Herkkävatsaisen kaurasmoothie

Olen kirjoittanut monet kerrat blogissani siitä kuinka omaan herkän vatsanPaljon olen vatsani kanssa siis taistellut ja etenkin stressaavat elämäntilanteet pahentavat aina suolistoni kuntoa. Olen oikeastaan enemmän kuin tottunut siihen, että välillä suolisto on huonommassa kunnossa ja oppinut tasapainottelemaan sen kanssa. Nyt on ollut pidempi hyvä jakso oikeastaan siksi, ettei stressiä ole varsinaisesti ollut ja olen vältellyt toden teolla maitotuotteita. Toisinaan on kuitenkin ajanjaksoja, että vatsa reagoi ja saat hakea syitä kissojen ja koirien kanssa kuitenkaan selkeää sellaista löytämättä. Nämä jutut eivät tosiaan aina ole kovin selkeitä ja varsinkin meillä, joilla henkinen puoli vaikuttaa niin vahvasti siihen fyysisyyteen, saattaa taustalla olla jotain tiedostamatonta mielessä tapahtuvaa joka tulee ikään kuin ilmi suoliston kautta.

Voisin kirjoittaa aiheesta tulevaisuudessa jonkun laajemman postauksen – lähinnä siis siitä, kuinka nykyään hoidan vatsaani ja miten pyrin elämään stressitöntä elämää jotta vatsa pysyy kunnossa. Tässä vuosien varrella kun on oppinut jotain itsestään ja kehostaan vaikka me niin kovin yksilöitä olemmekin. Yksi tärkeä keino itselleni on kuitenkin se, että syön kuituja. Esimerkiksi marjat, kaura, pähkinät, siemenet ja riisi ovat loistavia kuidun lähteitä. Suosinkin kuidun lähteitä lähestulkoon jokaisella ateriallani ja vaikka monelle iso määrä niitä saattaa olla liikaa, omalle keholleni ne tekevät hyvää ja sopivat. Yksi loistava tapa lisätä kuitujen saantia on valmistaa smoothieita, joissa on käytetty kuidun lähteitä. Harvoin tulee ehkä mieleen tehdä smoothie kaurahiutaleisiin mutta miksipä ei? Jos mietitään, että aamulla ei maistu puuro, niin yksi loistava keino on nauttia ne kaurahiutaleet juoman muodossa kuten itse usein teen.

Ohessa onkin loistava esimerkki helposta kuitupitoisesta smoothiesta jossa ei ole käytetty mitään erikoisuuksia vaan ihan yksinkertaisia aineosia. Kyseinen smoothie käynnistää aivan varmasti päivän ja hellii herkkää suolistoa sekä valmistaa sen uuteen alkavaan päivään!

VATSAA HELLIVÄ KAURASMOOTHIE (GL, M)

  • 1 banaani
  • 3 dl suomalaisia pakastemustikoita
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 rkl psylliumia
  • 1/3 tl vaniljajauhetta
  • 2,5 dl kaurajuomaa
  • Kourallinen casheweja
  • Kourallinen manteleita

Kaadetaan kaikki aineosat blenderiin ja hurautetaan smoothieksi. Reseptistä tulee yhdelle henkilölle sopiva määrä smoothieta.

Tähän loppuun haluan mainita yhden todella tärkeän seikan kuitujen lisäksi jolla voit vahvistaa suolistosi kuntoa, nimittäin vahvat probiootit! En voi enempää niiden merkitystä korostaa sillä ne vahvistavat kehomme immuunipuolustusta ja täten suojaavat myös suoliston kuntoa. Itse olen syönyt probiootteja jo useamman vuoden ajan ja edes matkojen ajaksi en niistä luovu. Tokikaan ne eivät aina estä vatsavaivoja eli jos vaikka kehomme stressitila on korkealla, saattaa oireita silti ilmetä. Ja jos kehomme ei siedä maitotuotteita, tuskin probioottien avulla niitä aletaan sietämään. Probiootit ovat kuitenkin loistava lisä mielestäni aivan jokaiselle kehon ja suoliston hyvinvointia tukemaan. Etenkin vahvat probiootit kuten Bioteekin, Acidophiluksen, Solgarin ja Terranovan tuotteet ovat sellaisia, joita voin lämmöllä suositella! Näissä jokaisen yhtään herkemmän vatsan omaavan kannattaa panostaa laatuun sen sijaan, että ostaa kaupasta sitä halvinta mahdollista.

Oikein hyvinvoivaa päivää jokaiselle ja muistakaahan olla parhaita ystäviä suolistollenne! <3

 

Hyvinvoiva suolisto

Sain viime viikolta yhdeltä teistä lukijoista sähköpostia koskien vatsavaivoja ja ongelmia suoliston kanssa. Vastatessani meiliin mietin pitkästä aikaa suolistoni nykytilaa ja ikäänkuin palasin niihin aikoihin, jolloin vatsani oli kovin huonossa kunnossa. Muistan elävästi sen kivun ja pelon, kun tuntui ettei voinut syödä enää yhtään mitään ilman kyyneleitä. Tuo oli ikävää aikaa ja tänä päivänä en voi olla kuin kiitollinen, että hain ongelmiini ajoissa apua! Vaikka vatsani ei varmaan koskaan tule olemaan täysin oireeton ja aina balanssissa – on se nykyään huomattavasti paremmassa kunnossa.

Probiootit

Hyvinvoiva suolisto on tullut itselleni tässä vuosien saatossa erityisen tärkeäksi. Olen todella oivaltanut, että suolisto on koko terveytemme kulmakivi. Jos se voi huonosti – koko terveytemme järkkyy. Suolisto vaikuttaa jopa aivotoimintaamme, joten onkin erityisen tärkeää, että sen kunnosta huolehditaan! Valitettavasti tänä päivänä suolistovaivat yleistyvät kovaa vauhtia ja ihmisten suorituskeskeisyys, sekä stressaava elämäntyyli näkyy myös vatsamme kunnossa.

Itsehän löysin aikanaan avun piinaaviin vatsaongelmiini yksityisen ravintoterapeutin kautta ja siitä lähti tieni paranemiseen. Monen monta takapakkia on otettu ja edelleen välillä saatan kärsiä vatsani kanssa. Eipä vaadita oikeastaan, kuin parin päivän huonompi epäsäännöllinen ruokailu tai stressi – niin maha kyllä ilmoittelee! Olen suoliston kautta reagoiva ihminen ja se on vaan ollut pakko hyväksyä. En kuitenkaan rajoita elämääni, vaan pyrin valitsemaan paremmin suolistoni hyväksi.

img_8538

Kokosin teille muutamia kohtia, joita vaalin erityisellä tarkkuudella ja joista olen huomannut olevan apua suoliston kunnon ylläpidon suhteen. 

Ruokavalio

Ruokavalio on kaiken a ja o. Syömäni ravinnon avulla suolistoni pysyykin paremmassa kunnossa. Tärkeää on se, että syö monipuolisesti ja jos huomaa, että esimerkiksi ruis ei sovi – niin korvaa sen jollain toisella tuotteella (kuten vaikka kauralla). Suurin virhe on mielestäni syödä liian yksipuolisesti vaikkakin usein silloin, kun suolisto on ärtyneimmillään – ei sitä kykene kovin monipuolisesti ruokailemaan. Pyrkimys monipuolisuuteen on kuitenkin hyvä pitää mielessä! Antaa itselleen aikaa totutella ja hakea sitä omalle keholleen sopivaa ruokavaliota. Itselläni taisi mennä tuohon prosessiin ainakin vuosi ellei melkein kaksi. Ja kuten eilen kirjoittelin – vasta ihan taannoin huomasin myös sen, että hiilarit todella sopivat keholleni! Tämä elämä taitaa olla loputonta oppimista ja oivaltamista myös oman kehonsa suhteen.

Tärkeää on myös ruokailemisen säännöllisyys ja syömänsä ravinnon laatu. Paljon kasviksia ja mahdollisimman puhdasta ruokaa, luomuakin jos budjetti sen sallii. Kannattaa välttää valmisruokia ja muuta kovin keinotekoista.

Vahvat probiootit

Probioottien syömisen tulisi mielestäni kuulua jokaisen suolistonsa hyvinvoinnista kiinnostuneen päivittäiseen elämään. Tämän oivalsin itse vasta silloin kolmisen vuotta sitten ravintoterapeutin pakeilla. Sitä ennen olin syönyt maitohappoja lähinnä etelän lomilla ja antibioottikuurin yhteydessä, eli en todellakaan säännöllisesti. Syömäni maitohappobakteerit olivat vieläpä täysin skeidaa ja niin surkeita laadultaan, että onneksi sain vihiä vaihtaa ne kunnon aineisiin! Siispä jos suolistosi oikuttelee tai omaat herkän vatsan – vaihda ne Gefiluksen maitohapot kunnon vahvoihin probiootteihin. Hinta on kyllä suolainen, mutta maksaa aivan varmasti itsensä takaisin! Suosittelen esimerkiksi Life-myymälästä saatavaa Bioteekin Probiootti Plussaa. Toiminut ainakin itselläni erinomaisesti.

Probiootit

Stressitön, tasainen elämä

Jos omistat herkän vatsan, reagoi se todennäköisesti elämänmuutoksiin ja stressiin. Omani on todellinen reagoija ja osaankin jo melkeinpä ennalta arvata tilanteet, joissa suolistoni alkaa oikkuamaan. Kun tuntee kehonsa – osaa toisaalta myös ennaltaehkäistä tällaisia tilanteita. Tokikaan aina et voi vaikuttaa elämässäsi tapahtuviin asiohin, mutta voit silti koittaa opetella arjen stressinhallintaa ja suhtautumista siihen. Tasainen elämänrytmi, säännölliset ruokailuvälit, liikunta ja riittävä uni pitävät kehomme balanssissa. Jos tiedät, että stressivaara on nyt olemassa, pyri järjestämään kalenterista tilaa ihan vaan rentoutumiselle ja asioiden järjestelylle. Aina se ei ole helppoa mutta stressinhallintaakin on mahdollista opetella, kuten mitä tahansa elämänhallintaa.

Tässä asiassa kannattaa kuitenkin muistaa, että liiallinen kontrolli saattaa jopa pahentaa oireita ja aiheuttaa stressiä! Vaikka pahimmassa vaiheessa itse vatsa aiheuttaa ehkä päänvaivaa, kannattaa huomioida ettei pelkkiin vaivoihin keskittyminen ainakaan paranna tilannetta.

Liikunnan harrastaminen

Itse olen huomannut kuinka suuri merkitys riittävällä liikunnalla on suolistoni hyvinvoinnin kannalta. Treenaaminen onkin ehdottomasti yksi keino huolehtia suolistonsa hyvinvoinnista! Aina ei tarvita edes mitään tuntien hikoilua, vaan jo pelkkä hyötyliikuntakin voi toimia. Kun tein reilut kaksi vuotta toimistotyötä, istuin alkuun ainakin vuoden päivät töitä tehdessäni aina tuolilla. Muistan kuinka tuolloin kroppani oli usein tukossa, turvonnut ja nesteinen. Kun oivalsin nostaa työpöytäni yläasentoon ja aloin seisomaan päivät – huomasin todellisen eron! Suolisto toimi paremmin ja neste ei pakkautunut samalla tavalla kroppaan, kuten se istuttaessa tekee. Nykyään pyrin seisomaan mahdollisimman paljon ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että istuminen tappaa.

Suoliston hyvinvointi

Veden juonti ja kofeiinin rajoittaminen

Muistan kuinka joskus suosin arjessani energiajuomia ja join todella paljon kahvia. Enää en joisi energiajuomaa mistään hinnasta ja kahvinjuontiakin säännöstelen. Vaikka kofeiini tavallaan tehostaakin suoliston tyhjenemistä – on se vatsalle silti aikamoista myrkkyä. Pahinta on kahvin juonti tyhjään vatsaan! Älä ikinä tee sitä jos kärsit herkästä vatsasta. Myös limuja ja kaikkea hiilihapollista kannattaa välttää jos omaa herkästi ärtyvän suoliston. Runsaasti vaan vettä, sillä se on puhdasta ja edistää aineenvaihdunnan toimintaa!

Keinotekoisten makeutusaineiden välttäminen

Osasyy omiin suolistovaivoihini on aivan varmasti se, että söin light-tuotteiden kulta-aikaan runsaasti sokerittomia tuotteita ja vieläpä hyvin pitkään. Uskon noiden vaikuttavan suolistoon negatiivisella tavalla varsinkin silloin, jos tuotteita käytetään päivittäin ja säännöllisesti. Nykyään vältänkin kaikkea keinotekoisesti makeutettua, mutta en ole orjallinen tässäkään asiassa. Aina en tiedä millä on makeutettu kahvilan kakkupala tai brunssilla tarjoiltava laktoositon jogurtti, enkä jaksa oikeastaan edes kiinnostua. En siis ole mikään natsi tässäkään asiassa, mutta säännöllisesti en light-tuotteita voi sanoa suosivani. Jos suolistosi oireilee tai on herkässä kunnossa – suosittelen ainakin alkuun totaalikieltäytymistä. Mieluummin valitsee mahdollisimman puhtaita raaka-aineita, joilla suoliston saa pidettyä tyynenä ja rauhallisena. ♥

Edellä mainitsemani asiat ovat tosiaan suuressa roolissa kohdallani suoliston hyvinvoinnin ylläpidossa. Vaikka vatsan kunto saattaa vaihdella aika paljonkin elämäntilanteiden ja syömäni ravinnon mukaan, tunnen olevani mahani kanssa nykyään jo aika sinut. En koe enää rajoittuneisuutta sen suhteen ja osaan valita sellaista ravintoa, joka toimii positiivisella tavalla. Toisinaan syön kyllä tahallaankin niitä täysin päinvastaisia asioita ja testailen miten jutut toimivat. Aikakin saattaa nimittäin vatsan kohdalla auttaa ja parantaa sen kuntoa sietämään laajemmin erilaista ravintoa. Ainakin niissä tapauksissa jos kyse on suoliston herkistymisestä, eikä esimerkiksi diagnosoidusta keliakiasta.

Jos heräsi ajatuksia, kysymyksiä tai mitä ikinä niin laittakaahan kommenttia tulemaan!? Onko teillä noin yleisesti ottaen jotain keinoja joilla huolehditte suolistonne kunnosta?