Kannattaako detox?

Olen tammikuun alusta saakka pohtinut, että haluaisin tehdä tässä kuussa jonkinlaisen detoxin joka kestäisi suunnilleen 3-5 päivää. Ajatus on pyörinyt takaraivossa mutta sitä on vaan lykännyt ja lykännyt – detoxin toteuttaminen nimittäin kuulostaa vaikealta vaikka eihän se todellisuudessa sitä välttämättä ole. Millekään mehupaastolle en tosin pystyisi arjessani ryhtymään mutta sellainen keitot, smoothiet ja mehut tyylinen detox voisi olla suhteellisen helppo sekä toimiva. Jos sitä vaikka korvaisi kaikki aamu-, väli- ja iltapalat smoothieilla ja/tai mehuilla sekä lounaan puolestaan jollain terveellisellä sosekeitolla?

Itselläni ei tosiaan ole aikaisempaa kokemusta varsinaisesta detoxista muutoin kuin joidenkin valmiiden luontaistuote pohjaisten juomien kautta. Noihin juomiin en valitettavasti kyllä enää pysty täysin uskomaan vaikka toki ne voivat olla hyvä lisä esimerkiksi detox-kuurin tueksi. Kuitenkin jos ruokavalio on muuten täynnä prosessoitua ravintoa, tuskin mikään juoma pystyy kehoasi kuonasta puhdistamaan. Mielestäni tarvitaan nimenomaan järeämpiä toimia ja jos detoxille haluaa, tulee ruokavaliokin todella laittaa kuntoon tuon kuurin ajaksi. Toki detoxia voi tehdä hieman pehmeämmin, eli korvata vaikka vihersmoothieilla aamu- ja välipaloja sekä karsia vilja- ja maitotuotteet sekä sokerin hetkellisesti täysin ruokavaliosta. Itse en ole vielä tosiaan päättänyt kuinka detoxini toteutan mutta siitä olen varma, että jonkinlaista kevyttä puhdistautumista haluan tässä kuussa vielä kokeilla…

Itse en halua detoxille luonnollisestikaan laihdutus mielessä vaan haluaisin ainoastaan tukea kehoni puhdistautumista kuona-aineista. Tuo tuntuu luontevalta ruoan ja juoman täyteisen joulukuun jälkeen sekä sopisi erinomaisesti myös tipattoman tammikuun tueksi. Vaikka detoxia ei liene tieteellisesti mitenkään todistettu toimivaksi, moni varmasti on lukenut blogeista sekä kuullut ihmisten henkilökohtaisista kokemuksista, että se todella vaikuttaa mieleemme ja vireystilaamme positiivisella tavalla. Tiedän, että kehomme puhdistaa meitä 24 tuntia vuorokaudesta ihan jo itsestään ja tiedän myös sen, että monen mielestä detoxit ovat siksi turhia. Tästä huolimatta uskon, ettei muutaman päivän vihreämpi arki tee kenellekään huonoa. Se saattaa jopa toimia monelle lähtölaukauksena sinne paremman sekä terveellisemmän elämän pariin.

Ehkä eniten tuollaisessa lyhyessäkin detoxissa jännittää huonovointisuus, päänsärky sekä nälän tunne. Tuosta syystä minusta ei olisi arjessani mihinkään mehukuureille vaan ruokavaliossa on pakko olla myös ns. oikeaa ruokaa. Myös kahvin jättäminen mietityttää, jonka vuoksi tekisi mieli suoda itselle sitä edes  puolikas desilitra päivässä vaikka se kuinka huonosta olisikin. Saas nähdä, hälveneekö tämä into vielä tässä viikkojen aikana ja päädynkö ainoastaan toteuttamaan detoxin kevyemmin. Omalla kohdallani tuo tarkoittaisi esimerkiksi viikkoa kokonaan ilman juustoja, sokeria, kauraleipää sekä muita viljapohjaisia tuotteita. Voisin korvata välipaloja smoothieilla ja kotitekoisilla mehuilla sekä nauttia lounaaksi salaatteja ja keittoja. Toteutustapa on tosiaan vielä hieman auki mutta kyllä jonkinlainen puhdistautuminen tässä on vielä kahden viikon sisään tehtävä!

Jo tänään aloitin viikkoni vihreämmin ja vaihdoinkin ne tämän kuun ajan tavaksi muodostuneet banaanipannarit vihersmoothieen. Ohessa siis resepti smoothieen, joka pitää nälkää, on ravitseva sekä laittaa aineenvaihdunnan rullaamaan.

AAMUN ENERGINEN VIHERSMOOTHIE (GL, M)

 • 1 luomu banaani
 • Kourallinen lehtikaalta
 • 1/2 avokado
 • Kourallinen manteleita
 • 150 g pakastemangoja
 • 1 rkl macaa
 • 1 tl Virkku -viherjauhesekoitusta 
 • 1 rkl spirulinaa
 • 1 rkl MCT-öljyä
 • 3 dl nestettä (käytin makeuttamatonta kaurajuomaa)
 • 1 cm pala inkivääriä
 • 1/2 sitruunanmehu
 • Tuoretta ananasta n. 5 siivua
 • Tarvittaessa hunajaa, ei välttämätön!

Laitetaan kaikki aineosat blenderiin ja blendataan smoothieksi. Laita makeutus viimeisenä JOS sitä kaipaat! Itse laitoin teelusikallisen luomu hunajaa – kaiken varalta. Ananas kyllä kieltämättä makeuttaa aika mukavasti, eli aivan välttämättä makeutusta ei edes kaipaa.

Nautitaan smoothie tuoreena ja ihanan viileänä!

Tässä kohtaa olisikin mielenkiintoista kuulla teidän mielipiteitänne? Millaisia detoxeja olette kokeilleet, kuinka pitkiä ajanjaksoja ja huomasitteko todellisia hyötyjä? Toisin sanoen, kannattaako detox mielestänne vai ei?

Miksi järjestelmällisyys kannattaa?

En ole luontaisesti mitenkään erityisen järjestelmällinen. Hukkaan usein tavaroitani ja saatan kadottaa vaikka jonkun vaatekappaleen kokonaan niin ettei sitä löydy mistään. Usein kotoa lähtiessäni asunto jää aivan kaoottiseksi, kun kiireessä pakkaan tavaroita ja etsin sitä tai tätä, koska jätän kaiken aina viime tippaan (yksi ärsyttävimmistä piirteistäni). Kotiin tullessa on sitten pakko alkaa heti siivoamaan, koska epäjärjestys häiritsee. Niin, tuossahan se tuli – epäjärjestys häiritsee. Epäjärjestys tekee minut hermostuneeksi ja se ärsyttää.

Vasta viime vuosina olen alkanut tekemään epäjärjestelmällisyydelle jotain. Koska huomaan kuinka se vaikuttaa omaan mielialaani, olen opetellut muuttamaan tapaani toimia järjestelmällisempään suuntaan. Vaikka se ei ole minulle luontaista, olen opetellut. Jännä juttu kuinka ihminen voikin oppia sotkuisesta siistimmäksi jos niikseen haluaa. Edelleenkään en voi sanoa, että laittaisin jokaisen tavaran aina omalle paikalleen mutta siivoilen jatkuvasti kotona ollessani. Jos huomaan, että pöytä on täynnä tavaraa, tyhjennän sitä. Kun ennen jätin aamuisin sängyn petaamatta – nykyään se on minulle se ensimmäinen asia, jonka teen sängystä noustessani. Kotiavaimillani on tänä päivänä se oma paikkansa ja tiskejäkin tiskaan päivittäin – oikeastaan aina, kun olen tehnyt ruokaa. Kehittämisen varaakin vielä löytyy, sillä vaatekaappini on kaaos ja ne kiireessä tehdyt lähdöt ovat muuten niitä pahimpia epäjärjestyksen aiheuttajia…

Luin joskus jostain jutun siitä, kuinka iso juttu sängyn petaaminen aamuisin on mielellemme. Sen petaaminen lisää tuotteliaisuuttamme ja se vaikuttaa meihin näkymättömällä tavalla – käynnistää päivämme ikään kuin paremmin. Itse huomaan tuon vaikutuksen todella ja siksi teenkin sen nykyään joka aamu. Sijattu vuode paitsi saa asunnon näyttämään siistimmältä, vahvistaa mielellenikin jotain järjestelmällisyyttä ja uuden päivän toimeliaisuutta. Kun sänky on pedattu, tiedän alitajunnassani, etten enää palaa vuoteeseen loikoilemaan vaan nyt alkaa uusi päivä ja työt. Sama homma pätee mielestäni yleiseen järjestelmällisyyteen. Se vahvistaa positiivista mielialaa ja tuotteliaisuutta. Kun tavarat eivät ole hujan hajan ja asunto on ylipäänsä siisti, on siellä parempi fiilis olla. Sotkuisuus hermostuttaa ja ärsyttää vaikka emme välttämättä osaisikaan yhdistää juuri sillä hetkellä ärtynyttä mielialaamme epäjärjestyksessä olevaan kotiimme.

Tähän samaan asiaan liittyy oikeastaan myös se, kuinka hyvä olo tulee siitä, kun tavaraa on vähemmän. Olin aikaisemmin oikea koriste-esineiden hamstraaja ja kotini oli täynnä kaikenlaista roinaa. Jokainen pinta oli täynnä jotain valokuvakehystä ja muuta kunnes iski se tavarasta eroon pääsemisen vimma. Nykyään olenkin hyvin minimalistinen enkä välitä mistään ylimääräisestä. Jostain syystä yhtä hyvältä kuin siisti ja järjestelmällinen koti tuntuu, tuntuu minusta myös se, että sitä rojua on vähemmän. Olen kai oppimassa pikkuhiljaa tätä järjestelmällisyyden ja siisteyden ihanuutta, joka ajaa minut myös toimimaan sen puolesta.

Jos tekee kotoa käsin paljon töitä, on kodin siisteys hyvin tärkeää. Toisaalta taas yhtä tärkeää se on teille, jotka olette päivät toimistolla mutta palaatte iltapäivällä kotiin. Kun koti on järjestyksessä, on aivan varmasti levollisempi olo tulla pitkän päivän jälkeen kotiin kuin, että siellä odottaa hallitsematon kaaos. Muistan tämän myös itse toimistossa työskentelyajoilta. Toki ymmärrän, että lapsiperheissä nämä jutut eivät hoidu ihan niin helposti ja epäjärjestystä voi olla pakko opetella sietämään mutta kyllä te silti tiedätte varmasti jokainen, kuinka paljon miellyttävämpi se siisti koti on. Sillä on niin iso vaikutus mielialaamme ja fiilikseemme. Ja sitähän sanotaan, että positiivista fiilistä tuottavia asioita tulisi lisätä elämässä – järjestelmällisyys on mielestäni yksi niistä. Ja sen lisäämisen voi muuten aloittaa pienin askelin, niin minäkin olen tehnyt. Opetellut ihan sieltä ruohonjuuritasolta ihmiseksi, joka huolehtii kodin siisteydestä ja yleisestä järjestyksestä. Kodista se onkin sitten edennyt muualle, kuten vaikka käsilaukun sisältöön tai meikkipussiin. Enää nuo eivät ole sitä likaisinta osastoa vaan oikeasti pidän nekin siisteinä.

Vastaus otsikon kysymykseen on mielestäni se, että järjestelmällisyys lisää meissä hyvää mielialaa, tekee meistä tuotteliaampia, lisää inspiraatiota sekä antaa oikeastaan paremmat lähtökohdat ihan kaikelle onnistumiselle. Siisti ympäristö on inspiroivampi ja antaa ikään kuin ajatuksillekin enemmän tilaa. On helpompi hengittää, olla stressaamatta ja kokea itsensä hyvinvoivaksi, kun ympäristö ei ole kaoottinen ja täynnä ärsykkeitä. En kuitenkaan tarkoita tällä sitä, että kenenkään meistä tulisi pyrkiä johonkin perfektionistiseen siisteyteen, vaan ihan sellainen yleinen itselleen toimiva järjestelmällisyys riittää. Vaikka tavaraa olisikin kodissa paljon niin se, että ne ovat järjestyksessä, on se juttu!

En tiedä koetteko te yhtään samalla tapaa mutta itse olen havahtunut tähän oivallukseen vasta ihan viime vuosina. Epäjärjestys ei toimi kohdallani positiivisuutta lisäävänä asiana vaan täysin päinvastoin – se tekee ärtyneeksi, kiukuttaa ja hermostuttaa. Siksi tahdonkin pyrkiä yleiseen järjestykseen ja siihen, että ympäristöni olisi mahdollisimman paljon positiivisia latauksia antava ja lähtökohta paremmalle minälle.

Oletteko te ylipäänsä siistejä vai sotkuisia luonnostaan? Ehkä jokunen teistäkin opetellut saman kuin minä, eli sotkuisesta ihmisestä siistimmäksi ja järjestelmällisemmäksi?