Eroon vatsan turvotuksesta

Turvonnut vatsa on monelle suomalaiselle tuttu kaveri. Useimmiten maha on aamulla kuin pyykkilauta mutta päivän mittaan paisuu palloksi. Omat kokemukseni turvotuksista liittyvät aikaan, jolloin kärsin suolistovaivoista (2014 kevät). Muistan kuinka vatsa oli niin herkillä, että oikeastaan kaikki maito- ja viljatuotteet sekä sokeri aiheuttivat rajuakin vatsan turvotusta – milloin paisui pelkästään ylävatsa, milloin koko pötsi.

Turvotus on aivan hirveää. Jokainen oikeasti vaikeasta turvotuksesta kärsinyt tietää ettei kyseessä ole mikään sellainen normaalista syömisestä johtuva pieni vatsan pullotus. Turvotus tuo mukanaan useimmiten myös ähkyn olon ja huonovointisuuden. Aivan liian moni turvotuksista kärsivä pitää kuitenkin tilaa aivan normaalina ns. totuttuna olotilana, mitä se ei kuitenkaan ole. Ruokailun jälkeen ei kuulu tuntea oloaan huonovointiseksi tai kärsiä vatsavaivoista. Ruokailun jälkeen olon tulee olla hyvä, ravittu ja energinen – ei väsynyt, voipunut ja paisunut.

Omat turvotukseni sekä muut vatsavaivani lähtivät ruokavaliomuutoksilla. Tänä päivänä tiedänkin tasan tarkkaan, mikä sekoittaa vatsani tai paisuttaa sen ilmapalloksi. Kun tiedän pari seikkaa, osaan myös syödä nimenomaan niin, etten joudu noista ikävistä vaivoista kärsimään. Toki joskus vatsa voi olla niin ärtyneessä tilassa (kuten minullakin silloin alussa), ettei auta kuin vähentää todella monta ruokalajia kerralla ja pikkuhiljaa selvitellä, mistä nuo oireet johtuvat. Tietenkin suosittelen myös lääkärikäyntiä ja ravitsemusterapeuttia jos ongelmat ovat kovin pahat, jolloin poissuljetaan esimerkiksi keliakian tai muiden sairauksien mahdollisuus.

Koska itseltäni löytyy omakohtaista kokemusta aiheesta, päätin koota muutaman tärkeän seikan, joiden avulla olen saanut vatsani parempaan kuntoon sekä päässyt eroon mm. otsikon mukaisesta vatsan turvotuksesta. Kyse ei ole rakettitieteestä vaan ihan muutamista yksinkertaisista jutuista, joita noudattamalla ainakin oma suolistoni voi paremmin.

Vähennä maitotuotteita – Maitotuotteet ovat aika tyypillinen turvotuksen ja muiden vatsavaivojen aiheuttaja, ei tokikaan jokaisella mutta useammalla. Itse jätin tuohon pahimpaan aikaan alkuun maidon kokonaan neljäksi viikoksi, jonka jälkeen aloin ottamaan sitä pikkuhiljaa ruokavaliooni laktoosittomassa muodossa esimerkiksi fetajuustona. Tämä oikeastaan sen takia, että rakastan juustoja mutta muutenhan olen pärjännyt ilman maitoa jo useamman vuoden ajan. Maito pitää kehossamme yllä jatkuvaa tulehdustilaa sekä kerää limaa, jonka vuoksi olen itse kokenut oloni niin erilaiseksi, kun en maitoa juurikaan suosi. Kirjoitin muuten maidottomasta ruokavaliosta ihan oman postauksensa maaliskuussa, joten sen voi halutessaan lukaista täältä.

Makeutusaineet minimiin – Aspartaami kuului aikaisemmin joka päiväiseen ruokavaliooni. Onneksi jossain kohtaa tajusin oikeasti sen, mistä ruokailemisessa on kyse, enkä päivääkään ole kaivannut takaisin noita sokerittomia mehukeittoja tai jogurtteja. En yhtään ihmettele, että vatsa menikin huonoon jamaan, kun joka päivä tunki kehoonsa tuollaisia myrkkyjä. Kaikkea siis kohtuudella mutta sanoisin, että jos kärsit vatsaongelmista jätä makeutusaineet ainakin alkuun aivan kokonaan.

Vältä purkkaa – Ainakin omalla kohdallani purukumi on yksi vatsani pahimmista vihollisista. En syökään enää nykyään juuri ikinä purkkaa, vaan korvaan sen purskuttamalla suun ruokailun jälkeen suuvedellä. Myös kaikki Läkerolit ja muut sokerittomat pastillit kannattaa jättää pois ruokavaliostaan jos on ongelmia turvotuksen kanssa.

Älä syö liikaa hedelmiä – Varsinkaan viinirypäleitä, sillä ne aiheuttavat kovasti turvotusta sisältämänsä fruktoosin vuoksi. Myös omena turvottaa monia, joten senkin nauttimista kannattaa rajoittaa. Itsehän syön nykyään kovin vähän hedelmiä, koska ei vaan tee oikein mieli makeaa. Olen myös huomannut, että vatsani ei siedä hurjan hyvin raakoja hedelmiä. Marjat ovat ainakin itselleni se parempi vaihtoehto.

Vähennä viljojen nauttimista – Toisille turvotusta ja vatsakipuja aiheuttaa ruisleipä, kun taas aika monille vehnä. Itselleni se pahin on aina ollut ruis ja voinkin syödä esimerkiksi moniviljaleipää helpommin kuin suomalaista jälkiuunileipää. Paras ja hellävaraisin vatsalle on kuitenkin sataprosenttinen kaura, ainakin omien kokemuksieni mukaan. Leipää ei kuitenkaan kannata nauttia montaa palaa päivässä, vaan vähempikin riittää. Välillä kuulee hurjia tarinoita kuinka jotkut syövät monta palaa leipää päivässä ja sitten ihmetellään, kun vatsa on kuin ilmapallo. Me suomalaiset olemme aikamoista leipäkansaa…

Suosi psylliumia – Jos vatsa turpoaa ummetuksen vuoksi, suosittelen psylliumia! Ylipäänsä psylliumin päivittäinen nauttiminen voi olla hyväksi jos vatsan kanssa on ongelmia. Voit sekoittaa kuitujauhetta lasilliseen vettä tai nauttia sen esimerkiksi puuron tai jogurtin seassa.

Juo vettä – Liiallinen vedenjuonti saattaa tehdä olosta turpean mutta sopivissa määrin juotuna vesi vapauttaa kropastamme nestekertymiä. Varsinkin hellesäällä tai krapulassa veden nauttiminen on ehdottoman tärkeää! Kannattaa muuten myös huomioida, että jos vatsa on herkillä saattavat kuplavedet pahentaa olotilaa. Kevyesti hiilihapotettu vesi ehkä toimii, mutta kunnon hiilihapotus voi olla paha vihollinen ärtyneelle vatsalle.

Oman kehon tunteminen – Jos huomaat, että syötyäsi jotain tiettyä vatsa turpoaa ilmapalloksi, pystyt hyvin jäljittelemään mistä tuossa on kyse. Onkin tärkeää opetella tuntemaan oma keho ja sitä kautta se, mitä kaikkea oma vatsa sietää. Joskus voi olla, että vatsa on kausiluonteisesti ärtynyt ja esimerkiksi stressitilassa se ei välttämättä siedä oikein mitään ravintoa ilman oireilua. Pidemmällä aikavälillä on kuitenkin mahdollista oppia tuntemaan oma kroppa paremmin ja täten nähdä, mikä vatsaa ärsyttää. Ei kannatakaan syödä asioita, joiden tietää ärsyttävän suolistoa. Nykyään on olemassa lähes kaikkeen korvaavat vaihtoehdot, joten suosittelen valitsemaan ne itselleen toimivat jutut sen sijaan, että kiusaa vatsaansa tahallaan.

Vältä papuja – Monelle pavut ovat niitä, jotka ärsyttävät kovastikin suolistoa. Omakohtaisesta kokemuksesta on pakko sanoa, että raakana pavut ja esimerkiksi kikherneet aiheuttavat kyllä oireilua mutta esimerkiksi kuumennettuna itse en saa niistä mitään vaivoja. Ylipäänsä raakaravinto saattaa olla monelle vatsan kanssa painivalle vähän turhan rajua ruokaa, joten kannattaa ennemmin kypsentää mahdollisimman paljon sen sijaan, että syö raakana.

Suosi probiootteja ja entsyymejä – Varsinkin vahvat maitohappobakteerit kannattaa hankkia nyt jos sellaisia ei vielä kaapista löydy! Entsyymit eivät ole välttämättömiä mutta nekin kyllä auttavat kroppaa ruoansulatusprosessissa jos on tullut syötyä esimerkiksi hieman tukevammin. Itsehän olen suorastaan natsi probioottien suhteen ja nappaan vahvat kapselit päivittäin. Uskon, että tuolla on ollut vaikutusta siihen, että suolistoni voi nykyään hyvin ja olen ylipäänsä terveempi kuin aikoihin! On harhaa luulla, että maitohappoja tarvitaan vaan silloin, kun matkustetaan ulkomaille tai ollaan antibioottikuurilla…

Syö säännöllisesti – Aivan mielettömän tärkeä juttu ainakin omalla kohdallani! Kun syö säännöllisesti ja sopivan kokoisia annoksia ovat turvotukset historiaa. Epäsäännöllinen syöminen ja pitkät ruokavälit saattavat turvottaa, sillä todennäköisesti hotkimme ruokaa jos viime ruokailusta on jo monta tuntia aikaa. Kannattaa siis ehdottomasti kiinnittää ateriarytmiin huomiota ja pitää se tasaisena.

Toivottavasti vinkeistä oli apua teille turvotuksen ja vatsavaivojen kanssa kamppaileville! Toki kaikessa kannattaa muistaa se yksilöllisyys, sillä olemme niin uniikkeja jokainen – mikä toimii minulla, ei toimi välttämättä sinulla. Vatsavaivoihin voi olla myös sata ja yksi syytä, joita voi olla joskus kovin hankala lyhyessä ajassa jäljittää. Suolisto on toiset aivomme, joten vaivoihin kannattaa kuitenkin suhtautua vakavasti ja jos jatkuvasti ongelmista kärsit, niiden syyt kannattaa pyrkiä selvittämään.

Jos heräsi jotain kysymyksiä tai ajatuksia aiheeseen liittyen, niin kommentoikaahan ihmeessä? 

Oikein rentoa ja hyvinvoivaa lauantaita jokaiselle! 

Hyvinvoiva suolisto

Sain viime viikolta yhdeltä teistä lukijoista sähköpostia koskien vatsavaivoja ja ongelmia suoliston kanssa. Vastatessani meiliin mietin pitkästä aikaa suolistoni nykytilaa ja ikäänkuin palasin niihin aikoihin, jolloin vatsani oli kovin huonossa kunnossa. Muistan elävästi sen kivun ja pelon, kun tuntui ettei voinut syödä enää yhtään mitään ilman kyyneleitä. Tuo oli ikävää aikaa ja tänä päivänä en voi olla kuin kiitollinen, että hain ongelmiini ajoissa apua! Vaikka vatsani ei varmaan koskaan tule olemaan täysin oireeton ja aina balanssissa – on se nykyään huomattavasti paremmassa kunnossa.

Probiootit

Hyvinvoiva suolisto on tullut itselleni tässä vuosien saatossa erityisen tärkeäksi. Olen todella oivaltanut, että suolisto on koko terveytemme kulmakivi. Jos se voi huonosti – koko terveytemme järkkyy. Suolisto vaikuttaa jopa aivotoimintaamme, joten onkin erityisen tärkeää, että sen kunnosta huolehditaan! Valitettavasti tänä päivänä suolistovaivat yleistyvät kovaa vauhtia ja ihmisten suorituskeskeisyys, sekä stressaava elämäntyyli näkyy myös vatsamme kunnossa.

Itsehän löysin aikanaan avun piinaaviin vatsaongelmiini yksityisen ravintoterapeutin kautta ja siitä lähti tieni paranemiseen. Monen monta takapakkia on otettu ja edelleen välillä saatan kärsiä vatsani kanssa. Eipä vaadita oikeastaan, kuin parin päivän huonompi epäsäännöllinen ruokailu tai stressi – niin maha kyllä ilmoittelee! Olen suoliston kautta reagoiva ihminen ja se on vaan ollut pakko hyväksyä. En kuitenkaan rajoita elämääni, vaan pyrin valitsemaan paremmin suolistoni hyväksi.

img_8538

Kokosin teille muutamia kohtia, joita vaalin erityisellä tarkkuudella ja joista olen huomannut olevan apua suoliston kunnon ylläpidon suhteen. 

Ruokavalio

Ruokavalio on kaiken a ja o. Syömäni ravinnon avulla suolistoni pysyykin paremmassa kunnossa. Tärkeää on se, että syö monipuolisesti ja jos huomaa, että esimerkiksi ruis ei sovi – niin korvaa sen jollain toisella tuotteella (kuten vaikka kauralla). Suurin virhe on mielestäni syödä liian yksipuolisesti vaikkakin usein silloin, kun suolisto on ärtyneimmillään – ei sitä kykene kovin monipuolisesti ruokailemaan. Pyrkimys monipuolisuuteen on kuitenkin hyvä pitää mielessä! Antaa itselleen aikaa totutella ja hakea sitä omalle keholleen sopivaa ruokavaliota. Itselläni taisi mennä tuohon prosessiin ainakin vuosi ellei melkein kaksi. Ja kuten eilen kirjoittelin – vasta ihan taannoin huomasin myös sen, että hiilarit todella sopivat keholleni! Tämä elämä taitaa olla loputonta oppimista ja oivaltamista myös oman kehonsa suhteen.

Tärkeää on myös ruokailemisen säännöllisyys ja syömänsä ravinnon laatu. Paljon kasviksia ja mahdollisimman puhdasta ruokaa, luomuakin jos budjetti sen sallii. Kannattaa välttää valmisruokia ja muuta kovin keinotekoista.

Vahvat probiootit

Probioottien syömisen tulisi mielestäni kuulua jokaisen suolistonsa hyvinvoinnista kiinnostuneen päivittäiseen elämään. Tämän oivalsin itse vasta silloin kolmisen vuotta sitten ravintoterapeutin pakeilla. Sitä ennen olin syönyt maitohappoja lähinnä etelän lomilla ja antibioottikuurin yhteydessä, eli en todellakaan säännöllisesti. Syömäni maitohappobakteerit olivat vieläpä täysin skeidaa ja niin surkeita laadultaan, että onneksi sain vihiä vaihtaa ne kunnon aineisiin! Siispä jos suolistosi oikuttelee tai omaat herkän vatsan – vaihda ne Gefiluksen maitohapot kunnon vahvoihin probiootteihin. Hinta on kyllä suolainen, mutta maksaa aivan varmasti itsensä takaisin! Suosittelen esimerkiksi Life-myymälästä saatavaa Bioteekin Probiootti Plussaa. Toiminut ainakin itselläni erinomaisesti.

Probiootit

Stressitön, tasainen elämä

Jos omistat herkän vatsan, reagoi se todennäköisesti elämänmuutoksiin ja stressiin. Omani on todellinen reagoija ja osaankin jo melkeinpä ennalta arvata tilanteet, joissa suolistoni alkaa oikkuamaan. Kun tuntee kehonsa – osaa toisaalta myös ennaltaehkäistä tällaisia tilanteita. Tokikaan aina et voi vaikuttaa elämässäsi tapahtuviin asiohin, mutta voit silti koittaa opetella arjen stressinhallintaa ja suhtautumista siihen. Tasainen elämänrytmi, säännölliset ruokailuvälit, liikunta ja riittävä uni pitävät kehomme balanssissa. Jos tiedät, että stressivaara on nyt olemassa, pyri järjestämään kalenterista tilaa ihan vaan rentoutumiselle ja asioiden järjestelylle. Aina se ei ole helppoa mutta stressinhallintaakin on mahdollista opetella, kuten mitä tahansa elämänhallintaa.

Tässä asiassa kannattaa kuitenkin muistaa, että liiallinen kontrolli saattaa jopa pahentaa oireita ja aiheuttaa stressiä! Vaikka pahimmassa vaiheessa itse vatsa aiheuttaa ehkä päänvaivaa, kannattaa huomioida ettei pelkkiin vaivoihin keskittyminen ainakaan paranna tilannetta.

Liikunnan harrastaminen

Itse olen huomannut kuinka suuri merkitys riittävällä liikunnalla on suolistoni hyvinvoinnin kannalta. Treenaaminen onkin ehdottomasti yksi keino huolehtia suolistonsa hyvinvoinnista! Aina ei tarvita edes mitään tuntien hikoilua, vaan jo pelkkä hyötyliikuntakin voi toimia. Kun tein reilut kaksi vuotta toimistotyötä, istuin alkuun ainakin vuoden päivät töitä tehdessäni aina tuolilla. Muistan kuinka tuolloin kroppani oli usein tukossa, turvonnut ja nesteinen. Kun oivalsin nostaa työpöytäni yläasentoon ja aloin seisomaan päivät – huomasin todellisen eron! Suolisto toimi paremmin ja neste ei pakkautunut samalla tavalla kroppaan, kuten se istuttaessa tekee. Nykyään pyrin seisomaan mahdollisimman paljon ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että istuminen tappaa.

Suoliston hyvinvointi

Veden juonti ja kofeiinin rajoittaminen

Muistan kuinka joskus suosin arjessani energiajuomia ja join todella paljon kahvia. Enää en joisi energiajuomaa mistään hinnasta ja kahvinjuontiakin säännöstelen. Vaikka kofeiini tavallaan tehostaakin suoliston tyhjenemistä – on se vatsalle silti aikamoista myrkkyä. Pahinta on kahvin juonti tyhjään vatsaan! Älä ikinä tee sitä jos kärsit herkästä vatsasta. Myös limuja ja kaikkea hiilihapollista kannattaa välttää jos omaa herkästi ärtyvän suoliston. Runsaasti vaan vettä, sillä se on puhdasta ja edistää aineenvaihdunnan toimintaa!

Keinotekoisten makeutusaineiden välttäminen

Osasyy omiin suolistovaivoihini on aivan varmasti se, että söin light-tuotteiden kulta-aikaan runsaasti sokerittomia tuotteita ja vieläpä hyvin pitkään. Uskon noiden vaikuttavan suolistoon negatiivisella tavalla varsinkin silloin, jos tuotteita käytetään päivittäin ja säännöllisesti. Nykyään vältänkin kaikkea keinotekoisesti makeutettua, mutta en ole orjallinen tässäkään asiassa. Aina en tiedä millä on makeutettu kahvilan kakkupala tai brunssilla tarjoiltava laktoositon jogurtti, enkä jaksa oikeastaan edes kiinnostua. En siis ole mikään natsi tässäkään asiassa, mutta säännöllisesti en light-tuotteita voi sanoa suosivani. Jos suolistosi oireilee tai on herkässä kunnossa – suosittelen ainakin alkuun totaalikieltäytymistä. Mieluummin valitsee mahdollisimman puhtaita raaka-aineita, joilla suoliston saa pidettyä tyynenä ja rauhallisena. ♥

Edellä mainitsemani asiat ovat tosiaan suuressa roolissa kohdallani suoliston hyvinvoinnin ylläpidossa. Vaikka vatsan kunto saattaa vaihdella aika paljonkin elämäntilanteiden ja syömäni ravinnon mukaan, tunnen olevani mahani kanssa nykyään jo aika sinut. En koe enää rajoittuneisuutta sen suhteen ja osaan valita sellaista ravintoa, joka toimii positiivisella tavalla. Toisinaan syön kyllä tahallaankin niitä täysin päinvastaisia asioita ja testailen miten jutut toimivat. Aikakin saattaa nimittäin vatsan kohdalla auttaa ja parantaa sen kuntoa sietämään laajemmin erilaista ravintoa. Ainakin niissä tapauksissa jos kyse on suoliston herkistymisestä, eikä esimerkiksi diagnosoidusta keliakiasta.

Jos heräsi ajatuksia, kysymyksiä tai mitä ikinä niin laittakaahan kommenttia tulemaan!? Onko teillä noin yleisesti ottaen jotain keinoja joilla huolehditte suolistonne kunnosta?