Parhaat hiustenhoitovinkit x 10!

Hiukset ovat itselleni hyvin tärkeä osa ulkonäköäni ja identiteettiäni. Panostankin niiden hyvinvointiin ja tiedän, että varsinkin tämä alkanut vuodenaika tulee laittamaan tukkani taas koville. Oma hiuslaatunihan on siis karhea ja kuivahko, joka esimerkiksi ilmojen kylmetessä alkaa sähköistymään. Erityisen huonon yhdistelmän tuosta tekee se, että tyvi rasvoittuu talvella herkemmin mutta latvat suorastaan huutavat kuivuuttaan. Tästä huolimatta koen, että tukkani on loppupeleissä suhteellisen helppohoitoinen. Se on pitkä ja ilman erityisempää laittamistakin näyttävä, jonka vuoksi en sinällään joudu kriiseilemään hiusteni kanssa kovinkaan usein. Suomen ilmasto vaan välillä aiheuttaa haasteita, joista on kuitenkin ainakin toistaiseksi selvitty pienellä erityis huomioinnilla.

Tänään haluan jakaa teille kauneudenhoito vinkkejä liittyen hiustenhoitoon ja niiden kunnon ylläpitoon. Kuten mainitsin, itselleni hiukset ovat tärkeä osa ulkonäköäni ja oikeastaan niihin panostankin ihonhoidon lisäksi aika paljon. Haluan, että hiukseni olisivat mahdollisimman elävät ja hyväkuntoiset, jonka vuoksi noudatankin tietynlaisia rutiineja niiden hoidon suhteen. Uskon, että useampi alla jakamistani vinkeistä onkin geenien lisäksi pitkän ja suhteellisen hyvinvoivan tukkani salaisuus.

Nappaahan siis minun parhaaksi havaitsevani hiustenhoitovinkit talteen!

Kampaa märät hiukset harvalla kammalla

Kun hius on märkä tai edes kostea, se venyy helposti ja katkeaa. Olenkin jo vuosia kammannut suihkun jälkeen hiukseni aina harvapiikkisellä suurella kammalla, joka on hiuksille mahdollisimman hellävarainen. Hiusta ei myöskään kannata venyttää kammalla, vaan viedä alaspäin todella pienin, kevyin liikkein. Oma tukkanihan on helposti takkuuntuva mutta en koskaan selvitä takkuja hiusten ollessa märät, vaan teen sen aina vasta kuivaan tukkaan! Jotta takkuja syntyisi muuten minimaalisesti, hiusta kannattaa harjata myös ns. normaalilla harjalla luonnonharjan lisäksi.

Pese hiukset pää alaspäin

En muista mistä tämän reilu kymmenen vuotta sitten kuulin, mutta nuorempana tosiaan noudatin tätä vinkkiä todella orjallisesti. Jossain vaiheessa en kuitenkaan enää jaksanut ja siirryinkin tavalliseen pesutyyliin. Nyt taas olen palannut tuohon vanhaan ja mietin, että miksi ihmeessä tästä tyylistä joskus luovuin? Oikeasti ihan mielettömän hyvä tapa saada tukka kuohkeaksi ja kevyen ilmavaksi! Takaraivo ei myöskään jää rasvaiseksi, mikä on ollut itselleni välillä suorastaan ongelma. Tuntuu kuin hius puhdistuisi aivan uudella tavalla ja näyttäisikin paremmalta.

Pidennä värjäysväliä tyvipuuterilla

Tyypillisen harmaan suomalaisen tukan omistava joutuu värjäämään tyvikasvuaan todella usein – pahimmillaan parikin kertaa kuukaudessa. Hyvä keino kuitenkin pidentää tuota hiusten värjäysväliä on ehdottomasti tyvipuuterin ja/tai suihkeiden käyttö! Nykyäänhän kaupoista löytyy molempia laatuja useammiltakin eri merkeiltä mutta jos haluat testata vinkkiä vaikka jo tänään, kaiva esiin hiustesi värisävyä lähellä oleva luomiväri ja kokeile peittää tyvikasvu sillä. Tämä kikka toimii mielettömän hyvin varsinkin tummaan tukkaan, josta vaaleampi tyvi meinaa pilkottaa esiin! Itse olen pidentänyt tällä tyylillä värjäysvälin kuukauteen, vaikka tukkani kasvaakin todella kovaa vauhtia.

Älä lämpökäsittele liian usein

Omien hiusteni kunnon salaisuus lienee aika pitkälti myös siinä, etten föönaa niitä joka pesun jälkeen tai käsittele raudoilla. Vaikka lämpösuojia on joka laatua, kyllä kuumuus niin helposti vaan kuivattaa hiusta. Suosittelenkin sitä, että annettaisiin hiusten kuivua luonnostaan ja nimenomaan kuivua täysin kuivaksi ennen nukkumaan menoa. Jos taas lämpökäsittelet, suojaa hius huolella ja käytä mieluiten laadukasta GHD -rautaa ja aseta lämpötila 180 asteeseen – liiansta kuumuudesta ei ole mitään hyötyä vaan ennemminkin vaan haittaa!

Syväpuhdista säännöllisesti

Syväpuhdistavan shampoon käyttö on todella tärkeää hiusten kunnon kannalta! Jos mietitään, että käytämme muotoilutuotteita jatkuvasti hiuksissamme, jää niistä aina jäämiä, jotka pidemmällä aikavälillä veltostuttavat hiusta. Itse suosin syväpuhdistavaa shampoota vähintään kerran kuussa, jolloin hius puhdistuu tavallista shampoopesua huolellisemmin. Varsinkin niinä kertoina, kun olen yhtään hiusta laittanut (esim. kihartanut), pesen tukan aina sen jälkeen syväpuhdistavalla shampoolla.

Suosi ravintolisiä

Paasaan aina tästä, mutta en tosiaan usko, että monipuolisestakaan ravinnostamme riittää ravinteita hiusjuureen saakka niin paljon kuin se tarvitsisi. Tämän vuoksi syönkin hiuksille tarkoitettuja ravintolisiä ja jo vuosia olen tosiaan suosinut *Hankintatukun Evoniaa – nykyään tuota sinistä pakettia, Evonia Biotin Plussaa. Uskon vahvasti, että ravintolisät ovat yksi keino pitää juuresta kasvava hius hyväkuntoisena ja nimenomaan kasvutahti nopeana.

Pidennä pesuväliä kuivashampoolla

Itse suosin nykyään suhteellisen pitkää pesuväliä, jonka vuoksi kuivashampoo on oikea pelastukseni! En nyt sano, että kulkisin kunnon liimaletillä yhtään mihinkään mutta kuivashampoosta on apua niinä päivinä, kun pesusta on vierähtänyt hetki. Paras yhdistelmä on kuivashampoo ja tekstuurisuihke, kuten olen tainnut muutamaan otteeseen vinkatakin! Uskon siihen, että harvempi pesuväli pitää hiukset parempi kuntoisena, eivätkä ne rasvoitukaan niin nopeasti. Kuvissa hiukseni on muuten pesty lauantaina ja tänään on keskiviikko – voit ehkä huomata siis kuivashampoon tehon. ;)

Pese kampoja ja harjoja!

Jos mietit miksi tukkasi rasvoittuu tavallista useammin, tarkista kammat ja harjat. Niitäkin tulisi nimittäin pestä, ellei sinulla ole eri harja rasvaisia ja puhtaita hiuksia varten. Sama pätee muuten myös tyynyliinaan, jota kannattaa vaihtaa riittävän usein! Itsehän olen vähän vainoharhainen tämän asian suhteen ja tyynyliinat vaihtuvatkin joka toinen yö. Tämä muuten takaa myös sen, ettei epäpuhtauksia synny niin herkästi kasvojenkaan ihoon.

Naamioi hiuksia värisävyä parantavilla tuotteilla

Olen kokenut, että nimenomaan hiusten värisävyä parantavat maskit ovat ehdottomasti niitä parhaita! Jos mietitään, että tukkasi on vaalea – kaipaa se varmasti keltaisuutta taittavaa naamiota, tai vastaavasti ruskean tukan kanssa tummat naamiot tekevät värille todella hyvää. Color maskien avulla parannamme paitsi hiusten värisävyä, myös pidämme huolta niiden hyvinvoinnista. Ylipäänsä hiusten säännöllinen naamiointi on mielestäni tärkeää. Minulle on itse asiassa paljon suositeltu kookosöljyllä naamioimista mutta sitä en ole vielä toistaiseksi rohjennut kokeilemaan – onko teistä kenelläkään kokemuksia siitä, vaikuttaako suoranaisesti hiusten ja päänahan kuntoon?

Vaihtele shampoota

Samalla shampoolla vuodesta toiseen peseminen saattaa pikkuhiljaa veltostuttaa hiusta ja tehdä siitä elottoman. Itse suosittelenkin parin erilaisen shampoon omistamista, joilla voi sitten pestä hiuksensa vaikka vuoroviikoin. Näin hius ei ehdi liikaa tottumaan siihen tiettyyn tuotteeseen ja shampoon teho todella säilyy! Itse olen ainakin todennut tämän toimivaksi tavaksi monen vuoden kokemuksella enkä voisi kuvitellakaan, että kotoani löytyisi vaan yksi shampoo, jolla pesisin hiukseni aina. Tällä hetkellä vaihtelen *L´anzan värjätyille hiuksille tarkoitetun shampoon ja erään luonnonmukaisen shampoon välillä. Tuosta luomu shampoosta on tulossa itse asiassa lähiaikoina blogiinkin juttua, sillä se on ensimmäinen ikinä koskaan kokeilemani luomu shampoo ja on todella yllättänyt minut positiivisesti!

Sellaisia hiustenhoitovinkkejä minulla!

Löytyykö teiltä kenties jotain vinkkejä, joita en jo tässä maininnut? Olisi mielenkiintoista kuulla, mikä on juuri sinun hyväkuntoisen tukan salaisuus!?

 

*Tuote sponsoroitu

Hiuskuulumisia

Hiukset ovat aina olleet itselleni iso osa identiteettiäni. Ne ovat olleet pitkät niin kauan kuin muistan, lukuun ottamatta muutama vuosi sitten tekemääni ”mokaa”, kun leikkasin tukan suunnilleen olkapää pituuteen. Muistan kuinka sopeutuminen lyhyempään tukkaan oli kamalaa ja suorastaan seurasin mittanauhan kanssa koska hiukset kasvavat takaisin entisiin mittoihinsa. No, kyllähän ne kasvoivat ja vieläpä aika nopeastikin, jonka jälkeen en ole tosiaan koskaan ollut innokas tukkaani enää lyhyemmäksi leikkaamaan. Sanonkin aina kampaajalle, että latvoista lähtee tälläkin kertaa niin vähän kuin vaan mahdollista. Mieluummin leikkaan latvoja useammin kuin pätkäisen kerralla monta senttiä.

Kun hiusmallille ei ole valmis juuri mitään muutoksia tekemään, jää ainoaksi vaihtoehdoksi hiusväri ja sillä leikitteleminen. Oma leikittelemiseni on tälläkin saraa aika hillittyä, sillä en vaan uskalla. Olen aivan liian jumiutunut tummaan tukkaan, sillä se on vain niin osa minua. Tällä hetkellä on pakko kuitenkin myöntää, että hiukseni ovat vaaleammat kuin aikoihin! Kuukausi sitten kävin nimittäin kampaajalla ja hiuksiani raidoitettiin hieman lisää, tällä kertaa balayage tyylillä eli vapaan käden raidoituksella. Omat kokemukseni tuosta raidoitustyylistä ovat ainoastaan positiiviset! Se oli huomattavasti nopeampaa kuin tavallinen raidoittaminen ja mielestäni lopputuloksesta tuli pehmeämpi sekä luonnollisempi. Päälaella ei näy palkkimaisia osioita vaan raidat sekoittuvat hiuksiin luonnollisesti. Pidänkin tällä hetkellä todella paljon tuosta lopputuloksesta ja nyt vaan toivon, että värisävy pysyisi edes vielä hetken nättinä.

Se ainoa ongelma näiden vaaleiden raitojen ylläpidossa onkin nimenomaan se värisävy. Elämä on jatkuvaa color maskeilla ja hopeashampoilla pelaamista, sillä muuten tuo kaunis lopputulos muuttuu äkkiä vähemmän kauniiksi. Ihmettelen aina kuinka te blondit jaksatte tätä vuodesta toiseen? Vai onko niin, ettei hiuksenne yksinkertaisesti vedä oranssiin kuten täällä niin herkästi tekee? Tumman tukan kanssa on vaan niin helppoa, kun ei tarvitse tehdä mitään ihmeellisiä poppas konsteja jotta värisävy pysyy hiuksissa. Lukeudunkin niihin ihmisiin, jotka heti heikon hetken tullen värjäävät taas kokonaan tummaksi. Välillä naurankin sitä, kuinka joka toisella kampaajakäynnillä haluan täysin tasavärisen tumman tukan ja sitten taas haikailen raitojen perään.

Tällä hetkellä kuitenkin pidän tukasta kovasti. Se on mukavan mittainen ja värisävy on nätti, vaikka se ei olekaan latvaosuuksista mikään blondeista blondein. Nyt vaan sitten seuraillaan, mitä tapahtuu ja ehkä matkan jälkeen tukkaan tulee laitettua jonkinlainen sävyte? Aurinko kieltämättä kuivattaa hiuksia aina aika paljon, joten Suomessa sitten taas teho hoidetaan!

Jos jotain vinkkejä antaisin hiusten hyvänä pitämiseen niin suosittelen ehdottomasti naamioita, syväpuhdistavaa shampoota sekä ylipäänsä shampoon vaihtelemista. Ainakin itse huomaan jos pesen viikko tolkulla samalla shampoolla, muuttuu hius jotenkin veltommaksi. Vuoroviikoin shampoita kannattaakin vaihdella, jolloin hius pysyy ilmavampana. En tosin tiedä mistä tuo johtuu mutta havainnon olen kuitenkin tehnyt jo vuosia sitten ja tuota taktiikkaa jo pitkään noudattanut! Syväpuhdistavalla pesen kerran viikossa ja samassa yhteydessä teen naamion. Samalla tapaa kuin kasvot, myös hiukset kaipaavat hoitavaa ja kosteuttavaa naamiota, joten niiden käyttöä ei kannata missään nimessä laiminlyödä!

Myös hiusten lisäravinteet kannattaa muistaa, sillä vaikka söisit kuinka monipuolisesti et tule saamaan riittävästi ravinteita hiuksillesi. Itse suosin Hankintatukun Evoniaa, jota olen syönyt jo useamman vuoden ajan. Hiusten lisäravinteella varmistan sen, että hiukseni saavat suuremmalla todennäköisyydellä tarvitsemansa. Toki noita voi myös syödä kuuriluonteisesti jos tuntuu, ettei oma hius kaipaa niitä jatkuvasti. Itse olen vaan sen verran koukussa, etten uskalla enää poiskaan jättää!

Tuli tähän loppuun vielä mieleen eräs hiusväri, johon olen jostain syystä todella paljon tykästynyt ja siitä salaa unelmoinut – nimittäin sinimusta. En nyt saa päähäni missä tuollaisen sinertävän tukan alun perin näin, mutta sen jälkeen olen Pinterestista selaillut kyseisiä hiusvärejä ja siellä on tullut vastaan aivan mielettömän ihania sinimustia hiuksia! Aikanaanhan minulla oli täysin musta ja sitä kyllä paljon kehuttiin mutta toisaalta musta on aina todella kova… No katsotaan mitä syksy tuo tullessaan, tässä on vielä aikaa mietiskellä!

Onko teillä meneillään jotain hiusprojektejä värin tai kasvatuksen suhteen? :)