Jouluinen nougat-suklaa

Herkuttelu kuuluu jouluun ja en missään nimessä tahdo terveellisemmillä herkkuresepteilläni viestiä, etteikö jouluna saisi oikein luvan kanssa avata sitä kaksikerroksista Pandan suklaarasiaa. Homma on vaan siinä, etten inspiroidu ns. tavallisten herkkujen valmistamisesta ja siksi blogistani löytyykin reseptejä ainoastaan terveellisempiin sekä niihin ns. parempiin vaihtoehtoihin. Vuosi toisensa perään aidot maut inspiroivat minua ja vaikka täällä todellakin herkutellaan myös valkoisella sokerilla, on silti kivempaa jakaa jotain aitoa. Tänäänkin saatte siis yhden vaihtoehdon jouluunne jos haluatte vaikka joulupäivänä jo hieman kevennellä herkuttelua kuitenkaan lopettamatta.

Tämä resepti on ihana, herkullinen, suussa sulava ja jokaisen suklaan sekä nougatin ystävän suosikki. Resepti on siis sekoitus ihania makuja ilman valkoista sokeria ja siitä huolimatta, resepti ei jäänyt mielestäni kaipaamaan yhtään mitään! Voit tarjoilla sitä joulupöydässä sukulaisille tai antaa vaikka joululahjaksi pienessä rasiassa. Tämän herkun valmistaminen on helppoa sekä nopeaa ja on kyse tosiaan raakaherkusta, joka ei vaadi edes paistamista valmistuakseen täydelliseksi.

PEHMEÄ NOUGAT-SUKLAA (GL, M, RAW)

  • 1,5 dl luomu maapähkinävoita (pehmeää)
  • 2 tl vaniljajauhetta
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 5 tl hunajaa
  • 1/2 dl kookosöljyä
  • 1/2 dl gluteenittomia jauhoja (mikä tahansa käy)
  • 1 rkl raakakaakaota
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  • n. 40-50 g valmista raakasuklaata/mahdollisimman tummaa suklaata

Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa. Kaadetaan kulhoon pehmeä maapähkinävoi, laadukas suola, vaniljajauhe, hunaja sekä piparkakkumauste. Sekoitellaan huolella, kunnes massa on tasaista. Lisätään joukkoon raakakaakao sekä sula kookosöljy. Seuraavaksi pilkotaan raakasuklaa pieniksi paloiksi ja lisätään taikinan joukkoon, jonka jälkeen viimeistellään seos jauhoilla. Sekoitetaan ja levitetään massa haluamansa paksuiseksi taikinaksi leivinpaperin päälle. Itse tein tällä kertaa taikinasta hieman ohuemman mutta halutessasi voit tehdä siitä paksun ja enemmän fudgemaisen.

Laitetaan taikina pakastimeen muutamaksi tunniksi jäätymään, jonka jälkeen sen voi ottaa pois sekä siivuttaa haluamansa kokoisiksi palasiksi. Sitten ei oikeastaan muuta kuin tarjolle tai halutessaan palat voi säilyttää myös pakastimessa, jolloin niitä on ihana napsia sieltä pitkin joulua. Itse pidän nougatista eniten jäisenä, jolloin sen maku on mielestäni parhaimmillaan!

Oikein ihanaa perjantaita ja lähestyvän joulun tunnelmaa jokaiselle!

Helpot ja herkulliset raakapiparit!

En ole oikein koskaan ollut paistettujen piparien ystävä mutta piparitaikinaa suorastaan rakastan. Ei liene siis mikään yllätys, että rakastuin aivan toden teolla muutama päivä sitten kehittelemääni raakapiparien reseptiin, joka muuten onnistui aivan täydellisesti! Tämä oli ensimmäinen kerta, kun lähdin moista reseptiä edes kokeilemaan ja heti meni kerrasta nappiin. Kaikkea juuri oikeassa suhteessa ja pakkasessa kovetetuista piparkakuista tuli niin jouluisen herkullisia.

raakapiparitraakapiparit

Raakapiparit sopivat tosiaan kaikille terveellisempiä piparkakkuja jouluksi kaipaaville sekä gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota noudattaville. Taikina sisältää runsaasti taatelia, eli täysin sokeriton se ei ole mutta lisättyä sokeria resepti ei sisällä. Kaikki sokeri on taatelin omaa sokeria, jonka vuoksi voin kutsuakin näitä piparkakkuja hieman terveellisemmiksi. Toivon, että innostutte reseptiä kokeilemaan, sillä minä ainakin tykästyin kovasti. Maku on juuri oikeanlainen ja jos rehellisiä ollaan, nämä ovat huomattavasti parempia kuin normaalit piparkakut!

HERKULLISET RAAKAPIPARIT (GL, M, RAW)

  • 300 g pehmeitä taateleita
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 tl kanelia
  • 2/3 tl vaniljajauhetta
  • 1 dl mantelijauhoja

Rikotaan taatelit blenderissä tasaiseksi massaksi. Kannattaa laittaa ne pienissä erissä blenderiin, jolloin laite jaksaa pyörittää ja rikkoa massaa. Sekoitetaan kulhossa piparimauste, vanilja, kaneli, jauhot ja kaurahiutaleet. Lisätään valmis taatelimassa seoksen joukkoon sekä vaivataan huolella. Vaivausta voi joutua hetken työstämään jotta taikina on tasaista ja raaka-aineet ovat siihen sekoittuneet.

Kun koostumus näyttää hyvältä ja tasaiselta (tässä kohtaa kannattaa testata myös maku!), jaetaan taikina kahteen osaan ja otetaan toinen osa pöydälle kaulittavaksi. Kannattaa käyttää taikinan pohjalla jauhoja jotta se ei jää pöytään kiinni, kuten tavallisenkin piparitaikinan kanssa toimisit. Kaulitaan massa sopivan paksuiseksi ja valmistetaan muoteilla piparkakkuja. Kun koko massa on pipareina, laitetaan piparkakut lautaselle ja pakkaseen tekeytymään muutamaksi tunniksi. Halutessaan piparit voi koristella sokerimassalla tai vaikka kookoshiutaleilla.

raakapiparitraakapiparit

Raakapiparit säilyvät hyvin pakkasessa eivätkä jäädy liian jäisiksi vaikka olisivat siellä useamman päivän ajan. Tarjolle asetettaessa ne alkavat hieman sulaa ja massa muuttuu löysemmäksi mutta pysyy kuitenkin kasassa. Jos teet pipareita joulun kahvipöytään, suosittelen nostamaan ne tarjolle pienissä erissä ja tosiaan juuri vasta suunnilleen siinä vaiheessa, kun kahvi kaadetaan kuppeihin. Yksi vaihtoehto on säilyttää niitä pakastimessa ja napostella sieltä aina silloin, kun mieli tekee!

Jos testailette piparkakkujen reseptiä niin tulkaahan sitten kertomaan, mitä piditte? Olisi kiva kuulla muidenkin tuomio sillä itse tykästyin näihin niin kovasti!