Miten sisällyttää treenit arkeen?

Syksy ja alkutalvi taitavat olla vilkkainta aikaa kuntosaleilla, ryhmäliikunnoissa ja lenkkipoluilla. Takana on rennompi löysäilykausi (joulu tai kesä) ja jälleen on aika aloittaa treenaileminen. Jokainen meistä kuitenkin tietää, että parhaimman hyödyn liikunnasta saa, kun sitä harjoittaa säännöllisesti vuodesta toiseen, no excuses kuten monissa motivaatiolauseissa sanotaan.

Itse olen aina liikkunut, lapsesta lähtien. Uskon, että tähän on pääsyynä liikkuvat vanhemmat. He kasvattivat minut siihen, että kunnosta huolehtiminen on tärkeää ja vaikuttaa minuun kokonaisuutena. Tästä olen heille ikuisesti kiitollinen! Liikunta onkin itselleni automaatio, jonka pois jättämistä en voisi ikimaailmassa kuvitella. Tähän samaan tapaan tulen myös lapseni kasvattamaan jos heitä joskus saan. Uskon nimittäin vahvasti siihen, että minun kaltaisessa tilanteessa olevalle tyypille treenaaminen on huomattavasti helpompaa, kuin henkilölle jonka vanhemmat ovat tunkeneet pelikapulaa käteen ja ostaneet herkkuja välipalaksi. Monet tavat opitaan sieltä kotoa ja tämä pätee myös liikuntaan, vanhemmilla on vastuu! Toki osa innostuu liikunnasta vasta aikuisiällä eikä sekään huono juttu ole, mutta nuoruudessa aloitettu liikunnallinen elämäntapa saattaa auttaa tulevaisuudessakin jatkamaan tätä hyvää tapaa.

IMG_0746

Minullahan liikunta on ikäänkuin takaraivossa. Se on osa elämääni ja sovitan sen aikatauluihini, syyt ”en jaksa tai ehdi” eivät ole päteviä tekosyitä. Eikä mun koskaan tarvitse niitä edes keksiä. Tottakai välillä sitä liikkuu hieman vähemmän mutta en kyllä muista edes koska terveenä ollessani olisi ollut vaikka viikko etten olisi millään tapaa liikuntaa harrastanut? Lomareissuillakin kävellään niin hemmetisti, että niitäkään ei lasketa. Me joille liikunta onkin automaatio, mietitään ehkä ylipäänsä treenaamista ja aikataulujen sovittamista vähemmän. Se sali tai lenkki nyt vaan yksinkertaisesti sopii aikatauluumme arjessa ilman ongelmia. Mutta mitä jos näin ei ole? Miten liikunnasta saa automaation ja ns. luonnollisen osan elämää? Onko tuollainen side mahdollista luoda vielä aikuisiällä? Itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että kyllä! Peli ei ole koskaan menetetty mitä omaan kroppaan ja hyvinvointiin tulee. Hankalampaahan se varmasti on mutta hyvin mahdollista!

Jos minulta siis kysytään vinkkejä miten saada liikunta osaksi arkea, vastaan aina samalla tavoin, tee PÄÄTÖS. Päätös siitä, että treenaat esimerkiksi 2-5 kertaa viikossa, ihan omien aikataulujesi ja tarpeidesi mukaan. Merkkaa vaikka kalenteriin niiden päivien kohdalle jolloin päätät treenata, että ”tänään treenit”. Kun sinulla on merkattuna mustaa valkoisella, auttaa se ehkä jäsentämäänkin viikkoa. Itse ihmettelen monesti näitä selityksiä, että ”ei minulla ole aikaa” tai ”ei ole varaa”. Ensinnäkin ajankäyttö on jokaisen itsensä ratkaistavissa. Esimerkiksi puolen tunnin juoksulenkkiin menee se puolituntia päivästäsi, se on hyvin vähän jos mietitään koko päivän tuntimäärää. Ja mitä hintavuuteen tulee, liikunta voi olla ihan ilmaistakin. Lenkkipolut eivät maksa mitään ja työmatkojen käveleminenkin on liikuntaa ja vieläpä erinomaista sellaista. Toki itse suosittelen lihasten vahvistamista aerobisen ohelle, jotta voidaan ehkäistä tulevaisuudessa monet tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ja luoda vankka pohja vartalolle. Salitreenikin on oikeasti loppupeleissä aika edullista, nimittäin noita 20 euroa kuussa maksavia saleja löytyy… Jos ei sitä malta maksaa joka kuukausi niin XXL:stä saa painosetin reilulla 30 eurolla. Kehoitan kuitenkin suhteuttamaan. Jos miettii, että sali maksaa 20 euroa kuussa, on hinta vuositasolla 240 €. Miettii mihin muuhun tuo menee niin helposti? Monella viikonlopun baarireissu kustantaa tuon verran tai vaikka puolet tuosta.

IMG_0765

Kun päätös on tehty voi keskittyä fiilistelemään. Kun liikunnan harrastamisen aloittaa, jää siihen helposti koukkuuun. Yhtäkkiä huomaa kuinka paljon enemmän on energiaa, päivän stressit tekee mieli purkaa sohvan sijaan lenkkipolulle ja mieliala on yleisestikin korkeammalla. Vaikka itsekin sanon etten treenaa ulkonäön vuoksi, uskon vahvasti siihen, että jokainen nainen voi parhaiten jos viihtyy vartalossaan. Jos joka aamu vaatteet kiristävät tai olo on tukalan turvonnut vaikuttaa se ihan varmasti koko päivän fiilikseen. Liikunta siis parantaa paitsi kuntoa myös henkistä hyvinvointia ja kohottaa itsetuntoa. On kiva olla kropassaan kuin kotonaan, eikö?

Monelle toimii toki myös PT tai esimerkiksi kaveri mukaan lenkille tai salille. Jos et ole yksilöurheilija, todennäköisesti kaipaat liikuntaan seurallisuutta. Tänä päivänä löytyy onneksi noita lajejakin laidasta laitaan jolloin vapaus valita on olemassa. Kannattaa siis ehdottomasti valita itselleen mieluisin laji. Jos homma on pakkopullaa, on treenaaminen huomattavasti haastavampaa… Itse en voi sanoa jokaisella salikerrallani nauttivani siitä mutta tuohonkin tottuu. Kaiken ei tarvitse olla suurinta nautintoa. Tiedän kuitenkin joka kerta treenaamaan lähtiessäni, että olo sen jälkeen on mitä mainioin! Pakko itseasiassa jakaa pieni huomio teidän kanssanne, jonka tosiaan tein tällä viikolla. Kuten olen kertonut olen käynyt nyt aamuisin salilla tai lenkillä ja herännyt aina kuudelta. Perjantaina pidin välipäivää ja nukuin piiiitkät yöunet. Arvatkaa vaan olinko aamulla väsynyt ja kiukkuinen? :D Päivä lähti niin paljon huonommin käyntiin ja ihmettelinkin miten voi olla näin? Liikunta on siis erinomainen tapa aloittaa arki, ainakin minulle! ;)

Liikunnasta puheenollen, nyt suuntaan ystäväni Anniinan kanssa Björn Borgin järjestämään treenitapahtumaan Eiranrantaan. Ihanaa treenailla pitkästä aikaa ulkosalla muutakin kuin perus lenkkeilyä!

Miten te olette tehneet liikunnasta osan arkeanne? Toimiiko teille mitkä vippaskonstit vai onko liikkuminen lapsuudessa opittu automaatio myös sinulle? :)