Viime päivien ruokapäiväkirja ja treenit

Alkuviikosta tuli jälleen pidettyä ruokapäiväkirjaa, jonka haluan tänään kanssanne jakaa. En tiedä olenko erityisen ylpeä päiväkirjasta, sillä ruokaileminen on ollut (jälleen kerran) aika heikosti suunniteltua. Tuo näkyy ehkä eniten siinä, että se päivän ainut ”kunnon ruoka” on jäänyt alkuiltaan ja päivällä menojen lomassa on joutunut turvautumaan mm. raakapatukoihin. Oikeastaan koko alkuviikon ajan ruoka on ollut se mielessä viimeisenä pyörivä asia eikä kotiin ole muutenkaan viitsinyt ostaa mitään erikoisuuksia, kun tänään on reissuun lähtö. Ja jos joku nyt ihmettelee miksi en syö lounasta tai päivällistä aikaisemmin vaikka sitten ulkona, niin kyse on puhtaasti säästämisestä. Pitkitän sen kunnon ruoan syöntiä aina siihen saakka kunnes olen kotona, sillä ravintola lounaisiin saa helposti kulumaan aika paljonkin rahaa. Toki välillä on poikkeustilanteita mutta noin ylipäänsä, tuo on asia, josta minä nykyään tingin.

Maanantai 16.4.

klo. 9.35 – Edellisenä iltana valmistettu tuorepuuro (1,5 dl kaurahiutaleita, 1,5 dl kaurajuomaa, 1 rkl chian siemeniä, herukkasekoitusta, GO ON -soijarahkaa, ripaus suolaa sekä vaniljamaustetta), jossa päällä 1/2 banaani, cashew- ja mantelitahnaa, gojimarjoja sekä mulpereita.

Kupillinen kahvia Soya for professionals juomalla ja lasillinen Foodinin Wake Up -aamuvettä (ennen puuroa tyhjään vatsaan).

klo. 13.45 – Kolme palaa itse valmistettua raakasuklaata (resepti täällä). Lisäksi pari reilun kokoista Myllyn Paras valmis siemennäkkileipä sekoituksesta valmistettua näkkileipäpalaa, joissa päällä laktoositonta voita.

Kourallinen manteleita

klo. 16.10 – Kaksi kauraleipää avokadolla, miniluumutomaateilla, keitetyllä kananmunalla (1 kpl) sekä mustapippurirouheella.

klo. 19.25 –  Reilu salaatti jossa mm. paistettua laktoositonta vuodenjuustoa, lehtikaalia, tomaattia, paprikaa, kurkkua, punasipulia, mustapapuja ja hamppuöljyä. Lisäksi pari pientä kauranäkkileipää voilla.

klo. 22.05 – Sulatettuja mansikoita noin 200 g, 1/2 banaani sekä lisukkeeksi GO ON soijarahkaa noin 1,5 dl.

Treenit: Shala Helsingissä Power Flow level 2-3 jooga, kesto 1 h 15 min, jonka jälkeen kävely joogastudiolta kotiin, noin 3 km.

Tiistai 17.4.

8.10 – Foodinin Wake Up -aamuvesi, 1/2 banaani sekä kupillinen kahvia Alpron Soya for professionals juomalla

9.10 – Blogitilaisuudessa pieni kulhollinen rahkaa marjalisukkeilla (kuva yllä), lasillinen marjamehua sekä kupillinen kahvia kaurajuomalla.

11.10 – Bare Bar taateli-marjapatukka (40 g)

15.20 – Ensinälkään kolme palaa raakasuklaata ja puolikas tuore mango pilkottuna

16.45 – Reilu annos Baba bataatti-falafeleja (7-8 kpl), hummustahnoja, bataattiranskalaisia, miniluumutomaatteja, tuoretta korianteria sekä jälkiruoaksi vielä pala raakasuklaata.

Kupillinen vihreää teetä

22.05 – Juoksulenkin jälkeen Kaura 100 kauraleivästä molemmat puolet. Leipien päällä keitetty kananmuna, tomaattia sekä kurkkua.

Loppuillan aikana kiivi sekä kourallinen mulpereita

Treenit: Juoksulenkki 8.04 km / 52 minuuttia + kevyet vatsalihakset

Keskiviikko 18.4.

9.20  – Banaanipannukakut reseptillä: 3 kananmunaa, 1 banaani, 1 rkl kaurahiutaleita, 1 rkl psylliumia, ripaus suolaa, 1 rkl lakritsiheraa ja ripaus vaniljajauhetta. Lisukkeena mansikoita, herukkasekoitusta, kiivi sekä manteli- ja cashewtahnaa.

Lasillinen Wake Up -aamuvettä tyhjään vatsaan ja pannukakkujen lomassa kaksi kupillista kahvia Alpron Soya for professionals juomalla.

12.30 – Pari palaa itse valmistettua raakasuklaata

13.30 – Kolme kaverin valmistamaa lakritsitaatelia

14.20 – Froosh päärynä-lehtikaali-sitruunaruoho -smoothie

15.40 – Delight omena-kaneli raakapatukka (40 g)

16.30 – Ystävän kanssa Coffee Housessa iso kupillinen vihreää teetä

17.45 – Lidl kaurasydämestä molemmat puolet pelkän laktoosittoman voin kera

18.30 – Viisi falafelia, kahta eri hummusta sekä reilu annos salaattia jossa mm. laktoositonta vuohenjuustoa, lehtikaalia, ananasta, mustapapuja, sitruunanmehua, kurkkua, tomaatti, paprikaa

21.45 – Juoksulenkin jälkeen smoothie jossa banaani, lehtikaalia, selleriä, kurkkua, ananasta, pakaste mangokuutioita, spirulinaa, manteleita ja macaa.

Loppuillan aikana kourallinen manteleita

Treenit: Juoksulenkki 7 km / 46 min, loppuun kevyttä kävelyä suunnilleen puoli kilometriä

Jos ruokapäiväkirja herätti jotain ajatuksia niin saa ehdottomasti kommentoida! Aina sitä omaa syömistään kun ei välttämättä osaa katsoa niinkään ulkopuolisen silmin tai ei huomaa jotain tiettyjä puutoksia. Toisaalta haluan tässä kohtaa myös muistuttaa, että meillä jokaisella on erilainen keho ja se mikä toimii minulle, ei välttämättä toimi sinulle. Syöminen on henkilökohtainen asia, jonka vuoksi joku voi kokea vaikka nämä minunkin ruokapäiväkirjani todella oudoiksi tai vieraiksi. Toisaalta toisen ihmisen vinkki jostain mitä kannattaa ehkä poistaa tai lisätä, saattaa olla tie parempaan oloon. Ruokailutavatkin kun ovat usein juttuja, jotka on opittu ja takaraivossa. Välillä ainakin itse huomaan että kokeiltuani jotain uutta saatankin innostua ja huomata, että hei tämähän sittenkin toimii myös minulle! Siksi sellainen tietynlainen avoimuus ylipäänsä elämälle ja muidenkin ajatusten kuulemiselle on tervettä ja oman tekemisen kriittinenkin tarkastelu välillä paikallaan.

Tänään tosiaan lähtö Malediiveille, josta pidän teille myöskin ruokapäiväkirjaa! Katsotaan kuinka ruokaileminen taas muuttuu kun lämpöä on mittarissa 30 astetta.

Oikein ihanaa torstaita!

Kaurapuuro – 2 x ihanaa variaatiota

Kaurapuuro taitaa olla ruoka joka jakaa ihmiset kahtia – osa rakastaa ja osa inhoaa. Uskon tämän johtuvan pitkälti siitä, että puuro mielletään herkästi tylsään ja arkiseen johon liittyy usein myös pakkopuuron syönti kokemuksia. Muistan omastakin lapsuudestani kuinka joka aamu oli pakko syödä se puuro ja inhosin sitä todella! Menikin pitkään, että aloin puuroa oma-aloitteisesti aikuisena taloudessani keittelemään. Seuraavaksi tulikin vaihe, että söin puuroa aamusta toiseen sokerittoman mehukeiton ja raejuuston voimin, jolloin kiljuva nälkä oli aina muutaman tunnin päästä. Nykyään ajatuskin siitä liejuisesta lautasellisesta nostaa iholleni kylmät väreet enkä ainakaan omasta tahdostani söisi kyseistä aamiaista enää ikinä. Puuron salaisuus piileekin mielestäni siinä, että puuro ei ole sitä ”tylsää puuroa”, vaan mausteita vaihdellaan. Välillä voi nautiskella tuorepuuroja kun taas kyllästymisen iskiessä siirtyä takaisin keitettyihin. Kuten tuorepuuron, ei keitetynkään puuron tarvitse maistua päivästä toiseen samalta, vaan erilaisia variaatioita on olemassa vaikka kuinka! Tänään haluankin jakaa teille kaksi omistani, eli ne kaurapuurot joita olen erityisesti viime aikoina suosinut ruokavaliossani.

Ensimmäinen puuroreseptini on omenakaurapuuro, joka on aivan ihanan pirteä ja raikas aamiaisvaihtoehto niihin aamuihin, kun aika ei ole aivan niin kortilla. Ei sillä, että puuron valmistaminen veisi tunteja mutta kyllä se hieman enemmän aikaa vie kuin perinteisen kaurapuuron keittäminen. Omenapuuro on yksi ehdottomista suosikeistani, sillä olenhan aina pitänyt omenakaurahyveestäkin ja ollut sitä mieltä, että omenan ja kauran yhdistelmä on pettämätön! Vielä kun reseptiin lisää hieman kanelia ja luomu vaniljamaustetta niin tämä puuro vie kielen mennessään. Yksi loistava tapa on valmistaa puuro vaniljan makuiseen soijajuomaan, jolloin saat siitä vieläkin maistuvamman – kenties pientä luksusta arjen keskelle?

OMENAPUURO (GL, M)

  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl kaurajuomaa tai vaniljan makuista soijajuomaa
  • 2 pientä omenaa
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 2 tl kanelia
  • 1/4 tl vaniljajauhetta
  • 1/2 sitruuna

Lisukkeet:

  • Pari taatelia
  • Pieni omena

Kaadetaan kaurajuoma kattilaan ja lämmitetään neste miedolla lämmöllä lämpöiseksi. Lisätään joukkoon kaurahiutaleet sekä mausteet. Sekoitellaan ja raastetaan omenat. Lisätään puuron joukkoon omenaraaste sekä puolikkaan sitruunan mehu. Sekoitetaan ja annetaan hautua miedolla lämmöllä kannen alla muutama minuutti ennen tarjoilua. Tarjoiluehdotukseni on lohkoa ja raastaa puuron päälle omenaa sekä puolittaa muutama taateli. Kurkumalatte toimii myöskin loistavasti puuron kaverina, joten sitä keitin rinnalle vielä kupillisen.

Toisena tuleekin sitten hieman pehmeämpi ja lempeämpi variaatio, joka sopii kaikille banaanista pitäville. En tosin tiedä onko olemassa ketään, joka ei banaanista tykkäisi mutta veikkaan, että kauran ja banaanin yhdistelmä saattaa jakaa mielipiteitä? Minä kyllä pidän erittäin paljon tästä pehmeästä puurosta ja viime viikolla valmistin sitä useampaan otteeseen. Banaanipuuro on paitsi herkullinen tapa käynnistää päivä, myös pitkäkestoista energiaa antava. Nyt kun olen jälleen aloittanut pidemmät juoksulenkit ulkosalla, on tämä puuro toiminut loistavana välipalana ennen treenisuoritusta. Hiilihydraatit kun toimivat erinomaisesti tuollaisella pidemmällä lenkillä ja tässä reseptissähän ei ole hiilihydraatteja säästelty!

BANAANIPUURO (GL, M)

  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl kaurajuomaa
  • 1 banaani
  • 1 tl kanelia
  • 1/4 tl vaniljajauhetta
  • 1 tl kookosöljyä

Lisukkeet:

  • 1/2 banaani
  • Kookoshiutaleita
  • Manteleita
  • 1/2 omena

Kaadetaan kaurajuoma kattilaan ja lämmitetään se miedolla lämmöllä. Lisätään joukkoon kaurahiutaleet sekä mausteet. Keitellään puuroa ja muussataan banaani haarukalla mössöksi. Kaadetaan banaanimössö puuron sekaan ja lisätään myös teelusikallinen kovaa kookosöljyä. Annetaan puuron hautua kannen alla lämpöisellä liedellä ennen tarjolle asettamista. Oma tarjoiluehdotukseni on siivuttaa puuron päälle puolikas banaani ja omena sekä lisätä myös muutama manteli ja ripotella kookoshiutaleita.

Jos mietitään ylipäänsä miksi nautiskella puuroa tai suosia sitä ruokavaliossaan niin ainakin itse nostaisin esiin terveellisyyden, kuitupitoisuuden, edullisen hinnan, herkullisen maun sekä helppouden. Etenkin kaurapuuro on aivan ihanan hellä vatsalle. Tässä kohtaa haluan mainita myös siitä, että kaikille kaurapuuro ei sovi aamiaiseksi, sillä puuro saattaa unettaa. Itse huomaan, että unettavan vaikutuksen teho minuun riippuu todella pitkälti siitä, olenko nukkunut viime aikoina hyvin ja mikä on ylipäänsä sellainen yleinen vireystila. Jos tiedän, että kaipaan tänä aamuna erityisen paljon piristävää energiaa, en syö kaurapuuroa vaan nautin ennemmin vaikka vihersmoothien. Toisaalta puuron syömisen ajankohtahan ei ole kiveen kirjoitettu, eli iltapuurokin toimii toisinaan loistavasti! Uskon tämän olevan hyvin paljon henkilöön ja hänen yleiseen vireystilaansa sidonnaista, että millä tavalla nimenomaan juuri kaurapuuro vaikuttaa energiatasoihin.

Onko täällä muita kaurapuuroa suosivia? Mikä on sinun suosikki variaatiosi puuron suhteen?

Oikein energistä alkavaa viikkoa!