Miniloma Gardajärvellä – mitä tehdä & nähdä?

Vaikka vierailinkin Gardajärvellä ainoastaan neljän päivän minilomalla, ajattelin tänään kirjoittaa teille postauksen siitä, mitä siellä kannattaa lyhyessä ajassa nähdä ja kokea. Neljässä päivässäkin ehtii yllättävän paljon jos ajan vaan käyttää tehokkaasti! Vaikka Gardajärvellä voisi helposti kierrellä viikonkin putkeen, en sano etteikö kohde olisi hyvä vaihtoehto myös minilomalle. Suorat lennot Milanoon kestävät kolmisen tuntia ja taksilla/bussilla pääsee kätevästi kohdekaupunkiin – missä ikinä haluaakaan majoittua. Mahtavaahan Gardalla on myös se, että voit ottaa kiintopisteeksi yhden kaupungeista, josta sitten vierailla muissa omien mieltymyksien mukaan. Vaikka me kuljimme omalla veneellä, kulkevat julkiset lautat hyvin eri satamakaupunkien välillä.

Gardajärvi/satamakaupungit

Meidän kiintopisteemme oli jo muutama postaus takaperin mainitsemani Desenzano del Garda, josta vierailimme vuokratulla Rivalla muutamassakin eri satamakaupungissa. Yksi seurueestamme oli vieraillut Gardajärvellä jo aikaisemminkin, joten hän tiesi suositella mihin kannattaa suunnata. Alkuun veneilimmekin Sirmioneen, jossa sijaitsee vanhankaupungin historiallinen ja upea linnoitus. Sirmione oli mielestäni hyvin kaunis mutta samaan aikaan aikamoinen turistirysä täynnä erilaisia kojuja. Ehkä paras aika vierailla kohteessa olisikin aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Turisteista huolimatta jos historia yhtään kiinnostaa, kannattaa Sirmionessa ehdottomasti poiketa! Me söimme tuolla lounaan ja vietimme muutaman tunnin, jonka jälkeen jatkoimme matkaa.

Seuraava pysäkkimme oli Bardolinon satamakaupunki, josta ei olisi muuten ollut enää kovin pitkä poiketa myös Gardassa. Aikaa oli kuitenkin rajallisesti, joten jostain oli karsittava. Bardolino oli hyvin saman tyylinen kuin Sirmione vaikkakin ilman linnoitusta. Siellä oli myöskin mielestäni hieman rauhallisempaa eikä niin hurjia turistimassoja kuin Sirmionessa. Silmääni pisti etenkin se, että tuolla sorsat kulkivat pitkin katuja ja lähestulkoon söivät ihmisten kädestä – ne olivat erittäin kesyjä. Vietimme Bardolinossa ehkä tunnin tai pari, jonka jälkeen jatkoimme matkaa järvelle. Jos aikaa on enemmän, suosittelen ehdottomasti vierailemaan muissakin Gardajärven satamakaupungeissa vaikka järveltäkin käsin näkee aika upeita paikkoja! Me seilasimme mm. Locanda San Vigilion ohitse siellä pysähtymättä ja kauniilta näytti noin veneeltäkin käsin.

Viinitilat

Jokainenhan varmasti tietää, että Italia on viinimaa ja yksi maailman suurimmista viinintuottajista Ranskan ohessa. Siispä jos viinit yhtään kiinnostavat, suosittelen ehdottomasti hyödyntämään tätä mielenkiinnon kohdetta Italiassa! Sen lisäksi, että ravintoloissa voi maistella erilaisia viinejä, suosittelen käyntiä viinitilalla. Me vierailimme Tommasin tilalla, joka sijaitsee Venetossa ja vietimme siellä muutaman tunnin viinien valmistuksesta kuunnellen sekä lopuksi vielä viinejä maistellen. Paljon tuli mielenkiintoista informaatiota ja vaikka emme viinipuskille saakka päässeet, niin kyllä oli upeaa nähdä ne jättikokoiset viinitynnyrit, joissa viinejä säilytetään. Itselleni kerta oli ensimmäinen ja ehdottomasti kokemisen arvoinen!

Ruokakulttuuri

Hyvän viinin ohessa Italia on maukkaan ruoan maa! Sen lisäksi, että Gardajärvellä on tarjolla perinteistä italialaista ruokaa eli pizzaa ja pastaa, kannattaa ehdottomasti herkutella myös merenelävillä. Ruoan hinta on mielestäni aika kohtuullinen, vaikkakin tietenkin halutessaan siihen saa kulumaan enemmänkin. Jos nyt yhtenä esimerkkinä, niin maksoin lounaspastasta vesipullon kera Desenzanon alueella yhteensä noin 15 €. Toisaalta myös hintavampiakin ravintoloita löytyy, eli kannattaa vähän selailla Tripadvisoria ja etsiä sieltä itselleen sopivia paikkoja. Me söimme seurueemme kanssa useampaan otteeseen ulkona ja yksikään paikoista ei ollut huono – ei edes Desenzanon ytimessä, eli sillä ns. turistialueella. Ruoka on siis aivan oikeasti hyvää, eikä mielestäni todellakaan ylihinnoiteltua! Italiassa ruokaan kannattaa satsata ja hyvä vinkki  on syödä siellä missä paikallisetkin syövät.

Verona

Meillä oli alun perin suunnitelmissa suunnata Veronaan mutta valitettavasti aika loppui kesken. Vaikka saattaa kuulostaa sille ettemme ole edes kovin monessa paikassa käyneet, niin kyllä olimme jatkuvasti menossa ja aina iltaisin aika puhki. Kuumuus vaikuttaa toki osaltaan, eli lähemmäs 30 asteen lämmössä toimiminen ei ole samaa tasoa kuin se olisi kymmenen astetta viileämmissä olosuhteissa. Se ettei nyt Veronaan ehditty harmitti ehkä hieman mutta meille oli tärkeämpää, että saimme ottaa lauantaina rennosti ennen kotiinpaluuta – toisella kertaa sitten! Suosittelen kuitenkin ehdottomasti reissua Veronaan, mikäli Gardalle suuntaat! Vaikka itselläni ei olekaan siitä nyt kokemusta niin kuulopuheiden mukaan on upea paikka ja vieläpä suhteellisen lähelläkin Gardan kaupunkeja. Esimerkiksi Desenzanosta matkaa Veronaan olisi ollut ainoastaan alle 50 km. Milano ja Venetsia ovat kauempana mutta varmasti jos viikoksi Italiaan suuntaat, kannattaa edes toinen noista läpi käydä!

Jos aikaa on enemmän, antaa se toki lisää mahdollisuuksiakin Gardajärven näkemiseen. Neljässä päivässä kyllä ehtii mutta ei luonnollisestikaan aivan hurjan paljon, koska matkustuspäivätkin aina verottavat. Matkustuspäivät otimmekin rennommin, joten periaatteessa kahtena kokonaisena päivänä sitten teimme asioita ja meillä oli ohjelmaa. Itsehän pidän haahuilustakin, eli aina ei tarvitse olla jotain tietynlaista aikataulua vaan kohteessa on kiva kierrelläkin ilman päämäärää. Usein tuolloin eksyy paikkoihin joihin ei välttämättä muuten osaisi mennä, kun vaan päättömästi kuljeskelee pitkin kaupunkia. Shoppailukohdehan Garda ei ainakaan oman kokemukseni mukaan ole, eli jos ostoskeskuksissa ei vieraile, eipä sieltä oikeastaan mitään kummempaa mukaan tartu. Desenzanossa oli muutamia pienempiä putiikkeja mutta itse en löytänyt noista mitään eikä sillä, eipä ollut mikään shoppailu fiiliskään. Olen nykyään niin laiska ostamaan mitään uutena, etten kovin mielelläni palloile kaupoissa huvinkaan vuoksi.

Suosittelen Gardajärveä lomakohteeksi oikein lämmöllä! Itse jäin mietiskelemään, että haluaisin tehdä tulevaisuudessa Milanoon jonkun pidennetyn viikonloppureissun, sillä se jäi luonnollisestikin kokonaan näkemättä. Lennot ovat sen verran lyhyet ja aikaerokin pieni, että miksipä ei? Myös Gardalle tulen varmasti palaamaan mutta kenties johonkin toiseen satamakaupunkiin? Desenzano tuli aika lailla nähtyä, joten ensi kerralla sitten muualle.

Jos mieltä jäi askarruttamaan jokin Gardajärveen liittyen, niin saa kysellä! 

Rentouttavaa tiistaita!

Dubain nähtävyydet TOP 5

Ihmiset haluavat matkustamiselta eri asioita. Toisille tärkeintä on rannalla makoilu, joillekin shoppailu ja iso osa nauttii nähtävyyksistä sekä siitä, että näkee kohteesta mahdollisimman paljon. Itse lukeuduin nuorempana nimenomaan niihin auringonpalvojiin, joille tärkeintä oli saada hyvä väri sekä siinä ohessa ostaa Bershka tyhjäksi. Nähtävyyksiäkin kiersin joo mutta ne eivät olleet prioriteetti listalla ykkösenä. Nykyään olen aivan toisenlainen ja vaikka tykkäänkin yhdistää mahdollisuuksien mukaan rantalomaa kaupunkilomaan, rakastan nähdä kohteesta mahdollisimman paljon kuitenkaan stressaamatta asiasta. Lomalla tulee voida mennä loman ehdoilla ja nimenomaan ilman hurjia aikatauluja. Onnistunut matka onkin aina silloin, kun kohteesta voi lähteä kotiin useita kokemuksia rikkaampana sekä samaan aikaan rentoutuneena.

Dubai

Tannoinen Dubain loma oli kyllä kaikkea tuota ja enemmän kuin osasin ennalta toivoa. Näin niin paljon ja koen, että nähtiin oikeastaan se koko Dubain paras kirjo – kiitos siis ihanan houstimme sekä samalla oppaamme Jennin! Kirjoittelin Dubaista postauksia marras-joulukuussa (linkkaan tärkeimmät vielä loppuun) mutta vielä yhden ajattelin jonon jatkeeksi tehdä. Nimittäin postauksen, jossa kerron mielestäni ne Dubain ehdottomat TOP 5 nähtävyydet. Jos siis suunnittelet matkaa Dubaihin vielä tässä talvella tai ensi syksyn puolella, niin nappaahan vinkit talteen!

DUBAI MARINA

Ehdottomasti oma suosikkini Dubaissa oli Marinan alue. Vaikka siellä ei periaatteessa ole mitään sen ihmeellisempää kuin Marinan ostoskeskus sekä Marina Walk, on tuo alue silti todella kaunis etenkin pimeään aikaan! Pilvenpiirtäjiä, ravintoloita sekä paljon suuria jahteja aivan rannan tuntumassa. Marinassa on mielestäni kiva tunnelma ja siksi siellä varmaan niin hyvin viihdyinkin. JBR:n suosittu rantahan on myöskin Marinassa, jossa kannattaa ehdottomasti mahdollisuuksien mukaan vierailla! JBR:n tuntumassa sijaitsee lukuisia suosittuja hotelleja kuten esimerkiksi Hilton. Tuo alue onkin aikamoinen turistirysä vaikka kokonaisuudessaan kuitenkin oikein nätti!

Marinassa kannattaa kurkata myös Pier 7, joka on seitsemän eri ravintolan kompleksi. Tuolta löytyy mahdollisuuksia niin illallistaa fiinisti kuin juoda viiniä rennommin. Etenkin Cargoa voin suositella kaikille, joiden menojalka vipattaa. Oltiin tuolla nimittäin yksi perjantai-ilta hyvällä porukalla ja siinähän se ilta vierähti hyvän musiikin, seuran sekä viinin parissa. Paikka ei ole yökerho mutta sellainen rento illanvietto ravintola kuitenkin. Myöhemmin siirryimme rakennuksen ylimpään kerrokseen, joka oli enemmän yökerhomainen ymmärtääkseni olematta kuitenkaan yökerho. En kuollaksenikaan muista ravintolan nimeä mutta se oli avoinna pisimpään ja sijaitsi tosiaan rakennuksen aivan ylimmässä kerroksessa.

DubaiDubaiDubai

DUBAIN AAVIKKO

Omistin aavikolle ihan oman postauksensakin mutta pakkohan se on vielä tässä TOP 5 kohteiden kokoonpanossa mainita! Aavikko oli siis ehdottomasti kokemus, jota suosittelen jokaiselle Dubaihin matkaavalle. Me otimme retken Arabian Adventuresin kautta (iso suositus!) ja tarkoituksella nimenomaan aamupäivälle. Ilta on omalla tavallaan varmasti tunnelmallinen mutta koska ystäväni oli jo kokenut tuon auringonlaskun aavikon, sovimme ottavamme reissun aamupäivään ja vieläpä kameliratsastuksen kera. Kokemus oli kyllä aivan huikea ja tunnelma aavikolla sanoinkuvaamaton. Ehdottomasti sellaisia juttuja elämässä, joka pitää itse kokea ja nähdä.

Aavikkoreissuja saa tosiaan kovin monenlaisina, eli pakko ei ole ratsastaa kameleilla. Esimerkiksi yön yli kestäviäkin retkiä aavikolle tehdään ja kuuleman mukaan myös hiekkasurffausta on mahdollista siellä harrastaa. Aika paljon retki on kiinni siitä matkanjärjestäjästä ja heidän tarjonnastaan. Kannattaa ehkä kilpailuttaa hinnat mutta sanoisin, että ainakin Arabian Adventuresin kautta sai vastiketta rahoilleen. Me olimme matkaamme kovin tyytyväisiä ja pulitimme tuosta aamun/aamupäivän kamelisafarista n. 70 euroa.

DubaiDubaiDubai

AL FAHIDI/SOUK/DUBAI CREEK/BASTAKIA

Nämä neljä näkemisen arvoista paikkaa ovat ikään kuin samalla alueella, jonka vuoksi haluankin mainita kaikki tässä samassa yhteydessä. Suosittelen siis ehdottomasti vierailua hieman toisenlaiseen Dubaihin, eli Al Fahidiin, joka on yksi Dubain vanhimmista kaupunginosista. Tuolla arkkitehtuuri on aika erilaista ja tunnelma kyllä täysin päinvastainen kuin vaikka Marinassa – antaa mielenkiintoista kontrastia matkalle. Samalla alueella on myös markkina-alue Souk, jossa on tarjolla jos jonkinlaista ostettavaa mausteista vaatteisiin. Tuolla kannattaa varautua turkkilaistyylisen tyrkyttämiseen mutta paikkana Souk oli mielestäni todella nätti – sellainen basaarimainen vanha alue. Itse ostin tuolta pari arabityylistä mekkoa muutamilla euroilla. Dubai Creekin, eli Dubain lahden voi myös katsastaa Soukin yhteydessä ja halutessaan sen voi ylittää puisella lossilla. Me emme lossireissuun lähteneet mutta kävimme kuitenkin ihastelemassa tuota lahtea basaarien ulkopuolella.

Bastakia taas on todella kaunis kaupunginosa, jota kuulemma nimitetään Dubain ”vanhaksi kaupungiksi”. Mielestäni alue oli tosiaan kaunis ja mielenkiintoinen mutta niin uudelleen rakennettu, että ainakaan itse en sinällään kokenut käveleväni ns. vanhan kaupungin katuja. Tuolla alueella sijaitsee useita boheemeja kahviloita ja ravintoloita, joista kävimme testaamassa XVA gallery nimisen taidehotelli/kahvila kompleksin. Taide on Bastakiassa kovin vahvasti esillä ja siellä on rauhallinen tunnelma. Itse pidin paikasta ja suosittelenkin sen kurkkaamaan samassa yhteydessä jos menet vierailemaan Soukissa.

DubaiDubaiDubaiDubai

DUBAI FOUNTAIN

Dubai Mall ostoskeskuksen sekä Burj Khalifan juurella sijaitseva Dubai Fountain ”tanssivat suihkulähteet” on kuuleman mukaan maailman suurin koreografinen suihkulähdejärjestelmä. Pakko sanoa, että nähtyämme kaksi erilaista näytöstä eri päivinä, en voinut kuin ihastella. Olivathan nuo esitykset Dubain tyyliin upeita ja suuria vaikka turisteja paikalla oli tosiaan laumoittain. Suihkulähde spektaakkelit ovat mielestäni parhaimmillaan nimenomaan auringon laskiessa illalla, jolloin niitä järjestetään kolmenkymmenen minuutin välein aina ilta yhteentoista saakka. Kuulemma paras ja kaunein näytös on aina se ensimmäinen, eli muistaakseni kuudelta alkava näytös. Tuohon on, mitä ilmeisemmin panostettu kaikista eniten. Paikalle kannattaa saapua ajoissa jotta saa hyvän näköalapaikan.

Sanoisin, että vaikka Burj Khalifa jäi meiltä näkemättä ja Dubai Mallista en pitänyt sen älyttömän suuruuden vuoksi, niin tämä oli näkemisen arvoinen ja hyvä syy vierailla tuollakin alueella! Ilmainen show, joka kannattaa ehdottomasti käydä katsastamassa. Samaan reissuunhan voi tosiaan yhdistää halutessaan myös shoppailun sekä maailman korkeimmassa rakennuksessa vierailun. Itse en innostunut niin kovin Burj Khalifasta vaikka se olisi ehkä ”kuulunutkin” käydä katsomassa. Jotenkin ei vaan tuntunut tarpeelliselta ja samaa mieltä oli muukin matkaseurueemme, joten se nyt jäi sitten tällä reissulla kokematta.

Dubai DubaiDubai

MADINAT JUMEIRAH

Ehdottomasti enemmän kuin näkemisen arvoinen elämys on vierailu Madinat Jumeirahissa ja nimenomaan auringonlaskun jälkeen! Kyseinen paikka on nimittäin aivan oma taianomainen maailmansa ja voin sanoa, että todellinen unelma paikka romanttiselle dinnerille. Madinat on mielestäni ikään kuin yleillisempi ja modernimpi Soak, kuitenkin sisällyttäen mukavan ripauksen perinteistä tunnelmaa.

Madinat Jumeirah koostuu useista luksushotelleista, matkamuistomyymälöistä, ravintoloista sekä baareista ja on paikkana aivan erikoisen kaunis. Hintataso etenkin matkamuistomyymälöissä on hyvinkin korkea mutta ruokaileminen oli mielestäni hinnaltaan kohtuullista. Turisteja paikassa on myöskin aika paljon, eli se kannattaa ottaa huomioon. Kuitenkin hyvin kaunis kokonaisuus ja meneekin ehdottomasti Dubain nähtävyyksien TOP vitoseen! Tuolla tuntee olevansa ikään kuin aivan jossain omassa maailmassaan, eikä ollenkaan Dubaissa. Taianomaisuus sekä jonkinlainen satumaisuus ovat mielestäni loistavia adjektiiveja kuvailemaan kyseistä nähtävyyttä.

DubaiDubaiDubaiDubai

Toki Dubaissa on paljon muutakin nähtävää mutta nämä sanoisin itse TOP 5 nähtävyyksiksi. Toivottavasti niistä on hyötyä sinulle, joka olet jo matkan Dubaihin varannut tai sellaista suunnittelet!

Alla vielä pari postausta kohteesta, jotka saattavat sinua kiinnostaa:

Kuinka paljon Dubaissa menee rahaa?

Mielenrauhaa metsästämässä (postaus Abu Dhabin Zayedin suurmoskeijasta, joka oli aivan mieletön!)

Dubain plussat ja miinukset

Jos heräsi jotain kysymyksiä vielä Dubaihin liittyen niin saa kysyä!

Kivaa keskiviikkoa kaikille!