Hyvän aamun resepti

Kuten olen sen monta kertaa täälläkin todennut – rakastan aamiaista. Aamupala käynnistää päivän ja tekee siitä parhaimmillaan erityisen hyvän. Jos joudut lähtemään liikenteeseen pelkän kahvin voimin tai kiireessä hotkaistun leivän turvin – ei päivä varmastikaan ala yhtä hyvällä moodilla. Täyttävä ja monipuolinen aamiainen luo pohjan alkavalle vuorokaudelle!

Tuorepuuro

Minulle aamut ovat ylipäänsä kovin ratkaisevia päivän fiiliksen kannalta. Jos joudun heräämään liian aikaisin ja takana on vähäiset yöunet – olen taatusti kiukkuinen ja huonolla tuulella. Pitkään koitin tehdä itsestäni aamuihmistä ja kääntää rytmiäni niin, että nauttisin aikaisista aamuheräämisistä ja menisin jo kymmenen aikaan illalla vuoteeseen. Kohdallani tuo ei kuitenkaan toimi – ei sitten millään. Sisäinen kelloni on luotu valvomaan kahteentoista ja heräämään kahdeksan jälkeen. Vaikka välillä sainkin rytmini käännettyä, en silti luontaisesti osaa elää tuolla tavalla. Rakastan iltoja ja tykkään valvoa. Illoissa on oma taikansa ja olen silloin luovimmillani. Etenkään näin talvella en kaipaa heräämistä kuudelta tai edes seitsemältä. Kun on sysipimeää tuntuu sille, että minunhan kuuluukin vielä nukkua. Idyllisin aika herätä onkin kohdallani 8-9 välillä.

Jotta päivästä tulee mahdollisimman hyvä – on aamiaisen oltava aina täyttävä. En koskaan lähde liikenteeseen puolityhjällä vatsalla, vaan haluan tuntea itseni kylläiseksi – muuten en jaksa. Olenkin siinä mielessä monesta poikkeava tapaus, että voin suoraan sängystä marssiä jääkaapille. En kärsi huonosta ruokahalusta tai huonovointisuudesta. En myöskään syö joka aamu samanlaista aamupalaa, kuten moni muu tekee. Rakastan monipuolisuutta ja uusien juttujen kokeilua. Hyviä esimerkkejä paljon suosimistani aamiaisista ovat vihersmoothie, kasvistäytteinen omeletti, chia-vanukas, banaanipannarit ja tuorepuurot. Vaihtelevuus on ihan parasta!

IMG_8636-4Tuorepuuro

Tänään päiväni starttasi tuorepuuron ja matcha-latten voimin. Tuorepuurot ovat olleet jo pitkään yksi suosikki aamupaloistani, sillä niiden helppous on vertaansa vailla. Kun illalla teet puuron valmiiksi, voit aamulla melkeinpä suoraan sängystä kammeta jääkaapille ja nauttia aamiaisesi. Tuorepuuron hyvä puoli on myös sen monipuolisuus. Halutessasi voit iskeä joukkoon hyviä rasvoja (pähkinät, mantelit), suomalaisia marjoja (mansikat, mustikat, tyrni), kuituja (psyllium, chiat, kaura, pellavansiemenet) ja proteiinia (normi tai kasvipohjainen rahka, hera).

Luovuus on tässä puuhassa sallittua ja ainakin omassa keittiössäni tuorepuuro on näyttänyt välillä mitä ihmeellisemmältä luomukselta. Erinomainen aamiainen myös niihin aamuihin, kun tuntuu ettei kaapeissa ole yhtään mitään! Puuro on helppo valmistaa ns. kaappien jämistä. :)

IMG_8629-2

Alla olisikin reseptit tämän aamun käynnistäneisiin herkkuihin – mansikkaiseen tuorepuuroon ja matcha-latteen. Kirjoittelin teille taannoin tuosta matchasta ja pakko sanoa, että teen lisäksi latte on vienyt mennessään! Lämmin suositus kyseiselle kofeiiniakin sisältävälle superteelle.

Mansikkatuorepuuro

  • 1,5 dl luomu kaurahiutaleita
  • 1,5 dl makeuttamatonta kaurajuomaa
  • 1 rkl chian siemeniä
  • 1 rkl pellavansiemeniä
  • 1 dl Alpron GO ON -soijarahkaa
  • 2 dl suomalaisia pakastemansikoita
  • Loraus hunajaa tai agavea
  • 0,5 dl casheweja

Sekoitetaan kulhossa kaikki aineosat. Kaadetaan seos suljettuun rasiaan ja laitetaan jääkaappiin yöksi tekeytymään. Aamulla kaadetaan tarjoilukulhoon ja halutessaan joukkoon voi lisätä vielä extra mansikoita. Itse käytin koristeluun suomalaisia mansikoita noin puolikkaan desin verran.

Matcha latte

  • 2,5 dl makeuttamatonta kaurajuomaa
  • 0,5-1 tl matchaa
  • Pieni loraus luomu vaniljauutetta (ei pakollinen)

Kuumennetaan kaurajuoma kattilassa lämpöiseksi. Kaadetaan kaikki aineosat blenderiin ja hurautetaan kuohkeaksi lateksi. Halutessaan juoman voi myös vispata käsin mutta aikaa säästääkseen suosittelen blendausta! Nautiskellaan herkullisen tuorepuuron kaverina.

IMG_8686

Aamiainen oli ihanan herkullinen ja käynnisti päivän erinomaisesti – vaikka pakko sanoa, että tänään on varmaan ollut taas pimein päivä hetkiin! Oli niin hankalaa kuvata nämä kuvat, vaikka käytössäni onkin kovin valovoimainen objektiivi. Ankeaa. Onneksi päivä pitenee jatkuvasti ja kevättä kohden aurinkokin näyttäytyy useammin!

Onko muiden mielestä aamiaisella suuri vaikutus alkavaan päivään? Oletteko tehneet samoja havaintoja?

Toivepostaus: suosikkipasta

Pastareseptien perään on kyselty nyt useampaan otteeseen, joten aika toteuttaa toiveenne. Tänään luvassa olisikin suosikkiresepteistäni se suosikein – avokado-pinaattipasta. Minustahan on siis tullut suhteellisen lyhyessä ajassa oikea pastahirmu ja kyseistä sapuskaa tuleekin kokkailtua viikottain! Marraskuussa kirjoittelin teille postauksen aiheeseen liittyen, jossa kerron tarkemmin hiilareiden lisäämisen vaikutuksista kehooni. Kohdallani vaikutukset ovat tosiaan olleet pelkästään positiivisia, joten enää en todellakaan välttele niiden käyttöä ruokavaliossani.

img_8427

Teen pastat aina gluteenittomina ja maidottomina. Suosin pääasiallisesti luomua (esim. Urtekram) mutta hätätapauksessa ostan ihan tavallista gluteenitonta maissipastaa, jota myydään esimerkiksi S-Marketissa. Myös gluteenittomia riisinuudeleitä tuli ostettua taannoin testiin ja niitä ajattelin kokeilla lähipäivinä! Kerman korvaan pastoissa joko kookoskermalla/maidolla tai Oatlyn kaurakermalla. Melkeinpä voisin sanoa, että Oatlyn tuote on jopa parempaa, sillä se jäljittelee niin vahvasti kerman makua ja koostumusta.

Itse en huomaa gluteenittomassa pastassa eroa vehnäpastaan, sillä en taida edes muistaa miltä vehnä pastassa maistuu. En tosiaan ole koskaan ollut mikään pastojen suurkuluttaja, joten oma hurahdukseni on tapahtunut vasta siinä kohtaa, kun olen jo muutenkin suosinut gluteenitonta ruokavaliota. Olen niin makunystyröiltäni tottunut gluteenittomaan ja maidottomaan, että maistan melkein kaiken korvaavan yhtä hyvänä. Esimerkiksi tuo Oatlyn kaurakerma on vaan niin taivaallista!

Avokado-pinaattipasta

Avokado-pinaattipasta (GL, M)

  • 2 avokadoa
  • 1 limetti
  • Runsas kourallinen pinaattia
  • 2 pientä valkosipulin kynttä
  • 2 rkl pestoa
  • 1/2 tl himalajan vuorisuolaa
  • 1 tl persiljaa
  • Mustapippuria
  • Herbamarea
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • Laktoositonta fetaa
  • Gluteenitonta pastaa
  • 1,5 dl kaurakermaa (Oatly)

Kiehauta pastavesi jossa on ripaus suolaa ja lisää joukkoon gluteeniton pasta. Itse laitan aina silmämäärisesti, joten tarkempaa määrää en valitettavasti osaa sanoa. Kun pasta kypsyy – valmistetaan kastike. Mitataan blenderiin kaikki muut aineosat fetaa lukuunottamatta. Hurautetaan seos tasaiseksi ja kaadetaan erilliseen kulhoon. Lisätään joukkoon kämmenen sisällä murennettu feta (laitoin suunnilleen yhden kourallisen) ja kaadetaan sekaan kypsät pastat. Sekoitellaan kulhossa jonka jälkeen koko seos kaadetaan kattilaan ja lämmitetään liedellä vielä hetkisen verran. Lopuksi päälle voi ripotella fetaa, sekä mausteita oman maun mukaan!

Sitten vaan nautiskelemaan. Itselleni tästä annoksesta riitti kahdelle päivälle, joten toinen osa vaan jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän lounasta.

img_8458-2

Tässä oli nyt tosiaan se suosikeista suosikein pasta, jota tulee tehtyä vähintään kerran viikossa. Muitakin reseptejä löytyy takataskusta, joten voisinkin ottaa tavaksi jakaa viikottain jotain pastareseptiä! Niin pitkälle, kun niitä siis riittää.

Olisiko teillä muuten vinkkejä riisinuudelien käyttöön? Ajattelin jotain kiinalaistyylistä reseptiä, mutta jos on heittää suorilta jotain vinkkiä – niin otan ilomielin vastaan!? :)

Mukavaa päivää kaikille!