Lehtikaali salaatissa – 2 herkullista reseptiä!

Lehtikaali lienee monelle hyvinvoinnistaan kiinnostuneelle tuttu juttu. Muutama vuosi sitten tuo terveellinen raaka-aine ei tainnut olla niin suosittua kuin se nykyään on ja pakko sanoa, että on muuten kaiken nykyisen suosionsa ansainnut! Itsehän olen kovin tykästynyt kyseiseen lehtivihannekseen ja suosin sitä niin omeleteissa, smoothieissa kuin salaateissakin. Viimeaikaisin villitykseni onkin nimenomaan salaateissa tuon raaka-aineen käyttäminen ja jäävuorisalaatin korvaaminen lehtikaalilla!

lehtikaali

Jostain syystä jo vuosia olen valmistanut salaattini melkeinpä poikkeuksetta jäävuorisalaattiin. Helsingin salaattiravintola Pupussa vieraillessani olen kuitenkin tykästynyt kovin lehtikaalipohjaiseen annokseen (Sweet Roast), jonka myötä päätin kokeilla tuon vihreän käyttämistä myös kotitekoisissa salaateissa jäävuorisalaatin korvikkeena. Ensimmäinen kokeilukerta oli taannoin ja sen jälkeen olen muuten valmistanut kaikki salaattini pelkkään lehtikaalipohjaan! Vaikka Pupun salaatissa mukana onkin provencal-salaattia, toimii lehtikaali mielestäni todella hyvin ilman mitään muuta salaattilajiketta. Se antaa juuri kaivatun vihreän pohjan salaatille ja on samaan aikaan erityisen proteiinipitoista sekä terveellistäkin. Plussaa myös lehtikaalin mausta, joka on mielestäni todella hyvä niin vegaanisten kuin juustopohjaistenkin salaattien kanssa.

Tänään haluankin kannustaa myös teitä kokeilemaan lehtikaalia salaattipohjana, joten jaan kaksi reseptiä, joissa molemmissa olen käyttänyt nimenomaan lehtikaalia jäävuorisalaatin sijaan. Toki voit lisätä joukkoon myös vaikka sitä jäävuorisalaattia tai muuta vastaavaa mutta pidä joukossa kuitenkin myös herkullinen lehtikaali. Kummassakaan reseptissä ei ole käytetty lihaa ja vuohenjuustopohjaiseen salaattiin on haettu fiilistä nimenomaan tuosta mainitsemastani Pupun salaatista, joka on muuten heidän listaltaan suosikkini.

salaattisalaatti

LEHTIKAALI-VUOHENJUUSTOSALAATTI (GL, L)

  • Lehtikaalia
  • Kourallinen karpaloita
  • n. 80 g vuohenmaitojuustoa (Juustoportin laktoositon)
  • 1 omena
  • n. 200 g tuoreita mansikoita
  • 1/2 dl pellavansiemeniä
  • 1/2 paprika
  • Oliiviöljyä
  • Balsamikoa

Pestään lehtikaalin lehdet ja revitään versoista nimenomaan ne lehtiosat pieniksi paloiksi salaattikulhon pohjalle. Itse käytin muutaman verson mutta tässä kannattaa huomioida luonnollisestikin se, kuinka isolle joukolle salaattia valmistaa. Pilkotaan omena, mansikat, paprika sekä vuohenjuusto pieniksi paloiksi ja lisätään salaattipohjan sekaan. Kaadetaan joukkoon myös karpaloita (unohtuivat kuvista) sekä pellavansiemeniä. Jos kotoasi löytyy pähkinöitä niin lisää ihmeessä myös niitäkin, omani olivat loppu. Lopuksi kaadetaan salaatin päälle loraus oliiviöljyä sekä balsamikoa. Sekoitetaan salaattiottimilla ja nautitaan mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen. Kylkeen voi paistaa vaikka lohta tai miksi ei nauttia sellaisenaankin. Kun tätäkin salaattia syö riittävästi, jaksaa sillä aivan varmasti useamman tunnin!

salaattisalaatti

LEHTIKAALI-TOFUSALAATTI (GL, M)

  • Lehtikaalia
  • 125 g maustamatonta tofua
  • 2 tl soijakastiketta
  • 1/2 paprika
  • Kurkkua
  • 125 g kvinoaa
  • 1/2 dl mungpapuja (keittämätön määrä)
  • Oliiviöljyä

Laitetaan mungpavut edellisenä iltana likoamaan veteen. Pestään lehtikaalin lehdet ja revitään versoista lehtiosuudet pieniksi paloiksi salaattikulhon pohjalle. Pilkotaan tofu ja marinoidaan paistinpannulla soijan kera. En lisännyt tofuun mitään muuta maustetta kuin soijaa, sillä se on sen verran vahvaa. Laitetaan mungpavut sekä kvinoa kuumaan veteen ja keitetään niitä noin kymmenen minuutin ajan. Sillä välin jatketaan salaattipohjan valmistusta siivuttamalla paprikan puolikas sekä kurkku. Salaattipohjaan voi toki lisätä muitakin raaka-aineita sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään! Kun kvinoa ja pavut ovat pehmeitä sekä kypsyneitä kaadetaan ne salaatti pohjan päälle, kuten myös tofut. Lopuksi lorautetaan valmiin salaatin päälle oliiviöljyä ja halutessaan ehkä balsamikoakin. Sitten vaan tarjolle ja nautiskelemaan!

salaatti

Siinä tosiaan kaksi erittäin toimivaa salaattireseptiä lehtikaalen kanssa mutta toki voit luovia reseptejä oman makusi mukaan. Lehtikaalipohjan kokeileminen on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja siihen jää kyllä herkästi koukkuun! Itse en ainakaan enää välitä ollenkaan jäävuorisalaatista sillä lehtikaali on niin paljon parempaa. Joku kerta voisi kokeilla lisätä joukkoon vielä pinaattia sekä provencen salaattisekoitustakin.

Tuleeko teidän käytettyä lehtikaalia salaatin pohjana? 

Paras kauraleipä ikinä!

Rakastan kauraleipää enkä oikeastaan nykyään syö mitään muuta leipää. Kun nelisen vuotta sitten laitoin ruokavalioni uuteen uskoon jäivät siinä samalla ruisleivät ruokavaliosta kokonaan ja näin on huomattavasti parempi vatsan kannalta. Pidän kauraa parhaana raaka-aineena leivän suhteen ja ylipäänsä suosin kyseistä viljalajiketta ruokavaliossani paljon. Kaura on erittäin kuitupitoista ja mikä parasta, myös suomalaista!

Kauraleipä

Aikaisemmin leivoin usein leipäni itse. Viime vuosina olen kuitenkin laiskistunut ja nappaankin tavallisesti kaupasta koriin Primulan Kaura 100 leipäpaketin tai kaurasydämet (Lidl). Molemmat ovat sataprosenttista kauraleipää, eikä leivän joukkoon ole sekoitettu muita viljoja kuten vehnäjauhoja. Vaikka kaupan hyllyiltä löytyy useampia eri kauraleipäpaketteja, kannattaa niiden ravintosisältö todella tarkistaa. Itse asiassa aika harva leipä on sataprosenttista kauraa vaan leivän joukkoon on lisätty ties mitä. Jos vatsa on yhtään herkempi, saattaa pienikin määrä vehnää laukaista hurjan turvotuksen vaikka leipä kulkisikin sillä kauraleipä nimikkeellä.

Tänään minulla on teille jotain ihanaa jaettavana, nimittäin pitkästä aikaa resepti taivaallisen ihanaan kotitekoiseen kauraleipään! Idea leivästä lähti ajatuksen tasolla liikkeelle sunnuntai-iltana, kun pakastimen leipäpussi ammotti tyhjyyttään ja leipää teki mieli. Kurkkasin kaapit ja totesin, että kauraleivän valmistus jollain variaatiolla olisi mahdollinen – ja siitä se idea sitten lähti. Lähdin kokeilemaan ja ihan oikeasti, nyt onnistuin kyllä aivan mielettömän hyvin! Tästä reseptistä tuli ehdottomasti bravuurini ja leipä, jota tulen valmistamaan vielä lukuisia kertoja uudestaan ja uudestaan. Itse asiassa leivoin jo toisen satsin leipää eilen illalla, sillä raaka-aineita sattui kaapista löytymään ja aikaa oli iltasella juuri sopivasti. Leipähän tosiaan säilyy hyvin pakkasessa, jonka vuoksi sitä voi leipoa kerralla vaikka hieman enemmänkin.

KauraleipäKauraleipä

Pidemmittä puheitta kuitenkin tuohon reseptiin, joka on valehtelematta aivan super hyper herkullinen ja sopii myös maidottomaan sekä gluteenittomaan ruokavalioon. Raaka-aineetkaan eivät ole mitään erikoisuuksia vaan sellaisia, joita todennäköisesti jokaisen keittiön kaapeista löytyy.

PEHMEÄ HUNAJA-KAURALEIPÄ (GL, M)

  • 3 kananmunaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2-1 tl laadukasta suolaa
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1/2 tl kanelia
  • 1/2 dl pellavansiemeniä
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2,5 dl kaurajauhoja
  • 1,5 dl kaurajuomaa
  • 1/2 dl hunajaa
  • 1 dl tattarijauhoja
  • 1/2 dl kookosöljyä

Vispataan kulhossa kananmunat, leivinjauhe, ruokasooda, suola sekä kaneli sekaisin. Lisätään joukkoon kaurajuoma, pellavansiemenet, sulatettu kookosöljy, hunaja ja kaurahiutaleet. Sekoitellaan puulastalla sekä lisätään vielä jauhot pienissä erissä, mieluiten siivilän läpi. Annetaan valmiin taikinan kohota leivinliinan alla noin 10 minuuttia, jonka jälkeen se kaadetaan voideltuun leipävuokaan (omani 21 cm x 11 cm) ja päälle ripotellaan vielä kaurahiutaleita. Jos teet suurempaan vuokaan niin huomioithan sen raaka-aineiden määrissä, jotta leivästä tulee riittävän kuohkea! Paistetaan kauraleipää uunin keskitasossa 175 asteessa noin 35 minuuttia ja testataan kypsyys veitsen avulla. Nyt pari kertaa leipää valmistaneena sanoisin, että ainakin omassa perinteisessä uunissani tuo 35 minuuttia on aika idyllinen paistoaika jolloin leipä saa hieman väriä mutta ei kuitenkaan muutu sisältäkään liian kuivaksi.

Nautitaan uunituore leipä mieluiten vasta uunista tulleena voinokareen kera. Myös seuraavana päivänä leipä on ihanan pehmeää mutta suosittelen silti pakastamaan osan jos yhtään epäilet, ettei leipä tule muutamassa päivässä syödyksi.

Kauraleipä

Oikein rentouttavaa tiistai-iltaa jokaiselle! Ja jos leivotte leipää niin mielelläni kuulisin miltä se teidän mielestänne maistuu?