Helppo, nopea ja herkullinen raakasuklaa

Raakasuklaa on sellainen herkku, jonka tekeminen on oikeastaan aika pitkälti tuuripeliä. Välillä suklaasta tulee aivan tajuttoman hyvää kunnes seuraavalla kerralla se maistuu liikaa kaakaovoilta tai on puolestaan turhan makeaa. Olen valmistanut raakasuklaata itse lukuisia kertoja ja joukossa on tosiaan ollut monia huteja mutta toisinaan myös hittejäkin. Tällainen hitti sattui kohdalle viimeksi sunnuntaina, kun innostuin pitkästä aikaa leivontahommien suhteen. Päätin valmistaa raakasuklaata kookosöljyyn ja maustaa suklaan mulpereilla sekä gojimarjoilla. Lopuksi heitin joukkoon summanmutikassa vielä hieman kookoshiutaleitakin, jotka osoittautuivat aivan mielettömän hyväksi lisukkeeksi!

Tämä valmistamani raakasuklaa hivelee siis mielestäni aika lailla täydellisyyttä. Suklaassa on ihanasti sattumia ja kookoshiutaleet narskuvat mukavasti suussa. Kaakaonkin määrä on juuri optimi eikä raakasuklaasta tule laisinkaan huono olo. Itse asiassa olen huomannut, että kaakaovoi on sellainen juttu joka ei oikein sovi itselleni. Kookosöljyyn valmistettu raakasuklaa on huomattavasti ”kevyempää” eikä aiheuta mielestäni yhtä herkästi pahoinvointia kuin kaakaovoihin valmistettu. Voi toki olla, että olen käyttänyt kaakaovoita liian suurissa määrin aikaisemmissa tekeleissäni mutta joku siinä yhtälössä ei ole tosiaan toiminut. Tärkeintä lienee kuitenkin se, että tällä kertaa onnistuin ja tänään kanssanne jakamani resepti on niin täydellinen – ainakin omaan suuhuni. Suklaa kannattaakin laittaa asap testaukseen jos kaapistanne vaan löytyvät kyseiset ainekset!

HERKULLINEN GOJI-MULPERI RAAKASUKLAA (GL, M, RAW)

 • 1,5 dl Foodinin kookosöljyä
 • 1/2 dl Foodinin raakakaakaota
 • 3 tl Foodinin agavesiirappia
 • 2/3 tl Foodinin Bourbon vaniljajauhetta
 • 2 tl Foodinin kookossokeria
 • Ripaus kanelia
 • Ripaus piparkakkumaustetta
 • 1 dl Foodinin mulperimarjoja
 • 1/2 dl Foodinin gojimarjoja
 • Kookoshiutaleita (lisäsin ilman mittaa, ehkä noin 1/2 dl?)

Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa nestemäiseksi. Kaadetaan raakakaakao muovikulhoon ja lisätään joukkoon kookossokeri sekä vaniljajauhe. Kun kookosöljy on sulaa, lisätään sen joukkoon agave ja kaadetaan seos muovikulhoon kaakaon ja mausteiden sekaan. Sekoitetaan huolella kunnes seos on tasaista. Tässä kohtaa lisätään joukkoon gojit, mulperit ja kookoshiutaleet, jonka jälkeen kaadetaan suklaaseos syvään lautaseen tai leivinpaperin päälle pakastamista silmällä pitäen. Itse halusin suklaasta hieman paksumpaa, jonka vuoksi käytin syvää lautasta. Lopuksi laitetaan suklaa pakastimeen jäätymään ainakin tunnin ajaksi. Itse jäädytän suklaata tavallisesti jopa vuorokaudenkin ennen nautiskelua, sillä silloin se on mielestäni parasta! Omaan makuuni kun on eniten jäinen raakasuklaa, jota muuten jopa säilytänkin pakastimessa ja napostelen aina sieltä herkkuhimon iskiessä.

Vaikka kaupan hyllyltäkin löytyvä raakasuklaa on aivan tajuttoman hyvää ja erityisesti viime aikainen ihastukseni Foodinin gingerbread luomu raakasuklaa, on kotitekoinen suklaa kuitenkin niin omanlaistaan. Lisäksi jos haluaa yhtään säästää, niin kannattaahan raakasuklaakin valmistaa itse. Kun ostaa kotiin ne muutamat suklaan kaipaamat raaka-aineet, riittää niistä todella moneen valmistuskertaan!

Onko täällä muita raakasuklaan ystäviä? Tuleeko teidän tehtyä raakasuklaata itse ja jos niin millaisia täytteitä te suositte suklaan joukossa? Olisi mukava saada hieman ideoita tähän puoleen vaikka mulperit ja gojitkin loistavasti joukkoon sopivat!

 

*Foodinin tuotteet sponsoroitu

Taivaalliset lakritsitaatelit

Minua Instagramin puolella seuraavat saattoivat ehkä huomatakin, kun lisäsin edeltävänä viikonloppuna storiesiin pätkän jossa kerroin ostaneeni ensimmäistä kertaa earth controlin lakritsimausteella kuorrutettuja taateleita. Olin törmännyt kyseisiin herkkuihin siellä täällä jo aikaisemminkin ja pidempään suunnitellut niiden ostamista. Viikonloppuna hetki oli oikea ja nappasin pussin kaupasta mukaan. Kuitenkin jo kotiin päästyäni ja tuoteselostetta lukiessani ihmettelin, miksi ostin jotain sellaista kaupasta valmiina, jota voin valmistaa itsekin käden käänteessä? No, tulipahan ainakin kokeiltua ja siis aivan mielettömän hyviähän nuo olivat!

Tuosta herkusta inspiroituneena päätin siis valmistaa lakritsitaateleita omatekoisesti mahdollisimman pian. Niiden valmistamiseen kun ei tarvita juuri mitään sen enempää kuin niitä taateleita ja luomu lakritsijauhetta. Molempia minulta löytyy oikeastaan aina kaapista, joten viikko sitten maanantaina päätinkin ryhtyä tuumasta toimeen. Kauaa valmistamiseen ei mennyt ja pakkasen kautta taatelit olivat valmiita herkuteltaviksi reilun tunnin jälkeen valmistuksesta. Kyseessä on siis ehkä maailman yksinkertaisin terveellinen herkku valmistaa mutta varotuksen sanana, näihin tulee järkyttävä himo! Kun earth controlin pussukka meni yhdessä illassa kokonaisuudessaan, näitä en vaan salli itseni syödä samaan tahtiin. Taatelit ovat nimittäin sellaisia, että vaikka ne ovatkin terveellisempiä kuin karkit, nostavat ne äkkiä verensokerit pilviin. Kyseessä on siis todella makea herkku, johon lakritsimauste antaa pienen suolaisen vivahteen ja siinähän se sitten onkin – makean ja suolaisen yhdistelmä, johon yksinkertaisesti tulee se tajuton himo!

LAKRITSITAATELIT (GL, M, RAW)

 • Pussillinen pehmeitä taateleita
 • Urtekramin luomu lakritsimaustetta

Kaadetaan lakritsimaustetta kulhoon mieluiten hieman reilummin. Halutessa mausteen sekaan voi lorauttaa hieman kookosöljysulaa mutta tämä ei ole pakollinen etenkään jos taatelit ovat pehmeitä ja tahmaisia. Uitetaan taatelit lakritsijauheessa yksi kerrallaan ja jotta maustetta ei tule liikaa, kopauta taateleita hieman kulhon reunaa vasten. Laitetaan valmiit taatelit leivinpaperin päälle tai lautaselle, jossa ne sitten laitetaan pakastimeen. Annetaan pakastua ainakin tunnin verran, jonka jälkeen nostetaan tarjolle tai napostellaan pikkuhiljaa pakkasesta. Itse tykkään säilöä taateleita jatkuvasti pakastimessa ja napata sieltä aina silloin tällöin vaikka jälkiruoaksi tai välipalaksi.

Voi olla, että moni teistä on tämän herkun löytänytkin jo ennen minua mutta ihan näin muistutuksen sanana, kannattaa todella kokeilla! Aivan loistava herkku vaikka pääsiäiseenkin tai niihin hetkiin, kun se makeanhimo iskee aivan yllättäen.

Oikein rentouttavaa toista pääsiäispäivää!