Pari vappumuistoa

Vapussa on mielestäni joka vuosi jotain ihmeellistä taikaa. Siitä alkaa kesä – tai ainakin kesäkausi. Seuraava kaksipäiväinen on ylipäänsä koko vuoden juhlista jotenkin se kaikista juhlittavin. Juhla, johon liittyy vahvasti karnevaalin tuntua, paljon ilmapalloja, serpentiiniä, tippaleipiä, munkkeja, simaa, roskaruokaa, kuohujuomaa ja valkolakkisia ihmisiä.

VappuVappu

Lapsuuteni vaput olivat muistikuvieni mukaan lähes poikkeuksetta aurinkoisia ja lämpöisiä. Muistan, kuinka vappuvalmistelut aloitettiin kotitekoisen siman valmistamisella jo hyvissä ajoin ja munkkejakin paistettiin sillä perinteisellä tyylillä. Vappupäivänä matkattiin aina perheenä vapputorille ja saimme siskoni kanssa kaasuilmapallot. Tuolloin ostettiin myös vuoden ensimmäiset jäätelöpallot ja lakunauhoja. Meillä oli joka vuosi paljon kaikenlaista vappukrääsää viuhkoista hattuihin ja serpentiiniin, joilla sitten hassuteltiin. En tiedä onko tämä juhlapäivä enää nykyään lapsille niin suuri juttu, mutta omassa lapsuudessani se oli sitä – yksi vuoden kohokohdista.

Näin aikuisiällä vapun merkitys on muuttunut ja siitä on tullut juhlapäivä, jolloin nostetaan maljaa ystävien kesken. En ole kuitenkaan koskaan ollut mikään vapputraditioiden vaalija, eli ei en mene seuraamaan Mantan lakitusta tai muuta vastaavaa. Tämä voi osittain johtua myös siitä, että olen kotoisin muualta, enkä oikein koskaan oppinut näille Helsingin vappuperinteille (paitsi Kaivarin piknikille).

MionettoKuohuviiniMionetto

Vaikka perinteitä ei muuten vaalisi kuin ruoan ja juoman osalta, on vapussa silti se oma tunnelmansa! Ihmiset ovat juhlatuulella ja nauttivat alkavasta toukokuusta. Oma suosikkini vapun osalta on ehdottomasti Kaivarin piknik, johon suunnataan vuosittain aina vappupäivänä. Tänä vuonna juhlat alkavat kuitenkin poikkeuksetta jo tänään lauantaina, sillä ystäväni täyttää pyöreitä. Kauhulla olen miettinyt näitä seuraavia kolmea päivää, että mahtaako sitä enää vanha jaksaa? No kuohvuvan voimin kenties. Tai sitten ihan vaan kohta kolmekymppisen oikeudella lepäilen vappuaaton…

Hamstrasin näille tuleville päiville jääkaapin täyteen hyvää ruokaa ja sain kuluneella viikolla kotiini kuohuviinilähetyksen, joka piti sisällään pari pulloa *Mionetton proseccoa, sekä ihanan pinkkiä rosèta. Vapun ehdoton ykkösjuomahan on kuohari, jota ilman ei pärjää! Mionetto on itselleni jo entuudestaan tuttu juoma ja sitä on tullut ostettua usein hyvän hinta-laatusuhteen vuoksi. Suosikkini on ehdottomasti Mionetton oranssi Prosecco DOC Treviso brut, joka on lähes kuivaa kuohuviiniä lakritsin ja hunajan vivahteella. Kuohuvan kaveriksi muutama tippaleipä ja munkki, niin päästään kummasti vapun tunnelmaan – vesisateesta viis!

VappuMionettoKuohuviini

Vaikka ulkona ei tosiaan kovin kesäiselle näytä, ei anneta sen haitata juhlahumua! Korkkarit kattoon ja sitä rataa. Toivottavasti teillä on edessä upea vappu ja saatte viettää sen juuri haluamassanne seurassa. :)

Nyt ei muuta kuin oikein rentouttavaa lauantaita! Teille, jotka aloitatte juhlat minun tavoin jo tänään, oikein hauskoja hippoja! :)

*Mionetto kuohuviinit saatu blogin kautta testiin. 

Näillä vinkeillä selviät vappu väsymyksestä!

Monelle suomalaiselle vappu on vähän samanlainen juomisen ja roskaruoan juhla, kuten vaikka juhannus. Pari päivää nautitaan ehkä hieman epäsäännöllisestäkin ruokavaliosta kera kuohuvan. Mielestäni on ihanaa, että omataan tämän kaltaisia perinteitä ja välillä voidaan elää irti ”normeista”. Jokaisen päivän ei tarvitse olla rahkaa ja muuta arkiruokaa, vaan toisinaan on kiva laittaa ränttäliksi.

Veikkaan, että monelle tämä maanantai on ollut vähän kankea ja olo ei ehkä ole ollut se paras mahdollinen. Vaikka itse en enää eilen alkoholia nauttinutkaan, on täälläkin ollut silti vähän hidas meininki. Tällaisina päivinä on hyvä suosia tiettyjä kikkakolmosia, joilla homman saa taas rullaamaan. Jos ei välttämättä halua vaan loikoilla sängyssä, on itselläni vinkata muutamasta oloa parantavasta seikasta. Toivottavasti jokainen saa viimeistään tässä illan aikana päivänsä käyntiin! :)

IMG_2901

  • Nauti ananasta. Tämä on ollut perinteeni jo vuosia. Jos juon alkoholia tai syön suolaista ruokaa, ostan valmiiksi tuoreen ananaksen jääkaappiin. Ananas on ihanan raikasta naposteltavaa ja se laittaa nesteet liikkelle. Jos ei tykkää ananaksesta sellaisenaan, hyvä kikka on heittää sitä vaikka smoothieen tai muun ruoan sekaan. Ehdottomasti ihan ykkös hedelmä mitä tulee olon freesaamiseen!
  • Juo paljon, PALJON vettä. Vesi on se joka laittaa kehomme taas toimintakuntoon. Vapun kaltaisina juhlapyhinä nautitaan vettä aivan liian vähän ja keho on varmasti kuivuustilassa. Nestetasapainon uudelleen löytäminen onkin erityisen tärkeää. Vettä koneistoon ja jos se ei uppoa sellaisenaan, suosittelen höystämään limellä, sitruunalla ja vaikka appelsiinilla.
  • Nuku päiväunoset. Jos keho kärsii univelasta, ei auta kuin nukkua. Jotta koko päivä ei menisi kuitenkaan ohitse, kannattaa ottaa vaikka pienet päikkärit ehkä jopa pariin otteeseenkin. Ihan vaan 20-30 minuuttia saattaa riittää!

IMG_2913

  • Turvaudu kalpean naaman kanssa itseruskettavaan. On muuten aika hassua miten tuollainen pienikin seikka vaikuttaa! Ruskettuneena väsynyt ilme kaikkoaa oitis ja koko olemus kohenee. Päivettyneenä ihminen näyttää terveemmälle, sitä ei vaan käy kieltäminen. Liberatat iholle!
  • Kuori ja naamioi iho. Itse piristän ilmettä paitsi ruskettavalla, myös kuorinnalla ja naamiolla. Tuo combo tekee ihmeitä kasvoille! Kannattaa kokeilla etenkin kosteuttavia paksuja naamioita, jotka tekevät ihosta jälleen samettisen ja kuulaan.
  • Älä jatka roskan syömistä. Vaikka pienessä väsymyksessä mieli halajaa edelleen roskaruokaa ja sokeria, älä anna himoille valtaa. Paras kikka on palata siihen tuttuun ja terveelliseen. Mitä pidemmälle epäterveellistä putkea jatkaa, sitä väsyneempi olo on ja ylipäänsä hankalampi päästä taas normaaliin rytmiin. Vaikka tykkään välillä herkutella ja muuta, pidän vielä enemmän siitä arkeen palaamisesta. Aina kannattaa muistaa se, kuinka hyvä olo siitä terveellisestä ruoasta tulee!

IMG_1544

  • Juo ja syö paljon vihreää. Vaikka se vihersmoothie ei ehkä ole se maanantain suosikki niin kannattaa silti pakottaa keho nauttimaan vihreää, edes jossain kohtaa päivää. Etenkin superfoodeista spirulina poistaa kehosta myrkkyjä, joten mikä olisikaan parempi tapa kohentaa maanantai-oloa?
  • Mieti positiivisia asioita ja katso vaikka telkasta piristävä komedia jos toinenkin. Nauru parantaa fiilistä ja tekee jokaisen keholle kutaa! <3
  • Ulkoile. Vaikka tämä varmaan on harvalle se numero ykkönen tänään niin voin luvata, että ulkoilmassa oleilu kohentaa mielen ja ruumiin hyvinvointia. Hikilenkille ei kannata lähteä jos keho ei ole siihen vielä valmis mutta kevyt reippailu on aina terveellistä.

Tsemppiä jokaisen maanantaihin, se on jo melkein selätetty! ;)