Pizza gluteenittomalla pohjalla

Pizza on yksi suosikki tavoistani herkutella. Tai aina ei välttämättä tarvitse puhua edes varsinaisesta herkuttelusta, sillä pizzastakin on mahdollista loihtia terveellinen. Paljonhan on kyse siitä, mihin pohja valmistetaan ja millaisin täyttein pizza koristellaan. Minun on nyt rehellisesti pakko myöntää, etten kykenisi syömään mitään kebabravintoloissa valmistettua rasvassa uivaa muutaman euron tonnikala-ananas pizzaa, vaan minulle hyvä pizza on laadukkaisiin täytteisiin valmistettu ja maultaan jotain muuta kuin rasvalta maistuva. En itse asiassa edes miellä pizzaa erittäin rasvaiseen tai ”roskaruokaan”, koska kyse on todella pitkälti siitä, millaisen pizzan valitset tai päätät valmistaa.

Omassa taloudessani pizzaa tulee valmistettua nykyään valitettavan harvoin. Herkemmin sitä syö sen pizzansa valmiina ravintolassa kuin ostaa kaikki tarpeet kotiin. Pizzan valmistaminen on kuitenkin niitä juttuja, joka kuulostaa hankalammalta kuin onkaan. Muistin tämän nimittäin jälleen eilen, kun päätin viettää sitä kuuluisaa pizzaperjantaita. Ostinkin kaikki täytteet kotiin ja oivalsin, että tämähän kävikin aivan käden käänteessä! Valmistin pizzan gluteenittomaan pohjaan, jonka tein alusta alkaen itse. Valmiit pohjat ovat itselleni sellainen iso ei, koska pohjan loihtiminen on yksi helpoimmista osuuksista pizzan valmistuksessa. Täytteiksi valikoin suosikkejani pinaattia, laktoositonta vuohenjuustoa, mansikoita sekä avokadoa. Yksi juttu, jonka kuitenkin unohdin kaupassa käydessäni täysin, oli juustoraaste argh! Elämäni ensimmäistä kertaa siis valmistin juustoraastettoman pizzan, josta on muuten pakko sanoa, että yllätyin positiivisesti. Ehkä vuohenjuusto pelasti tilanteen mutta ei ihme kyllä maistunut sille, että jotain todella oleellista olisi puuttunut.

GLUTEENITON VUOHENJUUSTO-MANSIKKA PIZZA

  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1,5 dl kädenlämpöistä kaurajuomaa (tai vettä)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • Ripaus suolaa
  • 4 dl gluteenittomia jauhoja (sekoitin tattari, manteli sekä kaurajauhoja)

Täytteet:

  • Mansikoita
  • Tomaattimurskaa
  • Laktoositonta vuohenjuustoa
  • Pari avokadoa
  • Mustapippuria
  • Oreganoa
  • Tuoretta pinaattia
  • Juustoraastetta

Alkuun valmistetaan pohja kaatamalla kädenlämpöinen kaurajuoma (tai muu neste) muovikulhoon, johon lisätään leivinjauhe sekä suola. Sekoitetaan ja lisätään oliiviöljy. Lopuksi joukkoon kaadetaan jauhot pienissä erissä, mieluiten siivilän läpi. Itse käytin omatekoista jauhoseosta, eli laitoin n. 2 dl tattarijauhoja, 1 dl mantelijauhoja sekä 1 dl kaurajauhoja. Mitään yhtä oikeaa kaavaa tähän jauhojen suhteuttamiseen ei ole, eli kannattaa mennä vähän sen mukaan mikä tuntuu itsestä hyvältä. Jos taikina tarttuu edelleen tuon 4 dl jälkeen käsiin, niin lisää joukkoon vielä pienissä erissä jauhoja niin kauan, että taikina on vaivattavissa ilman tarttumista. Tuo tarttuminenkin on hyvin pitkälti kiinni siitä, mitä jauhoja käytät. Kun taikina on valmis, annetaan sen kohota leivinliinan alla noin 10 minuutin ajan.

Kun pohja kohoaa, valmistetaan täytteet siivuttamalla reilu määrä mansikoita, pari avokadoa sekä n. 90 g vuohenjuustoa. Siinä vaiheessa kun pohja on kohonnut riittävästi, levitetään se leivinpaperin päälle pellille pyöreään muotoon. Itse tykkään tehdä pohjasta erittäin ohuen, mutta tässä ollaan jälleen makuasioiden äärellä. Kun pohja on itselleen mieluisan paksuinen, levitetään sen päälle tomaattipyree/murska. Jos olisin muistanut juustoraasteen, olisin ripotellut sitä jo tässä kohtaa hieman tomaattimurskan päälle. Raasteen päälle lisätään täytteet ja lopuksi ripotellaan pizzan päälle mausteista mustapippuri ja oregano. Myös juustoraastetta kannattaa lisätä vielä aivan lopuksi, jolloin se viimeistelee pizzan. Paistetaan uunin keskitasossa 180 asteessa noin puoli tuntia. Kun pizza on valmista, ripotellaan päälle tuoretta pinaattia oman maun mukaan. Myös rucola toimii erinomaisesti pinaatin korvikkeena!

Eipä muuta kuin oikein rentouttavaa lauantaita jokaiselle! Itse suuntaan aivan näillä näppäimillä juoksulenkille sillä ilma on jälleen mitä parhain. Muuten luvassa on oikein rento viikonloppu ilman sen suurempia suunnitelmia, mikä tekee välillä enemmän kuin hyvää!

Lehtikaali salaatissa – 2 herkullista reseptiä!

Lehtikaali lienee monelle hyvinvoinnistaan kiinnostuneelle tuttu juttu. Muutama vuosi sitten tuo terveellinen raaka-aine ei tainnut olla niin suosittua kuin se nykyään on ja pakko sanoa, että on muuten kaiken nykyisen suosionsa ansainnut! Itsehän olen kovin tykästynyt kyseiseen lehtivihannekseen ja suosin sitä niin omeleteissa, smoothieissa kuin salaateissakin. Viimeaikaisin villitykseni onkin nimenomaan salaateissa tuon raaka-aineen käyttäminen ja jäävuorisalaatin korvaaminen lehtikaalilla!

lehtikaali

Jostain syystä jo vuosia olen valmistanut salaattini melkeinpä poikkeuksetta jäävuorisalaattiin. Helsingin salaattiravintola Pupussa vieraillessani olen kuitenkin tykästynyt kovin lehtikaalipohjaiseen annokseen (Sweet Roast), jonka myötä päätin kokeilla tuon vihreän käyttämistä myös kotitekoisissa salaateissa jäävuorisalaatin korvikkeena. Ensimmäinen kokeilukerta oli taannoin ja sen jälkeen olen muuten valmistanut kaikki salaattini pelkkään lehtikaalipohjaan! Vaikka Pupun salaatissa mukana onkin provencal-salaattia, toimii lehtikaali mielestäni todella hyvin ilman mitään muuta salaattilajiketta. Se antaa juuri kaivatun vihreän pohjan salaatille ja on samaan aikaan erityisen proteiinipitoista sekä terveellistäkin. Plussaa myös lehtikaalin mausta, joka on mielestäni todella hyvä niin vegaanisten kuin juustopohjaistenkin salaattien kanssa.

Tänään haluankin kannustaa myös teitä kokeilemaan lehtikaalia salaattipohjana, joten jaan kaksi reseptiä, joissa molemmissa olen käyttänyt nimenomaan lehtikaalia jäävuorisalaatin sijaan. Toki voit lisätä joukkoon myös vaikka sitä jäävuorisalaattia tai muuta vastaavaa mutta pidä joukossa kuitenkin myös herkullinen lehtikaali. Kummassakaan reseptissä ei ole käytetty lihaa ja vuohenjuustopohjaiseen salaattiin on haettu fiilistä nimenomaan tuosta mainitsemastani Pupun salaatista, joka on muuten heidän listaltaan suosikkini.

salaattisalaatti

LEHTIKAALI-VUOHENJUUSTOSALAATTI (GL, L)

  • Lehtikaalia
  • Kourallinen karpaloita
  • n. 80 g vuohenmaitojuustoa (Juustoportin laktoositon)
  • 1 omena
  • n. 200 g tuoreita mansikoita
  • 1/2 dl pellavansiemeniä
  • 1/2 paprika
  • Oliiviöljyä
  • Balsamikoa

Pestään lehtikaalin lehdet ja revitään versoista nimenomaan ne lehtiosat pieniksi paloiksi salaattikulhon pohjalle. Itse käytin muutaman verson mutta tässä kannattaa huomioida luonnollisestikin se, kuinka isolle joukolle salaattia valmistaa. Pilkotaan omena, mansikat, paprika sekä vuohenjuusto pieniksi paloiksi ja lisätään salaattipohjan sekaan. Kaadetaan joukkoon myös karpaloita (unohtuivat kuvista) sekä pellavansiemeniä. Jos kotoasi löytyy pähkinöitä niin lisää ihmeessä myös niitäkin, omani olivat loppu. Lopuksi kaadetaan salaatin päälle loraus oliiviöljyä sekä balsamikoa. Sekoitetaan salaattiottimilla ja nautitaan mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen. Kylkeen voi paistaa vaikka lohta tai miksi ei nauttia sellaisenaankin. Kun tätäkin salaattia syö riittävästi, jaksaa sillä aivan varmasti useamman tunnin!

salaattisalaatti

LEHTIKAALI-TOFUSALAATTI (GL, M)

  • Lehtikaalia
  • 125 g maustamatonta tofua
  • 2 tl soijakastiketta
  • 1/2 paprika
  • Kurkkua
  • 125 g kvinoaa
  • 1/2 dl mungpapuja (keittämätön määrä)
  • Oliiviöljyä

Laitetaan mungpavut edellisenä iltana likoamaan veteen. Pestään lehtikaalin lehdet ja revitään versoista lehtiosuudet pieniksi paloiksi salaattikulhon pohjalle. Pilkotaan tofu ja marinoidaan paistinpannulla soijan kera. En lisännyt tofuun mitään muuta maustetta kuin soijaa, sillä se on sen verran vahvaa. Laitetaan mungpavut sekä kvinoa kuumaan veteen ja keitetään niitä noin kymmenen minuutin ajan. Sillä välin jatketaan salaattipohjan valmistusta siivuttamalla paprikan puolikas sekä kurkku. Salaattipohjaan voi toki lisätä muitakin raaka-aineita sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään! Kun kvinoa ja pavut ovat pehmeitä sekä kypsyneitä kaadetaan ne salaatti pohjan päälle, kuten myös tofut. Lopuksi lorautetaan valmiin salaatin päälle oliiviöljyä ja halutessaan ehkä balsamikoakin. Sitten vaan tarjolle ja nautiskelemaan!

salaatti

Siinä tosiaan kaksi erittäin toimivaa salaattireseptiä lehtikaalen kanssa mutta toki voit luovia reseptejä oman makusi mukaan. Lehtikaalipohjan kokeileminen on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja siihen jää kyllä herkästi koukkuun! Itse en ainakaan enää välitä ollenkaan jäävuorisalaatista sillä lehtikaali on niin paljon parempaa. Joku kerta voisi kokeilla lisätä joukkoon vielä pinaattia sekä provencen salaattisekoitustakin.

Tuleeko teidän käytettyä lehtikaalia salaatin pohjana?