Terveellinen kukkakaalipizza

Yhä useampi taitaa mieltää pizzan viikonloppuruoaksi. Rasvaisuus, epäterveellisyys ja ruoan raskaus ovat syitä, joiden vuoksi sitä harvemmin viikolla valmistetaan. Jälleen kerran kuitenkin pakko kumota tuokin väite, sillä pizza voi kuin voikin olla ihan arkista lounasta ja vieläpä terveellistäkin sellaista!

Teen aika usein pizzaa gluteenittomiin jauhoihin mutta myös satunnaisesti kukkakaalipohjaan. Kukkakaalipohja on itselleni sellainen viikkopizzan pohja, eli kevyempi mutta samaan aikaan herkullinen. Kyseinen pohja on todella helppo valmistaa ja mikä parasta, se ei tosiaan paisuta vatsaa ilmapalloksi, kuten esimerkiksi vehnäpohja monella tekee. Päälle vielä hyvät täytteet eikä ihan liiaksi juustoa, niin en näe mitään syytä, miksi pizza ei voisi olla myös tavallista arkiruokaa!

Kuten viime viikolla saatoitte ruokapäiväkirjastani huomata, keskiviikkona söin pizzaa. Valmistin pizzan tuolloin nimenomaan tuohon terveellisempään pohjaan ja siitä tuli kyllä niin hyvää! Nyt olisikin sitten aika laittaa resepti jakoon, joten toivottavasti tekin rohkenette kokeilemaan. Muistutan kuitenkin, että vehnäpohjaan verrannollista tämä ei tietenkään ole, mutta hyvää kuitenkin. ;)

Herkullinen kukkakaalipizza (GL, L)

Pohja:

  • Isohko kukkakaali
  • 2 kananmunaa
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1,5 rkl psylliumia
  • 1 rkl gluteenittomia jauhoja (mitä tahansa)

Täytteet:

  • Laktoositonta fetaa
  • Ananasta
  • 1 avokado
  • Mustapippuria
  • Oreganoa
  • Yrttisekoitusta
  • Chilimaustetta
  • 1 prk Tomaattipyrettä/murskaa
  • Kourallinen rukolaa
  • Laktoositonta mozzarellaraastetta

Alkuun valmistetaan pohja. Pilkotaan kukkakaali auki ja laitetaan se blenderiin, suosittelen muuten laittamaan osissa, jotta blenderi jaksaa pyörittää massaa. Kun kaali on raemaista, kaadetaan se muovikulhoon johon lisätään kananmunat, mausteet sekä ruokalusikallinen haluamansalaisia gluteenittomia jauhoja. Jos jauhoja ei löydy, älä suotta vaivaudu – pohja onnistuu ilmankin. :) Lämmitetään uuni 200 asteeseen ja esipaistetaan pizzapohjaa siellä noin 15-20 minuuttia.

Kun pohja on esipaistunut lisätään pintaan täytteet. Tomaattimurska, avokado pilkottuna, fetaa paloina sekä ananasta. Ripotellaan myös hieman mausteita kuten oreganoa ja mustapippuria (nämä täysin oman maun mukaan). Aivan lopuksi sitten juustoraaste, jota itse ostin valmiissa raastepussissa. Laitetaan pizza takaisin uuniin ja paistetaan vielä noin 20 minuuttia kunnes pohja alkaa tummumaan ja täytteet kypsyvät pizzan päällä. Jokainen varmasti tietää milloin pizza on valmista, eli pidä se uunissa huoletta ainakin se 20 minuuttia, jonka jälkeen voit hieman kurkata tilannetta. Kun pizza on valmista, lisätään päälle vielä rukolaa ja sitten vaan nautiskelemaan!

Annoksesta syö helposti kaksi henkilöä.

Onko kukkakaalipohjaan valmistettu pizza teille tuttu? :)

Ruokapäiväkirja x 5

Kun kerta viime viikolla tuli julkaistua se kahden päivän ruokapäiväkirja, päätin samaan syssyyn pitää ruokapäiväkirjaa vielä seuraavankin viikon ajan. Tässä postauksessa näette tosiaan laajemmin ruokailujani ja sitä, kuinka minun tulee arjessa syötyä. Viikko on ollut kokonaisuudessaan hyvin työpainotteinen, eli olen lähinnä istunut koneella ja kirjoittanut tai valokuvannut tulevaa lomaviikkoa varten. Tämä on toisaalta näkynyt mukavasti myös siinä, ettei ole tullut syötyä ulkona ollenkaan. Välillä on nimittäin niitäkin viikkoja, että ulkona tulee syötyä turhankin usein, mikä ei ole kuluttamisen kannalta kovin hyvä juttu.

Jälleen on välillä niitä pidempiä ruokailuvälejä mutta sitten mielestäni myös niitä hyvin onnistuneita päiviä.  Toisinaan ainakin itse huomaan, kuinka silloin, kun istuu ja kirjoittaa ei vaan muista syödä. Ja tokikaan istuessa ei kuluta samalla tavalla jos tekisin jotain fyysistä työtä, jossa olisin jatkuvasti liikkeellä. Siitä johtuu siis omat pidemmät ruokailuvälit aina silloin, kun sellaisia tulee. Koskaan ne eivät ole tahallisia, sillä itselleni sopii parhaiten se 3-4 tunnin välein ruokaileminen.

Mutta sitten itse päiväkirjoihin! Toivottavasti saatte näistä inspiraatiota ja vinkkejä omaan ruokailemiseen.

Maanantai 31.7.

Aamiainen klo. 9.30: Omeletti jossa välissä valkosipulin kynsi, pala chiliä, paprikaa, tomaattia, lehtikaalta, fetajuustoa, sekä puolikkaan limetin mehu. Mausteista käytän useimmiten chiliä, provencea sekä rouhittua mustapippuria. Itse omeletissa on kolme kananmunaa, loraus kaurajuomaa sekä suolaa.

Kaverina pari kupillista kahvia makeuttamattomalla soijajuomalla (mielestäni paras maidoton juoma kahvin kanssa!).

Välipala klo. 13.30: Yosa Sport Päärynä-Vanilja (200 g)

Treenit: Juoksulenkki 7.82 km/53 minuuttia

Päivällinen klo. 16.00: Runsas salaatti, jossa tuoreita suomalaisia mansikoita, laktoositonta fetajuustoa, tomaattia, kurkkua, paprikaa, avokado, jäävuorisalaattia, puolikas punasipuli, oliiviöljyä sekä tummaa balsamietikkakastiketta (ihan koukussa tuon, fetan sekä mansikoiden yhdistelmään!!).

Päivällisen yhteydessä söin puoli kiloa mansikoita, osa tosiaan salaatissa ja osa jälkkäriksi – nam!

Välipala klo. 18.30: Yksi kotitekoinen suklaajäätelötuutti (resepti täällä)

Välipala klo. 20.00: 2 kauraleipää fetalla, paprikalla ja salaatinlehdillä ja kourallinen casheweja.

Iltapala klo. 22.00: Apron Natural Kaurahiutaleilla (2/3 purkista) ja päälle yksi banaani.

Tiistai 1.8.

Aamiainen klo. 9.15: Vihersmoothie (0,7 l) joka piti sisällään banaanin, puolikkaan avokadon, kourallisen lehtikaalta, 200 g pakastemangoja, 1 rkl tyrnijauhetta, 1 rkl spirulinaa, kourallisen manteleita sekä casheweja, lorauksen hunajaa, 1 rkl macaa, 1 tl MSM-jauhetta, kaurajuomaa sekä lorauksen avokadoöljyä.

Aamun aikana myös pari kupillista kahvia makeuttamattomalla soijajuomalla.

”Välipala” klo. 13.15: Kaksi jäätelötötterön vohvelia – joo, älkää kysykö miksi! :D

Välipala klo. 14.15: Kaksi kauraleipää avokadon puolikkaalla, fetajuustolla sekä kurkuilla. Lisäksi banaani. Tässä kohtaa oli jo muuten super nälkä, mutta en vaan saanut töiltäni aikaiseksi syödä aikaisemmin…

Yksi kesäporkkana

Treenit: Juoksulenkki 6.68 km/44 minuuttia

Välipala klo. 16.45: BareBar raakapatukka, makuna red berries.

Pari kesäporkkanaa illallista odotellessa…

Illallinen klo. 18.30: Lohta ja batattiranskalaisia dipillä. Dipin reseptin jaoin torstaina, eli se löytyy täältä. Söin lähes koko lohen (n. 250 g) ja siihen vielä tosiaan kaikki ranskalaiset, joita oli pellillinen. Eikä dippiäkään muuten paljon jäänyt…

Ja iltapala jäikin kokonaan välistä, sillä ei vaan ollut nälkä enää koko iltana.

Keskiviikko 2.8.

Aamiainen klo. 10.05: Banaanipannareita (1 banaani, 2 kananmunaa ja kolmannesta pelkät valkuaiset, 1 rkl raakakaakaota, 1 rkl kaurahiutaleita, ripaus suolaa, ripaus kanelia, ripaus lakritsirouhetta ja 1 rkl psylliumia). Päälle mansikoita n. 200-300 g, kookoshiutaleita sekä kaakaonibsejä.

Kaverina kaksi kupillista kahvia perinteiseen tyyliin.

Välipala klo. 14.30: Pari palaa raakasuklaata sekä Alpron pieni mansikan makuinen GO ON-rahka.

Päivällinen klo. 16.15: Kotitekoista kukkakaalipizzaa (resepti tulossa viimeistään ensi viikolla blogiin). Söin kaksi kuvan kokoista slaissia, eli puolet kokonaisesta pizzasta. Täytteinä oli siis fetaa, avokadoa, ananasta, juustoraasteta sekä rukolaa.

Jälkkäriksi kourallinen kuivattuja karpaloita.

Välipala klo. 19.30: Vielä yksi slaissi kukkakaalipizzaa sekä hieman suomalaisia mansikoita.

Treenit: Palautteleva kävelylenkki ystävän kanssa 10.4 km/1h 45 minuuttia

Iltapala klo. 22.00: Mansikoita ja hieman Alpron GO ON -maustamatonta soijarahkaa kaveriksi. Tässä kohtaa ei vaan ollut jostain syystä oikein nälkä… Pizza piti kylläisenä kieltämättä todella hyvin!

Torstai 3.8.

Aamiainen klo. 10.30 (venähti koska siivoilin aamun): Omeletti samalla ohjeella kuin maanantaina. Välissä tällä kertaa rukolaa, tomaattia, paprikaa, punasipulia, valkosipulia, limettiä sekä puolikas avokado. Päälle lorautin hieman balsamietikkakastiketta.

Jälleen pari kuppia kahvia töiden lomassa.

Välipala klo. 14.00: Smoothie joka tehty GO ON -soijajogurttiin, kaurajuomaan, pakastemansikoihin, mustikoihin, banaaniin, tyrnijauheeseen, Puhdistamon Super C -jauheeseen, raakakaakaoon sekä loraukseen MSM-öljyä.

Välipala klo. 14.45: Kourallinen cashew-manteli sekoitusta.

Illallinen klo. 18.30: Hyvän kokoinen annos gluteenitonta avokado-pinaattipastaa, joka tehty tällä reseptillä. Kyseinen pasta on muuten aivan lempparini ja teen sitä suhteellisen usein.

Jälkkäriksi muutama pala raakasuklaata sekä matcha teetä.

Iltapala klo. 22.30: Kolme kauranäkkileipää joissa päällä Oatlyn kauralevitettä sekä paprikaa ja Herbamarea.

Ei treenejä

Perjantai 4.8.

Aamiainen klo. 9.45: Banaanipannarit sillä perinteisellä reseptillä (katso keskiviikko). Päällä tällä kertaa tuoreita suomalaisia mansikoita, kookoshiutaleita, hunajaa sekä kaakaonibsejä.

Pari kupillista kahvia makeuttamattomalla soijajuomalla.

Välipala klo. 13.00: Kuivatettuja omenalastuja sekä aprikooseja. Molempia tuli naposteltua töiden lomassa jonkun verran… Söin myös loput mansikoista.

Treenit: Pikainen juoksulenkki 5.75 km/36 minuuttia

Päivällinen klo. 15.20: Eilisestä pastasta puolet, eli tosiaan reseptistä jonka linkkasin, niin puolet.

”Välipala” klo. 17.00: 12 cl valkoviiniä soodalla

Iltapala klo. 20.00: Kaksi kauraleipää avokadolla, fetalla, paprikalla ja mustapippurirouheella.

Illan aikana myös yksi Sportyfeel omenen makuinen raakapatukka (Lidl) sekä Alpron GO ON mansikan makuinen minirahka. Kellonaikoja en huomannut katsoa, kun pakkailin reissua varten.

Lisäksi juon toki päivittäin vettä ainakin pari litraa ja nappaan vitamiinit purkista.

Miltäs ruokaviikkoni teidän silmissä näyttää? Onko todella erilaista ruokailua kuin vaikka juuri sinulla? :)