Matkavinkkini Kroatiaan: Hvar

Kirjoitin teille kesäkuun lopussa matkavinkkejä Kroatian Splitiin, nyt olisi vuorossa Hvarin saari (jos Splitiä koskeva postaus jäänyt lukematta, se löytyy täältä). Olimme tosiaan reissullamme keskiviikosta sunnuntaihin pienellä Hvarin saarella noin 1,5 tunnin merimatkan päässä Splitistä. Matkan teimme Jadroline katamaraanilla (hinta noin 7€ per suunta). Lippuja pystyy ostamaan esimerkiksi edellisenä päivänä Jadrolinen pisteeltä Splitin satamasta.

Kyseinen saari keskittyy lähinnä Hvar Towniin jossa mekin majoituimme. Toki siellä on useita pienempiä mestoja mutta tuo town on se ”pääpaikka” johon esimerkiksi turismi on pääasiallisesti keskittynyt. Itseasiassa eräs paikallinen Hvarissa nimenomaan totesi, että saari on pääosin turistien valloittamaa. Paikalliset asukkaat ovat lähinnä turismilla eläviä tai esimerkiksi majatalojen omistajia. Asukasluku saarella ei olekaan päätä huimaava ja saari ylipäänsä on hyvin harvakseltaan asuttua.

IMG_7390IMG_7403

Saari oli mielestäni aivan ihana. Vaikka turisteja olikin suhteellisen paljon, oli siellä silti tilaa liikkua, syödä ravintoloissa, ottaa aurinkoa (ne pari päivää, kun paistoi) jne. Jos minun tulisikin valita joko Split tai Hvar, valitsisin ehdottomasti Hvarin! Niin överikirkkaat vedet ja ylipäänsä kauniit saarimaisen vehreät maisemat. Tuolla viihtyy niin pariskunnat, lapsiperheet, kuin ystäväporukatkin. Jos kaupunki alkaa kyllästyttämään löytyy saarelta onneksi paljon luontoa, sekä viini- ja laventelipeltoja! Kaupunki on tosiaan hyvin pieni, eli tuo ”ydin” on aika nopeasti koluttu. Esimerkiksi iltaelämä ja ravintolathan nimenomaan keskittyvät tuohon satama-alueeseen, joten kannattaa kävellä myös sivukujia sillä sieltä löytää aina jotain mielenkiintoista.

Me vietimme suurimman osan ajasta kaupungissa mutta kävimme yhtenä päivänä myös Jelsassa ja Stari Gradissa. Molempiin paikkoihin menee bussiliikennettä, sekä takseja. Bussilippu maksoi muistaakseni 3-4 euroa. Me kohtasimme kuitenkin tilanteen, että taksikuski halusi viedä meidät bussilipun hinnalla takaisin Jelsasta Towniin. Hän vielä sanoi, että tekee tuota alituiseen sillä turistit liikkuvat muuten niin paljon busseilla. Etäisyydet olivat aika lyhyet (noin 20 min Stariin ja siitä noin 15 min Jelsaan) molempiin mestoihin mutta ne tiet aika hurjia… Voin sanoa, että mieluummin liikun tuollaisessa maastossa taksilla kuin bussilla. Eli kaikki korkeanpaikan kammoiset, suosikaahan takseja! :D

IMG_7419IMG_7399-2

No mitä sitten itse Jelsaan ja Stari Gradiin tulee niin meistä kumpikaan ei pitänyt näistä mestoista mitenkään hurjasti. Stari oli siinä mielessä kaunis, että sieltä löytyi Vanha Kaupunki  ja upea satama-alue, mutta Jelsan viehätystä en oikein ymmärrä… Meidän kokemusta ehkä varjosti osittain huono sateinen sää, sekä Jelsassa kohdallemme osunut reissun ensimmäinen oikeasti todella huono ravintola. Joskus sitä ei tarvita kuin muutama oikku niin paikka tuntuu jo sille, että sieltä haluaa äkkiä pois.

Nämä olivat tosiaan siis hyvin, hyvin pieniä paikkakuntia/kyliä, eli voisivat toimia paremmin myös pariskunnille jotka tahtovat omaa rauhaa ja yksityisyyttä. Palasimmekin päivän päätteeksi jo ilomielin Hvar Towniin… Se oli saarella ehdottomasti se meidän mesta.

IMG_7371

Hvar Townissa hintataso oli ihan hitusen kalliimpaa kuin Splitissä. Saartahan kutsutaan myös ”rikkaiden lomakohteeksi”, eikä turhaan… Mielestäni tämä näkyi hyvin pitkälti myös katukuvassa ja esimerkiksi pienissä putiikeissa joita kaupungista löytyy jonkun verran. Toisaalta, ravintoloissa oli silti suhteellisen edullista syödä ja esimerkiksi meidän hinnakkain illallinen Plava Algassa (rantabulella) kattoterassilla maksoi noin 40 euroa per nenä viineineen, merenelävineen, sekä jälkiruokineen. Eli eipä tuo kovin paha ole verrattuna Suomen hintatasoon.

Vierailimme myös Hvarin Tripadvisor ravintoloiden ykkösessä, eli Dalmatinossa. Heidän ruokansa oli aivan mielettömän hyvää ja palvelu priimaa. Suosittelen lämmöllä! Tuosta ravintolakäynnistä me maksoimme noin 35 euroa per nenä ruokineen juomineen. Tavallaan siis edullista, vaikka tosiaan hitusen kalliimpaa kuin Splitissä. Itsehän rakastuin reissussa jälleen kerran noihin mereneläviin ja niiden tuoreuteen. Ihan mielettömän herkullisia annoksia ja mikä parasta, ruoan laatu aivan priimaa!

IMG_7457IMG_7391

Meillähän oli alunperin ajatuksena, että Hvar on meille se rentoutumisen ja auringonoton mesta. Tuon 4,5 päivän aikana aurinko paistoi kuitenkin vaan pari päivää ihan täysillä ja siksipä suunnitelmat hieman muuttuivat. Kunnon myrskykin koettiin. Pyrittiin kuitenkin ottamaan kaikki ilo irti saaresta, mutta mielestäni useamman päivän aikana kannattaa ehdottomasti vuokrata auto ja lähteä sillä kiertämään. Tavallaan Hvar Town itsessään on ehkä hitusen tylsä viettää useampi päivä ellei loman tarkoitus ole nimenomaan maata rantatuolissa, syödä hyvin ja vaan relata.

Monihan kehoitti meitä vuokraamaan auton mutta ystävälläni ei ole ajokorttia ja itse ilmoitin jo heti alkuun etten tule ajamaan tuollaisessa maastossa metriäkään. Jos kuitenkin matkustat vaikka ”turvallisesti” miehen kanssa, kannattaa vuokrata auto ehdottomasti! Tällöin saarta näkee hieman pidemmällekin.

IMG_7449IMG_7381

Baareissa/yöelämässä kävimme reissullamme yhden kerran ja se tapahtui nimenomaan Hvarissa. Dinnerin jälkeen suuntasimme Ka`lavandaan Hvarin ytimessä, joka on musiikkibaari. Tuolla soi hyvä lounge ja porukka täyttyi aika nopeasti ihan tupaten täyteen. Mielestäni mesta oli aika temmokas paikka, eli ei ehkä sellaiseen seurusteluun sopiva mutta meillä oli kuitenkin hauskaa. Hyvää musiikkia ja hyviä koktaileja. Hintataso oli lähestulkoon Suomen hinnoissa, joten ihan hurjan montaa drinksua en hannonut kiskoa. Vietimme tuolla illan sinne johonkin kahteen saakka, jonka jälkeen suuntasimmekin jo nukkumaan.

Yökerhoja Hvarilta löytyy kai muutama mutta itse en ollut kiinnostunut tuollaisiin menemään. Myös Hulahula on hyvin suosittu rantabaari/ravintola Hvarissa, joten sitä voin suositella etenkin reissaaville sinkuille!

IMG_7398-001

Hvar Townissa oli tosiaan upeita rantoja ja poukamia. Kun lähtee kävelemään satamasta katsoen ikäänkuin oikealle, löytyy sieltä todella ihania pieniä mestoja joissa voi löhöillä ihan privaatistikin. Kun kävelee rantaviivaa pitkin, päätyy lopulta saaren kuulemma kauneimmalle beachille. Tuo oli ranta jossa me ne pari ainokaista päivää löhöttiin ja välillä liikuttiin tosiaan rantaviivaa pitkin sekä pysähdyttiin noihin pieniin kivipoukamiin. Ympäri saarta on myös uimaportaita aina niissä kohdissa, joissa voi pulahtaa veteen.

Hvar Townissa kannattaa ehdottomasti liikkua jalkaisin ja vaan kiertää. Jos aikaa on, suosittelen kipuamaan myös ylös linnoitukselle josta näkee kokonaisuuden erinomaisesti. Myös St. Stephenin katedraali kannattaa kurkata.

Jos teillä heräsi jotain kysymyksiä Hvariin liittyen, laittakaahan vaan rohkeasti kommenttia tulemaan!? Pyrin vastaamaan parhaani mukaan. :)

PS. Tämän postauksen reissukuvat on kuvattu Canonin Power Shot G X 7 Mark II -lainakameralla. Tuo kyseinen kamera oli kokonsa puolesta aivan mielettömän kätevä reissukamera! Sitä oli helppo roudata laukussa paikasta toiseen, eikä muuten painanut kuten oma iso järkkärini painaa. :)

Matkapostausta Budapestista vol 2

Matkapostaukset jatkuvat! Tässä toisessa osassa ajattelin jakaa teille hieman kokemuksiani Budapestin ravintoloista, kahviloista, sekä shoppailumahdollisuuksista. Loput nähtävyydet jätä viimeiseen postaukseen, sillä muuten tulee turhan tuhti paketti.

Ensinnäkin syöminen ravintoloissa, kahvit kahvilassa tai ostokset paikallisessa marketissa ovat ehdottomasti edullisempia kuin Suomessa. Kahviloissa en juurikaan edes viitsinyt katsella hintoja (niin naurettavia ne olivat) mutta muistelisin, että 1000 Ft:llä (noin 3 €) sai helposti kahdelle erikoiskahvit. Ja itseasiassa se mikä itseni positiivisesti yllätti, joka paikasta sai cappuchinon soijajuomaan. Tämä on itselleni aina hyvin merkityksellinen seikka, sillä musta kahvi on inhokkini ja maitokahvista tulee tukkoinen olo. Kahviloissa oli tarjolla myös aivan ihanan näköisiä leivoksia, joita ei kuitenkaan tullut testailtua. Tämä varmaan siksi ettei kumpikaan meistä ole erityisen leivosten ystävä, tai ettei näillä kahvikeikoilla vaan sattunut olemaan nälkä.

Muutama kahvila, joista tahdon teille ihan erikseen mainita niin ainakin Kenyèr Budapest (Váci út 14, Budapest 1132). Kyseinen kahvila on ”bio” kahvila, eli siellä näytti olevan tarjolla erilaisia luomujuttuja, sekä gluteenitonta, että maidotonta. Leipomon liitutaulu myös mainosti ”always fresh” -meiningillä, eli tuoretta on tarjolla. Mielestäni kahvilassa oli hyvin orgaaninen fiilis, ei mikään sellainen super viihtyisä mutta jos ns. luomumpi kiinnostaa niin kannattaa tsekata. Toinen ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka oli meille kissaihmisille CatCafe Budapest. Tämä kahvila löydettiin aivan sattumalta samalta kadulta jossa majailimme ja siellä viihdyttiin keveästi muutama tunti kissoja paijaillen ja kissojen kehräyksestä rentoutuen. Niin ihania palleroita!! Nyt on taas kisukaipuu hetkeksi tyydytetty. :)

IMG_3975IMG_3967IMG_3945IMG_3950IMG_3935

Aivan kerrassaan ihana jäätelöbaari, jossa kävimme ja jota suosittelen oli nimeltään Gelarto Rosa. Mielettömän hyvää jäätelöä, ei ollenkaan sellaista Pohjoismaalaista kermajädeä, vaan ihanan kevyttä sorbettia. Itse valitsin mauiksi limen ja chili-suklaan, jotka olivat molemmat ihan mielettömän NAM! Myös kahvilan Pariisilaisesta maalaisromantiikka-sisustuksesta plussaa.

Pelkissä kahviloissa vietettiin kuitenkin vähemmän aikaa, sillä aamiainen vedettiin aina hotlalla ja kahvit napattiin pääosin aina satunnaisesti jostain päivän mittaan. Monissa Budapestin ravintoloissa oli myös kahvila-snack -meininki samassa, eli tällaisia paikkoja tulisi vielä muutama. Ensinnäkin Tripadvisorissakin hyvin rankattu ihan hotellimme lähellä, gluteeniton Drop Gluten Free Style Restaurant.  Tuo oli itselleni ihan MUST SEE-mesta, johon Sakukin yllättäen innostui lähtemään. Kaikki valikoima oli tosiaan gluteenitonta ja tarjolla oli raikkaiden salaattien lisäsi gluteenittomia burgereita, sekä kaikkea muutakin ruokaisaa. Ilmapiiri oli tosi jees ja samoin palvelu, suosittelen!

Toinen hyvä ravintola, joka sopii hyvin esimerkiksi lounas-mestaksi oli nimeltään Bubble Chic Bar & Bistro. Valikoima oli erinomainen ja fiilis ravintolassa rento mutta samalla kuitenkin tyylikäs. Hyvin suomalaiseen makuun toimiva. :) Tarjolla oli kaikenlaista laidasta laitaan ja kuulemma brunssikin on tarjolla ihan päivittäin.

IMG_36022015-11-21IMG_3707IMG_3608

Jos taas illallismestoja mietitään, onnistuivat nämäkin jokainen kolme meillä aivan mielettömän hyvin! Mietittiin aina ennen iltaa mitä tahdomme syödä ja katsottiin ravintoloita Tripadvisorista, kertaakaan emme tehneet pöytävarauksia mutta saimme aina pöydän hyvin nopeasti. Pyrimme syömään aina hotellimme läheisyydessä, koska asuimme kuitenkin ”ei ihan ytimessä” mikä tarkoittaa myös hinnoiltaan edullisempia mestoja. Itse inhoan niitä kunnon turistirysiä, joissa pelkät matkustajat vierailevat. Kävimmekin pääosin mestoissa, joissa näkyi olevan myös paikallisia illallistajia runsaasti.

Ensinnäkin ensimmäisen iltamme ravintola, Tròfea Grill -buffet tyylinen ravintola toimi mielettömän hyvin! Kyseinen ravintola ei ole mikään kynttilä-illallispaikka, vaan paikka on täynnä väkeä mutta tunnelma kuitenkin mukava, hämyinen ja rento. Kyseessä on siis ravintola, jossa maksat tietyn summan (noin 18 €/hlö) ja sillä saat juoda ja syödä niin paljon kuin haluat. Hinta sisältää myös alkoholijuomat. Buffet ei ole mikään Rax-tyylinen vaan oikeasti laaja ja laadukas illallispöytä, joka sisältää lämpimien ruokien lisäksi ihanat salaatit, sekä jälkiruoat. Ehdotonta plussaa grilli-tiskistä, jossa saa käydä itse valitsemassa mitä tahtoo lautaselleen grillattavan. Haita, lohta, kanaa, rapuja, kasviksia jne. Valikoimaa riitti! Oltiin paikkaan hyvin tyytyväisiä.

Sunnuntaina meidän teki mieli hieman rauhallisempaan mutta kuitenkin laadukkaaseen ravintolaan. Ihan hotellimme lähistöltä löytyi eräs pieni ja tunnelmallinen rafla, jossa tarjolla oli mm. ihan huikeita alkulautas-plattereita! Két Szerecsen Bisztró oli kyseisen ravintolan nimi. Syötiinkin alkupalat ja siihen päälle vielä maukkaat safkat. Paikasta sai myös Thaimaalaista ja itse vedinkin currya pitkästä aikaa. Hinta-laatusuhde oli ravintolassa enemmän kuin kohdillaan ja ihmisistä päätellen myös paikallisten suosima paikka.

Viimeisenä iltana päädyttiin ravintolaan nimeltä Cafe Bouchon. Kyseinen ravintola oli hyvin fiini mutta tunnelmaltaan kuitenkin mieluisa. Palvelu oli ihan priimaa! Plussaa myös isoista annoksista, niin alkupaloissa, kuin pääruoassakin. Hinta-tasoltaan tämä oli hintavin ravintola, jossa illallistettiin mutta siltikin selvitiin vähän reilulla 70 eurolla palvelumaksuineen. Missään ei siis yritetty pihistellä mutta Budapestissa on vaikeaa tuhlata. :)

Valitettavasti muuten kaikki ravintolakuvat olivat niin hämyisiä, ettei niistä ollut mihinkään. Muutaman taisin Instagramiin lisätä mutta blogin osalta ne kuvat jäävät nyt kokonaan pois.

IMG_3852IMG_3954IMG_3789IMG_3957-001

Shoppailu kiinnostaa monia, joten ajattelin siitäkin sanoa muutaman sanasen. Kauppahalliahan on kehuttu hurjasti mutta, koska en Suomessakaan ole montaa kertaa kauppahallissa käynyt eipä oikeastaan Budapestissakaan tehnyt sen erityisemmin mieli lähteä sinne seikkailemaan. Ehkä jos olisi ollut enemmän aikaa niin sitten… Sellainen kunnon shoppailureissu tämä ei kuitenkaan ollut, sillä valikoima oli oikeasti hyvin samankaltainen, kuin Suomessakin… Zara & HM piti sisällään niin samat kuteet. Ainoat mestat joista jotain löysin niin Bershka ja Stradivarius.

Paras ostoskeskus oli mielestäni WestEnd City Center. Kyseinen kauppakeskus on valtava ja siellä on oikeasti ihan kaikkea… Kaduista Váci utca piti sisällään useita ketjuliikkeitä ja esimerkiksi Zara sijaitsi tällä kadulla. Kadun toisessa päässä on ns. toriaukio, jossa on pystyssä useita ”turistikojuja”. Tuon aukean laitamilla on myös Stradivarius ja Bershka. OIkeastaan hyvä tuntomerkki tälle shoppailu-alueelle on kaupungissa sijaitseva suuri maailmanpyörä. Sen laitamilta löytyy parhaat kaupat. :)

Tuleeko mieleen jotain kysymyksiä tai muuta? Edelleen vastailen mielelläni! Kolmas osa on pakko vielä kirjoittaa sillä asiaa on edelleen mielen päällä. :)