Lehtikaali salaatissa – 2 herkullista reseptiä!

Lehtikaali lienee monelle hyvinvoinnistaan kiinnostuneelle tuttu juttu. Muutama vuosi sitten tuo terveellinen raaka-aine ei tainnut olla niin suosittua kuin se nykyään on ja pakko sanoa, että on muuten kaiken nykyisen suosionsa ansainnut! Itsehän olen kovin tykästynyt kyseiseen lehtivihannekseen ja suosin sitä niin omeleteissa, smoothieissa kuin salaateissakin. Viimeaikaisin villitykseni onkin nimenomaan salaateissa tuon raaka-aineen käyttäminen ja jäävuorisalaatin korvaaminen lehtikaalilla!

lehtikaali

Jostain syystä jo vuosia olen valmistanut salaattini melkeinpä poikkeuksetta jäävuorisalaattiin. Helsingin salaattiravintola Pupussa vieraillessani olen kuitenkin tykästynyt kovin lehtikaalipohjaiseen annokseen (Sweet Roast), jonka myötä päätin kokeilla tuon vihreän käyttämistä myös kotitekoisissa salaateissa jäävuorisalaatin korvikkeena. Ensimmäinen kokeilukerta oli taannoin ja sen jälkeen olen muuten valmistanut kaikki salaattini pelkkään lehtikaalipohjaan! Vaikka Pupun salaatissa mukana onkin provencal-salaattia, toimii lehtikaali mielestäni todella hyvin ilman mitään muuta salaattilajiketta. Se antaa juuri kaivatun vihreän pohjan salaatille ja on samaan aikaan erityisen proteiinipitoista sekä terveellistäkin. Plussaa myös lehtikaalin mausta, joka on mielestäni todella hyvä niin vegaanisten kuin juustopohjaistenkin salaattien kanssa.

Tänään haluankin kannustaa myös teitä kokeilemaan lehtikaalia salaattipohjana, joten jaan kaksi reseptiä, joissa molemmissa olen käyttänyt nimenomaan lehtikaalia jäävuorisalaatin sijaan. Toki voit lisätä joukkoon myös vaikka sitä jäävuorisalaattia tai muuta vastaavaa mutta pidä joukossa kuitenkin myös herkullinen lehtikaali. Kummassakaan reseptissä ei ole käytetty lihaa ja vuohenjuustopohjaiseen salaattiin on haettu fiilistä nimenomaan tuosta mainitsemastani Pupun salaatista, joka on muuten heidän listaltaan suosikkini.

salaattisalaatti

LEHTIKAALI-VUOHENJUUSTOSALAATTI (GL, L)

  • Lehtikaalia
  • Kourallinen karpaloita
  • n. 80 g vuohenmaitojuustoa (Juustoportin laktoositon)
  • 1 omena
  • n. 200 g tuoreita mansikoita
  • 1/2 dl pellavansiemeniä
  • 1/2 paprika
  • Oliiviöljyä
  • Balsamikoa

Pestään lehtikaalin lehdet ja revitään versoista nimenomaan ne lehtiosat pieniksi paloiksi salaattikulhon pohjalle. Itse käytin muutaman verson mutta tässä kannattaa huomioida luonnollisestikin se, kuinka isolle joukolle salaattia valmistaa. Pilkotaan omena, mansikat, paprika sekä vuohenjuusto pieniksi paloiksi ja lisätään salaattipohjan sekaan. Kaadetaan joukkoon myös karpaloita (unohtuivat kuvista) sekä pellavansiemeniä. Jos kotoasi löytyy pähkinöitä niin lisää ihmeessä myös niitäkin, omani olivat loppu. Lopuksi kaadetaan salaatin päälle loraus oliiviöljyä sekä balsamikoa. Sekoitetaan salaattiottimilla ja nautitaan mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen. Kylkeen voi paistaa vaikka lohta tai miksi ei nauttia sellaisenaankin. Kun tätäkin salaattia syö riittävästi, jaksaa sillä aivan varmasti useamman tunnin!

salaattisalaatti

LEHTIKAALI-TOFUSALAATTI (GL, M)

  • Lehtikaalia
  • 125 g maustamatonta tofua
  • 2 tl soijakastiketta
  • 1/2 paprika
  • Kurkkua
  • 125 g kvinoaa
  • 1/2 dl mungpapuja (keittämätön määrä)
  • Oliiviöljyä

Laitetaan mungpavut edellisenä iltana likoamaan veteen. Pestään lehtikaalin lehdet ja revitään versoista lehtiosuudet pieniksi paloiksi salaattikulhon pohjalle. Pilkotaan tofu ja marinoidaan paistinpannulla soijan kera. En lisännyt tofuun mitään muuta maustetta kuin soijaa, sillä se on sen verran vahvaa. Laitetaan mungpavut sekä kvinoa kuumaan veteen ja keitetään niitä noin kymmenen minuutin ajan. Sillä välin jatketaan salaattipohjan valmistusta siivuttamalla paprikan puolikas sekä kurkku. Salaattipohjaan voi toki lisätä muitakin raaka-aineita sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään! Kun kvinoa ja pavut ovat pehmeitä sekä kypsyneitä kaadetaan ne salaatti pohjan päälle, kuten myös tofut. Lopuksi lorautetaan valmiin salaatin päälle oliiviöljyä ja halutessaan ehkä balsamikoakin. Sitten vaan tarjolle ja nautiskelemaan!

salaatti

Siinä tosiaan kaksi erittäin toimivaa salaattireseptiä lehtikaalen kanssa mutta toki voit luovia reseptejä oman makusi mukaan. Lehtikaalipohjan kokeileminen on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja siihen jää kyllä herkästi koukkuun! Itse en ainakaan enää välitä ollenkaan jäävuorisalaatista sillä lehtikaali on niin paljon parempaa. Joku kerta voisi kokeilla lisätä joukkoon vielä pinaattia sekä provencen salaattisekoitustakin.

Tuleeko teidän käytettyä lehtikaalia salaatin pohjana? 

Salaattilounas, riittääkö se?

Olen aina ollut salaatti-ihminen. Rakastan salaatteja eikä niiden syöminen ole koskaan ollut itselleni millään tapaa vastenmielistä, päinvastoin. Moni tuntuu kuitenkin ajattelevan, että salaattia syödään vaan ja ainoastaan dietatessa. Salaatti on lähestulkoon kaloritonta ja niin kevyttä, että eihän sillä voi jaksaa? Pakko saada lounaaksi iso läjä kermaista pastaa jotta pärjää! Näinkö on?

IMG_5960

Olen näistä kahdesta seikasta eri mieltä. Ensinnäkin halutessaan salaatti voi olla hyvinkin tuhti (oikealla tavalla). Sillä voi jaksaa painaa duunia useamman tunnin jos kasaat sen oikein. Pasta tai muut hiilarisetit sen sijaan liian usein ”lamauttavat” meidät. Kun lounaaksi vedetään iso satsi raskasta ruokaa, työteho laskee ihan minimiin seuraavien tuntien ajaksi. Väsymys iskee, on pakko päästä istumaan, ottaa kuppi jos toinen kahvia jonka jälkeen olo on entistä tukalampi. Tiedän tämän kokemuksesta. Itse en usein tähän meininkiin ole lähtenyt, sillä en pastasta erityisemmin välitä mutta entisiä työkavereita seuranneena voin sanoa, että on aika yleistä.

Suosinkin lounaaksi useimmiten hieman kevyempää ruokaa. Tokikaan joka päivä ei tarvitse syödä lohta salaatilla, vaan tässäkin jutussa voi olla luova ja poikkeuksia saa tehdä! Itselleni esimerkiksi riisi toimii ihan eri tavoin kuin pasta. Jos syön lounaalla oikean määrän riisiä saan siitä energiaa väsymyksen sijaan. Tämäkin johtuu tosin siitä, että en kauho riisiä kokonaista lautasellista, vaan se on vaan yksi osa lounastani. Itselleni riisi uppoaa kuitenkin ehdottomasti parhaiten sushin muodossa, nam! Aikaisemmin suosin sitä myös kanan kanssa. Nykyään kuitenkin, kun kanan syönti on vähentynyt ovat myös riisiruoat luonnollisesti hieman vähentyneet. Kana ja riisi oli ennen niin perinteinen ”helppo” lounas. Nykyään korvaan kanaa hyvin paljon kalalla, katkaravuilla, juustoilla ja välillä tofullakin (jota olen pikkuhiljaa opetellut syömään). Harvoin itseasiassa enää edes kanaa ruokavaliooni kaipailen.

IMG_5966

Toisin kuin luullaan, salaatti voi tosiaan olla myös hyvin runsas ja täyttävä oikealla tavalla. Usein ajatellaan, että salaatti vaatii aina jotain lihaa, PROTEIINIA. Suomalaiset syövät aivan liikaa lihaa. :) Mielestäni moni muu asia täyttää ihan yhtä hyvin, kuin se ainainen liha. Toki itsekin välillä lihaa nautin mutta en päivittäin. Kannattaakin muistaa myös pavut, mantelit, siemenet, pähkinät, avocado, joku makeampi lisuke (mansikat, ananas), laadukas öljy, vihreät, punaiset ja muut kasvikset, ehkä yrtitkin. Valinnan varaa löytyy jos katsoo kaupassa hieman ympärilleen. Sokeriset lisäainekastikkeet kannattaa kuitenkin jättä kaupan hyllylle. Esimerkiksi oliivi- ja hamppuöljy, sekä balsamiko ovat huomattavasti parempia vaihtoehtoja kuin tuhti caesar-kastike.

Kuulen paljon sitä kuinka sanotaan ettei salaatilla jaksa. Se ei täytä eikä sillä pärjää kauaa. Veikkaan, että nämä ovat tottumuskysymyksiä. Jos vatsa on tottunut suureen hiilaripitoiseen lounaaseen ja aamiainenkin on ehkä väliin jätetty niin en yhtään ihmettele. Itse syön aina tuhdin ja täyttävän aamiaisen jolla pärjään helposti aamupäivään. Yleensä otan noin kolme tuntia aamiaisesta jonkun välipalan ja sitten vasta tunnin parin päästä syön lounaan. Tämä on tosin oma rytmini enkä sano, että sinun siitä mallia tulisi ottaa. :) Pääasia on se, että työteho ei laske lounaan jälkeen. Etenkin asiakaspalvelutyössä iloinen asenne myös lounasbreikin jälkeen on ihan suotavaa…

IMG_5958

Salaatti on terveellisyytensä lisäksi myös herkullista ja hyvää, sen syömisestä tulee mukava ja energinen olo. Se on myös ravintoa, jota vatsan on helppo sulattaa mikä usein unohdetaan.

Jos salaattia ei ehdi syystä tai toisesta kotona väsäämään niin tässä suosituksiani hyvistä salaattipaikoista Helsingin keskustassa tai sen lähistöllä:

  • Cafe Esplanad (Espalla)
  • Teatteri (Espalla, Stockaa vastapäätä)
  • Factory, lempparini! (Aleksi 13 yläkerrassa, sekä Kampissa Autotalossa)
  • Salaattibaari Freesi (Kaisaniemi, Fenniakortteli)
  • Cafe Tourist (Kampin Keskus)
  • SIS. Deli + Cafe (Kalevankatu, Ullanlinna, Tapiola, Punavuori)

Siinä kuusi omaa suosikkiani. Lisääkin hyviä salaatti paikkoja kaipaisin, joten vinkatkaahan ihmeessä omat suosikkinne?!

Tuleeko teidän suosittua salaattilounaita vai vaaditteko pastaa tunteaksenne kehonne ravituksi?