Täydellinen irtiotto arjesta

*Sisältää mainoslinkkejä

Välillä mietin sitä, kuinka vaikeaa itselleni onkaan irtautua arjesta. Minulle viikonloputkaan eivät nimittäin tarkoita automaattisesti töistä luopumista vaan useimmiten jopa täysin päinvastoin. Toisinaan tuntuukin, että sitä on sellaisessa jatkuvassa työmoodissa ja vaikka työstäni siis todella paljon nautinkin, tulee välillä tunne, että haluaa pois kaikesta – unohtaa kokonaan kirjoittamisen ja sen, että tarvitsee miettiä sitä, mitä kirjoittaa huomenna tai ylihuomenna. Uskoisin, että tunteeni on luonnollinen, sillä jokainen ihminen tarvitsee välillä lomaa työstään, oli se sitten millä tavalla tahansa vaativaa.

Itselläni oli tosiaan tällainen täydellinen irtiotto arjesta viime viikolla, kun lähdin ystävien kanssa keskiviikkona Leville. En ole koskaan käynyt Oulua korkeammalla, joten reissuun lähteminen oli enemmän kuin mielenkiintoista ja tiesin jo koneeseen astuessani, että tällä reissulla en sitten paljon töilleni ajatuksia uhraa. Vaikka aivan en tuossa päätöksessäni pysynytkään, tuntui maanantai -iltana kotiin tullessa sille, että nyt on oikeasti lomaillut olo. Unohdin ihan tarkoituksella somenkin aika lahjakkaasti muutamaksi päiväksi ja annoin mieleni levätä – keskityin hetkessä elämiseen ja ihmisiin. Tuntui ihanalle, että saatettiin liikkua paikasta toiseen jopa niin, että puhelin jäi mökille. Tunnelma oli yhteisöllisen rento ja lämmin – kelluttiin paljussa, pulahdettiin jopa avantoon, leikittiin lumisotaa unohtamatta talvisia aktiviteetteja kuten pulkkailua sekä Levin Maailman Cupin kisojen seuraamista.

Jos muutama sana itse Levistä niin huh kuinka tykästyinkään paikkaan! En ole oikein koskaan suunnitellut matkoja pohjoiseen vaan aina etelään mutta tämän reissun jälkeen on pakko sanoa, että takaisin on päästävä! Nyt ymmärrän sen, miksi niin moni on hulluna Suomen Lappiin ja matkustaa sinne kerta toisensa jälkeen. Sää Levillä oli tähän aikaan vuodesta aika sopiva – ei liian kylmä mutta lunta oli mukavasti ja vaikka aurinkoa ei koko reissun aikana näkynytkään, loi lumen läsnäolo silti aivan ihanan talvisen tunnelman. Pakko sanoa, että tällaisesta kesätytöstä kuoriutui tuolla hetkessä talven rakastaja!

Nyt on tosiaan miniloma takana päin ja tuntuu, että on jälleen energiaa keskittyä hetkeksi arkeen ja intensiiviseen työntekoon. Matka pisti ylipäänsä jälleen kerran miettimään sitäkin, kuinka some vie meiltä niin helposti sen fokuksen pois hetkestä. En nimittäin muista milloin olisin Helsingissä ollut vaikka tunninkin niin, että puhelin on jossain muualla kuin kädessäni tai laukussani? Sitä on jotenkin aivan liikaa kiinni siinä, että saa ikuistettua kaiken puhelimeen ja on jatkuvasti tavoitettavissa, kun samalla sitten unohtaakin niin helposti elää ja nauttia hetkessä olemisesta.

Jatkossa mietinkin, että voisi opetella ottamaan välillä täälläkin sellaisia viikonloppuja, että pyrkii rajoittamaan puhelimen käyttöä ja olemaan läsnä. Vaikka itselleni some onkin työ, ei sen kuuluisi olla sitä, että olet siinä kiinni jatkuvasti – on nimittäin todella vapauttava tunne olla ilman jatkuvia yhteyksiä johonkin suuntaan ja tuon vaikutuksen huomaa vasta, kun sitä kokeilee. Todellinen rentoutuminen tapahtuu nähtävästi ainakin omalla kohdallani vasta silloin, kun unohdan kaikki sosiaalisen median välineet ja keskityn täysin ympäristööni sekä siihen, mitä siellä tapahtuu. Siispä ihan vaan vinkkinä kaikille, pitäkää välillä sometaukoja, sillä ne saattavat todella yllättää!

Kengät *UGG / Housut *Helly Hansen / Takki *Helly Hansen

Kuvissa päälläni näkyvän toppa-asun matkallemme muuten sponsoroi Helly Hansen ja se toimi aivan loistavasti Levin olosuhteissa. Pirtsakat housut saivat paljon kehuja ja asu lämmitti oikein mukavasti! Vaikka laskimme pyllymäkeä ja temmelsimme kuinka lumessa, piti asu loistavasti niin tuulen, märkyyden kuin kylmyydenkin. Tämä on varmasti aikuisikäni ensimmäinen ja viimeinen lasketteluasu sillä niin laadukkaalta se vaikuttaa ja veikkaankin, että on kestävyydeltään ikuinen. Epäilin alkuun noita räikeitä housuja mutta nyt viimeistään kuvia katsoessa ei voi kuin sanoa, että toimivat aivan loistavasti!

Eipä muuta kuin oikein energistä tiistaita jokaiselle ja kiitos Levi, sekä koko mökkiporukka! Toivottavasti näemme taas pian. 

Matkavinkkini Kroatiaan: Hvar

Kirjoitin teille kesäkuun lopussa matkavinkkejä Kroatian Splitiin, nyt olisi vuorossa Hvarin saari (jos Splitiä koskeva postaus jäänyt lukematta, se löytyy täältä). Olimme tosiaan reissullamme keskiviikosta sunnuntaihin pienellä Hvarin saarella noin 1,5 tunnin merimatkan päässä Splitistä. Matkan teimme Jadroline katamaraanilla (hinta noin 7€ per suunta). Lippuja pystyy ostamaan esimerkiksi edellisenä päivänä Jadrolinen pisteeltä Splitin satamasta.

Kyseinen saari keskittyy lähinnä Hvar Towniin jossa mekin majoituimme. Toki siellä on useita pienempiä mestoja mutta tuo town on se ”pääpaikka” johon esimerkiksi turismi on pääasiallisesti keskittynyt. Itseasiassa eräs paikallinen Hvarissa nimenomaan totesi, että saari on pääosin turistien valloittamaa. Paikalliset asukkaat ovat lähinnä turismilla eläviä tai esimerkiksi majatalojen omistajia. Asukasluku saarella ei olekaan päätä huimaava ja saari ylipäänsä on hyvin harvakseltaan asuttua.

IMG_7390IMG_7403

Saari oli mielestäni aivan ihana. Vaikka turisteja olikin suhteellisen paljon, oli siellä silti tilaa liikkua, syödä ravintoloissa, ottaa aurinkoa (ne pari päivää, kun paistoi) jne. Jos minun tulisikin valita joko Split tai Hvar, valitsisin ehdottomasti Hvarin! Niin överikirkkaat vedet ja ylipäänsä kauniit saarimaisen vehreät maisemat. Tuolla viihtyy niin pariskunnat, lapsiperheet, kuin ystäväporukatkin. Jos kaupunki alkaa kyllästyttämään löytyy saarelta onneksi paljon luontoa, sekä viini- ja laventelipeltoja! Kaupunki on tosiaan hyvin pieni, eli tuo ”ydin” on aika nopeasti koluttu. Esimerkiksi iltaelämä ja ravintolathan nimenomaan keskittyvät tuohon satama-alueeseen, joten kannattaa kävellä myös sivukujia sillä sieltä löytää aina jotain mielenkiintoista.

Me vietimme suurimman osan ajasta kaupungissa mutta kävimme yhtenä päivänä myös Jelsassa ja Stari Gradissa. Molempiin paikkoihin menee bussiliikennettä, sekä takseja. Bussilippu maksoi muistaakseni 3-4 euroa. Me kohtasimme kuitenkin tilanteen, että taksikuski halusi viedä meidät bussilipun hinnalla takaisin Jelsasta Towniin. Hän vielä sanoi, että tekee tuota alituiseen sillä turistit liikkuvat muuten niin paljon busseilla. Etäisyydet olivat aika lyhyet (noin 20 min Stariin ja siitä noin 15 min Jelsaan) molempiin mestoihin mutta ne tiet aika hurjia… Voin sanoa, että mieluummin liikun tuollaisessa maastossa taksilla kuin bussilla. Eli kaikki korkeanpaikan kammoiset, suosikaahan takseja! :D

IMG_7419IMG_7399-2

No mitä sitten itse Jelsaan ja Stari Gradiin tulee niin meistä kumpikaan ei pitänyt näistä mestoista mitenkään hurjasti. Stari oli siinä mielessä kaunis, että sieltä löytyi Vanha Kaupunki  ja upea satama-alue, mutta Jelsan viehätystä en oikein ymmärrä… Meidän kokemusta ehkä varjosti osittain huono sateinen sää, sekä Jelsassa kohdallemme osunut reissun ensimmäinen oikeasti todella huono ravintola. Joskus sitä ei tarvita kuin muutama oikku niin paikka tuntuu jo sille, että sieltä haluaa äkkiä pois.

Nämä olivat tosiaan siis hyvin, hyvin pieniä paikkakuntia/kyliä, eli voisivat toimia paremmin myös pariskunnille jotka tahtovat omaa rauhaa ja yksityisyyttä. Palasimmekin päivän päätteeksi jo ilomielin Hvar Towniin… Se oli saarella ehdottomasti se meidän mesta.

IMG_7371

Hvar Townissa hintataso oli ihan hitusen kalliimpaa kuin Splitissä. Saartahan kutsutaan myös ”rikkaiden lomakohteeksi”, eikä turhaan… Mielestäni tämä näkyi hyvin pitkälti myös katukuvassa ja esimerkiksi pienissä putiikeissa joita kaupungista löytyy jonkun verran. Toisaalta, ravintoloissa oli silti suhteellisen edullista syödä ja esimerkiksi meidän hinnakkain illallinen Plava Algassa (rantabulella) kattoterassilla maksoi noin 40 euroa per nenä viineineen, merenelävineen, sekä jälkiruokineen. Eli eipä tuo kovin paha ole verrattuna Suomen hintatasoon.

Vierailimme myös Hvarin Tripadvisor ravintoloiden ykkösessä, eli Dalmatinossa. Heidän ruokansa oli aivan mielettömän hyvää ja palvelu priimaa. Suosittelen lämmöllä! Tuosta ravintolakäynnistä me maksoimme noin 35 euroa per nenä ruokineen juomineen. Tavallaan siis edullista, vaikka tosiaan hitusen kalliimpaa kuin Splitissä. Itsehän rakastuin reissussa jälleen kerran noihin mereneläviin ja niiden tuoreuteen. Ihan mielettömän herkullisia annoksia ja mikä parasta, ruoan laatu aivan priimaa!

IMG_7457IMG_7391

Meillähän oli alunperin ajatuksena, että Hvar on meille se rentoutumisen ja auringonoton mesta. Tuon 4,5 päivän aikana aurinko paistoi kuitenkin vaan pari päivää ihan täysillä ja siksipä suunnitelmat hieman muuttuivat. Kunnon myrskykin koettiin. Pyrittiin kuitenkin ottamaan kaikki ilo irti saaresta, mutta mielestäni useamman päivän aikana kannattaa ehdottomasti vuokrata auto ja lähteä sillä kiertämään. Tavallaan Hvar Town itsessään on ehkä hitusen tylsä viettää useampi päivä ellei loman tarkoitus ole nimenomaan maata rantatuolissa, syödä hyvin ja vaan relata.

Monihan kehoitti meitä vuokraamaan auton mutta ystävälläni ei ole ajokorttia ja itse ilmoitin jo heti alkuun etten tule ajamaan tuollaisessa maastossa metriäkään. Jos kuitenkin matkustat vaikka ”turvallisesti” miehen kanssa, kannattaa vuokrata auto ehdottomasti! Tällöin saarta näkee hieman pidemmällekin.

IMG_7449IMG_7381

Baareissa/yöelämässä kävimme reissullamme yhden kerran ja se tapahtui nimenomaan Hvarissa. Dinnerin jälkeen suuntasimme Ka`lavandaan Hvarin ytimessä, joka on musiikkibaari. Tuolla soi hyvä lounge ja porukka täyttyi aika nopeasti ihan tupaten täyteen. Mielestäni mesta oli aika temmokas paikka, eli ei ehkä sellaiseen seurusteluun sopiva mutta meillä oli kuitenkin hauskaa. Hyvää musiikkia ja hyviä koktaileja. Hintataso oli lähestulkoon Suomen hinnoissa, joten ihan hurjan montaa drinksua en hannonut kiskoa. Vietimme tuolla illan sinne johonkin kahteen saakka, jonka jälkeen suuntasimmekin jo nukkumaan.

Yökerhoja Hvarilta löytyy kai muutama mutta itse en ollut kiinnostunut tuollaisiin menemään. Myös Hulahula on hyvin suosittu rantabaari/ravintola Hvarissa, joten sitä voin suositella etenkin reissaaville sinkuille!

IMG_7398-001

Hvar Townissa oli tosiaan upeita rantoja ja poukamia. Kun lähtee kävelemään satamasta katsoen ikäänkuin oikealle, löytyy sieltä todella ihania pieniä mestoja joissa voi löhöillä ihan privaatistikin. Kun kävelee rantaviivaa pitkin, päätyy lopulta saaren kuulemma kauneimmalle beachille. Tuo oli ranta jossa me ne pari ainokaista päivää löhöttiin ja välillä liikuttiin tosiaan rantaviivaa pitkin sekä pysähdyttiin noihin pieniin kivipoukamiin. Ympäri saarta on myös uimaportaita aina niissä kohdissa, joissa voi pulahtaa veteen.

Hvar Townissa kannattaa ehdottomasti liikkua jalkaisin ja vaan kiertää. Jos aikaa on, suosittelen kipuamaan myös ylös linnoitukselle josta näkee kokonaisuuden erinomaisesti. Myös St. Stephenin katedraali kannattaa kurkata.

Jos teillä heräsi jotain kysymyksiä Hvariin liittyen, laittakaahan vaan rohkeasti kommenttia tulemaan!? Pyrin vastaamaan parhaani mukaan. :)

PS. Tämän postauksen reissukuvat on kuvattu Canonin Power Shot G X 7 Mark II -lainakameralla. Tuo kyseinen kamera oli kokonsa puolesta aivan mielettömän kätevä reissukamera! Sitä oli helppo roudata laukussa paikasta toiseen, eikä muuten painanut kuten oma iso järkkärini painaa. :)