Ruokaisat miniomeletit

Useamman kerran viikossa päiväni alkaa omeletin voimin. Suorastaan rakastan hotellimaisia täytettyjä munakkaita, joihin on heitetty väliin kaikkea kuullotetusta paprikasta pinaattiin ja valkosipuliin. Omeletti on paitsi helppo ja herkullinen aamiainen, myös ravintoarvoiltaan erinomainen. Proteiinipitoisuutensa vuoksi se sopii kivasti nimenomaan päivän käynnistämiseen, sillä juuri silloin sitä energiaa erityisesti kaivataan! Ja kuten olen moneen otteeseen todennut, proteiinipitoinen aamiainen on itselleni ehdottomasti se juttu.

Tänä aamuna innostuin kokeilemaan sen perinteisen yhden suuren munakkaan sijaan minikokoisia omeletteja, jotka paistoin pienille letuille tarkoitetulla pannulla. Tein omeleteista kasvispainotteisia (kuten aina), mutta niiden päällehän on vapaus heittää oikeastaan mitä ikinä haluaa – oman maun mukaan.  Lopputulos oli erittäin onnistunut ja tällä aamiaisella pärjäsi kyllä helposti useamman tunnin ajan! Voisin muuten myös kuvitella, että lapsiperheissä nämä miniomeletit voisivat toimia aika kivasti.

Jospa siis viikonlopun aamiaisideat ovat vielä hukassa, niin tästä vaan rohkeasti kokeilemaan!

Ruokaisat miniomeletit (GL, M)

Taikina:

 • 3 kananmunaa
 • 0,5-1 dl makeuttamatonta kaurajuomaa
 • Ripaus laadukasta suolaa

Täytteet:

 • Paprikaa
 • Tomaattia
 • Pinaattia
 • Valkosipulin kynsi
 • Mausteita (käytin yrttimaustetta, kurkumaa, chiliä ja mustapippuria)

Pilkotaan paprikat, tomaatit ja valkosipulin kynsi pieneksi ja kuullotetaan ne kevyesti pannulla. Sillä välin valmistetaan omelettitaikina, eli kaadetaan blenderiin kananmunat, neste ja ripaus suolaa. Hurautetaan ja annetaan blendaantua ehkä puolen minuutin ajan, jotta taikinasta tulee kivan kuohkeaa. Lämmitetään liesi ja sulatetaan kookosöljy minilettupannulle. Kaadetaan jokaiseen letulle tarkoitettuun koloon taikinaa ja annetaan hetki esikypsyä, jonka jälkeen lisätään kuhunkin omelettiin lusikallinen täytteitä.

Muuten tosiaan paistellaan normaalisti mutta ainut huomio on se, että nämä munakkaat kannattaa kypsentää miedolla lämmöllä ja riittävän pitkään, jotta täytteet ikään kuin jäävät omelettiin kiinni. Kun koko satsi on paistettu, puristetaan päälle hieman sitruunanmehua ja lisätään rinnalle tuoretta pinaattia.

Annoksesta tulee ehkä noin 8-10 pientä omelettia.

Oikein rentouttavaa perjantai-iltaa jokaiselle!

Täydellisen munakkaan ABC

Täydellinen munakas ei ole aina mikään itsestäänselvyys. Milloin tuntuu, että nestettä lorahtaa taikinaan liikaa tai mausteet eivät mene aivan kohdilleen. Itse mokaan usein nimenomaan mausteiden kanssa ja heitänkin niitä taikinan sekaan vähän ronskimmalla kädellä. Hupsista.

Omeletti

Mielestäni myös omeletin paksuudessa, koostumuksessa ja jopa muodossakin on välillä eroja. Toisinaan tuo tekele onnistuu aivan priimasti ja joskus siitä tulee visuaalisestikin aivan kamala. :D Kun kesällä aloin näitä täytettyjä munakkaita enemmän ruokavaliossani harrastamaan, rupesin nimenomaan opettelemaan sen täydellisen yksilön valmistusta. Paljonko nestettä, montako munaa, kuinka paljon ja mitä kasviksia? Maku on tietysti tärkein, mutta mielestäni myös koostumuksessa on tiettyjä juttuja joiden tahdon toteutuvan.

Siispä alla omat vinkkini täydelliseen omeletin valmistukseen vaihe vaiheelta:

Tarvitset:

 • Haluamiasi kasviksia
 • Tuoretta basilikaa
 • 3 luomu kananmunaa
 • Mausteita (esim. yrttimauste, laadukas suola ja mustapippuri)
 • 1 dl kaurajuomaa (tai muuta nestettä)
 • Purjoa tai muuta sipulia
 • 1/2 limettiä

Munakas

Vaihe 1.

Pilko kasvikset, sipuli ja sienet. Mielestäni omelettiin sopivat parhaiten paprika, tomaatti, herkkusienet ja purjo. Periaatteessahan kasviksista kannattaisi tehdä pientä silppua jotta munakas pysyy kasassa mutta itse henkilökohtaisesti pidän enemmän siitä, että omeletin joukossa on purtavaa ja niitä suurempia sattumia. Ja tosiaan sienet joukkoon puolikkaina. Itse käytin suomalaisia herkkusieniä. Kasvisten määrä on aika silmämääräinen, eli noin kouralliset kaikkea. Sipulia toki vähemmän.

Vaihe 2.

Valmista taikina. Kananmunat (kaksi kokonaisena ja kolmannesta vaan valkuainen) blenderiin ja joukkoon neste, sekä mausteista osa. Itse laitan tavallisesti taikinaan suolan ja nimenomaan kasvikset maustan pippurilla, yrttiseoksella jne. Blendataan taikinaa hetki jotta se muuttuu kuohkeaksi ja kohoaa hieman.

Omeletti

Vaihe 3.

Kuullotetaan pannulla kasvikset, sienet ja sipuli käyttäen paistorasvana oliivi -tai kookosöljyä. Ei kannata kuitenkaan varsinaisesti paistaa kasviksia tummiksi, vaan ennemminkin hakea niihin kevyttä väriä. Mieto paistolämpötila onkin kaiken a ja o.

Vaihe 4.

Siirretään kasvikset sivuun ja kaadetaan munakastaikina pannulle (lisää öljyä jos tarve!). Annetaan pelkän taikinan muhia pannulla muutama minuutti ja odotetaan, että taikina tosiaan hieman vetäytyy. Kun omeletti on vetäytynyt eikä niin nesteinen, kaadetaan kasvikset, sienet ja sipulit toiselle puolikkaalle. Päälle voi heittää jo tässä kohtaa yrttejä kuten basilikaa. Niin ja limetin puolikas kannattaa puristaa nimenomaan tässä kohtaa munakkaan päälle.

Jälleen jätetään muhimaan. Jossain kohtaa käännetään se toinen puolikas toisen puolikkaan päälle ja sammutetaan liesi. Kaadetaan omeletti lautaselle ja nautitaan oitis! Munakas on nimittäin ruokaa joka ei syöjäänsä odota. :)

Omeletti

Ylipäänsähän nämä ovat makuasioita kuinka kypsästä munakkaasta sitä pitää. Itselleni maistuu enemmän sellainen vähän raaka ja hieman löysempi omeletti. Tykkään myös siitä, että täytteitä on runsaasti ja tuo munakas ei ole mikään paistettu lätty, vaan kunnon runsaan ruokaisa annos! Tämmöisellä satsilla nimittäin sitten pärjääkin useamman tunnin. :) Loistava aamiainen, välipala tai miksei täytteitä fiksaillessa myös toisinaan lounaskin.

Mitkä ovat teidän suosikki täytteenne omeletissa? Kaipaisin ehkä välillä jotain uusia variaatioita, vaikka tämä vanha hyvä resepti onkin. Jos siis tulee jotain mieleen niin kertokaahan kommenttiboksin puolella! :)