Hellesään raikkaat salaatit x 2

En tiedä onko muilla samaa ongelmaa, mutta minä en pysty tällä hetkellä syömään ollenkaan lämmintä ruokaa. Eilisaamunakin söin olosuhteiden pakosta (jääkaappi oli päässyt melkoisen tyhjäksi) omeletin kasvistäyttein ja hikoilin kuin possu tuon aterian jälkeen. Kaikki lämmin suorastaan ällöttää ja en voisi kuvitellakaan nauttivani nyt mitään pasta- tai riisiruokia. Salaateilla onkin menty jo useampi päivä vaikka periaatteessa tiedän, että niitä syömällä joutuu olemaan tarkempi jotta energian saanti ei jää liian alhaiseksi ja elimistö mene säästöliekille. Onneksi siinä ohessa kuitenkin maistuvat erilaiset välipalat kuten soijarahka marja- ja hedelmä lisukkein, kauraleipä sekä pähkinät ja kuivatut hedelmät. Syömättä täällä ei siis missään nimessä olla mutta ruokahalu on kyllä aika tavalla kateissa.

Vaikka ruokahalua ei ole, pyrin pitämään kiinni säännöllisestä ateriarytmistä. Tässä kohtaa voisin todeta, että onneksi rakastan salaattia ja olen pienestä pitäen tykännyt syödä kasviksia! Kun joskus salaatit koostuivat kuivakasti lähinnä jäävuorisalaatista, tomaatista, kurkusta sekä kanasta, ovat lautaselliseni nykyään huomattavasti monipuolisempia. En pelkää käyttää salaateissa hyviä rasvoja, papuja, quinoaa, bataattia, kuivattuja marjoja tai laktoosittomia juustoja. Pyrinkin aina tekemään salaatista mahdollisimman monipuolisen niin, että kokonaisuus toimii hyvin yksiin ja annos on riittävän ravitseva. Aina kun kuulen jonkun toteavan että salaatista jää nälkä, kehotan syömään sitä enemmän. Itsehän valmistan salaattia aina reilun kulhollisen ja syön sen tosiaan yksin kokonaan. Annos on aika runsas ja voin myöntää, että usein olen lähestulkoon ähkyssä! Salaatti on helposti sulavaa ravintoa mutta se voi myös olla hyvin energiaa antavaa ja täyttävää jos kokonaisuus on vaan oikeanlainen.

Tänään haluan jakaa kanssanne muutaman suosikki salaattireseptini, eli kaksi salaattia jotka toimivat etenkin näillä kuumilla ja hiostavilla ilmoilla! Toinen resepteistä on täysin vegaaninen ja toisessa on mukana laktoositon vuohenjuusto (voi myös halutessaan pudottaa pois). Toivottavasti saatte salaateista uutta inspiraatiota kesäkeittiöönne ja jos tosiaan syöt sitä kanaa jäävuorisalaatilla, suosittelen kokeilemaan jotain vallan muuta – saatat yllättyä positiivisesti!

Raikas avokado-mansikka-vuohenjuusto salaatti (GL, L)

  • 2 avokadoa
  • 2/3 rasiallista suomalaisia mansikoita
  • 80 g laktoositonta vuohenjuustoa (Juustoportin)
  • Kuivattuja karpaloita
  • cashewpähkinöitä
  • Rasiallinen/pussillinen pinaattia
  • Mustapippuria
  • 1 punasipuli
  • Oliiviöljyä
  • Balsamikoa
  • Luomu mustapapuja
  • Sirtuunanmehua

Siivutetaan vuohenjuusto ja lämmitetään kevyesti pannulla. Vuohenjuuston voi laittaa salaatin sekaan kylmänäkin mutta itse pidän siitä, että juusto on kevyesti kuumennettua. Kaadetaan salaattikulhon pohjalle pinaatti, jonka päälle lisätään aineosa kerrallaan muut ainekset. Lopuksi lisätään oliiviöljy, balsamiko, sitruunanmehu sekä mustapippuri ja sekoitetaan kevyesti. Nautitaan valmis salaatti mahdollisimman pian valmistuksesta! Näillä keleillä kannattaa muuten suosia raikasta kookosvettä, joka nesteyttää tavallista kraanavettä paremmin. Foodinilta saamastani luomu kookosvedestä on tullut suosikkini paitsi raikkaan maun, myös kätevän 330 ml koon vuoksi!

Pehmeä bataatti-avokado-quinoa salaatti (GL, M)

  • 2/3 bataattia
  • 1/2 dl quinoaa (mitataan keittämättömänä)
  • Lehtikaalia
  • 2 avokadoa
  • Punaista paprikaa
  • Luomu kikherneitä
  • Kuivattuja karpaloita
  • Casheweja
  • Oliiviöljyä
  • Sitruunanmehua
  • Balsamikoa
  • Mustapippuria

Pilkotaan bataatti ja keitetään lohkot miedolla lämmöllä niin, että ne pehmenevät. Keitetään erillisessä kattilassa myös quinoa ja sillä välin valmistetaan muu salaatti. Kun salaatti on kasassa, kaadetaan joukkoon keittyneet quinoa ja bataatit sekä lisätään oliiviöljy, balsamiko, mustapippuri ja sitruunanmehu. Nautiskellaan sellaisenaan tai mahdollisesti vaikka kauraleivän kera!

Toivottavasti näistä salaattiresepteistä on iloa näille hikisille keleille! Vaikka tänään sataa ainakin Helsingissä, on ilma silti kuuman nihkeä. Aamulla kävin juoksemassa vesisateessa ja pakko sanoa, että vaikka normaalisti vesisade olisi ketuttanut, tuntui se tänään ainoastaan ihanan virkistävältä! Siltikään en ole vielä valmis helteistä luopumaan, joten toivotaan että ne palaavat pian takaisin – viimeistään illaksi.

Ihanaa perjantaita!

Mielettömän hyvä linssikeitto

Käytän linssejä säännöllisesti ruokavaliossani – pääosin salaateissa ja keitoissa. Ne ovat todella hyvä lisä niin kasvis- kuin maidotonta ruokavaliotakin noudattavan ravintoympyrään, sillä linssit ovat aivan erinomainen proteiinin lähde! Niissä on vähän energiaa mutta samaan aikaan paljon proteiinia, kuituja ja antioksidantteja. Oma suosikkini on punainen linssi, sillä se on helppo keitoissa (puuroutuu mukavasti) mutta samalla myös oikein maukas salaateissa.

Kun valmistan linssikeittoa, lisään joukkoon tavallisesti tomaattia niin tuoreena kuin aurinkokuivattuna sekä soseena. Tomaatti toimii mielestäni täydellisesti linssikeiton toisena pääasiallisena raaka-aineena ja tehostaa keiton punaista väriä. Toki joukkoon tulee vaikka mitä muutakin herkullista mutta tomaatti on mielestäni yksi tärkeimmistä raaka-aineista. Kohta jakamani resepti on se minun hyvin tyypillisesti valmistamani suhteellisen tulinen mutta samalla erittäin maukas linssikeitto, joka krutonkeineen vie kielen mennessään! Rakastan muuten sitä, että keitossa on sattumia paksun koostumuksen lisäksi, joten krutongit ja silmusalaatti ovat erinomainen tapa lisätä keittoon purutuntumaa sekä ravinteikkuutta.

PUNAINEN LINSSIKEITTO (GL, M)

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 4 suomalaista tomaattia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1,5 prk Go Green punaisia linssejä
  • 2 dl (1 prk) Planti kaurakermaa
  • 1/2 dl luomu aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 70 g (minipurkki) paksua tomaattisosetta
  • 2 tl kolmen pippurin mausteseosta
  • 2 tl luomu kurkumaa
  • 1 tl laadukasta suolaa
  • Kourallinen tuoretta basilikaa
  • 1 cm tuoretta chiliä

Lisukkeeksi:

  • Krutonkeja (Kaura 100 -leipää paistettuna)
  • Silmusalaattia

Pilkotaan sipuli ja valkosipulit pieniksi siivuiksi/paloiksi ja kuullotetaan ne pannulla nätin värisiksi. Samaan aikaan pilkotaan tomaatit ja chili leikkuulaudalla, jonka jälkeen kaadetaan ne blenderikannuun. Lisätään blenderiin myös purkillinen kaurakermaa, oliiviöljy sekä yksi kokonainen purkillinen valmiiksi keitettyjä punaisia linssejä (huuhtele siivilän läpi!). Tässä kohtaa hurautetaan seos tasaiseksi, jonka jälkeen se kaadetaan keittokattilaan. Lämmitetään keitto miedolla lämmöllä ja lisätään joukkoon pikkuhiljaa mausteet, pilkottu basilika, tomaattisose sekä loput linsseistä. Pilkotaan myös aurinkokuivatut tomaatit ja lisätään nekin keiton joukkoon.

Hämmennetään valmista keittoa miedolla lämmöllä ja testataan maku. Siivutetaan yksi Kaura 100 leipä kuutioiksi (molemmat puolet) ja paistetaan pannulla oliiviöljyn kanssa krutongeiksi. On muuten aivan erinomainen tapa saada keittoonsa niitä gluteenittomia krutonkeja, sillä leipä sopii tuohon mitä parhaiten! Kun krutongit ovat riittävän kovia, kaadetaan keittoannos tarjolle ja lisätään päälle krutongit sekä silmusalaattia. Annoksesta tulee maksimissaan kahdelle, joten jos ruokittavanasi on suurempi seurue, niin huomiothan sen valmistuksessa!

linssikeittolinssikeitto

Oikein rentouttavaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua jokaiselle!