Terve ja hyvinvoiva vatsa

Jokainen herkän vatsan kanssa painiskeleva tietää, kuinka arvaamaton suolistomme saattaa välillä olla. Yhtenä hetkenä siihen saattaa vaikuttaa kiire tai stressi, toisena sydänsurut ja kolmantena vääränlainen ruoka. Itsehän omaan nimenomaan vatsan, joka reagoi asioihin todella helposti. Ei tarvita kuin yksi stressaava viikko, niin johan on otettu takapakkia. Viime viikko oli jälleen yksi näistä stressiviikoista, sillä elämässäni tapahtui yhtä sun toista mullistavaa. Vaikka kuinka koetan aina noissa tilanteissa syödä vatsalleni sopivalla tavalla, silti tuntuu, kuin se ei loppupeleissä auttaisi. Stressitila on kehossa niin voimakas, että sen rinnalla ruokavaliostakaan ei tunnu ihan kauheasti iloa olevan.

Herkän vatsan suhteen ei oikeastaan auta muu, kuin oppia elämään sen kanssa. Sen parantamiseen ei ole olemassa muuta poppas konstia, kuin välttää stressiä ja pyrkiä syömään vatsalleen toimivalla tavalla. Tuosta stressinhallinnasta voisinkin kirjoittaa lähiaikoina ihan omaa postausta, sillä niin paljon olen sitä joutunut harjoittamaan… Stressinhallinnan lisäksi pienillä valinnoilla on merkitystä. Olemme niin suuri kokonaisuus, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos kärsit sydänsuruista, saattaa vatsasikin olla ikään kuin haavoilla. Joskus olen kuullut jopa sanottavan, että sydänkin voi lähes kirjaimellisesti särkyä ja sairastua, jos elämässämme tapahtuu rankkoja asioita. Vatsahaava puolestaan tulee herkemmin jos elämme hektisesti ja stressaten, sekä unohdamme huolehtia vatsan hyvinvoinnista. Suolisto on koko terveytemme perusta – se vaikuttaa aivan kaikkeen.

Terveen ja hyvinvoivan vatsan salaisuus piilee mielestäni kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Yksi ehkä merkittävimmistä seikoista on tasapaino ja se, että eri osa-alueet elämässämme ovat balanssissa tai vähintäänkin stressittömässä tilassa. Ainakin oma suolistoni voi parhaiten silloin, kun asiani ovat hyvin. Aina näin ei kuitenkaan valitettavasti ole ja silloin ei auta muut, kuin pyrkiä siihen parempaan oloon kaikin mahdollisin tavoin. Itse pyrin esimerkiksi noudattamaan vaikeissa elämäntilanteissa entistä tarkemmin tiettyjä juttuja, joista voisi olla edes jotain apua. Aina nekään eivät toimi, mutta mielestäni on parempi edes yrittää, kuin heittää hanskat tiskiin. Pienillä jutuilla saattaa olla merkitystä, vaikkei välttämättä siinä hetkessä sille tuntuisikaan.

Mitä nämä seikat sitten ovat? Alla lista niistä asioista, joita pyrin vatsani herkistyessä erityisellä tarkkuudella noudattamaan.

 • Vältän gluteenia ja maitotuotteita
 • Syön kauraa (se rauhoittaa ainakin omaa vatsaani!)
 • Kiinnitän erityishuomiota veden juontiin
 • Suosin emäksisiä ruoka-aineita (parempi pH-tasapaino kehossa)
 • Vältän valkoista sokeria ja makeita herkkuja
 • Juon normaalin kahvin sijaan pakurikahvia tai matchaa
 • Otan säännöllisesti probiootit
 • Syön myös entsyymejä
 • Suosin omenaviinietikkaa
 • Lisään ruokavaliooni inkivääriä
 • Huolehdin säännöllisestä ruokailurytmistä
 • Hitaampi syöminen – vältän hotkimista
 • Harrastan liikuntaa kehoni ehdoilla
 • Vältän runsasta alkoholinkäyttöä
 • Vähennän hedelmien syöntiä (etenkin omenat, päärynät ja viinirypäleet)
 • En syö itseäni ähkyyn tai tukalaan olotilaan
 • Katson entistä tarkemmin ettei suuhuni eksy makeutusaineita
 • Suosin iltaisin kamomillateetä
 • Käytän magnesiumia ja arginiinia
 • Lisään smoothieeni ashwagandhaa
 • Syön paljon marjoja, etenkin mustikoita
 • Harjoitan stressinhallintaa
 • Joogaan ja venyttelen

Täällä tosiaan eletään tällä hetkellä jälleen hieman herkempiä aikoja vatsan kanssa, mutta uskon siihen, että ajan kanssa kaikki jälleen helpottaa. Pyrin nyt kiinnittämään erityishuomiota edellä listaamiini seikkoihin ja sitä kautta hakemaan vatsalleni sellaista hyvää olotilaa – balanssia. Tiedän kuitenkin, että se suurin apu löytyy henkisen puolen tasapainosta, mutta myös niin monella muulla pienemmälläkin seikalla on merkityksensä tässä kokonaisuudessa.

Jos jotain hyvää, niin herkkävatsaisena ainakin havahdun kehoni ongelmiin riittävän ajoissa. Kun vatsani reagoi, se viestii minulle aina jotain ja tiedän tarttua noihin merkkeihin.

Millä keinoin te muut hoidatte herkkää vatsaanne? Jos on jotain erityisen hyviä vinkkejä, niin niitä todellakin otetaan kiitoksin vastaan!

Ihanaa alkanutta viikkoa jokaiselle. <3

Hyvinvoiva suolisto

Sain viime viikolta yhdeltä teistä lukijoista sähköpostia koskien vatsavaivoja ja ongelmia suoliston kanssa. Vastatessani meiliin mietin pitkästä aikaa suolistoni nykytilaa ja ikäänkuin palasin niihin aikoihin, jolloin vatsani oli kovin huonossa kunnossa. Muistan elävästi sen kivun ja pelon, kun tuntui ettei voinut syödä enää yhtään mitään ilman kyyneleitä. Tuo oli ikävää aikaa ja tänä päivänä en voi olla kuin kiitollinen, että hain ongelmiini ajoissa apua! Vaikka vatsani ei varmaan koskaan tule olemaan täysin oireeton ja aina balanssissa – on se nykyään huomattavasti paremmassa kunnossa.

Probiootit

Hyvinvoiva suolisto on tullut itselleni tässä vuosien saatossa erityisen tärkeäksi. Olen todella oivaltanut, että suolisto on koko terveytemme kulmakivi. Jos se voi huonosti – koko terveytemme järkkyy. Suolisto vaikuttaa jopa aivotoimintaamme, joten onkin erityisen tärkeää, että sen kunnosta huolehditaan! Valitettavasti tänä päivänä suolistovaivat yleistyvät kovaa vauhtia ja ihmisten suorituskeskeisyys, sekä stressaava elämäntyyli näkyy myös vatsamme kunnossa.

Itsehän löysin aikanaan avun piinaaviin vatsaongelmiini yksityisen ravintoterapeutin kautta ja siitä lähti tieni paranemiseen. Monen monta takapakkia on otettu ja edelleen välillä saatan kärsiä vatsani kanssa. Eipä vaadita oikeastaan, kuin parin päivän huonompi epäsäännöllinen ruokailu tai stressi – niin maha kyllä ilmoittelee! Olen suoliston kautta reagoiva ihminen ja se on vaan ollut pakko hyväksyä. En kuitenkaan rajoita elämääni, vaan pyrin valitsemaan paremmin suolistoni hyväksi.

img_8538

Kokosin teille muutamia kohtia, joita vaalin erityisellä tarkkuudella ja joista olen huomannut olevan apua suoliston kunnon ylläpidon suhteen. 

Ruokavalio

Ruokavalio on kaiken a ja o. Syömäni ravinnon avulla suolistoni pysyykin paremmassa kunnossa. Tärkeää on se, että syö monipuolisesti ja jos huomaa, että esimerkiksi ruis ei sovi – niin korvaa sen jollain toisella tuotteella (kuten vaikka kauralla). Suurin virhe on mielestäni syödä liian yksipuolisesti vaikkakin usein silloin, kun suolisto on ärtyneimmillään – ei sitä kykene kovin monipuolisesti ruokailemaan. Pyrkimys monipuolisuuteen on kuitenkin hyvä pitää mielessä! Antaa itselleen aikaa totutella ja hakea sitä omalle keholleen sopivaa ruokavaliota. Itselläni taisi mennä tuohon prosessiin ainakin vuosi ellei melkein kaksi. Ja kuten eilen kirjoittelin – vasta ihan taannoin huomasin myös sen, että hiilarit todella sopivat keholleni! Tämä elämä taitaa olla loputonta oppimista ja oivaltamista myös oman kehonsa suhteen.

Tärkeää on myös ruokailemisen säännöllisyys ja syömänsä ravinnon laatu. Paljon kasviksia ja mahdollisimman puhdasta ruokaa, luomuakin jos budjetti sen sallii. Kannattaa välttää valmisruokia ja muuta kovin keinotekoista.

Vahvat probiootit

Probioottien syömisen tulisi mielestäni kuulua jokaisen suolistonsa hyvinvoinnista kiinnostuneen päivittäiseen elämään. Tämän oivalsin itse vasta silloin kolmisen vuotta sitten ravintoterapeutin pakeilla. Sitä ennen olin syönyt maitohappoja lähinnä etelän lomilla ja antibioottikuurin yhteydessä, eli en todellakaan säännöllisesti. Syömäni maitohappobakteerit olivat vieläpä täysin skeidaa ja niin surkeita laadultaan, että onneksi sain vihiä vaihtaa ne kunnon aineisiin! Siispä jos suolistosi oikuttelee tai omaat herkän vatsan – vaihda ne Gefiluksen maitohapot kunnon vahvoihin probiootteihin. Hinta on kyllä suolainen, mutta maksaa aivan varmasti itsensä takaisin! Suosittelen esimerkiksi Life-myymälästä saatavaa Bioteekin Probiootti Plussaa. Toiminut ainakin itselläni erinomaisesti.

Probiootit

Stressitön, tasainen elämä

Jos omistat herkän vatsan, reagoi se todennäköisesti elämänmuutoksiin ja stressiin. Omani on todellinen reagoija ja osaankin jo melkeinpä ennalta arvata tilanteet, joissa suolistoni alkaa oikkuamaan. Kun tuntee kehonsa – osaa toisaalta myös ennaltaehkäistä tällaisia tilanteita. Tokikaan aina et voi vaikuttaa elämässäsi tapahtuviin asiohin, mutta voit silti koittaa opetella arjen stressinhallintaa ja suhtautumista siihen. Tasainen elämänrytmi, säännölliset ruokailuvälit, liikunta ja riittävä uni pitävät kehomme balanssissa. Jos tiedät, että stressivaara on nyt olemassa, pyri järjestämään kalenterista tilaa ihan vaan rentoutumiselle ja asioiden järjestelylle. Aina se ei ole helppoa mutta stressinhallintaakin on mahdollista opetella, kuten mitä tahansa elämänhallintaa.

Tässä asiassa kannattaa kuitenkin muistaa, että liiallinen kontrolli saattaa jopa pahentaa oireita ja aiheuttaa stressiä! Vaikka pahimmassa vaiheessa itse vatsa aiheuttaa ehkä päänvaivaa, kannattaa huomioida ettei pelkkiin vaivoihin keskittyminen ainakaan paranna tilannetta.

Liikunnan harrastaminen

Itse olen huomannut kuinka suuri merkitys riittävällä liikunnalla on suolistoni hyvinvoinnin kannalta. Treenaaminen onkin ehdottomasti yksi keino huolehtia suolistonsa hyvinvoinnista! Aina ei tarvita edes mitään tuntien hikoilua, vaan jo pelkkä hyötyliikuntakin voi toimia. Kun tein reilut kaksi vuotta toimistotyötä, istuin alkuun ainakin vuoden päivät töitä tehdessäni aina tuolilla. Muistan kuinka tuolloin kroppani oli usein tukossa, turvonnut ja nesteinen. Kun oivalsin nostaa työpöytäni yläasentoon ja aloin seisomaan päivät – huomasin todellisen eron! Suolisto toimi paremmin ja neste ei pakkautunut samalla tavalla kroppaan, kuten se istuttaessa tekee. Nykyään pyrin seisomaan mahdollisimman paljon ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että istuminen tappaa.

Suoliston hyvinvointi

Veden juonti ja kofeiinin rajoittaminen

Muistan kuinka joskus suosin arjessani energiajuomia ja join todella paljon kahvia. Enää en joisi energiajuomaa mistään hinnasta ja kahvinjuontiakin säännöstelen. Vaikka kofeiini tavallaan tehostaakin suoliston tyhjenemistä – on se vatsalle silti aikamoista myrkkyä. Pahinta on kahvin juonti tyhjään vatsaan! Älä ikinä tee sitä jos kärsit herkästä vatsasta. Myös limuja ja kaikkea hiilihapollista kannattaa välttää jos omaa herkästi ärtyvän suoliston. Runsaasti vaan vettä, sillä se on puhdasta ja edistää aineenvaihdunnan toimintaa!

Keinotekoisten makeutusaineiden välttäminen

Osasyy omiin suolistovaivoihini on aivan varmasti se, että söin light-tuotteiden kulta-aikaan runsaasti sokerittomia tuotteita ja vieläpä hyvin pitkään. Uskon noiden vaikuttavan suolistoon negatiivisella tavalla varsinkin silloin, jos tuotteita käytetään päivittäin ja säännöllisesti. Nykyään vältänkin kaikkea keinotekoisesti makeutettua, mutta en ole orjallinen tässäkään asiassa. Aina en tiedä millä on makeutettu kahvilan kakkupala tai brunssilla tarjoiltava laktoositon jogurtti, enkä jaksa oikeastaan edes kiinnostua. En siis ole mikään natsi tässäkään asiassa, mutta säännöllisesti en light-tuotteita voi sanoa suosivani. Jos suolistosi oireilee tai on herkässä kunnossa – suosittelen ainakin alkuun totaalikieltäytymistä. Mieluummin valitsee mahdollisimman puhtaita raaka-aineita, joilla suoliston saa pidettyä tyynenä ja rauhallisena. ♥

Edellä mainitsemani asiat ovat tosiaan suuressa roolissa kohdallani suoliston hyvinvoinnin ylläpidossa. Vaikka vatsan kunto saattaa vaihdella aika paljonkin elämäntilanteiden ja syömäni ravinnon mukaan, tunnen olevani mahani kanssa nykyään jo aika sinut. En koe enää rajoittuneisuutta sen suhteen ja osaan valita sellaista ravintoa, joka toimii positiivisella tavalla. Toisinaan syön kyllä tahallaankin niitä täysin päinvastaisia asioita ja testailen miten jutut toimivat. Aikakin saattaa nimittäin vatsan kohdalla auttaa ja parantaa sen kuntoa sietämään laajemmin erilaista ravintoa. Ainakin niissä tapauksissa jos kyse on suoliston herkistymisestä, eikä esimerkiksi diagnosoidusta keliakiasta.

Jos heräsi ajatuksia, kysymyksiä tai mitä ikinä niin laittakaahan kommenttia tulemaan!? Onko teillä noin yleisesti ottaen jotain keinoja joilla huolehditte suolistonne kunnosta?