Gluteeniton ja maidoton pinaattikeitto

Olen useamminkin kuin kerran kuullut ihmettelyä mieltymyksistäni pinaattikeittoa kohtaan. En tiedä mielletäänkö pinaattikeitto noin yleisesti ”ällöttävien” perinneruokien kategoriaan, mutta mielestäni kyseinen keitto on vaan todella hyvää! Valmistan pinaattisoppaa suhteellisen usein ja pidän sitä helppona sekä nopeana arkiruokana. Toisinaan turvaudun myös valmiiseen pakasteeseen – Apetit laktoosittomaan pinaattikeittoon. Keiton rinnalle kun keittää muutaman kananmunan ja sulattaa palan kauraleipää, niin voidaan puhua pehmeästä, arkisesta makunautinnosta!

Kotitekoinen ruoka on aina toki parasta mahdollista, jonka vuoksi pyrin välttelemään kaupan valmisruokia. Pinaattikeitonkin teen mielelläni itse, jos resurssit vaan antavat myöden. Viimeksi tällä viikolla tuli nautittua kyseistä keittolounasta ja oli muuten sen verran herkullista, että tänään haluan jakaa kyseisen reseptin kanssanne! Ja etenkin kun ollaan lihattomassa lokakuussa, on tässä loistava resepti myötäilemään tämän kuun teemaa…

GLUTEENITON JA MAIDOTON PINAATTIKEITTO

  • 2 rkl kookosöljyä
  • 3,5 dl kaurajuomaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 125 g pakastepinaattia (1 pussillinen + toisesta 1/4)
  • 1,5 dl kookosmaitoa
  • 3 rkl gluteenittomia jauhoja
  • 1 tl valkopippuria
  • 2 tl sitruunanmehua

Lisukkeet:

  • 1 luomu kananmuna
  • Kurpitsansiemeniä
  • Pellavansiemeniä

Sulatetaan kookosöljy kattilassa miedolla lämmöllä nestemäiseksi. Lisätään joukkoon kaurajuoma sekä kookosmaito. Vispataan ja lisätään mausteet. Seuraavaksi kaadetaan mukaan jäiset pakastepinaatit jatkuvasti sekoittaen. Kun pinaatit ovat sulaneet, lisätään joukkoon vielä jauhot (käy mikä tahansa gluteeniton jauhoseos/jauho, kuten riisijauho, perunajauho tms.). Lopuksi maustoin keiton vielä sitruunanmehulla, sillä mielestäni sitruuna sopii hyvin pinaatin kaveriksi! Annetaan hautua kattilassa muutaman minuutin ajan, jotta keitto muuttuu pikkuhiljaa paksummaksi. Lisukkeiksi voi keittää vaikka kananmunan ja ripotella päälle erilaisia pähkinöitä sekä siemeniä.

Annoksesta tulee kahdelle henkilölle.

Jos tähän loppuun muutama sana jo mainitsemastani lihattomasta lokakuusta, niin itsehän tosiaan syön pääsääntöisesti kasvisruokavalion mukaan – olen syönyt jo pitkään. Ainut sudenkuoppa, jossa välillä ratkean, ovat hampurilaiset. En nimittäin ole tänä päivänä vielä maistanut aidosti hyvää kasvishampurilaista ja seitan on itselleni ehdoton ei, ei. Arjessa en kuitenkaan kaipaa koskaan kanasuikaleita tai pihvejä, vaan ne liittyvät enemmän ravintolaruokaan. Toisinaan siis sallin tuon nautinnon itselleni, sillä tiedän miten paljon vaalin arjessa ekologisia sekä eettisiä valintoja. Oma hiilijalanjälkeni voisi toki olla pienempi, mutta pyrin tekemään parhaani ja parantamaan jatkuvasti.

Tärkeintä on mielestäni punnita valintojaan ja miettiä, voiko tuntea hyvää omaatuntoa siitä mitä tekee tämän planeetan hyväksi? En tuomitse muiden valintoja, mutta ehdottomasti suosittelen kokeilemaan lihatonta lokakuuta. Kuukausi ilman lihaa ei ole aika eikä mikään, joten nyt vaan rohkeasti mukaan haasteeseen!

Rentouttavaa perjantaita ja toivottavasti resepti miellyttää!

Laku-suklaa-kookos raakapallot (GL, M, RAW)

Jälleen ollaan perjantaissa ja viikonloppu häämöttää! Mikäpä olisikaan parempi tapa startata vapaat rankan työviikon jälkeen kuin leipoa itselle ja läheisille jotain hyvää? Perjantait ovat blogissani lähestulkoon poikkeuksetta reseptipäiviä ja samoilla linjoilla jatketaan tänäänkin. Luvassa onkin ihana herkkuresepti terveelliseen hyvään, eli raakapalloihin. Tällä kertaa yhdistin kolme parasta aineosaa, nimittäin kookoshiutaleet, luomu lakritsijauheen sekä raakakaakaon. Noiden kolmen maun yhdistelmällä syntyi ehkä täydellisyyttä hipovin makuelämys aikoihin ja siksipä ilolla tämän päiväisen reseptin teille jaan!

Valmistan raakapallot useimmiten ilman kaurahiutaleita, mutta tällä kertaa tein poikkeuksen. Lisäsin nimittäin taikinaan luomuhiutaleita, jotka vaikuttavat hieman pallojen koostumukseen. Paitsi että kaurahiutaleet lisäävät ruokaisuutta, ne myös tekevät raakapalloistapalloista pakastimessa kiinteämpiä sekä kovempia. Tuo taas on makuasia, pitääkö siitä vai ei. Jos haluat säilyttää pallojen ihanan pehmeyden ja tryffelimäisyyden, jätä kaurahiutaleet silloin suosilla kokonaan pois. Reseptejäni voi aina varioida, eli mikään ei ole kiveen kirjoitettua! Siispä kuuntele omia mieltymyksiäsi ja vaali niitä.

KOOKOS-LAKRITSI-SUKLAA RAAKAPALLOT (GL, M, RAW)

  • 15 taatelia
  • 3/4 tl Urtekramin luomu lakritsijauhetta
  • 1/2 tl Foodinin luomu ceyloninkanelia*
  • 1 rkl Foodinin luomu raakakaakaota*
  • 1 dl kaurahiutaleita (jätin ehkä hieman vajaaksi…)
  • 0,8 dl Foodinin kookosöljyä*
  • 1 rkl Foodinin agavesiirappia*
  • 1 tl Foodinin Bourbon vaniljajauhetta*
  • 1/2 dl kookoshiutaleita
  • Ripaus laadukasta suolaa

Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi. Kaadetaan blenderiin taatelit, suola, lakritsijauhe, kaneli, raakakaakao sekä vaniljajauhe. Blendataan kevyesti, jonka jälkeen lisätään joukkoon sulanut kookosöljy sekä agave. Blendataan lisää, jonka jälkeen kaadetaan mukaan kookoshiutaleet sekä pienissä erissä ripotellen kaurahiutaleet. Saatoin itse jättää tuon desilitran hieman vajaaksi, joten kaada kaurahiutaleita vähitellen ja jos tuntuu että taikina muuttuu liian kuivaksi, jätä määrä hieman vajaaksi. Jatketaan blendausta vielä jokusen aikaa jotta taikinasta tulee mahdollisimman tasaista. Tällä kokoonpanolla blendaamisen ei tulisi olla kovin haastavaa, eli taikina kyllä pyöri ainakin omassa blenderissäni ihan mukavasti…

Kun taikina on valmis, pyöritellään siitä pieniä palloja ja upotetaan ne joko kookoshiutaleisiin tai lakritsijauheeseen. Itse tein oikeastaan puolet ja puolet mutta koska lakritsijauhe on aika voimakasta, kannattaa sen kanssa olla varovainen. Laitetaan valmiit pallot pakastimeen tekeytymään ja annetaan olla siellä suunnilleen tunti ennen tarjolle asettamista. Itse säilytän raakapalloja aina pakastimessa, josta niitä sitten välipalaksi napostelen.

Reseptin määrästä tulee suunnilleen 8-12 raakapalloa, pallojen koosta riippuen. Itse tuplasin määrät ja valmistin kerralla reilumman satsin!

Mikäli reseptiä testaatte, olisi mukava kuulla mielipiteitänne?

Paljon aurinkoa juuri sinun perjantaihin!

*Foodinin tuotteet sponsoroitu