Terveelliset Bounty-patukat

Pakko jakaa näin uuden alkaneen viikon kunniaksi jälleen terveellinen herkkuresepti, joka saattaa useampaa teistäkin kiinnostaa! Tämä resepti on varsinkin kaikille kookoksen ja raakasuklaan ystäville, sillä nimenomaan teitä tänään hemmotellaan. Nämä bounty -patukat, kun jäljittelevät niitä perinteisiä Bountyja aivan erinomaisesti ja mikä parasta, taas kerran on menty terveellisemmin raaka-ainein.

Itsehän rakastan suuresti kookoksen ja raakasuklaan yhdistelmää, jonka vuoksi näiden kahden aineosan yhdistäminen on ehdottomasti yksi suosikki makuyhdistelmistäni. En edes tiedä miksi nyt vasta kokeilin yhdistää nuo kaksi elementtiä patukan muotoon mutta kertapa se on ensimmäinenkin. Jälleen kerran on kyllä todettava, että heittämällä yksi parhaista resepteistäni ikinä! Lopputulos on aivan mielettömän hyvä ja maku oikeasti sellainen, ettei ihan heti terveysherkuiksi uskoisi. Hyvin lähellä ollaan sitä aitoa ja alkuperäistä Bountya ja voisin jopa sanoa, että omasta mielestäni tämä sokerittomampi versio on melkeinpä parempikin.

BOYNTY-PATUKAT (GL, M, RAW)

Täyte:

  • 200g kookoshiutaleita (1 pss, käytin Rainbow)
  • 2 rkl suomalaista hunajaa
  • 2 rkl kookosöljyä
  • n. 300 ml täysrasvaista kookosmaitoa (vaan se paksu valkoinen osuus)

Koristelu:

  • 1 pss (250 g) Foodin raakassuklaamassaa tai muuta raakasuklaata/tummaa suklaata

Ensin valmistetaan täyte, eli itse patukat kaatamalla kulhoon kookoshiutaleet, hunaja sekä vesihauteessa sulatettu kookosöljy. Sekoitetaan huolella ja lisätään kookosmaito, eli tölkistä ainoastaan se paksu valkoinen osuus. Itse en laittanut tuota osuutta ihan kokonaan, eli jätin tölkkiin ehkä 1/3 osan maidosta – ja sen kirkkaan nesteen myös. Sekoitetaan maito massan joukkoon huolella, jonka jälkeen taikina onkin käsissä pyöriteltävää ja suhteellisen paksua.

Seuraavaksi sulatetaan raakasuklaamassa. Käytin tosiaan pussillisen Foodinilta saatua valmista massaa, sillä en tällä kertaa jaksanut valmistaa raakasuklaata itse. Tuo on todella helppo nimenomaan näihin tällaisiin kertoihin, kun et vaan jaksa säätää yhtään enempää. Pussi maksaa vähän reilu kaksitoista euroa ja sitä myydään mm. Ruohonjuuressa. Massa on pussissa sellaisessa muodossa, että se on helppo sulattaa kuumassa vesihauteessa, jolloin kalliit ravintoaineet eivät tuhoudu. Mutta toki aina voit tehdä raakasuklaata itse tai vaikka ostaa tummaa suklaata, jonka sitten sulatat. Pääasia on se, että suklaata on ja vieläpä suhteellisen paljon! Nämä patukat nimittäin vaativat paksun suklaakoristelun, joten mikään ihan liru määrä ei riitä. Osta/valmista mieluummin suklaata reilummin, jotta se ei sitten lopu kesken. Veikkaisin, että jos ostat isoina levyinä niin 2-3 levyä riittää.

Kun suklaa on sulatettu, muotoillaan kookosmassasta haluamansa kokoisia patukoita (tai miksei pallojakin) ja uitetaan ne suklaassa. Kokosin kaikki patukat leivinpaperin päälle ja laitoin pakkaseen suunnilleen tunnin ajaksi. Tuon jälkeen ne voi asettaa tarjolle tai säilöä jääkaapissa. Pakkasessa patukoita ei kannata varsinaisesti säilyttää, koska siellä ne jäätyvät ja kookos muuttuu kivikovaksi ja ikäväksi syödä.

Jos kokeilette näitä niin kuulisin mielelläni tuomionne! Itse nimittäin ihastuin näihin herkkuihin todella paljon ja päätin, että seuraavaksi tosiaan teen patukoiden sijaan pieniä Bounty-palloja, joita on ehkä vielä kivempi napostella.

Oikein ihanaa maanantaita ja alkanutta viikkoa jokaiselle!

Raakasuklaapatukka suosikit x 3

Jokainen ruokapäiväkirjojani lukenut tietää, että ruokavaliooni kuuluu lähestulkoon päivittäisellä tasolla raakasuklaa. Olen pitänyt kyseisestä suklaasta niin kauan, kun muistan ja koen, että se on yksi keino pitää makeanhimot kurissa. Kun sallit itsellesi päivittäin jotain pientä hyvää, kaipaat harvemmin mitään hirveää sokerimättöä. Ainakin omalla kohdalla terveellisten herkkujen päivittäinen salliminen on toiminut nimenomaan edellä mainitsemallani tavalla.

Raakasuklaa on ravintoarvoiltaan aivan mielettömän hyvää tavaraa. Veikkaan, että aivan liian moni mieltää sen suklaaksi ja siksi ns. pahaksi – sitä raakasuklaa ei kuitenkaan ole. Sillä on nimittäin kohtuudella syötynä paljon terveyshyötyjä, joista muutamana haluan mainita mielihyvän, muistin paranemisen, piristävyyden sekä masennuksen eston. Raakakaakao sisältää myös runsaasti magnesiumia, rautaa, kromia sekä fenyylietyyliamiinia, jota aivoissamme vapautuu silloin, kun ihastumme. Ehkä yhtenä tärkeimmistä hyödyistä pidänkin sitä, että raakasuklaa on mielen lääkettä. Jos siis olet tottunut syömään suruusi Fazerin sinistä, kokeile seuraavalla kerralla raakasuklaapatukkaa!

Ainut miinus on tietysti raakasuklaan korkea hinta, mutta toisaalta taas tätä suklaata ei tule syötyä levy tolkulla. Raakasuklaallahan on nimittäin taipumus täyttää aika nopeasti, jolloin mitään isoa levyä sitä ei pysty kerralla syömään ilman huonoa oloa. Patukoita saa esimerkiksi Ruohonjuuresta alle kolmenkin euron hintaan (30-40 g), mikä riittää suklaanhimoon tai kerralla syödyksi varsin hyvin. Tietysti  se on huomattavasti kalliimpaa kuin maitosuklaa, mutta jos lähdetään miettimään tuota terveellisyys aspektia, kyllä itse mieluummin syön usein raakasuklaata kuin mutustan maitosuklaata – sitä ei muuten tee enää nykyään juuri koskaan edes mieli vaan ostan aina suoraan raakasuklaata.

Pidän ylipäänsä todella monen makuisesta raakasuklaasta mutta ehkä eniten tykkään, että suklaan joukossa on edes jotain makuaromeita. Se täysin maustamaton raakasuklaa ei mielestäni ole kovin kummoista, joten siksi aina tuleekin ostettua maustettua suklaata. Eniten mieleeni ovat kuitenkin minttu-, lakritsi- sekä erilaiset marjasuklaat. Merkkien suhteen en ole mitenkään erityisen tarkka, mutta useimmiten tulee ostettua Puhdistamon, Goodion sekä Foodinin raakasuklaata. Näin siksi, että mielestäni kyseisillä merkeillä on hinta-laatusuhde kohdillaan ja useampia hyviä makuja tarjolla.

Tänään haluan jakaa teille kolme raakasuklaapatukka suosikkiani, joita tulee ostettua useammin kuin mitään muita patukoita. Nämä kolme on jokainen hankittu Ruohonjuuresta, mutta esimerkiksi Puhdistamoa myydään lähestulkoon jokaisessa K-Kaupasssakin. Goodionkin suklaata olen nähnyt myös hyvin monessa paikassa, mutta jos haluaa pelata varman päälle, niin näitä löytyy tosiaan ainakin sieltä Ruohonjuuresta.

Puhdistamon raakasuklaa – Villivadelma

Raakasuklaa joka vie kielen mennessään! Maistuu aidosti marjoille ja suklaa itsessään on ihanan paksua,  tuhtia sekä malliltaan kuin vaikka se Fazerin viisi palainen sininen suklaapatukka. Patukasta on helppo ottaa paloja ilman, että se murenee, sillä se on valmiiksi siivutettua. Raakapatukka on myös täysin suomalainen ja sitä löytyy useammassa eri maussa. Hintakin on mielestäni kohtuullinen, alle kolme euroa ja useimmitenhan nämä ovat vielä tarjouksessakin. Jos lähdet ensimmäistä kertaa Puhdistamon patukoita testailemaan, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan villivadelmaa!

Goodion raakasuklaa – Licorice & Sea Buckthorn

Tämä lakritsin ja tyrnimarjan makuinen raakasuklaa on ehdottomasti yksi suosikeistani! Lakritsisuklaa on heikkouteni ja tyrnimarja tuo siihen mukavan kirpsakan makuvivahteen. Goodion suklaat ovat ylipäänsä aivan ihania, sillä ne valmistetaan Suomessa ja vieläpä käsityönä Helsingissä. Mielestäni tässä suklaassa on joku sellainen ylellinen fiilis, ihan pakkausta myöten. Pakkauskoko taas on erityisen sopiva, eli 30 grammaa, mikä riittää varsin hyvin tyydyttämään makeanhimon.

Foodin raakasuklaa – Piparminttu

Lakritsin lisäksi minttu on sellainen, joka toimii itselleni niin jäätelössä kuin kaikessa muussakin makeassa. Tässä suklaassa erityisen vahva mintunmaku viekin kielen mennessään ja tyydyttää aivan varmasti pienen makeanhimon ruokailun jälkeen. Tämäkin on muuten suomalaista ja käsityönä valmistettua raakasuklaata, mikä merkitsee ainakin itselleni kovasti. Käytän tätä piparmintun makuista raakasuklaata usein myös leivonnassa, sillä se on maultaan sen verran vahvaa, että sopii varsinkin suklaaleivonnaisiin erityisen hyvin! Myös banaanilettujen päälle ripoteltuna tämä suklaa on aivan mielettömän ihanaa.

Onko teillä jotain tiettyjä raakasuklaa suosikkeja, joiden puoleen käännytte siellä kaupan herkkuhyllyllä?