Terveelliset raakasuklaa-banaanit

Pääsiäinen on ollut varmasti monelle suklaamunien ja herkkujen täyteinen. Levillä ja Tahkolla lomailleet puolestaan ovat ehkä viettäneet viime päivät suhteellisen kosteissa merkeissä. Suomalaisille on mitä ilmeisimmin aika tyypillistä herkutella hieman runsaammin tällaisina useamman päivän vapaina. Jostain luin, että jopa päivystyskin oli ruuhkautunut mm. ylensyönnin takia, mikä kuulostaa kieltämättä omaan korvaan aika hullulta. Ei kai pääsiäinen sentään ihan joulun veroinen mättöjuhla ole?

Täälläkin on syöty nyt useampana päivänä kaikkea hyvää, mutta kohtuudella. Olen nykyään herkuttelun suhteen sellainen, etten yksinkertaisesti välitä ahtaa itseäni ähkyyn – vähempikin riittää. Kun herkuttelun sallii itselleen aina, siitä ei myöskään tule pakkomielle. Jos taas arjessa vetää tiukasti maitorahkalinjaa, saattaa mopo karata käsistä jo ensimmäisen suklaamunan eksyttyä suuhun. Tai ainakin omat kokemukseni herkkuövereistä liittyvät niihin aikoihin, jolloin yritin väkisin elää tiukasti ja terveellisesti. En lipsunut koskaan mutta silloin, kun lipsuin, teki herkkuja mieli syödä koko päivän ajan ”Kun nyt on kerta aloitettu…”. Tuo on niin pitkälle psykologinen juttu.

No joka tapauksessa, vedit herkkuöverit tai et, nyt on ehkä kuitenkin aika palata arkisempaan ruokavalioon. Omaan arkiruokavaliooni kuuluvat myös pienet herkkuhetket ihan päivittäin ja siksi haluankin jakaa teille reseptin, joka sopii niin arkeen, kuin viikonloppuihinkin. Nämä herkut eivätkä tee olosta tukalaa tai nosta verensokeria pilviin, kuten valkoisesta sokerista valmistetut makeat tekevät. Lämmin suositus!

Raakasuklaa-banaanit (GL, M, RAW)

Raakasuklaa:

  • 0,8 dl sulaa *Luontaistukun kookosöljyä
  • 1 dl *Luontaistukun raakakaakaojauhetta
  • 2 tl *Luontaistukun lucumaa
  • 1/3 tl Urtekramin lakritsijauhetta
  • Pieni ripaus *Luontaistukun himalajansuolaa

Muut ainekset:

  • 2 isohkoa kypsää banaania
  • Luomu maapähkinävoita (makeuttamatonta)
  • Kookoshiutaleita

Ihan alkuun valmistetaan raakasuklaa. Raakasuklaan valmistushan käy helposti, mutta vie jonkun verran aikaa. Mitataan kookosöljy pieneen kulhoon, joka laitetaan kellumaan kuumaan veteen. Näin sulatetaan tuo öljy nestemäiseksi, jonka jälkeen voidaan valmistaa itse raakasuklaa. Kaadetaan sula kookosöljy kulhoon, johon lisätään raakakaakao, lucuma, sekä muut suklaan aineosat. Jos haluat välttää paakut, kaada kaikki ainekset siivilän läpi. Sekoitellaan kunnes suklaa on tasaista mutta juoksevaa.

Siivutetaan banaanit ja laitetaan riviin leivinpaperin päälle. Laitetaan jokaisen banaanin päälle pieni määrä maapähkinävoita, jonka jälkeen laitetaan päälle taas banaanisiivu, eli ”hattu”. Hatun päälle puolestaan laitetaan lusikan avulla raakasuklaata. Tällä samalla kaavalla toteutetaan koko määrä herkkuja, jonka jälkeen satsi laitetaan muutamaksi tunniksi pakkaseen. On makuasia haluaako näistä ihan jäisiä, vai pitääkö pakkasessa hieman vähemmän aikaa ennen tarjoilua. Raakasuklaahan kovettuu aika nopeastikin, joten lyhyempikin aika riittänee. Ennen tarjoilua päälle voi ripotella hieman kookoshiutaleita.

Säilytys pakastimessa ja huoneenlämpöön kannattaa nostaa vaan se määrä herkkuja, kun tarve vaatii.

Oikein aurinkoista päivää jokaiselle! Ja tsemppiä kaikille herkkuhimoista vierottautuville ja krapulasta kärsiville. :) 

*Luontaistukun luomutuotteet blogin kautta testiin saatuja. 

Lakritsi-suklaa raakapatukat

Yksi suurimmista välipala rakkauksistani ovat raakapatukat. Niiden rinnalla kuivat ja kitalakeen kiinni jäävät proteiinipatukatkin kalpenevat ihan 6-0. Viime aikoina olen valmistanut patukoita yhä useammin ja useammin kotona, jonka vuoksi olen tullut entistä nirsommaksi ostamaan niitä kaupan hyllyltä. Kun valmistat patukat itse, säästät rahaa ja tiedät sataprosenttisesti, mitä ne pitävät sisällään. Ei turhaa piilosokeria tai muitakaan lisäaineita.

RaakapatukatUrtekram Lakritsijauhe

Oma reseptini näihin herkullisiin raakapatukoihin on ihan mielettömän helppo ja toimiva! Koska rakastan lakritsin ja suklaan yhdistelmää, halusin lisätä nuo kaksi aineosaa juuri näihin patukoihin. Suklaan maun saa helposti raakakaakaosta ja suklaan makuisesta herasta (tai pelkästään toisesta). Lakritsin herkullisen maun puolestaan Urtekramin raakalakritsijauheesta. Tuo jauhehan on muuten yksi keittiöni parhaista mausteista ja käytän sitä todella paljon leivonnassa! Jos et vielä omista, niin suosittelen hankkimaan.

Reseptistä tulee 4-5 raakapatukkaa.

Lakritsi-suklaa raakapatukat (GL, M, RAW)

  • 2 dl casheweja
  • 1,5 dl manteleita
  • 10 taatelia
  • 2/3 tl Urtekramin raakalakritsijauhetta
  • 1 tl raakakaakaota
  • 1 rkl Fastin suklaan makuista heraa (100 % natural, uutuus)
  • Loraus hunajaa tai agavea
  • 1-2 tl sitruunanmehua
  • 1-2 rkl vettä vettä

Puristetaan puolikkaan sitruunan mehu lasiin. Liotetaan casheweja ja manteleita tunnin verran, jotta ne saa helpommin rikki. Kaadetaan blenderiin taatelit ja kaikki mausteet (raakakaakao, hera, sitruunanmehu, vesi, lakujauhe ja makeutus). Blendataan ja kaadetaan joukkoon pehmenneet pähkinät, sekä mantelit. Jatketaan blendausta ja samalla sekoitetaan seosta, jotta aikaansaadaan tasainen massa. Pähkinöitä ja manteleita ei ole pakko rikkoa täysin, vaan sekaan voi jättää myös sattumia.

Kun massa on valmis, kaadetaan se leivinpaperin päälle ja levitetään neliön muotoiseksi laataksi. Halutessasi voit jo tässä kohtaa muotoilla taikinasta patukoita, mutta itse leikkasin ne vasta kovettumisen jälkeen. Laitetaan satsi pakastimeen tekeytymään ainakin tunnin ajaksi, jonka jälkeen leikataan siitä patukoita. Itse kiedoin patukat leivinpaperiin, mutta tuo ei ole välttämätöntä. Raakapatukathan säilyvät hienosti pakastimessa tai jääkaapissa useammankin päivän ajan. Jos pakkaat ne esimerkiksi pieniin pussukoihin, varmistat vielä pidemmän säilyvyyden.

Oikein rentouttavaa pitkääperjantaita jokaiselle! Täällä alkaa nyt suursiivous ja kaappien tyhjennys. Oikein terapeuttista tekemistä tähän pyhäpäivään…