Helppo, nopea ja herkullinen raakasuklaa

Raakasuklaa on sellainen herkku, jonka tekeminen on oikeastaan aika pitkälti tuuripeliä. Välillä suklaasta tulee aivan tajuttoman hyvää kunnes seuraavalla kerralla se maistuu liikaa kaakaovoilta tai on puolestaan turhan makeaa. Olen valmistanut raakasuklaata itse lukuisia kertoja ja joukossa on tosiaan ollut monia huteja mutta toisinaan myös hittejäkin. Tällainen hitti sattui kohdalle viimeksi sunnuntaina, kun innostuin pitkästä aikaa leivontahommien suhteen. Päätin valmistaa raakasuklaata kookosöljyyn ja maustaa suklaan mulpereilla sekä gojimarjoilla. Lopuksi heitin joukkoon summanmutikassa vielä hieman kookoshiutaleitakin, jotka osoittautuivat aivan mielettömän hyväksi lisukkeeksi!

Tämä valmistamani raakasuklaa hivelee siis mielestäni aika lailla täydellisyyttä. Suklaassa on ihanasti sattumia ja kookoshiutaleet narskuvat mukavasti suussa. Kaakaonkin määrä on juuri optimi eikä raakasuklaasta tule laisinkaan huono olo. Itse asiassa olen huomannut, että kaakaovoi on sellainen juttu joka ei oikein sovi itselleni. Kookosöljyyn valmistettu raakasuklaa on huomattavasti ”kevyempää” eikä aiheuta mielestäni yhtä herkästi pahoinvointia kuin kaakaovoihin valmistettu. Voi toki olla, että olen käyttänyt kaakaovoita liian suurissa määrin aikaisemmissa tekeleissäni mutta joku siinä yhtälössä ei ole tosiaan toiminut. Tärkeintä lienee kuitenkin se, että tällä kertaa onnistuin ja tänään kanssanne jakamani resepti on niin täydellinen – ainakin omaan suuhuni. Suklaa kannattaakin laittaa asap testaukseen jos kaapistanne vaan löytyvät kyseiset ainekset!

HERKULLINEN GOJI-MULPERI RAAKASUKLAA (GL, M, RAW)

  • 1,5 dl Foodinin kookosöljyä
  • 1/2 dl Foodinin raakakaakaota
  • 3 tl Foodinin agavesiirappia
  • 2/3 tl Foodinin Bourbon vaniljajauhetta
  • 2 tl Foodinin kookossokeria
  • Ripaus kanelia
  • Ripaus piparkakkumaustetta
  • 1 dl Foodinin mulperimarjoja
  • 1/2 dl Foodinin gojimarjoja
  • Kookoshiutaleita (lisäsin ilman mittaa, ehkä noin 1/2 dl?)

Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa nestemäiseksi. Kaadetaan raakakaakao muovikulhoon ja lisätään joukkoon kookossokeri sekä vaniljajauhe. Kun kookosöljy on sulaa, lisätään sen joukkoon agave ja kaadetaan seos muovikulhoon kaakaon ja mausteiden sekaan. Sekoitetaan huolella kunnes seos on tasaista. Tässä kohtaa lisätään joukkoon gojit, mulperit ja kookoshiutaleet, jonka jälkeen kaadetaan suklaaseos syvään lautaseen tai leivinpaperin päälle pakastamista silmällä pitäen. Itse halusin suklaasta hieman paksumpaa, jonka vuoksi käytin syvää lautasta. Lopuksi laitetaan suklaa pakastimeen jäätymään ainakin tunnin ajaksi. Itse jäädytän suklaata tavallisesti jopa vuorokaudenkin ennen nautiskelua, sillä silloin se on mielestäni parasta! Omaan makuuni kun on eniten jäinen raakasuklaa, jota muuten jopa säilytänkin pakastimessa ja napostelen aina sieltä herkkuhimon iskiessä.

Vaikka kaupan hyllyltäkin löytyvä raakasuklaa on aivan tajuttoman hyvää ja erityisesti viime aikainen ihastukseni Foodinin gingerbread luomu raakasuklaa, on kotitekoinen suklaa kuitenkin niin omanlaistaan. Lisäksi jos haluaa yhtään säästää, niin kannattaahan raakasuklaakin valmistaa itse. Kun ostaa kotiin ne muutamat suklaan kaipaamat raaka-aineet, riittää niistä todella moneen valmistuskertaan!

Onko täällä muita raakasuklaan ystäviä? Tuleeko teidän tehtyä raakasuklaata itse ja jos niin millaisia täytteitä te suositte suklaan joukossa? Olisi mukava saada hieman ideoita tähän puoleen vaikka mulperit ja gojitkin loistavasti joukkoon sopivat!

 

*Foodinin tuotteet sponsoroitu

Pizza gluteenittomalla pohjalla

Pizza on yksi suosikki tavoistani herkutella. Tai aina ei välttämättä tarvitse puhua edes varsinaisesta herkuttelusta, sillä pizzastakin on mahdollista loihtia terveellinen. Paljonhan on kyse siitä, mihin pohja valmistetaan ja millaisin täyttein pizza koristellaan. Minun on nyt rehellisesti pakko myöntää, etten kykenisi syömään mitään kebabravintoloissa valmistettua rasvassa uivaa muutaman euron tonnikala-ananas pizzaa, vaan minulle hyvä pizza on laadukkaisiin täytteisiin valmistettu ja maultaan jotain muuta kuin rasvalta maistuva. En itse asiassa edes miellä pizzaa erittäin rasvaiseen tai ”roskaruokaan”, koska kyse on todella pitkälti siitä, millaisen pizzan valitset tai päätät valmistaa.

Omassa taloudessani pizzaa tulee valmistettua nykyään valitettavan harvoin. Herkemmin sitä syö sen pizzansa valmiina ravintolassa kuin ostaa kaikki tarpeet kotiin. Pizzan valmistaminen on kuitenkin niitä juttuja, joka kuulostaa hankalammalta kuin onkaan. Muistin tämän nimittäin jälleen eilen, kun päätin viettää sitä kuuluisaa pizzaperjantaita. Ostinkin kaikki täytteet kotiin ja oivalsin, että tämähän kävikin aivan käden käänteessä! Valmistin pizzan gluteenittomaan pohjaan, jonka tein alusta alkaen itse. Valmiit pohjat ovat itselleni sellainen iso ei, koska pohjan loihtiminen on yksi helpoimmista osuuksista pizzan valmistuksessa. Täytteiksi valikoin suosikkejani pinaattia, laktoositonta vuohenjuustoa, mansikoita sekä avokadoa. Yksi juttu, jonka kuitenkin unohdin kaupassa käydessäni täysin, oli juustoraaste argh! Elämäni ensimmäistä kertaa siis valmistin juustoraastettoman pizzan, josta on muuten pakko sanoa, että yllätyin positiivisesti. Ehkä vuohenjuusto pelasti tilanteen mutta ei ihme kyllä maistunut sille, että jotain todella oleellista olisi puuttunut.

GLUTEENITON VUOHENJUUSTO-MANSIKKA PIZZA

  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1,5 dl kädenlämpöistä kaurajuomaa (tai vettä)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • Ripaus suolaa
  • 4 dl gluteenittomia jauhoja (sekoitin tattari, manteli sekä kaurajauhoja)

Täytteet:

  • Mansikoita
  • Tomaattimurskaa
  • Laktoositonta vuohenjuustoa
  • Pari avokadoa
  • Mustapippuria
  • Oreganoa
  • Tuoretta pinaattia
  • Juustoraastetta

Alkuun valmistetaan pohja kaatamalla kädenlämpöinen kaurajuoma (tai muu neste) muovikulhoon, johon lisätään leivinjauhe sekä suola. Sekoitetaan ja lisätään oliiviöljy. Lopuksi joukkoon kaadetaan jauhot pienissä erissä, mieluiten siivilän läpi. Itse käytin omatekoista jauhoseosta, eli laitoin n. 2 dl tattarijauhoja, 1 dl mantelijauhoja sekä 1 dl kaurajauhoja. Mitään yhtä oikeaa kaavaa tähän jauhojen suhteuttamiseen ei ole, eli kannattaa mennä vähän sen mukaan mikä tuntuu itsestä hyvältä. Jos taikina tarttuu edelleen tuon 4 dl jälkeen käsiin, niin lisää joukkoon vielä pienissä erissä jauhoja niin kauan, että taikina on vaivattavissa ilman tarttumista. Tuo tarttuminenkin on hyvin pitkälti kiinni siitä, mitä jauhoja käytät. Kun taikina on valmis, annetaan sen kohota leivinliinan alla noin 10 minuutin ajan.

Kun pohja kohoaa, valmistetaan täytteet siivuttamalla reilu määrä mansikoita, pari avokadoa sekä n. 90 g vuohenjuustoa. Siinä vaiheessa kun pohja on kohonnut riittävästi, levitetään se leivinpaperin päälle pellille pyöreään muotoon. Itse tykkään tehdä pohjasta erittäin ohuen, mutta tässä ollaan jälleen makuasioiden äärellä. Kun pohja on itselleen mieluisan paksuinen, levitetään sen päälle tomaattipyree/murska. Jos olisin muistanut juustoraasteen, olisin ripotellut sitä jo tässä kohtaa hieman tomaattimurskan päälle. Raasteen päälle lisätään täytteet ja lopuksi ripotellaan pizzan päälle mausteista mustapippuri ja oregano. Myös juustoraastetta kannattaa lisätä vielä aivan lopuksi, jolloin se viimeistelee pizzan. Paistetaan uunin keskitasossa 180 asteessa noin puoli tuntia. Kun pizza on valmista, ripotellaan päälle tuoretta pinaattia oman maun mukaan. Myös rucola toimii erinomaisesti pinaatin korvikkeena!

Eipä muuta kuin oikein rentouttavaa lauantaita jokaiselle! Itse suuntaan aivan näillä näppäimillä juoksulenkille sillä ilma on jälleen mitä parhain. Muuten luvassa on oikein rento viikonloppu ilman sen suurempia suunnitelmia, mikä tekee välillä enemmän kuin hyvää!