Pehmeä banaani-kookosleipä (GL, M)

Jälleen olisi aivan huikea resepti teille jaettavana! Eilen nimittäin innostuin pitkästä aikaa tekemään banaanileipää, josta päätin tällä kertaa tehdä kookosta sisältävän version. Pidän kookoksen mausta todella paljon ja käytänkin sitä hyvin usein leivonnassa. Etenkin kookosjauhot, hiutaleet ja öljy ovat keittiöni vakkaritavaraa. Eilen mietin, että koska banaanipannareiden kanssa kookos toimii erittäin hyvin, niin miksi se ei toimisi myös banaanileivässä? Tulipahan tämäkin todistettua, että oh yes! Todellakin toimii. Leivästä tuli aivan sairaan hyvää, lähes täydellisyyttä hipovaa.

Banaani-kookosleipäBanaani-kookosleipä

Siispä jos huomisen brunssipöydästä puuttuu joku ihana makeahko leipä, suosittelen todella lämpimästi reseptiä testaamaan!

Pehmeä banaani-kookosleipä (GL, M)

  • 2 kypsää banaania
  • 2 rkl *Urtekramin omena-mangososetta (makeuttamaton)
  • 1 luomu kananmuna
  • 0,3-0,5 dl Urtekramin vaahterasiirappia
  • 1 tl *Urtekramin leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 0,5-1 tl *Urtekramin aitoa kanelia
  • 1 tl *Urtekramin vaniljajauhetta
  • 1 dl *Urtekramin kookoshiutaleita
  • 3-3,5 dl gluteenittomia jauhoja
  • 1 dl *Urtekramin kookosöljyä

Muussataan banaanit haarukalla mössöksi. Parhaiten toimivat tosiaan kypsät, hieman jopa mustuneet banaanit. Lisätään joukkoon kananmuna, vaahterasiirappi ja mausteet jatkuvasti sekoittaen. Sulatetaan kookosöljy ja lisätään taikinan joukkoon. Ihan viimeisenä lisätään kookoshiutaleet ja jauhot desi kerrallaan jatkuvasti sekoittaen. Tässä kannattaa huomioida, että erilaiset gluteenittomat jauhot saattavat vaikuttaa koosmukseen eri tavoin! Itse käytin 1 dl *Urtekramin kaurajauhoja ja 2,5 dl *Urtekramin vaaleaa jauhoseosta (molemmat GL). Taikinan ei ole tarkoitus olla sämpylätaikinan tyylistä, vaan vähän tahmeaa ja liukkaampaa.

Voidellaan pienehkö leipävuoka (omani 21 cm x 11 cm) kookosöljyllä ja kaadetaan taikina vuokaan. Ripotellaan leivän päälle vielä hieman kookoshiutaleita. Paistetaan uunin keskitasossa 200 asteessa noin 10 minuuttia, jonka jälkeen lämmön voi pudottaa 180 asteeseen. Voit paistaa myös tasalämmössä kokoajan (esim. 180). Uskon, että onnistuu niinkin ihan yhtä hyvin! Kannattaa kurkata uuniin kymmenen minuutin välein ja testata leipää veitsellä. Tarkoitus on, että sisus jää hieman tahmeaksi. Yhteensä leipää kannattaa paistaa noin 15-30 minuuttia uunin tehokkuudesta riippuen.

Annetaan jäähtyä hetki ennen siivuttamista ja tarjoilua.

BanaanileipäBanaani-kookosleipäBanaani-kookosleipä

Leivän koostumus on aivan täydellinen ja maku vieläkin täydellisempi. Tämä menee tosiaan myös kahvipöydässä terveellisemmästä makeasta jos niikseen haluaa. Itse en laittanut leivän päälle yhtään mitään, sillä maku on niin kymppi ihan tuollaisenaankin!

Tästäpä siis herkullista ja terveellistä hyvää viikonloppuun! Ihanaa lauantaita. :)

*Urtekramin luomu tuotteet blogin kautta testiin saatuja. 

Helppo katkarapu-pinaattipasta

Tällä viikolla tuli tehtyä ihan super herkullista katkarapupastaa, jonka reseptin haluan ehdottomasti jakaa nyt myös teille!  Ravuilla saa mielestäni kivaa vaihtelua pastaruokiin ja ylipäänsä ruoanlaittoon. Kun en syö kanaa enkä punaista lihaa, on kiva monipuolistaa ruokavaliotaan merenelävillä. Näillä leveyksillä ne kaksi tyypillisintä vaihtoehtoa ovat lohi ja ravut. Katkaravuista valitsen aina jättikokoiset tai isot pakasteravut.

Tein pastasta jälleen kerran maidottoman ja korvasin kerman Oatlyn kaurakermalla. Maustamiseen käytin Urtekramilta saatuja luomu mausteita, sekä ensimmäistä kertaa elämässäni vegaanista tomaattipestoa. Sopi muuten aivan täydellisesti juuri rapujen kanssa ja toi vaihtelua siihen perinteisempään vihreään pestoon. Jostain syystä makunystyräni mieltyvät kovasti myös pinaatin ja limetin yhdistämiseen. Niitä käytänkin oikeastaan pastassa, kuin pastassa ja en ainakaan toistaiseksi ole kyllästynyt.

Resepti on tosiaan kovin helppo ja nopea tehdä, vaikka raaka-aineluettelo saattaa näyttää pitkältä. Mausteista voit käyttää vain haluamiasi ja muutenkin varioida mielesi mukaan. Jos pinaatti ei sovi vatsalle, kokeile korvata se vaikka rukolalla. Toivottavasti saatte tästä inspiraatiota arkiruokiin ja innostutte testailemaan! Itse pidin kovasti ja tulen varmasti tekemään tätä pastaa uudemmankin kerran.

Herkullinen katkarapu-pinaattipasta (M)

  • 3 dl *Urtekramin gluteenitonta fusillipastaa
  • Puolikas limetti
  • Noin 180 g isoja pakastekatkarapuja
  • Kourallinen tuoretta pinaattia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 tl *Urtekramin mustapippurirouhetta
  • 0,5 tl *Urtekramin basilikaa
  • Ripaus *Urtekramin thaimaustetta
  • 2 tl (kukkuraa) *Urtekramin tomaattipestoa
  • 1,5 dl Oatlyn kaurakermaa
  • Kourallinen persiljaa
  • 1 tl *Urtekramin Italialaista maustetta
  • Ripaus mustapippuria

Keitetään pastat maustetussa vedessä pehmeiksi. Sulatetaan katkaravut huoneenlämmössä tai siivilän läpi vettä kaataen. Jos et omista siivilää, voit laittaa ravut kulhoon jossa on kädenlämpöistä vettä ja huuhtoa siinä pari kertaa. Sulavat oikeasti aikaa nopsaan. Pilkotaan pinaatti ja valkosipuli, sekä puristetaan sekaan limetin mehu. Lisätään muut ainekset huolellisesti sekoittaen ja maistetaan. Mausteita voi vielä lisätä oman maun mukaan ja niitä on myös lupa varioida!

Kaadetaan pastavesi kasarista, jonka jälkeen lisätään fusillit kulhoon kastikkeen sekaan. Sekoitetaan seosta ja kaadetaan kattilaan. Lämmitetään miedolla lämmöllä hetki, jotta myös kastike lämpenee syömäkelpoiseksi. Tässä vaiheessa saa olla tarkkana ettei koko setti pala pohjaan!

Annetaan pastan hieman jäähtyä ennen tarjoilua. Ja syömiseen lusikka ja haarukka, ei veistä kuten kuvaan lipsahti. ;)

Toivottavasti resepti tulee tarpeeseen ja rohkenette sitä kokeilemaan! :) 

*Urtekramin tuotteet blogin kautta saatuja.