Lehtikaali salaatissa – 2 herkullista reseptiä!

Lehtikaali lienee monelle hyvinvoinnistaan kiinnostuneelle tuttu juttu. Muutama vuosi sitten tuo terveellinen raaka-aine ei tainnut olla niin suosittua kuin se nykyään on ja pakko sanoa, että on muuten kaiken nykyisen suosionsa ansainnut! Itsehän olen kovin tykästynyt kyseiseen lehtivihannekseen ja suosin sitä niin omeleteissa, smoothieissa kuin salaateissakin. Viimeaikaisin villitykseni onkin nimenomaan salaateissa tuon raaka-aineen käyttäminen ja jäävuorisalaatin korvaaminen lehtikaalilla!

lehtikaali

Jostain syystä jo vuosia olen valmistanut salaattini melkeinpä poikkeuksetta jäävuorisalaattiin. Helsingin salaattiravintola Pupussa vieraillessani olen kuitenkin tykästynyt kovin lehtikaalipohjaiseen annokseen (Sweet Roast), jonka myötä päätin kokeilla tuon vihreän käyttämistä myös kotitekoisissa salaateissa jäävuorisalaatin korvikkeena. Ensimmäinen kokeilukerta oli taannoin ja sen jälkeen olen muuten valmistanut kaikki salaattini pelkkään lehtikaalipohjaan! Vaikka Pupun salaatissa mukana onkin provencal-salaattia, toimii lehtikaali mielestäni todella hyvin ilman mitään muuta salaattilajiketta. Se antaa juuri kaivatun vihreän pohjan salaatille ja on samaan aikaan erityisen proteiinipitoista sekä terveellistäkin. Plussaa myös lehtikaalin mausta, joka on mielestäni todella hyvä niin vegaanisten kuin juustopohjaistenkin salaattien kanssa.

Tänään haluankin kannustaa myös teitä kokeilemaan lehtikaalia salaattipohjana, joten jaan kaksi reseptiä, joissa molemmissa olen käyttänyt nimenomaan lehtikaalia jäävuorisalaatin sijaan. Toki voit lisätä joukkoon myös vaikka sitä jäävuorisalaattia tai muuta vastaavaa mutta pidä joukossa kuitenkin myös herkullinen lehtikaali. Kummassakaan reseptissä ei ole käytetty lihaa ja vuohenjuustopohjaiseen salaattiin on haettu fiilistä nimenomaan tuosta mainitsemastani Pupun salaatista, joka on muuten heidän listaltaan suosikkini.

salaattisalaatti

LEHTIKAALI-VUOHENJUUSTOSALAATTI (GL, L)

 • Lehtikaalia
 • Kourallinen karpaloita
 • n. 80 g vuohenmaitojuustoa (Juustoportin laktoositon)
 • 1 omena
 • n. 200 g tuoreita mansikoita
 • 1/2 dl pellavansiemeniä
 • 1/2 paprika
 • Oliiviöljyä
 • Balsamikoa

Pestään lehtikaalin lehdet ja revitään versoista nimenomaan ne lehtiosat pieniksi paloiksi salaattikulhon pohjalle. Itse käytin muutaman verson mutta tässä kannattaa huomioida luonnollisestikin se, kuinka isolle joukolle salaattia valmistaa. Pilkotaan omena, mansikat, paprika sekä vuohenjuusto pieniksi paloiksi ja lisätään salaattipohjan sekaan. Kaadetaan joukkoon myös karpaloita (unohtuivat kuvista) sekä pellavansiemeniä. Jos kotoasi löytyy pähkinöitä niin lisää ihmeessä myös niitäkin, omani olivat loppu. Lopuksi kaadetaan salaatin päälle loraus oliiviöljyä sekä balsamikoa. Sekoitetaan salaattiottimilla ja nautitaan mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen. Kylkeen voi paistaa vaikka lohta tai miksi ei nauttia sellaisenaankin. Kun tätäkin salaattia syö riittävästi, jaksaa sillä aivan varmasti useamman tunnin!

salaattisalaatti

LEHTIKAALI-TOFUSALAATTI (GL, M)

 • Lehtikaalia
 • 125 g maustamatonta tofua
 • 2 tl soijakastiketta
 • 1/2 paprika
 • Kurkkua
 • 125 g kvinoaa
 • 1/2 dl mungpapuja (keittämätön määrä)
 • Oliiviöljyä

Laitetaan mungpavut edellisenä iltana likoamaan veteen. Pestään lehtikaalin lehdet ja revitään versoista lehtiosuudet pieniksi paloiksi salaattikulhon pohjalle. Pilkotaan tofu ja marinoidaan paistinpannulla soijan kera. En lisännyt tofuun mitään muuta maustetta kuin soijaa, sillä se on sen verran vahvaa. Laitetaan mungpavut sekä kvinoa kuumaan veteen ja keitetään niitä noin kymmenen minuutin ajan. Sillä välin jatketaan salaattipohjan valmistusta siivuttamalla paprikan puolikas sekä kurkku. Salaattipohjaan voi toki lisätä muitakin raaka-aineita sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään! Kun kvinoa ja pavut ovat pehmeitä sekä kypsyneitä kaadetaan ne salaatti pohjan päälle, kuten myös tofut. Lopuksi lorautetaan valmiin salaatin päälle oliiviöljyä ja halutessaan ehkä balsamikoakin. Sitten vaan tarjolle ja nautiskelemaan!

salaatti

Siinä tosiaan kaksi erittäin toimivaa salaattireseptiä lehtikaalen kanssa mutta toki voit luovia reseptejä oman makusi mukaan. Lehtikaalipohjan kokeileminen on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja siihen jää kyllä herkästi koukkuun! Itse en ainakaan enää välitä ollenkaan jäävuorisalaatista sillä lehtikaali on niin paljon parempaa. Joku kerta voisi kokeilla lisätä joukkoon vielä pinaattia sekä provencen salaattisekoitustakin.

Tuleeko teidän käytettyä lehtikaalia salaatin pohjana? 

Immuniteetin kohotusta

Olen lähes koko elämäni taistellut immuniteettini kanssa. Jo lapsena sairastelin kovin usein, minulla oli pitkään vaikea korvatulehduskierre (lue hurja määrä antibiootteja) ja vatsanikin oli usein kipeä sekä reagoi milloin mihinkin. Vaikka vuosia on tullut mittariin – olen edelleen herkkä näiden asioiden suhteen. Sen lisäksi, että olen kovin kipuherkkä – on luontainen immuniteettini ehkä useampaa muuta alhaisempi. Eipä mene vuottakaan, etten sairastaisi kausiflunssia tai muita pöpötauteja. Jos ympärillä velloo flunssa-aalto – sairastun aivan varmasti.

Vastustuskyky

Onneksi olemassa kuitenkin on keinoja, joilla voi edes osittain itse vaikuttaa immuniteettiinsa. Se, että omani ei luontaisesti ole se vahvin mahdollinen – vaatii minulta enemmän, kuin monelta muulta. Itselleni onkin tärkeää syödä jatkuvasti vitamiineja, välttää stressiä ja kiirettä, syödä säännöllisesti monipuolista ruokaa, pukeutua lämpimästi, sekä nukkua hyvin. Jos laiminlyön edellä mainitsemiani seikkoja – suorastaan tunnen kuinka vastustuskykyni laskee. Olen onneksi oppinut tunnistamaan nuo tuntemukset kehossani ja tiedän miten toimia jos näin käy. En välttämättä tule samantien sairaaksi, mutta olen väsynyt, päätä särkee, olo on heikko ja kehossani on puolikuntoinen olo. Tuo ei onneksi kuitenkaan tarkoita automaattisesti sairastumista, vaan vastustuskykyähän on mahdollista boostata ja täten ehkäistä kehoa altistumasta flunssalle. Usein se onnistuu – toisinaan taas ei.

Joskus muuten mietin kuinka voi olla mahdollista, että ihmiset jotka elävät todella epäterveellisesti ovat usein niitä porukan terveimpiä? Mielestäni se on niin hassua ja täysin ristiriidassa ainakin ajatuksen tasolla. Jotenkin sitä vaan luulisi, että huonot ja epäsäännölliset elämäntavat noin ylipäänsä vaikuttavat vastustuskykyyn negatiivisin tavoin? Ehkä on kuitenkin kyse siitä, että näillä ihmisillä on luontaisesti geeniperimältään parempi immuunipuolustus? He ovat keholtaan vahvempia. Tai sitten he ovat vaan yksinkertaisesti onnekkaita – mene ja tiedä.

Vastustuskyky

Koska minua ei ole valitettavasti tuollaisin avuin siunattu – on minun aivan pakko hankkia vastustuskyvyn boostausta eri lähteistä. Olenkin saanut sitä ihan kivasti nostettua ja nykyään sairastan suunnilleen kerran puolessa vuodessa hyvin tyypillisen kausiflunssan. Vielä en ole saavuttanut kerran vuodessa sairastamisen hienoutta – mutta ehkä vielä joku päivä? Muutamia seikkoja olen kuitenkin havainnut, joilla on suuri yhteys ainakin omaan immuunipuolustukseeni. Jos nyt ei lasketa siis enää riittävää unta, monipuolista safkaa ja yleisesti terveellisiä elämäntapoja – listaan teille ne ns. omat aseeni tässä taistelussa!

D-vitamiini suihkeen muodossa

D-vitamiini on itselleni näin talviaikaan aivan ehdoton! Koska vitamiinit imeytyvät nopeammin suun limakalvoilta verenkiertoon – olen tykästynyt juurikin suihkutettavaan deehen. Toki pillerikin on parempi kuin ei mitään, mutta jos haluat tehostaa D:n imeytymistä – suosittelen kokeilemaan suihkittavaa vaihtoehtoa. Itselläni on parasta aikaa käytössä *Nordic Healthin Dlux-suihke, jota myydään esimerkiksi Life-luontaistuotekaupoissa. Kyseisen dee maistuu suussa erityisen hyvältä ja on näppärä suihkia suuhun vaikka heti päivän alkuun aamiaisen yhteydessä. Jatkossa olisi muuten tarkoitus lisätä muidenkin suihkutettavien vitamiinien käyttöä, sillä uskon niiden imeytyvän kapselimaisia paremmin (tai ainakin nopeammin).

Inkivääri

Käytän inkivääriä säännöllisesti päivittäin. Olen huomannut kyseisen kasvin vaikuttavan immuniteettiini positiivisella tavalla, joten en uskalla siitä enää luopua. Toisinaan napsin inkiväärin purkista – mutta pääasiallisesti syön sitä suhteellisen suurehko siivun joka päivä joko smoothiessa, tai esimerkiksi omelettiin raastettuna. Olen aika karaistunut sen maun suhteen ja en säikähdä kovin helposti suurempaakaan määrää. Inkiväärihän on erinomainen boosteri etenkin suolistollemme ja ruoansulatusjärjestelmällemme. Se poistaa myös tulehdusta kehosta ja siihen varmasti perustuu aika pitkälti flunssaa lyhentävä ja jopa ennaltaehkäisevä vaikutus. Inkivääri on ehdottomasti ykkönen!

Vastustuskyky

Lehtikaali

Lehtikaalista on tullut melkein huomaamatta sellainen päivittäinen terveyspommini. Suosin sitä niin salaatin, kuin smoothienkin joukossa. Rakastan sen makua ja erityisesti pidän sen terveysvaikutuksista. Runsaasti C-vitamiinia, kalsiumia, rautaa ja proteiinia! Pyrin syömään paljon myös muita hieman perinteisestä poikkeavia vihreitä. Näistä hyvinä esimerkkeinä selleri ja pinaatti. Uskon vihreiden vastustuskykyäkin kohottavaan voimaan ja siihen, että nämä osana muuta monipuolista ruokavaliota pitävät immuunipuolustuksen asemissaan. Puoli kiloa päivässä on muuten aika toimiva sääntö! ;)

Puhdistamon Super C-vitamiini

Tästä tuotteesta olen ennenkin kirjoitellut blogissani ja edelleen pidän sitä yhtenä tärkeänä osana vastustuskykyni kunnossapitoa. Kyseinen jauhe on pelastanut minut niin monelta orastavalta flunssalta, että en yksinkertaisesti uskalla enää lopettaa sen käyttöä! Super ceen erikoisuus on sen sisältämä runsas C-vitamiinimäärä. Cee on peräisin luomu amla-marjasta, joka on todella c-vitamiinipitoinen. Yhdessä teelusikallisessa tätä kyseistä jauhetta onkin 2500 mg puhdasta ceetä. Päivittäin nautittavaksi riittää luonnollisestikin huomattavasti pienempi määrä – vain teelusikan kärjellinen. Parhaiten menee alas smoothiessa, puuron seassa tai vaikka veteen sekoitettuna.

Vastustuskyky

Wild Nutrition Immune Support -ravintolisä

Kyseinen Wild Nutrition lisäravinnesarja on itselleni täysin uusi tuttavuus ja tämä purnukka aivan ensimmäinen ikinä testaamani tuote heiltä. Pakko kuitenkin sanoa, että jo viikon kuuri kyseistä immuniteetin kohottajaa vakuutti minut sen tehoista! *Ravintolisä on tosiaan tarkoitettu nautittavaksi etenkin kuuriluontoisesti esimerkiksi flunssan jälkeen vastustuskykyä kohottamaan – tai vastaavasti elämäntilanteisiin, joissa tiedät joutuvasi koville. Omalla kohdallani sopiva vaihe viikon kuurille oli tuossa ennen joulua, kun sairastin korkeakuumeisen flunssan. Sen jälkeen tuntui kuin vastustuskyky ei nousisi laisinkaan ja olo oli pitkään vähän puolikuntoinen. Tämän kuurin aloitettuani kehoni kuitenkin karisti loputkin flunssapöpöt!

Olen nauttinut kapseleita myös satunnaisesti silloin tällöin parin päivän ajan jos olo on ollut syystä tai toisesta vähän alavireinen. Uskokaa tai älkää – tämä todella toimii! En tiedä onko syy bioflavonoideissa, D3-vitamiineissa, sinkissä, kromissa, niasiinissa, koppelokääpäjauheessa tai osterivinokkaassa? Mm. edellä mainitsemaani kapselit, kun pitävät sisällään. Tärkeintä on kuitenkin se, että tuote toimii ja tämän suhteen on pakko sanoa, että kun testipurnukka loppuu – hankin aivan varmasti uuden.

Immuniteetti

Siinä nyt oli muutamia vinkkejä jotka olen hyviksi havainnut etenkin viime kuukausien aikana. Talvi on haastavaa aikaa useamman meistä keholle ja immuniteetille, joten siksipä se tarvitsee erityistä boostausta juuri nyt. Edellä mainitsemani olivat tosiaan vain hyviä esimerkkejä, joiden listaa voisi varmasti jatkaa loputtomiin – unohtamatta valkosipulia, sitrushedelmiä, sinkkiä, probiootteja jne. Kokonaisuus kuitenkin ratkaisee.

Onko täällä muuten muita, jotka tietävät omaavansa luonnostaan hieman tavallista alhaisemman immuniteetin? Millä keinoin te pidätte vastustuskykynne jatkuvasti asemissa?

*Saatu blogin kautta testiin.