Helppo, nopea ja herkullinen raakasuklaa

Raakasuklaa on sellainen herkku, jonka tekeminen on oikeastaan aika pitkälti tuuripeliä. Välillä suklaasta tulee aivan tajuttoman hyvää kunnes seuraavalla kerralla se maistuu liikaa kaakaovoilta tai on puolestaan turhan makeaa. Olen valmistanut raakasuklaata itse lukuisia kertoja ja joukossa on tosiaan ollut monia huteja mutta toisinaan myös hittejäkin. Tällainen hitti sattui kohdalle viimeksi sunnuntaina, kun innostuin pitkästä aikaa leivontahommien suhteen. Päätin valmistaa raakasuklaata kookosöljyyn ja maustaa suklaan mulpereilla sekä gojimarjoilla. Lopuksi heitin joukkoon summanmutikassa vielä hieman kookoshiutaleitakin, jotka osoittautuivat aivan mielettömän hyväksi lisukkeeksi!

Tämä valmistamani raakasuklaa hivelee siis mielestäni aika lailla täydellisyyttä. Suklaassa on ihanasti sattumia ja kookoshiutaleet narskuvat mukavasti suussa. Kaakaonkin määrä on juuri optimi eikä raakasuklaasta tule laisinkaan huono olo. Itse asiassa olen huomannut, että kaakaovoi on sellainen juttu joka ei oikein sovi itselleni. Kookosöljyyn valmistettu raakasuklaa on huomattavasti ”kevyempää” eikä aiheuta mielestäni yhtä herkästi pahoinvointia kuin kaakaovoihin valmistettu. Voi toki olla, että olen käyttänyt kaakaovoita liian suurissa määrin aikaisemmissa tekeleissäni mutta joku siinä yhtälössä ei ole tosiaan toiminut. Tärkeintä lienee kuitenkin se, että tällä kertaa onnistuin ja tänään kanssanne jakamani resepti on niin täydellinen – ainakin omaan suuhuni. Suklaa kannattaakin laittaa asap testaukseen jos kaapistanne vaan löytyvät kyseiset ainekset!

HERKULLINEN GOJI-MULPERI RAAKASUKLAA (GL, M, RAW)

  • 1,5 dl Foodinin kookosöljyä
  • 1/2 dl Foodinin raakakaakaota
  • 3 tl Foodinin agavesiirappia
  • 2/3 tl Foodinin Bourbon vaniljajauhetta
  • 2 tl Foodinin kookossokeria
  • Ripaus kanelia
  • Ripaus piparkakkumaustetta
  • 1 dl Foodinin mulperimarjoja
  • 1/2 dl Foodinin gojimarjoja
  • Kookoshiutaleita (lisäsin ilman mittaa, ehkä noin 1/2 dl?)

Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa nestemäiseksi. Kaadetaan raakakaakao muovikulhoon ja lisätään joukkoon kookossokeri sekä vaniljajauhe. Kun kookosöljy on sulaa, lisätään sen joukkoon agave ja kaadetaan seos muovikulhoon kaakaon ja mausteiden sekaan. Sekoitetaan huolella kunnes seos on tasaista. Tässä kohtaa lisätään joukkoon gojit, mulperit ja kookoshiutaleet, jonka jälkeen kaadetaan suklaaseos syvään lautaseen tai leivinpaperin päälle pakastamista silmällä pitäen. Itse halusin suklaasta hieman paksumpaa, jonka vuoksi käytin syvää lautasta. Lopuksi laitetaan suklaa pakastimeen jäätymään ainakin tunnin ajaksi. Itse jäädytän suklaata tavallisesti jopa vuorokaudenkin ennen nautiskelua, sillä silloin se on mielestäni parasta! Omaan makuuni kun on eniten jäinen raakasuklaa, jota muuten jopa säilytänkin pakastimessa ja napostelen aina sieltä herkkuhimon iskiessä.

Vaikka kaupan hyllyltäkin löytyvä raakasuklaa on aivan tajuttoman hyvää ja erityisesti viime aikainen ihastukseni Foodinin gingerbread luomu raakasuklaa, on kotitekoinen suklaa kuitenkin niin omanlaistaan. Lisäksi jos haluaa yhtään säästää, niin kannattaahan raakasuklaakin valmistaa itse. Kun ostaa kotiin ne muutamat suklaan kaipaamat raaka-aineet, riittää niistä todella moneen valmistuskertaan!

Onko täällä muita raakasuklaan ystäviä? Tuleeko teidän tehtyä raakasuklaata itse ja jos niin millaisia täytteitä te suositte suklaan joukossa? Olisi mukava saada hieman ideoita tähän puoleen vaikka mulperit ja gojitkin loistavasti joukkoon sopivat!

 

*Foodinin tuotteet sponsoroitu

Maailman paras raakasuklaa!

*Sisältää mainoslinkkejä

Kuten olen useampaan otteeseen blogissani maininnut, rakastan raakasuklaata ja syön sitä nykyään jopa mieluummin kuin tavallista suklaata. Raakasuklaa paitsi maistuu aidosti hyvälle, on vieläpä kaiken lisäksi terveellistäkin. Tietysti tämäkin asia jakaa mielipiteitä mutta ainakin me tumman suklaan mausta pitävät todennäköisesti tykkäämme myös raakasuklaasta. Ja ehdottomasti parastahan tässä terveyssuklaassa on vielä tällaiselle maito ongelmaiselle se, että suklaa on täysin maidotonta!

Jos olen täysin rehellinen, en kuitenkaan ole jokaisen raakasuklaan kohdalla hurrannut riemusta. Raakasuklaissa on todellakin eroa mutta kehityskaari on kyllä kieltämättä mennyt jatkuvasti parempaan suuntaan. Tällä hetkellä tarjontaa on vaikka millä mitalla, jolloin ei oikeastaan auta kuin vaan kokeilla kokeilemisen perään kunnes löytyy se oma suosikki. Itsehän olen maistanut yhtä sun toista raakasuklaata ja mielestäni niitä yhdistää aika usein sellainen tietynlainen maku. Tuo maku ei siis missään nimessä ole huono mutta todella ominainen raakasuklaalle – lieneekö se nimenomaan vahva kaakaovoin maku vai mikä mutta ehkä jokunen tietää, mitä tarkoitan? Myös koostumus on usein vähän sellainen kovempi (paikoitellen jopa kuivakin) sen sijaan, että se olisi todella pehmeä ja täyteläinen. Esimerkiksi Puhdistamon vadelman makuinen raakasuklaa on maultaan hurjan hyvää mutta liian usein kuivaa, sellaista hieman onttoa. Voi olla, että itse olen suklaan suhteen aikamoinen hifistelijä mutta meni tosiaan pitkään, että löysin sen kaikin puolin mielestäni täydellisen raakasuklaan!

Tämä raakasuklaa on erilaista kuin mikään koskaan maistamani raakasuklaa ja tuo suklaa on nimeltään *Pana Chocolate. Maistoin ihan ensimmäisen kerran kyseistä suklaata viime syksynä saatuani sitä muutaman levyllisen Sugarilta testiin. Jo tuolloin olin aivan ihmeissäni miten raakasuklaa voi maistua tältä! Ero muihin suklaisiin, kun oli sen verran huomattava, että kokemus todellakin mullisti makuaistini raakasuklaan suhteen. Suklaa on tuhtia, paksua, pehmeää eikä edes maistu ns. terveelliselle! Tuosta lähtien olenkin ostanut pelkästään Panaa jos olen jotain raakasuklaata ostanut. Oma ehdoton suosikki makuni on *Pana Chocolate Minttu, jossa mintun maku todella maistuu. Tämä suklaa on todella sellaista, joka tulee itse maistaa ja kokea.

Jos muutama fakta tästä mielettömän hyvästä suklaasta niin Pana Chocolate valmistetaan käsin, se on 100 % raakasuklaata, makeutukseen on käytetty pelkästään kookos- sekä agavenektaria, suklaa on luomua, vegaanista sekä valmistettu käsin. Se on myös täysin maidoton, soijaton ja gluteeniton vaihtoehto sekä pakkauskoko mielestäni aivan täydellinen. Kuuden palan levy (45 g) tyydyttää erinomaisesti suklaahimon vaikka kerralla – tai ehkä siveellisesti useammassa erässä. Itse tykkään siivuttaa suklaata myös banaanipannareiden päälle, jolloin se sulaa ihanasti lettuihin tuoden niihin täydellistä lisämakua. Oikeastaan ainut miinus siitä, että suklaalevy maksaa vähän yli neljä euroa ja toisena se, että Pana on australialaista – suomalaisen suosiminen on nimittäin huomattavasti mukavampaa.

Itse olen paljon miettinyt tuota ”tuhlaamista” raakasuklaaseen, sillä samalla hintaahan saisi useamman Fazerin sinisenkin. Kuitenkin se, että panostaa omaan itseensä ja hyvinvointiinsa ei mielestäni ole koskaan oikea kohta säästää. Olenkin sallinut sen itselleni, että ostan mieluummin vaikka neljän euron levyn, kun eksyn sinne edullisimman ja laaduttomimman taloussuklaan luokse. Se raha menee kuitenkin johonkin, joten miksi en hieman hemmottelisi itseäni? Raakasuklaalla on myös lukuisia terveysvaikutuksia, joista nyt mainittakoon mm. energiatasojen nouseminen (piristää!), ihoa hellivä sekä nuorentava vaikutus (antioksidantit), positiivinen vaikutus ruoansulatukseen ja mielialan koheneminen.

Paljon tekstiä suklaasta mutta Pana ja ylipäänsä raakasuklaa ovat kehunsa ansainneet!

Mikä on sinun suosikki raakasuklaatasi? 

PS. Jos raakasuklaan kaupoista etsiminen ei tunnu mieluisalta tai asut pienemmällä paikkakunnalla jossa valikoima ei ole erityisen hyvä, niin vegaanisuklaa.fi -verkkokaupasta voit tilata laadukasta suklaata lähimpään noutopisteeseen! Heidän valikoimistaan löytyy tämän hehkuttamani Pana Chocolaten lisäksi mm. ichoc, NUCAO, Vivani ja Reilun kaupan Chocolate and Love. Kaikki tuotteet ovat vegaanisia!

 

*Raakasuklaat saatu blogin kautta