Kuuden päivän ruokapäiväkirja

Näistä ruokien kirjaamisistahan alkaa tulemaan itselleni suorastaa tapa, joten jälleen tulisi jakoon ruokapäiväkirjaa ja tällä kertaa sellaista kuuden viime päivän ajalta. Päiväkirja on tosiaan tälläkin kertaa Dubaista mikä näkyy hieman ruokailuissa, vaikkakin ensimmäisen viikon jälkeen koetin kovasti parantaa tuota ruokarytmiä sillä ensimmäisellä viikolla oli toisinaan todella pitkiäkin ateriavälejä. Kuitenkin se mikä täällä on ollut oikeastaan se hankalin sudenkuoppa on lounas, joka venyy usein aika pitkälle ja jos naapurin kaupasta ei satu löytymään salaattia, jää lounas usein kokonaan välistä tai tulee syötyä erilaisia välipaloja.

Perjantai 1.12.

Aamiainen klo. 9.45: Alpron kookoksen makuista soijarahkaa (n. 200 g).  Joukossa pilkottu banaani ja omena sekä hieman kuivahedelmä-pähkinäsekoitusta.

Kupillinen kahvia makeuttamattomalla riisijuomalla

Lounas klo. 14.15: Barasti beachin rantabaarissa salaatti, jossa mm. tonnikalafileetä, rucolaa, couscousta, oliiveja, kirsikkatomaatteja sekä punasipulia (kuva yllä). Tämä oli todellinen terveyssalaatti, sillä edes kastiketta salaatista ei löytynyt.

Päivällinen klo. 16.55: Kotitekoinen fetasalaatti, jossa fetaa, salaattia, pinaattia, tomaattia, kurkkua, avokadoa, oliiviöljyä sekä krutonkeja.

Välipala klo. 19.20: Omena ja kaksi kupillista kofeiinitonta minttuteetä.

Iltapala klo. 23.30: Banaani

Lauantai 2.12.

Aamiainen klo. 9.35: Sama aamiainen kuin eilenkin, eli Alpron kookosjogurtista puolet ja kylkeen banaani sekä omena siivutettuna.

Iso kupillinen murukahvia riisijuomalla

Välipala klo. 13.15: Made Good aprikoosi-manteli raakapatukka

Välipala klo. 14.00: Smoothie jossa mansikoita, omenaa, appelsiinimehua, kaalia ja kanelia. Tämän nappasin mukaani Smoothie Factorysta, jolle muuten ehdoton suositus (vastaa Suomen Jungle Juice Baria)!

Päivällinen klo. 17.20: Salaatti jossa sieniä, fetaa, tomaattia, melonia sekä paljon vihreitä.

Kylkeen americano kahvi sekä tuorepuristettu limettimehu.

Välipala klo. 19.30: Kourallinen pähkinä-kuivahedelmäsekoitusta

Illallinen klo. 21.15: Hiltonin Puressa kana-teriyki annos, jossa parsakaalta, kanaa sekä riisiä.

Kuivaa valkoviiniä noin 1,5 lasillista

Sunnuntai 3.12.

Aamiainen klo. 9.20: Siivutettu banaani ja omena, päälle Andechser Natur -luomu mango-vanilja jogurttia. Jouduin ostamaan tällä kertaa parhaan mahdollisen maidollisen vaihtoehdon, sillä eilen vierailemassamme kaupassa ei ollut Alproa…

Välipala klo. 12-13: Smoothie Factorysta jälleen kerran mukaan napattu vihersmoothie. Join smoothien matkalla Abu Dhabiin.

Välipala klo. 15.15: Iso cappuchino soijajuomalla

Päivällinen klo. 17.55: Kotitekoista salaattia reilu annos ja pieni santsauskin. Salaatissa salaatinlehtiä, lehtikaalia, tomaattia, kurkkua, punasipulia ja fetajuustoa sekä oliiviöljyä.

Kylkeen viisi riisikakkua, joissa mausteinen tomaattikuorrute toisella puolella.

Iltapala klo. 22.15: Neljä riisikakkua (samoja kuin aikaisemminkin) ja kourallinen pähkinä-kuivahdelmäsekoitusta sekä yksi lakritsi.

Liikunta: Juoksulenkki n. 45 min/7 km

Maanantai 4.12.

Aamiainen klo. 9.05: Sama aamiainen kuin eilenkin eli puolet luomu jogurtista kera banaanin sekä omenan. Päälle ripottelin hieman kanelia ja pähkinä-kuivahedelmäsekoitusta.

Iso kupillinen tummaa murukahvia riisijuomalla

Välipala klo. 12.45: Keep Healthyn taateli-manteli raakapatukka

Välipala klo. 13.45: Pari kourallista kuivattua ja maustettua juuressekoitusta.

Lounas klo. 15.30: Pieni fetasalaatti sekä kolme riisikakkua

Välipala klo. 17.45: Kaksi jäätelöpalloa, joista toinen mansikkasorbetti ja toinen tumma suklaa.

Päivällinen klo. 20.35: Burrito ravintolassa, johon valitsin täytteiksi limeriisin, kanan, avokadon sekä kastikkeet ja mausteet.

Tiistai 5.12.

Aamiainen klo. 7.20: Banaani ja That`s it -merkkinen aprikoosi-omena raakapatukka (35 g).

Puoli kupillista murukahvia riisijuomalla

Aamiainen nro. 2 klo. 9.45 aavikolla: Croissantti sekä suklaatäytteinen croisantti puoliksi ystävän kanssa, jonka lisäksi vielä ehkä noin kuusi mansikkaa.

Lasillinen tuoremehua sekä proseccoa

Välipala klo. 12.15: Kolme aurinkokuivatun tomaatin makuista riisikakkua sekä pieni omena

Välipala klo. 13.55: Taas kolme riisikakkua… Oikein muutakaan ei ollut asunnolla ja työn touhussa en ehtinyt lähteä vielä kauppaan.

Banaani ja muutama kishmish -rusina

Välipala klo. 17.00: Lähikaupasta valmiiksi pakattu annos hedelmiä (ananaspaloja, kiiviä sekä mansikoita) ja kylkeen soijajogurttia. Lähdin hakemaan salaattia mutta ne olivat tietenkin loppu, jonka vuoksi kunnon ruoka jälleen jäi…

Päivällinen klo. 20.15: Thaimaalaisessa ravintolassa tulinen riisinuudeli kasviksilla.

8 cl punaviiniä

Keskiviikko 6.12. 

Aamiainen klo. 8.20 (ennen lenkkiä): Suunnilleen 2 dl mustikka soijajogurttia.

Kunnon aamianen klo. 9.30: Samaista mustikkajogurttia loput purkista, eli reilusti yli puolet sekä joukkoon kokonainen pilkottu banaani.

Kupillinen kahvia riisijuomalla

Välipala klo. 11.55: Neljä tuoretta luumua

Välipala klo. 14.45: Kolme seesaminsiemen näkkileipää sekä fetasalaatti lähikaupasta.

Kourallinen casheweja

Päivällinen klo. 18.05: Libanonilaisessa ravintolassa tabuleh, falafelit sekä hummus jaettuna kolmen ihmisen kesken. Kylkeen rieskamaista leipää dipattuna hummukseen.

Välipala klo. 21.15: 7 tummalla suklaalla kuorrutettua taatelia sekä kupillinen minttuteetä.

Liikunta: Juoksulenkki n. 30 min/5 km

Siinä tosiaan viimeiset ruokapäiväkirjat Dubain lomalta, sillä nyt ollaan jo kotiuduttu Suomeen. Aika ihanaa palata tavalliseen ruokarytmiin ja niihin omiin ruokiin. Myös liikunnan aloittaminen pienen tauon jälkeen on todellakin ihanaa, sillä Dubaissa tuli liikuttua todella vähän. Veikkaan, että myös ruokahalu kasvaa, kun kulutuskin taas nousee. Seuraavaksi voisinkin sitten jälleen pitää teille ruokapäiväkirjaa täältä Suomesta ja ihan tavallisesta arjesta.

Oikein mukavaa torstaita! Jos heräsi ajatuksia tai kysymyksiä liittyen ruokailuihin niin niitäkin saa kommenteissa esittää?

5 x parasta herkkureseptiäni

Postausidea kautta aikain parhaimmista herkkuresepteistä on pyörinyt mielessäni jo pidempään. Itse asiassa välillä itsekin kaipailisin blogiini omaa välilehteä resepteille, jonne nuo voisi listata kategorioittain ja silloin teidänkin olisi ne helpompi jatkossa löytää. Minä ainakin huomaan, että jos en muista leiponeeni jotain tiettyä, välillä ihan yllätyn törmätessäni Googlen kautta johonkin resepteistäni, jonka muistan siinä kohtaa aivan loistavaksi keksinnöksi! Herkkureseptejäkin, kun on tässä vuosien varrella tullut valmistettua niin monia, ettei niitä voi millään automaattisesti muistaa.

Tänään haluankin muistuttaa teitä niistä mielestäni viidestä parhaimmasta reseptistäni, joita olen valmistanut lukuisia kertoja. Jokainen aivan mielettömän herkullisia mutta samalla myös hieman terveellisempiä vaihtoehtoja, joita suosittelen kokeilemaan ellette ole jo niin aikanaan tehneetkin.

BANAANI-SUKLAALEIPÄ (GL, M)

  • 1 dl luomu kookosöljyä
  • 2 kypsää banaania
  • 1 luomu kananmuna
  • 1 tl suomalaista hunajaa
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1/2 dl raakakaakaota
  • 1/3 tl Himalajan vuorisuolaa
  • 1 dl kaurajauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1/2 tl kanelia
  • Teelusikan kärjellinen vaniljauutetta
  • Pähkinöitä (käytin casheweja ja saksanpähkinöitä)

Muusataan banaanit haarukalla mössöksi ja lisätään joukkoon sula kookosöljy, leivinjauhe, sooda, suola ja kaneli, jonka jälkeen sekoitetaan. Kaadetaan loput aineet seoksen joukkoon ja sekoitetaan vielä kertaalleen huolellisesti. Ihan viimeisenä pilkotaan pähkinät pienemmiksi palasiksi ja kaadetaan nekin taikinan joukkoon. Laitoin pähkinöitä suunnilleen kourallisen itse taikinaan ja hieman vielä leivän päällekin.

Lämmitetään uuni 175 asteeseen ja voidellaan uunivuoka (käytin 21 cm x 11 cm kokoista vuokaa) kookosöljyllä. Kaadetaan taikina vuokaan ja ripotellaan päälle pilkottuja pähkinöitä. Paistetaan uunin keskitasossa noin 30-45 minuuttia uunin tehoista riippuen. Kypsyyttä voi kokeilla vaikka veitsellä kesken paistamisen mutta kannattaa huomioida, että leipä saa jäädä hieman taikinamaiseksi sisältä. Älä siis ylikypsennä korpuksi! Kun leipä on valmista, laitetaan se vuoan kanssa hetkeksi pakkaseen jäähtymään, jonka jälkeen kaadetaan leipä pois vuoasta ja siivutetaan nautittavaksi.

Alkuperäinen postaus täällä.

LAKRITSITOFFEE (GL, RAW, M)

  • 1,5 dl sulaa kookosöljyä
  • 1-1,5 dl lucumaa (kannattaa hakea hieman tuntumaa, itse laitoin n. 1,3 dl)
  • Ripaus vuorisuolaa 
  • 2 tl lakritsijauhetta 
  • 1/2 tl raakakaakaojauhetta

Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa. Kun kookosöljy on sulaa, lisätään joukkoon laadukas suola. Sekoitetaan erillisessä kulhossa lakritsijauhe, raakakaakao sekä lucuma. Lisätään ”jauhoseos” kookosöljyn joukkoon jatkuvasti huolella sekoittaen. Tärkeintä on ettei mikään aineosa jää paakuille, joten voit kaataa jauhot sekaan myös siivilän läpi. Kaadetaan valmis taikina muotteihin, säilytysrasiaan tai syvälle lautaselle ja laitetaan pakkaseen jäätymään pariksi tunniksi. Jos levitit taikina johonkin kulhoon muottien sijaan, tulee toffee siivuttaa ennen tarjolle asettamista. Nautiskellaan sellaisenaan ja mieluiten vielä kylmänä suoraan pakastimesta napattuna!

Alkuperäinen postaus täällä.

SUKLAATRYFFELIT (GL, M, RAW)

  • 2 kypsää ja pehmeää avokadoa
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 1 dl raakakaakaota (vähempikin käy)
  • Ripaus vaniljauutejauhetta
  • 2,5 dl pehmeitä taateleita
  • 2 reilua tl kookosöljyä
  • 2 rkl hunajaa
  • 4 rkl mantelijauhoja
  • 1 rkl kaurajauhoja

Koristeluun:

  • Raakakaakaota

Blendataan taatelit rikki ja massaksi. Ei haittaa jos massa ei ole aivan sileää, sillä taateleiden rikkominen blenderissä on aika työlästä. Muusataan avokadot kulhossa mössöksi ja lisätään joukkoon raakakaakao. Itse halusin palloista tuhdin suklaisia, joten laitoin kaakaota desilitran. Myös vähempi määrä riittää jos et pidä niin vahvasta suklaan mausta. Tunnustele ja laita vaikka alkuun se puoli desiä ja lisäile pikkuhiljaa tarpeen vaatiessa.

Lisätään avokadoseoksen joukkoon vaniljajauhe, suola ja hunaja (suhteuta hunajan määrä raakakaakaoon). Sulatetaan kookosöljy ja lisätään myös se seoksen joukkoon. Tässä kohtaa mukaan laitetaan taatelit ja sekoitetaan huolella. Ihan lopuksi lisäillään jauhoja lusikallinen kerrallaan jatkuvasti sekoittaen. Huomioithan, että vaikka massa onkin hieman tahmaista, sitä ei kannata säikähtää. Kaadetaan raakakaakaota erilliselle lautaselle ja otetaan pieniä määriä taikinaa käsiin sekä pyöritellään kämmenissä palloiksi. Osan palloista voi pyörittää raakakaakaossa ja osan jättää ilman koristelukerrosta. Levitetään pallot leivinpaperin päälle ja laitetaan pakkaseen ainakin tunniksi tai pariksi, jonka jälkeen ne voi nostaa tarjolle tai laittaa jääkaappiin.

Alkuperäinen postaus täällä.

TAATELIBROWNIE (GL, M)

  • 3 dl taateleita
  • 1 tl hunajaa
  • 1 kananmuna
  • 2/3 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 1/4 tl vaniljajauhetta
  • 1/2 dl Fastin 100 % Natural suklaaheraa
  • 1/2 dl raakakaakaojauhetta
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 2 tl kookosmannaa
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 0,2 dl makeuttamatonta luomu kaurajuomaa (tai muuta nestettä)

Kaadetaan taatelit blenderiin ja lisätään joukkoon kananmuna, jotta taikina kulkee helpommin. Blendataan niin, että taatelit pilkkoutuvat mutta täysin mössöä niistä ei tarvitse kuitenkaan tehdä – joukkoon saa siis jäädä sattumia. Kaadetaan taateliseos muovikulhoon ja lisätään hunaja, leivinjauhe, kaneli, vaniljajauhe, suola, suklaahera ja raakakaakao. Sekoitellaan huolella ja lisätään vielä kookosmanna (ei tarvitse sulattaa ihan juoksevaksi), kaurajuoma sekä mantelijauhot. Taikina saa olla aika tahmaista ja jämerää, joten sitä ei kannata säikähtää!

Lopuksi sekoitellaan vielä huolella ja levitetään leivinpaperin päälle. Taikinasta tulee noin 15 cm x 20 cm kokoinen neliö, kun brownien jättää kuvissa näkyvään paksuuteen. Jos siis haluat suuremman annoksen useammalle ihmiselle, tuplaa määrät! Paistetaan uunin keskitasossa 175 asteessa noin vartin verran. Kannattaa kymmenen minuutin jälkeen kurkata uuniin ja tarkistaa rakenne. Lopputulos saisi olla aika pehmeä, eli älä missään nimessä pidä uunissa liian kauaa!

Alkuperäinen postaus täällä.

RAAKASUKLAA-BANAANIT (GL, M, RAW)

Raakasuklaa:

  • 0,8 dl sulaa kookosöljyä
  • 1 dl raakakaakaojauhetta
  • 2 tl lucumaa
  • 1/3 tl lakritsijauhetta
  • Pieni ripaus himalajansuolaa

Muut ainekset:

  • 2 isohkoa kypsää banaania
  • Luomu maapähkinävoita (makeuttamatonta)
  • Kookoshiutaleita

Ihan alkuun valmistetaan raakasuklaa. Raakasuklaan valmistushan käy helposti, mutta vie jonkun verran aikaa. Mitataan kookosöljy pieneen kulhoon, joka laitetaan kellumaan kuumaan veteen. Näin sulatetaan tuo öljy nestemäiseksi, jonka jälkeen voidaan valmistaa itse raakasuklaa. Kaadetaan sula kookosöljy kulhoon, johon lisätään raakakaakao, lucuma, sekä muut suklaan aineosat. Jos haluat välttää paakut, kaada kaikki ainekset siivilän läpi. Sekoitellaan kunnes suklaa on tasaista mutta juoksevaa.

Siivutetaan banaanit ja laitetaan riviin leivinpaperin päälle. Laitetaan jokaisen banaanin päälle pieni määrä maapähkinävoita, jonka jälkeen laitetaan päälle taas banaanisiivu, eli ”hattu”. Hatun päälle puolestaan laitetaan lusikan avulla raakasuklaata. Tällä samalla kaavalla toteutetaan koko määrä herkkuja, jonka jälkeen satsi laitetaan muutamaksi tunniksi pakkaseen. On makuasia, haluaako näistä ihan jäisiä, vai pitääkö pakkasessa hieman vähemmän aikaa ennen tarjoilua. Raakasuklaahan kovettuu aika nopeastikin, joten lyhyempikin aika riittänee. Ennen tarjoilua päälle voi ripotella hieman kookoshiutaleita.

Alkuperäinen postaus täällä.

Siinä tosiaan viisi suosikki reseptiäni suoraan täältä blogista lainattuna. Jos jouluinen tuunaus kiinnostaa, niin suosittelen lisäämään reseptien joukkoon jouluisia mausteita, joilla saa esimerkiksi toffeeseen, tryffeleihin ja miksei suklaaleipäänkin jouluista vivahdetta. Kun palailen ensi viikon lopulla täältä Dubaista, lupaan kehitellä muutaman joulun makuisen herkkureseptin iloksenne vielä ennen pyhiä! Leipominen on ainakin itselleni yksi merkittävä seikka, jonka avulla pääsee mukavasti joulun tunnelmaan kiinni.

Oikein rentouttavaa lauantaita jokaiselle!