Näin minä säästän rahaa

En ole koskaan ollut erityisen hyvä säästämään, sillä olen luonteeltani nautiskelija. Olen kuitenkin iän myötä opetellut tuotakin taitoa ja nykyään olen huomattavasti tarkempi siitä, mihin rahani käytän. En tee tuon tuosta heräteostoja mutta toisaalta en ole saitakaan. Raha ei näyttele elämässäni millään tavalla suurta roolia, vaikka tykkään kieltämättä tunteesta, että sitä on tilillä. Enää en haluakaan koskaan olla siinä tilanteessa, että kuun lopussa pankkitili olisi nollilla.

Nyt helmikuussa tuntuu, kuin olisi jonkinlainen erityisen säästäväinen moodi päällä. En varsinaisesti ole päättänyt, että nyt todella säästän, vaan ei ole ollut mitään erityistä hankittavaa. Suoraan sanottuna, en tarvitse mitään. Tammikuussa hankin jo pitkään miettimäni objektiivin, johon lohkesi iso lovi tililtä. Kevään ja kesän tullen on varmasti luvassa reissuja. Nyt on todellakin oiva hetki laittaa rahaa säästöön, vaikka sitten ihan huomaamattaankin.

Miten säästämistä voi sitten opetella, kuinka muuttua huolettomasta rahankäyttäjästä huolellisemmaksi? Kokosin teille omia vinkkejä, joilla minä kiristän kukkaron nyörejä.

Tee säästämisestä elämäntapa

Tällä en tarkoita saidaksi ryhtymistä, vaan ihan yksinkertaisesti sitä, että miettii enemmän mihin rahansa laittaa. Asennoituu siihen, että tekee säästämisestä elämäntavan ja tyylin. Tämä ei välttämättä tapahdu parissa päivässä, mutta kärsivällisyys palkitsee. Puhutaan itse asiassa vähän samasta asiasta, kuin terveellisen ruokavalion ja liikkumisen omaksuminen osaksi omaa elämää. Kun opit harkitsemaan ostoksiasi, teet sen aina jatkossakin.

Luo säästötili

En suosittele koskaan säilömään kaikkia rahoja käyttötilillä. Jos korttisi varastetaan tai mitä ikinä tapahtuukaan, on turvallisempaa, että suurin osa rahoista on muualla. Itsehän pidän käyttötilillä maksimissaan paria satasta kerrallaan. Käyttötilin rinnalla minulla on muutamakin tili, joihin säästän rahaa. Toinen on reissuja varten ja toinen yleinen säästötili. Toisia auttaa myös se, että pankkiasiat ovat parissakin eri pankissa.

Kun palkka tulee kannattaa ensin maksaa kaikki laskut ja sitten siirtää tietty määrä säästötilille. Kannattaa myöskin ottaa asenne, että siihen säästötiliin ei jatkuvasti kajota. Yksi vaihtoehto on säästää rahaa esimerkiksi rahastoihin tai omaan asuntoon vaikka ASP-tilille. En ole mikään pankkineiti mutta sen tiedän, että noita useammalle suositellaan säästömielessä.

Käytä luottokorttia fiksusti

Olen sitä mieltä, että jokaisella vastuullisella ihmisellä tulisi olla luottokortti. Ihan vaan jo turvallisuussyistä, sillä esimerkiksi lentojen ostaminen ja ostokset verkkokaupoista on turvallisempaa tehdä luotolla. Vastuullisella tarkoitan ihmisiä, jotka kykenevät käyttämään luottokorttia oikein – maksamaan luoton takaisin ja mieluiten vielä ilman korkoja. Jos itse käytän luottoa ei ole kyse siitä, etteikö pankkitililläni olisi rahaa. Tykkään vaan tehdä suuremmat ostot luotolla ja maksaa tililtäni sitten rahaa luotolle takaisin. Tähän ehkä myös syynä se, etten pidä käyttötililläni suuria summia. Mielestäni luottokortti on hyvä keksintö niille, jotka kykenevät talouttaan hallitsemaan! Korttia ei kannata käyttää silloin jos tiedät, että saatat elää yli varojesi mutta oikein käytettynä se on todellinen helmi.

Osta käytettynä tai harvemmin

En suosittele totaalisia ostolakkoja, sillä sen tietää mitä silloin tapahtuu – sitä ei näekään mielessään muuta kuin shoppailun (näin karrikoidusti sanottuna…)! Suosittelen tässäkin asiassa ennemmin tapaa ostaa käytettynä tai yksinkertaisesti harvemmin. Joka viikko me emme tarvitse uusia vaatteita, emmekä mitään muutakaan erityistä. Kannattaa itse asiassa vältellä kaupungissa pyörimistä, jolloin sitä ei tule turhaan poikettua vaatekauppoihin. Ja jokaiselle meistä se sudenkuoppa ei edes ole vaatteet. Vältä niitä paikkoja, joissa tiedät joutuvasi koville ostohimojen kanssa. Osta ennemmin laadukkaampaa ja harvemmin, kuin huonolaatuista ja viikoittain.

Tingi ruokakaupassa

Vaikka sanon, että ruoasta ja sen laadusta en tingi niin kyllä minä valitsen useimmiten porkkanoista ne edullisimmat tai paprikasta sen, jonka kilohinta on halvin. En kuitenkaan jaksa syynätä näitä juttuja sillä tiedän, että kohdallani se suurin säästö tulee siitä, että säästän sitten muussa. Haluan voida hyvin ja olla terve. Monipuolinen ruoka aikaansaa juurikin nämä seikat ja siksipä en tahdo niistä rahan vuoksi luopua, kun ei ole edes mikään pakko. Ne missä erityisesti säästän, on tiskiaine, vessapaperi, leivinpaperi, suodatinpussit, suihkugeeli… Kyseisistä tuotteista valitsen tosiaan lähes aina sen Euro Shopperin tai Pirkan. Nuo eivät kuitenkaan mene kehoni sisälle, joten… selkeästi hyvä logiikka. ;)

Suosi eväitä

Tässä varmaan itselleni se suurin haaste – tai jossain kohtaa se oli. Nyt olen päässyt aika hyvin jaloilleni ja kotikokkaamisesta on tullut tapa. Välillä on toki viikkoja, etten ole niin paljon kotona ja aika rientää, jonka vuoksi joudun turvautumaan ravintolaruokaan mutta se on elämää. Yleisesti ottaen kuitenkin pyrin siihen, että teen ruokani itse. Myös raakapatukoiden ostamista olen vähentänyt ja kahviloista en osta enää juuri ikinä valmis kahveja. Todella pienistäkin jutuista saattaa nimittäin kertyä isot summat. Mitä enemmän tekee kotona, sitä enemmän on mahdollisuus rahaa säästää. Tässä pitää kuitenkin muistaa se, että siinä kohtaa jos aletaan tinkimään sosiaalisista tilanteista sen vuoksi, että halutaan säästää (vaikkei ole pakko) liikutaan jo pakkomielteisillä rajoilla… Sosiaaliset tilanteet ovat osa tervettä elämää ja se, että välillä käy kahvilla tai viinillä ystävän kanssa on ihan normaalia rahan kulutusta.

Mieti mihin säästät

Kun sinulla on tavoite, helpottuu säästäminen huomattavasti. Ihmiset ovat erilaisia ja meillä on erilaisia haaveita ja unelmia. Toinen haluaa reissata mahdollisimman paljon, toinen säästää asuntoon tai autoon, joku ehkä luksuslaukkuun. Jokainen joka tienaa rahansa itse, saa mielestäni myös päättää mihin ne käyttää. Omat suosikki säästökohteeni ovat reissut ja kameraan liittyvät hankinnat. Tykkään myös säästää ihan ”huvikseen” ilman sen suurempaa säästökohdetta. Tästä ehkä paistaa oma luonteeni ja se etten ole ihmisenä hurjan suunnitelmallinen ja mieti elämääni kymmenen vuoden päähän.

Suunnittele talouttasi

Kun tiedät, paljonko saat kuukaudessa rahaa, vähennä summasta ensin laskut ja säästöön menevä osuus, jonka jälkeen näet sen mitä voit käyttää elämiseen. Tuon summan voi sitten jakaa suunnilleen neljälle viikolle ja elää vähän sen mukaan. Kun talouttaan edes hieman organisoi, on säästäminenkin helpompaa. Jos mietitään, että viikkobudjetti on vaikka 200 euroa, voit siitä sitten laskea millainen osuus menisi ruokaan ja millainen taas mahdollisesti muihin aktiviteetteihin. Itsehän en ole ollenkaan matemaattinen ihminen eli ei, en pidä laskemisesta ja suunnitelmallisuudesta. Hahmottelen kuitenkin edes hieman päässäni sitä kuinka paljon rahaa on käytettävissä. Toisilla viikoilla sitä saattaa kulua enemmän ja toisilla taas ei juuri laisinkaan. On hyvä kuitenkin tietää oma budjettinsa ettei joudu kajoamaan säästöihin.

Oliko joukossa teille tuttuja säästökeinoja? Tai onko jotain hyviä vinkkejä säästöpossun lisäksi? Se on ollut muuten jo pitkään hankintalistalla! :)

Miten paljon viikossa kuluu rahaa?

Syksy on saapunut jonka myötä blogeissa on turistu enemmän rahasta, säästämisestä ja siitä miten onnistua siinä. Veikkaan, että useamman rahapussi ammottaa tyhjyyttään kesän reissujen jälkeen ja melkeinpä pakon sanelemana moni ottaa nyt iisimmin myös rahan käytön suhteen. Kesä on kerran vuodessa jolloin sitä helpommin tekee, reissaa ja nauttii. Mikä on mielestäni oikein! Tuo kaikki tekeminen kuitenkin syö rahaa ja näin syksyn tullen ainakin itse huomaan kahden reissun vaikutukset lompakossani.

img_7041-001

Minun on jo pitkään pitänyt kirjoittaa jonkunlaista päiväkirjaa siitä mihin rahani käytän. Kirjata ylös menot ja nimenomaan jälkeenpäin tarkastella mihin rahani todellisuudessa menevät. Idea siitä, että jaan päiväkirjan myös blogissa motivoi todella kirjoittamaan ylös jokaisen ostoksen. En nimittäin ole ikinä koskaan pitänyt kirjaa siitä mihin rahani käytän. Voitteko kuvitella? Tiedostin kyllä jo valmiiksi ne omat sudenkuoppani mutta silloin, kun näet nuo vielä mustaa valkoisella saatat todella herätä…

Pidin tosiaan päiväkirjaa menoistani viime viikon ajan ja kirjasin ne kaikki tänne blogiin ylös.  Alla siis kulutuspäiväkirjani 19.9. -25.9.2016.

Maanantai 19.9.

 • Ruokaostokset Alepasta 37,19 €
 • Elokuvaliput x 2 (ostin aikaisemmin hankkimillani kesälipuilla ja seuralainen kustansi puolestaan leffaeväät).

Tiistai 20.9.

 • Smoothie Jungle Juice -baarista 5,95 €
 • Synttärilahja kummipojalle 24,90 €
 • Raakapatukkasatsi Lidlistä 13,50 € (10 patukkaa)

Keskiviikko 21.9.

 • Päivällistarpeet lähi Siwasta 14,75 €

Torstai 22.9.

 • Lounas töissä 8,75 €
 • Uusi kaulaliina syksyksi/talveksi 62,30 €

Perjantai 23.9.

 • Lounas töissä 9,00 €
 • Smoothie Jungle Juice -baarista 4,75 €
 • Bussilipun/kauden lataus 27,50 €
 • Ruokaa Lidlistä 18,96 €

Lauantai 24.9

 • Lounas töissä 8,64 €
 • Ruohonjuuresta herkkuja blogijuttua varten 14,40 €
 • K-Kaupasta lisää kuvaustarpeita 10,24 €

Sunnuntai 25.9

 • Eväät töihin 5,33 €
 • Ruokaa lähi Siwasta 19,70 €

Koko viikon kulutus: 285,56 €  / Ruokaan: 160,62 €.

img_7079-001

Vaikka olen jo pitkään tiedostanut, että rahaa tosiaan kuluu viikossa varmasti hieman enemmän kuin 50 euroa, oli tuo lähes 300 euron viikkokulutus aika shokki itselleni. Tietysti kyseiselle viikolle sattuivat kummipojan synttärit ja bussilipun lataus sekä kaulaliinan osto, joista tuli pientä extraa mutta silti. Se mikä itseäni ehkä eniten kauhistutti oli tuo ruokaan menevä määrä suhteutettuna siihen kuinka paljon jääkaapissani on todellisuudessa sitä ruokaa. Erityisruokavalio toki maksaa ja siihen olen tottunutkin mutta tällaisia summia?

Probleema jonka olen jo pitkään tiedostanut on paikat, joista ruokaostoni teen. Lidl on ihan ok välillä jos tarvitsen kasviksia, kananmunia ja soijajuomaa. Tuolla nuo ovat edullisia, mutta valitettavasti kyseinen kauppa ei tarjoa itselleni sitä kaikkea mitä tarvitsen eikä sijaitse kovin lähelläkään. Tästä johtuen tuleekin sitten näitä keikkoja lähi Siwaan tai Alepaan. Olen myös todella huono organisoimaan ja miettimään esimerkiksi viikon ruoat etukäteen. Saatankin hakea hetken mielijohteesta jotain Siwasta ja maksaa muutamasta hassusta jutusta 19 euroa, kuin jos menisin S-Markettiin ja ostaisin kerralla kaksi kassia huomattavasti edullisemmin.

img_7050-001

Tämä ongelma on korostunut nyt etenkin sinkkuaikoina, sillä minulla ei ole enää mukana ihmistä joka kantaisi puolet ostoksistani. S-Market on kuitenkin noin 400 metrin päässä kotoani joten jos nyt kuitenkin jatkossa skarppaisin ja hakisin suuremmat ostot aina sieltä? Tämän viikon itseasiassa aloitin fiksummin ja kävin jo maanantaina Ässässä lähtien sieltä kahden täpötäyden ruokakassin kanssa maksaen niistä yhteensä 50 euroa (kävelymatka oli muuten tuskaa vaikka sen arvoista kai…?). Olen miettinyt myös ostoskassipalvelun käyttöä sillä uskon, että sen avulla minun olisi helpompi suunnitella viikon ruoat. Monen mielestä ehkä hieman mummomaista mutta veikkaan, että satasella saisin sieltä jo aika paljon ruokaa verrattuna siihen, että ravaan Siwassa hakemassa pieniä ostoja. En kuitenkaan koskaan jaksa kerralla kantaa sitä kaikkea viikoksi tarvitsemaani edes sieltä Ässästä.

Yksi juttu johon varmaan myös kiinnititte huomiota on tuo ulkona syöminen. Syönkin lähestulkoon aina ulkona jos menen liikkeelle töihin. Viime viikolle sattui useampi tuollainen päivä ja rahaa tosiaan paloi melkein se kymmenen euroa jokaiseen ateriaan. Siihen päälle vielä ne välipalat Junglesta, joka on muuten suuri heikkouteni. Tottakai eväät tekemällä säästäisi huomattavasti mutta kuten olen aikaisemminkin teille kertonut, inhoan syödä edellisen päivän ruokaa. Harvemmin myöskään ehdin aamupäivällä kokkaamaan jos menen iltavuoroon. Tuossa siis syy ulkona syömiselle jota tämän nähtyäni aion tästä huolimatta kyllä rajoittaa. Josko sitä kuitenkin saisi aamiaisen lomassa tehtyä päivällisen itselleen valmiiksi? Ainahan voi yrittää! Olen vaan niin huono noiden eväiden kanssa vaikka tiedän, että sillä säästäisi kyllä jo pitkän pennin…

Rahankäyttö

Mielestäni jokaisen olisi syytä seurata menojaan viikon tai kahden ajan jotta todellisuudessa näkee kuinka paljon sitä rahaa kuluu. Kun höylää korttia jatkuvasti ei sitä edes tajua tuhlaavansa viikossa lähes 300 euroa. Miettikää. Tokikaan tämä ei tarkoita ettenkö säästäisi rahaa ja saisi sitä sivuun mutta aina voi myös miettiä voisiko saada säästöön hieman enemmänkin? Miksikään pihikintuksi minusta ei ole, mutta vähän voisin kyllä etenkin ruokaostojani keskittää ja niitä funtsia. Olen kyllä aina ollut sillä mentaliteetilla liikenteessä, että ruoasta en pihistä mutta toisaalta tarviiko siihen törsätäkään? Jo Siwaan astuminen tietää sitä, että rahaa menee enemmän kuin jos kävisin suuremmassa kaupassa.

Jos kuitenkin jotain positiivista niin en törsää rahaa valmiskahveihin ja vaatteiden ostamisen suhteen harkintakynnykseni on noussut. Mietin tarkemmin mitä ostan ja millaista tavaraa ostan. En myöskään tarkoituksella kiertele kaupoissa sillä tiedän, että noilta keikoilta tarttuu usein mukaan jotain mitä et todella tarvitse. Lähdenkin ”shoppailemaan” vaan ja ainoastaan silloin jos oikeasti tarvitsen jotain.

Oletteko te koskaan pitäneen päiväkirjaa rahankäytöstänne? Kuinka paljon suurinpiirtein käytätte viikossa esimerkiksi siihen ruokaan rahaa? Olisi mukava saada hieman vertailukohtaa vaikka sanomattakin selväähän se on, että yksin elävälle 160 €/vko on liikaa…