Olenko yksinäinen?

Ystäväni kysyi minulta muutama päivä sitten yhtäkkiä WhatsApissa, että olenko koskaan yksinäinen? Tuo kysymys tavallaan pysäytti, sillä se oli ihanan aito mutta tuli tosiaan aivan puskista. Siinä hetkessä asiaa miettiessäni totesin hänelle, että ei – en minä oikeastaan ole yksinäinen. Ympärilläni on ihania ihmisiä ja olen ystäviini päivittäin yhteydessä. Ei itse asiassa ole päivääkään, ettenkö olisi jonkun ihmisen kanssa kontaktissa, vaikka en varsinaisessa päivätyössä käykään. Välillä tosin saatan erakoitua muutamaksi päiväksikin mutta sekin tapahtuu ihan vaan omasta halustani olla yksin.

Viestin jälkeen jäin kuitenkin miettimään yksinäisyyttä syvemmin ja nimenomaan muiltakin kanteilta kuin siltä, miten se heti ensimmäisenä mielletään – ja kuinka itsekin sen mielsin. Yksinäisyyttäkin, kun voi olla niin monenlaista. Se voi olla ihan sitä konkreettista yksinäisyyttä, jolloin ei ole läheisiä ystäviä eikä sitä kumppania. Yksinäisyys voi olla myös ulkopuolisuuden tunteen kautta ilmenevää yksinäisyyttä, jolloin et vaan tunne kuuluvasi joukkoon tai olet aina se väliinputoaja. Se voi olla myöskin yksinäisyyden tunne, jota kokee vaikka olisi ihmisjoukon ympäröimänä.

En varmaankaan ole tästä koskaan blogiini kirjoittanut mutta yläasteen viimeisellä luokalla koin itseni todella yksinäiseksi. Olimme juuri muuttaneet toiselta paikkakunnalta ja aloitin koulun uudessa paikassa. En saanut ystäviä ja jäin ikään kuin ulkopuoliseksi. Kyse ei ollut siitä, etteikö minua olisi yritetty ottaa mukaan tyttöryhmiin mutta en vaan sopeutunut heidän joukkoonsa. Vaikka halusin, menin yksinkertaisesti aivan lukkoon. Muistan kuinka välitunneilla saatoin olla jonkun porukan mukana sanomatta sanaakaan. Halusin kyllä puhua ja sanoa useinkin mielipiteeni, mutta en vaan saanut suutani auki. Menin sellaiseen totaaliseen lukkoon, josta ei ollut ulospääsyä. Olinkin varmaan uusien luokkalaisten mielestä oikea kummajainen, sillä olin epäsosiaalinen enkä muutenkaan ollut kiinnostunut kylällä ravaamisesta, alkoholin käytöstä tai paikkakunnan pojista. Vähän samanlainen tilanne oli myös silloin, kun muutin Helsinkiin. Olin alussa todella yksin ja muistan, kuinka usein vain lähdin kaupungille pyörimään, koska ei ollut ketään kenelle soittaa tai ketä nähdä. Tuohon aikaan ostin aika paljon materiaa, sillä se tuntui lohduttavalta. Sain ikään kuin uusista vaatteista sen lämmön, jota olisin kaivannut muista ihmisistä.

Tiedän siis todella hyvin sen, miltä tuntuu olla yksin ja sisimmässään yksinäinen. Nykyään elämässäni ei onneksi ole enää tuollaista konkreettista yksinäisyyttä, sillä vuosien varrella olen onnistunut löytämään ihania ihmisiä elämääni, jotka ovat läsnä arjessani ihan päivittäin. Kuitenkin sellainen tietynlainen yksinäisyys kalvaa aina välillä ja se liittyy nimenomaan ulkopuolisuuden tunteeseen. Olen kirjoittanut aiheesta ennenkin mutta koen tosiaan edelleen itseni usein jollain tapaa ulkopuoliseksi. En siis läheisten ystävieni seurassa, vaan nimenomaan monissa sosiaalisissa vuorovaikutustilanteissa. En ole oikein koskaan päässyt työpaikoilla ns. porukan joukkoon ja olen aina tuntenut olevani erillinen osa yhteisöä. Tähän voisi varmaan todeta, että minun on ollut vaikea löytää sellaista omaa paikkaa, jonka moni muu elämässään löytää. Tätä itse asiassa mietin paljon kesälläkin synkimpien ajatusteni lomassa, sillä jotenkin vaan välillä on tuntunut siltä, että onko minulle olemassakaan sitä paikkaa?

Yksinäisyys on maassamme iso ongelma ja blogeissakin siitä on ollut yllättävän paljon juttua. Yksinäisyydestä ei kerro aina se, että vetäytyy tai on se porukan hiljaisin, vaan jopa joukon supliikein hauskuuttaja voi kokea yksinäisyyden tunteita. Uskon itse asiassa, että moni ihminen peitteleekin yksinäisyyttään sillä, että esittää todella sosiaalista. Kun hän lähtee työpaikalta, kokee hän olevansakin maailman yksinäisin. Yksinäisyyden tunne on kuitenkin suhteellisen luonnollinen tunne ja tavallaan se, että kyseistä tunnetta välillä elämässään tuntee, on hyvinkin normaalia. Elämä, kun vie erilaisiin tilanteisiin ja esimerkiksi eron jälkeen olonsa voi tuntea olevansa todella yksin. Kun on tottunut siihen, että elämässä on aina se tukipilari etkä koskaan jää yksin, niin nyt sinulla ei olekaan enää sitä toista puolikastasi. Ehkä pahinta on omasta mielestäni nimenomaan se emotionaalinen yksinäisyys. Kun tunnet olevasi yksin kaikkien tunteidesi kanssa ja koet, ettei kukaan pohjimmiltaan ymmärrä sinua.

Yksinäisyyden tunteita ei tulisi koskaan väheksyä tai vertailla. Vaikka elämässä olisi ulkoisesti kaikki näennäisesti hyvin, saattaa sisällä olla yksinäisyyttä. Tuon ihmisen tunne siitä ei ole yhtään sen vähäpätöisempi kuin ihmisen, joka on käytännössä aivan yksin – ihmisen jolla ei ole esimerkiksi yhtään ystävää. Jopa parisuhteessa voi kokea yksinäisyyttä tai esimerkiksi ihan omassa lähimmässä ystäväpiirissäänkin. Mielestäni yksinäisyyttä ei voi mitata tai vertailla, vaan se on nimenomaan tunne, joka on yksinäisessä itsessään.

Yksinäisyyteen ei myöskään auta neuvot siitä, että juttele ihmisille, ala harrastamaan tai tee asioita sillä yksinäisyys on syvemmällä meissä ja se juontaa juurensa jostain. Taustalla voi olla erilaisia traumoja tai pelkoja. Omassa elämässäni nuo tuntemukset tosiaan liittyvät siihen ulkopuolisuuden tunteeseen, joka taas on oma tunnelukkonsa ja sen tiedostan varsin hyvin. Se miten minä voin noita tuntemuksia käsitellä on, että avaan ja käsittelen tuota lukkoani. Se, mitä olen kokenut nuoruudessani toki vaikuttaa asiaan mutta tapahtumien ääneen myöntäminen on jo askel eteenpäin. Puhuminen, itsetunnon kasvattaminen, hyväksyntä ja se, että pyrin olemaan itselleni rakastava ja armollinen auttaa minua ikään kuin rohkeammaksi ja itsevarmemmaksi.

Kengät River Island / Farkut Monki / Vyö Minimum / Neule second hand

Haluan tähän loppuun sanoa vielä sen, että koet yksinäisyyttä sitten millä tavalla tahansa, se ei ole loputon tai toivoton olotila. Yksinäisyys on tunnelukko, joka on murrettavissa. Uskon, että kaikki lähtee oman itsetunnon vahvistamisesta ja siitä, että kasvatamme itseluottamustamme. Myös tunnelukkojen käsitteleminen ja se, että haemme syitä tuntemuksillemme on tärkeää. Mieluummin jälleen kerran kohtaa asioita rehellisesti kuin pakenee loputtomasti sisintään.

Millaisia ajatuksia yksinäisyys teissä herättää? Jos koette yksinäisyyden tunteita niin millaisissa tilanteissa ne ilmenevät?

 

Kuvat: Taru / Edit: minä 

Pessimisti ei pety?

*Sisältää mainoslinkkejä

Tässä postauksessa haluan avata hieman aihetta pessimistisyys. Olisi upeaa todeta heti alkuun, että hei en ole pessimisti, sillä tuo piirre ei taida olla kovin haluttua tavaraa. Pakko kuitenkin myöntää, että minussa asuu pieni pessimisti. Tunnelukkotestin mukaan minulla on pessimistisyyden tunnelukko keskivahvana ja tiedostan sen kyllä itsekin. Miten tuo piirre minussa sitten ilmenee? Minäpä kerron.

Ensinnäkin pelkään hyvin usein pahinta. Vaikka tapahtuisikin jotain hyvää, odotan, että kohta tapahtuu sitten vastavuoroisesti jotain huonoa. Saatan ajatella, että tuo juttu ei kuitenkaan tule onnistumaan, joten turha edes yrittää. Maalailen välillä kauhukuvia siitä, mitä voisi pahimmillaan tapahtua ja sanon ne jopa ääneen – milloin ne meidän matkalaukut jää kuitenkin tulematta tai tärkeänä päivänä aivan varmasti sataa. Pelkään aika paljon epäonnistumista. Osittain tämä on ohjannut myös elämäni valintoja ja olenkin aina miettinyt kaiken suhteellisen tarkkaan, sillä en halua epäonnistua. En luota aina riittävästi omiin kykyihini ja siksi saatan vältellä tilanteita tai asioita, joissa minulla on mahdollisuus epäonnistumiseen. Ihmissuhteissa saatan valmistella itseäni henkisesti tulevaa pettymystä varten. En aina ole edes uskaltanut nauttia ja olla hetkessä, kun olen jo miettinyt, että kohta tämä suhde kuitenkin loppuu tai jotain kamalaa tapahtuu niin, että olen taas hajalla.

Perhepiirissäni on ihminen, joka on pessimisti. Olen varma, että hänellä tuo lukko on erittäin vahvana ja siksi se on myös minussa keskivahvana. Olen nähnyt aika paljon sitä, kuinka pessimistisyys ohjaa elämää ja miten se vaikuttaa arjessa hallitsevasti. Se on vaikuttanut myös omaan elämääni ja siksi varmasti tuo lukko on myös itsellenikin kehittynyt. Olen kuitenkin aina vähän häpeillyt pessimistisyyttäni ja tavallaan verhonnutkin sitä realismin varjoon. Todellisuus on kuitenkin se, että vaikka tuo ei ole mikään maailman mukavin piirre, on sekin nitistettävissä. Tuo lukko on mahdollista tiedostaa, käsitellä ja opetella tunnistamaan. Tunnistamisen kautta taas on mahdollista oppia siihen puuttumaan ja etsiä käyttäytymismalleja, joiden avulla voi kääntää pessimistiset tunteet optimistisiksi.

Pessimistisyyshän on pitkälti sitä, että suojellaan itseä tulevilta negatiivisilta tunnereaktioilta. Se on todellakin epäonnistumisen pelkoa mutta samaan aikaan pessimisti myrkyttää mieltään alitajuisesti. Kun ajattelee elämässä hyvin pitkälti epäonnistumisia, negatiivisia asioita tai tapahtumia, sitä käy noita ikäviä tuntemuksia jatkuvasti läpi vaikka kaikki olisikin juuri nyt hyvin. Ja faktaahan on se, että mitä ajattelet ja mihin elämässäsi energian keskität, se lisääntyy. Kun elät jatkuvasti pessimismissä, et varmasti pysty nauttimaan elämästä samalla tapaa kuin ihminen, joka ajattelee edes yhtään optimistisemmin.

Omassa elämässäni tuo lukko ei tosiaan ole niin vahvana, etten kykenisi ollenkaan optimismiin mutta huomaan, että kyseinen lukko tulee kyllä säännöllisin väliajoin esiin. Saatan tosiaan pelätä asioita, joita ei ole vielä tapahtunut ja varustan itseäni henkisesti sitä pahinta varten. Etenkin ne hetket, kun olen tavannut uuden mielenkiintoisen ihmisen – mietin vaan kuinka kaikki tulee menemään pieleen. Myrkytän todella herkästi omaa mieltäni ja täysin turhaan. Osittain tuo on ohjannut itseäni jopa siihenkin suuntaan, etten päästä helposti ketään lähelleni. Kun on yksin, ei tule ainakaan satutetuksi eikä kukaan voi aiheuttaa minulle negatiivisia tuntemuksia. Todellisuudessa aiheutan niitä kuitenkin itselleni ajattelemalla noin. Varsinkin vaikeina ajanjaksoina tosiaan välillä uppoan sellaiseen omaan pessimistisyyden kuplaan, jossa on mukamas niin turvallista olla.

Mielestäni pessimismin vastakohta optimismi on aivan ihana asia. Se on oikeasti voimavara, joka ohjaa ihmisiä ja itsekin huomaan todella äkkiä millainen vaikutus on sillä, jos päätän vaikka yhdenkin päivän ajan ajatella kaikesta optimistisesti. Minun elämässä pessimismin tunnelukko ei ole sitä, että velloisin jatkuvasti kaikessa huonossa tai ajattelisin kuinka elämä on paskaa, mutta se tosiaan tulee aina välillä pintaan. Vaikka olisin iloinen ja pirteä, saattaa joku asia laukaista tuon tunnelukon päälle. Vasta tiedostavan ajattelun kautta (josta kirjoitin eilen) olen oppinut tämänkin lukon havaitsemaan. Nykyään huomaan suhteellisen nopeasti jos vaivun pessimistisiin ajatuksiin ja pyrinkin saman tien ajatustyöllä taistelemaan tuota lukkoa vastaan. Lukkoa vastaan on ehdottomasti mahdollista taistella ja vaikka sinulla olisikin pessimistin tunnelukko kuinka vahvana tahansa, uskon, että sinnikkäällä taistelulla tuosta lapsuudessa syntyneestä puolustusmekanismista on mahdollista päästä eroon.

Minun on ainakin pakko sanoa, että sanonta pessimisti ei pety on täyttä puppua. Pessimistihän pettyy joka ikinen päivä jos käyttää energiansa negatiivisiin ajatuksiin ja jo valmiiksi maalailee kaikesta kauhukuvia. Mieluummin pyrkii optimistisuuteen ja jos pettyy, käsittelee pettymyksen, jonka jälkeen jatkaa eteenpäin. Toki tämäkin on jälleen kerran helppo tähän kirjoittaa ja ymmärtää paperilla kunnes päästäänkin sinne käytäntöön. Pessimismi, kun ei ole tosiaankaan aina oma valinta. Mutta kuten mainitsin uskon, että siitä eroon pääseminen on oman valinnan takana. Kukaan muu ei päätä puolestasi käsitellä lukkoja, joita sinulla on vaan sinun tulee ottaa se ensimmäinen askel ihan itse.

Kengät *Vans / Farkut MONKI (Kimono) / Paita *Romwe (saatu) / Vyö second hand / Laukku Rebecca Minkoff / Kello CLUSE

Jälleen tuli avauduttua asiasta, josta en ole kovin ylpeä tai jota monikaan ei tiedä, mutta toivon, että muut saman lukon kanssa kamppailevat voisivat ehkä rohkaistua asian suhteen. Tunnelukot, kun eivät ole koskaan meidän omaa vikaamme ja niistä on mahdollista päästä irtautumaan.

Tähän loppuun haluan heittää kysymyksen ilmoille ja kuulla, oletteko te pessimistejä vai optimisteja?  Kuinka tuo piirre näkyy elämässänne? Ovatko muut esimerkiksi kokeneet pessimismin tunnelukon vaikutuksia, kuten itse olen kokenut?

 

Kuvat: Taru / Edit: minä