Uusi puurosuosikki: kvinoapuuro

*Sisältää mainoslinkkejä

Syön nykyään lähestulkoon aina puuron tuoreena. Keittämällä keitetty kaurapuuro on tosiaan jäänyt raikkaiden tuorepuurojen varjoon, sillä vaikka keittoprosessi onkin kovin nopea, maistuvat tuorepuurot minulle paremmin kuin hyvin. Viikonloppuna tuli kuitenkin tehtyä poikkeus sääntöön ja valmistin pitkästä aikaa lämmintä puuroa ja vieläpä ensimmäistä kertaa luomu kvinoahiutaleisiin! Olin jo pidempään haaveillut kvinoapuuron valmistamisesta mutta kerta toisensa jälkeen tuo on vaan siirtynyt ja siirtynyt. Uuden kokeilemisessa kun on aina se riski, että epäonnistuu, jolloin aikaa tulee olla riittävästi. Onneksi kuitenkin lähdin rohkeasti kokeilemaan, sillä uusi puurosuosikki on nyt löytynyt!

Eipä ole turhaan kvinoapuuroa hehkutettu, sillä minä ainakin ihastuin oitis puuron makuun ja pehmeyteen! Vaikka kaurapuuro on tunnetusti se perinteinen – hyvä ja herkullinen – niin pakko sanoa että kvinoapuurossa on joku sellainen aivan oma pehmeä makunsa, johon tykästyin. Varioin puuroreseptiä hieman oman näköisekseni ja lisäsin sinne pienen määrän myös kauraa (voi jättää poiskin ja korvata kvinoalla) sekä kananmunan proteiinia tuomaan. Maustoin puuron suosikeillani vaniljalla ja kanelilla sekä tuunasin vielä herkullisin lisukkein. Olen muuten nykyään pieni hifistelijä näissä puurojutuissa, sillä se vuosien takainen sokeriton mehukeitto on vaihtunut nimenomaan marjoihin, tahnoihin, pähkinöihin ja kaikkeen muuhun terveelliseen hyvään, jolla puuronsa voi koristella paitsi kivan näköiseksi, myös kovin herkullisen makuiseksi!

PEHMEÄ KVINOAPUURO (GL, M)

Lisukkeet:

Huuhdellaan kvinoahiutaleet huolellisesti muutamaan otteeseen siivilän läpi. Kaadetaan kattilaan vesi sekä kaurajuoma jotka kiehautetaan. Lasketaan lieden lämpötilaa miedommaksi ja lisätään nesteen sekaan jatkuvasti vispaten hiutaleet, kananmuna sekä mausteet. Viimeisenä puuron joukkoon lisätään makeutus, jonka yhteydessä tuo lähes valmis puuro kannattaa maistaa. Itse pidän enemmänkin suolaisesta puurosta, jonka vuoksi pidän makeutuksen aina minimissä. Annetaan valmiin puuron hautua kattilassa kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan, jonka jälkeen nostetaan kattila liedeltä. Tässä kohtaa voi antaa puuron vielä hetken vetäytyä kattilassa tai kaataa sen suoraan lautaselle. Lisätään puuron päälle ne mahdolliset lisukkeet – oman maun mukaan.

 

Alkuun jännitin kvinoan kitkerää makua, sillä jo itse hiutaleissakin on sellainen pistävä haju, joka ei ehkä ole se kaikista miellyttävin. Tuossa on muuten yksi syy, jonka vuoksi kvinoahiutaleet tulee tosiaan huuhdella huolella! Puuron lopputulos oli kuitenkin aivan erinomainen ja pelko osoittautui turhaksi. Myös koostumus oli oikein nappi, eikä pieni määrä kaurahiutaleitakaan tehnyt puurosta liian paksua. Kvinoaahan kannattaa siis käyttää 1 dl/3 dl nestettä suhteella, jolloin voit jakaa kasviperäisen juoman sekä veden määrän haluamaasi suhteeseen. Itse en pidä ollenkaan pelkkään veteen keitetystä puurosta, jonka vuoksi halusin valmistaa puuron melkeinpä kokonaan kaurajuomaan. Ajattelin tulevaisuudessa kokeilla kyseisen puuron valmistamista myös vaniljan makuiseen soijajuomaan, joka todennäköisesti toimisi mielettömän hyvin! Ja tuorepuuro – se on muuten myös ehdottomasti testattava…

Onko täällä muita kvinoapuuroon tykästyneitä? 

 

PS. Loppuun minulla olisi jaossa vielä alekoodi, jolla saatte Foodinin koko valikoimasta -10 % alennuksen. Koodi on jutta10 ja voimassa toistaiseksi rajoittamattoman ajan.

 

*Foodinin tuotteet sponsoroitu

Terveellinen Nutella (GL, M, RAW)

Jälleen olisi perjantai, mikä tarkoittaa varmasti monelle arjesta irtautumista sekä ruokailujen suhteen edes pientä herkuttelua. Ilolla jaankin teille tänään reseptin, jota kenties innostutte kokeilemaan sikäli mikäli Nutella on yhtään makuunne. Idea tähän kyseiseen reseptiin lähti ajatuksen tasolla liikkeelle tällä viikolla, kun mietiskelin, mitä muuta hyvää voisin riisikakkujen päälle laittaa kuin maapähkinävoita. Perinteiset suolaiset lisukkeet laitan mieluiten kauraleivän päälle, jonka vuoksi kaipasinkin maapähkinävoille jotain terveellistä mutta enemmän makeaan taittavaa vaihtoehtoa. Siitä se idea sitten lähtikin ja lopulta keittiössäni syntyi sen perinteisen Nutellan korvike – terveellinen, herkullinen ja suklainen levite, joka toimii muuten aivan mielettömän hyvin riisikakkujen sekä mansikoiden kanssa!

Olin nuorempana todellinen Nutellan ystävä ja voitelin sillä jenkkityyliin vaaleita ranskanleipiä. Edelleen välillä brunsseilla syön Nutellaa ja satunnaisesti ostan sitä purnukan kotiinkin. Tuo levite on yksinkertaisesti niin taivaallista, vaikkakaan ei mitään kovin terveellistä. Terveellinen versio Nutellasta syntyy aika vähin aineosin ja siitä saa muuten hyvinkin lähelle Nutellan makuista, ellei jopa parempaakin! Toki sokerittomuus vaikuttaa siinä mielessä, ettei Nutella ole yhtä makeaa kuin se aito mutta halutessaan reseptiin voi tosiaan lisätä terveellisempää makeutusta. Itsehän pidän niin kovin suklaan mausta, että makeutta en oikeastaan edes juurikaan kaipaa. Nykyään makuaistini on myöskin muuttunut, eli en ole enää niin perso makealle kuin olin aikaisemmin.

Postauksen resepti onkin siis aika minimaalisella makeutuksella toteutettu, joten jos olet makean perään niin lisää ihmeessä muutama lusikallinen enemmän hunajaa tai kookossokeria – vaahterasiirappi toimii myös hyvin! Hasselpähkinöistä haluan myöskin sanoa sen verran, että korvaa rouhe ihmeessä kokonaisilla pähkinöillä näin halutessasi. Itse en jostain syystä löytänyt kaupasta kokonaisia, jonka vuoksi turvauduin Rainbown valmiiseen rouheeseen.

TERVEELLINEN NUTELLA (GL, M)

  • 2,5 dl hasselpähkinärouhetta
  • 4,5 tl raakakaakaota 
  • 1 rkl hunaja tai muuta juoksevaa makeutusta
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 0,7 dl Alpron suklaan makuista soijajuomaa
  • 0,3 dl kookosöljyä (sulatettuna)

Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi. Liotetaan hasselpähkinöitä/hasselpähkinärouhetta (kumpaan päädytkään) vedessä noin tunnin verran. Kaadetaan pähkinät blenderiin ja lisätään joukkoon suklaajuoma sekä nestemäinen kookosöljy, jonka jälkeen hurautetaan seos mahdollisimman tasaiseksi ja ”rikkinäiseksi”. Seuraavaksi joukkoon kaadetaan raakakaakao, makeutus sekä suola. Blendaillaan muutama minuutti niin, että seos tasoittuu levitemäiseksi. Jos joukkoon lorahtaa liikaa nestettä niin lisää pähkinöitä ja samassa suhteessa raakakaakaota – tai puolestaan jos se on liian tahmeaa, kaada mukaan lisää nestettä. Jokaiselle meistä nutellan koostumus voi olla makuasia, jonka vuoksi tässä kannattaa tosiaan toteuttaa niitä omia makumieltymyksiään.

Tässä kohtaa levite onkin jo valmista tarjoiltavaksi – helppoa ja nopeaa! Jääkaappissa nutella muuttuu hieman kohmeiseksi mutta itse olen säilyttänyt sitä silti siellä. Vaikka resepti ei sisälläkään mitään pilaantuvaa, olen silti vähän huono säilömään mitään edes hieman nestemäistä huoneenlämmössä. Parasta Nutella on kuitenkin nimenomaan huoneenlämpöisenä, eli vähintään ennen tarjoilua kannattaa sen antaa ”sulaa” jokunen hetki ennen tarjolle asettamista.

Tarjoiluvinkkinä sanoisin, että levitä nutellaa maustamattomien riisikakkujen päälle ja siivuta vielä tuoreita mansikoita koristeeksi – niin taivaallista! Levite toimii loistavasti myös banaanipannukakkujen päällä, joten sitäkin kannattaa kokeilla.

Oikein ihanaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua!