Herkulliset lakutryffelit (GL, M, RAW)

Kaikki raakaleivonnaiset ovat suuri heikkouteni. Etenkin raakapallot, kakut ja patukat sellaisia, joista pidän niin kovasti. Ne ovat mitä parhaimpia makeankorvikkeita ja ihan oikeasti tyydyttävät mahdollisen makeanhimonkin aivan varmasti! Raakakakkuja teen itse aika harvoin koska niissä on sen verran suuri homma eikä itselleen oikein viitsi. Raakatryffelit ja pallot sen sijaan huomattavasti pienitöisempiä ja siksi aivan mielettömän helppo tapa valmistaa itselleen tai miksei lähipiirilleenkin jotain terveellistä hyvää. Tällä hetkellä pidän ehkä eniten tryffelimäisistä raakapalloista, joiden suhteen on mahdollisuus tehdä vaikka minkälaisia variaatioita!

Koska lakritsin ja suklaan yhdistelmä on enemmän kuin suosikkini, päätin tällä kertaa valmistaa raakatryffeleitä, joissa on lakritsin twisti. Luomu lakritsijauheen kanssa on aina pieniä haasteita siinä mielessä ettei sitä laita leivonnaisiin liikaa mutta kuitenkin sen verran, että lakritsi puskee herkuista läpi. Tällä kertaa onnistuin mielestäni aika hyvin ja eilen vietyäni tryffeleitä ystävilleni illanistujaisiin, tuli sielläkin kommenttia lakritsin ja jopa salmiakin (?) makuvivahteesta. En siis alun perin edes kertonut mitä pallot sisältävät vaan halusin, että he sanovat rehellisesti kommenttinsa. Parhaiten sitä tosiaan kokee aina onnistuneensa jos muutkin tykkäävät ja tällä kertaa meni siis oikein nappiin!

LAKUTRYFFELIT (GL, M, RAW)

  • 2 avokadoa
  • 1/2 dl raakakaakaota
  • 0,5-1 tl luomu lakritsijauhetta
  • 2 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
  • 2 dl taateleita
  • 1/2 tl kanelia
  • 2 rkl kookosöljyä
  • Pieni ripaus laadukasta suolaa
  • 1 rkl kookosmannaa
  • 4 rkl gluteenittomia jauhoja 

Koristeluun:

  • Kookoshiutaleita
  • Raakalakritsirouhetta (Urtekramin)

Muusataan haarukalla avokadot mahdollisimman tasaiseksi mössöksi. Lisätään joukkoon raakakaakao, laadukas suola, lakritsijauhe (laita tässä kohtaa maltilla, itse laitoin 1/2 tl), makeutus, kookosmanna (sellaisenaan) ja kaneli. Sekoitellaan ja laitetaan kookosöljy erilliseen kulhoon, jossa se rikotaan ja lisätään taikinan sekaan. Kookosöljyä ei siis tarvitse tällä kertaa sulattaa mutta se tulee tosiaan rikkoa ja sekoittaa seokseen huolella. Rikotaan taatelit blenderissä suhteellisen tasaiseksi massaksi ja lisätään taatelimössö kulhoon muun taikinan joukkoon. Tässä kohtaa kannattaa myös tehdä pieni makutesti ja maistella onko lakritsijauhetta taikinassa omaan makuun riittävästi. Itse lisäsin sitä tosiaan vielä 1/3 tl, koska kaakao maistui omaan makuuni liikaa läpi eikä lakritsi tullut riittävästi esiin. Seuraavaksi lisätäänkin sitten jauhot ja jatketaan taikinan sekoittelua. Voit käyttää mitä tahansa gluteenittomia jauhoja/jauhoseosta mutta parhaiten toimivat esim. mantelijauho jonka ohessa voi laittaa vaikka kaurajauhoja tai jotain gluteenitonta hienoa jauhoseosta.

Siirrytään vaivaamaan taikinaa käsin ja vielä kerran maistetaan. Tässä kohtaa on nimittäin mahdollisuus lisätä vielä lakritsijauhetta jos tarve vaatii! Mieluummin maustetaan pienissä erissä kuin niin, että sitä lorahtaa joukkoon liikaa. Ainakin itselleni tulee huono olo jos lakritsi maistuu liikaa läpi, sillä jauhe on aika voimakasta. Kun taikina on omaan suuhun täydellistä, pyöritellään siitä pieniä palloja. Kun pallo on kämmenissä pyöritelty, uitetaan se joko kookoshiutaleissa tai lakritsirouheessa. Itse jätin pallojen toisen puolen ilman kuorrutetta ja pyöritin vaan toista puolta kuorrutteessa. Jos totta puhutaan, olisi pitänyt uittaa jokainen tryffeli lakurouheessa sillä siitä tuli ehdottomasti näihin parhaiten toimivat päällyste! Laitetaan valmiit tryffelit pakkaseen tekeytymään noin tunnin ajaksi, jonka jälkeen ne ovat valmiita nautittaviksi. Halutessaan tryffeleitä voi säilöä jatkuvasti pakastimessa ja napsia sieltä tai nostaa tarjolle. On makuasia pitääkö kylmistä tryffeleistä vai hieman sulaneista jolloin sisuskin on pehmeää.

Näille herkuille ehdottomasti iso peukku, eli jos tänään tekee mieli jotain hyvää, niin tiedät minkä reseptin puoleen kääntyä! Jos kaapistasi uupuu jokunen erikoisempi aineosa kuten kookosmanna tai lakritsijauhe niin hyviä näistä tulee ilmankin. Mausteiden suhteen voi aina hieman tinkiä tai luovia kunhan perus raaka-aineet kuten avokadot, taatelit, raakakaakao ja makeutus ovat taikinassa mukana!

Oikein ihanaa ja aurinkoista sunnuntaita! Ulkona onkin pitkästä aikaa aivan mieletön keli. 

Jouluinen nougat-suklaa

Herkuttelu kuuluu jouluun ja en missään nimessä tahdo terveellisemmillä herkkuresepteilläni viestiä, etteikö jouluna saisi oikein luvan kanssa avata sitä kaksikerroksista Pandan suklaarasiaa. Homma on vaan siinä, etten inspiroidu ns. tavallisten herkkujen valmistamisesta ja siksi blogistani löytyykin reseptejä ainoastaan terveellisempiin sekä niihin ns. parempiin vaihtoehtoihin. Vuosi toisensa perään aidot maut inspiroivat minua ja vaikka täällä todellakin herkutellaan myös valkoisella sokerilla, on silti kivempaa jakaa jotain aitoa. Tänäänkin saatte siis yhden vaihtoehdon jouluunne jos haluatte vaikka joulupäivänä jo hieman kevennellä herkuttelua kuitenkaan lopettamatta.

Tämä resepti on ihana, herkullinen, suussa sulava ja jokaisen suklaan sekä nougatin ystävän suosikki. Resepti on siis sekoitus ihania makuja ilman valkoista sokeria ja siitä huolimatta, resepti ei jäänyt mielestäni kaipaamaan yhtään mitään! Voit tarjoilla sitä joulupöydässä sukulaisille tai antaa vaikka joululahjaksi pienessä rasiassa. Tämän herkun valmistaminen on helppoa sekä nopeaa ja on kyse tosiaan raakaherkusta, joka ei vaadi edes paistamista valmistuakseen täydelliseksi.

PEHMEÄ NOUGAT-SUKLAA (GL, M, RAW)

  • 1,5 dl luomu maapähkinävoita (pehmeää)
  • 2 tl vaniljajauhetta
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 5 tl hunajaa
  • 1/2 dl kookosöljyä
  • 1/2 dl gluteenittomia jauhoja (mikä tahansa käy)
  • 1 rkl raakakaakaota
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  • n. 40-50 g valmista raakasuklaata/mahdollisimman tummaa suklaata

Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa. Kaadetaan kulhoon pehmeä maapähkinävoi, laadukas suola, vaniljajauhe, hunaja sekä piparkakkumauste. Sekoitellaan huolella, kunnes massa on tasaista. Lisätään joukkoon raakakaakao sekä sula kookosöljy. Seuraavaksi pilkotaan raakasuklaa pieniksi paloiksi ja lisätään taikinan joukkoon, jonka jälkeen viimeistellään seos jauhoilla. Sekoitetaan ja levitetään massa haluamansa paksuiseksi taikinaksi leivinpaperin päälle. Itse tein tällä kertaa taikinasta hieman ohuemman mutta halutessasi voit tehdä siitä paksun ja enemmän fudgemaisen.

Laitetaan taikina pakastimeen muutamaksi tunniksi jäätymään, jonka jälkeen sen voi ottaa pois sekä siivuttaa haluamansa kokoisiksi palasiksi. Sitten ei oikeastaan muuta kuin tarjolle tai halutessaan palat voi säilyttää myös pakastimessa, jolloin niitä on ihana napsia sieltä pitkin joulua. Itse pidän nougatista eniten jäisenä, jolloin sen maku on mielestäni parhaimmillaan!

Oikein ihanaa perjantaita ja lähestyvän joulun tunnelmaa jokaiselle!