Lounasvinkki: tofu-riisinuudeliwokki

Oikein rentouttavaa pitkäperjantaita jokaiselle! Tänään vuorossa olisi lounasvinkki niin arkeen kuin viikonloppuihinkin, nimittäin helppo tofu-riisinuudeliwokki jonka valmistaa käden käänteessä. Itse suosin ruokavaliossani suhteellisen usein wokkeja, sillä ne ovat niin helppoja valmistaa ja mahdollistavat monenlaisten raaka-aineiden käytön. Wokki on loistava lounasvaihtoehto esimerkiksi niihin päiviin, kun jääkaappi tulisi tyhjentää vaikka ennen reissua ja kaikki raaka-aineet laittaa yhteen. Tämän päivän wokissa onkin käytetty yhtä sun toista, mm. tofua, riisinuudeleita, paprikaa, limettiä, chiliä, korianteria sekä villinä korttina kaalia. Rehellisyyden nimissä en ole ostanut kaalia vuosiin ja nyt todella kyseenalaista miksi ihmeessä? Aivan loistava raaka-aine pannulla paistettuna ja tällaisessa kiinalaistyylisessä wokissa!

Jakamani resepti on täysin vegaaninen (korjatkaa jos olen väärässä, vasta harjoittelen) ja se sopii erinomaisesti kasvisruokavaliota noudattavien ruokavalioon. Jos taas syöt lihaa, voit korvata tofun esimerkiksi kanalla tai halutessasi tehdä wokista täysin kasvisversion. Itse tykkään kovasti tofusta, joka on marinoitu soijakastikkeessa, joten tässäkin reseptissä tofu menee oikein loistavasti! Resepti on todella nopea valmistaa (n. 20 minuuttia kokonaisuudessaan) ja annoksesta tulee kahteen ruokailukertaan. Jos haluat tehdä kerralla suuremman satsin, suhteutathan reseptin raaka-aineet tarpeisiisi.

TOFU-RIISINUUDELIWOKKI (M, GL, VE)

  • 1/2 pakettia tomaatti-basilika-tofua
  • 1 riisinuudeli neliö (käytin Mama nuudeleita)
  • 1 limetti
  • 1/2 paprika
  • Slaissi valkoista kaalia
  • Useampi loraus soijakastiketta
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 cm pala chiliä
  • Kourallinen korianteria
  • Kourallinen casheweja
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 tl kurkumaa
  • 1 tl inkiväärimaustetta

Keitetään riisinuudelineliö paketin ohjeen mukaisesti. Siivutetaan tofu, paprika ja slaissi kaalia kuutioiksi ja kaadetaan paistinpannulle. Kaalia tuli siis kokonaisuudessaan n. 3 kourallista. Lorautetaan joukkoon hieman oliiviöljyä ja ruskistetaan huolella. Samalla pilkotaan valkosipuli ja chili, jotka lisätään myöskin ainesten joukkoon. Tässä kohtaa kannattaa lisätä myöskin cashewpähkinät sekä soijakastike. Itse käytän kastiketta aika reilusti lorautellen, joten mitään tarkkaa määrää minulla ei ole tiedossa. Lisätään joukkoon myös muut mausteet ja ruskistellaan. Itse tykkään aina paistaa tofun mahdollisimman kypsäksi, jolloin se ei ole ns. löysää ja kumista, eli ruskistan koko satsin aina poikkeuksetta suhteellisen kypsäksi.

Kun nuudelit ovat kypsiä, valutetaan vesi pois kattilasta ja kaadetaan nuudelit paistinpannulle muiden ainesten joukkoon. Ruskistetaan hyvin ja mahdollisesti lisätään vielä hieman soijakastiketta sekä mausteita. Tässä kohtaa joukkoon puristetaan myös limetin mehu ja lisätään tuore korianteri pilkottuna. Annetaan wokin paistua pannulla miedolla lämmöllä vielä hetki ennen tarjoilua. Itse pidän todella kypsästä wokista, jonka vuoksi annan ruoan aina viipyä pannulla aika pitkäänkin. Kaadetaan valmis wokki kulhoihin ja nautiskellaan joko puikoilla tai haarukalla.

 

Toivottavasti resepti miellyttää ja sille on käyttöä viimeistään sitten ensi viikolla, kun arki koittaa. Itse tykkään valmistaa wokkeja senkin vuoksi, että ne ovat todella helppoa ruokaa uudelleen kypsentää ilman, että maku kärsii. Uudelleen kypsennysvaiheessa voit lisätä joukkoon vaikka tuoretta riisinuudelia tai kaalia, jolloin lopputulos ikään kuin muuttuu hieman tuoreemmaksi.

Oikein rentouttavaa pitkäperjantaita!

Lehtikaali salaatissa – 2 herkullista reseptiä!

Lehtikaali lienee monelle hyvinvoinnistaan kiinnostuneelle tuttu juttu. Muutama vuosi sitten tuo terveellinen raaka-aine ei tainnut olla niin suosittua kuin se nykyään on ja pakko sanoa, että on muuten kaiken nykyisen suosionsa ansainnut! Itsehän olen kovin tykästynyt kyseiseen lehtivihannekseen ja suosin sitä niin omeleteissa, smoothieissa kuin salaateissakin. Viimeaikaisin villitykseni onkin nimenomaan salaateissa tuon raaka-aineen käyttäminen ja jäävuorisalaatin korvaaminen lehtikaalilla!

lehtikaali

Jostain syystä jo vuosia olen valmistanut salaattini melkeinpä poikkeuksetta jäävuorisalaattiin. Helsingin salaattiravintola Pupussa vieraillessani olen kuitenkin tykästynyt kovin lehtikaalipohjaiseen annokseen (Sweet Roast), jonka myötä päätin kokeilla tuon vihreän käyttämistä myös kotitekoisissa salaateissa jäävuorisalaatin korvikkeena. Ensimmäinen kokeilukerta oli taannoin ja sen jälkeen olen muuten valmistanut kaikki salaattini pelkkään lehtikaalipohjaan! Vaikka Pupun salaatissa mukana onkin provencal-salaattia, toimii lehtikaali mielestäni todella hyvin ilman mitään muuta salaattilajiketta. Se antaa juuri kaivatun vihreän pohjan salaatille ja on samaan aikaan erityisen proteiinipitoista sekä terveellistäkin. Plussaa myös lehtikaalin mausta, joka on mielestäni todella hyvä niin vegaanisten kuin juustopohjaistenkin salaattien kanssa.

Tänään haluankin kannustaa myös teitä kokeilemaan lehtikaalia salaattipohjana, joten jaan kaksi reseptiä, joissa molemmissa olen käyttänyt nimenomaan lehtikaalia jäävuorisalaatin sijaan. Toki voit lisätä joukkoon myös vaikka sitä jäävuorisalaattia tai muuta vastaavaa mutta pidä joukossa kuitenkin myös herkullinen lehtikaali. Kummassakaan reseptissä ei ole käytetty lihaa ja vuohenjuustopohjaiseen salaattiin on haettu fiilistä nimenomaan tuosta mainitsemastani Pupun salaatista, joka on muuten heidän listaltaan suosikkini.

salaattisalaatti

LEHTIKAALI-VUOHENJUUSTOSALAATTI (GL, L)

  • Lehtikaalia
  • Kourallinen karpaloita
  • n. 80 g vuohenmaitojuustoa (Juustoportin laktoositon)
  • 1 omena
  • n. 200 g tuoreita mansikoita
  • 1/2 dl pellavansiemeniä
  • 1/2 paprika
  • Oliiviöljyä
  • Balsamikoa

Pestään lehtikaalin lehdet ja revitään versoista nimenomaan ne lehtiosat pieniksi paloiksi salaattikulhon pohjalle. Itse käytin muutaman verson mutta tässä kannattaa huomioida luonnollisestikin se, kuinka isolle joukolle salaattia valmistaa. Pilkotaan omena, mansikat, paprika sekä vuohenjuusto pieniksi paloiksi ja lisätään salaattipohjan sekaan. Kaadetaan joukkoon myös karpaloita (unohtuivat kuvista) sekä pellavansiemeniä. Jos kotoasi löytyy pähkinöitä niin lisää ihmeessä myös niitäkin, omani olivat loppu. Lopuksi kaadetaan salaatin päälle loraus oliiviöljyä sekä balsamikoa. Sekoitetaan salaattiottimilla ja nautitaan mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen. Kylkeen voi paistaa vaikka lohta tai miksi ei nauttia sellaisenaankin. Kun tätäkin salaattia syö riittävästi, jaksaa sillä aivan varmasti useamman tunnin!

salaattisalaatti

LEHTIKAALI-TOFUSALAATTI (GL, M)

  • Lehtikaalia
  • 125 g maustamatonta tofua
  • 2 tl soijakastiketta
  • 1/2 paprika
  • Kurkkua
  • 125 g kvinoaa
  • 1/2 dl mungpapuja (keittämätön määrä)
  • Oliiviöljyä

Laitetaan mungpavut edellisenä iltana likoamaan veteen. Pestään lehtikaalin lehdet ja revitään versoista lehtiosuudet pieniksi paloiksi salaattikulhon pohjalle. Pilkotaan tofu ja marinoidaan paistinpannulla soijan kera. En lisännyt tofuun mitään muuta maustetta kuin soijaa, sillä se on sen verran vahvaa. Laitetaan mungpavut sekä kvinoa kuumaan veteen ja keitetään niitä noin kymmenen minuutin ajan. Sillä välin jatketaan salaattipohjan valmistusta siivuttamalla paprikan puolikas sekä kurkku. Salaattipohjaan voi toki lisätä muitakin raaka-aineita sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään! Kun kvinoa ja pavut ovat pehmeitä sekä kypsyneitä kaadetaan ne salaatti pohjan päälle, kuten myös tofut. Lopuksi lorautetaan valmiin salaatin päälle oliiviöljyä ja halutessaan ehkä balsamikoakin. Sitten vaan tarjolle ja nautiskelemaan!

salaatti

Siinä tosiaan kaksi erittäin toimivaa salaattireseptiä lehtikaalen kanssa mutta toki voit luovia reseptejä oman makusi mukaan. Lehtikaalipohjan kokeileminen on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja siihen jää kyllä herkästi koukkuun! Itse en ainakaan enää välitä ollenkaan jäävuorisalaatista sillä lehtikaali on niin paljon parempaa. Joku kerta voisi kokeilla lisätä joukkoon vielä pinaattia sekä provencen salaattisekoitustakin.

Tuleeko teidän käytettyä lehtikaalia salaatin pohjana?