Parasta Kööpenhaminassa x 7

Köpiksen reissu on tullut päätökseensä, joten on aika koota yhteen kaupungin parhaat ”must jutut” – ne seikat, joiden vuoksi suosittelen kohdetta juuri sinulle! Kaupunki vei kyllä niin mennessään ja juuri paluumatkalla vannoimme, että tänne matkaamme pian uudestaan. Veikkaan että Kööpenhamina toimii kesän lisäksi loistavasti myös syksyisin ja keväisin, jolloin ilmat ovat jokseenkin siedettävät. Talvella matkustan huomattavasti mieluummin lämpöiseen kylmän sijaan (ellei Leviä tai Lappia lasketa), joten itse en ainakaan pidä Köpistä sellaisena talviloma kohteena.

Pidemmittä puheitta kuitenkin siihen, miksi Köpikseen kannattaa matkustaa? Mikä kaupungissa on mielestäni parasta ja näkemisen sekä kokemisen arvoista?

Skandinaavisen urbaani tunnelma ”hygge” ja rento huolettomuus

Verrattuna Tukholmaan pidän huomattavasti enemmän Köpiksen urbaanista ja hyggemäisestä tunnelmasta. Tuolla ihmiset ovat pukeutuneet huomattavasti rennommin ja kaikki eivät ole tip top tai kopioita toisistaan. Vaikka Helsinki poikkeaakin Kööpenhaminasta aika tavalla, on kaupungeissa mielestäni kuitenkin jotain samaa. Ehkä se on nimenomaan sellainen rentous tyylillisesti ja vapaus olla juuri sitä mitä on? Mielestäni Köpiksessä on myös jotain yhtäläisyyksiä Berliinin kanssa – ehkä nimenomaan se urbaani, taiteellinen ja boheemi fiilis, jota ei aivan joka paikasta löydy. Voisin kuvitella että Köpiksen yöelämäkin on aivan loistava ja toinen toistaan viihtyisämpiä pieniä kuppiloita on tarjolla. Meillä jäi tosiaan tuo puoli kokonaan kokematta mutta ehkä sitten ensi kerralla?

Loistavasti järjestetty mahdollisuus pyöräilyyn/pyöräilykaistat

Kaupungissa on mielettömän hyvät mahdollisuudet pyörällä liikkumiseen, mihin kiinnitettiin huomiota jo heti ensimmäisenä päivänä. En yhtään ihmettele että iso osa turisteista vuokraakin pyörän päiväksi tai pariksi lomansa aikana. Pyörä on kävelyä nopeampi tapa liikkua ja koska liikennejärjestelyt tukevat pyöräilyä, on se mielestäni ehdottomasti paras tapa nähdä enemmän ja laajemmin kaupunkia! Me vuokrasimme pyörät kolmeksi tunniksi mutta suosittelen ehdottomasti pyörävuokraa vaikka kokonaiseksi päiväksi tai jopa koko loman ajaksi. Kolme tuntia kustansi yhdeltä henkilöltä 90 DKK eli 12 € (kypärästä 40 DKK lisähinta) Copenhagen Bicyclesissa Nyhavnissa. Pyörävuokraamoja on pitkin kaupunkia ja usein myös hotellien yhteydessä.

Shoppailu

Vaikka en tänä päivänä mikään shoppailu hirmu olekaan, on pakko myöntää että Kööpenhamina on aivan loistava kohde tehdä ostoksia! Tarjonta on hyvin laaja ja olen varma, että kaupungista löytyy jokaiselle jotain. Itse ihastuin luonnollisestikin second hand puoleen mutta myös mm. Moss Copenhagenissa tuli shoppailtua. Teimme ostoskierrosta niin kaupungin ytimessä kuin Nørrebrossakin ja jos jotain eroavaisuuksia kyseisistä kaupunginosista, niin ytimessä sijaitsevat kaikki suuremmat ketjuliikkeet kun taas Nørrebrossa on enemmän pieniä putiikkeja sekä muutamia pieniä second hand -liikkeitä.

Vaikka shoppailu tarjonta on kaupungissa loistava, odotin ehkä itse vielä hieman enemmän tuosta second hand puolesta. Tai en löytänyt kuin oikeastaan yhden liikkeen josta tein niitä todellisia löytöjä (Wasteland), koska useampi liike oli tosiaan enemmän skandinaavisiin merkkeihin keskittynyt. Wasteland on siis hyvin UFFin tyylinen vaikkakin huomattavasti kalliimpi ja valikoimaltaan laajempi. Leviksistä maksoin 280 DKK (37 €) kun Suomen UFFista niitä on löytynyt useampiakin alle parilla kympillä. Ja jos oikein ymmärsin, tavara tulee pääasiallisesti jenkeistä, jonka vuoksi putiikin muoti poikkeaa siitä perinteisestä skandinaavisesta second handista. No, ennen ensi kertaa teen vielä tarkempaa empiiristä tutkimusta ja etsin lisää kasarihenkisiä second hand putiikkeja. Olen varma, että niitä on oltava myös muualla mutta ne nyt eivät vaan eksyneet tielleni.

Etäisyys Suomeen nähden

Kööpenhamina on mukavan lähellä ja lentomatka Helsingistä kestääkin vaivaiset puolitoista tuntia. Kaupunki on loistava kohde nimenomaan muutaman päivän pituiseen lomaan ja kevyeen irtiottoon. Me vietimme kaupungissa kaksi kokonaista päivää ja kolmannesta 2/3 osan. Tuo aika riitti oikein mukavasti enkä ainakaan itse olisi kaivannut yhtään enempää. Toki Köpiksessä viihtyisi varmasti helposti viikonkin mutta miniloman kohteeksikin se sopii oikein loistavasti! Itselleni tuli jopa tunne, että kaupungissa voisi helposti asua jos osaisi kielen, sillä niin kotoisalta paikka tuntui.

Christianian vapaakaupunki

Ehkä mielenkiintoisin osa koko reissua oli Christianian vapaakaupungissa vierailu. Kyseinen kaupunginosa on hyvin lähellä Köpiksen ydinkeskustaa ja siellä asuu 1000 vakituista asukasta. Vaikka olen jonkin verran elämässäni matkustanut ja New Yorkin ”pahis” Bronxissa vieraillut, en ole koskaan nähnyt mitään Christianian kaltaista! Paikka on siis sekoitus katutaidetta ja graffiteja, hippielämää, pieniä baareja sekä kuppiloita, epämääräisiä hörhöjä ja avoimesti kannabista myyviä kauppiaita. Kaupunginosa on nimensä mukaisesti vapaa ja siellä todellakin vallitsi vapaamielinen tunnelma – joskin oman kokemukseni mukaan hyvässä mielessä. Me vierailimme Christianiassa päiväsaikaan jolloin pelätä ei todellakaan tarvinnut mutta enpä tiedä tai uskalla edes kuvitella, mikä on meininki sitten ilta- tai yöaikaan? Voi olla että joku kokee paikan negatiivisessa valossa mutta itseäni on aina kiehtonut vaihtoehtoisuus ja ihmisten erilaiset tavat elää tätä elämään, joten alue herätti enemmänkin mielenkiintoa kuin inhotusta. Valokuvatahan paikan päällä ei saa, joten siksi nihkeä ja lähes olematon kuvasaldo. Materiaalia tuli oikeastaan vain Instagramin storiesin puolelle…

Kahvilakulttuuri

Köpiksessä yksi paras asia on ehdottomasti kahvilakulttuuri, joka on vahvasti läsnä. Kahviloita on joka nurkalla ja etenkin niitä ”hyvinvointi kahviloita”, joissa tarjoillaan muutakin kuin valkoista pullaleipää ja croissantteja. Joissain kaupungeissa tuollaisia paikkoja saa etsimällä etsiä mutta Köpiksessä niitä on melkeinpä joka kulmalla – hyvinvointi on pohjoismaalaiseen tapaan vahvasti läsnä ja ihmiset huolehtivat itsestään. Itsehän rakastan kahvilakulttuuria jopa enemmän kuin ravintolatason ruokakulttuuria, koska valitsen oikeastaan aina ennemmin jotain herkullista välipalaa ”kunnon ruoan” sijaan. Toki hyviä ravintoloitakin tuli testattua mutta noin yleisesti kahviloista jäi huomattavasti positiivisempi fiilis tällaiselle välipalojen rakastajalle.

Kaupungin selkeys

En ole mitenkään erityisen hyvä suunnistaja mutta Kööpenhamina yllätti positiivisesti myös selkeydellään! Kohde onkin pieni suuri kaupunki, joka on suhteellisen nopeasti paikannettu (etenkin ydinalue) ja siellä on helppo liikkua hieman huonommankin suunnistajan. Etenkin kävellessä ja pyöräillessä kaupunki tulee nopeasti tutuksi, jolloin ensi kerralla sitä osaakin liikkua vielä entistä paremmin. Etäisyydet ovat suhteellisen lyhyitä ja tosiaan helposti pyörällä tai jalan taitettavissa.

Kööpenhamina sai kyllä kokonaisuudessaan minut puolelleen ja vaikka oli kiva palata kuumaan Suomeenkin, aion ehdottomasti vielä jossain kohtaa matkustaa takaisin! Nyt ei olekaan sitten tiedossa seuraavaa reissua ja hetki tuleekin varmasti oltua ihan Suomessa. Jos kuitenkin joitain ”lähi” kaupunkikohteita jotka itseäni kiehtovat, niin haluaisin matkustaa Amsterdamiin, Pariisiin sekä Lontooseen. Barcelonaankin voisin mennä uudestaan, samoin Budapestiin. Talvelle on mietinnässä myös joku pidempi matka lämpöön, joten välillä on ihan vaan mukavaa suunnitella tulevaa ja no, tehdä töitä sekä kerätä rahaa!

Jos heräsi jotain kysymyksiä Kööpenhaminaan liittyen, niin kyselkää ihmeessä! Pyrin vastailemaan parhaani mukaan. Nyt kuitenkin pienille päiväunille, sillä viime yön unet jäivät aivan minimaalisiksi aamulennon vuoksi…

Ihanaa keskiviikkoa!

 

Kuvat: Iines / edit: minä

Kuulumisia Köpiksestä & muutama vinkki!

Lupailin eilen että kirjoittelisin hieman enemmän kuulumisia Kööpenhamista, jossa nyt Iineksen kanssa olemme vielä huomiseen saakka. Tämä on tosiaan (uskomatonta mutta totta) näin aikuisiällä ensimmäinen kertani kyseisessä kaupungissa. Ihmettelimme sitä yhdessäkin ääneen, miten on mahdollista ettemme ole tänne aikaisemmin tulleet, koska a) Köpis on niin lyhyen lentomatkan päässä ja b) tänne saa vieläpä kovin edullisia lentoja jos on valmis ostamaan ne esimerkiksi kuukausia etukäteen kuten me teimme. Ostimme lennot siis jo kevät talvella lentodiilien kautta ja maksoimme niistä suunnilleen 50 € per naama. Majoitumme Wake up nimisessä hotellissa aivan ytimen tuntumassa ja majoituksesta pulitamme noin 160€ henkilö kolmelta yöltä. Koko paketti siis maksaa vaivaiset pari sataa, joten ei kyllä missään nimessä ylihintainen reissu!

Ensitunnelmat Kööpenhamista ovat tosiaan erittäin hyvät ja vaikka hieman osasin uumoilla mitä tuleman pitää, on kaupunki silti onnistunut yllättämään positiivisesti! Täällä tunnelma on luonnollisestikin hyvin skandinaavinen ja vaikka odotin jotain Tukholman tyylistä metropolia, kyllä Köpis on kymmenen kertaa enemmän minun makuun! Ihmiset ovat hyvin pukeutuneita olematta liian huoliteltuja, minimalistisuus näkyy kaikkialla, turisteja on mutta ei kuitenkaan ahdistavissa määrin, ruoka on hyvää ja monipuolista eikä terveellisiä smoothiebaarejakaan tarvitse etsiä kiven takaa. Plussaa siitä, että täällä on helppoa kävellä paikasta toiseen tai vuokrata vaikka pyörä, jonka aiomme muuten tänään tehdä!

Lähdimme reissuun ilman sen suurempia suunnitelmia kuten meillä on Iineksen kanssa aina tapana. Molemmat haluamme ottaa poikkeuksetta suhteellisen rennosti ja mennä ilman minuuttiaikataulua, joten tälläkin kertaa on menty fiiliksen mukaan. Sunnuntaina kiertelimme hieman ydinkeskustaa ja haistelimme paikkoja. Tuli nähtyä Nyhavn sekä se kuuluisa Pieni merenneitopatsas. Maanantain pyhitimme shoppailulle eli toisin sanoen kävimme Nørrebrossa kiertelemässä second hand -liikkeitä, joista on mainittava ihmetyttävän ylihintainen PRAG sekä aivan ihana Second Wardrobe. Kummastakaan en valitettavasti löytänyt mitään mihin olisin ostamisen verran rakastunut mutta tästä huolimatta suosittelen etenkin jälkimmäistä kaikille merkkituotteista kiinnostuneille! Ja merkkituotteilla en nyt tarkoita mitään luksusmerkkejä vaan lähinnä Acnea, Samsøe & Samsøeta, Second Femalea jne. Se päivän kohokohta oli itselleni oikeastaan Wasteland Studiestrædella, jossa vietinkin aikaa varmaan muutaman tunnin verran! Aivan mieletön second hand kauppa täynnä kasaria ja hitsiläinen mikä määrä farkkuja (myös Leviksiä), farkkurotseja, aurinkolaseja, ihania mekkoja… Tuolta teinkin sitten satasella löytöjä, jotka tulevat varmasti näkymään asukuvissa päälläni. Jos siis yhtään enemmän urbaani ja erikoisempi muoti kiinnostaa, kannattaa ottaa suunnaksi Wasteland, joka sijaitsee kyllä aivan paraatipaikoilla Köpiksen ytimessä!

Jos jotain miinusta, niin sanoisin tähän korkean hintatason. Jopa second hand on kalliimpaa kuin Suomessa ja kahviloissa sekä ravintoloissa saa herkästi hupenemaan tuosta noin 100 DKK (reilu 13 €). Tänne ei siis aivan pienellä budjetilla lähdetä mutta asia oli tosiaan ainakin itselläni jo etukäteenkin tiedossa. Tanskassa tulotaso on korkeampi Suomeen nähden, joten on hintatasokin luonnollisesti sitten sen mukainen. Toki joka paikassa on mahdollista elää aina pienemmälläkin budjetilla mutta noin yleisesti jos haluaa lomallaan syödä hyvin ja kenties ostaakin jotain, on minimaalista budjettia suurempaan matkakassaan syytä varautua.

Jos sitten muutama hyvä ravintola/kahvila vinkkikin jo tässä kohtaa matkaa, niin Big Apple -kahvilaa (Fiolstraede 18) suosittelen lämpimästi kaikille smoothien, mehujen sekä hyvän kahvin ystäville. Hieman saman tyylinen on myös Far`s Dreng (Ny Adelgade 7), josta juuri nyt tätäkin tekstiä kirjoittelen. Aamiaiseksi tuli syötyä kulhollinen ihanaa chiavanukasta tuorepuristetun mehun sekä kahvin kera. Fredco`s Deliä (Gronnegade 32 kld) taas suosittelen lounaspaikaksi jos tarkoitus on syödä herkullinen salaatti tai nauttia kyytipojaksi tuorepuristettua mehua. Illallis ravintoloista on pakko mainita italialainen La Vecchia Signora Grønnegadella, josta löytyy idyllisen miljöön lisäksi loistavat pastat ja raviolit.

Viimeistä tosiaan viedään, eli huomen aamulla aikaisin lennämme takaisin Suomeen. Tänään on tarkoitus pyöräillä ympäri kaupunkia ja siten nähdä kenties jotain sellaista, jota ei jalkaisin ole tullut nähtyä. Esimerkiksi Christianiaan (Köpiksen ”freetown”) haluamme pyöräillä, sillä se kiinnostaa meitä molempia! Vaikka tänään pyörät vuokraamme, on tällä ollut kuitenkin erittäin helppoa kulkea jalan eikä me ainakaan olla kaivattu yhtään julkisia kulkuneuvoja – takseista puhumattakaan. Ainut matka jonka olemme taittaneet kulkuneuvolla, on taksimatka kentältä hotellille. Kilometrejä vuorokaudessa on kertynyt herkästi yli kymmenen mutta tuo meneekin sitten tämän reissun treenistä!

Täällä tosiaan kaikin puolin kaikki hyvin, toivottavasti sielläkin! Oikein ihanaa tiistaita ja jos teillä on mielessä näin viimeiselle päivälle jotain vinkkivitosia esimerkiksi second hand -liikkeiden tai muun nähtävän suhteen, oikein mielelläni kuulisin? Tässä on nimittäin vielä kokonainen päivä aikaa seikkailla ja vieläpä pyörätkin alla!