Parhaat second hand -löydöt x 10

Kuten tiedätte, olen aikamoinen second hand -löytöjen tekijä. Minulta usein kyselläänkin miten ja mistä oikein teen nuo kivat löytöni tai miten onnistunkin bongailemaan vartalolleni mukavasti istuvia vaatteita? Veikkaisin, että tähän voisin todeta tietäväni hyvin tyylini sekä sen lisäksi olevani kokenut kirpputoreilla kävijä. Viime vuosien lisäksi harrastin tätä siis jo parikymppisenä, eli vaikka vuosien tauko olikin välissä, on minulla silti rutkasti kokemusta second hand shoppailusta. Ja siis, eihän se mitään tähtitiedettä ole. Kun tietää millaisia juttuja useimmiten käytettynä löytää, sitä suunnistaa esimerkiksi UFFilla suoraan sinne niiden rekkien luokse, jossa noita vaatteita notkuu. Harvoin katson tarkkaan esimerkiksi topit ja kauluspaidat, koska niitä en juuri koskaan hanki. Sen sijaan takkirekit, hatut, mekot, haalarit, farkku- ja nahkarekit sekä collegepaidat katson aina hyvin täsmällisesti. Itsepalvelukirpputoreilla teen enemmänkin sellaista silmäilyä, eli jos löydän rekistä jonkun yhden kivan jutun, todennäköisesti samassa rekissä on muutakin tyylistäni ja kokoistani. Välillä onnistaa – toisinaan taas ei. Second hand -löytöjen tekeminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja nimenomaan säännöllistä kiertelyä sekä liikkeissä vierailua.

Tänään haluan esitellä teille ne omasta mielestäni parhaat second hand -löydöt, joita olen tehnyt tässä viimeisen vuoden sisään. Toki näiden lisäksi on lukuisia muitakin paljon käytössä olevia yksilöitä mutta jotta postaus ei olisi liian pitkä, päätin rajata vaatteet kymmeneen arkiseen suosikkiin. Jokainen tässä postauksessa esiin tuleva vaatekappale on rakas ja paljon käytetty ja jokaisella niistä on tarinansa. Sen lisäksi että tarina minulle – myös tarina minua ennen, jota en voi edes tietää. Huomaatte varmasti myös sen, että pyrin panostamaan second handissa laatuun, eli en osta mitään sellaisia turhia Mangon rääsyjä, jotka kutistuvat ensimmäisessä pesussa. Panostankin ”aitoihin” materiaaleihin –neuleissa luonnonmateriaaleihin, farkuissa paksuun puuvillaan ja takeissa aitoon villaan.

Musta- ja punainen villakangastakki

Viime talvi mentiin pääasiassa näiden kahden ihanan takin voimin. Musta villakangastakki on kuuden euron todellinen löytö UFFin tasarahapäiviltä ja ostin sen hetken mielijohteesta. Kotona poistin takista olkatoppaukset ja avot, se olikin täydellinen käytettäväksi! Käytin tätä viime talvena varmasti kaikista takeistani eniten ja olen ollut niin tyytyväinen ostokseen. Loistava takki niin arki- kuin juhlakäyttöönkin ja sen pallomainen muoto on mielestäni hauska verrattuna suoralinjaisiin takkeihin.

Toisena on mainittava alemman kuvan punainen Fidasta bongattu villakangastakki, joka muuten saa aina päällä ollessa kehuja! Muistan kun näin takin ensimmäisen kerran Sörnäisten Fidassa, jonka jälkeen jätin sen kuitenkin ostamatta mutta palasin uudestaan seuraavana päivänä. Oli onni ettei takki ollut tuossa ajassa mennyt ja varmasti tämä johtui nimenomaan siitä, että se oli myynnissä juuri Sörkän Fidassa… Takki on nimittäin aitoa kashmiria ja villaa sekä Stockmannin takkimallistosta, eikä se ollut hinnallakaan pilattu. Muistaakseni maksoin siitä 17 euroa. Tästäkin poistin olkatoppaukset, jonka jälkeen takki istui huomattavasti paremmin. Tällä väriläiskällä on kiva piristää syys- ja talviasuja!

Pinkki baskeri

Kuten muuten kaikki tämän postauksen baskerit ja hatut, on tämä pinkki myös second hand löytö. Ostin kyseisen villabaskerin viime syksynä UFFista, josta muuten hamstraan joka syksy baskereita sillä siellä ne maksavat vaivaiset 5-6 euroa! Baskerit ovat suosikkejani ja ne suojaavat paitsi kylmyydeltä, pelastavat myös katastrofaalisen hiuspäivän. Tämä pinkki on mielestäni erityisen ihana siitä syystä, että se on niin nätti väriläiskä ja sopii nätisti yhteen tummien hiusten kanssa. Omistan myös samaa sävyä olevan huulipunan, joka toimii baskerin kanssa loistavasti! Pitääkin lähiaikoina jälleen yhdistää pinkkiä vaikka kokomustaan asukokonaisuuteen…

Violetti neule

Tämä neule on yllättäen jälleen löytö UFFista. Taisin maksaa siitä ehkä 10-15 euroa ja vaikka alkuun mietin värin toimivuutta itselleni ja noin ylipäänsä käytössä, lopulta en voinut jättää sitä ostamatta sillä materiaalitiedot olivat sen verran hyvät. Neuleessa on siis rutkasti villaa ja angoraakin. Tällä hetkellä olen niin tyytyväinen että neuleen ostin, sillä siitä on muodostunut yksi suosikeistani! Neule on helppo yhdistää niin farkkuihin kuin hameeseenkin ja vaikka se on kooltaan hieman reilumpi, menee tuo kivasti over sizena. Tässäkin neuleessa on muuten Stockmannin lappu niskassa, eli en tiedä onko se alun perin jostain Stockan omasta mallistosta? Jos näin niin se taas kielii kenties laadusta, joka kai ainakin ennen vanhaan oli heidän valttikorttinsa.

Joutsenen untuvatakki

Voi että sitä iloa kun tämän Joutsenen punaisen untuvatakin Fredan UFFilta viime talvena bongasin! Alkuun mietin, onko takki itselleni liian iso, sillä se on M-kokoinen mutta aikani mallailtua tulin siihen lopputulemaan, että tällainen untuvatakki saakin olla hieman oversize. Takki on siis aito Joutsenen untuvatakki ja kunnoltaan erinomainen. Maksoin siitä vaivaiset 45 euroa ja jokainen varmasti tietää, mitä näistä Joutsenen takeista joutuu uutena maksamaan… Takki oli viime talvena todella paljon käytössä etenkin niinä kylmempinä aikoina sekä Levin reissuilla. Tässä on tosiaan jälleen sellainen ajaton löytö, jota tulen varmasti käyttämään vielä monta talvea. Viime talvena pesin takin kerran ja se oli kyllä aikamoinen prosessi kuivatuksineen mutta onnistuin kuin onnistuinkin ilman, että takista olisi tullut latistynyt untuvakasa. Veikkaan että nimenomaan Joutsenen takit kestävät eri tavalla pesua kuin monet edullisempien merkkien laaduttomammat untuvatakit, jotka menettävät herkästi pesun jälkeen kuohkeutensa.

Valkoinen pörröneule

Alemman kuvan muhkea luonnonvalkoinen pörröneule löytyi Kalliosta Frida Marinan itsepalvelukirpputorilta muistaakseni alle kahdeksan euron hintaan. Neule on ollut todella paljon käytössä ja se on ihanan lämmin! En ole varma mistä langoista neule on valmistettu mutta veikkaisin villaa ja kenties angoraa? Neule ei kuitenkaan yhtään kutise päällä, vaan se on ihana paljastakin ihoa vasten. Juuri tällaisien löytöjen vuoksi en osta neuleita uutena, vaan mielestäni parhaat villapaidat löytyy ehdottomasti second handina. UFFit ovat aivan parhaita luonnonmateriaaleista valmistetuiden neuleiden aarreaittoja, joten sieltä niitä kannattaa bongailla sen sijaan että maksaa keinokuiduista kymmeniä euroja.

Musta jumpsuit

Alla olevan kuvan musta jumpsuit oli ehdottomasti menneen kesän luottovaate ja tosiaan jälleen kerran, huikea löytö UFFista. Maksoin haalarista muistaakseni 9 € ja se on todellakin maksanut itsensä jo ajat sitten takaisin! Malli on suorastaan täydellinen ja aivan mielettömän mukava päällä. Vastaavia haalareita tuli kesällä useampikin vastaan, joten suosittelen ehdottomasti aina UFFeissa kurkistamaan nuo haalarirekit! Itse katson etenkin kaikki mustat mekkorekit huolella, sillä usein siellä väleissä piilee näitä helmiä. Toki on tuuripeliä että koko osuu oikeaan mutta jos ei ensimmäisellä niin viimeistään toisella kerralla sitten.

Dr. Martens

Nämä kiiltäväpintaiset Dr. Martens -maiharit löytyivät Kallio kierrättää -ryhmästä vaivaisella 50 eurolla. Olin jo pitkään jonotellut eri Martenseihin kyseisessä ryhmässä mutta tällä kertaa ehdin huikkaamaan av ensimmäisenä! Se oli todellista onnea se, sillä olin niin pitkään juuri näistä kiiltävistä maihareista haaveillut. Tällaisia klassikkoja kannattaa kyllä kyttäillä kierrätysryhmistä, sillä voisin melkeinpä vannoa että ainakin Kallio kierrättää -ryhmässä tulee säännöllisesti myyntiin Martenseja sekä esimerkiksi Brixton -hattuja. Jos taas etsit jotain kalliimpia merkkituotteita, suosittelen seuraamaan Punavuori- ja Töölö kierrättää -ryhmiä. Noista ryhmistä voi tehdä vaikkapa kivoja merkkilaukku löytöjä!

Farkkurotsi

Tämä ihana farkkurotsi löytyi UFFin uudesta valikoimasta muistaakseni reilu kuukausi sitten ja maksoin takista jotain 20 euron pintaan. Rotsi on mielestäni täydellinen – niin kooltaan kuin malliltaankin. Se on hieman oversize mutta samalla myös lyhyt, jollaista olin jo pidempään silmäillyt sellaiseen törmäämättä. Denim on muuten ehdottomasti materiaalina sellainen, jota kannattaa second handina hankkia! Ennen nimittäin tehtiin huomattavasti kestävämpiä vaatteita ja se näkyy hyvin pitkälti farkuissa sekä farkkurotseissa.

Levikset

Leviksiä olen hankkinut second handina useammatkin. Viimeisin löytö ovat nuo alemmassa kuvassa päälläni näkyvät 962 -mallin Levikset, joissa tykästyin etenkin 501 -mallia korkeampaan vyötäröön. Löysin farkut kesällä Kööpenhaminasta eräästä second hand -liikkeestä, joka oli keskittynyt kasarimuotiin ja maksoin farkuista suunnilleen 30 euroa. Tuossa liikkeessä oli pitkä rekillinen Leviksiä ja voin sanoa, että hiki vaan valui kun sovittelin niistä itselleni parhaiten istuvia yksilöitä. Sovittelu kuitenkin palkittiin kun lopulta löysin nämä farkut ja jo tähän mennessä olen käyttänyt kyseisiä farkkuja paljon. Leviksiä tai noin muutenkaan farkkuja ostan enää nykyään harvoin uutena, sillä teen ne parhaat löydöt ehdottomasti UFFeista ja muista second hand liikkeistä. Vaikka homma onkin aikamoista tuuripeliä koon kannalta, kun sitkeästi vaan etsii, lopulta ne täydellisesti istuvat yksilöt kyllä löytyvät.

Näiden hankintojen lisäksi kaapistani löytyy tosiaan useampi muukin loistava second hand -löytö mm. juhlapukeutumisen saralla, joita pitäisi varmasti pukea useammin asukuviin… Siispä kannattaa muistaa, että myös juhlapukeutumista voi löytää UFFeista ja muista second hand -liikkeistä! Löytöjä tekee kunhan vaan kiertelee kirpputoreja säännöllisesti eikä varsinaisesti etsi mitään. Itse teen oikeastaan ne parhaimmat löydöt aina silloin, kun en tosiaan hae mitään erityistä vaan ihan pelkästään silmäilen.

Ja loppuun vielä kertauksen vuoksi minun TOP 5 kirpputorit Helsingissä:

  • UFF Freda sekä Hakaniemi (retro)
  • Frida Marina Kalliossa
  • Soul Vintage Kalliossa
  • Relove Viiskulmassa sekä Töölössä
  • Fida Hakaniemi, Sörnäinen ja Iso-Roba

Oletteko te tehneet viime aikoina hyviä second hand löytöjä? Ja mitä mieltä minun löydöistäni? 

Miten löytää oma tyyli?

*Sisältää mainoslinkkejä

Aikanaan vaatekaupassa työskennellessäni pistin merkille, miten moni on hukassa tyylinsä kanssa. Useampi saattoi tulla liikkeeseen etsimään jotain kivaa tietämättä kuitenkaan yhtään, mitä on hakemassa. Lukuisia kertoja päältäni on haluttu ostaa vaatteet mutta sovituskopissa on sitten todettu, ettei kokonaisuus sovi itselle. On paljon ihmisiä, joilla ei ole omaa selkeää tyyliä tai se ei ole vielä löytynyt. Sitä ikään kuin halutaan ostaa jotain ”massamuotia” osaamatta poimia sieltä niitä itselle toimivia juttuja. On nimittäin faktaa, ettei kaikki sovi kaikille. Esimerkiksi jo hiustenväri vaikuttaa paljon siihen, miten tietyt värit toimivat tai eivät toimi. En haluaisi sanoa että vartalon malli tai muoto rajoittaa pukeutumista millään tavalla mutta onhan se vaan faktaa, että 180 cm pitkälle naiselle sopii usein hieman erilaiset vaatteet kuin alle 160 cm pitkälle. Pukeutumisella voi joko korostaa hyviä puoliaan tai olla korostamatta ja molempia on muuten lupa toteuttaa! Tärkeintä on, että viihtyy vaatteissaan ja kokee ne omikseen.

Itse olen ollut pukeutumisen suhteen aina vaihtelunhaluinen. Etsin jatkuvasti uusia juttuja ja inspiraatiota vaikka en niinkään massamuodista. Saatan kyllä poimia sieltä tiettyjä elementtejä mutta en mitenkään isoissa määrin. Olen vähän sellainen että jos näen katukuvassa tai blogeissa riittävästi jotain tiettyä asiaa, sitä en ainakaan halua hankkia – kuten nyt vaikka tällä hetkellä leopardikuviollista hametta. Toisaalta vaikka olen kokeilunhaluinen, on minunkin tyylissäni ne tietyt elementit. Tällaisia ovat materiaaleista denim ja nahka, kun taas vaatekappaleista hatut (etenkin brixton ja baskerit), korkeavyötäröiset farkut, luonnonmateriaaleista valmistetut neuleet, haalarit, vyöt sekä tennarit ja kiiltonahkaiset maiharit/nilkkurit. Tyylini on tavallaan aika simppeli mutta tykkään, että siinä on mahdollisimman usein jotain mielenkiintoista. Hyvin pitkälti tämäkin menee päivän ja fiiliksen mukaan. Välillä kovempi mustanpuhuva tyyli miellyttää, kun taas toisena päivänä haluan pukeutua hempeään pastellineuleeseen. Värit ovatkin aika uusi juttu pukeutumisessani, sillä ennen olin niin musta. Jos minulta kysytään, mitä vuosikymmentä rakastan pukeutumisessa, vastaan ehdottomasti kasari! Vaikka tällä hetkellä on hauska poimia juttuja myös ysäri ja millenium aikakaudelta, kyllä kasari on ja tulee aina olemaan suosikkini!

Mietin tässä taannoin kuinka tyylini on kehittynyt vuosien saatossa tai miten ylipäänsä olen sen löytänyt? Olen kyllä aina ollut kiinnostunut vaatteista mutta en niinkään siitä massamuodista. Parikymppisenä tuunasin kirpputorikuteita omalla ompelukoneella ja kavensin farkkujen lahkeita sääriä hiveleviksi pilleiksi. Inspiroiduin Mötley Crüesta ja The Killersista. Kaapit pursusivat kirpputorilöytöjä enkä oikeastaan yhtään harkinnut mitä ostin. Nykyään olen huomattavasti harkitsevaisempi kuluttaja mutta edelleen vaihtelunhaluinen. Olen tätä kuitenkin vastuullisemmassa mielessä, eli suurin osa vaatteistani lähtee matkaan second handina ja myyn säännöllisesti pois sellaista, mitä en enää käytä. Käytän paljon myös samoja vaatteita enkä edes blogissa yritä esitellä jokaisessa asukuvassa jotain uutta. Tämänkin postauksen kuvituksen farkkurotsi on löytö Uffista, neule taas paljon käytetty ja vuoden vanha, farkut kestosuosikit pitkän ajan takaa ja vaikka kengät ovat suhteellisen uudet sekä blogin kautta House of Brandonilta* saadut, ovat nekin ajattomat. En oikeastaan ikinä ostopäätöstä tehdessä mieti, että tämä vaate on käytössä ainoastaan tämän kauden, vaan käytän kaikkea niin pitkään kuin hyvältä tuntuu. Kun kyllästyn, myyn eteenpäin. Tiedän, mikä on tyyliäni ja mikä taas ei. Mietin pukeutumista aina myös mukavuus edellä ja rakastan sekoitella maskuliinisuutta feminiinisyyteen.

Tyylini on siis itselleni aika selkeä ja vuosien varrella tällaiseksi muovautunut. Koska olen lukuisia kertoja auttanut entisessä työssäni ihmisiä pukeutumaan ja löytämään itselleen sopivia kokonaisuuksia, ajattelin tänään jakaa vinkkini oman tyylin löytämiseen. Siihen miten oma tyyli on mahdollista löytää ilman mitään maksullisia stailauksia sun muita. Siispä nappaa vinkit talteen tai poimi sieltä ne itsellesi parhaiten kolahtavat!

Mieti millaisissa vaatteissa viihdyt parhaiten

Rakastatko naisellisia vaatteita kuten mekkoja, hameita ja korkokenkiä vai viihdytkö paremmin farkuissa ja tennareissa? Mielestäni pukeutuminen on yksi iso asia jolla me ilmaisemme itseämme, joten kannattaa miettiä millaisissa vaatteissa viihdyt ja millaiset vaatteet saavat olosi tuntumaan kotoisalta? Kun pukeudut vaatteisiin, jollaisista pidät, olet itsevarmempi. Suosittelenkin etsimään niitä omia suosikkeja pukeutumisessa sen sijaan, että kopioisi suoraan jonkun toisen tyylin. Toki elementtejä voi hakea massamuodistakin mutta kirjaimellisesti sitä ei kannata noudattaa. Pukeutuminen voi olla myös fiilispohjaista, eli välillä tekee mieli olla seksikäs kun taas seuraavana päivänä söpö. Pukeutuminen on mieletön tapa leikitellä fiiliksillä ja ilmaista itseään rohkeastikin!

Valitse muutama tyylin kulmakivi

Kuten jo tuolla aikaisemmin mainitsin, on tyylissäni tiettyjä juttuja jotka toistuvat ja joista pidän vuodesta toiseen. Hyvänä vinkkinä siis sellainen, että mieti ensi alkuun vaikka muutama tällainen kulmakivi, joiden pohjalle tyyliä on helpompi rakentaa. Oli ne sitten korkeavyötäröiset farkut tai korvakorut, tärkeintä on että löytää muutaman jutun joista eniten pitää! Kun omasta tyylistä on selvillä edes muutama mieluinen elementti, voi niitä toistaa aina siinä kohtaa, kun etsii uutta päälle pantavaa. Omalta kohdalta voisin mainita esimerkin juhlapukeutumisesta. Eli jos tiedän että on tulossa juhlat ja pitää etsiä jotain päälle pantavaa, lähden aina ensimmäisenä katselemaan haalareita sekä pitkiä mekkoja, koska nuo ovat ne minun juttuni juhlapukeutumisessa. Nämä mieltymykset olen tiedostanut jo vuosia ja niiden varaan on sitten helppo laskea. Parastahan on se että tällaisia kulmakiviä löytyy vaatekaapista edes muutama, jolloin paniikkia ei pääse syntymään sillä siellä on aina pari ”luottovaatetta” tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Korosta hyviä puoliasi

Jos oma tyyli on hukassa, suosittelen miettimään omasta kehosta ne parhaat puolet. Jos sinulla on solakat ja pitkät sääret, panosta hameisiin tai jos vyötärösi on kapea, käytä vartalonmyötäisiä paitoja ja esimerkiksi leveälahkeisia housuja. Itse en noudata oikeastaan missään muotoa tällaista kaavaa mutta voisin kuvitella, että siinä kohtaa jos tyyli on hukassa, on apua kun tietää kehonsa parhaat puolet. Mielestäni ”heikkouksia” ei tarvitse peitellä vaan kaikilla on vapaus pukeutua, miten haluaa. Paljon puhutaan myös siitä kuinka suomalaiset pukeutuvat ”säkkeihin” verrattuna vaikka itänaapuriin mutta itse taas boikotoin sitä ajatusmaailmaa, että pukeutumisessa tulisi noudattaa kirjaimellisesti jotain tiettyjä kaavoja. Hyvien puolien korostaminen lisää usein itsevarmuutta ja siksi niitä kehotan korostamaan. Väreistäkin kannattaa miettiä ne itselleen parhaiten toimivat, vaikkakaan orjallinenhan tässäkään asiassa ei tarvitse olla. Mutta kyllä sanoisin, että jos päällä on itselleen epämieluisan värinen paita, ei olo ole välttämättä yhtä hyvä kuin jos päällä on se oma luottoväri. Tällaisiin pieniin juttuihin kannattaakin kiinnittää huomiota jos omaa tyyliään vielä hakee!

Harkitse ennen ostopäätöstä

On hyvin tyypillistä että tyylinsä kanssa hieman hukassa oleva ostelee sitä ja tätä miettimättä miten vaatteet yhdistää. Voikin olla että kaupassa vaate näytti hyvältä mutta kotona sen yhdistäminen tuntuu täydeltä mahdottomuudelta. Siksipä suosittelen aina miettimään ostopäätöstä kahteen kertaan ja pohtimaan mielessä, mihin vaatteen yhdistäisi ja onko sille ylipäänsä käyttöä. Perus juttuja tulee aina käytettyä mutta erikoisemmat vaatteet vaativat mielestäni enemmän harkinta-aikaa. Tässä kohtaa tietenkin haluan mainita myös ekologisuus näkökulman, eli vaatteita ei todellakaan kannata ostella päättömästi hetken mielijohteesta ainakaan uutena, vaan kyllä ostopäätöstä kannattaa harkita. Aina kannattaa myös säästää kuitit, sillä kotona mallailu saattaa muuttaa mielipiteen ja sinun voikin tehdä mieli palauttaa tuote.

Kengät House of Brandon* / Farkut H&M / Neule H&M / Rotsi UFF

Pidä vaatekaappi minimalistisena

Kehotan luottamaan selkeään ja minimalistiseen vaatekaappiin. Tämä ei tokikaan tarkoita sitä että kaiken tulisi olla tylsää mutta sellainen tietynlainen selkeys on hyvästä. Jos kaappi on täynnä kaikkea mahdollista laidasta laitaan, saattaa tyylin kokoaminen olla hankalaa. Jotkut suosivat kesä- ja talvivaatteiden päivitystä eli toisten varastoon laittamista ja tämä varmasti usein selkeyttää kokonaisuutta. Täpötäyteen kaappiin kun tahtoo unohtua paljon hyvää jota ei edes muista. Siispä älä haali liikaa juttuja vaan panosta vähempään. Kun vaatekokonaisuuksia miettii jo ennen ostohetkeä, tuskin on joka päivä sen kysymyksen äärellä että mitä pukisi päälle tai mikä heijastaisi sitä itselleen ominaista tyyliä.

Toivottavasti vinkeistä on jollekulle hyötyä! Ja hieman aiheeseen liittyen – itsehän rakastan nykyään syys-pukeutumista. Vaikka kesä on kaikkinensa ihanaa aikaa, tykkään tässä kohtaa pukea ylle neuleita ja etenkin hattuja sekä pitkiä takkeja. Minulle syksyn muoti on huomattavasti mielenkiintoisempaa ja jinspiroivampaa kuin kesän muoti.

Oletteko te löytäneet oman tyylin?

 

Kuvat: Iines / edit: minä