Herkullinen chia-kauravanukas

Yksi suurimmista ruoka rakkauksistani on chiavanukas. Täyteläinen, pehmeä, kauniisti koristeltu vanukas, joka maistuu ihanasti vaikka aamiaiseksi tai välipalaksi. Tuo vanukas ei koskaan petä ja sen voimalla jaksaa helposti useammankin tunnin! Voit valmistaa vanukkaan pelkästään chioihin ja nesteeseen tai tehdä kuten minä tavallisesti teen, eli lisätä joukkoon myös mausteita sekä isoja kaurahiutaleita. Nimenomaan kaurahiutaleilla vanukkaasta saa tuhdimman eikä chian siemeniä tarvitse laittaa niin runsaasti. Jos taas mietitään nimenomaan kauraa ja chioja raaka-aineena, ei voida kyllä puhua kuin erittäin terveellisestä ravinnosta!

Kuten puurojenkin, myös vanukkaiden kanssa vain taivas on rajana. Voit oikeastaan yhdistellä mitä raaka-aineita ikinä tahdotkaan ja loihtia noista juuri sinun makuusi toimivan vanukkaan. Itse pidän tosiaan kauran ja chiojen yhdistelemisestä sekä kuorrutuksessa puolestaan tykkään yhdistellä visuaalisesti toimivia värejä, niin hedelmien, marjojen kuin erilaisien tahnojen, hiutaleiden sekä siementen avulla. Toki tärkeintä on kuitenkin ravintosisältö, eli se, että kokonaisuus olisi ravitseva ja monipuolinen. Tuo itse pohjahan on jo aika proteiini- ja kuitupitoinen, joten koristeluun tykkään käyttää hedelmiä, marjoja sekä hyvien rasvojen lähteitä.

Oma vanukkaani on tällä(kin) kertaa aikamoinen sekametelisoppa mutta tämä on se tuttu ja herkullinen vaihtoehto – suomalaisia pakastevadelmia, isohko banaani, cashew-tahnaa, granolaa (ilman lisättyä sokeria) ja ripaus kanelia. Tykkään koristella vanukkaan niin täyteen, ettei se itse vanukas edes täytteiden alta pilkota mutta lupaan, kyllä se sieltä pohjalta löytyy!

CHIA-KAURAVANUKAS (GL, M)

  • 2 rkl chian siemeniä
  • 2/3 tl vaniljajauhetta (käytin Foodinin Bourbon-jauhetta)
  • 1,5 dl isoja kaurahiutaleita
  • 2,5 dl luomu kaurajuomaa
  • 1/2 dl kookoshiutaleita
  • 2 tl hunajaa
  • Ripaus laadukasta suolaa

Koristeluun:

  • Suomalaisia pakastevadelmia
  • 1 banaani
  • Granolaa (käytin Pauluns kaakao & vadelma sekoitusta)
  • Cashewtahnaa (käytin Foodinin)
  • Kanelia

Sekoitetaan kuivat aineet keskenään kulhossa, jonka jälkeen lisätään joukkoon kaurajuoma sekä hunaja. Sekoitetaan seos huolellisesti ja laitetaan jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi. Itse tykkään tehdä vanukkaan edellisenä iltana seuraavaa päivää varten, jolloin se ehtii tekeytymään jääkaapissa useamman tunnin ajan ja näin ollen on myös varmasti vatsaystävällinen. Chiojen kanssa, kun saa olla tarkkana jotta ne ehtivät paisumaan riittävästi!

Kaadetaan valmis vanukas syvään lautaseen ja lisätään päälle täytteet, jonka jälkeen vanukas on valmista nautittavaksi! Rinnalle vielä herkullinen luomu kahvi, johon kannattaa lisätä loraus MCT-öljyä, nam.

Eipä sitten muuta kuin oikein ihanaa ja aurinkoista päivää jokaiselle! 

Gluteeniton ja maidoton porkkanakakku

Miten minusta tuntuu, että viime reseptistä on vierähtänyt jo hyvä tovi? Hetkeen keittiössäni ei olekaan syntynyt mitään kovin inspiroivaa ja on menty lähinnä sieltä, missä aita on matalin. Alkuviikosta alkoi kuitenkin onneksi jälleen tapahtumaan, kun teki mieli loihtia jotain hyvää mutta myös terveellisen herkullista. Porkkanapussi jääkaapissa ja kohta vanhenevat taatelit saivat tällä kertaa inspiroitumaan, jonka vuoksi päätinkin kokeilla terveellisen porkkanakakun loihtimista. Tämä kakku ei ehkä ole ulkomuodoltaan se perinteisin, sillä paistoin sen leipävuoassa mutta maku on ehdottomasti ulkomuotoaankin parempi!

Tämän porkkanakakun maku on hyvin kuivakakkumainen, pehmeä mutta samalla sopivan makea. Makeus on haettu ainoastaan taateleista, eli puhutaan todellakin terveellisestä leipomuksesta. Sanoisin, että erinomainen herkku viikonlopun aamiais- tai kahvipöytään jopa teillekin, jotka olette dieetillä tai elätte hieman kurinalaisempaa ajanjaksoa ruokailujen suhteen. Itse tein kakun alkuviikosta ja olen tosiaan napostellut sitä pitkin viikkoa välipaloina. Kakku ei nosta verensokereita pilviin vaan toimii mielestäni erinomaisesti myös ihan tavalliseen viikkoruokailuun hyvien raaka-aineidensa vuoksi.

PORKKANAKAKKU (GL, M)

  • 1,5 dl pehmeitä taateleita
  • 3 kananmunaa
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/3 tl ruokasoodaa
  • 1,5 tl kanelia
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 1/3 tl vaniljajauhetta (Bourbon)
  • Kourallinen casheweja
  • 2 dl porkkanaraastetta
  • 1,5 dl mantelijauhoja
  • 1/2 dl kookoshiutaleita
  • 1 dl gluteenitonta jauhoseosta (mikä tahansa käy)
  • 1 dl kaurajauhoja
  • 1/2 dl kaurajuomaa
  • Koristeluun taateleita

Laitetaan taatelit ja kaurajuoma blenderiin jossa ne blendataan massaksi. Ei kuitenkaan haittaa vaikka taatelit eivät rikkoutuisi aivan kokonaan, sillä se antaa leivälle kivaa koostumusta. Sekoitetaan kulhossa osa kuivista aineista eli leivinjauhe, sooda, kaneli, suola, vaniljajauhe sekä kookoshiutaleet. Lisätään joukkoon kananmunat, porkkanaraaste sekä pähkinät. Sekoitetaan huolella kunnes joukkoon voi alkaa lisäämään jauhoja. Jauhot kannattaa laittaa pikkuhiljaa ja sekoittaa seosta jatkuvasti siinä samalla. Voidellaan leipävuoka ja kaadetaan taikina siihen. Toinen vaihtoehto on tosiaan levittää massa leivinpaperin päälle pellille. Lämmitetään uuni 180 asteeseen ja siivutetaan koristelua varten muutama taateli. Nuo taatelit voi painella kakun päälle tai halutessaan ne voi toki jättää laittamattakin. Yhtä lailla koristeluun sopii vaikka hasselpähkinärouhe tai cashewit. Paistetaan uunin keskitasossa noin 45 minuuttia aina välillä veitsellä leivän kypsyyttä kokeillen. Itse paistoin leivän suhteellisen kypsäksi, eli pidin sen 45 minuuttia ihan suosiolla. Jos taas pidät vähän raaemmasta kakusta, voit napata sen pois uunista jo aikaisemminkin.

Annetaan jäähtyä ja nautitaan! Leipä muuten säilyy useamman päivän ihan huoneenlämmössäkin sillä se ei sisällä mitään pilaantuvia aineosia. Toki sen voi myös pakastaa tai purkittaa vaikka jääkaappiinkin.

Toivottavasti resepti inspiroi teitä sitä kokeilemaan! Varsinkin kaikki kuivakakkujen ystävät, nyt kannattaa rohkeasti kokeilla.

Muuten toivottelen oikein ihanaa perjantaita jokaiselle! Ja jos törmätään I love me -messuilla niin tulkaahan vaan rohkeasti nykäisemään hiasta.