10 x faktaa minusta

Olen aina ollut ihmisenä sellainen, että kaipaan elämältä jotain enemmän kuin perus arkea. Tällä tarkoitan kaipaavani ääritunteita – niin ilon, innostuksen kuin hauskanpidon saraltakin. Olen pohjimmilani seikkailunhaluinen ihminen ja vaikka tietyllä tapaa rutiinit tuovatkin luonteeseeni vastapainoa, pelkään liiallista rutinoitumista tai asettumista. Sisälläni on ehkä jonkinlainen halu olla kasvamatta aikuiseksi ja pelko siitä, että jossain kohtaa havahdun onnettomana tilanteesta, jossa minulla on aviomies, kaksi lasta, farmariauto ja asuntovelka. Tuo on minulle skenaario joka ei houkuttele, ei sitten yhtään.

Moni ajattelee minusta ulkoisen olemuksen perusteella, että olen erityisen rauhallinen ihminen. Totuus on kuitenkin toinen kun olen läheisteni seurassa. Olen puhelias ja välillä jopa aika kovaääninenkin, vaikka toisaalta minusta löytyy myös se rauhallinen puolikin, joka osaa kuunnella muita. Työminäni on aina ollut erilainen kuin vapaa-ajan minä ja se on juurikin tuollainen rauhallinen ja jopa hieman vetäytyväkin. Kuten olen tainnut aikaisemminkin sen sanoa, en ole koskaan oikein päässyt työpaikoilla työyhteisöön intensiivisesti mukaan ja olen aina vähän jättäytynyt sen ulkopuolelle.

Minulla on surkeahko ajantaju. Saatan käyttää asioihin todella paljon aikaa jos kyse on jostain, minkä suhteen minulla ei ole deadlinea. Yhtäkkiä joku yksinkertainenkin juttu vie aivan tuhottomasti aikaa kun viilaan pilkkua. Minun on myös hankala arvioida aikataulullisesti sitä, että ehdin paikkaan A tietyssä ajassa. Tämä on todella ärsyttävä piirre ja inhoan sitä itsessäni. Olisi kiva olla se ihminen joka on aina ajoissa ja tekee asiat todella nopeasti. Olen niitä viimetipan ihmisiä.

Koen paikoitellen ahdistusta sosiaalisesta mediasta. Vaikka se työni onkin, niin silti välillä kaipaan sitä etten jaa kaikkea tänne tai Instagramiin. Siinä on itse asiassa yksi syy jonka vuoksi en jaksa jatkuvasti päivittää Insta storiesia koska itseäni ahdistaa ajatus siitä, että jatkuvasti pitäisi jakaa itsestään ja tekemisistään reaaliaikaista materiaalia. Välillä tykkään myös ottaa totaalisia irtiottoja somesta ja näin tein viimeksi viime viikonloppuna. Ajastin tänne kaiken materiaalin enkä lisännyt mitään Instagramiin perjantain ja sunnuntain välillä. Tuntui niin vapauttavalle olla hetki poissa ja elää kuten muutkin elävät. Välillä huomaan eläväni liikaa linssin läpi mikä on sinällään bloggaajille aika tyypillistä.

Jos ja kun syön maitotuotteita (esimerkiksi laktoositonta juustoa) tulee minulle todella usein yhtäkkinen huonovointisuus kesken syömisen. Siis sellainen tunne, että nyt on pakko mennä oksentamaan ja tuo tunne kestää muutaman minuutin ajan kunnes se menee ohitse. En tiedä mistä se johtuu mutta epäilen, että kenties siitä koska en syö paljon maitotuotteita niin kroppa vaan reagoi ikään kuin ”vierastaen” tai sitten se on se maitotuotteiden happamuus? Tuo on outoa mutta sitä ilmenee todella säännöllisesti enkä ole tavannut vielä ketään jolla olisi samankaltaisia tuntemuksia.

Mietin tällä hetkellä todella paljon oman yrityksen perustamista mutta se kaikki paperihomma pelottaa, jännittää ja ahdistaa. Olen todella huono ottamaan selvää asioista ja kärsimätön, jonka vuoksi kevyt yrittäjyys on ollut maailman helpointa. Ymmärrän kuitenkin sen, että tällä hetkellä oman toiminimen perustaminen olisi ehkä kuitenkin järkevämpää. Nyt en nimittäin hyödy ”yrittäjyyden eduista” mikä on sinällään ehkä hieman typerääkin. Sanokaa joku minulle, että se toiminimi ei vaadi paljon paperihommia jooko?

Miehissä itseeni iskee eniten sellainen ei stereotyyppinen komeus. Itse asiassa nykyään jopa ihan ällöttää sellaiset todella komeat matchoilevat miehet jotka luulevat itsestään liikoja. Pidän enemmän tavallisemman näköisistä mutta hyvällä huumorilla varustelluista miehistä. Miehen tulee myöskin kestää omaa roisia huumorintajuani ja tietynlaista ”äijämäisyyttä”, sillä en tule koskaan muuttumaan sievistelijäksi joka ei sano mihinkään asiaan omaa mielipidettä. Tiedän olevani naistyyppiä, jonka kanssa kovin moni itsetunnoltaan heikompi mies ei pärjää ja tiedostan sen hyvin.

Olen aika huoleton ihminen ja kaukana säntillisestä sekä järjestelmällisestä. Minun ei tarvitse esimerkiksi tietää niin tarkasti yksityiskohtia jos lähden vaikka matkalle. Kunhan ne tietyt perus jutut kuten lennot ja jonkinlainen majoitus ovat kunnossa, niin voin hyvin lähteä reissuun pienessä epävarmuudessakin. En ole myöskään vaativa, eli voin nukkua oikeastaan missä vaan. Viime kesänä nukuin yhdellä venereissulla veneen lattialla ja hyvinpä muuten nukuinkin.

Olen harrastanut pienempänä balettia sekä telinevoimistelua. Nuo lajit eivät kuitenkaan sopineet niin hyvin itselleni, että olisin jatkanut niiden harrastamista vuosi tolkulla. Olen enemmänkin sellainen ”helpompien” liikuntalajien harrastaja kuten juoksemisen. Minulla on erityisen hyvät keuhkot ja jaksan tosiaan hengityselimistön puolesta juosta todella pitkiäkin matkoja.

Lapsuudessa koiramme oli paras ystäväni. Muistan jakaneeni hänelle paljon asioita – oikeastaan pelottavankin paljon. Näin jälkeenpäin olen vasta ymmärtänyt, että koirakaverini oli minulle se tietynlainen tuki ja turva lapsuudessa, jolle pystyin puhumaan kaikesta ja joka oli aina olemassa minua varten. Tuo on tavallaan erikoista miten lapsi saattaa kiintyä eläimeen kuten ihmiseen ja kokea eläimen läsnäolon erityisen rauhoittavana – jonkinlaisen turvapaikkana. Olen aina ollut myöskin hyvin eläinrakas ja enemmän kuin oman lapsen hankkimisesta, haaveilen lemmikistä.

Sellaisia faktoja tähän tiistaipäivään!

Oliko joukossa jotain johon voitte kenties samaistua?

 

Kuvat: Iines / edit minä

// Kuvat kuvattu Sokos Hotel Presidentin tiloissa

Asiat joissa koen olevani itsevarma

Itsevarmuus on piirre jonka sanoisin kasvavan iän myötä. Vaikka olemmekin yksilöitä ja kypsymme eri tahtiin, kyllä eletyt vuodet tekevät ihmisestä itsevarmemman sekä enemmän sen kaltaisen, ettei ympäröivä maailma hetkauta samalla tapaa kuin se joskus nuorempana hetkautti. Tietenkin asiaan vaikuttaa myös taustamme ja se, kuinka paljon olemme saaneet kannustusta elämässä ja miten onnistumisiimme on lapsena suhtauduttu. Koulukiusaaminen ja lyttääminen jättää ikuiset arvet, jotka on mahdollista kääntää myös voimavaroiksi. Itse ainakin koen, että ne kerrat kun minua on mollattu tavalla tai toisella ovat kyllä satuttaneet, mutta loppupeleissä antaneet jollain tavalla myös sisäistä voimaa sen suhteen, että minähän pystyn ja voin.

En todellakaan voi sanoa olevani aina itsevarma mutta on olemassa asioita, joiden suhteen koen itseni itsevarmaksi. Eniten itsevarmuuteni on kasvanut viime vuosina kun olen ajautunut vaikeiden asioiden äärelle ja sitä kautta joutunut punnitsemaan niin vahvuuksia kuin heikkouksianikin. Vaikka nuo tilanteet ovat sellaisia, joissa on ollut pakko tarkastella suurimpia epävarmuuksiani, ovat ne samalla kuitenkin nostaneet esiin myös niitä varmuuksiani. Itsevarmuus ei mielestäni siltikään ole aina yhteydessä niihin asioihin, joissa olemme hyviä. Vaikka koen olevani hyvä esimerkiksi piirtämisessä, en silti ole aina itsevarma piirustuksieni suhteen. Itsevarmuus onkin jotain syvempää ja se on tunne siitä, että luottaa itseensä jossain asiassa sataprosenttisesti ja on varma siitä, mitä tekee.

Missä asioissa minä sitten olen itsevarma? Ohessa seitsemän minun itsevarmuus juttuani.

Arvomaailma ja mielipiteet

Koen, että uskallan olla rohkeasti arvomaailmaltani juuri sitä, mitä olen enkä häpeä sanoa tuota ääneen. Olen kirjoittanut täälläkin avoimesti esimerkiksi uskostani ja myös kamppailusta sen kanssa, uskonko enää siihen mihin olen lähes koko elämäni uskonut. Myös pohdinnat ihmisten moraalista, pettämisestä ja parisuhteiden lopun elämän kestosta ovat olleet joskus tapetilla. En pelkää ihmisten mielipiteitä koska olen itsevarma omista mielipiteistäni – ihan sama vaikka olisinkin välillä niiden suhteen jopa hukassa. Uskoisin, että tämä rohkeuteni olla arvomaailmalta sitä mitä olen juontaa juuriaan siitä, että minua on jo lapsena kannustettu olemaan erilainen välittämättä muista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että minulla olisi jatkuva tarve jotenkin tuputtaa mielipiteitäni, vaan annan kyllä tilaa muillekin ja suvaitsen erilaisuutta.

Pukeutuminen

Minulle on aivan sama mitä muut ajattelevat pukeutumisestani. Vaikka en koekaan pukeutuvani mitenkään todella erikoisesti enkä näe sille tarvetta, en silti välitä kommenteista joita kuulen aina toisinaan etenkin miehiltä. Tiedän, että valintani voivat olla joskus hieman outoja tai minun haluttaisiin pukeutuvan söpöihin mekkoihin mutta koska se ei ole minua, en niin tee ja piste. Pukeutuminen on todella henkilökohtainen juttu ja se viestii paljon ulkomaailmalle. Nuorempana otin kommenteista usein itseeni mutta nykyään minulla on suunnattomasti rohkeutta verhoutua juuri sellaisiin vaatteisiin, joissa viihdyn. Ja kenenkään ei muuten tarvitse pukeutua vaatteisiin, jotka korostavat hänen vartalonsa ”parhaita puolia”! Suorastaan inhoan tuota neuvoa, sillä jokaisella on lupa korostaa tai olla korostamatta niitä asioita vartalossaan joita itse haluaa.

Bloggaaminen/työ

Oma blogi, bloggaaminen ja oikeastaan kaikki työhöni liittyvä ovat asioita, joissa koen olevani itsevarma. Olen tehnyt tätä niin kauan, että tiedän työni arvon ja uskallankin siitä rohkeasti ihmisille puhua. Uskon, että asiaan vaikuttaa myös kokemus ja se aika, kuinka pitkään olen blogiani työstänyt. Kun teet jotain vuosia, kasvaa itsevarmuus siinä matkan varrella väkisinkin. Uskon, että tämä pätee oikeastaan jokaisella alalla – mitä enemmän jotain asiaa teet, sitä paremmin sen osaat ja samalla myös itsevarmuus kohoaa. Tietenkin omassa työssäni itsevarmuutta lisäävät myös kävijämäärät ja lukijakunta, joiden voin todeta olevan jo kovin vakiintuneita. Sitä ikään kuin tietää tekevänsä jotain oikein ja siitä saa suunnattomasti lisää itsevarmuutta! Toisaalta itsevarmuuteni näkyy ehkä myös siinä, etten anna työni määritellä minua ihmisenä.

Itsensä peilaaminen ja tarkasteleminen

Koen nykyään olevani aika itsevarma pohtija sekä myös omien heikkouksien ja vahvuuksien tarkastelija. Minulle ei ole kauhistus myöntää, että olen mokannut mutta tietenkin on asioita, joissa myös puolustan itseäni. Sellainen tarkastelukyky on kyllä kehittynyt vuosien varrella, mikä on muuten tietyllä tapaa myös vapauttanut oloani ihmisenä. Tuntuu sille ettei tarvitse miellyttää tai olla mitään sellaista, mitä en oikeasti ole. Huumorini on välillä huonoa, tapani toimia vääränlainen tai saatan mokailla. Tässä kohtaa voisi kai sanoa, että koen olevani itsevarmempi minä – se Jutta joka pohjimmilta olen ja alan kai vihdoin sen todella löytämään.

Ulkonäkö – hymy, hiukset ja iho

Mietin pitkään, mitkä asiat ulkonäössäni ovat sellaisia, joiden suhteen olen erityisen itsevarma. Ensimmäisenä mieleeni tuli hymy, iho ja paksut hiukset, jotka ovat ehkä parhaita puoliani. Myös meikittömänä olen nykyään itsevarma – paikoitellen jopa itsevarmempi kuin meikillä. En siis todellakaan pelkää meikitöntä minää silloinkaan, kun ripsienpidennyksiä ei ole ollut. Toisaalta ulkonäkö on varmaan aina sellainen juttu, jonka suhteen niitä satunnaisia epävarmuuksia tulee ja menee. Yleisesti ottaen kuitenkin koen, etten kärsi enää nykyään sen suuremmista ulkonäkööni kohdistuvista kriiseistä kuin ehkä toisinaan valokuvissa tai jos olo on turvonnut siihen tiettyyn aikaan kuukaudesta. Välillä on hassua kuinka tuntuu, että itselleni tuntemattomat ihmiset olettavat minun keskittyvän todella paljon ulkonäkööni, vaikka todellisuudessa olen suurimman osan ajasta ilman meikkiä ja aivan tavallisen tallaajan näköinen.

Ihmissuhteet

Tällä tarkoitan etenkin ystävyyssuhteita ja muitakin ihmissuhteita, joilta vaadin nykyään tiettyjä asioita. Nuorempana olin kovin epävarma ihmisten kanssa ja paljon miellytinkin tai tein asioita jotta pääsin haluamiini piireihin. Nykyään tiedän olevani hyvä ystävä ja arvostan itseäni ihmisenä, jonka vuoksi haluan lähelleni ne ihmiset, joihin luotan sataprosenttisesti ja joiden seurassa aidosti viihdyn. En siedä huonoa kohtelua tai välitä olla kenellekään ystävä ilman vastavuoroisuutta. Seuraavalta parisuhteeltakaan en tule ihan mitä tahansa hyväksymään, vaan haluan rinnalleni hyvän ihmisen. En halua tyytyä elämässäni huonoihin ihmissuhteisiin vaan haluan antaa muille hyvää ja myös itse saada hyvää.

Keho/liikkuvuus

Vaikka minullakin on ne ”ongelmakohdat” kehossani, harvoin noita enää nykyään ajattelen. Olen pääpiirteittäin itsevarma kehostani ja sen liikkuvuudesta. Koen olevani aika hyvä eri liikuntamuodoissa ja liikunnan harrastaminen ylläpitää sellaista kivaa kehopositiivista ajattelutapaa sekä itsevarmuutta. Kehoa ei voi eriyttää mielestä jonka vuoksi keho vaikuttaa omalta osaltaan ihmisen itsevarmuuteen. Tietenkin ihmisillä on erilaisia tapoja suhtautua kehoonsa, kuten esimerkiksi Alma eilisessä Yökylässä -ohjelmassa totesi, hän ei ole tarkka kehostaan tai pidä sitä erityisen merkityksekkäänä. Tuo on upea tapa ajatella, että elämässä se fokus ei ole niin suuresti vartalossa vaan jossain muualla. Itselläni on ehkä se, että olen aikanaan ollut epävarma vartalostani, jonka vuoksi takaraivoon on jäänyt se ajattelutapa, että kropalla on tiettyyn pisteeseen asti merkitystä. Myös yleisurheilutausta vaikuttaa, sillä niin pitkään keho oli suuressa roolissa. Nykyään tässä on kyllä kiva tasapaino ja sanoisin itsekin keskittyväni tänä päivänä huomattavasti enemmän henkisyyteen kuin fyysisyyteen.

Toivottavasti postaus haastaa sinutkin miettimään niitä asioita, joissa olet pohjimmiltasi itsevarma. Ei ole muuten mikään helpoin tehtävä – tai ei ainakaan minulle ollut. Asiana kuitenkin erittäin merkityksekäs, sillä liian usein me mietimme itsessämme niitä kehityskohtia tai huonoja asioita hyvien sijaan.

Eipä muuta kuin oikein ihanaa perjantaita!

 

Kuvat: Iines / edit: minä