkiaamujani. Ehkä pieniä juttuja mutta jokainen sellaisia, joilla on ainakin minulle aidosti merkityksensä!

Aamiaisen laatu

Kun ennen söin poikkeuksetta puuroa mehukeitolla, nykyään vaihtelen aamiaistani. Yhtenä aamuna syön tuhdin ja täyteläisen omeletin, toisena banaanipannareita suomalaisilla marjoilla ja kolmantena virkistävän vihersmoothien. Jos taas on aikaa oikein luovia, saatan kehitellä jotain uutta hyvää, kuten vaikka tänä aamuna. Pyrin kuitenkin siihen, että aamiainen olisi mahdollisimman täyttävä ja monipuolinen! Ehkä parhaiten itselleni sopivat proteiini painotteiset aamiaiset, eli ne kananmunapohjaiset jutut tai virkistävä vihersmoothie. Jos sinä puolestaan edelleen mietit millainen aamiainen toimisi kehollesi parhaiten, kannattaa kysyä itseltään ainakin kaksi kysymystä. Millainen olo sinulla on syömäsi aamiaisen jälkeen? Oletko virkeä vai lamaannutko?

Aamiaisen kuuluu piristää, ei unettaa. Lämmin puuro tekee ainakin itselleni jostain syystä juuri jälkimmäisen efektin, jonka vuoksi suosin sitä ennemmin iltapalana kuin aamiaisena. Jos olet tottunut puuroaamiaiseen ja olet ehkä väsynyt sen jälkeen, kokeile huviksesi vaikka omelettia tai jotain rahkasettiä! Joskus kyse voi tosiaan olla vaan siitä, että kehollesi toimisi aamuisin paremmin nimenomaan se toinen vaihtoehto.

Vaihda kahvi parempaan!

Suosittelen vaihtamaan tavallisen suodatinkahvin vähintään luomuun, tai kokeilemaan pakurikahvia. Toinen vaihtoehto on loihtia terveyskahvi, johon laittaa joukkoon superfoodeja. Kun kahvi on oikeasti muutakin kuin pelkkää kahvia, sen virkistävät vaikutuksetkin tehostuvat! Itse laitan kahvin joukkoon nykyään ainakin macaa, lucumaa, kookos- sekä MCT-öljyä. Välillä teen matcha-latten, joka sekin on aivan mielettömän hyvä vaihtoehto!

Itse olen huomannut suurimman eron sen suhteen, millainen olo kahvin jälkeen tulee. Kun ennen ihmettelin miksi kahvi saattaa jopa tehdä olosta entistä väsyneemmän, nyt sen jälkeen on hyvinkin energinen olo! Veikkaan, että salaisuus piilee siinä, mitä kahviini laitan. Hyvän laatuiset rasvat (MCT -ja kookosöljy), sekä maca ovat kaikki ihan mielettömän hyviä superfoodeja! Maca lisää energiatasoja ja tasapainottaa hormonitoimintaa, kun taas hyvät rasvat puolestaan voitelevat aivoja. En vaihtaisi enää mistään hinnasta tavalliseen kahviin, sillä niin selkeän eron olen huomannut!

Hetki aikaa itselle

Kuulostaa ehkä kliseiseltä, mutta yksi viisiminuuttinen aamusta ihan vaan itselle omistettuna parantaa aivan varmasti tulevan päivän laatua ja tekee siitä paremman. En tiedä mikä tuo juttu sinulle on, mutta minulle toimii esimerkiksi venyttely/jooga, aamiaisen huolellinen valmistelu, rentouttava musiikki ja hyvien asioiden miettiminen. On ehkä jonkinlaista hyvinvointi hössötystä puhua siitä, kuinka kannattaa miettiä niitä elämän hyviä asioita jo heti aamusta, mutta se on oikeasti totta! Niinä päivinä, kun olen heti herättyäni miettinyt asioita, joista olen kiitollinen sen sijaan, että miettisin mitkä seikat elämässäni ovat huonosti, on fiilis ollut yleisesti ottaen parempi koko vuorokauden ajan. Oma aika ja positiiviset ajatukset = parempi päivä!

Aamusuihku

Hassu juttu, mutta suihku kyllä vaikuttaa todella paljon siihen millaisella fiiliksellä päivä alkaa! Ennen kävin aina iltaisin suihkussa, mutta nykyään teen sen aamulla. Raikas suihku herättää kummasti ja karistaa viimeisetkin unihiekat silmistä! On ihanaa voidella iho suihkun jälkeen hyvältä tuoksuvalla kosteusvoiteella ja kietoutua sen jälkeen puhtaana aamutakkiin. Puhtaus on ainakin itselleni yksi asia, joka vaikuttaa myös mielialaan ja siksi suosittelenkin ehdottomasti viileää aamusuihkua! Tuo suihkukin voi muuten olla se pieni hetki itselle.

Suunnitelmallisuus

Jo aamusta kannattaa miettiä tulevan päivän agenda. Kun suunnittelet päiväsi, on toteutuskin helpompaa, eikä tule sitä kiukkua ja ärsytystä siitä, ettei ole saanut aikaiseksi sitä kaikkea mitä olisi pitänyt saada. Toki tämä on ehkä persoona kysymyskin, mutta tällaiselle haaveilijalle aikataulutus kieltämättä toimii! Jos minulla ei ole päivän suhteen mitään sen tarkempaa aikataulua, saatan käyttää moniin asioihin aivan liikaa aikaa kunnes huomaan, etten ole ollut laisinkaan tehokas. Minulle organisointi onkin kaiken a ja o! Veikkaan myös, että tämä pätee aika moneen muuhunkin. Järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus vaikuttavat positiivisella tavalla alitajunnassamme kokonaisen päivän ajan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö voisi olla samaan aikaan myös vähän spontaani ja luova! Järjestyksen ja luovuuden yhdistäminen vaatii meiltä toki hieman enemmän, mutta sekin on mahdollista.

Loppuun haluan jakaa vielä herkullisen aamiaisreseptin, jonka kehittelin tänä aamuna. Tämä herkku pitää sisällään sopivasti hiilareita (banaani, kaurahiutaleet), sekä proteiinia (kananmunat, suklaahera), joilla aamu käynnistyy mukavasti! Mietin pitkään, onko tämä leipää vai paistosta, enkä oikein vieläkään tiedä. :) No joka tapauksessa maku ainakin on kohdillaan ja se jos mikä lienee tärkeintä!

Banaani-kauraleipä/paistos (GL, M)

 • 2 kypsää banaania
 • 2 kananmunaa
 • 1,5 tl kanelia
 • Ripaus laadukasta suolaa
 • 1/2 dl hunajaa tai muuta makeutusta
 • 1/2 dl luomu kookosöljyä
 • 1 dl luomu casheweja (pilkottuna)
 • 4 dl luomu kaurahiutaleita
 • 1 rkl Fastin suklaan makuista heraa (100 % Natural-tuotesarja)

Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa ja muussataan banaanit. Lisätään joukkoon pilkotut cashewit, kookosöljysula, kananmunat ja muut ainekset (kaurahiutaleet viimeisenä), jonka jälkeen sekoitetaan kunnes seos on tasaista. Voidellaan uunivuoka ja kaadetaan seos vuokaan. Itse käytin pientä leipävuokaa, mutta hyvin sopii esimerkiksi pienehkö lasagnevuokakin. Paistetaan uunin keskitasossa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia. Annetaan jäähtyä ennen tarjoilua. Halutessaan päälle voi siivuttaa vielä banaania ja ripotella kanelia. Nautitaan voimakahvin kera!

Toivottavasti teidän päivänne alkoi tänään hyvällä moodilla! Näin kevään myötä tuo aurinko ainakin helpottaa kummasti heräämisprosessia, eivätkä aamut tunnu enää laisinkaan niin kankeilta kuin talvella.

Onko teillä muuten tapoja, joilla parannatte aamuja? Jotain kikkoja, jotka takaavat, että päivästä tulee mielettömän hyvä? :) 

Kokemuksiani maidottomasta ruokavaliosta

Meneillään olevan maidottoman maaliskuun vuoksi ajattelin kirjoitella teille tänään kokemuksiani maidottomasti ruokavaliosta, jota pääasiallisesti siis edelleen noudatan. Jos kuitenkin näin alkuun muutama sana historiastani, jotta ymmärrätte, mistä syistä lähdin alun perin maidotonta ruokavaliota kokeilemaan. Kaikki lähti siis siitä, kun talvella 2014 vatsani alkoi pahasti oireilemaan. Kärsin  selittämättömistä vatsavaivoista joihin ei löytynyt vastausta lääkäristä, joten hakeuduin ravintoterapeutin vastaanotolle. Terapeutin luona lähdimme eliminoimaan ruokavaliotani ja alkuun karsittiin gluteeni, sokeri ja maito. Kun olo lähti ruokavaliolla helpottumaan, jäin sille tielle. Tokikaan en ole kolmea vuotta täysin edellä mainittua kaavaa noudattaen syönyt, mutta maidotonta ruokavaliota noudatan kovin pitkälti edelleen.

Alkuunhan maidottoman ruokavalion noudattaminen oli todella vaikeaa. Kun olet tottunut syömään maitorahkaa, raejuustoa ja erilaisia jogurtteja päivittäin, on haastavaa miettiä mitä niiden tilalle. Kahvi ilman maitoa tuntui alkuun aivan mahdottomalta ajatukselta. Noihin aikoihin maidoton ei ollut vielä niin trendikäskään, eli valikoima oli huomattavasti suppeampi, kuin mitä se tänä päivänä on. Pikkuhiljaa kuitenkin opin millä korvata tietyt maitotuotteet ja harjoittelin ajatustapaa, etten korvaa mitään, vaan vaihdan ne vaan itselleni parempiin juttuihin. Opettelin ikään kuin uudestaan syömään ja kokeilin uusia vaihtoehtoja. Vatsavaivani lähtivät helpottumaan ja esimerkiksi pahoinvointikohtaukset, joista ennen kärsin jäivät maidottomuuden seurauksena kokonaan.

Kun huomasin, mitä kehossani tapahtuu ruokavaliomuutosten myötä, en voinut olla miettimättä kuinka hyvä juttu tämä on! Olo muuttui todella hyväksi ja tuntui, kuin jonkinlainen usva olisi kadonnut. Vasta näin jälkeenpäin olen ymmärtänyt, kuinka väärällä tavalla ennen söin – aivan liikaa valmisruokia, makeutusaineita, maitorahkaa ja raejuustoa. Nykyään en ole enää niin ehdoton maidottomuuden suhteen, sillä suolistoni kunto on yleisestikin parantunut ja voin täysin eri tavoin, kuin kolme vuotta sitten. Silti edelleen huomaan, ettei maito ole minua varten. Nykyään käytän siis aina välillä laktoosittomia maitotuotteita, sillä rakastan varsinkin juustoja! En vaan halua luopua juustoista kokonaan, enkä muutenkaan olla ravintolan listaa selatessani nipo, vaan valitsen aina sitten sen laktoosittoman vaihtoehdon. Jos syön laktoosittomia maitotuotteita esimerkiksi pari kertaa viikossa, ei tapahdu mitään. Jos taas käytän päivittäin viikon ajan vaikka juustoa, ei kaikki olekaan enää okei. Maito ei yksinkertaisesti vaan sovi meistä jokaiselle säännöllisesti käytettynä ja tärkeintä onkin mielestäni kuunnella, miltä omassa kropassa tuntuu.

Koska olen maininnut nyt useampaan otteeseen ne maidottomuuden positiiviset vaikutukset, ajattelin listata teille kolme tärkeintä huomiota, jotka olen tehnyt.

Suoliston hyvinvointi

Maidon jättämisen myötä loppuivat tosiaan vatsavaivat, joihin lukeutuivat aikaisemmin kaikki pahoinvoinnista ummetukseen, ripuliin ja kiputiloihin. Vatsani ei ollut ns. terveessä tilassa enää juuri ollenkaan ja jatkuvasti kärsin jostain vaivasta sen kanssa. Homma paheni pahoinvointikohtauksiin, jotka tulivat heti maitorahkan syönnin jälkeen. Nuo kohtaukset olivat todella kauheita ja muistan, kuinka itku silmässä työnsin sormiani kurkkuun, sillä olo oli niin kauhea, mutta rahka ei tullut automaattisesti uloskaan. Ylävatsani turposi suureksi palloksi ja vaihtoehtona oli joko odottaa pari tuntia olon kohenemista, tai väkisin oksentaa. Tuossa kohtaa hainkin apua sillä tajusin, että nyt ei ole enää normaali meininki.

Tärkein maitotuotteiden jättämisen myötä ilmaantunut positiivinen vaikutus onkin itselleni suoliston kunnon paraneminen. Jos olen täysin maidoton, voi suolistoni parhaiten. Tämä ruokavalio tukee sitä minulle parasta mahdollista hyvinvointia.

Parempi olo

Toinen todella tärkeä juttu on se, kuinka maidottomuus on vaikuttanut olooni. Ihan siis yleisvireeseen, energiatasoihin ja olemiseen. Kuten alussa mainitsin, maidon jättämisen myötä tuntui kuin olisin poistunut jostain usvasta. Olen siis huomattavasti energisempi ja voin paremmin jos en maitoa käytä. Maitohan kerää elimistöömme limaa, mikä on taas yhteydessä erilaisiin tulehdustiloihin ja esimerkiksi ihan vaan raskaaseen oloon. Jos syö runsaasti maitotuotteita, saattaa olo olla jatkuvasti tukala ja ähky. Huomasin myös sen, kuinka maidon jättämisen myötä sellainen ylimääräinen turvotus ja neste lähti kropasta kokonaan. Nykyään huomaan tuon eron edelleen aika selkeästi niinä viikkoina, jolloin syön edes laktoosittomia maitotuotteita ja viikkoina, joina en käytä maitoa laisinkaan.

Ihon kunto

Vaikka en ole koskaan kärsinyt sen suuremmista iho-ongelmista (paitsi se lievä POD), niin maitotuotteiden välttely näkyy silti ihossani. Jos en syö maitoa, on ihoni kuulaampi ja hehkeämpi. Jos minulta siis kysellään hyvinvoivan ihon salaisuutta, niin vastaan ehdottomasti yhtenä seikkana maidottomuuden! Olenkin suositellut sitä useammalle, joilla on ihon kunnon kanssa ongelmia. Varmasti akneen ja sen kaltaisiin vaivoihin maidoton ruokavalio voi tuoda suurenkin avun. Vaikka käyttäisit ihoosi kuinka hyviä ulkoisia ihonhoitotuotteita, on ihon kunto aika pitkälti kuitenkin lähtöisin suolistosta ja ravinnosta. Jos noissa jutuissa on jotain mätää, iho todennäköisesti reagoi. Uskon myös, että moni syö itselleen vääränlaista ruokaa tiedostamatta asiaa. Syitä vaivoihin etsitään ihan muualta vaikka loppupeleissä vastaus saattaakin olla niin yksinkertaisessa asiassa, kuin ruokavaliossa.

Siinä siis kolme tärkeintä seikkaa, jotka puoltavat omaa maidottomuuttani. Ja vaikka en tosiaan ole ehdoton, pyrin silti jatkuvaan hyvinvointiin ja sen vuoksi myös maidoton ruokavalio tuntuu itselleni parhaalta vaihtoehdolta. En kuitenkaan halua rajoittaa elämääni millään tavalla ja siksi en ole orjallinen tämänkään asian suhteen, vaan menen tilanteiden mukaan. Maidottomuus on tuonut itselleni kuitenkin niin paljon hyvää, etten oikeastaan näe yhtään syytä miksi palaisin maitorahkojen ja raejuustojen pariin? Ei vaan tee mieli ja nyt, kun ilman noita on ollut jo vuosia, ei niitä enää osaa kaivatakaan. En itse asiassa koskaan edes erityisemmin pitänyt maitorahkasta mutta söin, koska ajattelin, että sitä kuuluu proteiinin vuoksi syödä.

Maitotuotteita ei varsinaisesti tarvitse mielestäni korvata, vaan voit valita niiden tilalle jotain kehollesi sopivampaa. Kaikille eivät sovi edes soijatuotteet, joten esimerkiksi kaurapohjaisia Oatlyn ja Yosan tuotteita kannattaa siinä tapauksessa testailla! Ruokailusta ei kannata tehdä hankalaa, sillä netti on pullollaan tuotteita, joita voit suosia maidotonta noudattaessasi. Jos kuitenkin kaipaat tuota konkreettista havainnollistamista, tässä pieni lista maidottomista tuotteista jotka voit vaihtaa maidollisen tilalle.

 • Maitorahka – Alpron GO ON-soijarahka, muut kaura- tai soijapohjaiset jogurtit
 • Kahvimaito – Oatlyn i Kaffe -kaurajuoma tai makeuttamaton luomu soijajuoma
 • Raejuusto – Unohda kokonaan!
 • Margariini, voi tai muut levitteet – Oatlyn påMACKAN -maustamaton kauralevite
 • Juustot – Testaa laktoosittomat vaihtoehdot (jos vatsa kestää) tai Violifen tuotteet
 • Kerma kastikkeissa – Oatlyn ruokakerma
 • Kermaviili – Oatlyn Fraiche 
 • Jäätelö – Maidottomat jäätelöt (näitä on nykyään pakastealtaat täynnä)
 • Suklaa – Raakasuklaa tai maitoton luomu suklaa (kurkkaa Ruohonjuuren valikoima!)

En kehoita tällä postauksellani ketään rajoittamaan ruokavaliotaan, vaan voit hyvillä mielin syödä maitotuotteita jos ne kehollesi sopivat ja olet hyvinvoiva. Turhaan ei kannata lähteä ruoan kanssa säätämään. Jos kuitenkin tunnet, ettet voi hyvin ja kärsit jatkuvista vatsavaivoista, ainahan voit kokeilla. Jo parinkin viikon testijakso saattaa osoittaa, sopiiko maito kehollesi. Monelle se kyllä sopii, mutta ei niin runsaissa määrin, kuin meillä täällä Suomessa käytetään. Kannattaakin unohtaa yleiset ravintosuositukset ja miettiä mikä sopii omalle suolistolle parhaiten! Hakea sitä parasta tapaa syödä oman kehon kautta, sillä jokaisen kroppa on erilainen.

Millaisia kokemuksia teillä on maidottomuudesta ja/tai maitotuotteista? Sopiiko maito kehollenne vai aiheuttaako se samankaltaisia vaivoja, joista itse aikanaan kärsin? Olisi mielenkiintoista saada hieman keskustelua aiheen ympärille! :)