Näin onnistut kulmakarvojen kotivärjäyksessä

Kuten hiukset, myös kulmakarvat värjään säännöllisesti itse. Olen tehnyt näin jo vuosikaudet ja voin sanoa olevani puuhassa aika pro. Värjään kulmani suunnilleen pari kertaa kuukaudessa – kutakuinkin kahden viikon välein. Syy siihen miksi teen sen noinkin usein on, että pidän intensiivisistä kulmakarvoista ja totuushan on se, että vaikka värjäisin karvat tänään, kuluu väri suhteellisen nopeasti pois. Kaikki kasvojen peseminen ja putsaaminen kuluttavat väriä ja etenkin jos käytät kulmissasi vielä jotain meikkiäkin, kuluu väri joka kerta kun puhdistat kulmakarvasi. Parhaimmillaan lopputulos onkin ensimmäisen viikon ajan värjäyksestä.

Siihen kuinka pitkään väri pysyy kulmissa, on mahdollisuus vaikuttaa oikeastaan vain sillä että valitsee kotivärjäykseen sen parhaan mahdollisen tuotteen. Väreissä on nimittäin aika paljonkin eroja niin keston kuin lopputuloksenkin suhteen. Olen kokeillut varmaan markkinoiden jokaisen kulmakarvojen värjäyssetin ja kokeilujen kautta löytänyt sen omasta mielestäni parhaan. Tuo paras merkki on ehdottomasti Delia Cosmetics Cameleo niin ihan tavallisena kuin ”vihreänä” ammoniakittomana PRO GREEN -versiona jota myydään esimerkiksi Tarjoustaloissa. Käytössäni on melkein aina tuo luonnonmukaisempi väri, joka on tosiaan ehkä hieman  sitä tavallista Cameleota miedompi ja hellävaraisempi. Käytän sävyä black, vaikka mitään pikimustia kulmakarvoja värillä ei kyllä aikaiseksi saa. Kohta nimittäin näette, millainen lopputulos mustalla kulmavärillä syntyy…

Tänä päivänä microblading on todella suosittua ja siksi kulmien kotivärjääminen varmasti vähentynyt huomattavasti. Mietin itsekin tuohon kuumimpaan huumaan microbladingia ja punnitsin sen plussia sekä miinuksia. Lopulta tulin kuitenkin siihen tulokseen, että täysin turha rahanreikä koska omat karvani ovat luonnostaan tuuheat ja aika pienellä vaivalla saan ylläpidettyä kulmani nätteinä. Tiedän kuitenkin, että monelle kyseisestä toimenpiteestä on ollut suuri apu, joten siinä tapauksessa miksipä ei! Jos microblading helpottaa arkea ja aidosti auttaa kauneusrutiineissa, niin silloinhan se maksaa itsensä takaisin. Oma päätökseni oli kuitenkin tämä ja nyt olen enemmän kuin tyytyväinen etten lähtenyt tuohon kuumaan trendiin mukaan.

Tiedän, että useampi arastelee kulmakarvojen värjäämistä kotosalla. Onhan se siinä mielessä jännittävää, että jos värjäys menisikin täysin pieleen – kuten vaikka olisi värisävyltään täysin vääränlainen. Voin tässä kohtaa kuitenkin lohduttaa, että nämä marketeissa myytävät värjäyssetit eivät todellakaan ole yhtä vahvoja kuin vaikka kosmetologien värit, joten huoletta kulmiaan uskaltaa noilla tuotteilla värjätä. Yksi vaihtoehto on myöskin testata väri alkuun vaikka kulmakarvan häntäkarvoihin sen sijaan, että levittää sen saman tien koko karvoihin. Tuolloin saat vähän osviittaa siitä, mitä on luvassa mutta mitä todennäköisemmin jos valitset esimerkiksi tuon mainitsemani Delian kulmakarvavärin, et tule pettymään. Ja kuten jo mainitsin, GO GREEN -väri on hellävaraisempi ja omasta mielestäni sitä tavallista Cameleota hailakampi.

Yllä näette tosiaan tuon värjäyssetin levitettynä pöydälle sekä kulmakarvani ennen värjäystä. Pakkauksen ohjeita noudattamalla valmistetaan seos, joka levitetään kulmakarvoihin tuon pienen muovisen harmaan siveltimen avulla. Värjäyksessä voi käyttää myös kulmakarvaharjaa tai vaikka vanupuikkoja – mikä on vaan sinulle helpointa. Tarkoitus on siis levittää väri kulmakarvoihin tasaisesti ja oman karvan rajojen mukaisesti. Värin ihoon tarttumisen voit estää levittämällä ennen värjäysaineen levittämistä kulmakarvojen rajoihin vaseliinia, kuten hiusten värjäyksessäkin usein tehdään. Itse värin kanssa ei kannata säästellä, eli levitä sitä runsaasti karvoihin! Vaikutusaika tulee tarkistaa aina tuotekohtaisesti pakkauksesta mutta aika tyypillinen aika on 10 minuuttia. Itse laitan nykyään aina hälytyksen päälle, sillä kerran unohdin värin kulmiini lähes puoleksi tunniksi, jonka jälkeen ne olivat kyllä aivan pikimustat!

Kun vaikutusaika on mennyt umpeen, putsataan väri karvoista vanulappujen avulla. Osa lapuista kannattaa kostuttaa vedellä, jolloin väri lähtee varmasti kunnolla irti. Jos väriä on mennyt syystä tai toisesta iholle, niin kannattaa kostuttaa vanupuikko kynsilakanpoistoaineeseen ja pyyhkiä ihoon tarrautunutta väriä sillä. Ei ehkä se kaikista hellävaraisin tapa mutta toimii! Värjäyksen jälkeen karvat kannattaa vielä siistiä, missä myönnettäköön, että olen kyllä auttamattoman laiska. Kun karvat ovat siistit, eivät kulmat enää kaipaakaan oikeastaan muuta kuin mahdollisesti jonkun geelin, jolla ne saa vielä näyttämään viimeistellyiltä. Itse tykkään käyttää tällaisina meikittöminä päivinä blogin kautta aikanaan testiin saamaani Elisabeth Ardenin Eight Hour voidetta, joka on ns. monitoimivoide melkein mihin vaan. Voiteen koostumus on vaseliinimainen, jonka vuoksi sillä karvat saa todella nätisti ojennukseen.

En tiedä kuulostiko prosessi hankalalta mutta sitähän se ei todellakaan ole. Jotta kulmakarvojen värjäämisessä onnistuu ei tarvitse olla kosmetologi tai muutenkaan ammattilainen, sillä homma alkaa ensimmäisten kertojen jälkeen luistamaan kuin rutiinilla. Kun värjäät kulmasi kotona, säästät myös aikaa ja rahaa, sillä vaivannäkö on todella pieni ja yhdestä kulmakarvojen värjäyssetistä värjäät karvasi lukuisia kertoja.

Ja nyt teitä varmaan kiinnostaa se lopputulos, jonka musta väri aikaan sai ja se näkyykin alla olevissa kuvissa. Lopputulos on tosiaan luonnollinen vaikka se värisävy onkin musta. Itse pidän siitä, että väri on intensiivinen ja nimenomaan siihen alkutilanteeseen verrattuna paljon skarpimpi!

Ja tähän loppuun vielä tiivistettynä ne minun vinkkini, joiden avulla onnistut kulmien kotivärjäyksessä:

Ensimmäisellä kerralla valitse mieluiten hieman vaaleampi kuin tummempi värisävy.

Älä suorita värjäystä koskaan kiireessä, vaan varaa sen tekemiseen aina aikaa.

Käytä vaseliinia tai muuta vastaavaa voidetta suojaamaan kulmakarvojen rajat, jolloin vältyt ikäviltä ihovärjäymiltä.

Korosta kulmiesi omaa muotoa, eli älä lähde sooloilemaan vaikka toinen kulma olisi luonnostaan erilainen kuin toinen. Omani ovat esimerkiksi eri kohdilla mutta värjään ne silti aina karvoja myöden.

Ole tarkka vaikutusajan kanssa, eli älä unohda väriä liian pitkäksi aikaa kulmiisi. Tummien hiusten kanssa värin voi antaakin olla huoletta hieman pidempään mutta te blondit, olkaahan tarkkoina!

Toivottavasti tästä oli apua teille, jotka mietitte kotivärjäystä mutta ette ole vielä uskaltaneet sitä tehdä. Kulmien värjääminen on helppo tapa piristää ilmettä ja siksi lähtisin sitä ehdottomasti harjoittelemaan jos microblading ei houkuta ja käytätte kulmissanne meikkiä!

Jos heräsi kysymyksiä niin kysykäähän! Ja kuulisin mielelläni jos kulmianne värjäilette, että minkä merkin väri on teidän mielestä se paras mahdollinen? 

Parhaat vinkit hiusten kotivärjäykseen

Värjään hiuksiani aika paljon kotona. Nuorempanahan en juuri kampaajalla edes käynyt sillä tykkäsin hoitaa värjäyspuuhat itse. Myös se mitä väriltä halusin saattoi vaihdella todella paljon. Yhtenä hetkenä halusin täysin mustan tukan ja sitten olin taas hakemassa kaupasta raitapurkkia. Mieleni vaihteli todella paljon ja siihen hätään ei koskaan toiminut kampaajan kuukauden jonot – muutos piti saada heti tässä ja nyt.

img_4789

img_4832

Tänä päivänä tilanne on hieman rauhoittunut, mutta kyllä edelleen värjään hiuksiani myös kotona. Osaan tyvivärjäyksen vaikka unissani ja minulla on siihen se tietty itselleni juuri passelisti sopiva värisävy tiedossa. Toki käyn myös kampaajalla mutta oikeastaan vaan kolmen kuukauden välein. Tuossa välissä hiukseni kasvavat jo aika paljon, jonka vuoksi huolehdin värjäyksestä myös itse. Latvaan en luonnollisestikaan koske muuten, kuin color maskein.

Tiedän, että aika moni ei uskalla värjätä hiuksiaan itse. Tuo on vähän kuin kulmien värjääminen – lopputulos pelottaa. Pelätään, että hiukset menevät pilalle tai mokataan todella pahasti. Ja kyllä, värjäysmokiahan tapahtuu aivan varmasti enemmän kotivärjäyksissä, kuin kampaajan tuolissa. En siis missään nimessä kannusta ketään kotivärjäykseen jos olo tuntuu yhtään epävarmalta. Etenkin vaaleahiuksisten kotivärjäilyyn en osaa oikein kantaa ottaa. Jotta tukasta ei tulisi vihreää – en tiedä mitä tehdä? Sensijaan tumman kanssa on aika hankala mennä täysin metsään jos värjätään pelkästään tyveä… Tai ei ainakaan mielestäni. Ainut mahdollinen moka on ehkä se, että ostetaan väärän värinen väri, jolla se tyvi sitten värjätään. Muuten en näe kyllä mitään ongelmia. Tässäkin on varmaan se, että tekeminen tuo varmuutta ja mitä enemmän värjäät itse – sitä itsevarmemmaksi myös tässä puuhassa tulet.

img_4810

Mitä seikkoja sitten tulee ottaa huomioon, kun värjätään hiuksia kotona? Mitkä ovat ne omat vinkkini onnistuneen kotivärjäyksen toteuttamiseen?

Valitse väri yhdessä asiantuntijan kanssa. Oletan, että tänä päivänä kukaan ei enää värjää joka kerta latvaa väriä kerrostaen, vaan aina värjätään vaan tyvikasvu. Tyviväri onkin suhteellisen helppo valita olemassa olevan värisi perusteella. Jos olet kuitenkin ensikertalainen, suosittelen ostamaan värin kampaamoliikkeestä jolloin saat opastusta oikean värisävyn valitsemiseen. Itse  tiedän oman värisävyni ja siksipä olenkin suosinut jo vuosia Lorealin kevytvärejä (Casting Creme Gloss), joista tummanruskea 400 on se suosikkini. Tykkään ylipäänsä enemmän kevytväristä, sillä se on hellävaraisempi hiukselle eikä sisällä esimerkiksi ammoniakkia.

Suojaa itsesi ja ympäristösi. Jos et halua tummia väriläikkiä kylppärisi seiniin tai lavuaariin, ole tarkkana. Itse suoritan värjäyksen aina kylpyhuoneessa ja nakkaan maton sivuun. Halutessaan lattialle voi levittää muutaman sanomalehden jos tietää, että on ylipäänsä vähän huolimaton. Itseni suojaan aina huonolla vartalopyyhkeellä, jonka levitän harteille ja kiinnitän hainhampaalla. Päälle laitan jotain kevyttä. Myös värjäyspurkille, kammalle ja levitysharjalle kannattaa varata oma paikkansa ja mieluiten tämäkin vuorata vaikka sanomalehdillä. Kun paikat on suojattu ei tarvitse myöhemmin kirota väriläikkiä, jotka eivät niin helposti välttämättä irtoakaan.

Osta värjäyskampa ja pensseli. Omakohtaisesta kokemuksesta on pakko sanoa, että jotta lopputuloksesta saa ammattimaisemman – tulee värjäys suorittaa pensselin ja kamman avulla. Sormet eivät riitä jos haluat, että lopputulos on tasainen. Kammaksi käy mikä tahansa harvapiikkinen kampa, jolla värjäysainetta voi vetää ikäänkuin läpi. Pensseliksi taas kannattaa valita mahdollisimman leveäpäinen sivellin jotta toimenpiteeseen ei mene ikuisuutta. Tuo omani on noin 5 cm leveä ja sillä on helppo levittää väriä myös niskaan tai leveämmille alueille kuten jakauksiin.

img_4805

img_4791

Suojaa hiusrajat vaseliinilla. Jotta vältytään värikypärältä, kannattaa hiusrajat suojata vaseliinilla. Aina tuokaan ei kuitenkaan auta ja siksipä värjätessä tulee jatkuvasti seurata kasvoja ettei niihin vaan roisku vahingossa väriä. Usein tuo on kuitenkin aika väistämätöntä ja ainakin itse olen monta kertaa kironnut kuinka otsassani on ollut ikäviä värjäysläikkiä. Onneksi nuo kuitenkin lähtevät ajan kanssa pois ja kynsilakan poistoaineella voi antaa pientä ensiapua… Näiden juttujen vuoksi värjäystä ei kannata kuitenkaan suorittaa samana päivänä, kun sinulla on tärkeät juhlat. Tukka on myös huomattavasti litrumpi värjäyksen jälkeen, joten jos tarkoitus on tehdä illaksi kiharat – en suosittele värjäystä samana päivänä!

Lue ohjeet huolellisesti. Ensinnäkin lue paketista tuleeko väri levittää kuivaan vai pyyhekuivaan hiukseen. Toisekseen – värjää aina hieman likaiseen tukkaan, sillä rasva suojaa hiusta ja värikin tarttuu paremmin. Kolmanneksi, tee allergiatesti vähintäänkin siinä tapauksessa mikäli olet ensikertalainen kyseisen väripurkin kanssa. Myös vaikutusaika on super tärkeä juttu! Tähän sanoisin ehdottomasti, että hieman yli kuin ali aikaa. Castingin väreissä tuo vaikutusaika on 20 minuuttia, joka menee kuin hujauksessa. Lasken ajan siis siitä kohdasta, kun olen levittänyt värin viimeiseen kohtaankin hiuksissani. Osassahan se vaikuttaa siis kauemmin. Tämän takia itseasiassa aloitan värjäyksen aina jakauksestani jotta väri vaikuttaa siinä pisimpään. Värjäys tulee ylipäänsä aloittaa heti sen jälkeen, kun värjäysaineet on sekoitettu keskenään. Tämä takaa parhaan mahdollisen lopputuloksen värin pysyvyydenkin suhteen.

Etene jakaus jakaukselta. Itse olen seurannut aika paljon kampaajien työskentelyä ja ottanut siitä vinkkiä omaan värjäystekniikkaan. Aika hyvä sääntö on kuitenkin edetä nimenomaan pitkittäin jakaus jakaukselta. Tärkeimmät alueet ovat keskipää ja ohimot (ponnarin vuoksi). Kannattaakin edetä pikkuhiljaa ja järjestelmällisesti. Jätän tavallisesti jakausten väliin ihan minimaalisesti väliä, jotta varsinkaan keskipäässä ei olisi kohtia joissa väriä ei ole. Mitä tiheämmin värjäät, sitä parempi on lopputulos.

img_4814

img_4796

Emulgoi. Hiusväriähän ei varsinaisesti tarvitse pesun avulla irroittaa päästä, sillä se irroittaa ikäänkuin itse itsensä. Tärkeää onkin, että siinä kohtaa, kun väri on vaikuttanut suoritat hiuksiin emulgointia. Tämä tarkoittaa siis sitä, että otat kämmeneesi vettä ja kaadat sen päähäsi, jonka jälkeen hierot sitä ympäriinsä. Ota tarvittaessa vielä toinenkin kourallinen. Suoritan tätä toimenpidettä yleensä joku 2-3 minuuttia, jonka jälkeen menen suihkun alle ja huuhtelen hiuksista loputkin värit pois. Huuhtelu kannattaa suorittaa huolella ja niin kauan ettei suihkuvesi ole enää minkään väristä.

Pidennä pesuväliä värjäyksen jälkeen. Värin pysyvyyden kannalta olisi hyvä venyttää pesuväliä värjäyksen jälkeen mahdollisimman pitkäksi. Jostain syystä oma tukkani ei koskaan rasvoitu samalla tavalla kuin normaalisti silloin, kun se on värjätty. Menenkin aivan helposti seuraavat 4-5 päivää sillä samalla tukalla eikä tee edes tiukkaa!

Ylläpidä oikeilla tuotteilla. Vaikka tyvikasvun tuloa shampoolla ja hoitoaineella et pysty estämään, voit kuitenkin vaikuttaa värin kokonaisilmeen säilymiseen nimenomaan hyvin hoitotuottein. Suosittelenkin värjätyille hiuksille värjättyjen hiusten tuotteita ja sinne latvaan säännöllisesti color maskeja. Erityisen hyväksi olen kokenut myös tummanruskeaa sävyä sisältävän shampoon (KC Color Mask Brown -shampoo). Puhdistamisen lisäksi se tummentaa nimenomaan tyveä siinä kohtaa, kun juuri alkaa häiritsemään. :)

img_4767-2

Sellaisia kikkoja itse noudatan ja hyvin onnistuu kotona värjäileminen. :) Mielestäni kotivärjäys säästää huomattavasti aikaa ja vaivaa, sillä värjäykseen menee kokonaisuudessaan ihan maksimissaan tunti. Kampaajalla käyn oikeastaan vaan ja ainoastaan silloin, kun on tarve leikata latvoja tai freesata raitoja jollain tehokkaammalla. Samalla tietysti hoidetaan aina myös tyvi. Muuten hoidan hiuksiani kotosalla ja hienosti olen pärjännyt!

Toivottavasti näistä oli edes jotain apua teille, joille kotivärjäys on vielä hieman tuntemattomampi osa-alue! Jos heräsi jotain kysymyksiä niin niitäkin saa tosiaan kysellä. :)