Gluteeniton kaneli-banaanileipä

Blogiani pidempään seuranneet tietävätkin rakkauteni banaanileipään. Täällä on nähty vuosien varrella useampikin erilainen banaanileipä resepti – milloin leipä on ollut erityisen suklainen, milloin tehty matchaan ja milloin se on ollut tuhdin marjaisa. Näitä erilaisia kokeiluja löytyy tosiaan monta ja avainsanalla banaanileipä pitäisi löytyä nuo kaikki blogiurani aikana valmistamani reseptit.

Toissa päivänä jälleen kerran innostuin ja päätin leipoa banaanileivän, joka maistuu erityisen vahvasti kanelille. Kanelihan on ehdottomasti yksi suosikki leivontamausteistani ja rakastan paitsi sen tuomaa herkullista makua, myös ihanaa tuoksua joka leivonnasta kotiin välittyy. Tämä kanelinen leipä onnistui jälleen kerran, mitä täydellisimmin ja vaikka heitin joukkoon vielä vähän ekstraa, eli kookoslastuja, sopivat nekin reseptiin kuin nenä päähän. Lopputuloksesta tuli herkullinen ja maukas, sellainen, jota uskoisin uskaltavan myös vieraille kahvipöydässä tarjota!

Jos et ole vielä koskaan kokeillut valmistaa banaanileipää, niin nyt on korkea aika. Nappaa alta helppo resepti talteen ja ei muuta kuin testailemaan!

Tuhdin kanelinen banaanileipä ( GL, M)

  • 3 banaania (2 taikinaan ja kolmas koristeluun)
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3 tl kanelia
  • 0,2 dl kookossokeria (hunajakin käy)
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 dl gluteenitonta jauhoseosta (mikä tahansa käy)
  • 1 dl kookosöljyä
  • 1,5 dl kookoslastuja
  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 1/3 tl ruokasoodaa

Muusataan banaanit kulhossa mössöksi ja lisätään joukkoon kananmunat, leivinjauhe, kookossokeri, ruokasooda sekä kaneli. Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa ja kaadetaan sekin taikinan joukkoon. Lopuksi lisäillään kaurahiutaleet, jauhot (näiden suhteen on todellinen vapaus valita, mitä käytät) ja kookoslastut koko ajan taikinaa sekoittaen. Kaadetaan valmis leipätaikina kookosöljyllä voideltuun pienehköön leipävuokaan ja laitetaan leivän päälle halkaistun banaanin molemmat puolet koristeeksi. Paistetaan uunin keskitasossa 180 asteessa noin 30 -40 minuuttia. Jälleen kerran kypsyyttä kannattaa tunnustella veitsen kärjellä ja paistaa leipä niin ettei keskiosa jää liian raa`aksi mutta ettei se kuitenkaan yli kypsenny korpuksi.

Nautiskellaan kahvin, teen tai vaikka villisti maitolasillisen kera. Tämä leipä menee tosiaan enemmänkin makeasta kuin suolaisesta, joten sen päälle ei välttämättä kannata juustoja laittaa ellei välttämättä halua. Itse tykkään syödä banaanileipää pääasiassa ihan sellaisenaan, sillä silloin maku tulee parhaiten esille.

Oikein rentouttavaa iltaa jokaiselle! Onko täällä muuten muita auttamattomasti banaanileipään hurahtaneita? 

Vaihtoehtoinen aamiainen

Aivan liian usein jumiudun samanlaisiin aamiaisiin. Vaikka rakastan syömisen suhteen vaihtelua, jotenkin aamupaloihin on vaan niin helppo jämähtää – varsinkin niihin tietynlaisiin tuttuihin ja turvallisiin. Banaanipannarit ovat niitä, joihin en vaan koskaan kyllästy ja omeletti on toinen, joka muuten maistuu aamuisin kerta toisensa jälkeen niin erinomaiselta. Tänään päätin kuitenkin tehdä jotain aivan muunlaista aamupalaa ja päädyinkin pitkästä aikaa smoothie bowliin herkullisilla täytteillä, sekä eilen valmistamaani granolaan.

Smoothie bowl on ihanan ravitseva sekä värikäs aamiainen. Jos joskus smoothiet olivat kovassa huudossa, niin nykyään tuntuu, että joka puolella kootaan kauniita aamiaiskulhoja. Itsekin jaksan aina välillä hifistellä ja tänään oli nimenomaan juuri tuollainen aamu. Kokosin smoothie lautasellisen päälle paitsi karhunvatukoita, kookoslastuja, raakasuklaata ja chioja, myös tuota itse valmistamaani granolaa. Itse asiassa kotitekoisen granolan valmistaminen on juttu, jota suosittelen jokaiselle! Sen sijaan, että ostat valmiin paketin kaupasta, kokeile valmistaa sitä itse. Granola on mielestäni aivan loistava välipala ja lisä erilaisiin jogurtteihin sekä rahkoihin (myös maidottomiin). Jälleen kerran tullaan siihen, että terveellisen ruokavalion ei todellakaan tarvitse olla tylsää ja yksitoikkoista!

Marjaisa smoothie bowl (GL, M)

  • 1 banaani
  • 250 g Kuningas -suomalaista marjasekoitusta (jäisenä)
  • 1 kypsä avokado
  • 1 rkl tyrnijauhetta
  • 1/5 tl Puhdistamon Super C -jauhetta
  • Kourallinen mintunlehtiä
  • 1 rkl Vivania Beauty Collagen -jauhetta
  • 3 dl makeuttamatonta kaurajuomaa

Kaadetaan kaikki aineosat blenderiin ja blendataan huolella. Smoothie saa jäädä hieman paksummaksi, joten älä lisää nestettä 3 dl enempää. Kaadetaan valmis seos kulhoon ja koristellaan haluamillaan täytteillä. Itse käytin koristeluun pari palaa raakasuklaata, mintunlehtiä, luomu kookoslastuja, karhunvatukoita, chioja sekä granolaa. Kokonaisuudesta tuli näiden täytteiden kera erityisen maukas ja herkullinen!

Jos granolan testaaminen kiinnostaa, tässä erinomainen resepti nimenomaan hyvin yksinkertaiseen viiden aineosan sekoitukseen. Halutessasi voit toki lisätä joukkoon myös kuivattuja marjoja tai hedelmiä mutta mielestäni ne eivät ole välttämättä tarpeen. Itse halusin hyvin yksinkertaisen granolan ja sellaiseksi tämä onnistui erinomaisesti! Pakko sanoa, että maapähkinävoi sopii erinomaisesti kaurahiutaleiden kaveriksi.

Maapähkinävoi granola (GL, M)

  • 5 dl isoja kaurahiutaleita
  • 1 tl kanelia
  • 1 dl hunajaa
  • 1 dl luomu maapähkinävoita
  • Muutama tippa vaniljaa

Kaadetaan kaikki aineosat kulhoon ja sekoitetaan tasaiseksi massaksi. Tärkeää on, että maapähkinävoi on pehmeää ja leviää kaurahiutaleisiin kauttaaltaan. Tarvittaessa käytä haarukkaa massan erottelemiseen mikäli maapähkinävoi meinaa vetää kaurahiutaleita klönteille. Kun granolaseos on valmis, kaadetaan se leivinpaperin päälle tasaisesti ja paistetaan uunin keskitasossa 180 asteessa noin 10-15 minuuttia. Granola on valmista hyvin lyhyelläkin paistoajalla, joten siinä kohtaa, kun kaura rusehtaa se kannattaa napata suosiolla pois uunista. Annetaan jäähtyä hetki ennen nauttimista!

Tällaisen aamiaisen, kun nautiskelee voin luvata, ettei nälkä tule hetkiin! Toivottavasti intoudutte kokeilemaan. :)

Oikein mukavaa tiistaita jokaiselle!