Hyvinvoiva suolisto

Sain viime viikolta yhdeltä teistä lukijoista sähköpostia koskien vatsavaivoja ja ongelmia suoliston kanssa. Vastatessani meiliin mietin pitkästä aikaa suolistoni nykytilaa ja ikäänkuin palasin niihin aikoihin, jolloin vatsani oli kovin huonossa kunnossa. Muistan elävästi sen kivun ja pelon, kun tuntui ettei voinut syödä enää yhtään mitään ilman kyyneleitä. Tuo oli ikävää aikaa ja tänä päivänä en voi olla kuin kiitollinen, että hain ongelmiini ajoissa apua! Vaikka vatsani ei varmaan koskaan tule olemaan täysin oireeton ja aina balanssissa – on se nykyään huomattavasti paremmassa kunnossa.

Probiootit

Hyvinvoiva suolisto on tullut itselleni tässä vuosien saatossa erityisen tärkeäksi. Olen todella oivaltanut, että suolisto on koko terveytemme kulmakivi. Jos se voi huonosti – koko terveytemme järkkyy. Suolisto vaikuttaa jopa aivotoimintaamme, joten onkin erityisen tärkeää, että sen kunnosta huolehditaan! Valitettavasti tänä päivänä suolistovaivat yleistyvät kovaa vauhtia ja ihmisten suorituskeskeisyys, sekä stressaava elämäntyyli näkyy myös vatsamme kunnossa.

Itsehän löysin aikanaan avun piinaaviin vatsaongelmiini yksityisen ravintoterapeutin kautta ja siitä lähti tieni paranemiseen. Monen monta takapakkia on otettu ja edelleen välillä saatan kärsiä vatsani kanssa. Eipä vaadita oikeastaan, kuin parin päivän huonompi epäsäännöllinen ruokailu tai stressi – niin maha kyllä ilmoittelee! Olen suoliston kautta reagoiva ihminen ja se on vaan ollut pakko hyväksyä. En kuitenkaan rajoita elämääni, vaan pyrin valitsemaan paremmin suolistoni hyväksi.

img_8538

Kokosin teille muutamia kohtia, joita vaalin erityisellä tarkkuudella ja joista olen huomannut olevan apua suoliston kunnon ylläpidon suhteen. 

Ruokavalio

Ruokavalio on kaiken a ja o. Syömäni ravinnon avulla suolistoni pysyykin paremmassa kunnossa. Tärkeää on se, että syö monipuolisesti ja jos huomaa, että esimerkiksi ruis ei sovi – niin korvaa sen jollain toisella tuotteella (kuten vaikka kauralla). Suurin virhe on mielestäni syödä liian yksipuolisesti vaikkakin usein silloin, kun suolisto on ärtyneimmillään – ei sitä kykene kovin monipuolisesti ruokailemaan. Pyrkimys monipuolisuuteen on kuitenkin hyvä pitää mielessä! Antaa itselleen aikaa totutella ja hakea sitä omalle keholleen sopivaa ruokavaliota. Itselläni taisi mennä tuohon prosessiin ainakin vuosi ellei melkein kaksi. Ja kuten eilen kirjoittelin – vasta ihan taannoin huomasin myös sen, että hiilarit todella sopivat keholleni! Tämä elämä taitaa olla loputonta oppimista ja oivaltamista myös oman kehonsa suhteen.

Tärkeää on myös ruokailemisen säännöllisyys ja syömänsä ravinnon laatu. Paljon kasviksia ja mahdollisimman puhdasta ruokaa, luomuakin jos budjetti sen sallii. Kannattaa välttää valmisruokia ja muuta kovin keinotekoista.

Vahvat probiootit

Probioottien syömisen tulisi mielestäni kuulua jokaisen suolistonsa hyvinvoinnista kiinnostuneen päivittäiseen elämään. Tämän oivalsin itse vasta silloin kolmisen vuotta sitten ravintoterapeutin pakeilla. Sitä ennen olin syönyt maitohappoja lähinnä etelän lomilla ja antibioottikuurin yhteydessä, eli en todellakaan säännöllisesti. Syömäni maitohappobakteerit olivat vieläpä täysin skeidaa ja niin surkeita laadultaan, että onneksi sain vihiä vaihtaa ne kunnon aineisiin! Siispä jos suolistosi oikuttelee tai omaat herkän vatsan – vaihda ne Gefiluksen maitohapot kunnon vahvoihin probiootteihin. Hinta on kyllä suolainen, mutta maksaa aivan varmasti itsensä takaisin! Suosittelen esimerkiksi Life-myymälästä saatavaa Bioteekin Probiootti Plussaa. Toiminut ainakin itselläni erinomaisesti.

Probiootit

Stressitön, tasainen elämä

Jos omistat herkän vatsan, reagoi se todennäköisesti elämänmuutoksiin ja stressiin. Omani on todellinen reagoija ja osaankin jo melkeinpä ennalta arvata tilanteet, joissa suolistoni alkaa oikkuamaan. Kun tuntee kehonsa – osaa toisaalta myös ennaltaehkäistä tällaisia tilanteita. Tokikaan aina et voi vaikuttaa elämässäsi tapahtuviin asiohin, mutta voit silti koittaa opetella arjen stressinhallintaa ja suhtautumista siihen. Tasainen elämänrytmi, säännölliset ruokailuvälit, liikunta ja riittävä uni pitävät kehomme balanssissa. Jos tiedät, että stressivaara on nyt olemassa, pyri järjestämään kalenterista tilaa ihan vaan rentoutumiselle ja asioiden järjestelylle. Aina se ei ole helppoa mutta stressinhallintaakin on mahdollista opetella, kuten mitä tahansa elämänhallintaa.

Tässä asiassa kannattaa kuitenkin muistaa, että liiallinen kontrolli saattaa jopa pahentaa oireita ja aiheuttaa stressiä! Vaikka pahimmassa vaiheessa itse vatsa aiheuttaa ehkä päänvaivaa, kannattaa huomioida ettei pelkkiin vaivoihin keskittyminen ainakaan paranna tilannetta.

Liikunnan harrastaminen

Itse olen huomannut kuinka suuri merkitys riittävällä liikunnalla on suolistoni hyvinvoinnin kannalta. Treenaaminen onkin ehdottomasti yksi keino huolehtia suolistonsa hyvinvoinnista! Aina ei tarvita edes mitään tuntien hikoilua, vaan jo pelkkä hyötyliikuntakin voi toimia. Kun tein reilut kaksi vuotta toimistotyötä, istuin alkuun ainakin vuoden päivät töitä tehdessäni aina tuolilla. Muistan kuinka tuolloin kroppani oli usein tukossa, turvonnut ja nesteinen. Kun oivalsin nostaa työpöytäni yläasentoon ja aloin seisomaan päivät – huomasin todellisen eron! Suolisto toimi paremmin ja neste ei pakkautunut samalla tavalla kroppaan, kuten se istuttaessa tekee. Nykyään pyrin seisomaan mahdollisimman paljon ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että istuminen tappaa.

Suoliston hyvinvointi

Veden juonti ja kofeiinin rajoittaminen

Muistan kuinka joskus suosin arjessani energiajuomia ja join todella paljon kahvia. Enää en joisi energiajuomaa mistään hinnasta ja kahvinjuontiakin säännöstelen. Vaikka kofeiini tavallaan tehostaakin suoliston tyhjenemistä – on se vatsalle silti aikamoista myrkkyä. Pahinta on kahvin juonti tyhjään vatsaan! Älä ikinä tee sitä jos kärsit herkästä vatsasta. Myös limuja ja kaikkea hiilihapollista kannattaa välttää jos omaa herkästi ärtyvän suoliston. Runsaasti vaan vettä, sillä se on puhdasta ja edistää aineenvaihdunnan toimintaa!

Keinotekoisten makeutusaineiden välttäminen

Osasyy omiin suolistovaivoihini on aivan varmasti se, että söin light-tuotteiden kulta-aikaan runsaasti sokerittomia tuotteita ja vieläpä hyvin pitkään. Uskon noiden vaikuttavan suolistoon negatiivisella tavalla varsinkin silloin, jos tuotteita käytetään päivittäin ja säännöllisesti. Nykyään vältänkin kaikkea keinotekoisesti makeutettua, mutta en ole orjallinen tässäkään asiassa. Aina en tiedä millä on makeutettu kahvilan kakkupala tai brunssilla tarjoiltava laktoositon jogurtti, enkä jaksa oikeastaan edes kiinnostua. En siis ole mikään natsi tässäkään asiassa, mutta säännöllisesti en light-tuotteita voi sanoa suosivani. Jos suolistosi oireilee tai on herkässä kunnossa – suosittelen ainakin alkuun totaalikieltäytymistä. Mieluummin valitsee mahdollisimman puhtaita raaka-aineita, joilla suoliston saa pidettyä tyynenä ja rauhallisena. ♥

Edellä mainitsemani asiat ovat tosiaan suuressa roolissa kohdallani suoliston hyvinvoinnin ylläpidossa. Vaikka vatsan kunto saattaa vaihdella aika paljonkin elämäntilanteiden ja syömäni ravinnon mukaan, tunnen olevani mahani kanssa nykyään jo aika sinut. En koe enää rajoittuneisuutta sen suhteen ja osaan valita sellaista ravintoa, joka toimii positiivisella tavalla. Toisinaan syön kyllä tahallaankin niitä täysin päinvastaisia asioita ja testailen miten jutut toimivat. Aikakin saattaa nimittäin vatsan kohdalla auttaa ja parantaa sen kuntoa sietämään laajemmin erilaista ravintoa. Ainakin niissä tapauksissa jos kyse on suoliston herkistymisestä, eikä esimerkiksi diagnosoidusta keliakiasta.

Jos heräsi ajatuksia, kysymyksiä tai mitä ikinä niin laittakaahan kommenttia tulemaan!? Onko teillä noin yleisesti ottaen jotain keinoja joilla huolehditte suolistonne kunnosta?

Herkullinen kaura

*Kaupallinen yhteistyö: Uotilan Kauraleipä.

Olen maininnut tämän useasti ennenkin: Kaura on yksi keittiöni suosikeista. Pidän sen mausta, koostumuksesta, ravinteikkuudesta ja siitä, kuinka hellävarainen raaka-aine se on vatsalle. Koska itselläni ei koskaan keliakiaa todettu, kykenen syömään kauratuotteita jotka on valmistettu samalla linjalla muiden viljojen kanssa. Siispä ihan tavallinen kaura ilman gluteeniton -etuliitettä toimii vatsalleni erinomaisesti!

Uotilan kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Käytänkin kauraa aika monipuolisesti ja varsinkin leipää tulee suosittua ruokavaliossa ihan päivittäin. Minulle on kuitenkin hyvin tärkeää, että se leipä on nimenomaan jauhojen osalta  sataprosenttisesti kaurasta valmistettua – eikä pidä sisällään esimerkiksi vehnä -tai ruisjauhoja. Onneksi nykyään tältäkin osin kuluttajien toiveisiin vastataan kokoajan paremmin ja markkinoilta löytyykin jo leipää, joka on valmistettu 100 % kaurajauhoista. Yksi tällainen uutukainen löytyy Uotilan Leipomolta ja on itseasiassa ihan vasta markkinoille lanseerattu!

Kyseessä on suomalainen puhtaista raaka-aineista valmistettu lisä- ja säilöntäaineeton kauraleipä, jonka aineosat ovat tosiaan viljojen osalta 100 % täysjyväkauraa (kaurajauho, jyvä ja lese). Tuote ei kuitenkaan ole täysin gluteeniton, sillä se on valmistettu linjoilla joilla käsitellään muitakin viljoja. Leipä sopiikin erinomaisesti etenkin kaikille meille, jotka emme keliakiaa sairasta – mutta vatsamme ehkä reagoi herkästi useimpiin viljoihin. Kauraleipä on myös oiva tapa vähentää vehnän syöntiä ja valita arjessaan paremmin.

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Kaurahan on ylipäänsä ravinto-arvoiltaan erinomainen valinta! Se pitää sisällään runsaasti kuituja, alentaa veren huonoa kolesterolipitoisuutta ja täyttää nopeasti. Etenkin kauran kuitupitoisuudesta puhutaan paljon ja henkilökohtaisesti pakko sanoa, että kaura toimii kyllä erinomaisesti suoliston hyvinvoinnin ylläpidossa. Tässä Uotilan leivässä on mukana myös psylliumia ja pellavansiemeniä, joiden roolia suoliston terveyden suhteen en voisi enempää korostaa!

Vaikka ravintosisältö olisikin kohdillaan, vaadin leivältä ehdottomasti myös makua. Kokemukseni täysin gluteenittomista leivistä ovat aika huonoja ja siksipä nimenomaan kaura on tarjonnut itselleni erinomaisen vaihtoehdon! Tässä Uotilan leivässä onkin todella aito maku ja limppuhulluna itseeni iski nimenomaan tuo leivän limppumainen rakenne. Leipä on tiivistä tavaraa ja maistuu aidosti kauralle. Leivästä maistuu selkeästi läpi nimenomaan se, että lisäaineita ei ole käytetty ja kyseessä on puhdas kauratuote!

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Suosin kauraleipää päivittäin ja pääasiallisesti muutaman palan päivässä. Täytteinä ovat poikkeuksetta erilaiset kasvikset ja vihreät, avokado, laktoositon- tai kaurapohjainen levite, kananmuna ja erilaiset yrtit. Rakastan ripotella leivän päälle lopuksi vielä mausteita, kuten pippurirouhetta tai Herbamarea – nam! Kannattaa oikeasti kokeilla ellet ole vielä testannut. :)

Pidän leipää ylipäänsä erinomaisena välipalana ja nimenomaan tuomaan ruokavalioon monipuolisuutta. Sen päällä on helppo syödä mm. vihreitä tai pari kananmunaa – jos ne ovat muuten päivän ruokavaliosta uupuneet. Leivästä saa energiaa ja sen voimalla jaksaa toimia. Myös treenit kulkevat parin kauraleivän voimin aivan mahtavasti! Itsehän en enää leivästä mistään hinnasta luopuisi ja koen, että se sopiikin keholleni erinomaisesti.

Onkos täällä muita kauraleipään hurahtaneita? Tai mitä mieltä olette ylipäänsä leivän syömisestä? :)

[Debug tracking pixel: http://eas3.emediate.se/eas?camp=252390;cre=img;EASTblogiyhteistyo=uotilan-onmyway;EASTpostID=28053]