Mielettömän hyvä linssikeitto

Käytän linssejä säännöllisesti ruokavaliossani – pääosin salaateissa ja keitoissa. Ne ovat todella hyvä lisä niin kasvis- kuin maidotonta ruokavaliotakin noudattavan ravintoympyrään, sillä linssit ovat aivan erinomainen proteiinin lähde! Niissä on vähän energiaa mutta samaan aikaan paljon proteiinia, kuituja ja antioksidantteja. Oma suosikkini on punainen linssi, sillä se on helppo keitoissa (puuroutuu mukavasti) mutta samalla myös oikein maukas salaateissa.

Kun valmistan linssikeittoa, lisään joukkoon tavallisesti tomaattia niin tuoreena kuin aurinkokuivattuna sekä soseena. Tomaatti toimii mielestäni täydellisesti linssikeiton toisena pääasiallisena raaka-aineena ja tehostaa keiton punaista väriä. Toki joukkoon tulee vaikka mitä muutakin herkullista mutta tomaatti on mielestäni yksi tärkeimmistä raaka-aineista. Kohta jakamani resepti on se minun hyvin tyypillisesti valmistamani suhteellisen tulinen mutta samalla erittäin maukas linssikeitto, joka krutonkeineen vie kielen mennessään! Rakastan muuten sitä, että keitossa on sattumia paksun koostumuksen lisäksi, joten krutongit ja silmusalaatti ovat erinomainen tapa lisätä keittoon purutuntumaa sekä ravinteikkuutta.

PUNAINEN LINSSIKEITTO (GL, M)

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 4 suomalaista tomaattia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1,5 prk Go Green punaisia linssejä
  • 2 dl (1 prk) Planti kaurakermaa
  • 1/2 dl luomu aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 70 g (minipurkki) paksua tomaattisosetta
  • 2 tl kolmen pippurin mausteseosta
  • 2 tl luomu kurkumaa
  • 1 tl laadukasta suolaa
  • Kourallinen tuoretta basilikaa
  • 1 cm tuoretta chiliä

Lisukkeeksi:

  • Krutonkeja (Kaura 100 -leipää paistettuna)
  • Silmusalaattia

Pilkotaan sipuli ja valkosipulit pieniksi siivuiksi/paloiksi ja kuullotetaan ne pannulla nätin värisiksi. Samaan aikaan pilkotaan tomaatit ja chili leikkuulaudalla, jonka jälkeen kaadetaan ne blenderikannuun. Lisätään blenderiin myös purkillinen kaurakermaa, oliiviöljy sekä yksi kokonainen purkillinen valmiiksi keitettyjä punaisia linssejä (huuhtele siivilän läpi!). Tässä kohtaa hurautetaan seos tasaiseksi, jonka jälkeen se kaadetaan keittokattilaan. Lämmitetään keitto miedolla lämmöllä ja lisätään joukkoon pikkuhiljaa mausteet, pilkottu basilika, tomaattisose sekä loput linsseistä. Pilkotaan myös aurinkokuivatut tomaatit ja lisätään nekin keiton joukkoon.

Hämmennetään valmista keittoa miedolla lämmöllä ja testataan maku. Siivutetaan yksi Kaura 100 leipä kuutioiksi (molemmat puolet) ja paistetaan pannulla oliiviöljyn kanssa krutongeiksi. On muuten aivan erinomainen tapa saada keittoonsa niitä gluteenittomia krutonkeja, sillä leipä sopii tuohon mitä parhaiten! Kun krutongit ovat riittävän kovia, kaadetaan keittoannos tarjolle ja lisätään päälle krutongit sekä silmusalaattia. Annoksesta tulee maksimissaan kahdelle, joten jos ruokittavanasi on suurempi seurue, niin huomiothan sen valmistuksessa!

linssikeittolinssikeitto

Oikein rentouttavaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua jokaiselle!

Ruokapäiväkirja x 7

Koska edellinen viikko tuli kirjattua rutiininomaisesti ruokailuja ylös, jatkui sama homma kevyesti vielä viime viikonkin. Siispä tänään olisi jälleen ruokapäiväkirjan vuoro ja ehkä myös muutama pohtiva ajatus siitä, missä onnistuin ja mikä taas ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan. Kuten tosiaan edellisen viikon ruokapäiväkirjassa mainitsin, ongelmani on juurikin tuo mainitsemani suunnitelmallisuus. Kiinnitin asiaan viime viikolla hieman enemmän huomiota ja aika vähän tulikin edellisen viikon kaltaisia turhan pitkiksi venyneitä ruokailuvälejä, mihin olen tyytyväinen. Viime viikolla tuli myös herkuteltua ja joukossa onkin niitä suosikkejani kuten kirpeitä pääkallokarkkeja, Lohilon jäätelöä sekä juureslastuja.

Maanantai 5.3.

Aamiainen klo. 9.30: Banaanipannukakut (yllätys, yllätys…). Pannukakuissa 3 kananmunaa, 1 banaani, 1 rkl psylliumia, ripaus suolaa ja vaniljamaustetta, 1 rkl lakritsiheraa, 1 rkl kaurahiutaleita sekä pieni hyppysellinen luomu lakritsimaustetta. Lisukkeena suomalaisia mustikoita, casheweja, cashewtahnaa sekä kookoshiutaleita.

Kupillinen kahvia makeuttamattomalla soijajuomalla

Välipala klo. 14.05: Kaksi Kaura 100 leipää laktoosittomalla fetajuustolla ja paprikalla.

Kaksi pientä mandariinia ja kupillinen Urtekramin lakritsiteetä sekä kourallinen edelliseltä päivältä jääneitä sipsejä.

Päivällinen klo. 17.05: Annos gluteenitonta pastaa sekä kastiketta jossa tofua, kirsikkatomaatteja, tuoretta basilikaa, kesäkurpitsaa, 1/2 sipuli, valkosipulia, soijakastiketta sekä punaista currytahnaa.

Jälkiruoaksi pari riisikakkua maapähkinävoilla ja Herbamarella sekä kupillinen lakritsiteetä.

”Välipala” klo. 20.04: Pussillinen (90 g) kirpeitä pääkallokarkkeja

Iltapala klo. 23.05: Alpron kaura-soijajogurttia n. 150 g ja joukossa n. 1 dl suomalaisia mansikoita.

Päivän treenit: Cross trainerilla 25 minuutin alkulämmittely tehokkaalla vauhdilla, jonka jälkeen jalka/pakara- ja selkätreeni.

Tiistai 6.3.

Aamiainen klo. 9.45: Tuorepuuro joka tehty reseptillä: 1 dl kaurahiutaleita, 1,5 dl kaurajuomaa, 1 dl Alpron kaura-soijajogurttia, 1,5 dl suomalaista Pirkan herukkasekoitusta, ripaus vaniljamaustetta ja suolaa, 1 rkl chiansiemeniä sekä 0,5 dl pellavansiemeniä. Lisukkeena tuoreita mansikoita, puolikas banaani, gojimarjoja sekä kookoshiutaleita (kuva yllä).

Pari kupillista kahvia makeuttamattomalla soijajuomalla

Välipala klo. 12.30: Tyrnimarjasmoothie jossa 150 g tyrnimarjoja, banaani, 1 rkl macaa, 1 dl kaura-soijajogurttia sekä kaurajuomaa. Smoothie oli kooltaan ehkä noin 3-4 dl.

Lounas klo. 14.35-15.30: Sandron buffet-lounas jossa falafeleja, sekä muuta Afrikkalaista ruokaa. Alla olevassa kuvassa näkyy tuo annokseni gluteenittomalla leivällä.

Iltapala klo. 20.45: Kaksi kauraleipää joissa päällä kaksi paistettua kananmunaa, paprikaa, 1/2 avokado sekä Herbamarea.

Kolme mandariinia ja kupillinen detox-teetä

Yöpala klo. 00.20: Mandariini ja riisikakku maapähkinävoilla

Päivän treenit: Voimakas flow-jooga Shalassa 1 h 15 min

Keskiviikko 7.3.

Aamiainen klo. 8.30: Pieni annos Alpron GO ON -soijajogurttia (max. 2 dl) ja kaveriksi gojimarjoja sekä 1/2 banaani.

Välipala klo. 10.35 (treenin jälkeen): Hieman suurempi annos GO ON -soijarahkaa (n. 3 dl) ja lisukkeeksi tyrnimarjoja, herukkasekoitusta sekä gojimarjoja.

Kupillinen kahvia makeuttamattomalla soijajuomalla

Lounas klo. 12.25: Palaverissa El Fantissa peruna-fenkolikeitto sekä ohessa pari gluteenitonta leipää.

Kahvi kaurajuomalla

”Päivällinen” klo. 17.15: Omeletti jossa täytteinä paprikaa, tomaattia, valkosipulia, lehtikaalia sekä laktoositonta fetaa.

Jälkiruoaksi kourallinen manteleita ja casheweja sekä kupillinen vihreää teetä

Iltapala klo. 22.05: Kaksi omenaa ja appelsiini

Riisikakku maapähkinävoilla

Päivän treenit: Juoksutreeni juoksumatolla 6,5 km/40 min juosten 10 km/h vauhdilla, jonka jälkeen aloin keventämään pikkuhiljaa vauhtia. Lopputulema oli 7,7 km/48 min. Loppuun vielä pikaiset vatsalihakset.

Torstai 8.3.

Aamiainen klo. 9.20: Banaanipannukakut samaisella reseptillä kuin maanantainakin. Lisukkeena suomalaisia mansikoita, gojimarjoja, cashewpähkinöitä sekä cashewtahnaa.

Kupillinen kahvia makeuttamattomalla soijajuomalla

Välipala klo. 13.15: GO ON mansikka-vadelma soijapohjainen pieni rahka

Välipala klo. 14.45: Changen blogitilaisuudessa lasillinen alkoholitonta kuohuviiniä

Välipala klo. 16.05: Yksi Dumle

Välipala klo. 16.45: KC:n blogitilaisuudessa muutamia sormisuolaisia. Neljä pientä ruisnappia joissa päällä tonnikalatahnaa, pari pientä siemenleipää joissa lisukkeena punajuuritahna sekä pieni annos bataattiranskalaisia majoneesilla. Myös kupillinen kahvia kaurajuomalla sekä pari suklaakonvehtia.

Päivällinen klo. 18.10: Kulhoannos jossa linssejä, maissia, soijassa marinoitua tofua, valkosipulinkynsi, ananasta, mustapapuja, lehtikaalia, paprikaa, tomaattia sekä auringonkukansiemeniä.

Kaksi kauraleipää (Kaura 100 molemmat puolet) pelkällä laktoosittomalla voilla

Välipala klo. 20.30: Appelsiini ja kupillinen Detox-teetä

Iltapala klo. 22.30: Kolme riisikakkua joissa päällä maapähkinävoita sekä Herbamarea

Päivän treeni: Ei treeniä

Perjantai 9.3.

Aamiainen klo. 9.30: Omeletti jonka välissä paprikaa, avokadoa, tomaattia, valkosipuli, lehtikaalia, mausteita sekä sitruunanmehua.

Kupillinen kahvia makeuttamattomalla soijajuomalla

Lounas klo. 13.45: Sweet Roast salaatti Pupusta. Salaatti sisälsi provencal-salaattia, lehtikaalia, pinaattia, pehmeää vuohenjuustoa, paahdettua myskikurpitsaa ja punajuurta, päärynää, kurpitsansiemeniä, pekaanipähkinää ja pekaanipähkinävinegrettiä. Salaatin ravintosisältö: 616 kcal, prot 19, carb 10 ja fat 54.

Ohessa gluteeniton siemenleipä

Jälkiruoaksi kupillinen lakritsiteetä

Välipala klo. 17.30: Kaksi kauraleipää pelkällä laktoosittomalla voilla

Kourallinen gojimarjoja

Välipala klo. 19.35: Pussillinen Pirkan juureslastuja (75 g)

Välipala klo. 20.44: Lohilon salted caramel jäätelö (175 g)

Iltapala klo. 22.30: Pari mandariinia

Päivän treenit: Juoksutreeni juoksumatolla 5,5 km/34 min

Lauantai 10.3.

Aamiainen klo. 9.45: Alpron kaura-soijajogurttia suunnilleen puolet purkista, eli n. 125 g. Päälle tuoreita mansikoita, 1/2 banaani, kookoslastuja ja gojimarjoja.

Pari kupillista kahvia makeuttamattomalla soijajuomalla

Välipala klo. 12.40: Tyrnimarjasmoothie jossa n. 100 g tyrnimarjoja, kananmuna, 1 rkl macaa, 1 rkl psylliumia, ripaus kanelia, 1,5 dl GO ON soijarahkaa, kourallinen manteleita, 1 rkl Vivania kollageenijauhetta sekä makeuttamatonta kaurajuomaa.

Välipala klo. 14.50: Mandariini, riisikakku maapähkinävoilla sekä Alpron GO ON mangon makuinen soijarahka.

Päivällinen klo. 17.30: Reilu annos tomaatti-linssikeittoa kaurakrutongeilla sekä silmusalaatilla. Keiton resepti tulossa lähiaikoina blogiin!

Jälkiruoaksi mandariini ja muutama cashew

Välipala klo. 19.15: Pari taatelia sekä mandariini

Iltapala klo. 21.15: Alpron GO ON -soijarahkaa suunnilleen puolet paketista ja lisukkeeksi suomalaisia mansikoita n. 3 dl, 1/2 banaani, 1/2 dl pellavansiemeniä sekä kourallinen gojimarjoja.

Kupillinen lakritsiteetä

Päivän treenit: Juoksutreeni juoksumatolla 6 km/37 min. Loppuun huolellinen vatsalihastreeni sekä putkirullailua.

Sunnuntai 11.3.

Aamiainen klo. 10.05: Banaanipannarit samalla ohjeella kuin maanantaina. Lisukkeena suomalaisia mansikoita, gojimarjoja, casheweja sekä kookoshiutaleita.

Pari kupillista kahvia soijajuomalla

Lounas 14.15: Juttutuvassa vegeburgeri gluteenittomalla sämpylällä ja bataattiranskalaisilla. Söin kaikki annoksen ranskalaiset (ja vähän vielä muiltakin) mutta tofupihvin jätin syömättä, koska siitä en pitänyt. Muuten burgeri meni siis kokonaan lisukkeineen päivineen.

Jälkiruoaksi yksi Marianne

Välipala klo. 18.05: Pari mandariinia sekä kourallinen manteleita

Iltapala klo. 20.45: Kaksi kauraleipää joissa päällä laktoositonta fetaa sekä paprikaa.

Kupillinen detox-teetä

Iltapala 2 klo. 23.45: Nälkä iski joten Alpron mustikan makuinen GO ON soijarahka

Päivän treenit: Ei treenejä

Sellainen ruokapäiväkirja siis viime viikolla! Se minkä tajusin näin jälkeenpäin, on että kalaa ei tullut syötyä koko viikolla. Pyrin tavallisesti siihen, että söisin lohta edes yhtenä päivänä viikossa mutta tällä kertaa se nyt näemmä jäi. Aika paljon mukana oli perus juttuja kuten marjoja, Alpron soijarahkoja, omeletteja ja banaanipannukakkuja. Lounasta tuli syötyä ulkona parikin kertaa ja vielä sunnuntaina käytyä ystävän synttäreiden kunniaksi ravintolassa syömässä. Rahaa ruokaan siis paloi mutta toisaalta välillä on mukava syödä ulkona kunhan siitä ei tee tapaa.

Treenit olivat jälleen juoksupainotteisia vaikka mahtuihan joukkoon yksi joogakin sekä salitreeni. Tarkoitus oli mennä vielä perjantaina hot joogaan mutta niskani venähti, jonka vuoksi jouduin varomaan sitä jonkun verran. Nyt tuo tuntuu jo onneksi huomattavasti paremmalta, joten huomenna taas joogailemaan. Kaiken mainitsemani lisäksi juon päivittäin vettä suunnilleen 2-3 litraa ja useimmiten se 1 litra menee sitruunamehun kanssa pillillä nautiskellen. Lisäksi otan tietenkin lisäravinteet, joista voisin varmaan tehdä jossain kohtaa jälleen päivitettyä postausta. Mukana on ainakin B-vitamiini, D, vahvat probiootit, omega3, Female complex, magnesium, Arginiini, valkosipulikapselit, kollageenineste, Evoniat hiuksille ja tarpeen vaatiessa vielä Immune Complex.

Jos heräsi jotain kysymyksiä liittyen ruokapäiväkirjaan niin niitä voi laittaa kommenttiboksissa tulemaan? Muuten toivottelen oikein ihanaa alkanutta viikkoa, syökäähän hyvin!