Mihin panostan ja missä pihistän?

Blogeissa on kiertänyt tämän ja viime vuoden aikana selkeästi jonkinlainen haaste, johon useampi bloggaaja on tarttunut. Itse merkkasin haasteen viimein ”to do -listalleni” luettuani sen Veeran blogista tammikuun lopussa. En tiedä keneltä tämä idea on alunperin lähtöisin mutta se on aivan loistava ja kiva vihdoin päästä tätä toteuttamaan! Nykyään kun talous ja ylipäänsä se kuinka elää säästeliäämmin kiinnostaa itseänikin enenevissä määrin, on tämä postaus kovin ajankohtainen. Mukava tarkastella hieman omia kulutustottumuksiaan sekä kuulla myös teiltä mielipiteitä siitä, ovatko panostuksen sekä pihistyksen kohteeni täysin päinvastaisia kuin siellä ruudun toisella puolen?

Näihin panostan

Ravinto

Aivan ensimmäisenä on ehdottomasti mainittava ravinto, sillä se on itselleni rahanreikä numero yksi ja sen suhteen en varsinaisesti pihistele. Suosinkin ruokavaliossani paljon maidottomia vaihtoehtoja ja jokainen tietää, että ne kasviperäiset juomat sekä rahkat ovat usein maitotuotteita kalliimpia – ruokaan siis menee todellakin rahaa. Jotain pieniä muutoksia olen kuitenkin tälläkin saraa tehnyt ja seuraan nykyään enemmän tuotteiden kilohintoja sekä valitsen usein sen Pirkan tai Rainbown. Saatan myös napata sen -30 % lapulla varustetun kauraleipäpaketin sen sijaan, että ottaisin tuoreen ja pehmeän. Myöskään luomu kananmunia en osta enää joka kerta, vaan suosin välillä myös vapaan kanan munia. Tuo päätös on ollut puhtaasti taloudellinen, sillä kananmunia menee omassa käytössäni sen verran paljon. Toisaalta en syö muuten juuri ikinä kanaa, joten ehkä kompensoin sillä sitten myös tätä eettistä puolta. Pyrin suosimaan isoja kauppoja mutta silti ostoksia tehdessäni en pidä minkäänlaista budjettia – eli toisin sanoen kerään koriin kaiken haluamani ja hemmottelen usein itseäni esimerkiksi tuoreilla mansikoilla tai pensasmustikoilla. Uskon vahvasti siihen, että monipuolinen ruoka on perusta kaikelle jaksamiselle, joten sen suhteen en tule menemään enää koskaan sinne makaroni-tonnikala linjalle.

Kengät ja laukut

Tällä en tarkoita, että haalisin kaappiini läjäpäin merkkilaukkuja tai kenkiä mutta satsaan mieluusti muutamaan laadukkaampaan laukkuun kuin, että ostan kaappini täyteen keinonahkaisia muovikasseja. Myös kengistä voin maksaa hieman enemmän jotta saan laatua. Tietyllä tapaa siis panostan näissä jutuissa siihen laatuun mutta en kuitenkaan määrään. Uskon, että esimerkiksi laadukkaammat kengät ovat satsaus ja se Adidaksen tennareihin satasen sijoitus on pidemmällä tähtäimellä huomattavasti kannattavampi kuin jos ostaisi vastaavat halvat kopiot Hennesistä parilla kympillä.

Liikunta/hyvinvointi

Salikortti sekä joogatunnit vievät joka kuukausi tuloistani tietyn summan koska haluan panostaa hyvinvointiini. Toki näissäkin asioissa voi aina hieman tinkiä kilpailuttamalla eri salit sekä joogastudiot mutta yleisesti ottaen haluan panostaa omaan fyysiseen sekä henkiseen hyvinvointiini. Kesällä saatan jättää salikortin ottamatta jos tiedän, että olen paljon menossa enkä ehdi treenailemaan sisällä mutta muuten salikortista maksan oikeastaan melkein joka kuukausi. Joogaan taas haluan satsata koska olen huomannut sen positiiviset vaikutukset niin fyysiselle kuin henkisellekin puolelleni. Joogahan on kallis laji mutta tätäkin kuluerää voi pienentää suosimalla ”happy hour -joogatunteja”, jotka maksavat vaivaiset 5 € päiväaikaan Yoga Nordicilla. Tähän liittyen myös treenivaatteisiin tulee panostettua jonkun verran, eli en osta niitä käytettynä ja teen hankintoja kuitenkin suhteellisen usein. Ostan paljon kuitenkin esim. H&M:n treenimallistosta, eli kaiken ei todellakaan tarvitse olla Nikea tai Adidasta.

Meikit

Vaikka osan meikeistäni saankin blogini kautta, silti ostan välillä selektiivistä kosmetiikkaa. Etenkin Benefit ja MAC ovat merkkeinä sellaisia, joilta ostan tiettyjä tuotteita entisten loputtua. Olen erityisen tarkka siitä, että esimerkiksi aurinkopuuteri on laadukas ja samoin huulipunat. Aina laatu ei kuitenkaan ole sidottuna hintaan mutta valitettavan usein meikeissä se hieman kalliimpi on parempi. Minulle on siis tärkeää, että meikkituotteet ovat hyviä enkä suostu käyttämään mitään surkeita vaan siksi, että säästäisin. En kuitenkaan tee meikkien suhteen heräteostoksia, eli en shoppaile kymmeniä aurinkopuutereita vaan ostan aina uutta vasta siinä kohtaa kun se edellinen hyvä loppuu ja mietin hankintojani.

Työvälineet

Etenkin kamera ja tietokone ovat tärkeimpiä työkalujani. Myös puhelimen tulee olla suhteellisen uusi malli nimenomaan kameran vuoksi, joten tuohonkin satsaan. Satsasin kameran suhteen aikanaan Canonin 6D runkoon, joka muuten toimii edelleen aivan mielettömän hyvin ja on kovin kilpailukykyinen uusimpienkin mallien kanssa. Tuo oli siis lähes kahden tuhannen euron satsaus silloin mutta pakko sanoa, että se on maksanut itsensä takaisin ellei enemmänkin! Objekteihin panostan myös ja niistä olen valmis maksamaan enemmän jotta käytössäni on laadukkaat kuvausvälineet. Myös tietokone on tärkeä työväline, joten siihenkin panostan ehdottomasti.

Matkustaminen/elämykset

Matkustaminen on asia johon säästän jatkuvasti ja siihen haluan todella panostaa! Vaikka tietenkin ostan sopivat lennot mahdollisimman edullisesti enkä majoitu viiden tähden hotelleissa, on matkustaminen kuitenkin asia, johon laitan rahaa vuodessa ehkä eniten. Myös matkustaessa haluan elää aika rennosti enkä koskaan lähde tiukalla budjetilla reissuun. Jotta kohteessa olemisesta pystyy nauttimaan, tulee tilillä olla hieman katetta säästettynä matkaa varten. Panostan myös muihinkin elämyksiin kuin matkustamiseen, eli kaikki elokuvissa käynti sun muu tekeminen ovat asioita joiden suhteen en koskaan säästele.

Ihonhoito

Ei niinkään ne puhdistustuotteet vaan se kaikki minkä ihooni imeytän – siitä olen tarkka. Tällä hetkellä suosin jatkuvasti enenevissä määrin luonnonkosmetiikkaa mutta sen ohessa pidän kovasti esimerkiksi pHformulan, Guinotin sekä Cliniquen tuotteista. En käy jatkuvasti kasvohoidoissa mutta uskoisin, että iän myötä tulen panostamaan ihonhoitoon vielä enenevissä määrin. Myös mikroneulaus on hoitomuoto joka kiinnostaa kovasti, joten tuon kaltaisiin toimenpiteisiin olen kyllä valmis tulevaisuudessa satsaamaan.

Näissä pihistän

Kampaamopalvelut

Värjään itse melkeinpä aina hiukseni ellen ota raidoitusta. Tumma tyviväri on kuitenkin todella helppo hoitaa kotonakin, joten teen sen omatoimisesti huomattavasti edullisemmin kuin tekisin kampaajalla. Jos kuitenkin kampaajalle menen, niin silloin käytän aina opiskelijapalveluita, sillä eipä hiusteni kanssa oikein voi epäonnistua. En myöskään tykkää että kukaan muu laittaa hiuksiani, vaan haluan laittaa ne aina juhliinkin ihan itse. Kampaamopalveluihin meneekin vuodessa todella vähän rahaa ja tämä on nimenomaan se genre, jossa minä pihistelen.

Vaatteet

Kuten jo useampaan otteeseen blogissakin mainittu, ostan todella paljon käytettynä. Vaatteet ovatkin nykyään itselleni aika iso säästöerä, sillä maksan vaatteista niin paljon vähemmän kuin jokunen vuosi sitten maksoin. Toisaalta tietyssä mielessä panostan nykyään enemmän vaatteisiini kuin aikaisemmin mutta teen sen tosiaan laatu ja edullisempi hinta edellä. Kirpputoreilla nimittäin on huomannut sen, että sitä saakin jopa huomattavasti parempaa laatua pienemmällä rahalla. Kun Hennesin akryylineuleesta maksat helposti useamman kympin – saat Uffista kympillä pehmeän villaneuleen. Eli rahallisesti säästän mutta laadullisesti panostan. Suosinkin vaatteissa pääasiallisesti luonnonmateriaaleja, paksua puuvilla farkkua sekä muita laadukkaampia materiaaleja, eli en osta jatkuvasti jotain yhdessä pesussa nuhjuuntuvaa.

Pesuaineet

Pesuaineet ja esimerkiksi wc-paperi ovat asioita, joihin en todellakaan panosta! Ostan edellä mainitsemani aina mahdollisimman edullisesti enkä satsaa varsinaisesti laatuun. Pyykinpesuaineissa riittää hajusteettomuus sekä nestemäisyys ja wc-paperissa taas se, että paperi pysyy edes jotenkuten kasassa. Lidlissä on ehdottomasti parhaimmat hinta-laatusuhteeltaan olevat pesuaineet ja kodin paperit, joten sieltä niitä pyrin kotiin kantamaan. Myös suihkugeeli on usein joku halvin Lidlin Cien, mikä onkin muuten aika hyvää!

Ulkona syöminen

Tämä on myöskin asia, joka on muuttunut tässä vuosien myötä, nimittäin aikaisemmin kulutin todella paljon rahaa ulkona syömiseen. Nykyään valmistan itse huomattavasti enemmän ruokaa ja teen usein parinkin päivän ruokasatsin kerralla. Tällä en kuitenkaan tarkoita sitä, että kieltäytyisin jostain kaveriporukan illanistujaisista koska en voi laittaa rahaa ravintoloihin. Tämä tyylini säästää ulkona syömisessä ei siis sinällään vaikuta sosiaalisiin suhteisiini ja siihen, että kieltäytyisin niistä, vaan pyrin välttelemään päivittäistä lounaiden ostelua. Mielestäni tässä on nimenomaan se rako, jossa voi helpostikin pihistää tiukan paikan tullen.

Sisustaminen

Yksiön sisustaminen on sinällään yksinkertaista enkä tuhlaa siihen rahaa. Oikeastaan ainut asia, jolla piristän kodin ilmettä säännöllisesti, ovat leikkokukat – tosin ostan nekin edukkaasti Plantagenista tai lähikaupasta. Kierrän säännöllisesti myös Fidoja ja koetan poimia sieltä mahdollisia uusia elementtejä kodin sisustamiseen mutta ylipäänsä sisustaminen on itselleni todella pieni kulutuskohta. Välillä toki iskee niitä intoja mutta jo vuosi kausia on menty aika samalla tyylillä enkä ole tehnyt mitään kovin suuria investointeja.

Alusvaatteet ja sukat

Arjen alusvaatteeni ovat pääasiallisesti Lindexistä, Calvin Kleinilta tai Victoria`s Secretilta. Viimeisin on noista kolmesta hintavin mutta toisaalta heilläkin on välillä aivan huikeita tarjouksia. Sukat, sukkahousut ja stay-upit ostan melkeinpä aina Lindexistä, eli eipä niihinkään kovasti rahaa uppoa. Toisaalta välillä kyllä ostan Falkelta arkisukkahousuja, sillä niiden laatu on aivan mieletön. Yhtenä hyvänä esimerkkinä hieman paksummat arkisukkikset, jotka ovat olleet käytössä nyt jo vuoden päivät eivätkä ole menneet miksikään! Vaikka olen pessyt säännöllisesti koneessa, silti nuo ovat edelleen reiättömät ja nukattomat. Juhlasukkahousut ostan kyllä aina edullisesti Lindexiltä, sillä niiden reikiintyminen on sataprosenttisen varmaa joten aivan turha panostaa…

Toki panosta- ja pihistä kohteet saattavat vaihdella hieman vuodenajan sekä elämäntilanteen mukaan mutta pääasiallisesti tällaisella meiningillä mennään minun elämässä. Välillä tuntuu, että pyrin jotenkin automaattisesti nykyään pihistämään vähän kaikessa, sillä sitä haluaisi saada jatkuvasti enemmän rahaa säästöön reissuja silmällä pitäen. Myös yrittäjämäinen elämäntyyli aikaan saa sen, että jatkuvasti miettii tulevia kuukausia ja sitä, että pyrkii pitämään sellaista tietynlaista turvakassaa tilillään – kaikki kuukaudet, kun eivät ole tulollisesti samanlaisia. Itselleni tämä elämäntilanne on kyllä opettanut todella paljon rahankäytöstä ja siitä, kuinka turhaa rahaa on kuluttaa päivittäin ihan vaan kuluttamisen vuoksi. Minusta on kehkeytynyt säästeliäämpi tuhlarin sijaan.

Olisi mukava kuulla mihin te panostatte ja missä puolestaan pihistätte? 

Rahapäiväkirja viime viikolta

Lupailin teille reilu viikko sitten rahapäiväkirjaa, jossa kirjaan viikon ajan ylös kaikki menoni. Alkuun meinasin unohdella napata ostosten jälkeen kuitteja matkaan mutta päivien kuluessa tuosta tuli jo suorastaan automaatio. Ajattelinkin, että tätä rutiiniahan voisi jatkaa ihan vaikka kuukaudenkin ajan jolloin saisi vielä paremman käsityksen siitä, mihin kaikkeen rahaa oikeasti kuluukaan! On nimittäin karu totuus, että jos rahan käyttöään ei yhtään seuraa, sitä herkästi kuluu myös enemmän kuin olisi tarve.

Tänään kävin läpi noita viime viikon menoja ja pakko sanoa, että olihan siellä muutama vähän tavallisesta poikkeava ostos, kuten käytetty untuvatakki sekä leffassa käynti. Mutta sellaistahan se elämä on, että harvoin viikot ovat kulutuksen suhteen täysin identtisiä. Palaan näihin analysointeihin kuitenkin vielä postauksen loppupuolella, eli nyt pidemmittä puheitta niihin kuitteihini ja siihen, mihin sitä rahaa viime viikolla oikein kuluikaan.

Maanantai 15.1.

Ei ostoksia

Tiistai 16.1.

Bar Ysi 20 €, lounastimme Iineksen kanssa ja tarjosin lounaan myös hänelle hyvitykseksi hänen kutomasta villapiposta.

UFF 23€, tuolla hintaa sain ihanat denim mammafarkut sekä khakinvihreän villabaskerin.

R-kioski 10,00€, matkakorttiin arvoa.

Stockmann 3,00 €, Voguen polvisukat tarjouskorista. Ovat muuten aivan parhaita näin talvella farkkujen alle nimenomaan kaikille teille kaltaisilleni, jotka inhoatte käyttää farkkujen alla sukkahousuja!

K-Market 4,00 €, muutamat hedelmät ja vihannekset sekä paketillinen kikherneitä.

Keskiviikko 17.1.

UFF 50,20 €, tällä hintaa sain Joutsenen kotimaisen untuvatakin sekä korvaläpät. Muovikassista tuli tuo 0,20 € summan päälle.

Torstai 18.1.

R-Kioski 15 €, matkakortille jälleen arvoa.

Finnkino 15 €, elokuvalippu sekä vesipullo.

Perjantai 19.1.

K-Market 18,20 €, josta tein pikaisia täyte ostoksia kuten marjoja, hedelmiä, kananmunia, kikherneitä ja kasviksia.

Lauantai 20.1.

Weeruska 21,30 €, tällä hintaa sain gluteenittoman pizzan sekä ison tuoremehun.

K-Market 5,60 €, mango sekä paketillinen Lohilon jäätelöä.

Sunnuntai 21.1.

S-Market 44,87 €, ne viikon suurimmat ostokset jossa reilusti ruokaa. Ostoksien joukossa mm. kilo mustikoita, tuoretta korianteria, hedelmiä, kasviksia, Alpron jogurtteja, luomu kananmunia, kookosmaitoa, thai currytahnaa, kaura 100 leipäsiä, laktoositonta fetaa, tofua, nyhtökauraa sekä hammastahna.

Yhteenveto:

Ravintoloissa syöminen: 41,30 €

Viihde: 15 €

Vaatteet: 76,20

Ruokakauppa: 72,67 €

Matkustus: 25 €

Yhteensä: 230,17 €

Viime viikon ravintolalasku oli tosiaan hieman suurempi, sillä kustansin ylimääräisen lounaan Iinekselle ja lauantaina tuli syötyä Weeruskassa ystävien kanssa kunnon listalta. Tavallisesti pysyn aika hyvin siinä pari lounasta/ravintolakäyntiä viikossa joka tekee sen n. 20€ yhteensä. Leffakäynti osui myöskin viime viikkoon ja elokuvissa en todellakaan käy enää nykyään usein – viime kerta taisi olla joskus syksyllä. Vaatepuoleenkin meni sinällään hieman enemmän kuin viikoittain menisi mutta toisaalta ostokseni olivat kaikki Uffista ja koska sinne tuli maanantaina uusi mallisto, tuli minun koluttua liikkeessä parinakin päivänä (tuolloin siellä siis aina kaikista parhaat tuotteet).

Ruokaostosten summasta sinällään yllätyin hieman, sillä olen jotenkin ajatellut ruokakauppaan menevän vieläkin enemmän rahaa. Jos joku nyt siis ihmettelee tuota ruokaostosten jakoa niin teen aina kerran viikossa suuremmat ostokset S-Marketista (nyt se on usein ollut juuri sunnuntaina) ja täytän loppuvia tuotteita viikon aikana joko K-Marketista tai Alepasta. Tavallisesti haen viikolla lähimmästä K-Marketistani tosiaan soijajuomaa kahviin, kananmunia, vihanneksia, marjoja sekä hedelmiä. Lähikaupassani on usein hyviä tarjouksia etenkin vihannesten ja hedelmien suhteen, jonka vuoksi tykkäänkin ostaa ne sieltä. Myös marjat ovat K-Marketissa edullisia ja sieltä saa mm. Pirkan herukkasekoitusta, joka on ehdoton suosikkini edullisen hinnan lisäksi! Niin ja kotimaiset mansikat ovat edullisempia lähikaupassani kuin vaikka S-Marketissa. Vaikka usein sanotaan, että suurempi kauppa on poikkeuksetta edullisempi niin itse en kyllä aina tuota allekirjoita.

Matkalipun suhteen kulutin viime viikolla aika paljon arvoa, sillä jouduin välillä käymään parikin kertaa päivässä keskustassa. Normaalisti lataan viikossa suunnilleen 10 € arvoa ja pärjään sillä erittäin hyvin. Toki tuosta viime viikon saldosta on nyt kortissa jäljellä vielä n. 8 € mutta silti tosiaan kulutin viime viikolla matkustamiseen aika paljonkin. Kiinteää kautta harvoin enää nykyään ostan, sillä en käy joka päivä keskustassa. Ainakin toistaiseksi olen laskenut, että arvo tulee kohdallani edullisemmaksi kuin vaikka kuukausilipun hankinta. Kuukausi Helsingin sisäistähän maksaa nykyään jopa 54,70 € ja ratikkalippu kertaleimauksella muistaakseni jotain 1,70 € luokkaa.

Jos mietitään kokonaisuutta, olen siihen suhteellisen tyytyväinen. Toki tiedän, että mukana tosiaan oli noita ekstroja, joita ei joka viikko ole mutta sellaistahan se elämä on. Itse en myöskään välitä pihistellä jatkuvasti, eli haluan käydä ruokakaupassa ilman, että joudun kyttäämään hintoja liikaa tai muutenkaan en koskaan kieltäydy vaikka illallisesta ystävien kanssa rahaan tai säästämiseen vedoten. Ei sillä etteikö fiksumpi kuluttaminen ja paremmat valinnat kiinnosta mutta rajansa kaikella. Mielestäni jos raha ei oikeasti ole aivan kortilla, ei siitä kannata tehdä itselleen turhaa stressin aiheuttajaa.

Omaa kulutustaan on kuitenkin hyvä välillä tarkkailla ja olen siinä mielessä kyllä ylpeä, että nykyään ostan vain harvoin take away -kahveja tai vaikka niitä raakapatukoita, joista kertyy aika nopeasti sievoisia summia. Ennen olin aikamoinen tuhlari ja saatoin tosiaan hassata rahaa minkä kerkesin vaikka mihin turhaan. En nyt sano etteikö nykyisessäkin käytöksessä voisi olla parantamisen varaa mutta tavallaan koen, että tällä hetkellä olen rahankäytön suhteen aika hyvässä balanssissa. Saan kuukausittain sitä säästöön, mietin rahankäyttöäni sekä pyrin siihen, etten tuhlaisi mihinkään turhaan.

Mitäs mieltä te olette viime viikon kulutuksestani? Miltä se teidän silmäänne näyttää? 

Lisää aiheesta:

Hyvä elämä = kallis elämä?

Säästäminen & kulutushysteria