Kun ystävyys viilenee

Viime vuoden puolella kirjoittelin aikuisiän ystävyyssuhteista ja siitä, kuinka olen solminut ne elämäni parhaimmat ihmissuhteet vasta aikuisena. Lapsuudessa ja nuoruudessani muuttelimme sen verran paljon, että ystävyyssuhteet jäivät aika pinnallisiksi. Minulla ei siis ole kokemusta niistä elämän mittaisista ystävyyssuhteista ja ihmisistä, joiden kanssa on käyty sama alakoulu ja joiden kaasoina saatellaan ystävää alttarille. En silti ajattele että sillä on oikeastaan merkitystä, onko tunnettu viisi vai viisitoista vuotta. Uskon siihen, että ystävyys voi syntyä jopa ensikohtaamisella jos ihmisillä vaan synkkaa, eikä sen kestolla sinällään ole merkitystä. Tietenkin ne viiden vuoden takaiset ystävät tuntee sinut paremmin kuin uudet tuttavuudet mutta estehän lyhytkään tunteminen ei ole aidon ystävyyden synnylle!

Mutta mites sitten se kolikon kääntöpuoli? Kun olet ollut jonkun ihmisen kanssa todella läheinen mutta pikkuhiljaa etääntyminen tapahtuu. Olen ollut näissä tilanteissa elämäni aikana muutamiakin kertoja. Ehkä suurin tällainen etääntyminen tapahtui vuosia sitten, kun silloisen parhaan ystäväni kanssa aloimme etääntymään toisistamme. Olimme juhlineet ja eläneet täysillä nuoren ihmisen elämää siinä parinkympin paremmalla puolella useammankin vuoden ajan, kunnes molemmat alkoivat ehkä miettimään enemmän, mitä elämältä haluaa. Tuossa kohtaa tuli molemmin puolin sitä oman identiteetin hakemista ja lopullisesti ystävyytemme taisi viiletä minun alettua seurustelemaan. Tuokin on muuten hyvin tyypillistä, että parisuhde etäännyttää ns. symbioosiystävyydet, joissa kaikki on totuttu tekemään yhdessä. Nuorelle sinkulle tuollainen ystävyys on todella luonnollistakin mutta yhtä luontevaa on mielestäni se, että jossain kohtaa opettelee seisomaan omilla jaloillaan.

Aikaisemmin ajattelin, että nuo ystävyyssuhteiden muutokset kuuluvat enemmän sinne parikymppisen elämään mutta viime vuoden aikana havahduin muutamaankin otteeseen siihen, etten enää koekaan samanlaista yhteyttä ihmisten kanssa, joiden kanssa olin aikaisemmin sellaista kokenut. Viime kesä ja syksy kun olivat itselleni henkisesti rankkoja, pisti se todella punnitsemaan sitä miten paljon jaksan muille antaa vai jaksanko edes. Yhtäkkiä huomasinkin muuttuneeni jopa hieman välinpitämättömäksi enkä enää jaksanut nähdä ihmisiä, jotka kuormittivat tavalla tai toisella. Kuulostaa nyt ehkä itsekkäältäkin mutta siinä kohtaa kun voimavaroja ei ole, niin niitä ei ole. Tavallaan tuo oma tilanteeni siis etäännytti minua muutamista ihmisistä ja yhtäkkiä huomasinkin, että nähdessämme en vaan koe enää olevani samalla aaltopituudella. Vaikka tavallaan koin etääntymistä, samaan aikaan huomasin vaativani enemmän. Yhtäkkiä itselleni ei enää riittänytkään se, että olen toisen ihmisen ongelmia kuunteleva osapuoli vaan janosin sitä, että ihminen haluaa kuulla myös sen, mitä minulle todella kuuluu. Tuo lienee tietyllä tavalla myös hyvin tervettäkin.

Välillä mietin miksi joidenkin ihmisten kanssa käy niin, että se yhteinen sävel vaan tuntuu katoavan? Olen tullut oikeastaan siihen lopputulemaan että usein on kyse ihmisten henkisestä kasvusta ja muutoksesta. Viimeisimmissä tapauksissa minä olen muuttunut. Kun käy elämässään läpi kriisivaihetta, se muuttaa arvomaailmaa. Ja osittain tuo kriisi on ehkä vaikuttanut ainakin minuun sillä tavoin, että osaan olla joissain asioissa myös terveen itsekäs. Vaadin ystävyyssuhteilta vastavuoroisuutta ja sitä, etten ole pelkkä jätesanko johon se kaikki roska kaadetaan. Olen myös oivaltanut sen, että ihmisen elämään mahtuu useita ystävyyssuhteita – samalla tapaa kuin parisuhteitakin. Harva ystävyys on elämän mittainen vaan ystävyyssuhteet ikään kuin palvelevat ihmisiä eri elämän vaiheissa. Tietenkin on myös heitä, jotka ihanasti kulkevat rinnalla monia vuosia eikä loppua näy, eli missään nimessä en aliarvioi niitä ihmissuhteita jotka ovat pitkiä! Onhan omassa elämässänikin edelleen ystävyyssuhde, joka on kestänyt kohta jo liki kymmenen vuotta ja edelleen tämä ihminen lukeutuu parhaimpiin ystäviini.

Ystävyyden viileneminen voi olla myös surullistakin. On väärin ajatella, ettei tuollainen etäisyyden tunteen tunteminen voisi aiheuttaa myös ikäviä tuntemuksia. Toisaalta sellainen kasvun aiheuttama etäisyys ihmisten välillä jättää kuitenkin kauniit muistot. Parastahan on jos molemmat kykenevät ajattelemaan suhteesta samalla tapaa, eli ikään kuin hyväksymään sen, että nyt on kasvettu eri suuntiin. Välien katkeaminen tai riitaantuminen on mielestäni samaan aikaan turhinta kuin pahintakin. Usein näille asioille ei kuitenkaan mahda mitään ja ystävyyttä on ainakin omasta mielestäni turha väkisin elvyttää. Tosin joskus sen hajuraon ottaminen saattaa olla väylä siihen, että jossain kohtaa tuo kadotettu yhteys löytyy ehkä uudestaankin?

Ihmissuhteet ovat välillä todella erikoisia eikä niiden suhteen voi noudattaa mitään yhtä tiettyä kaavaa. Kun on kyse kahden ihmisen välisestä suhteesta on siinä suhteessa tosiaan mukana aina kaksi erilaista ihmistä, joilla on mm. omat ajatukset, tulevaisuudensuunnitelmat sekä arvomaailma. Se, että tuo kokonaisuus kohtaa toisen ihmisen kanssa on vähän kuin parisuhdekin – se joko klikkaa tai ei klikkaa. Ja joskus tosiaan myös ajan saatossa viilenee ja lakkaa olemasta.

Millaisia ajatuksia aihe teissä herättää? Oletteko kokeneet ystävyyden viilenemisen?

 

Kuvat: Iines / edit: minä

Onko mikään elämässä varmaa?

Olen aina ollut ihminen joka luottaa sataprosenttisesti siihen, että meitä ohjaillaan ja esimerkiksi päätöksemme eivät synny tyhjästä. Silti säännöllisesti mietin mitä oikein elämältä haluan? Välillä kaikki tuntuu niin oikealta ja se, että kuljen nimenomaan tätä polkua antaa osviittaa siitä, että teen oikeita asioita. Noina hetkinä olen täysin varma.

Toisinaan kuitenkin tuntuu, että olen aivan hukassa. Mitä haluan tulevaisuudeltani? Haluanko joskus naimisiin ja lapsia? Entäs ura? Haluanko viettää loppuelämäni Suomessa asuen? Mitkä asiat tekevät minusta aidosti onnellisen? Mitä varten tämä kaikki on? Epävarmuus valtaa mielen ja kaikki se itsevarmuus katoaa silmänräpäyksessä.

img_7473

Viime aikoina päässäni on pyörinyt hurja läjä kysymyksiä. Moni asia on tuntunut kovin epäselvältä. Pahinta on se, että välillä tunne jostain on todella vahva ja selkeä, kunnes se jonain hetkenä muuttuu täysin päinvastaiseksi. Voiko elämässä olla koskaan sataprosenttisen varma yhtään mistään? Kannattaako tätä kaikkea ylipäänsä suunnitella?

Yhtenä hyvänä esimerkkinä vaikka parisuhde. Alkuun olet täysin varma siitä, että toinen on se ihminen jonka kanssa haluat lopun elämääsi viettää. Sitten tapahtuukin jotain – joku tunne katoaa, ihmiset lähtevät erkaantumaan ja lopulta eroavat. Miksi? Jos kaikki on tuntunut joskus oikealta niin miksi sen pitää muuttua? Mikään elämässä ei tosiaankaan ole lopullisen varmaa. Ei ole olemassa asioita, jotka pysyvät vaikka mitä tapahtuisi. On olemassa vaan ihmisiä joiden tunteet seilaavat, halut vaihtelevat ja mieli vaeltelee.

img_7463

Muista kuinka alle 20-vuotiaana minulla oli suunnitelma. Olin miettinyt elämäni todella tarkasti ja sen mitä mihinkin ikään mennessä tulisi olla saavutettuna. Kaikki on mennyt kuitenkin aivan päinvastoin, eikä missään nimessä huonolla tavalla. On toki asioita jotka olisi voinut jättää tekemättä mutta moni virhe on myöskin opettanut, kasvattanut ja valmistellut minua kohti tulevaa. Se tärkein mitä olen oppinut on kuitenkin se, että parasta on elää hetkessä ilman suunnitelmaa. Voit asettaa itsellesi päämääriä ja tavoitteita, mutta liian tarkka elämän suunnitteleminen on turhaa. Elämä osaa yllättää ja nimenomaan nuo yllätykset, niin positiiviset kuin negatiivisetkin kasvattavat.

En tiedä onko tämä osittan jotain kolmenkymmenen lähenemisen kriiseilyä, mutta viime kuukaudet elämässäni ovat olleet aika haastavia. Olen myös alkanut miettimään nimenomaan sitä mitkä asiat tuo ikä tuo tullessaan. Jotenkin se, että täytät kolmekymmentä on merkki lopullisesta aikuisuudesta, jostain sellaisesta josta ei ole enää paluuta entiseen. Tuntuu sille, että enää et voi mokailla, biologinen kellosi tikittää ja sinun oletetaan ottavan elämän kovin vakavasti ja aikuismaisesti. Joku osa minussa sitten kapinoikin. En halua vielä noita juttuja, en halua olla virallisesti aikuinen. Haluan jatkaa elämääni rennosti siitä nauttien. Ja vaikka tiedänkin syvällä sisimmässäni, että nämä ajatukseni ovat turhia käyn niitä silti tällä hetkelläkin läpi.

Ähh, kamppaileeko kukaan muu samojen ajatusten kanssa? Tuntuuko teistä koskaan, että asiat jotka tuntuvat varmoilta muuttuvatkin yhtäkkiä epävarmoiksi?