Siitä täydellisyyden tavoittelusta

Minulla on oikeastaan aina ollut ristiriitainen suhtautuminen täydellisyyteen ja sen tavoitteluun. Joissain asioissa nimittäin olen todella vaativa itseäni kohtaan kun taas toisissa jutuissa hyvinkin lepsu. En myöskään ole yhtään suorittaja tyyppinen ihminen mutta silti saatan hioa vaikka jotain kuvia tai blogitekstiä aivan tuhottoman kauan – muokata kaikki postauksen kuvat uudestaan jos joku pieni juttu kuvissa alkaakin häiritsemään. En siis suorita mutta tavallaan kuitenkin vaadin joissain jutuissa itseltäni vähän liikaa ja tällaisia asioita ovat nimenomaan ne, joissa näkyy suoraan se oma kädenjälki. Välillä mietin, että voisin oikeasti suhtautua näihinkin juttuihin rennommin, sillä tuskin teistä kukaan siellä näkee kuvissani niitä mahdollisia silmään pistäviä negatiivisia seikkoja, jotka itse näen.

Vaikka haluankin pyrkiä siihen etten vaatisi liikaa koska sen seurauksena alan stressaamaan, on tuota välillä vaikea estää. Etenkin jos kyse on niistä asioista joita rakastaa tehdä, muuttuu tekeminen liian helposti suorittamiseksi jos alkaakin olemaan itseään kohtaa liian vaativa. Ei sillä, kyllä tavoitteita saa ja pitääkin olla mutta tiedättekö – mukavastakin jutusta lähtee äkkiä mielenkiinto jos teemme siitä suorittamista. Välillä mietin, että on aika häilyvä raja, tekeekö asioita nimenomaan hyvällä fiiliksellä ja luovasti kuin melkeinpä huomaamattaan suorittaen. Suorituskeskeisyys on kuitenkin läsnä lähestulkoon joka paikassa, oli työ mikä tahansa. Tavoitteet ovat korkealla ja niihin on päästävä jotta on mahdollista edetä urallaan tai ylipäänsä suoriutua tekemästään työstä. Ihmiset vaativat niin monissa asioissa sitä täydellistä lopputulosta ja hyvä koetaan ainoastaan hyvänä. Välillä se hyvä kuitenkin riittää eikä aikaa oikeasti olisi pakko käyttää pilkun viilaamiseen, sillä joskus se epätäydellinen saattaakin olla nimenomaan se täydellinen lopputulos.

Täydellisyys on mielestäni jonkinlainen illuusio, sillä jokaisella meistä on oma näkemys siitä, mitä on täydellisyys. Se mikä näyttää minun silmääni täydelliseltä, saattaa olla mielestäsi aivan jotain muuta. Loppupeleissä se, että tavoittelee täydellisyyttä, on olemassa olemattoman tavoittelemista ja tuota tavoitellessa joutuu aivan varmasti pettymään. Välillä olen muuten havahtunut myös siihen, että olen jollain salakavalalla tavalla alkanut tavoittelemaan henkisesti täydellistä minää. Tämä projekti itsensä kanssa ja omaan sisimpään sukeltaminen nostavat valehtelematta toisinaan pintaan sen tunteen, että haluaisin tavoitella sitä täydellistä olemusta – kaikin puolin niin fiksua ja filmaattista Juttaa. Totuushan on kuitenkin se, etten tule koskaan olemaan täydellinen ihminen. Minun ei tule pyrkiä pois kaikesta negatiivisesta minussa, vaan saan olla myös huono sekä epätäydellinen ihminen. Mielestäni nimenomaan henkistä kasvua ja kehitystä on sekin, että oppii hyväksymään ja olemaan itseään kohtaan suvaitsevainen. Kaikki mokailevat ja se on täysin luonnollista. Itse asiassa ihminen joka ei koskaan tee virheitä on mielestäni jopa epätäydellinen.

Jokaisen meistä kannattaakin unohtaa sen jonkun tavoittelu, jota ei ole edes olemassa jonka sijaan alkaa elämään elämäänsä sekä tekemään asioita. Rimaa on lupa oikeasti välillä laskea jopa nolottavan alas, jonka myötä saatat huomata kuinka paljon nautinnollisempaa elämä tuolla tapaa on. Kirjoitin tämän postauksen tosiaan muistutukseksi myös itselleni, sillä täydelliset kuvat, tekstit, sosiaalinen media ja minä ovat viime aikoina jotenkin muistutelleet itsestään minulle vähän turhankin usein.

Oikein rentouttavaa ja epätäydellistä sunnuntaita jokaiselle! 

 

Kuvat: Taru / edit: minä

Onko kiintymystyylisi turvallinen vai turvaton?

Ei ole kauaa kun ensimmäisen kerran elämässä luin kiintymyssuhdemallista – tuolloin tosin aivan ohimennen jostain netin uumenista sen enempää asiaan pureutumatta. Tällä viikolla aihe kuitenkin nousi uudelleen pintaan terapeuttini kysyttyä minulta, olenko koskaan kuullut tuosta kyseisestä mallista, joka rakentuu meistä jokaiselle lapsuudessa aivan ensimmäisten elinvuosien aikana. Asia jäi pyörimään mieleeni ja juuri tuosta johtuen perehdyinkin siihen hieman lisää. Erityisen pysäyttävä ja hyvin asian kiteyttävä useamman vuoden vanha kirjoitus löytyy täältä. Myös Väestöliiton sivuilta ja kirjastosta löytää tietoa aiheesta jos se alkaa todella kiinnostamaan!

Jokaisella meistä on siis kiintymyssuhdemalli, joka vaikuttaa meissä vielä tänäkin päivänä. Se on nimenomaan meistä riippumaton ja syntyy vanhempien sekä lapsen välille. Olen aikaisemmin aina salaa ihmetellyt, miksi vauvan ensimmäiset elinvuodet ovat muka niin tärkeitä? Miksi toinen vanhempi ei vaan voisi jättää vauvaa toiselle vanhemmalle ja kadota viikonloppureissulle? Ei sillä, en sano etteikö noin voisi tehdä mutta se mitä tosiaan vasta oivalsin on, että tuollaiset tapahtumat saattavat jättää jälkiä alitajuntaamme, vaikka olisimmekin todella pieniä. Itse olen siis pääasiassa aina ajatellut, että kaikki se mitä lapsuudesta muistaa on merkityksekästä. Eli lapsuuteni on se aika siitä lähtien, kun minä muistan asioita. Näin se ei kuitenkaan ole vaan kiintymyssuhdemalli alkaa rakentumaan ihan sieltä syntymästämme lähtien. Vanhempien läsnäololla sekä käytöksellä jo vauva-aikana on suuri merkitys siihen, millainen tapa kiintyä meille rakentuu.

Kiintymyssuhdemalleja on neljä: turvallinen, välttelevä ja turvaton, ristiriitainen ja turvaton sekä kaoottinen. Näille taitaa olla useampiakin eri nimityksiä mutta pääperiaatteet ovat kuitenkin samat. Turvallinen kiintymyssuhde on se kaikista idyllisin – luonnollisestikin. Se on kiintymyssuhde, jossa vanhemmat ovat todennäköisesti myöskin saaneet turvallisen kiintymys kokemuksen tai sitten onnistuneet muuttamaan omaa vahingollista käyttäytymistään toimivan, avoimen ja hyvän parisuhteen myötä. He kykenevät antamaan lapselle rakkautta ja huolehtimaan vauvasta silloinkin kun pienellä on hätä. Vauva saa turvallisen kiintymyskokemuksen kun vanhemmat vastaavat hänen tarpeisiinsa (esim. itku) ja huomioivat lasta. Tämä kiintymysmalli on varmasti paras lähtökohta elämälle ja ihmisestä kasvaa luottavainen ja rohkea tunteidensa suhteen. Turvallinen kiintymysmalli ei myöskään altista hylätyksi tulemisen pelolle.

Välttelevä ja turvaton kiintymysmalli on perua tunneköyhyydestä ja siitä, etteivät vanhemmat ole ehkä näyttäneet tunteitaan lasta kohtaan kuten vaikka hellineet tai pitäneet lähellä. Vanhemmat eivät myöskään ole välttämättä reagoineet lapsen itkuun tai iloon, vaan ovat ikään kuin aina olleet joko penseitä ja ei kiinnostuneita tai sitten sättineet lasta hänen reaktioistaan. Tästä kaikesta seuraa luonnollisestikin tunteiden tukahduttamista koska lapsi kokee, ettei vanhempia kiinnosta hänen tunnereaktionsa. Tälle tunnemallille on myöskin tyypillistä, että lapsi hakee hyväksyntää ja pyrkii esimerkiksi koulussa täydellisiin suorituksiin. Hänestä saattaa kehittyä ankara sekä vaativa itseään kohtaan, jota hän sitten aikuisiässä mallintaa taas eteenpäin. Tässä jäädään mielestäni aika huolella tunnemaailman osalta vajaaksi, koska sellaista tunnerikasta ja turvallista mallia ei ole.

Ristiriitainen ja turvaton kiintymyssuhde kehittyy lapselle, jonka kotioloissa ilmapiiri on ristiriitainen ja lapsi joutuu jatkuvasti elämään pienessä pelossa sekä epävarmuudessa. Yhtenä hetkenä vanhempi saattaa olla todella ihana kun taas toisena raivostua – lapsi ei koskaan tiedä kuinka vanhempi reagoi häneen tai ympäristöön. Tyypillistä onkin, että lapsesta tulee ylivarovainen ihmisten suhteen tai sitten erityisen huomionkipeä. Aikuisena kyseinen kiintymysmalli näkyy ahdistuksena ja muiden tunnetilojen alituisena seuraamisena. Ihmissuhteissa ehkä analysoidaan liikaa ja pohdintaan sitä, mitä se toinen nyt tuntee tai ajattelee. Myös hyvin ristiriitainen käytös ihmissuhteissa on tyypillistä ja se, että vaikka rajuja konfliktitilanteita alitajuisesti pelätään, saatetaan silti itse olla tämän asian suhteen epävakaita. Kyse on nimenomaan ristiriitaisuuksista, jotka jatkuvat edelleen tämän kiintymyssuhdemallin saaneen elämässä vaikka ollaankin jo aikuisia.

Kaoottinen kiintymyssuhde on ehkä se pahin – jos näitä nyt voi keskenään edes vertailla. Usein vanhempien alkoholismi, väkivalta tai muut traumaattiset kokemukset lapsuudessa aiheuttavat nimenomaan tätä kiintymysmallia. Mielestäni tässä kiintymysmallissa ei voida enää edes puhua, että vanhemmat ovat muutoin kuin biologisesti vanhempia lapselleen. Tämä malli ilmenee luonnollisestikin vahvana häiriökäyttäytymisenä ja uskon ettei kaoottisen kiintymyssuhteen kokenut voi välttämättä selvitä elämässä ilman terapiaa. Tämän kiintymyssuhdemallin ajatteleminenkin jo tekee ainakin minulle huonon olon.

Siinä oli tosiaan nuo neljä mallia, joista yhdestä minäkin itseni tunnistan ja itse asiassa vieläpä todella hyvin. On jännä juttu, miten tähän kiintymyssuhdeteoriaankin perehdyttyäni valkeni minulle jälleen uusia asioita itsestäni ja löysin vastauksia juttuihin, joita olen miettinyt. Vaikka tässäkään ei puhuta kovin miellyttävien asioiden kaivelemisesta on minun pakko sanoa, että tällä hetkellä olo on tietyllä tapaa huojentunut. Mitä enemmän löydän syitä käytökselleni, sitä paremmin olen tietoinen siitä, kuka minä pohjimmiltani olen jonka myötä minun on taas helpompi ymmärtää itseäni. Ja positiivistahan tässä on etenkin se, että vaikka näitä malleja onkin hyvin vaikea pois kitkeä, on se silti mahdollista! Kiintymysmallejahan tosiaan toistaa herkästi aikuisiälläkin ihmissuhteissaan ja etenkin se parisuhde on tulilinjalla. Varsinkin jos molemmat suhteen osapuolet ovat ristiriitaisia tai vältteleviä, ovat ongelmat taattuja, ellei asioita tiedosteta. Kun molemmat tiedostaa oman kiintymysmallinsa ja aiheesta voidaan avoimesti keskustella, on ongelmiin mahdollista kiinnittää huomiota ja tämän myötä muuttaa omia tapojaan toimia. Helppoahan se ei ole mutta tiedostamisella päästään jo niin pitkälle!

Toivottavasti tämä teksti herätti teissäkin ajatuksia kiintymysmallien suhteen ja ehkä tunnistitte sieltä sen oman mallinne? Uskoisin, että monia muitakin saattaa helpottaa se, että tietää mistä asiat juontavat juuriaan ja miksi käyttäytyy elämässä kuten käyttäytyy. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämäkin teoria on nimenomaan meidän tulevaisuutta varten hyödyllinen jotta pystymme työstämään itseämme ja vaikuttamaan ihmissuhteisiimme sekä siihen kuinka käyttäydymme itseämme ja muita kohtaan. Tässä kohtaa ei siis ole hyötyä kenenkään syyttelemisestä vaan se kaikki mitä lapsuudessamme on tapahtunut on osa historiaamme ja osa meitä.

Oikein ihanaa perjantaita! <3

 

Kuvat: Taru / edit: minä