Keskikesän makea banaanileipä (GL, M)

En nyt tiedä liittyykö banaanileipä millään tavalla juhannukseen, tuskin, mutta silloin kun into leipoa iskee, niin silloin se iskee. Näin kävi tosiaan eilen treenien jälkeen ja koska kotoani löytyi muutama ylikypsä banaani, päätin valmistaa herkullisen banaanileivän! Vietän juhannuksen poikkeuksellisesti Helsingissä, joten uunituore ei joudukaan suoraan pakastimeen, vaan sen voi syödä kätevästi pyhien aikana. Alkuun tämä päätös jäädä kaupunkiin hieman mietitytti ja tuntui vähän kurjaltakin mutta loppupeleissä aivan sama. Ei vaan jaksa väkisin vääntää jotain suunnitelmaa jos mikään vaihtoehto ei oikein tunnu omalta ja tuo sääkin nyt on aika kammottava. Yksi parhaista ystävistänikin on kaupungissa, joten varmaan hänen kanssaan vähintäänkin katsomme Netflixiä, juomme viiniä ja ihmettelemme vesisadetta. Enää reilu viikko Portugaliin lähtöönkin mikä tarkoittaa itselleni hyvin tiukkaa ja työntäyteistä ensi viikkoa, jonka tiimoilta voisin hyödyntää näitä juhannuksen rauhallisia pyhiä…

Banaanileipä on pitkäaikaisille lukijoilleni tuttu resepti, jota olen valmistanut lukuisat kerrat. Variaatioita löytyy blogistani jos jonkinlaisia mutta tänään on aika heittää ilmoille jotain uutta – keskikesän kunniaksi. Leivoin nimittäin eilen banaanileivän jossa on miellyttävä kookosen sekä taateleiden twisti. Leipä on makeahko mutta ei kuitenkaan missään nimessä ällöttävän makea ja menee niin kahvipöydässä pullan korvikkeena kuin sitten vaikka välipalanakin. Itsellenihän banaanileipä on suorastaan rakkautta enkä varmaan koskaan siihen kyllästy. Säännöllisin väliajoin hyödynnänkin ne hieman ylikypsyneet banaanit ja leivon niistä herkullista leipää.

Jos juhannuksena ei ole mitään tekemistä tai mökkipöydästä puuttuu vielä joku hieman terveellisempi vaihtoehto leivoksille, niin nappaahan resepti talteen!

MAKEA KOOKOS-TAATELI BANAANILEIPÄ (GL, M)

  • 2 kypsää banaania
  • 1,5 dl pehmeitä taateleita
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 ruokasoodaa
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 tl Foodinin Bourbon vaniljajauhetta*
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1 dl Foodinin mantelijauhoja*
  • 1,5 dl Foodinin tattarijauhoja*
  • 1/2 dl luomu kaurahiutaleita
  • 1  dl Foodinin gojimarjoja*
  • 1/2 dl Foodinin kookosöljyä*

Koristeluun:

  • 1 banaani
  • gojimarjoja
  • kookoshiutaleita

Muusataan banaanit kulhossa mössöksi. Suosittelen käyttämään kypsiä – lähestulkoon mustia banaaneja jolloin ne survoutuvat helpommin ja makukin on makeampi. Siivutetaan taatelit pieniksi paloiksi ja lisätään banaanimössön joukkoon. Kaadetaan sekaan vielä kananmunat sekä sulatettu kookosöljy, jonka jälkeen sekoitetaan seos kuohkeaksi. Seuraavaksi laitetaan erilliseen kulhoon kaikki kuivat aineet ja sekoitetaan nekin huolella. Kun kuivat aineet on mukavasti sekaisin, kaadetaan ne pikkuhiljaa banaanimössön joukkoon ja lopuksi lisätään vielä gojimarjat. Taikina saa jäädä suhteellisen veteläksi, eli siitä ei tarvitse tulla sämpylätaikinamaista. Kaadetaan leipätaikina vuokaan ja koristellaan se kokonaisella banaanilla, kookoshiutaleilla sekä gojeilla.

Lämmitetään uuni 175 asteeseen ja paistetaan banaanileipää siellä noin 45-50 minuutin ajan. Itse pidin 40 minuuttia mutta näin jälkikäteen ajateltuna, olisi ehkä voinut pitää vielä kymmenen minuuttia jotta keskusta olisi kypsynyt hieman lisää. Toisaalta banaanileivässä ei haittaa vaikka sisin jääkin hieman tahmeaksi, koska se sopii leivän rakenteeseen. Mieluummin vähän ali kuin ylikypsä! Sitten vaan herkuttelemaan sellaisenaan tai päälle voi lisätä vaikka hieman herkullista cashewtahnaa, nam nam.

Oikein ihanaa juhannusaattoa jokaiselle, missä ikinä sitä vietättekään!

 

PS. Muistattehan, että koodilla jutta10 saatte Foodinin verkkokaupasta -10 % alennuksen tilauksen loppusummasta.

*Foodinin tuotteet sponsoroitu

Terveelliset porkkana-inkivääri energiapallot

Samalla tapaa kuin olen hurahtanut pehmeään banaanileipään, ovat raakapatukat sekä pallot vieneet mennessään. Molempia tulee valmistettua säännöllisesti niin herkuttelumielessä kuin ihan välipalaksikin. Ja jos raakaherkkujen ravintosisältöä katsoo, ovat ne ainakin minun resepteissäni erittäin hyviä. Ei siis välttämättä tarvitse puhua edes varsinaisesta herkuttelusta, sillä kyse on nimenomaan välipalasta, joka on paitsi terveellinen niin myös energiaa antava. Mausteilla ja lisukkeilla voit viedä makuelämystä enemmän joko ruokaisampaan tai makeaan suuntaan. Tänään jakamani resepti on nimenomaan enemmän välipalamainen, ei niinkään varsinainen makea herkku. Porkkanan, inkiväärimausteen sekä kaurahiutaleiden yhdistelmä antaa energiaa arkeen ja toimii aivan loistavana pienenä välipalana.

energiapallot energiapallot

Porkkana saattaa ajatuksen tasolla herättää ristiriitaa raakapalloreseptissä mutta todellisuudessa porkkana toimii näissä palloissa todella hyvin! Pallot ovatkin ehdottomasti energiapalloja – niitä, joita napsitaan vaikka välipalaksi tai ensihätään kun on oikein kova nälkä. Voit halutessasi myöskin muotoilla palloista patukoita – sikäli mikäli se tuntuu mieluisammalta. Tuossa tapauksessa tuplaa resepti, sillä muuten et saa kuin muutaman hassun patukan. Tästä jakamastani reseptistä tulee noin 15 energiapalloa riippuen siitä, kuinka suuria palloista valmistat.

PORKKANA-INKIVÄÄRI ENERGIAPALLOT (GL, M, RAW)

  • 2,5 dl taateleita
  • 1/2 tl inkiväärimaustetta
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 1 tl *Foodinin luomu ceyloninkanelia
  •  2 keskikokoista luomu porkkanaa
  • 1 dl kaurahiutaleita (ei pikahiutaleita)
  • 1/2 dl mantelilastuja
  • 2,5 rl *Foodinin luomu kookosöljyä
  • 1/4 tl *Foodinin luomu vaniljajauhetta

Koristeluun:

  • 1 dl murskattuja mantelilastuja

Raastetaan porkkanat hienoksi raasteeksi. Kaadetaan blenderiin taatelit, sulatettu kookosöljy, porkkanaraaste, kaurahiutaleet sekä mausteet. Blendataan seos suhteellisen tasaiseksi – niin tasaiseksi kuin se on mahdollista. Tällaisen massan blendaaminen on hieman haastavaa, joten ei haittaa vaikka sekaan jääkin sattumia eikä massa ole täysin rikkinäistä. Kaadetaan valmis taikina erilliseen kulhoon, johon lisätään murskatut mantelilastut (murskasin lastut siis pussin sisällä). Sekoitetaan puulastan avulla ja tarkistetaan maku. Tässä kohtaa on nimittäin mahdollista lisätä sitä, mitä on omaan makuun ehkä liian vähän.

Murskataan lisää mantelilastuja hienoksi rouheeksi/jauheeksi ja kaadetaan ne erilliseen syvään lautaseen. Muotoillaan valmiista taikinasta pieniä palloja ja pyöritellään pallot mantelirouheen seassa. Laitetaan valmiit pallot pakastimeen kylmettymään ainakin tunnin ajaksi ennen tarjolle asettamista. Jos taas teet pallot ihan omaan käyttöön, suosittelen säilyttämään niitä jatkuvasti pakastimessa. Energiapallot eivät siis jäädy, vaan ovat ihanan viileitä mutta kuitenkin pehmeitä pakastinsäilytyksestä huolimatta.

energiapallotenergiapallot

Jos on muuten jotain toiveita reseptien suhteen niin kuulisin niitä mielelläni! Kiinnostaako teitä enemmän makeat vai suolaiset reseptit? Tai jos on mielessä joku tietty herkku jolle kaipaisitte ns. terveellisempää variaatiota niin saa vinkata! 

 

Muita vastaavia reseptejä:

Sitruuna-kookos raakapallot

Pipariset raakapallot

Lakutryffelit

 

*Foodinin tuotteet sponsoroitu