Hyvinvoiva suolisto

Sain viime viikolta yhdeltä teistä lukijoista sähköpostia koskien vatsavaivoja ja ongelmia suoliston kanssa. Vastatessani meiliin mietin pitkästä aikaa suolistoni nykytilaa ja ikäänkuin palasin niihin aikoihin, jolloin vatsani oli kovin huonossa kunnossa. Muistan elävästi sen kivun ja pelon, kun tuntui ettei voinut syödä enää yhtään mitään ilman kyyneleitä. Tuo oli ikävää aikaa ja tänä päivänä en voi olla kuin kiitollinen, että hain ongelmiini ajoissa apua! Vaikka vatsani ei varmaan koskaan tule olemaan täysin oireeton ja aina balanssissa – on se nykyään huomattavasti paremmassa kunnossa.

Probiootit

Hyvinvoiva suolisto on tullut itselleni tässä vuosien saatossa erityisen tärkeäksi. Olen todella oivaltanut, että suolisto on koko terveytemme kulmakivi. Jos se voi huonosti – koko terveytemme järkkyy. Suolisto vaikuttaa jopa aivotoimintaamme, joten onkin erityisen tärkeää, että sen kunnosta huolehditaan! Valitettavasti tänä päivänä suolistovaivat yleistyvät kovaa vauhtia ja ihmisten suorituskeskeisyys, sekä stressaava elämäntyyli näkyy myös vatsamme kunnossa.

Itsehän löysin aikanaan avun piinaaviin vatsaongelmiini yksityisen ravintoterapeutin kautta ja siitä lähti tieni paranemiseen. Monen monta takapakkia on otettu ja edelleen välillä saatan kärsiä vatsani kanssa. Eipä vaadita oikeastaan, kuin parin päivän huonompi epäsäännöllinen ruokailu tai stressi – niin maha kyllä ilmoittelee! Olen suoliston kautta reagoiva ihminen ja se on vaan ollut pakko hyväksyä. En kuitenkaan rajoita elämääni, vaan pyrin valitsemaan paremmin suolistoni hyväksi.

img_8538

Kokosin teille muutamia kohtia, joita vaalin erityisellä tarkkuudella ja joista olen huomannut olevan apua suoliston kunnon ylläpidon suhteen. 

Ruokavalio

Ruokavalio on kaiken a ja o. Syömäni ravinnon avulla suolistoni pysyykin paremmassa kunnossa. Tärkeää on se, että syö monipuolisesti ja jos huomaa, että esimerkiksi ruis ei sovi – niin korvaa sen jollain toisella tuotteella (kuten vaikka kauralla). Suurin virhe on mielestäni syödä liian yksipuolisesti vaikkakin usein silloin, kun suolisto on ärtyneimmillään – ei sitä kykene kovin monipuolisesti ruokailemaan. Pyrkimys monipuolisuuteen on kuitenkin hyvä pitää mielessä! Antaa itselleen aikaa totutella ja hakea sitä omalle keholleen sopivaa ruokavaliota. Itselläni taisi mennä tuohon prosessiin ainakin vuosi ellei melkein kaksi. Ja kuten eilen kirjoittelin – vasta ihan taannoin huomasin myös sen, että hiilarit todella sopivat keholleni! Tämä elämä taitaa olla loputonta oppimista ja oivaltamista myös oman kehonsa suhteen.

Tärkeää on myös ruokailemisen säännöllisyys ja syömänsä ravinnon laatu. Paljon kasviksia ja mahdollisimman puhdasta ruokaa, luomuakin jos budjetti sen sallii. Kannattaa välttää valmisruokia ja muuta kovin keinotekoista.

Vahvat probiootit

Probioottien syömisen tulisi mielestäni kuulua jokaisen suolistonsa hyvinvoinnista kiinnostuneen päivittäiseen elämään. Tämän oivalsin itse vasta silloin kolmisen vuotta sitten ravintoterapeutin pakeilla. Sitä ennen olin syönyt maitohappoja lähinnä etelän lomilla ja antibioottikuurin yhteydessä, eli en todellakaan säännöllisesti. Syömäni maitohappobakteerit olivat vieläpä täysin skeidaa ja niin surkeita laadultaan, että onneksi sain vihiä vaihtaa ne kunnon aineisiin! Siispä jos suolistosi oikuttelee tai omaat herkän vatsan – vaihda ne Gefiluksen maitohapot kunnon vahvoihin probiootteihin. Hinta on kyllä suolainen, mutta maksaa aivan varmasti itsensä takaisin! Suosittelen esimerkiksi Life-myymälästä saatavaa Bioteekin Probiootti Plussaa. Toiminut ainakin itselläni erinomaisesti.

Probiootit

Stressitön, tasainen elämä

Jos omistat herkän vatsan, reagoi se todennäköisesti elämänmuutoksiin ja stressiin. Omani on todellinen reagoija ja osaankin jo melkeinpä ennalta arvata tilanteet, joissa suolistoni alkaa oikkuamaan. Kun tuntee kehonsa – osaa toisaalta myös ennaltaehkäistä tällaisia tilanteita. Tokikaan aina et voi vaikuttaa elämässäsi tapahtuviin asiohin, mutta voit silti koittaa opetella arjen stressinhallintaa ja suhtautumista siihen. Tasainen elämänrytmi, säännölliset ruokailuvälit, liikunta ja riittävä uni pitävät kehomme balanssissa. Jos tiedät, että stressivaara on nyt olemassa, pyri järjestämään kalenterista tilaa ihan vaan rentoutumiselle ja asioiden järjestelylle. Aina se ei ole helppoa mutta stressinhallintaakin on mahdollista opetella, kuten mitä tahansa elämänhallintaa.

Tässä asiassa kannattaa kuitenkin muistaa, että liiallinen kontrolli saattaa jopa pahentaa oireita ja aiheuttaa stressiä! Vaikka pahimmassa vaiheessa itse vatsa aiheuttaa ehkä päänvaivaa, kannattaa huomioida ettei pelkkiin vaivoihin keskittyminen ainakaan paranna tilannetta.

Liikunnan harrastaminen

Itse olen huomannut kuinka suuri merkitys riittävällä liikunnalla on suolistoni hyvinvoinnin kannalta. Treenaaminen onkin ehdottomasti yksi keino huolehtia suolistonsa hyvinvoinnista! Aina ei tarvita edes mitään tuntien hikoilua, vaan jo pelkkä hyötyliikuntakin voi toimia. Kun tein reilut kaksi vuotta toimistotyötä, istuin alkuun ainakin vuoden päivät töitä tehdessäni aina tuolilla. Muistan kuinka tuolloin kroppani oli usein tukossa, turvonnut ja nesteinen. Kun oivalsin nostaa työpöytäni yläasentoon ja aloin seisomaan päivät – huomasin todellisen eron! Suolisto toimi paremmin ja neste ei pakkautunut samalla tavalla kroppaan, kuten se istuttaessa tekee. Nykyään pyrin seisomaan mahdollisimman paljon ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että istuminen tappaa.

Suoliston hyvinvointi

Veden juonti ja kofeiinin rajoittaminen

Muistan kuinka joskus suosin arjessani energiajuomia ja join todella paljon kahvia. Enää en joisi energiajuomaa mistään hinnasta ja kahvinjuontiakin säännöstelen. Vaikka kofeiini tavallaan tehostaakin suoliston tyhjenemistä – on se vatsalle silti aikamoista myrkkyä. Pahinta on kahvin juonti tyhjään vatsaan! Älä ikinä tee sitä jos kärsit herkästä vatsasta. Myös limuja ja kaikkea hiilihapollista kannattaa välttää jos omaa herkästi ärtyvän suoliston. Runsaasti vaan vettä, sillä se on puhdasta ja edistää aineenvaihdunnan toimintaa!

Keinotekoisten makeutusaineiden välttäminen

Osasyy omiin suolistovaivoihini on aivan varmasti se, että söin light-tuotteiden kulta-aikaan runsaasti sokerittomia tuotteita ja vieläpä hyvin pitkään. Uskon noiden vaikuttavan suolistoon negatiivisella tavalla varsinkin silloin, jos tuotteita käytetään päivittäin ja säännöllisesti. Nykyään vältänkin kaikkea keinotekoisesti makeutettua, mutta en ole orjallinen tässäkään asiassa. Aina en tiedä millä on makeutettu kahvilan kakkupala tai brunssilla tarjoiltava laktoositon jogurtti, enkä jaksa oikeastaan edes kiinnostua. En siis ole mikään natsi tässäkään asiassa, mutta säännöllisesti en light-tuotteita voi sanoa suosivani. Jos suolistosi oireilee tai on herkässä kunnossa – suosittelen ainakin alkuun totaalikieltäytymistä. Mieluummin valitsee mahdollisimman puhtaita raaka-aineita, joilla suoliston saa pidettyä tyynenä ja rauhallisena. ♥

Edellä mainitsemani asiat ovat tosiaan suuressa roolissa kohdallani suoliston hyvinvoinnin ylläpidossa. Vaikka vatsan kunto saattaa vaihdella aika paljonkin elämäntilanteiden ja syömäni ravinnon mukaan, tunnen olevani mahani kanssa nykyään jo aika sinut. En koe enää rajoittuneisuutta sen suhteen ja osaan valita sellaista ravintoa, joka toimii positiivisella tavalla. Toisinaan syön kyllä tahallaankin niitä täysin päinvastaisia asioita ja testailen miten jutut toimivat. Aikakin saattaa nimittäin vatsan kohdalla auttaa ja parantaa sen kuntoa sietämään laajemmin erilaista ravintoa. Ainakin niissä tapauksissa jos kyse on suoliston herkistymisestä, eikä esimerkiksi diagnosoidusta keliakiasta.

Jos heräsi ajatuksia, kysymyksiä tai mitä ikinä niin laittakaahan kommenttia tulemaan!? Onko teillä noin yleisesti ottaen jotain keinoja joilla huolehditte suolistonne kunnosta?

Miltä tuntuu noudattaa trendiruokavaliota?

Ruokavaliot ovat viime aikoina jälleen puhuttaneet -tai no koskapa ne eivät puhuttaisi? Itse olen kiinnittänyt huomiota etenkin siihen, että yhä useampi julistaa sekaruokavaliotaan, sen rentoutta ja helppoutta. Kaikkea syödään mutta kohtuudella. Tämä on ehkä osittain kasvava (tai takaisin palaava) trendi mutta sen rinnalla jylläävät tietysti vielä gluteenittomuus, maidottomuus ja kasvisruokavalio. Itse uskon, että yksi kasvava ilmiö näiden rinnalla on nimeomaan omaan hyvinvointiin tähtäävä ruokavalio. Kiinnitetään enemmän huomiota siihen, että ruoka on puhdasta, mahdollisesti luomua ja nautitaan ruoan tuomasta raikkaasta olosta. Se millaisella ruokavaliolla kukin tämän olotilan saavuttaa, on toki hyvin yksilöllistä.

Minun puolestani jokainen saa laittaa suustaan alas mitä tahtoo. Sekaruokailijoille, antakaa vaan palaa! Itse olen kuitenkin jo kohta kahden vuoden ajan suosinut maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota, enkä voisi olla tyytyväisempi. Viimeisen puolen vuoden aikana se on muuttunut enemmän kasvispainotteiseksi ja lihaa syön enää harvemmin, jos syön niin luomuna. Luomua ostan kaikessa muussakin tänä päivänä enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja pakko sanoa, että voin erinomaisesti! Minulle onkin ihan sama vaikka moni kyseenalaistaisi ruokavalioni, tai puhuisi kuinka juoksen trendien perässä. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoaan ja sitä mikä sille on parhaaksi mutta kuitenkin muistaen, että se mikä sopii minulle ei välttämättä sovi sinulle. Sen kuitenkin sanon, että kenenkään ei kuulu kärsiä jatkuvasta ummetuksesta, ripulista, ilmavaivoista, vatsan turpoamisesta, pahoinvoinnista, vatsakivuista, närästyksestä tai muustakaan ruoan aiheuttamasta ikävästä sivuvaikutuksesta. Jos yksikin kohta näistä täsmää sinuun jatkuvalla repeatilla, on mielestäni syytä miettiä onko ruokavaliosi varmasti oikeanlainen.

IMG_6113

Omalla kohdallani maidoton ja gluteeniton ruokavalio tulivat tutuiksi alunperin vatsaongelmieni myötä keväällä 2014. Tuolloin en ainakaan itse muista kiinnittäneeni huomiota, että nämä kaksi ruokavaliota olisivat olleet jotenkin trendikkäitä? Minä ainakin lappasin rahkaa ihan huolella ja ruokavalioni oli hyvin ”proteiini-maitotuote -painotteinen”. Luulin syöväni terveellisesti ja hyvin mutta kroppa kertoi toista. Tuo ihan alkuperäinen postaus, josta kaikki lähti liikkeelle löytyy TÄÄLTÄ, jos teitä uusia lukijoita kiinnostaa. Tuon jälkeen siis hakeuduin ravintoterapeutille ja muutin ruokavalioni positiivisin seurauksin.

Se, että nykyään nyt syönkin yhtäkkiä hups heikkaa ”trendikkäästi” ei ole itselleni sellainen asia jota toitottaisin jokaiselle vastaantulijalle. Itseasiassa nykyään harvemmin jaksan tehdä ruokavaliostani edes numeroa, sillä joka toinen on gluteeniton tai maidoton. Perus oletus jengillä on se, että teen tätä huvikseni ja olen vaan neuroottinen, tai parhaimmillaan jopa syömishäiriöinen. Nämä ovat niitä syitä, joiden vuoksi en jaksa kertoa ihmisille ruokavaliostani ellei joku asiasta kysy. Jos käyn brunsseilla, dinnereilla tai menen lounaalle työkavereiden kanssa en ole siellä kyselemässä onko tässä maitoa tai viljoja, vaan koitan tehdä sen ihan oman pääni sisällä. Eihän gluteenitonta ruokavaliota ole lupa noudattaa jos ei ole keliakiaa, tai maidotonta puolestaan ilman laktoosi-intoleranssia?

Varmasti moni ”oikea” keliaakikkokin saa nykyään osakseen epäilyjä ja itseasiassa olen huomannut kuinka ravintoloissa gluteenitonta leipää pyytäessä työntekijä saattaa katsoa epäillen. Ihan kuin joutuisi esittämään jonkun ”minulla on keliakia” -lapun jotta voisi saada leipänsä ilman vehnäjauhoja? Minullahan ei siis keliakiaa todettu mutta vatsani sietää huonosti vehnäjauhoja ja ruista. Koska koskaan et voi tietää mitä leivän tuoteseloste sisällään pitää, on huomattavasti helpompi pyytää se gluteeniton versio, joka useimmiten on muuten huomattavasti huonompi vaihtoehto kuin jos valkkaisin sen normi sämpylän… Eli itse ainakaan en tee tätä huvikseni.

IMG_5274

Toinen näkökanta asiaan on toki se, että osittain tänä päivänä on helpompi noudattaa erityisruokavalioita niiden yleisyyden vuoksi. Koska on kysyntää, markkinoille tulee jatkuvasti uusia tuotteita. Tämä on tietysti kiva juttu, koska tällöin myös valikoimaa löytyy. Kaura-riisi-manteli-kookos -ja muita juomia löytyy suuremmista kaupoista metritolkulla. Siellä on todella varaa mistä valita! Myös gluteeniton leipäpuoli ja jauhot ovat hyvin edustettuina. Luomua on lähestulkoon joka kaupassa ja lihaakin saa yhä enenevissä määrin laadukkaampana. Myös ravintoloissa huomioidaan kokoajan enemmän ja enemmän ruokavaliopoikkeuksia. Gluteenitonta leipää saa (jos sitä kinuaa) hahah, tai kahviin on mahdollista saada soija- tai mantelijuomaa. Eli kyllä niitä positiivisiakin seikkoja löytyy! :)

Kiteytettynä, asialla on tosiaan kaksi puolta. Itselleni päätös kirjoittaa keväällä 2014 blogiini kyseisistä ongelmista, oli yksi parhaimmista päätöksistäni. En tiedä, olisinko itsekseen edes tajunnut hakea asiaan apua? Ehkä eläisin vielä tänäkin päivänä jatkuvien vatsavaivojen kanssa? Oma elämänlaatuni koheni niin paljon, kun löysin syyt pitkäaikaisille ongelmille. Tämä onkin se motivaattorini, joka saa minut edelleen noudattamaan omaa ruokavaliotani. Yleinen olotila, fiilis ja kehoni kunto. Se on jotain niin erilaista, kuin se oli muutama vuosi sitten. Voisin kirjoittaa asiasta varmaan romaanin mutta johonkin on lyötävä piste… :D

Mitä mieltä te olette näistä tämän hetken ruokavalio trendeistä? Miten te muut ”maidottomat ja gluteenittomat” suhtaudutte siihen, että teidän ruokavaliotanne kyseenalaistetaan tai motiiveja siihen epäillään? Vai kohtaatteko ylipäänsä tällaisia tilanteita arjessanne? Ajatuksia?