Seksuaalinen häirintä ja häpeän tunne

Juttelin eilen erään läheiseni kanssa, joka oli joutunut aivan vasta seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Ahdistelija – joka on muuten erään tunnetun ravintolan omistaja – oli tullut hänen viereensä yöllä, kähminyt hiuksia, hieronut päätä ja vetänyt lähelleen vaikka tietää täysin henkilön olevan suhteessa eikä todellakaan hänestä kiinnostunut. Ellei tämä läheiseni olisi sattunut heräämään tilanteeseen, ei voi todellakaan tietää mitä olisi tapahtunut! Juteltuani asiasta hänen kanssaan ilmeni, ettei kyseinen kerta kuulemma ollut ensimmäinen ja ainakin eräs toinenkin on kokenut tältä anteeksi moukalta vastaavaa vastentahtoista lääppimistä. Kyllä jälleen kerran pisti oikein vihaksi ja muistuipa mieleen muutama omakin kokemukseni, joita on jokunen varastossa…

Olen kirjoittanut seksuaalisesta häirinnästä ennenkin ja siitä, miten sitä olen joutunut naisena kohtaamaan. Viimeisin ikävä välikohtaus tapahtui noin kuukausi sitten eräillä jatkoilla, joilla olin miespuolisen kaverini mukana. Menin hänen kanssaan nukkumaan ja toiselle puolen tuli sitten eräs toinen henkilö, joka oli itselleni puolituntematon ja hän alkoi täysin odottamatta lääppimään minua. Odotin hetken (eli toisin sanoen lamaannuin) josko hän lopettaisi mutta kun homma ei loppunut, nousin ylös ja siirryin tämän miespuolisen kaverini toiselle puolen sängyn reunaan. Homma jäi onneksi siihen mutta kyllä jälkeenpäin mietin, miksi olin ensinnäkin tuollaisessa paikassa ja miksi ihmeessä en lähtenyt saman tien ovet paukkuen?! Näin jälkikäteen on kuitenkin helppo sanoa miten olisi pitänyt toimia mutta tuollaisessa tilanteessa ollessa sitä vaan jotenkin lamaantuu aivan täysin – tuntee olonsa kiusalliseksi, häveliääksi ja tulee olo, että asian haluaa vaan äkkiä unohtaa. Etenkin kun kyseessä ei tosiaan ollut mikään täysin satunnainen mies kadulta vaan nimenomaan tämän miespuolisen kaverinikin ystävä.

On niin surullista, miten läpi sormien seksuaalista häirintää usein katsotaan ja siitä on tullut täysin arkipäivää. Enkä nyt missään nimessä erottele tässä miehiin tai naisiin kohdistuvaa häirintää vaan puhun yleisellä tasolla – sukupuoleen katsomatta. Itsekin lukuisia kertoja häirinnän kohteena olleena, olen jotenkin ihmeellisesti aina hävennyt tapahtumia ja jättänyt ne vähin äänin siihen. Baarissa kähminnöistä en ole ilmoittanut ovimiehelle koska en ole halunnut ongelmia tai muista vastenmielisistä käpälöinneistä olen luikerrellut huomaamattomasti pois. Ongelma on kuitenkin nimenomaan se että me vaietaan! Vaikeneminen nimittäin tarkoittaa tälle ahdistelijallekin sitä, että hän voi toimia noin jatkossakin – ei siitä kuitenkaan jää kiinni. On kyse niin laajasta ongelmasta että välillä kyllä oikein pelottaa voiko sille mitään tehdä? Jos lääppiminen ei etene väkisin makaamiseen saakka eli raiskaukseksi, onko lähentely vasten tahtoa vakavasti otettava seikka lain silmissä? Vastaus taitaa olla ei, sillä harvoin vastentahtoiseen lähentelyyn suhtaudutaan vakavasti ja moni jopa vähättelee sitä. Jos tuollaista asiaa lähtisi jonnekin eteenpäin viemään, se todennäköisesti vaatisi enemmän todisteita kuin yhden tai kahden ihmisen kokemukset.

Seksuaalinen häirintä ei ole koskaan uhrin vika. Usein aihetta puolustellaan sillä, että esimerkiksi nainen on vapaaehtoisesti pukeutunut paljastavasti, jolloin hän antaa ympäristöön vääriä signaaleja. Noin se ei kuitenkaan saa olla, sillä kenelläkään ei ole oikeutta koskea toiseen vastoin tahtoa. Ylipäänsä mielestäni koskea ei saa muutoin kuin tilanteessa, jossa kahden ihmisen välillä on jotain – rakkautta, kiinnostusta, ystävyyttä tai mitä ikinä sellaista että se on vastavuoroista. Kaikki kosketteleminen tapauksessa jossa et voi tietää toisen ihmisen fiiliksistä, ei ole mielestäni ok. Toki tässä on kultturellisia ja persoonakohtaisiakin eroja, eli osa nyt vaan on herkempiä, mutta jokaisella on silti oikeus fyysiseen koskemattomuuteen. Itse olen hyvin tarkka omasta reviiristäni enkä tykkää yhtään jos baarissa joku mies tulee iskemään ja saman tien alkaa koskettelemaan vaikka herkkää niskaa tai hiuksia – tuo ei nimittäin ole flirttiä. Mielestäni tuollainen käytös on tahallista rajojen ylittämistä, joka nyt vaan ei ole itselleni okei ja on myös oikeuteni ilmaista se, ettei näin minua kohtaan saa toimia.

Ongelma on usein kuitenkin se pelko ja jonkinlainen häpeä. Ainakin naisena sitä nimittäin usein kokee, että jos asiasta avautuu tai sanoo tälle ahdistelijalle vaikka suoraan, saattaa aiheuttaa ongelmia itselleen. Etenkin jos kyseessä on joku vaikutusvaltainen henkilö, saattaa ahdistelun ”joutua” hyväksymään vähin äänin. Tuo on mielestäni niin pelottavaa ja kuten tässä Me too -kampanjan aikana on nähty, ahdistelua on oikeastaan kaikkialla mutta se ongelma on nimenomaan vaikeneminen. Itse toivon että tulevaisuudessa jokainen ahdistelun kohteeksi joutuva uskaltaisi olla rohkeampi ja puuttua näihin epäkohtiin – itseni mukaan lukien. Se että menee pois ahdistelutilanteesta ei pelkästään riitä, vaan siihen on puututtava viimeistään jälkikäteen. Miksi silti tätä kirjoittaessani tunnen itseni neuvottomaksi? Itsekin vasta ällöttävässä ja vastenmielisessä tilanteessa olleena jätin sen silti siihen. Harmittaa kyllä miten olinkin niin pelkuri.

Toivon että tulevaisuuden seksuaalinen häirintä saataisiin kuriin ja nimenomaan me kaikki, jotka sitä koemme, saisimme rohkeutta puuttua asiaan. Baarissa ilmoitus ovimiehelle tai jos tuttavapiirissä tällaista tapahtuu, voisiko asian ottaa puheeksi ihan kaveripiirissä? Miten te toimitte vastaavissa tilanteissa? Tai minkä tavan olette kokeneet hyväksi? 

Hankalan asian ääreltä toivottelen kuitenkin oikein ihanaa keskiviikkoa!

 

Kuvat: Iines / edit: minä

Dubain plussat ja miinukset

Dubain matka lähenee loppuaan ja ensi yönä lennämmekin takaisin Suomeen. Matka on ollut kaikin puolin todella onnistunut ja kuten olen useampaan otteeseen maininnutkin, Dubai yllätti pääasiassa positiivisesti sillä itselläni oli useita ennakkoluuloja ennen reissua. Nyt, kun paikkaa on tosiaan tullut reilu kaksi viikkoa nähtyä, ajattelin koota postaukseen Dubain plussat sekä miinukset – ne asiat, jotka yllättivät ja saivat iloiseksi sekä myöskin ne seikat, jotka herättivät itsessäni täysin päinvastaisia fiiliksiä.

Nämä mielipiteet ovat tosiaan sitten ainoastaan omiani, eli ei missään nimessä mitään absoluuttisia totuuksia. Me ihmiset koemme asiat eri tavoin ja myös matkustaminen on yksi niistä.

Plussat:

+ Dubaissa on lähestulkoon ympäri vuoden lämmin – paikoitellen jopa ahdistavankin kuuma jos tänne matkustaa kesällä. Näin talvella Dubai on täydellinen ilmastoltaan ja aurinkokin on takuu varma. Täällä myös sataa vain harvoin ja tuokin sade on kuulemma tyypillisesti keinotekoisesti aiheutettua, sillä muuten näillä leveyksillä vettä tulee vaan ani harvoin.

+ Tänne matkustat todella edullisesti etenkin tähän aikaan vuodesta. Me maksoimme suorista lennoistamme laukun kanssa vajaa kolme sataa henkilö, mikä on mielestäni todella vähän. Tähän aikaan vuodesta nimittäin oikeastaan joka puolelle missä on lämpöä maksaa ihan mukavasti, joten siihen nähden oli kyllä mielestäni todella edukkaat lennot! Me matkasimme Norwegianilla mutta Finnairhan lentää tänne myöskin suoria lentoja.

+ Dubaissa on aivan ihania rantoja! Jumeirah, Barasti, Kite, Marina… Suosikkini on kuitenkin ehdottomasti Barasti, jossa pääset sekä altaalle, että merenrannalle. Rannalla ei tarvitse makoilla pyyhkeillä, vaan siellä on useampia auringonotto penkkejä sekä tuoleja, joilla voit ilmaiseksi loikoilla. Barasti on tosiaan sisäänpääsymaksuton ja täysin ilmainen ranta, mutta sinne ei saa ottaa omia eväitä eikä vettäkään mukaan. Rannalla on kuitenkin pari ravintolaa, joista saa niin juomisia kuin syömisiäkin.

+ Englannilla pärjää loistavasti, eli suurin osa paikallisista työntekijöistä puhuu sujuvaa englantia. On itse asiassa ollut ihana jälleen puhua englantia, sillä Suomessa sitä tulee käytettyä valitettavan vähän.

+ Täällä voit nauttia niin ranta kuin kaupunkilomastakin. Harvassa nimittäin ovat kohteet, joissa yhdistyy ensiluokkainen kaupunkiloma sekä vielä rantaelämäkin. Tuossa mielessä voisin verrata Dubaita suosikkiini Barcelonaan, sillä täällä tosiaan voit nauttia molemmista.

+ Dubaissa on erittäin turvallista eikä missään kohtaa lomaa ole tarvinnut pelätä edes pimeällä liikkumista. Veikkaan, että tämä johtuu tiukasta kurista ja säädöksistä, jotka täällä vallitsevat. Olen myöskin kuullut, että rangaistukset rikkeistä ovat aika kovia joten sekin pitää varmasti ihmiset kaidalla tiellä. Osa puhuu, että täällä olisi vaaleaihoisella naisella hankaluuksia nimenomaan miesten ällöttävien katseiden suhteen mutta itse en ole huomannut tuon suhteen mitään sen ahdistavampaa kuin Suomessakaan. Toki pukeutuminenkin saattaa vaikuttaa, eli itse kunnioitan maan pukeutumissääntöjä siinä mielessä, että olen pukeutunut koko loman ajan pitkiin mekkoihin tai jos mekko on ollut polven yläpuolelle, ovat hiat olleet sitten pidemmät sekä olkapäät piilossa.

+ Wc:t ovat todella siistejä ja niistä useimmissa on työntekijä, joka siivoaa vessoja jatkuvasti. Mielestäni tuo on iso plussa enkä ole missään muualla maailmassa nähnyt noin siistiä wc -kulttuuria. Myös käsipaperia on lähestulkoon jokaisessa vessassa mikä on mielestäni hygieniasyistä ihan mieletön juttu.

+ Täältä saat aivan kaikkea – siis korosta AIVAN kaikkea. Dubai on oikea shoppailijoiden paratiisi eikä täällä varmastikaan ole liikettä, jota et löytäisi edes jostain kauppakeskuksesta. Jos siis haet lomaltasi shoppailu aspektia, suosittelen todellakin Dubaita. Jos kurssi sattuu hyväksi lomasi aikana, saatat ostaa juttuja jopa edullisemmin kuin Suomessa.

+ Dubaissa on paljon nähtävää jos vaan hieman perehtyy siihen, missä kannattaa käydä. Itse suosittelen todella lämpimästi safarilla vierailua, Soakin basaareja sekä tuota vanhempaa osaa kaupungista (Al Fahidi), tanssivia suihkulähteitä Dubai Mall -kauppakeskuksen yhteydessä, Dubai Marinaa ihan kokonaisuudessaan, Madinat Jumeirahia, La Mer -aluetta (joka tosin on vielä hieman kesken) sekä erilaisten rantojen kiertämistä ja ihmettelyä.

+ Taksilla matkustaminen on todella halpaa! Tästä mainitsin jo postauksessa, jossa käsittelin lomani kulutusta sekä rahanmenoa. Haluan kuitenkin vielä tässäkin yhteydessä korostaa taksilla matkustamisen kätevyyttä sekä edullisuutta varsinkin silloin, jos taksissa matkaa useampi henkilö.

Miinukset:

– Etäisyydet ovat paikoitellen pitkiä tai ainakin hankalia taittaa jalan. Kuten tosiaan jo aikaisemminkin mainitsin, Dubai ei ole mikään sellainen kohde, jossa kävellään kaupunginosasta toiseen. Vaikka etäisyys olisi alle viisikin kilometriä joudut taittamaan matkan junalla tai autolla. Jos vertaan kohdetta esimerkiksi Barcelonaan jossa kävelet kaupungin osasta toiseen täysin huoletta, on Dubai tosiaan tuossa mielessä aika haastava. Paljon tuleekin liikuttua muuten kuin jalkaisin. Tämä on huono juttu myös lenkkeilemisen puolesta, sillä kävelyteitä ei todellakaan ole joka puolella.

– Kierrätystä ei juurikaan näe eikä sitä taida olla olemassakaan. Kaikki heitetään samaan roskapussiin muovipulloista banaaninkuoriin. Mitä paikallisen kertomana ymmärsin, täällä on jossain kyllä muovinkierrätystä mutta ei mitenkään erityisen helposti kansalaisten tai turistienkaan saatavilla. Kun vettä ei voi juoda hanasta, tulee vesipulloja ostettua ja ihan hirvittää heittää niistä jokainen menemään… Vaatekierrätystä onneksi sentään näkee moskeijojen vieressä olevissa laatikoissa mutta ainakaan itse en törmännyt esimerkiksi kirpputoreihin tai second hand liikkeisiin.

– Iso osa Dubaissa on tehtyä ja niin rakennettua. Täällä näkee todella selkeästi sen, että pyritään tekemään kaikessa maailman suurinta, parhainta ja hienointa. Dubai on kohde jossa ei varmaan viimeistään vuoteen 2020 mennessä ole mitään asiaa, jota et voisi täällä tehdä tai harrastaa. Tämä herättää ainakin itsessäni edelleen ristiriitaisia tuntemuksia mutta maassa maan tavalla. Onneksi kuitenkin näimme myös vanhan Dubain alueen sekä kävimme aavikolla. Edes jotain hieman alkuperäisempää, mikä ainakin noin yleisesti ottaen kiinnostaa itseäni aina eniten.

– Monissa paikoissa on huonot wifi-yhteydet. Useammissa ravintoloissa tai kahviloissa ei ole wifiä laisinkaan ja jos se löytyy, on aika tyypillistä, että yhteys pätkii jatkuvasti. Pelastukseni onkin töideni kannalta ollut se, että täällä missä majoitumme, on toimiva ja hyvä nettiyhteys! Kahviloihin ei voi todellakaan luottaa, joten kannattaa aina ennen tilauksen tekemistä tarkistaa asia jos tarkoituksesi on tehdä esimerkiksi töitä netin äärellä.

– Dubai on kallis maa. Täällä et tosiaan pärjää millään aivan minimaalisella budjetilla vaan rahaa on hyvä olla ainakin saman verran käytössä kuin Suomessakin. Osa tuotteista on täällä edullisempia kuin Suomessa mutta aika moni kyllä hintavampia. Kannattaa siis varautua siihen, että rahaa täällä saa menemään jos yhtään elää lomaillen. Etenkin käteinen kuluu silmän räpäyksessä… Pienenä vinkkinä vielä, että aina kannattaa maksaa dirhameissa jos myyjä kysyy veloitetaanko summa kortilta euroissa vaiko maan valuuttana.

– Gluteenittomuus ja etenkin maidottomuus ei ole täällä täysin itsestäänselvyys. Etenkin laktoosittomat tuotteet ovat todella kortilla, eli siihen kannattaa varautua. Itse olen joutunut aika paljon ruokavaliossani lipsumaan eikä siinä muuten mitään, mutta vatsan kanssa on kyllä ollut ongelmia. Tässä mielessä suorastaan odotan kotiin pääsyä, kun lähikaupasta saa soijajogurttia eikä kauraleipäkään ole mikään maailman suurin ihme.

– Alkoholia ei myydä kaupoissa eikä monissa ravintoloissakaan. Tähän kannattaa varautua jos lomalla tykkää yhtään tissutella. Alkoholia kannattaakin ostaa lentokentältä hotellihuoneeseen tai ravintoloissa puolestaan kysyä heti sisään mentäessä onko heillä alkoholia tarjolla. Ei sillä, että tämä olisi itselleni iso ongelma ollut mutta mielestäni kuitenkin pieni miinus. Alkoholi on myöskin kallista, eli mitään edullisia talon viinejä ei ole tarjolla.

– Dubaissa on paljon rakennustyömaita ja sen myötä melua sekä pölyä. Oikeastaan joka puolella rakennetaan jotain uutta, mihin sinällään aika nopeasti tottuu kyllä. Hotellia varatessa kannattaa ehkä tiedustella onko naapurissa iso työmaa jos haluaa viettää lomansa rauhallisissa tunnelmissa.

– Kuuleman mukaan siirtotyöläisten olot ovat paikoitellen huonot ja he ovat alipalkattuja. Tämä on seikka mikä herättää itsessäni luonnollisestikin ristiriitaisia tuntemuksia Dubaita kohtaan. Olen pyrkinyt kuitenkin ajattelemaan niin, että huonoja oloja on ympäri maailman eikä tämä ole ainoa kohde, jossa tuo näkyy. Tokikaan yhtään ongelmaa vähättelemättä, iso miinus Dubaissa…

Siinä tosiaan muutamia plussia sekä miinuksia Dubaista. Yleisfiilis on kuitenkin pääosin positiivinen ja voisin kyllä matkustaa tänne uudestaankin. Loistavan matkan päässä kohde, jonne saa edullisia suoria lentoja ja jossa on vieläpä tähän vuodenaikaan lämminkin. Dubai sopii erinomaisesti sellaiseksi aivot narikkaan lomakohteeksi tai vaikka ihan pelkästään shoppailijoille ja auringonpalvojille. Helppo lomakohde, jonne länsimaalaisen on kätevä matkustaa.

Oikein ihanaa Suomi 100 -vuotta itsenäisyyspäivää jokaiselle! Täällä ollaan hengessä mukana – suomenlippu kourassa ja linnanjuhlatkin on tarkoitus katsoa illalla tietokoneen ruudulta.