Kuinka onnistun terveellisten valintojen tekemisessä?

Minulta usein kysellään kuinka pysyn kunnossa tai jaksan elää arjessa terveellisesti vuodesta toiseen. Välillä mietin tuota itsekin, sillä minulle terveelliset elämäntavat ovat ikään kuin sellainen automaatio, joka toistuu päivästä toiseen. Kun on lapsesta saakka urheillut ja kotikasvatukseen ovat kuuluneet hyvät elämäntavat, sitä ei oikein edes osaa ajatella elävänsä muilla tavoin. Toki minullakin on ne ”paheeni” mutta niin kuuluukin olla! Kun välillä valitsee hieman epäterveellisemmin osaa taas arvostaa huomattavasti enemmän niitä terveellisiä elämäntapoja.

Veikkaan, että itselleni terveellisten elämäntapojen noudattaminen on helpompaa juuri siksi, koska olen niiden parissa kasvanut. Liikunta ei koskaan ole ollut itselleni mikään pakkopulla tai salaatin valitseminen hampurilaisen sijaan ongelma. Nuo ovat valintoja, joita teen jatkuvasti enkä edes mieti niitä sen enempää. Ymmärrän kuitenkin sen, että kaikilla lähtökohdat eivät ole samanlaiset. Jos on lapsesta lähtien oppinut elämään täysin päinvastaista elämää, kyllä niiden parempien valintojen tekeminen saattaa olla vaikeaakin. Jokaisella meistä on myös välillä ajanjaksoja, että tekee mieli herkutella enemmän tai syödä roskaruokaa. Itselläni nuo kyseiset ajanjaksot, jolloin himoitsen rasvaa tai sokeria liittyvät useimmiten nimenomaan stressiin, väsymykseen tai hormonitoimintaan. Myös pimeys ja talvi ovat isoja vaikuttajia, sekä tietyllä tapaa myös luppoajan määrä. Välillä on päiviä, että ruokaa ehtii ajattelemaan enemmän, kun taas toisinaan hyvä jos edes ehtii syömään. Ruokapäiväkirjoistani usein paistaakin se, että ruokailemiseni ei ole aina kovin suunnitelmallista ja etenkin niinä kiirepäivinä syöminen tuntuu rutiinilta, joka on pakko jossain kohtaa suorittaa.

Kaikesta huolimatta voin sanoa eläväni pääasiallisesti terveellistä elämää. Panostan hyvinvointiini liikkumalla sekä ruokailemalla terveellisesti ja kuuntelemalla kehoni viestejä. En kuitenkaan ole mikään yltiö hyvinvointi intoilija, eli en jaksa joka päivä fiilistellä jotain terveysjuttuja saatikka tuputa niitä muille. Koen olevani tässä asiassa aika hyvässä tasapainossa, sillä osaan myös heittäytyä todella rennoksi enkä koe huonoa omaatuntoa vaikka välillä tosiaan rikon niitä arjen ns. hyvinvointikaavoja. Minulle elämä on elämistä varten ja koen, että olen ne kriiseilyni näidenkin juttujen suhteen aikanaan läpi käynyt. On jotenkin todella helpottavaa, että tällä ikää on päässyt sellaiseen kivaan balanssiin, johon kuuluu armollisuus itseä kohtaan sekä itsensä lempeä kuunteleminen piiskaamisen sijaan. Elämä ei kaadu karkkipussiin tai viikonloppuna nautittuun viinipulloon. Näissä asioissa ei myöskään ole aina pakko valita joko tai.

Kuinka sitten onnistua niissä paremmissa valinnoissa? Miten tehdä terveellisistä elämäntavoista rutiininomaisia jos ne eivät ole siellä takaraivossa?

PÄÄTÖS

Todella moni asia elämässä lähtee päätöksestä ja siitä, että valitsemme tien, jota kuljemme. Uskon, että hyvinvoivempi elämäkin lähtee juuri päätöksestä valita joka päivä paremmin. Tämän vuoksi kannatankin ehdottomasti yleisen asenteen muuttamista hetkellisten kuurien tai dieettien sijaan, sillä täten voimme onnistua pidemmällä tähtäimellä. Kuten mainitsin, en itse edes mieti syitä sille miksi valita se terveellisempi salaattilounas rasvaisen pizzan sijaan. Se, etten mieti johtuu alitajuntaani juurtuneesta tavasta ja siitä, että olen tottunut valitsemaan näin. Uskon, että päätös auttaa tottumaan asioihin ja tekee niistä pikkuhiljaa automaation. Tokikaan en tällä tarkoita sitä, etteikö koskaan voisi poiketa noista rutiineista – en missään nimessä. Ihmisen psyykeelle on enemmän kuin tärkeää, että säännöllisesti myös tehdään jotain päinvastaista, tai näin sen ainakin itse koen.

HYVÄ OLO

Päätöksiäni ohjaa hyvä olo ja se, että tahdon voida hyvin. Hyvinvointi ja se, että kehoni voi kokonaisvaltaisesti hyvin, on minulle tärkeää. Koen myös, että fyysinen hyvinvointi tukee mielenkin kuntoa ja silloin, kun olen hyvässä fyysisessä kunnossa, jaksan henkistäkin kuormitusta paremmin. Tärkein syy parempien valintojen tekemiselle on nimenomaan oma hyvinvointi ja se, että voin päivittäin sanoa voivani hyvin. Kehoni ei temppuile, en tarvitse päiväunia, jaksan olla energinen ja luova, ideoita syntyy sekä fiilis tehdä asioita on hyvä. Hyvä olo onkin yksi ehkä tärkeimmistä syistä tehdä arjessa niitä parempia valintoja sekä noudattaa terveellisiä elämäntapoja – muita syitä ei edes välttämättä tarvita. Jos joku kysyy minulta miksi, vastaan ehdottomasti tällä vastauksella.

SUUNNITELMALLISUUS

Useampaa auttaa se, että ruokia suunnittelee etukäteen ja liikunnankin jaksottaa viikon ajalle jokaiseen päivään. Uskon, että tämä onkin hyvä tapa etenkin silloin, kun vasta opettelet terveellisempiä elämäntapoja. Kaupasta ei tule ostettua mitään turhaa, kun sinne ei porhalla nälkäisenä. Ruokavaliokin on helpompi pitää puhtaana, kun viikon ruokia suunnittelee etukäteen. Treenejä ei jätä väliin jos ne on merkannut kalenteriin. Itselleni suunnitelmallisuus on usein kompastuskivi sillä en ole suunnitelmallinen ihminen. Ruoan suhteen mennäänkin aika lailla fiilispohjalta mutta kuitenkin terveellisesti. Treenejä hieman mietin, sillä haluan pitää harjoitukset mahdollisimman monipuolisina enkä kuormittaa vaikka peräkkäisinä päivinä yläkroppaa. Kalenterissani ei kuitenkaan lue koska on herkkupäivä tai koska voin lipsua ruokavaliostani. Kuten olen usein sanonut, teen sen silloin, kun sille tuntuu – välillä viikollakin. Pidän sen kuitenkin mielessäni, että useita herkkupäiviä en viikkoihini sisällytä vaan jos herkuttelen viikolla vaikka karkkipussin kera, jätän sitten viikonloppuna karkkipussin ostamatta. Tämä ei kuitenkaan koske terveellisiä herkkuja kuten raakasuklaata, sillä sitä nautin melkeinpä joka päivä muutaman palan!

HILJAA HYVÄ TULEE

Isoin ongelma lienee, että ihmiset tekevät elämäntapamuutoksia aivan liian jyrkästi ymmärtämättä, että joskus hitaampi etenemistapa voisi olla tuota parempi. Pehmeä alku vie aivan varmasti parempiin tuloksiin, kun itsensä nopea uuvuttaminen hurjalla rääkillä. Tavoitteita ei kannata asettaa liian korkealle vaan lähteä liikkeelle pehmeästi omaa kehoaan kuunnellen. Kannattaa kokeilla erilaisia lajeja ja sitä kautta hakea sitä itselleen toimivinta tapaa harrastaa liikuntaa. Ruokavalion suhteen taas tulisi muistaa, että terveellinen ei tarkoita tylsää ja mautonta. Ei siis kannata tehdä liian radikaaleja muutoksia heti ja ylipäänsä kannattaa muistaa, että leipää sekä hiilareita on lupa syödä! Nälässä ei myöskään tarvitse olla vaikka terveellisesti söisikin. Voit edetä myös pienin askelin karsimalla ruokavaliosta pois juttuja pala palalta. Jälleen korostan, että kaikenlaiset dieetit kannattaa unohtaa jos haluaa oppia terveelliset elämäntavat rutiiniksi. Veikkaan, että se terveellisistä mauista nauttimaan oppiminenkin vie hieman aikaa. Jos on tottunut majoneeseihin, saattaa oliiviöljy maistua alkuun aivan puulta. Makuaistikin kuitenkin tottuu ja pikkuhiljaa sitä oppii maistamaan terveelliset maut nimenomaan hyvinä.

Tähän loppuun haluan vielä jakaa helpon ja terveellisen herkkureseptin, jota voi nautiskella hyvällä omalla tunnolla vaikka ihan päivittäin. Raaka-aineet ovat todella terveellisiä ja jos päälle laittaa vielä hedelmiä sekä marjoja, on tämä aika muhkea mausta tinkimätön välipala! Napatkaahan resepti talteen ja kokeilkaa. Korvaa muuten aika kivasti kaikki kaupan sokeriset suklaavanukkaat…

TERVEELLINEN SUKLAAVANUKAS (GL, M, RAW)

 • 1 avokado
 • 1 banaani
 • 3 tl raakakaakaota
 • 1/3 tl vaniljajauhetta
 • Ripaus suolaa
 • Loraus hunajaa

Kaadetaan kaikki aineosat blenderiin – hunaja vasta aivan viimeisenä. Hunajaa ei tosiaan ole pakko laittaa jos vanukkaan makeus on ilman sitäkin passeli. Itse lorautin sitä suunnilleen teelusikallisen vanukkaan joukkoon, sillä avokado meinasi banaanista huolimatta maistua vähän läpi. Kaadetaan valmis vanukas pieneen kulhoon ja laitetaan jääkaappiin viilenemään. Itse siivutin päälle tuoreita mansikoita sekä mangopaloja.

Näiden ajatusten myötä toivottelen teille oikein rentouttavaa sunnuntaita! <3

Muistakaahan antaa itsellenne aikaa ja hyväksyä myös se, että elämän ei kuitenkaan loppupeleissä tarvitse olla mitään terveysvouhotusta. Hyvinvointiaan voi tukea terveellä ja tasapainoisellakin tavalla tekemättä siitä liian suurta numeroa elämässään.

Kannattaako detox?

Olen tammikuun alusta saakka pohtinut, että haluaisin tehdä tässä kuussa jonkinlaisen detoxin joka kestäisi suunnilleen 3-5 päivää. Ajatus on pyörinyt takaraivossa mutta sitä on vaan lykännyt ja lykännyt – detoxin toteuttaminen nimittäin kuulostaa vaikealta vaikka eihän se todellisuudessa sitä välttämättä ole. Millekään mehupaastolle en tosin pystyisi arjessani ryhtymään mutta sellainen keitot, smoothiet ja mehut tyylinen detox voisi olla suhteellisen helppo sekä toimiva. Jos sitä vaikka korvaisi kaikki aamu-, väli- ja iltapalat smoothieilla ja/tai mehuilla sekä lounaan puolestaan jollain terveellisellä sosekeitolla?

Itselläni ei tosiaan ole aikaisempaa kokemusta varsinaisesta detoxista muutoin kuin joidenkin valmiiden luontaistuote pohjaisten juomien kautta. Noihin juomiin en valitettavasti kyllä enää pysty täysin uskomaan vaikka toki ne voivat olla hyvä lisä esimerkiksi detox-kuurin tueksi. Kuitenkin jos ruokavalio on muuten täynnä prosessoitua ravintoa, tuskin mikään juoma pystyy kehoasi kuonasta puhdistamaan. Mielestäni tarvitaan nimenomaan järeämpiä toimia ja jos detoxille haluaa, tulee ruokavaliokin todella laittaa kuntoon tuon kuurin ajaksi. Toki detoxia voi tehdä hieman pehmeämmin, eli korvata vaikka vihersmoothieilla aamu- ja välipaloja sekä karsia vilja- ja maitotuotteet sekä sokerin hetkellisesti täysin ruokavaliosta. Itse en ole vielä tosiaan päättänyt kuinka detoxini toteutan mutta siitä olen varma, että jonkinlaista kevyttä puhdistautumista haluan tässä kuussa vielä kokeilla…

Itse en halua detoxille luonnollisestikaan laihdutus mielessä vaan haluaisin ainoastaan tukea kehoni puhdistautumista kuona-aineista. Tuo tuntuu luontevalta ruoan ja juoman täyteisen joulukuun jälkeen sekä sopisi erinomaisesti myös tipattoman tammikuun tueksi. Vaikka detoxia ei liene tieteellisesti mitenkään todistettu toimivaksi, moni varmasti on lukenut blogeista sekä kuullut ihmisten henkilökohtaisista kokemuksista, että se todella vaikuttaa mieleemme ja vireystilaamme positiivisella tavalla. Tiedän, että kehomme puhdistaa meitä 24 tuntia vuorokaudesta ihan jo itsestään ja tiedän myös sen, että monen mielestä detoxit ovat siksi turhia. Tästä huolimatta uskon, ettei muutaman päivän vihreämpi arki tee kenellekään huonoa. Se saattaa jopa toimia monelle lähtölaukauksena sinne paremman sekä terveellisemmän elämän pariin.

Ehkä eniten tuollaisessa lyhyessäkin detoxissa jännittää huonovointisuus, päänsärky sekä nälän tunne. Tuosta syystä minusta ei olisi arjessani mihinkään mehukuureille vaan ruokavaliossa on pakko olla myös ns. oikeaa ruokaa. Myös kahvin jättäminen mietityttää, jonka vuoksi tekisi mieli suoda itselle sitä edes  puolikas desilitra päivässä vaikka se kuinka huonosta olisikin. Saas nähdä, hälveneekö tämä into vielä tässä viikkojen aikana ja päädynkö ainoastaan toteuttamaan detoxin kevyemmin. Omalla kohdallani tuo tarkoittaisi esimerkiksi viikkoa kokonaan ilman juustoja, sokeria, kauraleipää sekä muita viljapohjaisia tuotteita. Voisin korvata välipaloja smoothieilla ja kotitekoisilla mehuilla sekä nauttia lounaaksi salaatteja ja keittoja. Toteutustapa on tosiaan vielä hieman auki mutta kyllä jonkinlainen puhdistautuminen tässä on vielä kahden viikon sisään tehtävä!

Jo tänään aloitin viikkoni vihreämmin ja vaihdoinkin ne tämän kuun ajan tavaksi muodostuneet banaanipannarit vihersmoothieen. Ohessa siis resepti smoothieen, joka pitää nälkää, on ravitseva sekä laittaa aineenvaihdunnan rullaamaan.

AAMUN ENERGINEN VIHERSMOOTHIE (GL, M)

 • 1 luomu banaani
 • Kourallinen lehtikaalta
 • 1/2 avokado
 • Kourallinen manteleita
 • 150 g pakastemangoja
 • 1 rkl macaa
 • 1 tl Virkku -viherjauhesekoitusta 
 • 1 rkl spirulinaa
 • 1 rkl MCT-öljyä
 • 3 dl nestettä (käytin makeuttamatonta kaurajuomaa)
 • 1 cm pala inkivääriä
 • 1/2 sitruunanmehu
 • Tuoretta ananasta n. 5 siivua
 • Tarvittaessa hunajaa, ei välttämätön!

Laitetaan kaikki aineosat blenderiin ja blendataan smoothieksi. Laita makeutus viimeisenä JOS sitä kaipaat! Itse laitoin teelusikallisen luomu hunajaa – kaiken varalta. Ananas kyllä kieltämättä makeuttaa aika mukavasti, eli aivan välttämättä makeutusta ei edes kaipaa.

Nautitaan smoothie tuoreena ja ihanan viileänä!

Tässä kohtaa olisikin mielenkiintoista kuulla teidän mielipiteitänne? Millaisia detoxeja olette kokeilleet, kuinka pitkiä ajanjaksoja ja huomasitteko todellisia hyötyjä? Toisin sanoen, kannattaako detox mielestänne vai ei?