Terveellinen välipalavinkki

Olen todellinen välipalojen suurkuluttaja. Koska syön vain yhden lämpöisen aterian päivässä, tarkoittaa se samalla myös sitä, että välipaloja tulee nautittua useampi päivän aikana. Näin on ollut jo vuosia ja vastaan aina ihmettelijöille, että tämä nyt vaan toimii minulla parhaiten. Pidän paljon siitä, että voin syödä päivän aikana monipuolisesti kaikenlaista enkä vaan nauti kahta suurta ateriaa. Olen ylipäänsä enemmänkin ruoasta nautiskelija kuin sitä polttoaineekseen käyttävä.

Yksi ehdoton suosikki välipalani ovat erilaiset riisikakut ja näkkärit höystettynä maapähkinävoin kaltaisilla levitteillä. Tänä päivänä markkinoilla on noita ihania levitteitä jos jonkinlaisia ja Ruohonjuuren hylly pursuaakin erilaisia vaihtoehtoja. Uusi suosikkini on kuitenkin ehdottomasti Urtekramin luomu Chia-maapähkinävoi, joka pitää sisällään maapähkinää, chioja ja Himalajan suolaa. Tämä poikkeaa siinä mielessä siitä perinteisestä maapähkinävoista, että maku on enemmän suolainen ja ns. ruokaisa. Chia Butter on erinomainen levite myös ihan suolaiseen välipalavoileipään, kuten kauraleipään kasvisten ja avokadosiivujen kanssa. Myös dippinä kyseinen levite toimii vaikkapa porkkana- ja kurkkusiivuille.

Pidän hyvin paljon etenkin Urtekramin erilaisista levitteistä, joista toinen suosikkini on rapea choco maapähkinävoi, jota tulee ostettua kotiin säännöllisin väliajoin. Tuo on puolestaan enemmänkin sellainen herkku, jota tulee nautittua orastavaan makeanhimoon tai käytettyä leivonnassa. Kyseisen levitteen tuhti suklaanmaku on se, mikä vie kyllä mennessään. Ja faktahan on se, että siinäkään ei ole käytetty mitään ylimääräistä vaan levite on aidosti puhtaista ja hyvistä luomu raaka-aineista valmistettua.

Jos hyvistä gluteenittomista kakuista puolestaan pitäisi antaa suositusta niin mielestäni ainakin Ruohonjuuresta saatavat Fiorentinin luomu maissi-chiakakut ovat todella hyviä! Kyseiset maissikakut ovat gluteenittomia ja maultaan ehkä hieman riisikakuista poikkeavia. Vähän kuiviahan nuo toki ovat  ihan sellaisenaan mutta toimivat aivan mielettömän hyvin erilaisten makulevitteiden kanssa. Tuovat aidosti kivaa vaihtelua välipaloihin ja näitä on helppo napata pieneen nälkään. Kannattaa ehdottomasti kokeilla jos et ole sitä vielä tehnyt!

Veikkaan, että teissäkin on maapähkinävoi-riisikakku yhdistelmän ystäviä, joten jos on vinkata jotain hyviä kakkuja sekä levitteitä, niin mielelläni otan myös uusia suosituksia vastaan?!

*Urtekramin tuote sponsoroitu

Gluteeniton matcha-banaanileipä

Jälleen kerran keittiössäni on valmistunut banaanileipää! Kyseinen leipälaatu on tosiaan yksi suosikeistani ja siksipä sitä tulee valmistettua säännöllisin väliajoin. Tällä kertaa hyödynsin matchajauhetta leipäreseptissäni, sillä halusin kokeilla täysin uudenlaista variaatiota. Alkuunhan ajattelin tekeväni leivästä pelkästään matchaleipää, kunnes taikinan epäilyttävän vihreän värin vuoksi päädyin lisäämään joukkoon myös raakakaakaota. Lopputuloksesta tuli näin mitä täydellisin – pehmeän suklaan, banaanin ja matchan yhdistelmä. Tuo kolmikko sopii muuten aivan mielettömän hyvin yhteen! Tässä onkin erinomainen resepti kesään ja jokaisen terveellisestä ruoasta nauttivan arkeen!

Matcha-banaanileipä (GL, M)

  • 2 kypsää banaania
  • 3 tl matchajauhetta
  • 2 luomu kananmunaa
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • Muutama tippa luomu vaniljauutetta
  • 2-3 rkl hunajaa
  • 2 dl mantelijauhoja
  • 1/2 dl kaurajuomaa
  • 1 dl raakakaakaota
  • 1/2 dl kaakaonibsejä
  • 1/2 dl kookosöljyä
  • 1 dl kaurahiutaleita

Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa. Muusataan banaanit kulhossa mössöksi ja lisätään joukkoon matcha (siivilän läpi), kananmunat, mausteet, hunaja, sekä sulanut kookosöljy. Sekoitellaan hyvin ja lisätään vielä jauhot, sekä kaurahiutaleet. Taikina saa jäädä löysähköksi, eli sen ei ole tarkoitus olla sämpylätaikinan kaltaista. Kaadetaan voideltuun leipävuokaan (omani 21 x 11 cm) ja ripotellaan päälle vielä hieman matchajauhetta. Paistetaan uunin keskitasossa 180 asteessa noin puolisen tuntia. Kymmenen minuutin välein kannattaa kurkata uuniin miltä siellä näyttää ja testata leivän kypsyyttä veitsen avulla. Tarkoitushan on jättää banaanileipä hieman pehmeäksi sisältä, jolloin se on nimenomaan vähän suklaakakkumaista.

Nautiskellaan aamiaisena, välipalana tai vaikka iltapalana. Tämä on herkkuleipää jossa ravinto-arvot ovat todellakin kohdillaan! :)

Jos banaanileivät kiinnostavat, alla linkkejä aikaisempiin resepteihini:

Oikein aurinkoista perjantaita kaikille!