Pitääkö reissussa treenata?

Pakatessani matkalaukkua Malediivien reissua varten ajattelin, että tällä matkalla on aikaa tehdä vaikka ja mitä töiden tekemisestä liikkumiseen. Nyt kuitenkin jo viisi päivää saarella olleena en voi kuin todeta, että kaikkea tuota suunnittelemaani olen tehnyt aivan älyttömän vähän! Kun ulkona on niin kaunista, tuntuu suorastaan rikolliselle näpytellä läppäriä sisätiloissa. Myös treenaaminen on jäänyt hyvin vähäiseksi ja oikeastaan rajoittunutkin muutamaan salilla käyntiin sekä vesirajassa lootusasennossa meditoimiseen. Meidänhän piti alun perin joogata reissussa enemmänkin mutta ikäväksemme joogaohjaaja oli juuri ennen saapumistamme ottanut lopputilin. Aika ironista sinällään, eli jos lomaltanne kaipaatte vastaavia virikkeitä, niin suosittelen aina etukäteen varmistamaan että hotelli tosiaan tarjoaa niitä palveluja jotka netissä on ilmoitettu.

Itse suhtaudun matkoilla treenaamiseen erittäin keveällä otteella. Monesti jätän lenkkarit kokonaan pakkaamatta mutta ehkä useammin pakkaan ne kuitenkin kaiken varalta – jos vaikka treeni-into yllättäisikin. Silti en ota treeneistä mitään paineita enkä mieti niitä etukäteen. Menen oikeastaan fiilispohjalta, mikä tuntuu minäkin päivänä hyvältä. Tavallisesti nuo hotellin salit ovat myöskin aika pieniä, joten siellä treenaillaan sitten vähän sen mukaan mihin puitteet antavat mahdollisuuden. Myös kaikenlainen ulkoliikunta on reissussa ehkä ajatuksen tasolla todella kiehtovaa mutta valitettavasti kolmenkymmenen asteen lämmössä hyvin uuvuttavaa. Itse en ole siis edes lähtenyt kokeilemaan rantaviivalla juoksemista tai vatsalihaksien huhkimista. Kävelyä bikineissä on kyllä tullut aika paljonkin harrastettua, sillä se helpottaa samalla myös tukalaa oloa. Täällä kuumuus on oikeasti hyvin paljon erilaista kuin vaikka Välimerellä. Koska päiväntasaaja on lähellä, on ilmasto trooppisen hiostava ja UV index hyvin korkealla.

Vaikka reissuun Malediiveilla on tosiaan sisältynyt muutama treenikerta tähän mennessä, en koe välttämättömäksi treenata matkustaessa. Dubaissa taidettiin juosta parina iltana mutta muuten 2,5 viikkoa meni täysin ilman treenejä. Toisaalta tähän vastakohdaksi, Barcelonassa käveltiin matkaseuralaiseni kanssa päivittäin reilu 20 kilometriä. Kyse on siis hyvin paljon myös siitä, mikä on kohde ja millaiset puitteet siellä on treenaamiselle. Dubaissa joka paikkaan liikuttiin autolla, kun taas Barcelonassa mahdollisuus kävellä oli se oljenkorsi, johon oli ihan mukavakin tarttua. Täällä saari on taas niin pieni, että oikeastaan ainut mahdollisuus kerryttää kilometrejä on kävellä rantaviivaa tai kuluttaa salin juoksumattoa.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että kenenkään kunto ei kaadu viikon tai kahden reporankana olemiseen, jonka vuoksi en missään nimessä lähtisi neuvomaan, että matkoilla olisi pakko liikuntaa harrastaa. Välillä voi olla jopa hyvä antaa kehon kunnolla palautua ja levätä, sillä Suomessa treenirytmiin on kuitenkin mahdollista palata koska vaan. Toisaalta ainakin itse koen, että liikkumiseen tottuneena on ihanaa olla edes pienessä liikkeessä – kulkea paikasta toiseen jalkaisin tai käveleskellä rantaviivaa pitkin. Hyötyliikkuminen pitää aineenvaihdunnan toiminnassa ja sellaisen terveen nälänkin yllä. Mutta kuten kaikessa elämässä, reissuissa treenaamiseenkin olisi hyvä kyetä suhtautumaan terveellä tavalla eli olla ottamatta siitä stressiä. Tietenkin tässäkin tullaan se kysymyksen äärelle, että reissaako kerran vuodessa vai jatkuvasti työmatkojen puitteissa. Jos lukeudut jälkimmäiseen ryhmään, on sinulle ehkä luontevaakin treenailla reissussa kun taas kerran vuodessa aurinkolomalle matkustava taas saattaa haluta koko lomansa vaan pelkästään olla.

Tässä yhteydessä on vielä mainittava, että itse kompensoin reissuissa mahdollista treenaamattomuuttani sillä, että pidän kuitenkin ruokavalion suhteellisen terveellisenä. Eli en lähde ahtamaan itseeni päivittäin purilaisia tai muuta roskaa vaan pyrin valitsemaan paljon kasviksia, hedelmiä sekä muuta raikkaan terveellistä. Terveellinen ruokavalio antaa energiaa myös lomalla eikä pistä aineenvaihduntaakaan aivan jumiin. Koen, että reissussakin on ihanaa voida hyvin eikä olla jatkuvissa sokeriähkyissä tai muutenkaan huonovointisena, jolloin reissustakin saa enemmän irti!

Tuleeko teidän treenattua reissussa vai lomailetteko aina täysin treenivapaasti?

 

Kuvat: Iines / edit: minä

Liikkujan tärkein lisäravinne

Vaikka liikunta on elimistöllemme hyväksi, nostaa säännöllinen treenaaminen kehomme stressitasoja. Palautumisen merkitys onkin todella tärkeä etenkin silloin, kun harrastetaan rankkaa hikiliikuntaa tai lihaskuntoa kohottavaa treeniä. Yhden päivän lepo ei yksinkertaisesti riitä palauttamaan kehoa rankasta kuormituksesta ja ainakin itse stressille herkkänä koen, että aivan ehdoton lepopäivien määrä on itselleni kaksi päivää viikossa – mieluiten jopa kolmekin. Sen lisäksi, että rankka liikunta nostaa kehomme stressitasoja, se herkästi laskee elimistömme arginiinitasoja. Siinä kohtaa kun arginiinin (aminohappo) määrä kehossamme laskee, sairastelemme herkemmin, suorituskykymme laskee ja saatamme ajautua jopa ylikuntoon.

ArgisanArgisan

Veikkaan, että moni on kokenut sen kuinka saattaa olla todella terve silloin kun ei harrasta liikuntaa ollenkaan mutta siinä kohtaa kun aloittaa treenaamisen, tuleekin yhtäkkiä herkemmin sairaaksi. Paljon urheilevat eivät ole niin terveitä kuin ehkä ajatellaan ja usein kyse onkin siitä kehon jatkuvasta rasitustilasta, josta ei palauduta. Itsekin aikanaan sairastelin todella paljon ja olin se joka sai aina ensimmäisenä ne pienetkin flunssat muilta. Vaikka liikuin ja elin terveellisesti, olin silti usein sairaana. Nyt jälkeenpäin ajatellen tuo tilanne oli monen asian summa. Sen lisäksi, että nukuin ennen aivan liian vähän, treenasin liian kovaa siihen nähden, miten söin ja huolehdin hyvinvoinnistani. En myöskään syönyt arginiini lisää ja näin jälkiviisaana pidän tuota yhtenä syynä sille, että sairastelin niin usein. Nykyään kyseinen aminohappo on ollut lisäravinteena käytössäni jo vähän reilun vuoden ajan ja se on todella muuttanut jotain vastustuskykyni suhteen.

Viime vuonna olin sairaana ainoastaan kerran. Tänä vuonna sairastin yhden flunssan vilustuttuani uutenavuotena Lapissa, jonka jälkeen pari kertaa on tuntunut sille, että vastustuskyky on alhaalla mutta tunne on mennyt ohitse. Voi olla, että tämä on monelle aika perus juttu mutta vertauskohtana haluan mainita, että olin tosiaan ennen sairaana vähintään kolmen kuukauden välein. Sairastin joka ikisen kausiflunssan ja luulin että olen yksinkertaisesti tuomittu huonolla vastustuskyvyllä. Kuten jo mainitsin, usein kyse on monen asian summasta mutta silti pidän yhtenä tärkeimmistä muutoksista sitä, että olen aloittanut arginiinin säännöllisen syömisen. Nautin *Hankintatukun Argisania joka ikinen aamu tyhjään vastaan ja jos päivän treeni on ollut esimerkiksi pitkä kuormittava juoksulenkki, otan yhden kapselin vielä illallakin jolloin maksimoin arginiinin saannin.

Argisan

Arginiini on siis aminohappo joka vaikuttaa kehossamme paitsi vastustuskykyyn, myös sydämen hyvinvointiin, lihasten energiatuotantoon sekä verisuonistoon. Sitä valmistuu maksassa ja munuaisissa mutta valitettavasti ei kuitenkaan kovin paljon. Kyseistä aminohappoahan saa myös ravinnosta kuten vaikka pähkinöistä, täysjyväriisistä ja ruisleivästä mutta nuo määrät ovat vähäisiä jos mietitään, että harrastaa paljon liikuntaa. Useampi paljon liikkuva saattaakin kärsiä kehon arginiini-vajeesta, jonka seurauksena yleiskunto heikkenee. Uskon tässäkin että tarve on aika yksilöllinen ja voi olla, että osalle riittää ravinnosta saatava arginiini määrä. Jos kuitenkin sairastelet usein tai koet, että vaikka liikut, olet silti alavireinen ja aina pienessä nuhassa, suosittelen lämpimästi kyseistä aminohappoa kokeilemaan! Ainakin omalla kohdalla uskon, että Argisanin käytön aloittaminen on nostanut yleiskuntoani ja nykyään voinkin kokonaisvaltaisesti paremmin enkä ole enää se, joka saa ensimmäisenä ne pienet flunssat tai jonka kurkku kipeytyy oitis sen pidemmän juoksulenkin jälkeen.

Olen kuullut että joillain Argisan on vaikuttanut myös salitreenien jälkeiseen lihasten kipeytymiseen kipua vähentävällä tavalla. Itse en ole huomannut eroa niinkään lihasten kipeytymisessä vaan ennemminkin siinä, kuinka nopeasti kuormittavasta lihaskuntotreenistä tai pitkästä lenkistä palaudun. Palautumiseni on entistä nopeampaa ja harvoin enää kärsin tunteesta, että keho on jotenkin totaalisen rikki. Tämä taas edesauttaa siinä, että voi treenata useammin ja jopa kovempaakin mutta toisaalta samalla saa olla tarkkana, ettei kuitenkaan vie kehoaan äärirajoille. Lepoa ei nimittäin korvaa mikään, joten arginiini lisän ohessa se tulee muistaa. Kehitys tapahtuu levossa eikä siitä pääse mihinkään.

ArgisanArgisan

Tällä hetkellä jos minulta kysytään liikkujan tärkeintä lisäravinnetta, niin mainitsen ehdottomasti Argisanin! Omalla kohdallani tuo aminohappolisä on ollut niin mielettömän hyvä tuote, etten suostu siitä enää luopumaan. Syön arginiinia jopa lomamatkoilla vaikka en siellä erityisemmin treenaisikaan. Arginiinin kanssa kannattaa muistaa, että se saattaa laskea verenpainetta joten jos kärsit muutenkin matalasta verenpaineesta, asiasta kannattaa jutella oman lääkärin kanssa. Tuote on myös täysin vegaaninen eikä se sisällä mitään eläinperäistä.

Käytättekö te arginiinilisää? Jos niin miten olette konkreettisesti huomanneet sen vaikutukset? Onko samoja huomioita kuin itselläni?

 

*Tuote sponsoroitu