Terveelliset porkkana-inkivääri energiapallot

Samalla tapaa kuin olen hurahtanut pehmeään banaanileipään, ovat raakapatukat sekä pallot vieneet mennessään. Molempia tulee valmistettua säännöllisesti niin herkuttelumielessä kuin ihan välipalaksikin. Ja jos raakaherkkujen ravintosisältöä katsoo, ovat ne ainakin minun resepteissäni erittäin hyviä. Ei siis välttämättä tarvitse puhua edes varsinaisesta herkuttelusta, sillä kyse on nimenomaan välipalasta, joka on paitsi terveellinen niin myös energiaa antava. Mausteilla ja lisukkeilla voit viedä makuelämystä enemmän joko ruokaisampaan tai makeaan suuntaan. Tänään jakamani resepti on nimenomaan enemmän välipalamainen, ei niinkään varsinainen makea herkku. Porkkanan, inkiväärimausteen sekä kaurahiutaleiden yhdistelmä antaa energiaa arkeen ja toimii aivan loistavana pienenä välipalana.

energiapallot energiapallot

Porkkana saattaa ajatuksen tasolla herättää ristiriitaa raakapalloreseptissä mutta todellisuudessa porkkana toimii näissä palloissa todella hyvin! Pallot ovatkin ehdottomasti energiapalloja – niitä, joita napsitaan vaikka välipalaksi tai ensihätään kun on oikein kova nälkä. Voit halutessasi myöskin muotoilla palloista patukoita – sikäli mikäli se tuntuu mieluisammalta. Tuossa tapauksessa tuplaa resepti, sillä muuten et saa kuin muutaman hassun patukan. Tästä jakamastani reseptistä tulee noin 15 energiapalloa riippuen siitä, kuinka suuria palloista valmistat.

PORKKANA-INKIVÄÄRI ENERGIAPALLOT (GL, M, RAW)

 • 2,5 dl taateleita
 • 1/2 tl inkiväärimaustetta
 • Ripaus laadukasta suolaa
 • 1 tl *Foodinin luomu ceyloninkanelia
 •  2 keskikokoista luomu porkkanaa
 • 1 dl kaurahiutaleita (ei pikahiutaleita)
 • 1/2 dl mantelilastuja
 • 2,5 rl *Foodinin luomu kookosöljyä
 • 1/4 tl *Foodinin luomu vaniljajauhetta

Koristeluun:

 • 1 dl murskattuja mantelilastuja

Raastetaan porkkanat hienoksi raasteeksi. Kaadetaan blenderiin taatelit, sulatettu kookosöljy, porkkanaraaste, kaurahiutaleet sekä mausteet. Blendataan seos suhteellisen tasaiseksi – niin tasaiseksi kuin se on mahdollista. Tällaisen massan blendaaminen on hieman haastavaa, joten ei haittaa vaikka sekaan jääkin sattumia eikä massa ole täysin rikkinäistä. Kaadetaan valmis taikina erilliseen kulhoon, johon lisätään murskatut mantelilastut (murskasin lastut siis pussin sisällä). Sekoitetaan puulastan avulla ja tarkistetaan maku. Tässä kohtaa on nimittäin mahdollista lisätä sitä, mitä on omaan makuun ehkä liian vähän.

Murskataan lisää mantelilastuja hienoksi rouheeksi/jauheeksi ja kaadetaan ne erilliseen syvään lautaseen. Muotoillaan valmiista taikinasta pieniä palloja ja pyöritellään pallot mantelirouheen seassa. Laitetaan valmiit pallot pakastimeen kylmettymään ainakin tunnin ajaksi ennen tarjolle asettamista. Jos taas teet pallot ihan omaan käyttöön, suosittelen säilyttämään niitä jatkuvasti pakastimessa. Energiapallot eivät siis jäädy, vaan ovat ihanan viileitä mutta kuitenkin pehmeitä pakastinsäilytyksestä huolimatta.

energiapallotenergiapallot

Jos on muuten jotain toiveita reseptien suhteen niin kuulisin niitä mielelläni! Kiinnostaako teitä enemmän makeat vai suolaiset reseptit? Tai jos on mielessä joku tietty herkku jolle kaipaisitte ns. terveellisempää variaatiota niin saa vinkata! 

 

Muita vastaavia reseptejä:

Sitruuna-kookos raakapallot

Pipariset raakapallot

Lakutryffelit

 

*Foodinin tuotteet sponsoroitu

Kirpeä banaani-karpaloleipä (GL, M)

*Sisältää mainoslinkkejä

Banaanileipä on kauraleivän rinnalla se ehdoton suosikki leipäni. Leivonkin tuota herkkuleipää suhteellisen usein ja tosiaan hieman erilaisin variaatioin. Pitkään on menty tällä reseptillä, jonka vuoksi oli jo aikakin kehitellä jotain uutta. Eilen illalla kurkkasinkin kaapit huolella läpi ja mietin, mitä saisin raaka-aineista aikaiseksi. Se perinteinen banaanileipä tai vaikka suklaaleipäkin olisi onnistunut helposti mutta tiedättekö – välillä sitä vaan kaipaa jotain uutta. Leivonnassa nimenomaan sen jonkun uuden luominen on jotenkin niin kovin inspiroivaa ja palkitsevaa. Kun onnistut tekemässäsi, on ilo ja tyytyväisyyden tunne aikamoinen.

BanaanileipäBanaanileipäBanaanileipä

Päädyin lopulta leipomaan banaani-karpaloleivän. En oikeastaan yhtään osannut aavistella voisivatko banaani ja karpalo sopia mitenkään yhteen mutta päätin ottaa riskin ja kokeilla. Lopputulos oli kuitenkin yllättävän hyvä ja itse asiassa pehmeän makea banaani sekä kirpeät karpalot toimivat todella hyvin yhdessä! Käytin leipään siis kuivattuja karpaloita mutta jos päädyt leipää kokeilemaan, voit yhtä hyvin suosia tuoreitakin. Tuoreiden kanssa kuitenkin kannattaa varautua siihen, että ne saattavat tehdä leivästä herkästi hieman löysemmän. Se minkä olen nimittäin itse tuoreiden marjojen kanssa merkille pistänyt, on että niistä tosiaan lähtee yllättävän paljon nestettä uunissa, jolloin lopputulos ei välttämättä ole yhtä kiinteä kuin kuivattujen kanssa

KIRPEÄ BANAANI-KARPALOLEIPÄ (GL, M)

Koristeluun:

 • 1/2 banaani

Muusataan kulhossa banaanit mössöksi ja lisätään joukkoon kuivatut karpalot, kaurahiutaleet, leivinjauhe, kaneli, vaniljauutejauhe sekä suola. Sekoitetaan ja lisätään kananmunat, jonka jälkeen sekoitetaan hieman lisää niin, että taikina on jopa hieman vaahtomaista sekä ylipäänsä mahdollisimman tasaista. Sulatetaan kookosöljy ja lisätään se taikinan joukkoon, jonka jälkeen onkin jauhojen vuoro. Aivan viimeisenä lisätään ruokalusikallinen mitä tahansa nestettä, itse käytin kaurajuomaa. Taikina saa olla suhteellisen löysää ja sellaista, että sen saa valutettua pieneen uunivuokaan.

Voidellaan uunivuoka ja valutetaan taikina siihen. Siivutetaan puolikas banaani ja koristellaan sillä leipä. Halutessaan tämän koristeluosuuden voi jättää kokonaan pois tai korvata banaanin vaikka mantelirouheella. Lämmitetään uuni 175 asteeseen ja annetaan leivän olla noin 10 minuuttia vuoassa ennen uuniin laittoa. Paistetaan uunin keskitasossa tarkalleen ottaen 52 minuuttia niin, että banaanileipä on tosiaan riittävän kypsää kuitenkaan kuivumatta. Itse tarkistin tilanteen pariinkin otteeseen paiston yhteydessä ja kokeilin kypsyyttä veitsellä. Liian löysäksi leipää ei kannata jättää, joten anna suosiolla olla hieman pidempään jos vaan mahdollista.

BanaanileipäBanaanileipäBanaanileipä

Kun leipä on valmista, nostetaan se jäähtymään. Jos haluat nopeuttaa jäähtymistä laita vuoka hetkeksi pakkaseen. Tärkeää on se, ettei leipää lähde repimään kuumana pois vuoasta vaan antaa sen hieman jäähtyä. Itse annoin leivän olla leivinliinan alla huoneenlämmössä yön yli ja vasta seuraavana aamuna nostin sen pois vuoasta ja siivutin.

Tästä tuli kyllä niin hyvää että suosittelen lämmöllä kokeilemaan! Karpalon ja banaanin combo on nähtävästi erinomainen – todellakin positiivinen yllätys.

Eipä muuta kuin oikein aurinkoista alkanutta viikkoa!

 

PS. Muistattehan, että koodilla jutta10 saatte -10% alennuksen *Foodinin verkkokaupan tuotteista. Alekoodi on voimassa toistaiseksi.