Lehtikaali salaatissa – 2 herkullista reseptiä!

Lehtikaali lienee monelle hyvinvoinnistaan kiinnostuneelle tuttu juttu. Muutama vuosi sitten tuo terveellinen raaka-aine ei tainnut olla niin suosittua kuin se nykyään on ja pakko sanoa, että on muuten kaiken nykyisen suosionsa ansainnut! Itsehän olen kovin tykästynyt kyseiseen lehtivihannekseen ja suosin sitä niin omeleteissa, smoothieissa kuin salaateissakin. Viimeaikaisin villitykseni onkin nimenomaan salaateissa tuon raaka-aineen käyttäminen ja jäävuorisalaatin korvaaminen lehtikaalilla!

lehtikaali

Jostain syystä jo vuosia olen valmistanut salaattini melkeinpä poikkeuksetta jäävuorisalaattiin. Helsingin salaattiravintola Pupussa vieraillessani olen kuitenkin tykästynyt kovin lehtikaalipohjaiseen annokseen (Sweet Roast), jonka myötä päätin kokeilla tuon vihreän käyttämistä myös kotitekoisissa salaateissa jäävuorisalaatin korvikkeena. Ensimmäinen kokeilukerta oli taannoin ja sen jälkeen olen muuten valmistanut kaikki salaattini pelkkään lehtikaalipohjaan! Vaikka Pupun salaatissa mukana onkin provencal-salaattia, toimii lehtikaali mielestäni todella hyvin ilman mitään muuta salaattilajiketta. Se antaa juuri kaivatun vihreän pohjan salaatille ja on samaan aikaan erityisen proteiinipitoista sekä terveellistäkin. Plussaa myös lehtikaalin mausta, joka on mielestäni todella hyvä niin vegaanisten kuin juustopohjaistenkin salaattien kanssa.

Tänään haluankin kannustaa myös teitä kokeilemaan lehtikaalia salaattipohjana, joten jaan kaksi reseptiä, joissa molemmissa olen käyttänyt nimenomaan lehtikaalia jäävuorisalaatin sijaan. Toki voit lisätä joukkoon myös vaikka sitä jäävuorisalaattia tai muuta vastaavaa mutta pidä joukossa kuitenkin myös herkullinen lehtikaali. Kummassakaan reseptissä ei ole käytetty lihaa ja vuohenjuustopohjaiseen salaattiin on haettu fiilistä nimenomaan tuosta mainitsemastani Pupun salaatista, joka on muuten heidän listaltaan suosikkini.

salaattisalaatti

LEHTIKAALI-VUOHENJUUSTOSALAATTI (GL, L)

  • Lehtikaalia
  • Kourallinen karpaloita
  • n. 80 g vuohenmaitojuustoa (Juustoportin laktoositon)
  • 1 omena
  • n. 200 g tuoreita mansikoita
  • 1/2 dl pellavansiemeniä
  • 1/2 paprika
  • Oliiviöljyä
  • Balsamikoa

Pestään lehtikaalin lehdet ja revitään versoista nimenomaan ne lehtiosat pieniksi paloiksi salaattikulhon pohjalle. Itse käytin muutaman verson mutta tässä kannattaa huomioida luonnollisestikin se, kuinka isolle joukolle salaattia valmistaa. Pilkotaan omena, mansikat, paprika sekä vuohenjuusto pieniksi paloiksi ja lisätään salaattipohjan sekaan. Kaadetaan joukkoon myös karpaloita (unohtuivat kuvista) sekä pellavansiemeniä. Jos kotoasi löytyy pähkinöitä niin lisää ihmeessä myös niitäkin, omani olivat loppu. Lopuksi kaadetaan salaatin päälle loraus oliiviöljyä sekä balsamikoa. Sekoitetaan salaattiottimilla ja nautitaan mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen. Kylkeen voi paistaa vaikka lohta tai miksi ei nauttia sellaisenaankin. Kun tätäkin salaattia syö riittävästi, jaksaa sillä aivan varmasti useamman tunnin!

salaattisalaatti

LEHTIKAALI-TOFUSALAATTI (GL, M)

  • Lehtikaalia
  • 125 g maustamatonta tofua
  • 2 tl soijakastiketta
  • 1/2 paprika
  • Kurkkua
  • 125 g kvinoaa
  • 1/2 dl mungpapuja (keittämätön määrä)
  • Oliiviöljyä

Laitetaan mungpavut edellisenä iltana likoamaan veteen. Pestään lehtikaalin lehdet ja revitään versoista lehtiosuudet pieniksi paloiksi salaattikulhon pohjalle. Pilkotaan tofu ja marinoidaan paistinpannulla soijan kera. En lisännyt tofuun mitään muuta maustetta kuin soijaa, sillä se on sen verran vahvaa. Laitetaan mungpavut sekä kvinoa kuumaan veteen ja keitetään niitä noin kymmenen minuutin ajan. Sillä välin jatketaan salaattipohjan valmistusta siivuttamalla paprikan puolikas sekä kurkku. Salaattipohjaan voi toki lisätä muitakin raaka-aineita sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään! Kun kvinoa ja pavut ovat pehmeitä sekä kypsyneitä kaadetaan ne salaatti pohjan päälle, kuten myös tofut. Lopuksi lorautetaan valmiin salaatin päälle oliiviöljyä ja halutessaan ehkä balsamikoakin. Sitten vaan tarjolle ja nautiskelemaan!

salaatti

Siinä tosiaan kaksi erittäin toimivaa salaattireseptiä lehtikaalen kanssa mutta toki voit luovia reseptejä oman makusi mukaan. Lehtikaalipohjan kokeileminen on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja siihen jää kyllä herkästi koukkuun! Itse en ainakaan enää välitä ollenkaan jäävuorisalaatista sillä lehtikaali on niin paljon parempaa. Joku kerta voisi kokeilla lisätä joukkoon vielä pinaattia sekä provencen salaattisekoitustakin.

Tuleeko teidän käytettyä lehtikaalia salaatin pohjana? 

Lounasvinkki – Vegan bowl

Nappasin viime viikolla Rootsista vegaanisen kulhoruoan eli ”vegan bowlin” mukaani, sillä toisinaan lounaan syöminen vaan venyy siihen pisteeseen, että on jo huutava nälkä enkä jaksa aloittaa kokkailua. Innoissani avasin kulhon kotiin päästyäni ja söin sen, jonka jälkeen totesin olevani edelleen nälkäinen. Olen ajatellut, etten ole mitenkään kovin suuri ruokainen mutta ilmeisesti olen, sillä tuo annos ei riittänyt itselleni alkuunkaan. Kulho oli kuitenkin erityisen maukas, josta sainkin kimmokkeen skarpata noiden kotitekoisten bowlien kanssa. Ja mikä parasta, kun valmistat kulhon itse, saat siitä myös riittävän täyttävän.

Viime päivät onkin tullut mentyä kulho lounaiden voimin, sillä olen vähän sellainen, että jos jostain innostun, niin sillä mennäänkin sitten seuraavat pari viikkoa! Kulhohan on vähän kuin salaatti mutta siinä tosiaan kaikki eri aineosat pidetään erillä toisistaan. Tavallaan sinun ei myöskään tarvitse miettiä niin tarkkaan, mitkä raaka-aineet sopivat keskenään koska niitä ei sekoitella. Voit myös yhdistää hyvin montaa herkullista aineosaa ja vain taivas on rajana. Itse rakastan sekoitella kasviksia, hedelmiä, vihanneksia, avokadoa, parsakaalia, papuja, linssejä, kvinoaa, riisiä, nyhtökauraa, härkistä, pähkinöitä, punajuurta ja mitä vielä. Toisinaan lisään joukkoon myös laktoositonta fetaa tai keitettyjä kanamunia, mutta viime kertoina on menty täysin vegaanisella linjalla.

Pakko muuten sanoa tähän samaan hengenvetoon, että kasvisruoan suhteen on kyllä olemassa niin paljon vaihtoehtoja! Kun joskus ajattelin, että miten ihmeessä korvata liha – nykyään tuo ei tule koskaan edes mieleen. Oikeastaan ainoat kerrat, jolloin olen välillä sortunut kanaan, ovat nimenomaan ruokailut ravintoloissa, joiden kasvisruokapuoli on ollut erityisen suppea. Onneksi tuohonkin törmää nykyään yhä harvemmin ja harvemmin, sillä kasvisruokavalio on tällä hetkellä erityisen trendikäs. Muuten lihaa ei tule kyllä syötyä ollenkaan ja ruokavalioni onkin kasvispohjainen. Kalaa kyllä syön ja maitotuotteista kananmunia sekä toisinaan laktoosittomia juustoja. Olo on energinen ja hyvä, suupielet eivät halkeile enkä muutenkaan sairastele tai koe oloani mitenkään puutteelliseksi – olen itse asiassa tänä vuonna ollut terveempi kuin moneen vuoteen! Uskonkin siihen, että liha ei todellakaan ole mikään välttämättömyys vaan sen syöminen on nimenomaan hyvin pitkälti opittu juttu.

Jos vielä muutama sana bowleista niin kulhoruokaa kootessa kannattaa tosiaan huomioida, että siellä on joukossa vihreitä, hyviä rasvoja sekä ainakin yksi proteiinin lähde. Itse tykkään yhdistää kulhoon aina jotain ”lihan korviketta” eli nykyään useimmiten härkistä tai nyhtökauraa – joskus tofuakin. Papujen ja herneiden suhteen kannattaa kuunnella omaa kehoaan, sillä monen vatsa ei niitä kovin suurissa määrin siedä. Omalla kohdallanikin on niin ja näin – oikeastaan parhaiten sopivat raaka-aineet, jotka on vähintään keitetty. Kulhoruoat ovat muuten erinomaisia myös niihin päiviin, kun jääkaapista löytyy vähän sitä ja tätä, ikään kuin sellaista jämäruokaa josta ei oikein saa aikaiseksi mitään muutakaan yhteneväistä.

Bowleihin sopivat todella hyvin myös erilaiset tahnat. Oma suosikkini on ehdottomasti avokadotahna eli guacamole, jota valmistan todella usein. Avokadot ovat, mitä parhaita hyvien rasvojen lähteitä joten niitä kannattaa todellakin ruokavaliossaan suosia! Guacamolestahan on olemassa monia erilaisia variaatioita, joista yhden erinomaisen jaan tänään teille. Tuo reseptin tahna on helppo ja nopea valmistaa ja se sopii nimenomaan erinomaisesti vegaaniseen kulhoon.

GUACAMOLE

  • 2 kokonaista pehmeää ja kypsää avokadoa
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • Kourallinen korianteria
  • Valkosipulin kynsi
  • 1-2 cm pala tuoretta chiliä
  • Mustapippuria

Laitetaan avokadot, valkosipuli, korianteri ja sitruunanmehu blenderiin ja blendataan tasaiseksi seokseksi. Kaadetaan seos kulhoon ja lisätään mausteet sekä pieneksi pilkottu chili. Maistellaan ja maustetaan oman maun mukaisesti. Säilytetään jääkaapissa, sillä kylmänä tämä tahna on parhaimman makuista!

Tällaisiin lounaisiin täällä on tosiaan hurahdettu! Ja vaikka raaka-aineet ovatkin yleisesti ottaen hieman kalliimpia laatunsa vuoksi, riittää niistä kuitenkin useampaan kulholliseen. Sinällään en siis sanoisi, että tämä lounasvaihtoehto on mitenkään erityisen hintava. Tulee itse asiassa ainakin edullisemmaksi kuin vastaavat ravintola annokset ja jos mietitään vaikka perinteistä salaattia, joutuuhan siihenkin aika paljon erilaisia aineosia hankkimaan jotta siitä saadaan monipuolinen ja täyttävä.

Täältä siis ehdottomasti suositus bowleille, mielettömän hyvä monipuolistaa ruokavaliotaan ja saada vaihtelua lounaisiin!

Kuinka moni teistä on hurahtanut näihin bowleihin eli kulhoruokiin? Ja olisi mukava kuulla mitä kaikkea te yhdistelette keskenään?