Uusi puurosuosikki: kvinoapuuro

*Sisältää mainoslinkkejä

Syön nykyään lähestulkoon aina puuron tuoreena. Keittämällä keitetty kaurapuuro on tosiaan jäänyt raikkaiden tuorepuurojen varjoon, sillä vaikka keittoprosessi onkin kovin nopea, maistuvat tuorepuurot minulle paremmin kuin hyvin. Viikonloppuna tuli kuitenkin tehtyä poikkeus sääntöön ja valmistin pitkästä aikaa lämmintä puuroa ja vieläpä ensimmäistä kertaa luomu kvinoahiutaleisiin! Olin jo pidempään haaveillut kvinoapuuron valmistamisesta mutta kerta toisensa jälkeen tuo on vaan siirtynyt ja siirtynyt. Uuden kokeilemisessa kun on aina se riski, että epäonnistuu, jolloin aikaa tulee olla riittävästi. Onneksi kuitenkin lähdin rohkeasti kokeilemaan, sillä uusi puurosuosikki on nyt löytynyt!

Eipä ole turhaan kvinoapuuroa hehkutettu, sillä minä ainakin ihastuin oitis puuron makuun ja pehmeyteen! Vaikka kaurapuuro on tunnetusti se perinteinen – hyvä ja herkullinen – niin pakko sanoa että kvinoapuurossa on joku sellainen aivan oma pehmeä makunsa, johon tykästyin. Varioin puuroreseptiä hieman oman näköisekseni ja lisäsin sinne pienen määrän myös kauraa (voi jättää poiskin ja korvata kvinoalla) sekä kananmunan proteiinia tuomaan. Maustoin puuron suosikeillani vaniljalla ja kanelilla sekä tuunasin vielä herkullisin lisukkein. Olen muuten nykyään pieni hifistelijä näissä puurojutuissa, sillä se vuosien takainen sokeriton mehukeitto on vaihtunut nimenomaan marjoihin, tahnoihin, pähkinöihin ja kaikkeen muuhun terveelliseen hyvään, jolla puuronsa voi koristella paitsi kivan näköiseksi, myös kovin herkullisen makuiseksi!

PEHMEÄ KVINOAPUURO (GL, M)

Lisukkeet:

Huuhdellaan kvinoahiutaleet huolellisesti muutamaan otteeseen siivilän läpi. Kaadetaan kattilaan vesi sekä kaurajuoma jotka kiehautetaan. Lasketaan lieden lämpötilaa miedommaksi ja lisätään nesteen sekaan jatkuvasti vispaten hiutaleet, kananmuna sekä mausteet. Viimeisenä puuron joukkoon lisätään makeutus, jonka yhteydessä tuo lähes valmis puuro kannattaa maistaa. Itse pidän enemmänkin suolaisesta puurosta, jonka vuoksi pidän makeutuksen aina minimissä. Annetaan valmiin puuron hautua kattilassa kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan, jonka jälkeen nostetaan kattila liedeltä. Tässä kohtaa voi antaa puuron vielä hetken vetäytyä kattilassa tai kaataa sen suoraan lautaselle. Lisätään puuron päälle ne mahdolliset lisukkeet – oman maun mukaan.

 

Alkuun jännitin kvinoan kitkerää makua, sillä jo itse hiutaleissakin on sellainen pistävä haju, joka ei ehkä ole se kaikista miellyttävin. Tuossa on muuten yksi syy, jonka vuoksi kvinoahiutaleet tulee tosiaan huuhdella huolella! Puuron lopputulos oli kuitenkin aivan erinomainen ja pelko osoittautui turhaksi. Myös koostumus oli oikein nappi, eikä pieni määrä kaurahiutaleitakaan tehnyt puurosta liian paksua. Kvinoaahan kannattaa siis käyttää 1 dl/3 dl nestettä suhteella, jolloin voit jakaa kasviperäisen juoman sekä veden määrän haluamaasi suhteeseen. Itse en pidä ollenkaan pelkkään veteen keitetystä puurosta, jonka vuoksi halusin valmistaa puuron melkeinpä kokonaan kaurajuomaan. Ajattelin tulevaisuudessa kokeilla kyseisen puuron valmistamista myös vaniljan makuiseen soijajuomaan, joka todennäköisesti toimisi mielettömän hyvin! Ja tuorepuuro – se on muuten myös ehdottomasti testattava…

Onko täällä muita kvinoapuuroon tykästyneitä? 

 

PS. Loppuun minulla olisi jaossa vielä alekoodi, jolla saatte Foodinin koko valikoimasta -10 % alennuksen. Koodi on jutta10 ja voimassa toistaiseksi rajoittamattoman ajan.

 

*Foodinin tuotteet sponsoroitu

Terveellinen proteiinipuuro

Puuro on helppoa ja hyvää arkiruokaa. Valmistus käy käden käänteessä, puuro on edullista ja vieläpä kovin terveellistäkin. Itse henkilökohtaisesti en ole niinkään perinteisen vaalean kaurapuuron ystävä, vaan suosin ennemmin maustettuja puuroja. Lempparini on ehdottomasti suklaapuuro, josta voit halutessasi varioida juuri sellaista kuin mieli tekee! Parhaimmillaan puuro on paitsi täyttävää ja hyvin nälkää pitävää, myös aivan mielettömän herkullista.

Jotta puuro ei tosiaan olisi pelkästään vettä ja kaurahiutaleita, kannattaa sen sisältöön hieman panostaa. Itse en ainakaan pysty enää nykyään syömään sitä perinteistä vesipuuroa, vaan kaipaan puuroon erilaisia makuja, mausteita ja sattumia. Myös puuron proteiinipitoisuus on itselleni tärkeää jaksamisen kannalta ja siksi tykkäänkin lisätä siihen tavalla tai toisella proteiinia. Ehkä helpoin tapa on kaataa joukkoon heraa mutta ainakin yhtä hyvä tapa on kananmunan valkuainen – miksei jopa molemmat! Proteiinin lisäämisen avulla puurosta tulee tosiaan paitsi ravitsevampi, myös paremmin nälkää pitävä. Minun on nimittäin ainakin pakko sanoa, että pelkkä kaurapuuro ei pidä omaa nälkääni pitkään poissa.

Tänään tein pitkästä aikaa aamupuuron, jonka valmistin *Urtekramin Chia & Cocoa valmissekoitukseen, johon on lisätty kaurahiutaleiden lisäksi mm. chioja, taatelia, mulperinmarjoja, kaakaota ja kurpitsansiemeniä. Tuo kyseinen sekoitus on aivan mielettömän herkullinen ja siitä voit valmistaa myös tuorepuuron näin halutessaan! Lisäsin joukkoon myös hyvät mausteet ja ripauksen proteiinia. Pakko sanoa, että tämän aamun puurosta tuli kyllä aivan erinomainen – paitsi maukas ja herkullinen, myös erityisen terveellinen.

Jos puurohammasta kolottaa, suosittelen testaamaan reseptiä! Jos sinulla ei ole valmista puurosekoitusta, voit korvata sen lisäämällä kaurahiutaleita, pilkkomalla taateleita, heittämällä joukkoon hieman raakakaakaota ja vaikka niitä mulperinmarjoja. Pienillä kikoilla puurosta saa kymmenen kertaa herkullisemman!

Tuhti proteiini-suklaapuuro (GL, M)

  • 2 dl *Urtekramin Chia & Cocoa puurosekoitusta
  • 2 dl makeuttamatonta kaurajuomaa
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • Pari tippaa luomu vaniljauutetta
  • 1 kananmunan valkuainen
  • 1 rkl Fastin luonnollista suklaaheraa

Kaadetaan kaurajuoma kattilaan ja lisätään joukkoon puurosekoitus, sekä mausteet. Sekoitellaan hetki ja annetaan lämmetä, kunnes lisätään kananmunan valkuainen. Annetaan puuron hautua jonkun aikaa miedolla lämmöllä, jonka jälkeen nautiskellaan. Päälle voit siivuttaa vaikka vähän mansikoita ja kiivejä, kuten itse tein.

Sitten ei muuta kuin nautiskelemaan!

Toivottavasti teillä on mukava päivä luvassa! Itse kipasen juoksulenkin, jonka jälkeen lähden juhlistamaan ystäväni yksivuotiasta poikaa. Rento päivä siis luvassa. :)

Oikein mukavaa lauantaita jokaiselle!

*Urtekramin tuote sponsoroitu.